Eivind Riis Hauge “Korrektur av et sorgens kapittel”

Eivind Riis Hauge “Korrektur av et sorgens kapittel”

 

Forlaget om boka:

 

Rorgen sitter inne. Varetekt. Det er ikke første gang, han kjenner veggene, rutinene, folkene. Likevel er noe annerledes denne gangen. Dette er hans fortelling, hans frie forklaring.

Gjennom Rorgen gir Eivind Riise Hauge en stemme til de innsatte og de utstøtte, en stemme til dem som vanligvis ikke blir hørt, og i hvert fall ikke trodd. Rorgen forteller med kløkt, nådeløs selvinnsikt og humor, stikker både til høyre og venstre, river oss alle ned fra pidestallen og gjør oss litt klokere.

 

 

Om forfatteren:

 

Eivind Riise Hauge (f. 1980) fra Bergen debuterte i 2010 med novellesamlingen Victor Tukmakovs siste vinter, og har siden markert seg som en allsidig forfatter med utgivelser i en rekke sjangre: roman, novellesamlinger, sakprosa og skuespill.

 

Jeg vil først nevne at denne boka ikke var helt som jeg forventet, men når jeg kom inn i den, ble det riktig så hyggelig lesning.

I boka møter vi roman figuren “Rorgen” en gjenganger bak murene. Han blir bedt om å skrive sin frie forklaring av advokaten sin, i en sak hvor det er ord mot ord. Får han en rettferdig sak, eller vil fortiden og en tidligere diagnostisert personlighetsforstyrrelse, tale mot han?

Vi får høre om hans vanskelige oppvekst, og hva som skjer med et menneske som sitter inne. Venter Jenny og sønnen på han når han en gang slipper ut?

Rorgen forteller sin historie på godt og vondt, og forfatteren beskriver de som lever på feil side av loven med stor respekt. Rorgen blir fremstilt slik at leseren får sympati for han som person, uten å forsvare handlingene hans. Han framstår som tøff, men også sårbar og engasjert.

 

Boka har ikke kapitler, men når Rorgen forteller, gir han beskjed om at han kommer tilbake til det senere. Det er med på å gjøre boka oversiktlig. Til tider snakker han seg likevel vekk.

Dette er ei bok som får meg til å tenke på hvordan de som er i Rorgen sin situasjon har det. Det er nok mange av dem som også ofte føler seg forhåndsdømt. Boken er til tider morsom, men setter også følelsene i sving. Boka er skrevet i et godt språk.

Vil du ha en litt annerledes bok, så anbefaler jeg denne.  Antagelig er dette en bok du enten liker eller misliker, men for meg endte det opp som en positiv leseopplevelse. Det er kjekt å bli utfordret til å lese noe en ikke leser til vanlig.  

 

Forfatter: Eivind Riis Hauge

Tittel: Korrektur av et sorgens kapittel

Forlag: Vigmostad&Bjørke

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 219

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Liz Moore “Lang lysende elv”

Liz Moore “Lang lysende elv”

 

Mickey Fitzpatrick har patruljert 24. distrikt i Philadelphia i flere år, og er på fornavn med de prostituerte og narkomane i The Ave. Opioidkrisen herjer byen, og overdoseofrene blir stadig flere. Hver gang hun blir varslet om et nytt dødsfall, frykter hun at det er lillesøsteren, Kacey, som er død. De to har ikke vært på talefot på flere år, og kollegaene i politiet vet ikke om forbindelsen, men Mickey uroer seg konstant for søsteren sin.

 

Da Kacey forsvinner samtidig med at en rekke gateprostituerte blir funnet drept i distriktet, begynner Mickey på en stadig mer desperat jakt. En jakt som setter både jobben hennes og gutten hun er alenemor for, i fare, og som kaster lys over de to søstrenes barndom.

 

«Lang lysende elv» er en rå og gripende thriller om misbruk, prostitusjon og søskenkjærlighet.

 

Om forfatteren:

 

Liz Moore er tidligere musiker og bor i Philadelphia. Hun er utdannet ved Hunter University og underviser masterstudenter i kreativ skriving på Temple University. «Lang Lysende elv», som er hennes fjerde roman, har tatt USA med storm. Den er under utgivelse i 19 land, og har solgt i over 110 000 eksemplarer hjemlandet.

