Når natta er som svartest av Bjørn Bottolvs

Når natta er som svartest av Bjørn Bottolvs

 

Forlaget om boka:

 

En mann blir funnet død i en parkert bil på Oslos vestkant. Alt tyder på at det er et selvdrap, men funn på stedet fører til at politiet må gjøre nye undersøkelser, og Majorstua politistasjon står dermed midt oppe i en drapssak med forgreininger til narkotikasmugling og kidnapping.

 

Om forfatteren:

 

Bottolvs (f. 1946) debuterte i 1995 med barneboken Tom Mowgli Johansen. Han har senere skrevet en serie kriminalromaner som utspiller seg på Majorstua politistasjon, hvor forfatteren selv har arbeidet.

 

Meg om boka:

Etter jeg bestemte meg for å lytte meg gjennom serien om gatepurken Jo Kaasa har jeg nå kommet til bok nummer 4.

 

På Oslos beste vestkant blir det i en parkert bil funnet en død mann. Det ser først ut som et selvmord. Etter funn på stedet som fører til at politiet må gjennomføre føre nye undersøkelser. Marjorstua politistasjon får etter de nye undesølkelsene et drap og hanskes med. De har nok annet å henge fingrene i og sliter med ressursebe. Det viser seg etterhvert at drapet har forgreininger til narkotikasmugling og kidnapping.

 

Boka har korte effektive kapitler hvor noen har cliffhangere. Språket er direkte og røft til tider, men passer i grunnen fint til historien vi får servert synes jeg. Kall det gjere gatespråk. Boka er meget lett lest. Her er det i grunnen lite uteom snakk. Plottet er bra. Handlingen er linær. Vi blir akkurat passe mengde kjent med miljø og plasser. Det samme er med karakterene i boka. Der fremstår som både troverdige og realistiske. Vi får ta del i selve hovedhistorien, men vi blir også med på andre oppdrag politiet måtte få. Både i denne boka og tidligere bøker får vi et godt innblikk i hva som skjer i Oslo sett gjennom politiets øye. Her får vi et fint blikk inn i Oslos underverden. Når forfatteren selv har sett dette gjennom sin jobb som gatepurk så blir det både realistisk og troverdig. De fleste krimbøker er det som regel etterforskere som er hovedperson, men i disse bøkene er det en gatepurk som er hovedpersonen og de som er først fremme på et åsted når alarmen har gått. Dette er politikrim av beste sort. Her får vi tatt pulsen på miljøet på stasjonen og kollegaer hvordan de er seg i mellom. Serien blir bare bedre og bedre synes jeg og gleder meg til å lytte til flere bøker i serien. Jeg har nok en gang kost meg å blitt med Jo Kaasa på flere oppdrag rundt om i Oslos gater. Selv om bøkene er gamle tåler de fint å bli lest nå. Er du ute etter en god politikrim er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Når natta er som svartest
Forfatter: Bjørn Bottolvs
Forlag: Kolon Forlag
Utgivelseår: 2006
Sjanger: krim
Serie: 4
Innlest av: Ola Otnes

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 5

 

Gjestene av Agnes Ravaten

Gjestene av Agnes Ravatn

 

Forlaget om boka:

 

«Hytta var ikkje så prangande og vulgær som eg hadde håpa, tvert imot var ho smakfull og diskret, i grånande tre, glas og naturstein. Ja, dette var – hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderande og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium.» Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av. «Gjestene» er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme tilkort

 

Om forfatteren:

 

Agnes Ravatn (f. 1983) har gitt ut fleire kritikarroste og prislønte bøker, blant anna romanen Fugletribunalet (2013), som har gjort suksess både som bok og teater, og som er seld til mange land. Ravatn er kjend for si særeigne, vittige stemme og sitt skarpe blikk for menneskeleg svakheit.

 

Meg om boka:

 

En forfatter jeg ikke har lest noe av før. Men jeg har hørt mye bra om hu. Så da er det på tide å få lest noe av henne. Men absolut en roman for meg som liker krim, kan jeg konkludere med etter at den er lest. Alltid spennende å gi seg i kast med nye forfattere.

 

Karin og Kai takker motvillig til å låne ei luksuriøs hytte i Oslos skjærgård. I tillegg så er ikkke Karin ei som liker seg i skjærgården. Sett blir ikke noen fin ferie for de, når det hadde ligget til rette for det. Denne luksuriøse hytta minner de om alt de ikke har. Når Karin møter hyttenaboene som er et kjent forfatter par så serverer hu en løgn om at de er bedre stilt enn de er. Karin og Kai vikler seg inn i flere løgner som det ikke er så lett å komme seg ut av.

 

Kapitler er noe lange, men heldigvis er de ikke for lange synes jeg. Språket er bra og passer til historien. Den er skrevet på nynorsk, men det går helt fint for min del. Jeg leser både nynorsk og bokmål. Hun skriver med både humor og alvor. Karakterene er herlige på sitt vis. Det er Karin som er forteller stemmen i boka. Jeg synes boka begynner litt treigt før den virkelig tar seg opp og det blir riktig så spennende og med en slutt jeg ikke så komme. Den ble lest mer eller mindre i et. Noen ganger er det greit å lese litt andre sjangere enn det en leser til vanlig. Noe som var med på å gjør denne boka bra for min del. Alle har vel en gang hatt et aldri så lite snev av misunelse. Boka handler om å sammenligne seg med andre, men en kommer til kort. En snev av sanhet er det i boka selv om det blir noe overdrevent i denne boka her. Jeg leser gjerne mer av forfatteren etter lest denne boka her. Jeg likte det jeg leste og kosa meg med boka. Så er du ute etter en kort og god roman er dette en jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Agnes Ravatn
Tittel: Gjestene
Forlag: Det Norske Samlaget
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Roman

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Knut – nobody’s baby av Unni Lindell

Knut – nobody’s baby av Unni Lindell

 

Forlaget om boka:

 

Knut- Nobody’s baby, handler om et helt spesielt vennskap mellom en grå bustete hannkatt og krimdronninga Unni Lindell. Det 18 år lange vennskapet var til tider grenseløst, i noen situasjoner gikk det over alle støvleskaft og nærmet seg galskap.

