Maarten De Mol “Overløperen”

Maarten De Mol “Overløperen”

 

Forlaget om boka:

 

En sommerkveld i 1944 blir en mann funnet død i en myr. Rolf Monsen mistenker at det kan være en flyktning han fraktet et stykke på veien mot Sverige. Den tidligere lensmannsbetjenten nøster opp i saken. Er svogeren Tore, som han trodde var bunnsolid, innblandet? Har kollaboratøren Tommy Bø noe med dødsfallet å gjøre, og er han så farlig som ryktene sier? Den rappkjeftede Monsen og den naive Even Sagen må motvillig samarbeide for å finne svar. Svar på hvem som er forrædere og hvem som er gode nordmenn. På hvor langt noen kan gå for å få det som de vil. Og på et spørsmål som melder seg for flere: Hvem kan du egentlig stole på?

 

Om forfatterne:

 

Maarten de Mol er et pseudonym for Arne Blakkisrud og Ingrid Sande Larsen. Blakkisrud er utdannet barnehagelærer og har gått på Filmskolen på Lillehammer. Sande Larsen driver Skrivelivet, en inspirasjonsbedrift for skrivende, og jobber med kompetanseutvikling i Flyktninghjelpen. Begge er ivrige lesere av krim- og spenningsbøker og har mange flere historier i ermet

 

Meg om boka:

 

Dette er en av høstens krim bøker, som jeg var så heldig å få lese på forhånd. Det er alltid spennende med nye fortellerstemmer, og de to forfatterne debuterer med en historisk krim, som er en sjanger jeg liker.

Dette er en historisk krim hvor handlingen er lagt til slutten av krigen i Østfold og i byene Moss og Son. En mann blir funnet død i ei mye en sommer kveld i 1944. Den tidligere lensmannsbetjenten, Rolf Monsen, mistenker at det er en flyktning han hjalp på deler av veien mot Sverige. Da han nøster i saken, peker sporene i retning av svogeren hans, Tore, som Rolf trodde var en bunnsolid kar.
Tommy Bø, som er tyskerens mann og jobber for dem, er enn annen som peker seg ut som mulig gjerningsperson. Er han virkelig så farlig som ryktene sier?
Den rappkjefta Rolf Monsen og den naive Even Sagen må motvillig samarbeide for å komme til bunns i dødsfallet. Hvem er forrædere, og hvem er gode nordmenn? Hvor langt er noen villig til å gå for å få det som de vil? Og, det viktigste spørsmålet, Hvem kan de stole på?

Boka har korte handlingsmettede kapitler som avsluttes med cliffhangere. Vi blir godt kjent med karakterene. Det er ganske mange karakterer i boka, men de står beskrevet først i boka, så det er likevel lett å holde styr på dem. Miljø og plasser er godt beskrevet, og språket er bra. Romanen er i tillegg lettlest.
Her treffer vi både motstandsfolk, nordmenn som løper tyskernes ærend, tyskertøser og en tysk general. Dette er en krim med både tempo og spenning, og uventede vendinger jager leseren fremover. Historien fortelles fra flere vinkler.
Forfatterne har skrevet en ulidelig spennende bok som virkelig holder deg på pinebenken gjennom sine nesten 500 sider. Det skjer mye gjennom hele boka, og forfatterne gir leseren nok av muligheter til å finne løsningen. Hvis du starter på denne boka, blir det fort til at du glemmer tid og sted, og isteden befinner deg i 1944.
Boka fremstår som realistisk og troverdig. Jeg ble fanget i historien og slukte romanen på to dager. Det er en veldig god debut, de to forfatterne er minst på høyde med sine mer etablerte kollegaer som skriver i samme sjanger. Boka overrasket meg, og jeg satt og trippet mens jeg leste.

Dette er en god, solid og gjennomført bok, og jeg ser i spenning frem til flere bøker fra denne forfatterduoen
Bokhøsten 2022 er så vidt i gang, men har du lyst å bevege deg bort fra bestselgerlista så er dette ei bok jeg anbefaler sterkt. Denne boka fortjener virkelig mange lesere!

 

Fakta:

 

Forfatter” Maarten De Mol
Tittel: Overløperen
Forlag: Thuis forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Historisk krim

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Kristine Begot “Gi meg en sjanse”

Kristine Begot “Gi meg en sjanse”

 

Forlaget om boka:

 

To unge mennesker, Aina og Even, kaster seg ut i et skjebnesvangert parforhold, hver på sin kant.

 

Om forfatteren:

 

Kristine Begot (35år) bosatt i Toulouse i Frankrike. Av yrke er hun blogger og forfatter. Hun er utdannet innen reiseliv, salg og service og diverse forfatterkurs. Hun debuterer med “Gi meg en sjanse” på Sirkel forlag.

 

Meg om boka:

 

Denne debutboken er en samtidsroman. Det er alltid spennende med nye forfattere, og denne er i tillegg i en sjanger jeg vanligvis sjelden leser.