 

Boka handler for det meste om forholdet mellom Mickey Fitzgerald og lillesøsteren Kacey som er narkoman. Mickey har patruljert 24 distrikt i flere år. Det dukker opp flere dødsfall, og hver gang er Mickey redd for at det er søsteren som er funnet død. De har ikke vært på talefot på flere år. Mickey gir seg ut på en desperat jakt. Stort mer vil jeg ikke si om handlingen

 

Handlingen veksler mellom nå og før tid. Tema i boka er rus, vold og søskenkjærlighet. Kapitlene er korte og handlings mettede, du vil stadig lese videre for å se hva som skjer.  Personene i boka er også veldig levende beskrevet, man får medfølelse med dem og de kryper innunder huden på leseren. Selv om boka er på over 500 sider, blir man sugd inn i handlingen slik at den går fort unna, og den blir stadig bedre etter hvert.

Jeg likte boka veldig godt, og ble totalt oppslukt av den. De som har levd med rus i nær relasjon vil nok kjenne seg igjen. Jeg synes i hvert fall boka fremsto som både realistisk og troverdig, noe som var med på å gjøre dette til en bra leseopplevelse for meg. En thriller jeg likte godt. Så løp og kjøp!!

Andre bloggere om boka: Hverdagsnett og bjlørnebok 

Forfatter: Liz Moore

Norsk tittel: Lang lysende elv

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 525

Format: Pocket 

Sjanger: Thriller

Originaltittel: Long Bright River

Oversatt av: Knut Ofstad

Andre om boka:https://www.facebook.com/help/713015355575644/?ref=share

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Unni Cathrine Eiken “Forsvarlig behandling”

Unni Cathrine Eiken “Forsvarlig behandling”

 

Forlaget om boka:

 

Det er høst i Bergen, og regnet faller i uopphørlig yr fra en fargeløs himmel. På Haukeland sykehus skal Eilif og Vegard snart møtes.

Eilif ligger i akuttmottaket. Han er redd, han klamrer seg fast i det grove papiret på undersøkelsesbenken, og prøver å få kontroll over pusten og den sterke følelsen av at alt han rører ved blir ødelagt. For Vegard er det bare en vanlig dag på jobb. Han skal inn til en pasient med et antatt beinbrudd, gi profesjonell og vennlig behandling, tilby en trøstende hånd om nødvendig, for så å stikke hjem, og glemme alt om sykehuset frem til neste vakt. Forsvarlig behandling er en historie om ubeleilig forelskelse, og alle grunnene til å holde seg tilbake og ikke ta sjansen på kjærligheten – og om det vakre som kan skje når man våger å tro på at man er verdt å elskes, uansett.

 

 

Unni Cathrine Eiken er bosatt i Bergen og dette er hennes debut som forfatter. Kjærlighetsromaner er ikke det jeg leser mest av til vanlig, så jeg visste ikke helt hva jeg gikk til når jeg begynte på denne boka.

 

Vi møter Eilif som havner på akutten etter et beinbrudd på jobb. Der blir han tatt imot av sykepleieren Vegard, og det oppstår raskt følelser mellom dem, Og Vegard får snart problemer med å være profesjonell. Vi følger Eilif og Vegard gjennom hele sykehusoppholdet og etter at Eilif blir utskrevet. Begge har bagasje fra tidligere, de er to skadeskutte sjeler. I tillegg møter vi den snakkesalige Elise som prater hull i hodet på folk, og vil at Eilif skal ha best mulig behandling. Dette er noe Vegard ikke liker så godt.

Dette er ei fin bok om å finne kjærligheten når en minst venter det, for hvor står sjanse er det for at du finner kjærligheten når du ligger skadet på akutten?

 

Boka er lettlest, men den kunne hatt godt av litt grundigere språkvask, uten at gikk utover lesegleden. Det var også i overkant mye detaljerte forklaringer, men er du på jakt etter en god kjærlighetsroman er dette likevel ei bok jeg anbefaler deg å lese.

Dette var ikke helt ei bok etter min smak, men den vil nok bli godt likt av andre lesere det ute.

 

Forfatter: Unni Cathrine Eiken

Tittel: Forsvarlig behandling

Utgivelsesår: 2019

Antall sider: 304

Forlag: Spiegelberg

Sjanger: Skjønnlitteratur

 

Boka er mottatt på pdf fra forfatteren

 

Terningkast 4

 

Grethe Bøe “Mayday”

Grethe Bøe “Mayday”

 

Forlaget om boka:

 

NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen. Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16- fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en alt-utslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Det blir en kamp mot tiden hvor både Russlands president, NATO-sjefen og den private militærindustrien hvesser knivende. Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være?