Katten Knut ble rikskjendis da han ble etterlyst i norske medier på 2000- tallet. Da hadde han rømt fra sitt omplasseringshjem. Krimforfatterens savnede katt fikk bred omtale i norske medier og da han ble gjenfunnet ble det førstesideoppslag i VG.

Unni beskriver ham som en krevende og masete katt med dårlig psyke; redd, sær og veldig stor. En katt hun elsket over alt på jord. Og kjærligheten ble gjengjeldt. Denne kjærligheten skapte til tider de mest vanvittige situasjoner. Forfatteren måtte flytte fra sted til sted på grunn av katten. Hun kom i klammeri med «finanseliten» på Vinderen på grunn av Knut, hun fornærmet Jonas Gahr Støre på grunn av Knut, hun bortførte katta til Mari Maurstad på grunn av Knut og omkom nesten i en snøstorm på grunn av det dyret. Men Knut spankulerte alltid videre med halen rett til værs, som om ingenting hadde skjedd!

Dette er en særs morsom hybridbok, en kattebok som handler om så mye mer enn katter, for Unni hekter sterke opplevelser og såre minner fra egen oppvekst til historien. Hun skriver om barns sårbarhet og sitt sterke forhold til dyr og dyrevern. Og hun skriver generelt om livet og om litteratur, om hva det betyr for henne.

 

Om forfatteren:

 

Unni Lindell (født 3. april 1957 i Oslo) er en norsk forfatter, tidligere journalist og hun har i tillegg oversatt diverse barnebøker fra fransk ( Babar-serien) og fra svensk, bla (I magen bor en baby) og en serie. Hun er mest kjent som forfatter av kriminalromaner, barnelitteratur, og ungdomslitteratur. Lindell har (2022) utgitt 92 bøker og solgt tilsammen 7,5 millioner eksemplarer, oversatt til drøyt 20 språk, og seks kriminalromaner er filmatisert. Unni Lindell er ikke minst kjent for kriminalromanene om førstebetjent Cato Isaksen og Marian Dahle. Lydia Winther, kalt Snø er den nye etterforskeren i de siste

 

Denne gangen har jeg tatt frem en litt eldre bok. Boka kom ut i 2017. Denne har jeg hatt lyst til lese i lang tid. Så jeg endte opp med å lytte til boka. Noe jeg ikke angrer på i ettertid.

 

Det blir ikke noe lang annmeldelse av denne boka, Jeg anbefaler heller å lese den. Boka handler like mye om Unni selv som katten Knut som satte sitt preg på forfatterens liv og skrivingen. Han ble også kjendis når han ble etterlyst i riksdekkende media. Dette og mye annet får du vite om Knut som var mer enn bare en katt. Kan trygt si han hadde ni liv. Så en kan si at det er slags selvbiogeafi selv om den handler om katten Knut. Her møter vi en åpenhjertlig forfatter som deler fra sin oppveksten og vi får høre historier om Knut. Disse veves inn i hverande etter som boka skrider fremover. Boka er både humoristisk, sår og alvorlig. Her møter vi også andre kjente personer og får sett og hørt litt andre sider av de. Hvilken kjendis er katten knut oppkalt etter? Hvilke mannelige krimforfattere er katte elskere? Les boka og fin det ut. Kjekt å høre hun fortelle om Stavanger og hvilken plass den har i hennes hjerte. At Stavanger har en stor plass i hennes hjerte er nok en godt skjult hemmelighet for de fleste. Vennskapet mellom Unni og Knut grenser til galskap. Unni er for meg en raus forfatter som byr på seg enten det er sårt eller humoristik. Jeg har selv hatt gleden av å møte forfattere. I denne boka byr hun virkelig på seg selv. Hun har selv sagt at dette er hennes hjertebok. Har du likt juleheftene hun har gitt ut sammen med sin gode vennine Anne B. Ragde så vil du garantert like denne boka her. Jeg koste meg virkelig med boka. Den er dønn ærlig, alvorlig og humoristisk. Så vil lese ei åpenhjerlig og ærlig bok om ei hysterisk kattedame med masse rød lebestift så løp og kjøp denne herlige, ærlige og humoristiske boka. Håper Unni tilgir meg for siste setningen her.

 

Innleser til boka passet perfekt synes jeg. Den er innlest av Ine Marie Wilman

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 6

 

Til jord skal du bli av Anders Totland

Til jord skal du bli av Anders Totland

 

Forlaget om boka:

 

Det blir mykje på ein gong for Jacob Juul. På få dagar går han frå å vera pensjonert prest og spritseljar som nyt sitt otium, til å bli enkemann og nybakt bestefar for ei 7 år gammal jente. Og om ikkje det var nok, blir han også drapsmann. No har han ein daud torpedo i spritskjulet å kvitta seg med og ein kriminell konspirasjon å redda seg sjølv og vesle Isabella Donnatina frå, men heldigvis har ein livslang karriere i Den norske kyrkja førebudd han på å møta dei fleste omstende med ro og optimisme. For som han seier det sjølv: «Det er utruleg kva ein opplever gjennom meir enn 40 år med besøk i private heimar for å planlegga dåp, bryllaup og gravferd.»