I boka møter vi de to unge personene, Even og Aina. Begge to kastet seg ut i et skjebnesvangert forhold på hver sin kant. Vi følger dem utover i boka.
I den ene historien følger vi Aina som er 24 år og har vært utstøtt av familien sin siden hun var 15 da hun tok et oppgjør med det kristne samfunnet i sørlandsbygda. Hun får leie hos den eneste vennen hun har i bygda, men hun utsettes for bygdesladder og ingen vil gi henne jobb. Hun ender derfor opp med å tjene penger via en nettside der hun viser seg i lettkledde kostymer og hvo kundene bestemmer hva hun skal gjøre. En av kundene vil at hun skal komme til ham, og bestiller billetter til henne. Hun griper sjansen til å komme seg bort fra både bygda og web-cam jobben, for å leve sammen med ham. Men er dette virkelig drømmemannen?

I den andre historien følger vi Even. Han er som er ute på en meget fuktig kveld på byen, der han blir så full at han nesten sovner. Da kommer det en vakker dame bort til ham og tilbyr ham vann så han ikke blir kastet ut. Kvelden ender med at hun blir med ham hjem.
Dette er starten på et meget turbulent forhold. De er veldig forskjellige, hun er veganer og han ikke. Motsetningene tiltrekker dem. Tross dette, kan det bli noe mellom dem?

Boka har korte kapitler, der fortellerstemmene veksler mellom Even og Aina. Kapitlene slutter med cliffhangere, og kapitlene har en overskrift som forteller hva vi har i vente.
Vi blir godt kjent med de få karakteren i romanene og passe kjent med plasser og miljø. Boka har et bra språk og gode dialoger.
Begge personene er spennende og følge, for de er vidt forskjellige. Kjærligheten rår og vi blir kjent med forholdene deres, på både godt og vondt. Det manipuleres hyppig og mange knep tas i bruk. Hvor langt skal det gå, før du innser at noe ikke er som det skal være? Kjærlighet gjør en blind, sies det …
Jeg likte boka godt, og vekslingene i historien driver handlingen fremover. Vi får ta del i både tankene til karakterene, og hvordan de handler og tenker. Forfatteren skaper et realistisk bilde av både dem forholdene deres.
Forfatteren klarer også å holde leseren på pinebenken til siste side er lest, og slutten overasket meg, den ble ikke helt som jeg hadde sett for meg.
Jeg synes forfatteren kommer bra fra debuten. Hun har skrevet en god bok som fortjener flere lesere. Absolutt en roman etter min smak, og selv om det handler om kjærlighet, så blir det aldri for søt og klissete. Vil du lese en romansom handler om hvor godt man egentlig kjenner et annet menneske og jakten på den berømmelige kjærligheten. så er dette ei bok for deg.
Jeg likte den og anbefaler den videre

 

Fakta:

 

Forfatter: Kristin Begot
Tittel: Gi meg en sjanse
Forlag: Sirkel forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

KRIM I HAGEN – RIVERTONKLUBBEN FEIRER 50-ÅRSJUBILEUM MED HAGEFEST FOR ALLE

Rivertonklubben inviterer til drømmedag  for krimfrelste. Det blir bokbad og anledning til å møte mange forfatteren.

Den 3. september feirer Rivertonklubben sitt 50-årsjubileum. Og for første gang åpner Aschehoug hagen til Aschehoug-villaen i Drammensveien i Oslo for andre enn forlaget og lar Rivertonklubben feire sitt jubileum med arrangementet KRIM I HAGEN.
Vi byr på et stjernelag av Norges mest kjente forfattere, både de som har vært med lenge og de som er ferske, i samtale med dyktige intervjuere.
Arrangementet er gratis og åpnet for alle og det blir salg av forfriskninger.

Rivertonklubben er et kriminallitterært selskap som ble stiftet i 1972 for å fremme god norsk kriminallitteratur. Klubben har i dag ca. 160 medlemmer – i all hovedsak norske krimforfattere, men også redaktører, dramaturger, bokanmeldere og filmskapere som jobber med krim. Siden 1973 har Rivertonklubben delt ut den kriminallitterære Rivertonprisen: Den gylne revolver.

Etter «Krim i hagen» blir det jubileumsfest for klubbens medlemmer og norske og skandinaviske samarbeidspartnere, også det i Aschehougs hage.

Vi håper på godt vær, men regn er ingen hindring, siden arrangementet vil foregå under tak.

Tidspunkt: 3. september kl. 15-18

Adresse: Aschehoug-villaen, Drammensveien 99, Oslo

 

Ingebjørg Liland “Pappa har fest”

Ingebjørg Liland “Pappa har fest”

 

Forlaget om boka:

 

Pappa har fest er noe så sjeldent som en novellesamling med pageturnereffekt og høy humrefaktor. Med et lett satirisk tilsnitt tematiserer samlinga familierelasjoner og samliv. Den kan også leses som en roman da samtlige noveller i samlinga følger den samme familien. Med et sikkert og direkte språk, leverer Ingebjørg Liland en liten perle full av smertepunkter, som også skildrer irritasjoner og misnøyen som så ofte kan oppstå i moderne familiekonstellasjoner. Dette gjøres med stort overskudd.