 

Denne arktiske thrilleren er Grethe Bøes debut som krimforfatter. Bokas hovedperson er den kvinnelige F-16 piloten Ylva Dahl, som er halvt norsk og samisk. Hun er en outsider, egenrådig, uregjerlig, disiplinert og lojal. Hun bærer på en mørk hemmelighet og en forkjemper for sannheten, og utseendet hennes gjør at folk ofte undervurdere henne.  

Sammen med den amerikanske piloten John legger hun ut på et rutineoppdrag under en Natoøvelse, der de blir skutt ned av et russisk jagerfly over russisk territorium. Da starter en hard flukt mot Norge med livet som innsats og russiske spesialstyrker i hælene, gjennom et beinhardt arktisk klima og bitende kulde. Det de ikke vet er at de er to brikker i et spill, og overlatt til seg selv. Ylva oppdager at de hun stolte på ikke er de som de utgir seg for å være, og det er et storpolitisk spill på gang mellom Russland og NATO, nedskytingen tolkes som et angrep. Derfor er det viktig at Ylvva og John rekker tilbake og får fortalt hva som hendte. De må forhindre en katastrofe. Klarer de å komme seg tilbake til Norge i tide?

 

 

Boka er lettlest, med vendinger som gjør at du bare vil lese videre. Her er det spenning, tempo og action fra start til mål. Plottet er både realistisk, troverdig og intens. Absolutt en thriller etter min smak, jeg satt og trippet av spenning underveis i lesingen. Rett og slett så spennende at jeg bare ville bla om til neste side!

Er du på jakt etter en spennende og intens thriller, så er dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre. Denne boka hadde også blitt bra som film. Ser frem til flere bøker ført i pennen av hun! 

 

Forfatter: Grethe Bøe

Tittel: Mayday

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 336

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Thriller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

Svanhild Fosback “Forlist sjel”

Svanhild Fosback “Forlist sjel”

 

En forretningsmann blir funnet død på fyret Lille Torungen. Av den psykisk syke Linn.

Programleder i På villspor, Frida Feseth er på vei til hytta på sørlandet. Hennes datter er turnuslege ved Sørlandet sykehus, og bor der for tiden.

Barndoms vennen Sijas Ormeskjen etterforsker drapssaker, og Frida involveres på grunn av en tidligere sak hun har jobbet med. Ble feil mann dømt den gangen?

Frida nøster tråder på utradisjonelt vis. En grusom overgrepssak i en religiøs sekt avdekkes. Til slutt har Frida løsningen, men er den korrekt?

 

Svanhild Fosback Larsen er fra Arendal. Hun har bachelor grad i sykepleie. Hun har skrevet dikt og noveller som er publisert i flere antologier, samt vært redaktør og medforfatter i antologien “Drøm” (2018). “Forlist sjel” – som er planlagt utgitt i begynnelsen av februar – er hennes debut som krimforfatter.

 

I løpet av den siste tiden er det kommet en rekke bøker utgitt av krimdebutanter. Denne gangen er det Svanhild Fosback som kommer med sin første krim. Det er alltid kjekt med nye ukjente fortellerstemmer.

 

Handlingen i hennes bok er lagt til Arendalstraktene med journalist Frida Feseth i hovedrollen. Frida har tidligere erfaring fra PST. Hun blir bedt om å bistå i etterforskningen av sin barndomsvenn drapsetterforsker Sijas Ormeskjen, pga en tidligere sak hun var med og løste i programmet sitt.

Frida nøster i saken på sin måte, og samarbeider tett med sin venn i politiet. Det blir en spennende jakt, og flere drepte dukker opp. Har disse drapene en sammenheng? Ble rett mann dømt i den gamle saken?

Etter hvert viser det seg at mange av de involverte har forbindelser til hverandre. Mørke hemmeligheter fra en sekt avdekkes, og lite kjente familieforbindelser kommer til overflaten.

 

Boka er en krim litt utenom det vanlige. Dette er ikke en politikrim, siden det er Frida som løser saken til slutt. Vi blir godt kjent med både de involverte og plassene i boka. Jeg følte at jeg var til stede i handlingen, til tross for at jeg ikke er særlig kjent i Arendal.