 

Om forfatteren:

 

Anders Totland (f. 1986) er oppvaksen på Bømlo og held til på Valen i Kvinnherad. Sidan 2015 har han gitt ut ei rekkje barne- og ungdomsbøker i fleire sjangrar. Fleire av bøkene er selde til utlandet, og i 2017 fekk han tildelt Nynorsk barnelitteraturpris for ungdomsromanen Engel i snøen. I 2021 gav han ut sakprosaboka Vindmøllekampen – Historia om eit folkeopprør. Til jord skal du bli er hans andre roman for vaksne.

 

Meg om boka:

 

Jeg har tidligere lest noen av barnebøkene til forfatteren. Så når han kom med ei krimbok så var jeg veldig spent på boka. Det artige med denne boka er at forfatteren har spurt etter hjelp på facebook underveis i skrivingen.

Jacob Juul er en pensjonert prest som driver med hjemmebrent i presteboligen. Biskopen gav han beskjed om dette når han fikk jobben som prest for å holde seg inne med lokalbefolkningen. Omfanget av dette økte når kona ble syk og utgiftene ble store. På noen få hektiske dager blir han enkemann, bestefar og drapamann. Hvordan skal Jacob forholde seg til dette når han er prest? Handlingen forgår i ei lita bygd på Vestlandet. Ute er det snø og vinter og jula nærmer seg med stormskritt. Det blir noen begivenhetenes rike dager frem mot jul. Hvordan skal han forholde seg til alt dette. Heldigvis er han god kamerat med lensmannen i bygda. Hvordan skal han forholde seg til sitt ukjente barnebarn på syv år han har fått ansvaret for? Hva har skjedd med sønnen som er blitt sporløst borte. Det er mange år siden sist han hadde kontakt med sønnen. Hvordan skal han bli kvitt liket som ligger ute i skjulet? Så hvordan løser Jacob dette? En kan trygt si at Jacob Juul ikke er helt som andre prester.

Boka har passe lange kapitler. Språket er lett med gode repliker, dialoger og metaforer. Boka er skrevet på nynorsk, men for min del går det helt fint. Her blir en kastet ut i det og det skjer noe hele tiden. Det blir lite rom for pustepauser. Her får leseren til de grader brukt latter musklene. Karakterene i boka er herlige på hvert sitt vis om de er gode eller onde som en lett kan bli glad i. Innimellom all humoren så er det alvor også. Forfatteren har en livlig og frodig fantasi som har fått til denne morsome krimboka her. Dette er garantert ikke likt noe du har lest tidligere. Denne boka vil favne lesere som ikke leser krim til vanlig. Ei bok som vil passe til de fleste. Dette er en kort roman som fint leses på en kveld. Her blir ikke boka lagt til side før den er ferdig lest. En vil bare se hvordan dette elleville dramaet ender. Er ute etter ei morsom og sjamerende krimbok er dette boka for deg. Denne kommer med latter garanti. Lenge siden jeg har lest ei så morsom bok. Så ser gjerne forfatteren kommer med flere bøker som dette. Ei bok jeg sterkt anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Foefatter: Anders Totland
Tittel: Til jord skal du bli
Forlaget: Samlaget
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Krim

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Mørk arv av Roar Ræstad og Lasse Høyem

Mørk arv av Roar Ræstad og Lasse Høyem

 

Forlaget om boka:

 

April 1940: På vei inn Oslofjorden møter de tyske krigsskipene uventet motstand. Norges gullbeholdning kan dermed fraktes ut av hovedstaden i all hast. Mens den brennende krysseren Blücher synker i Drøbaksundet, kjemper korporal Hans Strüber for livet i det iskalde vannet. Han leder en gruppe soldater på topphemmelig oppdrag. Tjue år etter krigen sitter Strüber som direktør i Deutsche Bank i Frankfurt hvor han i skjul opparbeider seg en maktbase. Med sin norske kone får han ett barn, den noe uregjerlige sønnen Max. I nåtid har finansmannen Daniel Hammer lyktes på sin klassereise gjennom målrettet, hardt arbeid. Med bakgrunn fra Forsvaret utfører han også hemmelige oppdrag for E-tjenesten og PST. Hammer kjøper en fritidseiendom på Trøndelagskysten for å finne ro. Der oppdager han en bortgjemt bunker. Er den bare et krigsminne eller, befinner det seg noe mer bak betongen? På dødsleiet i Berlin deler Hans Strüber sine hemmeligheter med sønnen. I nærheten sitter tysk etterretning, støttet av CIA, og følger med. Russiske agenter er heller ikke langt unna. Den ambisiøse journalisten Max Strüber skal nå føre farsarven videre og skyr ingen midler. For å lykkes må han en tur til Norge. CIA kontakter den norske E-tjenesten for å holde Max under oppsikt. Sterke krefter ønsker nemlig å holde fortidens hendelser unna dagens lys.

 

Om forfatterene:

 

Lasse Høyem er født i 1962 i Trondheim, men har bodd halve livet på Østlandet. Høyem er utdannet siviløkonom fra NHH i 1987 og har siden arbeidet innen finans, økonomi og ledelse. De siste 23 årene har han vært gründer, eiendomsutvikler og leder. Mørk arv er hans første spenningsroman.

Roar Ræstad debuterte med Sovende hunder i 2014, den første krimromanen i en rekke på fire med handling fra andre verdenskrig. Sovende hunder ble nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut i 2014. Ræstad kombinerer det beste fra den historiske romanen med den plottdrevne spenningsfortellingen.