 

Om forfatteren:

 

Ingebjørg Liland jobber med tekst og performance i flere sjangre; prosa, dramatikk, revy, standup og slampoesi. Hun vant i 2009 pris for beste kortfilmmanus under TIFF i Nordnorsk filmsenters manuskonkurranse, og har vært publisert med noveller i Cappelen Damms debutantantologi, Signaler 2012 og i Nordnorsk Magasin. Hun ble i 2015 norgesmester i poesislam. Ingebjørg bor i Kjøllefjord i Finnmark.

 

Meg om boka:

Ingebjørg debuterer med denne novellesamlingen som består av ti noveller, der vi møter Ellen og familien hennes. Novellene har en rød tråd, den handler om familierelasjoner, til tider trøblete relasjoner mellom foreldre, barn, søsken og deres samboere i forskjellige situasjoner. Det er også en kulturkrasj mellom nordnorsk og østlandsk lynne, siden hovedpersonen har far fra nord og mor fra øst i landet.
Vi følger hovedpersonen fra hun er tretten år, til hun er i midten av femtiårene. Som vanlig i noveller er det få personer involvert, og selv om det er et stort spenn i tiden underveis, foregår alle novellene over en kort tidsperiode. Her er mye tragisk, men ispedd humor ble det lettere å fordøye. Jeg tok meg selv i å le godt underveis i lesingen, tross mye sårt og tragisk. Den nordnorske galgenhumoren kom tydelig frem i alt alvoret
Novellene har variert lengde, både språk og bok er lettlest. Novellene er passe lange og har en uventet slutt. Siden vi følger samme familie hele veien, kan novellesamlingen nesten leses som en roman. Det er fort gjort å bli hektet når en har startet på den, for å følge familien videre i de situasjoner den havner i. Mange vil nok også kjenne seg igjen.
Som alltid når en leser noveller er det alltid noen som utmerker seg, og det er intet unntak her. Noen av de jeg likte best var “Å, jul med din glede”, «E 18″, “Fellesferie” og “Sove ute”.

Innimellom synes jeg det er perfekt med noveller, som et fint avbrekk til lengre bøker. De passer fint når det er lite tid til lesing, på buss og venterom, eller på travle dager. Noveller er også perfekt når leselysten er laber, det er en fin mulighet til å få den i gang igjen. Jeg synes det var en lovende debut, en fin samling noveller med både alvor og humor, og likte spesielt godt den røde tråden, der vi følger den samme familien underveis. Så vil du prøve deg på noveller, vurder gjerne denne samlingen!

 

Fakta:

 

Forfatter: Ingebjørg Liland
Tittel: Pappa har fest
Forlag: utenfor Allfarvei forlag
Utgivelseår2022
Sjanger: Noveller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Ragna Dahl “Skumringsmannen”

Ragna Dahl “Skumringsmannen”

 

Forlaget om boka:

 

Vi følger hovedpersonen, Anna, og hvordan hun takler hverdagen etter å ha fått en alvorlig diagnose som følge av mobbing og voldshistorie. Har hun fått en stalker eller er det bare en innbilning? Hvorfor er det ingen som tar henne på alvor? Dette er en historie som er inspirert av faktiske hendelser fra 1981- 1982.

 

Om forfatteren:

 

Ragna Dahl (f. 24.09.55) er utdannet sykepleier med videre utdanning innen administrasjon og ledelse. Hun har tidligere skrevet dikt, små noveller og sanglåter som har blitt fremført på ulike kulturarrangementer. «Kamelonjenta» som kom ut i 2019 var hennes debut som forfatter og høstet flere gode anmeldelser.

 

Om boka:

 

Dette er forfatterens bok nummer to. I første boka fikk vi høre om Anna som ble mobbet som liten og forholdet hennes med en voldelig ektemann. I denne boka treffer vi Anna i 1981 og 1982 og hun har kommet seg ut av forholdet til psykopaten som nesten kostet henne livet.
Anna og barnet har etablert seg på nytt med en ny samboer som hun elsker høyt. Han er alt annet enn hennes tidligere ektemann var, men Anna føler at det er noen som følger etter henne og spionerer på henne i det skjulte. De nærmeste rundt henne tror bare innbiller seg ting når hun sier at hun føler noen observere henne. Kan Anne virkelig ta så feil? Er det medisinene og diagnosen som spiller henne et puss? Hun er samtidig redd for samboeren skal forlate henne hvis at han tror hun er gal.
Etter en episode på sykehjemmet hun jobber på, blir hun sykmeldt og begynner å gå til psykolog. Hun har fått påvist PSTD og gjennom samtaler med psykologen skal hun forsøke å få hjelp til å komme seg videre. Gjennom timene med psykologen håper Anne å komme seg videre i livet. Hun er redd for å miste det nye nettverket sitt på grunn av disse hendelsene

Boka har passe lange og handlingsmettede kapitler. Vi blir godt kjent med hovedkarakterene, men bare i liten grad kjent med plasser og miljø. Dette skyldes nok at personer i boka er anonymisert fordi boken er basert på en reell hendelse, selv om noe også er fiksjon. I begge bøkene beskriver forfatteren på en troverdig måte hvordan livet med en psykopat er. I denne andre boka her fokuset på hvordan livet er etter at en har brutt ut av et slik forhold, Veien videre er ikke lett, og boka gir et godt innblikk i hvordan en psykopat fremdeles påvirker deg, selv etter at forholdet er slutt. De glemmer deg aldri. Plutselig er de der igjen, når du endelig tror at du er kvitt dem for godt.