Vi følger flere historier i boka, og forfatteren legger ut mange tråder som forvirrer leseren. Idet du tror du har løsningen, dukker det opp nye twister, slik at man må lese videre for å se hvor det ender.

Boka har et godt språk. Kapitlene er lange, uten at det går ut over handlingen eller føles langtrukket.  Selve historien er troverdig nok, med unntak av deler av etterforskningen og samarbeidet med politiet. Det var en god debut, med både spenning og tempo. Jeg likte den godt og hadde vanskelig for å med å legge den fra meg underveis.

Absolutt en lovende debut, en spennende røverhistorie fra det blide Sørlandet. Jeg vet at forfatteren er godt i gang med neste bok, og ser frem til å lese denne. Det skal bli spennende å følge henne videre.

Ei bok jeg anbefaler sterkt videre, et spennende nytt møte med en mindre kjent forfatter.

 

Forfatter: Svanhild Fosback

Tittel: Forlist sjel

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 286

Forlag: Gaveca Forlag

Sjanger: Krim

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget 

 

Terningkast 5 –

 

Dag Otto Lauritzen, Frode Eie Larsen “Hetebølge”

Dag Otto Lauritzen, Frode Eie Larsen “Hetebølge”

 

Forlaget om boka:

I «Hetebølge» møter vi et stekende varmt og knusktørt Lillehavn. Brannvesenet har hendene fulle med å slukke de mange brannene som dukker opp, og de bekymrer seg over at vannlagrene begynner å gå tomme. Samtidig spekulerer politiet på om det virkelig bare skyldes heten, eller om det kan være en pyroman løs i den koselige lille kystbyen? De tre bestevennene Hannah, Einar og Karoline — og hunden Turbo — gjør sine egne undersøkelser, og de kommer farlig nær ilden. Klarer de å finne svarene, før de blir brent?

 

«Hetebølge» er den fjerde boka i «Mot og mysterie-serien», beregnet på aldersgruppen 9-13 år. Jeg har lest de tre første, og likt alle veldig godt.

 

Også denne gangen tar forfatterne utgangspunkt i et værfenomen, og boka starter med et en forklaring på hva hetebølge er. Vi får også Dag Ottos råd og historier om mot, motivasjon og viljestyrke, alt knyttet opp mot bokas tema.

Vi blir kastet rett inn i handlingen da Hannah og Einar finner Einars bestemor livløs på gulvet. I tillegg oppstår det noen branner i Lillehavn. Går det en pyroman løs? Eller er det hetebølgen i et glohett og knusktørt Lillehavn som er grunnen?

Hannah, Einar og hans kjæreste Karoline, samt hunden Turbo tar saken i egne hender. Etterforskningen deres blir etter hvert veldig farlig og spennende, med livet som innsats.

 

Denne boka er den beste i serien til nå. Mye action å spenning fra første til siste side, og en nervepirrende spenning som får det til å gå kaldt nedover ryggen til leseren.

Boka handler også om vennskap, mot og kjærlighet. Den har fine, korte kapitler og et språk som passer aldersgruppen bra. I “Hetebølge” har radarparet Frode og Dag Otto virkelig fått opp dampen. De har levert en meget spennende og actionfylt bok som er like intens og spennende som hetebølgen i Lillehavn.

 

Boka avsluttes med første kapittel av neste bok. Den starter veldig dramatisk, så etter å ha lest det, ser jeg veldig frem til å lese den også. Klarer de å toppe det i neste bok?

 

Forfatter: Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen

Tittel: Hetebølge

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 185

Forlag: Kagge forlag

Sjanger: Spenning

Serie: Bok nr. 4

Boka er et lese-eksemplar fra forfatterne.

Terningkast 6

 

Arild Svendsen “Gresset på andre siden”

 Arild Svendsen “Gresset på andre siden”

 

Forlaget om boka:

Dette er den første boka om Josef Gahre som emigrerer til Amerika 18 år gammel. Etter at eldstebroren og faren druknet på fiske, bestemmer han seg for å ikke bli fisker, sjømann eller los, men det er få andre arbeidsmuligheter på hjemstedet. På overfarten blir han kjent med Leif Blørstad som har vært barnevandrer og bærer på en mørk hemmelighet. De utvikler raskt et nært vennskap. I storbyen Chicago blir begge bygningsarbeidere og tjener godt. Etter et par år fortsetter de over prærien til Sioux Falls i Dakotaterritoriet hvor Leif tar seg land. Josef ser flere norske innvandrere som strever, og han reagerer på diskrimineringen av minoritetsgrupper. Han spør seg også om nybyggerne egentlig er helere. Romanen «Gresset på andre siden. Landet fylt av melk og honning» handler om kjærlighet og vennskap, sorg og lengsel, og om tro og tvil.