 

Meg om boka:

Roar Ræstad er nok kjent for de fleste med sine historiske krim romaner med handling fra krigen. Nå har han slått seg sammen med Lasse Høyem. Det er krim nok en gang, men nå er handlingen lagt til både krigen og nåtid.

 

En april dag i 1941 på vei inn Oslofjorden blir tyskernes stolthet Blücher senket og tyske skipene møter uventede motstand. Norges gullbeholdning må haste fraktes ut av hovedstaden. Ombord på Blücher er det en gruppe soldater som skal til Norge på et strengt Hemmelig oppdrag ledet av Koporal Hans Struber. Han blir etter krigen direktør i Deutsche Bank i Frankfurt og i skjul opparbeider han seg en stor formue i det skjulte. Han har norsk kone og får sønnen Max. Sønnen er noe uregjerlig. I nåtid har finansmannen Daniel Hammer har opparbeidet seg en stor formue gjenom hardt arbeid. Med sin bakgrunn fra forsvaret så utfører han oppdrag for PST og E-tjenesten. En fritidseiendom han kjøpte på Trøndelag kysten. Dette stedet bruker han til å finne roen i en ellers så hektisk hverdag. En dag han er ute på tur  dumper han over en bunker. Er det et krigsminne eller er det noe mer som skjuler seg her? Hans Struber ligger for døden og deler sine innerste hemmligheter med sønnen Max. I kulissene sitter både tysk etteretning i samarbeid med CIA å følger med. Russiske agenter er heller ikke langt unna. Det Max får vite av faren på dødsleiet han gjør at han må til Norge for å føre videre arven fra etter faren. Dette fører til at at CIA må involvere den norske E-tjenesten for å ha Max under oppsikt. For mektige personer vil holde fortidens hendelser skjult fremdeles.

Boka har passe lange kapitler med opptil flere cliffhangere. Språket er bra. Vi blir bra kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og passer fint til historien vi blir fortalt. Historien blir fortalt fra tre sider som driver den fremover. Den er i tillegg spennende. Forfatterene legger i tillegg ut nok spor til å veilede leseren. Så her blir det uventede vendinger. Dette gjør at de holder på leserene boka gjenom. Vi får en historie fra krigens dager og to i nåtid. Det blir nok å holde styr på for leseren, men det synes jeg igrunn går greit for min del. Historien spinner ut i fra historiske fakta fra krigen. Selv om deler er fiksjon synes jeg at de har skrevet ei bra og spennende bok med et noe orginalt plott. Jeg lot meg undeholde underveis i lesingen og likte vekslingen mellom krigen og nåtid. Jeg ble lenge holdt på pinebenken på hvordan dette skulle ende. Så kombinasjonen forfatterene har brukte gjør at til slutt er blitt ei bra og spennende krim bok. Jeg liker historisk krim så blandingen her var igrunnen bra. Dette er ei bok som vil passe for de fleste. Jeg ser gjerne flere bøker ført i pennen fra denne duoen. Så er du ute ettet ei spennende bok er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Mørk arv
Forfattere: Roar Ræstad og Lasse Høyem
Forlag: Vindfang
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Krim

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4+

 

 

 

En skjult tragedie – Øksfjordraidet 1941 av Roger Albrigtsen, Knut Flovik Thoresen

En skjult tragedie – Øksfjordraidet 1941
av Roger Albrigtsen, Knut Flovik Thoresen

Øksfjordraidet 1941 Datoen er 12. april 1941. Det er natt i Øksfjord, Finnmark. Den norske spesialsoldaten fyrer av en maskinpistolsalve mot en lukket soveromsdør. Seks år gamle Elsa overlever, men mister sin mor. Dette er historien om et militært angrep, landssvik og et uskyldig menneskesinn

Om forfatterene:

Knut Flovik Thoresen (født 19. mai 1971) er en norsk forfatter og historiker fra Arendal, tidligere kaptein i Forsvaret, og har blant annet jobbet som historiker for krigsseilerregisteret i Kristiansand.

 Roger Albrigtsen (født 18. januar 1971) er en norsk forfatter av sakprosa, som hovedsakelig skriver bøker om Norge under andre verdenskrig. Han kommer fra Evenes kommune i Nordland og er bosatt i Porsanger, Finnmark.
Meg om boka:

Roger Albrigtsen har jeg lest en rekke bøker av tidligere som jeg har likt veldig godt, men hans medforfatter har jeg ikke lest noe av tidligere. Begge har gitt ut en rekke sakprosabøker med handling fra den andre verdenskrig. Så dette blir spennende å lese. Selve historien startet med noen tyske fotografier forfatter Roger Albrigtsen kom over på en auksjon.Boka starter med prolog, og deretter en kort redegjørelse på hva som skjedde i Øksfjord natta den 12 april 1941. Den seks år gamle Elsa overlever, men mister sin mamma etter at en norsk spesialsoldat har fyrt av en salve gjennom soveromsdøra i familiens bolig.

Grunnen til at de ble oppsøkt var for at faren hennes var NS mann. Etter den korte redegjørelsen får vi lese to dagboknotater fra Elsa som hun skrev i årene 1986 og -87 der hun forteller om hendelsen som preget henne livet ut. Hun ble etterhvert sendt vekk av faren, og det ble ikke mange møter mellom dem etter han flyttet sørover og giftet seg på nytt.

Vi får utover i boka høre mer om farens historie og hans handlinger. Vi er også innom krigsseilere og landssvik og hva som måtte til for å få mennesker dømt etter krigen.

 Jeg synes forfatterene har fått til ei bra bok når vi ser hvor lite informasjon de hadde i utgangspunktet. De har gjort grundig research til boka.

Dette var en aksjon som ble stemplet som suksessfull, men det ble i realiteten noe helt annet.