Boka vekker følelser, og en vil bare Anne godt. Språket er lett og kan leses av alle. Det er til tider sterk lesing. Historien drives fremover av historien til Anna, og hun har også fortellerstemmen. Vi får også høre små tilbakeblikk fra den gangen hun var gift med psykopaten.
Mange av oss som har opplevd en psykopat vil nok kjenne seg igjen i historien til Anna og hennes kamp. Derfor sender jeg en stor takk til forfatteren som forteller oss denne historien om Anna. Det er en viktig historie som jeg håper vil nå ut til mange lesere. Jeg likte historien i begge bøkene. Dessverre finnes det mange som Anne der ute, som akkurat nå kjemper den samme kampen som hun gjorde.
Å lese boka var en følelsesmessig reise, for jeg har selv dessverre opplevd en psykopat på nært hold, og sett hvordan han styrer og manipulerer omgivelsene rundt seg, mens han selv spille offer mens han bryter ned ofrene sin. Heldigvis lurte han ikke meg, for når du først har havnet i garnet til en psykopat er det ikke lett å komme seg videre. Jeg håper mange leser disse to bøkene, det kan hjelpe dem med å komme seg vekk og videre. Det finnes alltid håp, men som i Anna tilfelle, så er det en hard kamp som må kjempes. Noe må ofres på veien for å bli fri.
Jeg anbefaler begge hennes bøker sterkt videre. Har du ikke lest den første boka, så anbefaler jeg at du starter med den først.

 

Min omtale av første boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/ragna-dahl-kamelonjenta.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Ragna Dahl
Tittel: Skumringsmannen
Forlag: Liv forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Roman
Serie: 2

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Bjørn Bottolvs “Dorthea Bjørk”

Bjørn Bottolvs “Dorthea Bjørk”

 

Forlaget om boka:

 

Dorthea Bjørk er en middelaldrende kvinne. Handlingen foregår i Oslo, i nåtid, med en dramatisk hendelse under en snøstorm på fjellet som bakteppe. Dorthea har en litt annen innfallsvinkel på verden enn de fleste av oss og leseren vil raskt føle ubehaget ved å bli trukket inn i hennes bisarre tankegang. Dorthea Bjørks mørke sider kommer stadig mer til syne, noe som ikke minst overrasker henne selv, selv om hun etter hvert erkjenner dem.
Sønnen hennes forsvinner, hun hun foretar seg besynderlige handlinger mens hun desperat leter etter han. Hun opplever å bli sveket av ektemann og venninne, men utvikler til gjengjeld et besynderlige forhold til sønnens kamerat.
En misforståelse får fatale følger da hennes venninne uventet dukker opp hjemme hos henne, og etter enda en dramatisk hendelse en natt ved Monolitten i Frognerparken, som får store konsekvenser for Dorthea, er det som om hun forsoner seg med sin skjebne. Nå har hun ikke lenger mer å miste …

 

Om forfatteren:

Bottolvs (f. 1946) debuterte i 1995 med barneboken Tom Mowgli Johansen. Han har senere skrevet en serie kriminalromaner som utspiller seg på Majorstua politistasjon, hvor forfatteren selv har arbeidet.

 

Meg om boka:

 

Bjørn Bottolvs har totalt gitt 14 bøker inkludert denne. «Dorthea Bjørk» er en krim med psykologiske trekk.

Handlingen i boka foregår i Oslo i nåtid, men en dramatisk hendelse under en snøstorm på fjellet er et bakteppe for historien. Dorthea Bjørk er bokas hovedperson og fortellerstemme. Hun har en litt annen innfallsvinkel på livet enn de fleste av oss og handler deretter. Hennes mørke sider kommer tydeligere og tydeligere frem utover i boka og noe som til og med overrasker Dorthea selv.
Når sønnen hennes forsvinner, foretar hun seg besynderlige handlinger mens hun desperat leter etter han. Hun har i tillegg blitt sveket av både ektemannen og bestevenninnen.
Hun utvikler et usunt forhold til sønnens bestekamerat, som var sammen sønnen da han forsvant. Venninnen dukker uventet opp på døra hennes, og en misforståelse får en fatal utgang.
En stund etterpå oppstår en dramatisk hendelse en natt ved Monolitten i Frognerparken. Denne hendelsen får store konsekvenser for Dorthea, men hun forsoner med sin skjebne og innser at hun ikke har mer å miste.