 

Arild Svendsen er barnevernspedagog og har arbeidet innen offentlige helse- og sosialetater. Han har tidligere gitt ut romanen Brevet (2017) og er representert i flere antologier. Dette er den første boka om Josef Gahre som emigrerer til Amerika 18 år gammel.

 

I boka møter vi Josef Gahre som emigrerer til Amerika. Han har hørt mye om det gode liv «over der»,  og det er vanskelig å få seg arbeid i hjemlandet, spesielt siden han ikke ville jobbe på sjøen etter at både faren og storebroren omkom under fiske.

 

Dette er en lettlest historisk roman om gir et fint innblikk om hvordan de som emigrerte hadde det. Alle var ikke like heldig som Josef. Det som også er fint med boka, er at vi får høre hvordan de hjemme hadde det, via brevutveksling mellom Josef og familien. Boka handler om kjærlighet, vennskap, sorg, lengsel, tro og tvil. Beskrivelser av både personer og miljø er veldig gode, og står fint til historien. Boka er troverdig og veldokumentert.

Handlingen er lagt fra 1867 å leses kronologisk. Liker du historiske romaner som ikke er for tunge, er denne boka perfekt for deg.

Jeg likte boka veldig godt, dette er et tema jeg har lest lite om tidligere, noe som gjorde den ekstra interessant. I det hele tatt en fin leseopplevelse, og jeg ser frem til å følge Josef i neste bok.

Anbefales!

 

Forfatter: Arild Svendsen

Norsk tittel: Gresset på andre siden

Utgivelsesår: 2020

Antall sider: 227

Forlag: Kolofon

Sjanger: Historisk roman

Serie: Bok nr. 1

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Andre bloggere om boka: hverdagsnett, bokbloggeren, lillasjelbliggog og ibokhylla 

Terningkast 5

 

Forlaget om boka:

Dette er den første boka om Josef Gahre som emigrerer til Amerika 18 år gammel. Etter at eldstebroren og faren druknet på fiske, bestemmer han seg for å ikke bli fisker, sjømann eller los, men det er få andre arbeidsmuligheter på hjemstedet. På overfarten blir han kjent med Leif Blørstad som har vært barnevandrer og bærer på en mørk hemmelighet. De utvikler raskt et nært vennskap. I storbyen Chicago blir begge bygningsarbeidere og tjener godt. Etter et par år fortsetter de over prærien til Sioux Falls i Dakotaterritoriet hvor Leif tar seg land. Josef ser flere norske innvandrere som strever, og han reagerer på diskrimineringen av minoritetsgrupper. Han spør seg også om nybyggerne egentlig er helere. Romanen «Gresset på andre siden. Landet fylt av melk og honning» handler om kjærlighet og vennskap, sorg og lengsel, og om tro og tvil.

 

Arild Svendsen er barnevernspedagog og har arbeidet innen offentlige helse- og sosialetater. Han har tidligere gitt ut romanen Brevet (2017) og er representert i flere antologier. Dette er den første boka om Josef Gahre som emigrerer til Amerika 18 år gammel.

 

I boka møter vi Josef Gahre som emigrerer til Amerika. Han har hørt mye om det gode liv «over der»,  og det er vanskelig å få seg arbeid i hjemlandet, spesielt siden han ikke ville jobbe på sjøen etter at både faren og storebroren omkom under fiske.

 

Dette er en lettlest historisk roman om gir et fint innblikk om hvordan de som emigrerte hadde det. Alle var ikke like heldig som Josef. Det som også er fint med boka, er at vi får høre hvordan de hjemme hadde det, via brevutveksling mellom Josef og familien. Boka handler om kjærlighet, vennskap, sorg, lengsel, tro og tvil. Beskrivelser av både personer og miljø er veldig gode, og står fint til historien. Boka er troverdig og veldokumentert.

Handlingen er lagt fra 1867 å leses kronologisk. Liker du historiske romaner som ikke er for tunge, er denne boka perfekt for deg.

Jeg likte boka veldig godt, dette er et tema jeg har lest lite om tidligere, noe som gjorde den ekstra interessant. I det hele tatt en fin leseopplevelse, og jeg ser frem til å følge Josef i neste bok.