I tillegg til alt vi får vite i boka så er det Elsas historie fortalt med egne ord som gjør størst inntrykk og hvordan aprilnatta 1941 preget henne livet ut. Denne historien gjør inntrykk på leseren. Den er usminka fortalt om hvordan denne hendelsen påvirket ei lita jente og  senere som voksen. En rystende og hjerteskjærende historie.

Det er mye informasjon å ta innover seg så boka kan fint leses noe sakte. Vi får belyst historien fra flere sider. Den er grundig fortalt og dokumentert.
Boka hopper litt frem og tilbake så for noen kan den nok virke rotete.
Språket er lett og lettlest med passe lange kapitler.
Er du ute etter en mindre kjent historie fra krigen er dette ei fin bok for deg som liker slike bøker.

 Jeg synes forfatterene kommer bra ut av samarbeidet, ser gjerne flere bøker fra dem. Noe av det jeg likte med boka er at den er lettlest og veldokumentert med masse bilder i tillegg. Et annet pluss med boka er at det er en ukjent historie vi får servert.

Bakerst i boka får vi vite hvor forfatterene har hentet dokumentasjon og bilder fra.

Er du en som jeg, en som liker bøker med handling fra andre verdenskrig så et dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.
Terningkast 5-
rbt

I dine hender av Malin Persson Giolito,

I dine hender av
Malin Persson Giolito,

 

Allerede en time etter alarmanropet blir 14 år gamle Dogge hentet til avhør. Billy, hans jevnaldrende venn, har blitt skutt på lekeplassen der de pleide å henge da de var små, og Dogge holdt pistolen. Det engasjerte lokalpolitiet, alenemødrene, eieren av dagligvarebutikken på torget – ingen blir spart i et samfunn der gjengkriminaliteten tar overhånd og barn dreper barn. Hvem tar ansvar for at det aldri skjer igjen?

 

Om forfatteren:

 

Malin Persson Giolito (f. 1969) er advokat og forfatter. Persson Giolito er datter av kriminologen og forfatteren Leif G.W. Persson og Birgitta Liedstrand. Hun vokste opp i Stockholm og Djursholm, studerte ved College of Europe og flyttet i voksen alder til Brussel hvor hun jobbet i Europakommisjonen.

Hennes store gjennombrudd som forfatter kom med kritikerroste Størst av alt, som blant annet ble kåret til Årets beste kriminalroman i Sverige. Netflix har laget TV-serie basert på Størst av alt

 

Meg om boka:

 

En forfatter jeg ikke har lest noe av før. Men bakside teksten gjorde at jeg fikk lyst til å lese boka. Jeg vil ikke avsløre for mye av handlingen. Den bør heller leses.

Dogge og Billy treffer hverandre for første gang som seksåringer på en lekeplass i Rönnviken, etter det er de uadskillelige. De vokser opp i hver sin bydel med helt forskjellige utgangspunktet, men allikevel blir de fanget opp av en kriminell gjengleder. Dogge vokser opp i en velstående bydel, mens Billy vokser opp i en fattig bydel hvor kriminaliteten råder. Bydelene er kun adskilt av en mørk undergang. Åtte år senere på en lekeplass i denn velstående forstaden Rönnviken hvor den første snøen akkurat har lagt seg. To skudd avfyres. En ung gutt er skutt, mens en annen ses løpende vekk. Førstebetjent Farid Ayad blir kalt ut til åstedet. Han har sterke mistanker om hvem det er når han får telefonen.

Boka har korte handlingsmetta kapitler som har flere cliffhangere. Språket er bra. Her blir vi bra kjent med både plasser og miljø. Boka har meget gode karakter, som er høyest realistiske. Vi kommer godt under huden på karakterene. Boka veksler mellom før og nåtid som og er med på å drive historien fremover. Ikke forvent ei krimbok med action og spenning for det helt andre ting som gjør boka bra. Selv om det er fiksjon så kunne dette vært en historie fra virkeligheten. Forfatteren tar oss med inn i en verden de fleste av oss ikke kjenner til. Tema for boka er høyst dagsaktuelt med gjengkriminalitet og unge som havner der. Leseren vil kjenne på flere følelser. Dette er ei bok hvor handlingen er ganske opplagt men en håper hele tiden at det vil gå vel med Dogge og Billy. Denne boka vil nok passe til de fleste krimlesere, da den er ganske fri for det brutale. Dette er en krim helt etter min smak. Selv om det er ganske åoenlyst hvordan det vil ende. Jeg er vanligvis ikke så stor fan når er sånn. Jeg ble mer og mer trukket inn i handlingen utover så boka ble mer eller mindre lest i ett. Det å lese om hvordan unge havner i dette miljøet, hvordan de har vokst opp og hvordan foreldrene takler dette. Vi ser forfatteren har gjort grundig i arbeidet med boka. For den fremstår som høyest realistisk. Er du ute etter en realistisk og troverdig krimbok er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Mamin Persson Giolito
Tittel: I dine hender
Forlag: Cappelen damm
Utgivelseår: 2022
Sjanger: krim
Oversatt av: Kari Engen

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4+

 

Jul på Petronellas pensjonat av Lene Lauritsen Kjølner

Jul på Petronellas pensjonat av Lene Lauritsen Kjølner

 

Forlaget om boka:

 

Petronella lever og ånder for pensjonatet sitt i Nordbyen i Tønsberg. Men paradiset er ikke perfekt. Ektemannen Sofus, en arkeolog som er i Egypt hos sine elskede kattemumier, elsker i tillegg alt som har puls og høye hæler.