Boka har passe lange kapitler, med levende karakterer som vi blir godt kjent med. Steder og miljø blir beskrevet i passe mengde og språket er bra.
Vi følger historien i nåtid, samtidig som vi får tilbakeblikk som er med på å både bygge opp historien og drive den fremover.
Dorthea er ikke helt som andre mennesker og lever i utenforskap på grunn av det. Historien kryper under huden på leseren mens handlingen bygges sakte opp. Det er en mørk og trist historie vi får ta del i, og lenge trodde jeg at jeg visste hvordan den ville ende, men var det så sikkert?
Dorthea er en spennende karakter, forfatteren fremstiller henne varsomt, og gir oss et fint innblikk i hvordan en person, som ikke er helt skrudd sammen som oss vanlige, handler. Jeg mistenker at han kan ha møtt opptil flere slike gjennom sin jobb som politi. Spenningen ligger i karakterene og deres handlinger, ikke i selve politietterforskningen som det var ganske lite av, og forfatteren er dyktig i sin beskrivelse av menneskeskjebner. Jeg likte romanen godt, og synes den ble bedre og bedre, jo lenger jeg leste. Jeg må også innrømme at slutten overasket meg.

Dette er en litt annerledes krim, og jeg hadde en fin lesestund, selv om det var trist, dyster og mørk lesing. Jeg ser gjerne flere bøker fra Bjørn Bottolvs i samme gate som denne. Det er absolutt en bok jeg gjerne anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Bjørn Bottolvs
Tittel: Dorthea Bjørk
Forlag: Liv Forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger:

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5-

 

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen “Eg blir her”

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen “Eg blir her”

 

Forlaget om boka:

 

Oda er 16 år og bur saman med faren og besteforeldra sine i ei lita bygd på Vestlandet. Ho gler seg til å henge med kjærasten Sondre heile sommaren og til å vise han den vakre naturen på heimplassen sin. Men når Daniel kjem til bygda, blir sommaren ganske annleis enn ho først hadde tenkt seg. Kvifor dukkar han alltid opp der ho er, og irriterer henne? Og kvifor masar han om at ho må flytte frå bygda? Samstundes må Oda takle ein pappa som drikk for mykje, og som har starta pub for turistane heime i stova si. Kan han ikkje vere meir til stades for ho i staden for å leve i fortida? Vi følger Oda gjennom nokre dramatiske dagar der ho strevar med å akseptere faren si rolle som bygdeoriginal, samtidig som ho prøver å finne ut av kjenslene sine for kjærasten Sondre og Daniel.

 

Om forfatteren:

 

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen (født 20. oktober 1980) er en norsk forfatter og lærer. Ingebrigtsen arbeider for tiden ved Ålesund videregående skole i Ålesund. Hun har gitt ut ungdomsromanen Sinne, som vant Bokbloggerprisen 2020 i kategorien: Årets ungdomsbok og Årets ulest 2021 i kategorien: Barn og ungdom. Sinne var en av de ti mest lånte barne- og ungdomsbøkene ved Deichman Bjørvika i 2020.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens andre ungdomsbok. Denne ble jeg veldig nysgjerrig på etter å ha lest den gode debutboka “Sinne”, som hun forøvrig fikk to priser for. Derfor var det bare å få den i hus.

Oda bor på ei lita bygd på Vestlandet sammen med besta og besten, som hun kaller dem, og faren sin. Han er en original i bygda, som maler, driver hobbypub og drikker altfor mye. Moren til Oda døde tidlig.
Oda har bestevenninna si i nabohuset. Kjæresten Sondre, som er hennes første kjæreste, bor på andre siden av fjorden, og ferjetidene gjør at de ikke får tilbrakt så mye tid sammen som de ønsker. Daniel som bor hos faren sin om sommeren har ankommet bygda. Han har som vane å dukke opp der Oda er, og irriterer henne med å prøve og være morsom på hennes bekostning.
Det blir noen hektiske dager for Oda, der hun både må finne ut av følelsene for Sondre og Daniel og i tillegg prøve å akseptere faren som den bygdeorginalen han er.

Boka har korte kapitler og er lettlest. Vi blir godt kjent med personer, plasser og miljø. Dette er en ungdomsroman om forelskelse, forviklinger og en litt annerledes pappa. Følelsene som beskrives i boka bringer meg rett tilbake til min ungdomstid for en mannsalder siden, og usikkerheten som fulgte med. Det får boka til å fremstå som troverdig, både ung og gammel vil kjenne seg igjen i det som fortelles.
Språket er bra og står godt til målgruppen romanen er beregnet for. Boka er skrevet på et lettest nynorsk, så den er også lett å lese for de som ikke bruker nynorsk til vanlig. Det er flere spenningstopper og vendinger som holder på leseren.
Boka handler om mer enn usikre tenåringer. Den handler også om tilhørigheten til bygda, forholdet til faren og hennes forhold til bestevenninna. Boka har også et annet viktig tema, hvordan det er å leve med en forelder som drikker. Her får vi en tenåringsjentes tanker rundt dette, og ser hvordan det påvirker henne. Jeg synes forfatteren har skrevet en god bok, uten at det blir for forklarende. Den er skrevet slik at en føler seg tilstede i handlingen, og fremstår både realistisk og troverdig.