Anbefales!

 

Forfatter: Arild Svendsen

Norsk tittel: Gresset på andre siden

Utgivelsesår: 2020

Antall sider: 227

Forlag: Kolofon

Sjanger: Historisk roman

Serie: Bok nr. 1

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Mohlin & Nyström “Det siste livet”

Mohlin & Nyström “Det siste livet”

 

Forlaget om boka:

 

Første bok i serien om FBI-agenten John Adderley som møter mørke gjerninger i svensk småby.

 

Datteren til sjefen for en av Sveriges mest suksessrike bedrifter forsvinner sporløst i Karlstad. Ti år senere blir FBI-agenten John Adderley vitne i en høyprofilert rettssak i Baltimore, og som beskyttelse får han ny identitet. Han krever å bli utplassert i Karlstad, og snart er han i jobb på politistasjonen i den svenske småbyen. Det blir raskt klart for leseren at John har skjulte motiver for å oppsøke nettopp dette stedet.

 

Boka ble kåret til Årets krimdebut i Sverige, har toppet svenske bestselgerlister og er foreløpig solgt til 15 land.

 

Peter Mohlin og Peter Nyström vokste opp som kompiser i en svensk småby og skrev sin første kriminalfortelling sammen som 10-åringer. Etter å ha jobbet profesjonelt med redaksjonell tekst og med regi og manusskriving for scene og film i mange år, bestemte de seg for å plukke opp tråden fra barneskolen og skrive en krimroman.

 

«Det siste livet» er deres første bok.

 

Emilie forsvinner fra en fest i Karlstad i 2009, og ingen vet hvor hun er blitt av eller hva som har skjedd med henne. Billy Nerman blir siktet i saken, siden hans sæd blir funnet på det siste kjente stedet hvor hun oppholdt seg. Politiet er overbevist om at de har tatt rett mann, men bevisene holder ikke.

Ti år senere blir den tidligere FBI-agenten John-Adderly / Fredrik Adamson ansatt på politistasjonen i Karlstad. Han har fått hemmelig identitet pga. tidligere oppdrag som infiltratør for FBI, og sliter fremdeles med traumer etter dette oppdraget. Han har personlig grunner til å ville jobbe i den nyopprettede cold-case gruppa, noe som kommer fram etter hvert. Han gjør ting å si egen måte, og gjør raskt framskritt.

 

Dette er ei lang bok på over 500 sider, men det føles ikke sånn når du leser den. Det skjer noe hele veien, og handlingen tar stadig nye vendinger. Boka er lettlest og har en historie som er lett å la seg sluke inn i. Den har passe lange kapitler, lite utenomsnakk og vi blir godt kjent med de involverte. Boka er både spennende og trist, og viser oss hva som skjer når politiet får tunnelsyn og låser seg fast i et spor for å få en person dømt. Kanskje etter press fordi offerets familie er rik og kjent?

 

Dette er en bok du fort blir hekta på, jeg leste den i ett. Jeg kunne ikke legge den fra meg før jeg visste hvordan det endte til slutt, og denne gangen hadde jeg rett i mine antagelser.

Jeg anbefaler den sterkt videre, det er en herlig thriller. Absolutt en godkjent debut, jeg ser frem til å følge forfatterduoen videre.

 

Forfatter: Peter Mohlin og Peter Nyström

Norsk tittel: Det siste livet

Original tittel: Det sista livet

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 522

Forlag: Kagge forlag

Sjanger: Krim

Oversatt av: Fartein Døvle Jonassen

Serie: Bok nr. 1

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Kathrine Nedrejord “Det Sara skjuler”

Kathrine Nedrejord “Det Sara skjuler”

 

Etter en fest blir alt annerledes. Lajla merker det med en gang. Sara er tom i blikket, redd for mørket, redd sin egen skygge. Og selv om Lajla lover å ikke blande seg, klarer hun ikke la være. Hun må finne den som har gjort det, han skal ikke slippe unna.

 

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter og dramatiker. Hun har gitt ut bøker for både yngre å voksne.