Petronella fortviler over forventninger og mislykkede kaker. Alt mens venninnen Felicia er en fri sjel og lever blant tarotkort og glassdomer. For er det ikke julespillet eller slekt som forlanger Petronellas oppvartning, så er det en utbygger som vil ødelegge idyllen hennes – eller en datter hvis verden faller i grus.

Petronella er litt curling-alt-mulig, så hun grubler og tar imot utstillings-pepperkakehus av all slags design, koker oksetunge og handler julegaver på Felleskjøpet.

Og så kommer Caravaggio, som maler så fint, inn livet hennes. Men hvem er utbyggeren – bare en vanlig Preben eller en mystisk Lucifer?

 

Om forfatteren:

 

Lene Lauritsen Kjølner ( 1962 på Nøtterøy) er en norsk forfatter som stort sett skriver i sjangeren feelgood- og hyggekrim. Hun stiftet i 2020 Fagervik forlag, oppkalt etter stedet der hun bor. Lene har bakgrunn fra reiseliv og flyselskap, i tillegg til to perioder som folkevalgt i Tønsbergs lokalpolitikk og fylkespolitikken i Vestfold.

 

Meg om boka:

 

Jeg leser ikke mange feelgood romaner eller julebøker for den saks skyld. Men når Lene ene kommer med ny bok er jeg klar. Forfatterens julebøker er ettehvert blitt en fin tradisjon hos meg. Denne gangen tar hun oss med til et nytt univers.

Julen nærmer seg med stormskritt for Petronella sim driver et pensjonat i nordbyen i Tønsberg. Hun har vært gift med Sofus i 25 år. Sofus jobber som arkeolog ig er på jobb i Egyt. Han kommer hjem rett før hjul. Petronella og Sofus har knuter på tråden i ekteskapet. Så at han er i Egypt gjør i grunnen ikke Petronella så mye. Hun lever og ånder for sitt elskede pensjonat.

 

Det nærmer seg jul og Petronella og hennes gode naboer har mye de skal ha unngjort før jul. Kaker skal bakes, mat skal lages og forberedes. Det skal øves til årlige julespillet, samt det skal avholdes en julelys konkurranse som mange gkør alt for å vinne. Den årlige pepperkakeby utstilling skal gjennomføres. Det er mer enn nok og henge fingrene i frem mot juleaften. I tillegg kommer de tre faste årlige  julegjestene til pensjonatet. Men griske utbyggere truer med å ødelegge julestemningen for Petronella og naboene med sine utbygningsplaner. Kommer de i mål med jula til slutt?

Boka har 24 kapitler. Dette gjør den perfekt som adventskalender lesning. De avsluttes med en cliffhanger som gjør at du vil glede deg til neste dag og lese videre. Språket er i kjent stil og lett og ledig som vi kjenner igjen fra hennes tidligere bøkee. Her får en det meste en god feelgood skal innholde. Som hennes tidligere bøker er det sterke kvinner i denne boka som har et pågangsmot som kan ta pusten fra de fleste. Det er også saker som forfatteren engasjerer seg i fra nyhetene som får sine stikk. Siden det er feelgood så slipper vi ikke unna med en dose kjærleik uten at jeg synes det blir for mye kliss ut av det. Så boka vil passe til menn og. Nok en gang har jeg kost meg i Lenes feelgood univers. En blir rett og slett i godt humør av hennes bøker. Jeg lo godt støtt og stadig underveis. Boka er perfekt lesing innimellom alt som skjer nå i julestria. For meg er det blitt en juleteadisjon og lese forfatterens julebøker så satser på mange flere i årene som kommer. Klarer du å lese kun et kapittel frem mot jul? Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke klarte det. Så håper forfatteren tilgir meg at jeg  juksa i kalenderen. Ingen jul uten jule feelgood frra Lene. Er du ute etter en god jule feelgood roman er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Jul på Petonellas pensjonat
Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner
Forlag: Fagervik forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Feelgood roman

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Nytt nummer av hverdagsnett magasinet

Nytt nummer av hverdagsnett magasinet er nå ute. Dette er et gratis magasin på net. Her finner en variert lesestoff alt i fra bokomtaler, interjuver og en novelle.Omtaler fra foelag, Myriam H. Bjerkli sine skrivetips pluss mye annet bra lesestoff for den litratur intriserte.

Jeg har min faste terningkast spalte her hvor jeg gir tre bøker terninkat med en liten omtale til.

Dette nummeret finner du korte omtaler av årets julehefter og bøker med terningkast.

Novellen denne gangen er skrevet av Anne Lise Johannessen og er inspirert av en april spøk jeg hadde. Finner dere meg i novellen?

Her er link til magasinet:

En riktig god førjuls tid og lesing!

Leste bøket i november 2022

 

November måned er over og mange spennende nyheter, og jeg har lest 12 bøker med variert innhold, selv om det ble mye krim denne måneden.

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Noen av bøkene som er motatt som lese-eksemplar fra forlagene og lånt på biblioteket.

Bøkene er lest som både ebok og lydbok

Håper dere finner noe som dere vil lese

En fin førjulstid ønskes dere alle, og en fin llese månes til dere alle. Takk for følget denne måneden.