Nok en gang har forfatteren skrevet en bra ungdomsbok. Jeg har lest noen ungdoms bøker etter hvert, og det finnes mye bra ungdomslitteratur. Dette er ei slik bok. Mange av disse bøkene kan fint leses av voksne, og vil det gjøre enklere for dem å forstå ungdommen.

Jeg likte denne boka godt, og leste den i ett. Med sine vendinger og spenningstopper, måtte jeg bare vite hvordan det endte, men det kan jeg selvfølgelig ikke røpe her. Les den heller selv!
Jeg håper på flere bøker fra denne forfatteren her og anbefaler mer enn gjerne boka videre.

 

Andre om boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2022/08/eg-blir-her-av-ann-helen-kolas.html?m=1

https://beathesbibliotek.no/2022/08/17/eg-blir-her-av-ann-helen-kolas-ingebrigtsen/

https://serieavhengig.blogspot.com/2022/08/eg-blir-her-av-ann-helen-kolas.html?m=1

Fakta:

 

Forfatter: Ann Helen Kolsås Ingebrigtsen
Tittel: Eg blir her
Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Ungdomsroman 12-16

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Birgitte Wærstad – Glimmersvippen

Birgitte Wærstad “Glimmersvippen”

 

Forlaget om boka:

 

Myra Grasdalen er ikke redd for noen ting, nesten. Hun hater å skille seg ut, men det er uunngåelig når utseendet hennes skifter med årstidene. Om vinteren ser hun i følge seg selv ut som en laboratorierotte. Ingen er som henne. Som barn flest er Myras største drøm å få venner, og bli likt. Men det er ikke så lett med ansvar for en syk mor, samtidig som hun blir mobbet av sin tidligere bestevenn, Frans. Lettere blir det ikke av at plageånden bor i samme blokk som Myra. En dag de to krangler i heisen, finner de en merkelig knapp. Sammen blir de to fiendene fanget i Oria. En fremmed verden befolket av troll, tusser og alver! Verre blir det ikke, tenker Myra – men det skal vise seg at hun tar grundig feil … I en verden der alle hater ‘nimler’, dvs. mennesker, oppdager hun godt skjulte hemmeligheter der faren hennes knyttes til et grovt ran, og et bergtroll i tettsittende skinndrakt ser ut til å hate han så mye at han vil gjøre alt for å hevne farens forbrytelse på Myra. På flukt i en ukjent verden der hun ikke vet hvem som er venn eller fiende, kommer hun på sporet av hvem hun er. Men klarer hun å komme hjem? Og vil hun klare å redde sin dødssyke mor? Myra må også stille seg spørsmålet: Hvor mye er et gammelt vennskap egentlig verdt?

 

Om forfatteren:

 

Birgitte Wærstad er bosatt med mann og barn i Skien. Hun har jobbet som sykepleier, selvstendig aromaterapeut og agronom. Hun har tatt en rekke kurs via forfatterskolen.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens debutbok og hun gir den ut på eget forlag. Det er tenkt som første bok i en fantasyserie om Oria, inspirert av norske folkeeventyr. Den er beregnet på barn i alderen 10-14 år.

I boka følger vi Myra Gresdalen. Hun er ei uredd jente som misliker å skille seg ut, hun vil helst være normal og ha vanlige venner. Men der er ikke så lett. Hjemme har hun en syk mor som hun må ta seg av etter faren forsvant på mystisk vis. I tillegg skifter hun utseende med årstidene, ifølge henne selv ser hun ut som en laboratorierotte om vinteren.
Myra blir mobbet av sin tidligere bestevenn Frans, som bor i samme blokk som henne.
En dag hun og Frans krangler i heisen, trykker Myra på en merkelig knapp. Det resulterer ar de to uvennene blir fanget sammen i Oria. En fremmed verden som er befolket av troll, tusser og alver.
Å være fanget sammen med Frans her, kan ikke bli mye verre tenker Myra. Men her tar hun skammelig feil. I denne verden hater nemlig alle “nimler,” som er det mennesker kalles i Oria.
Myra oppdager skjulte hemmeligheter om sin far. Han er knyttet til et ran, og et bergtroll i tettsittende skinndrakt hater derfor Myras far. Nå vil han hevne farens forbrytelse på henne.
Dette bringer henne ut på en farlig ferd i en ukjent verden der hun ikke vet hvem som er venn eller fiende. Hun finner mange spor av egen historie underveis, men kommer hun seg hjem til sin dødssyke mor? Det er det hun ønsker mest av alt. Hun må stille seg det vanskelige spørsmålet; hvor mye er et gammelt vennskap egentlig verdt?

Boka har, med noen få unntak, for det meste korte kapitler. De fleste kapitlene avsluttes med cliffhangere. Det er en spennende verden forfatteren tar oss med inn i, og hun beskriver den godt. Boka har også et meget bra språk, vi møter mange spennende vesener, og handlingen gjør at leseren holder interessen oppe underveis. Språket passer til aldersgruppen den er beregnet for.

Jeg synes forfatteren har skrevet en bra historie, med god drive og spenning, uten de store dødpunktene som gjør at yngre leseren mister leselysten. Her er spenning helt fra start, og den blir bare mer spennende underveis.