 

Dette er mitt andre møte med denne forfatteren, og nok en gang har hun skrevet ei god bok for den yngre garden. Denne er beregnet på ungdom fra 13 år og oppover, og handlingen er nok en gang lagt til forfatterens hjemtrakter i Karasjok. Vi møter bestevennene Lajla og Sara som lever et helt normalt liv med, skole, venner, gutter og festing. En kveld banker Sara på vinduet Lajla. Lajla ser at noe har skjedd med Sara, men venninnen vil ikke fortelle hva det er. Lajla finner det likevel ut, litt etter litt, selv om hun har lovet å ikke blande seg.

 

Forfatteren har skrevet ei sår, sterk og viktig bok om noe som kan skje også i virkeligheten, noe som gjør at romanen fremstår veldig realistisk. Hun skriver på en fin måte, uten at det som skjer blir for detaljert. Vi får høre hvordan offeret føler på skam, skyld, hjelpeløshet og avmakt. Boka begynner litt tregt, men tar seg raskt opp, og snart vil en bare lese videre for å se hvordan det ender. Vi får en viktig påminnelse om hva en overgriper påfører offeret.

Dette er ei viktig bok som fortjener mange lesere, både hos ungdommen og deres foreldre. Denne anbefaler jeg sterkt videre.

 

Forfatter: Kathrine Nedrejord

Tittel: Det Sara skjuler

Utgivelsesår: 2020

Antall sider: 158

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Ungdoms roman fra 13 år

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Jens Henrik Jensen “Økseskipet”

Jens Henrik Jensen “Økseskipet”

 

Forlaget om boka:

Politietterforsker Nina Portland har vanskelig for å gi slipp på en sak fra hennes første år i politiet: en russisk sjømann ble beskyldt for å ha myrdet mannskapet om bord på et skip som ble funnet drivende rundt i Nordsjøen, men ble frikjent på grunn av manglende bevis.

Nina bestemmer seg for selv å gjenoppta og løse den gamle saken, noe som får alarmklokkene til å ringe både hos britisk sikkerhetspoliti, islamistiske fundamentalister og russisk mafia. Den private etterforskningen tar henne først ut i det estiske vinterlandskapet og deretter til London og Skottland, før hun ender hjemme i Esbjerg igjen. Nina, som er alenemor til en ti år gammel sønn, er sårbar overfor fortidens livsfarlige løgner og hemmeligheter som kommer til overflaten.

 

Og plutselig er det for sent å trekke seg tilbake …

 

Jens Henrik Jensen (f. 1963) er forfatter og journalist. Han debuterte med thrilleren Wienerringen i 1997, og slo for alvor igjennom med Kazanski-trilogien. I 2012 kom Hengte hunder, første bind i serien om Oxen. Jensen ble hedret med Krimimessens Publikumspris i 2017. Bøkene er solgt for utgivelse i en rekke land, og serien om Oxen skal filmatiseres.

 

«Økseskipet» er en krim-thriller og første boka i Nina Portland-trilogien. Boka er fiksjon, men basert på en reell hendelse, og datoer årstall er reelle. Nina Portland er oppdiktet, men den russiske sjømannen er ekte, selv om han har fått et annet navn i boka.

Dette var en av Ninas første saker da hun startet i politiet, og hun greier ikke helt å slippe taket i den. Hun begynner derfor å etterforske den på privaten, noe som etter hvert involverer britisk sikkerhetspoliti, islamistiske fundamentalister og russisk mafia. Etterforskingen bringer Nina til både Estland, England og Skottland, samt til hennes hjemby Esbjerg.

Boka begynner med en drastisk jakt i Estland, deretter fortsette den noe roligere i London og Skottland, før det blir dramatikk i hjembyen. Det blir en stadig farligere jakt, der hun havner i et spill hun ikke kan trekke seg fra.  

 

Boka leses rett frem. Til krimbok å være, har den ganske lange kapitler, noe som bidrar til at vi blir godt kjent med både de involverte, og steder og plasser i boka. Boka trekker leseren med i handlingen, og jeg synts den ble bedre og bedre etter hvert som jeg leste.  Gi den derfor ikke opp for tidlig, det blir både mer tempo, action og ikke minst spenning etter hvert.

 

«Økseskipet» er en spennende internasjonal thriller fra øverste hylle. Jeg ser frem til de to neste bøkene i serien. Dette var mitt første møte med denne forfatteren, men det blir ikke det siste!

 

 

Forfatter: Jens Henrik Jensen

Norsk tittel: Økseskipet

Original tittel: Økseskibet

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 421

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Krim-thriller

Oversatt av: Henning Kolstad

Serie: første bok i Nina Portland serien 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5