 

 

 

Kometen av Bjørn Bottolvs

Terningkast 4

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/kometen-av-bjorn-bottolvs.html

Forlaget om boka:

En farget kvinne blir funnet avkledd og myrdet ved Grinibrua utenfor Oslo. Politiet står med et offer med ukjent identitet og uten spor som kan lede til gjerningsmannen. Kort sagt en verst mulig sak for politiet, en sak hvor den ene teorien om gjerningsmann og motiv er like god som den andre. Politibetjent Jo Kaasa blir trukket med i etterforskningen, på grunn av mannskapsmangel, og etterforskningen avslører mang en lyssky affære, uten at politiet kommer nærmere løsningen på kriminalgåten. Jo Kaasa er på alle måter en sjelden hovedperson i en kriminalroman. Han er patruljerende politibetjent, ikke røyker han, ikke drikker han, ja, han liker ikke engang kaffe. Han lever et normalt familieliv og har de problemene en turnusarbeidende har. Han har valgt å jobbe «på gata», som han sier, fordi «det er sånn han ønsker å ha det, treffe folk, treffe dem på godt og vondt, og ha noen formiddager fri». Og nettopp arbeidet på gata gjør at han får innblikk i miljøer som skal vise seg å ha betydning for oppklaringen av saken. Kometen er en kriminalroman som gir et innblikk i storbyens skyggesider på slutten av nittitallet.

 

 

Jentene i skyggen av Simon Häggström

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/jentene-i-skyggen-av-simon-haggstrom.html

Forlaget om boka:

I Bucuresti sliter atten år gamle Loredana med å skaffe nok penger til familien. Tilværelsen som prostituert i slummen er beinhard, så da hun blir lovet et liv i luksus i Sverige, hopper hun på tilbudet. Sykepleieren Lina blir mistenksom da hun treffer en mishandlet kvinne fra Romania. Noen uker tidligere hadde hun en annen pasient med lignende skader, og begge kvinnene samme uvanlige tatovering. Hva har hendt med dem? Sannheten viser seg å være langt verre enn Lina har forestilt seg. Rundt om i Stockholm er det leilighetsbordeller som drives av menn som kjøper og selger kvinner som handelsvarer. Markus Lundström og Natalia Volotkova i Menneskehandelgruppen er på sporet av et av disse nettverkene. Men de står fast og Natalia tar saken i egne hender – en beslutning som viser seg å bli like livsfarlig som den er effektiv.

 

 

Is av Bjørn Bottolvs

Terningkast 4

Boka er lånt på biblioteket.

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/?p=2835&preview=true

Forlaget om boka :

Bjørn Bottolvs debuterte med kriminalromanen Kometen i 1999. I Is treffer vi nok en gang førstebetjent Jo Kaasa. En kunstmaler, en klassekamerat av Kaasa, er forsvunnet rett før utstillingsåpning, et lik blir funnet ille tilredt i Sognsvann og en person truer med å kidnappe Jo Kaasas sønn. Sakene hoper seg opp for etterforskerne på Majorstua, men sakene ser ut til å ha kryssende spor.

 

 

 

Ein venn som meg av Helene Guåker

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/ein-venn-som-meg-av-helene-guaker.html

Forlaget om boka:

Sofie går i niande klasse. Ho blir fryst ut av alle og har ikkje ein einaste venn etter at ho blei svikta av Emilie sommaren før åttande. No tel Sofie ned dei 340 skuledagane før ho kan flytta frå øya og begynne på vidaregåande.

Så kjem det ei ny jente i klassen, Carla. Ho er så sjølvsikker at ho ikkje ser ut til å ha eit einaste problem i heile verda. Kan Sofie få ein ny venn i Carla?

Men så viser det seg at Carla ber på ei hemmelegheit. Ei hemmelegheit som kan setja heile vennskapet i fare.

Kan Sofie greie å vera ein ordentleg venn?

 

 

 

Foræderen av Jørn Lier Horst

Terningkast 5

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/foraederen-av-jorn-lier-horst.html

Forlaget om boka:

Etter dager og uker med uvanlig mye regn gir jordmassene i et boligområde i Larvik etter. I alt ti hus blir tatt av skredet. Wisting havner midt i redningsarbeidet. Gjennom natten blir alle beboere gjort rede for, og det blir klart at ulykken ikke har krevd menneskeliv. Neste dag blir det likevel funnet en død mann i rasmassene. Nærmere undersøkelser viser at han døde minst 48 timer før raset gikk. Etterforskningen griper inn i flere andre pågående politioperasjoner, og Wisting blir satt til å lede en felles etterforskningsgruppe. Men snart blir det klart at det sitter minst én forræder rundt etterforskerbordet.

 

 

 

 

Lepra av Anders Totland

Terningkast

Boka er lånt på biblioteket.

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/lepra-av-anders-totland.html

Forlaget om boka:

Om spedalske i Norge. Det handler om kropper som visner bort, mennesker som blir sendt vekk fra familien, lokalsamfunn i oppløsning, desperate fluktforsøk og spedalske som snek seg til å ha sex når ingen kunne se dem. Vi får også høre om hvordan forskere, med Armauer Hansen i spissen, klarte å få bukt med sykdommen i Norge.

 

 

 

Hver tiende mann måtte dø av Per Hansson

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/hver-tiende-mann-matte-do-av-per-hansson.html

Boka er lånt på biblioteket

Forlaget om boka:

Nyutgivelse av Hanssons kritikerroste dokumentarroman fra 1967 om krigsseilernes liv og skjebne under annen verdenskrig. Per Hansson var tidlig ute med å tale krigsseilernes sak. Denne dramatiske dokumentaren er fortalt effektivt som en film. Med hjerteskjærende skildring av enkeltskjebner og storkrigen som bakteppe tegner Hansson et bilde av konvoifarten som har tålt tidens tann godt.

Fra bokens opprinnelige baksidetekst:
Intet normalt menneske kunne seilt i konvoiene uten å bli merket for livet i større eller mindre grad og tusener av krigsseilerne har levd i «et fredens helvete» og kjempet en umenneskelig kamp for å opprettholde en vanlig borgerlig tilværelse etter 1945.
Denne boken er bygget på samtaler med nesten et halvt hundre menn fra mange skip og farvann i krigens tid.
En del av de mennene forfatteren har snakket med seiler fortsatt i konvoiene. De skriker om nettene og ligger alltid med åpne dører for å kunne «styrte på dekk».