Etter å ha lest, sitter jeg igjen med noen åpne spørsmål, som jeg regner med at det kommer svar på i neste bok. Selv om er fantasy, så tar den opp tema som vennskap, familiebånd, det å ikke passe inn og utenforskap. Jeg syntes det fungerte bra å lage fantasy inspirert av norske folkeeventyr.
Dette er en vellykket debutroman, det er tydelig at forfatteren har lagt ned et godt stykke arbeid. Boken er velkomponert, velskrevet og spennende.
Jeg ser frem til å følge serien videre og ser allerede frem til neste bok. Er du på jakt etter en spennende fantasyroman, så er dette ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

Fakta:

 

Forfatter: Birgitte Wærstad
Tittel: Glimmersvippen
Forlag: Lønn forlag
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Fantasy 10 – 14 år
Serie: 1

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Nina Rossing “#Naken”

Nina Rossing “#Naken”

 

Forlaget om boka:

 

Møt Thea, som er på jakt etter en gutt å ligge med. Det holder med en one-night stand, helst med en som er god til det, for å få kryssa av det siste punktet på lista som hun og bestevenninna lagde da de var ukule på ungdomsskolen.
Møt Amund, som er ny på skolen og helst ikke vil bli lagt merke til. Men alle har fått med seg at han har kallenavnet Don Juan, og han virker som den perfekte kandidaten for Thea.
På en av årets beste fester sniker Thea og Amund seg av gårde. Ingen av dem får med seg at noen filmer dem. Ikke før senere, da flere bilder og en video sprer seg blant elevene på skolen, og Amund begynner å motta trusler.

 

Om forfatteren:

 

Nina Rossing (f. 1976) jobber til daglig som lektor på en videre-gående skole i Trondheim, der hun underviser i engelsk, norsk og historie. Hun debuterte med ungdomsboken #Kampklar i 2019

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens andre bok. Som i den første boka tar hun opp reelle dagsaktuelle temaer som ungdommen havner oppi. I “#kampklar” var det netthets som var tema. Denne gangen er det bilder og videoer delt på nett.

I boka møter vi Thea og Amund som begge går på videregående skole. Thea laget en liste med ting hun og bestevenninna skulle gjøre i løpet av ungdomsskolen, men hun mangler fremdeles å få krysset av det siste punktet på lista. Å få ligget med en gutt. Det holder med en one-night stand, og hun har funnet en perfekt kandidat. Det er Amund. Han er ny på skolen, men har allerede fått kallenavnet Don Juan. Dette er akkurat hun Thea trenger for å få fullført lista, men Amund er en gutt som helst ikke vil bli lagt merke til.
Det er helg og en av årets beste fester går av stabelen. Frem til denne kvelden har de bare kikket på hverandre, men på festen havner de etter hvert på gjesterommet. Der har de et mislykket forsøk på å ha sex. Senere spres det flere bilder og videoer fra den mislykkede akten blant elevene, og Amund begynner å motta trusler.

Boka har korte og effektive kapitler som slutter slik at en bare må lese videre for å se hvordan det ender. Alle kapitlene starter med en #emneknagg. Vi kommer godt under huden på alle involverte karakter, de fremstår som ekte personer som leseren vil kjenne seg igjen i.
Plasser og miljø er også beskrevet i passe mengde.
Vi får historien fortalt fra både Thea og Amund sin side, noen steder har de hvert sitt kapittel, i noen kapitler er de begge med. Språket er lett, skrevet på en måte som passer ungdommen.

Jeg synes både Amund og Thea er to realistiske karakterer. Jeg tror både på måten de blir fremstilt på, og på forholdet de har til foreldrene sine.
Forfatteren har nok en gang skrevet en realistisk og troverdig bok om problemer ungdommen kan havne oppi. Når en sprer sånne bildet og videoer, kan det i verste fall få tragiske konsekvenser for de som blir utsatt for det. En blir derfor følelsesmessig involvert i handlingen. Forfatteren skriver utrolig godt om ungdommers hverdag, og det er tydelig at forfatteren har stor innsikt i det hun skriver om, noe som gjelder begge bøkene hennes. Hun jobber som lærer på en videregående skole, og mange vil kjenne seg igjen, i både denne boka og i den forrige. Dette er ei bok som bør leses av både ungdommer og voksne. Den kan gi de voksne et fint innblikk i dere ungers hverdag, og problemer de kan havne oppi.

Nok en gang har forfatteren skrevet ei fengende, engasjerende og ikke minst viktig bok. Ei bok som treffer leseren til de grader. Denne boka er både god og lærerik, og kan forhindre andre blir utsatt for noe lignende. Med Internett kan bilder og videoer lett komme på avveie, og det er dessverre utbredt med mobbing på nett. Boken handler også om å ta tilbake kontrollen etterpå. Dette er en bok jeg anbefaler til både store og små! Jeg håper det kommer flere bøker fra forfatteren.

 

Fakta:

 

Forfatter: Nina Rossing
Tittel: #Naken
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Ungdoms roman 12-16 år

 

Boka er et mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5

 

Unni Lindell “Fremmedlegeme”

Unni Lindell “Fremmedlegeme”

 

Forlaget om boka:

 

Lilja og Betzy er blant kvinnene som gjemmer seg for sine voldelige menn på en jordbærgård i indre Østfold. Stedet er driftet på ideell basis av en kvinne i 60-årene. Hun gjør alt for å hjelpe. Eller gjør hun det? En dag oppdager Lilja overvåkningskameraer i trærne. Og seks år gamle Bambi går i søvne en natt og finner noe fryktelig i skogen. Den unge politibetjenten Lydia Winther, kalt Snø jobber igjen på politihuset med Hay og Marian Dahle. En førti år gammel savnetsak fører Snø til gården. Det skal sette livet hennes i fare. Nesten for sent går den grufulle sannheten opp for henne. At det finnes farlige menn i verden er noe alle vet, men finnes det også farlige kvinner?

 

Om forfatteren:

 

Unni Maria Lindell (født 3. april 1957 i Oslo) er en norsk forfatter, tidligere journalist og hun har i tillegg oversatt diverse barnebøker fra fransk ( Babar-serien) og fra svensk, bla (I magen bor en baby) og en serie. Hun er mest kjent som forfatter av kriminalromaner, barnelitteratur, og ungdomslitteratur. Lindell har (2022) utgitt 92 bøker og solgt til sammen 7,5 millioner eksemplarer, oversatt til drøyt 20 språk, og seks kriminalromaner er filmatisert. Unni Lindell er ikke minst kjent for kriminalromanene om førstebetjent Cato Isaksen og Marian Dahle. Lydia Winther, kalt Snø er den nye etterforskeren i de siste krimromanene.

 

Meg om boka:

Da er jeg kommet til bok nummer to om Snø, eller Lydia Winther som hun egentlig heter. Jeg ser frem til å lese boka, siden jeg ble veldig begeistret over den første boka i serien. Jeg håper hun leverer nok ei bra bok!

Boka har et brennaktuelt tema, vold mot kvinner.
I boka møter vi tre kvinner som alle er blitt utsatt for vold av sine menn. Lilja og Betzy har søkt tilflukt på en jordbærgård i indre Østfold. Gården driftes på ideell basis, av en kvinne i 60-årene. Lilja oppdager at det er overvåkningskamera på gården. Det er også andre ting som skurrer.
Da den seks år gamle Bambi, som er datteren til Betzy, går i søvne, oppdager hun noe grufullt i skogen. Er alt som det skal være på gården?
June Tabita Hansen var også på denne gården, men hun blir lokket tilbake til byen og drept. Hennes utenlandske ektemann blir mistenkt for å stå bak drapet.
Marian Dahle skal på ferie, og Snø blir tilkalt for å bistå. Snø har selv ting å stri med som strekker seg tilbake i tid, men det gjør at hun ser sammenhenger som andre ikke ser.
Til å begynne med er hun ikke så veldig engasjert i saken, men etter hvert ser hun sammenheng mellom partnerdrap og gamle forsvinningssaker der menn har blitt borte. Henger dette sammen med det hvite huset?
Snø vet, som mange andre, at det finnes farlige menn, men det finnes også farlige kvinner.

Kapitlene i romanen er korte og effektive, mange med spennende cliffhangere. Vi blir bedre kjent med hovedkarakterene i denne boka. De utvikler seg fra bok til bok, så jeg anbefaler deg å starte på den første boka, dersom du ikke allerede har lest den. Jeg liker spesielt godt karakteren Snø.
Vi blir godt kjent med både plasser og miljø. Språket er lett, og romanen er lettlest med sine over 100 kapitler.
Det var mange karakterer å holde styr på og boka har flere fortellerstemmer, men jeg syntes det gikk greit. Skiftene er med på å drive handlingen fremover.
Plottet virket i utgangspunktet ganske opplagt, men forfatteren har gjemt de beste bitene i Twistposen til siste slutt, samt en rekke innlagte spenningstopper. Realistiske temaer og fiksjon er godt blandet, og nok en gang har jeg hatt en meget fin lesestund i Unnis univers. Til tross for bokas dystre tema, storkoste jeg meg fra start til slutt. Dette var en krimbok helt etter min snak med godt tempo og spenning fra start til slutt. Her er få dødpunkter, rett og slett en skikkelig pageturner. Romanen er nok ikke egnet for de sarteste krimleserne, men bør absolutt kunne leses av de fleste. Unni skriver med respekt for de involverte, uten at det utleveres for mye.
Dette er krim fra øverste hylle. Med denne boka befester forfatteren sin posisjon som norges krimdronning og hun setter standarden for krim høsten 2022. Dette likte jeg! Her er det bare å løpe og få boka i hus.
Terningen ender klokkeklart på seks øyne.

 

Tine Sundal har og lest og likt den godt.

https://tinesundal.blogspot.com/2022/08/fremmedlegeme-ny-krim-fra-unni-lindell.html?m=1

Fakta:

 

Forfattet: Unni Lindell
Tittel: Fremmedlegeme
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: krim
Serie: bok nr. 2

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 6