 

 

Mairegn av Bjørn Bottolvs

Terningkast 4

Boka er lånt på biblioteket

Forlaget om boka:

Mairegn er den tredje kriminalromanen med den patruljerende politimannen Jo Kaasa i hovedrollen. I øsende regn finner Kaasa en skamfert og drept marokkaner i buskene like ved den delen av Frognerparken som er et yndet treffsted for homofile. Dermed har politistasjonen på Majorstua fått en sak som skal vise seg å kreve større ressurser enn det stasjonen rår over. Er dette et sjalusidrama i det homofile miljøet, eller er det rasistisk motivert, og hva i all verden gjorde en selvstendig næringsdrivende nordafrikaner med sju barn i Frognerparken den dagen? Mairegn er en kriminalroman fra dagens Oslo, og leseren får et innblikk i storbyens skyggesider på begynnelsen av et nytt årtusen. Bjørn Bottolvs viser at han har grep om politiets arbeidsmetoder og miljøet som skildres.

 

 

 

Sjelemaleren av Ildefonso Falcone

Terningkast 5

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/sjelemaleren-av-ildefonso-falcones.html

Forlaget om boka:

Barcelona, 1901. Kontrasten mellom rik og fattig er stor, og de politiske spenningene ulmer i byens gater. Arbeiderbevegelsen er i vekst, og den konservative katolske overklassen gjør seg klar til kamp.

Kunstneren Dalmau Salas er fanget mellom to verdener. Han er født og oppvokst blant Barcelonas stolte håndverkere, mens hans store kjærlighet, Emma, er sterkt engasjert i arbeiderbevegelsen. I takt med at Dalmaus kunstneriske virke når nye høyder, begynner hans politiske overbevisninger og kjærlighet til Emma å vakle. Kan Dalmau fortsette å formidle de de fattiges elendige kår gjennom kunsten sin, når han selv lever det søte liv? For å finne seg selv, må han avgjøre hva som er viktigst for ham, både som mann og som kunstner.

 

 

 

Datter savnet av Anna Jansson

Terningkast 5-

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/datter-savnet-av-anna-jansson.html

Forlaget om boka:

Dette er en historie om en forelders verste mareritt, og hva som kan skje med et forsømt barn når verden har blitt uutholdelig. For fem år siden forsvant tjue år gamle Vera Bark fra et utdrikningslag i en liten landsby utenfor Örebro. Siden har faren hennes, kriminalinspektør Kristoffer Bark, forgjeves søkt etter henne langs Hjälmarensjøen. Vera antas å ha druknet, men tvilen forstyrrer og plager ham fortsatt. Tre år etter Veras forsvinning blir en ung sykepleier fra samme sted borte. Etterforskningen fører ingen steder og har blitt avsluttet da Kristoffer Bark bestemmer seg for å gjenåpne saken. Snart innser Bark at det er flere sammenhenger mellom de to sakene enn han først forestilte seg.

 

 

 

Lukk meg inn i ditt hjerte av Eva Salhus Winther

Terningkast 4

https://henningbokhylle.blogg.no/lukk-meg-i-ditt-hjerte-inn-av-eva-salhus-winther.html

Min omtale av boka:

Forlaget om boka:

Lukk meg i ditt hjerte inn Sorg og tårer gjør meg blind Natt og dag er samme slag Du blir aldri min Sommeren 2014 kommer journalisten Lena Berg hjem til Fauske for å jobbe i lokalavisen. På Sjønstå gård har forberedelsene til årets teaterforestilling startet, men alt stopper opp når det blir funnet et ille tilredt lik på gården. Lena Berg får i oppdrag å skrive om forestillingen og havner fort midt i begivenhetenes sentrum. Hva har skjedd? Hvem er den døde personen? – Og hvordan takler Lena Berg møtet med den kompliserte fortiden sin?

 

 

 

Eg var der – Historier vi ikkje må gløyme av Gudrun Pausewang

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/eg-var-der-historier-vi-ikke-ma-glemme-av-gudrun-pausewang.html

Forlaget om boka:

Dette er ei samling historier frå Tyskland, fortalde av menn og kvinner som var barn og ungdomar rett før, under og etter krigen. Dei opplevde haldningane og handlingane som prega denne tida på nært hald, og Pausewang formidlar historiene vidare i ei litterær form. Desse augevitneskildringar gir eit levande tidsbilete for barn og unge i dag. Boka inneheld i alt 20 forteljingar

 

 

 

Det siste stykket hjem av Ørjan Nordhus Karlsson

Terningkast 5

Meg om boka:

Forlaget om boka:

En mann reiser rundt i Skandinavia i bobil, og i sporene hans forsvinner unge kvinner. I Bodø ligger 19 år gamle Iselin Hanssen i hardtrening for å oppfylle drømmen om å komme inn på Politihøgskolen. Hun vender aldri tilbake etter en lang løpetur opp Keiservarden.

Den erfarne politietterforskeren Jakob Weber får denne tragiske forsvinningssaken på bordet, og løsningen virker opplagt da søkelyset faller på Iselins kjæreste Casper, sønnen til en av Bodøs rikeste forretningsmenn. Blant vennene er han kjent for å være sjalu.

Så forsvinner nok en ung kvinne under lignende omstendigheter, denne gang på øya Røst ytterst i havgapet. Bodø-politiets etterforskerteam står nå overfor en sak av stadig større dimensjoner, der også Jakobs forkjærlighet for Skandinavias uløste drapssaker vil spille en avgjørende rolle.