David Ärlemalm “Litt død rundt øyene”

David Ärlemalm “Litt død rundt øynene”

 

Forlaget om boka:

 

Når Sofia dør av en overdose, må Arto bli nykter. Han prøver hardt å skape et normalt liv for seg selv og den fem år gamle datteren Bodil. Så blir han beskyldt for å ha solgt narkotika til ungdommer og får sparken fra jobben på skolekjøkkenet. Arto prøver å redde Bodil og seg selv, men presses til å skaffe penger slik han gjorde før, slik han kan best, og tvinges stadig lengre inn i en verden av løgn, kriminalitet og vold.

 

Fortellingen om Arto og Bodil er rå og øm. Artos kamp for å overleve som tidligere rusmisbruker og alenepappa viser et fordømmende og umenneskelig samfunn fra en skyggeside vi sjelden får lese om.

 

Om forfatteren:

 

David Ärlemalm (f. 1975 i Stockholm) debuterer med romanen Litt død rundt øynene. Boka har fått strålende kritikker og har nådd ut til mange lesere.

 

Dette er den andre boken i Aschehougs leseutfordring denne våren. Jeg deltar for å utfordre meg til å lese sjangre jeg ellers ikke ville lest, og jeg likte denne boka bedre enn den første.

 

I boka møter vi skakk-kjørte Arto og hans lille datter Bodil. Arto kjemper en desperat kamp for seg og datteren. Han er tidligere narkoman, men måtte bli nykter etter at moren til Bodil døde.

Vi får et fint innblikk i en tidligere narkomans liv. Hvordan han fremdeles blir møtt med mistenksomme blikk, og hvor vanskelig det er å bryte med tidligere handlingsmønstre og unngå tilbakefall. Som leser sitter en og heier på Arto og datteren hans og håper at det vil gå bra med dem.

Dette er ikke ei bok full av følelser, men vi får et godt innblikk i hverdagen deres. Klarer de seg?

 

Boka fremstår som realistisk i forhold til hva jeg selv har sett og opplevd hos tidligere narkomane, deres kamp, og hvordan fortiden kan straffe dem. Ei vakker, lettlest og fin bok som det er verd å lese. Jeg tror de som liker psykologiske thrillere vil like denne. Selv ville jeg gjerne fått vite litt mer om biltyveriene og brannen, uten det trekker ned for en fin leseopplevelse. Jeg koste meg gjennom boka.

 

Nå er jeg klar for marsboka i lese utfordringen, og håper det også er ei bok jeg liker!

 

Fakta:

 

Forfatter: David Ärlemalm

Norsk tittel: Litt dødt rundt øyene

Forlag: Aschehoug

Format: E-bok

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Roman – skjønnlitteratur

Originaltittel: Lite död runt ögonen

Oversatt av: Gøril Eldøen

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

 

 

Astrid Aasen “Jenta i bikuben”

Astrid Aasen “Jenta i bikuben”

 

Baksiden av boka:

 

Møt Emma, som lever i et samfunn dominert av fitness og sosiale medier. Etter å ha drukket alkohol på en fest, og dermed brutt loven om nulltoleranse, blir Emma sendt til Bikuben – en leir for uskikkelige ungdommer. Utfordringene lar ikke vente på seg, og det blir jammen ikke lettere når Dronningen og den sprø presidenten Pratham Mikula kommer på banen! Det store spørsmålet er: Vil Emma vinne friheten, kjærligheten eller begge deler?

 

Om forfatteren:

Astrid Aasen er fra Bergen, men bor i Ålesund. Hun er utdannet lege, men har alltid drømt om å gi ut bok.

 

Dette er ei futurisk og dystopisk ungdomsbok med en dose fantasy for aldersgruppa 12-16 år.

18 år gamle Emma begår et lovbrudd da hun drikker alkohol, og havner dermed i Bikuben, en leir for uskikkelige ungdommer. Får de god oppførsel etter å ha deltatt i konkurranser, kan de komme tilbake til hverdagen igjen. En hverdag dominert av fitness og sosiale medier, der Norge har vært republikk i fem år, og president Pratham Mikula har innført et sunnhetsregime.

 

I Bikuben står utfordringene i kø. Den eneste måte å komme seg ut igjen, er å delta i konkurranser. Hun møter Jakob som blir hennes mentor. Vil de sanke nok poeng til å komme seg ut, eller ofrer hun kjærleiken?

 

Boka har et språk som står til aldersgruppa den er beregnet for, i en verden bestående av smartklokker, apper og virtuell virkelighet der sunnhet og trening er i fokus. Boka handler også om kjærlighet, og ikke minst de vanskelige valgene man må ta i livet. Mye i boka er ikke så fjernt fra virkeligheten …

Forfatteren har skrevet ei bra, fantasirik og spennende bok for ungdommen, og den passer for både jenter og gutter.

 

Fakta:

 

Forfatter: Astrid Aasen

Tittel: Jenta i bikuben

Forlag: Eget forlag

Format: Innbundet

Sider: 160

Utgivelsesår: 2020

Sjanger: Dystopisk ungdomsroman 12-16 år

Andre bloggere om boka: Bokbloggeren og Jernbanefrua 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Bernard Minier “Konfirmanten”

Bernard Minier “Konfirmanten”

 

Forlaget om boka:

 

Mai 1993. To søstre, Alice på 20 og Ambre på 21 år, blir funnet drept ved bredden av Garonne-elven, ikledd konfirmasjonskjortler. Den unge Martin Servaz, som er nyansatt hos kriminalpolitiet i Toulouse, er med på sin første etterforskning. Han fatter snart interesse for den berømte krimforfatteren Erik Lang, som søstrene var fan av. Konfirmanten lyder navnet på hans mest kjente bok. Saken får et brutalt og uventet utfall, og Servaz fornemmer det er noe som ikke stemmer.

 

Februar 2018. En iskald natt oppdager Erik Lang at hans kone er drept, også hun ikledd konfirmantkjortel. Tjuefem år etter dobbeltdrapet blir Martin Servaz koplet inn i etterforskningen, og kjenner et stigende ubehag. Hva om saken fra 1993 ikke ble løst?

 

 

Info om forfatteren:

 

Franske Bernard Minier (f. 1960) jobbet som toller før han begynte å skrive på heltid. Hans debutroman, «Hvis helvete var av is» kom i 2011, og var den første boken i serien med politimannen Martin Servaz i hovedrollen. Sammen med landsmannen Pierre Lemaitre står Minier i spissen for den franske krimbølgen som brer seg i Europa.

Servaz-bøkene utgis i 22 land, og er blitt tildelt en rekke priser.

 

Handlingen foregår i 1993 og 2018. Martin Servaz blir involvert i etterforskningen i sin første sak i 1993, og han blir igjen involvert i saken i 2018. Tok de egentlig rett mann første gang?

For Suarez blir det et møte med fortiden, frykt, underkastelse, løgn og manipulasjon.

Forfatteren har skrevet en meget god og spennende bok. Den er ikke fylt med spenning og action, men holder likevel leseren på pinebenken gjennom hele boka. Den er heller ikke spesielt grotesk, men leseren må jobbe for å finne ut av ting. Det kan virke opplagt underveis, men er det virkelig det? Les og finn det ut!

 

Dette var ei bok jeg virkelig koste meg med. Jeg ble dratt inn i handlingen og det var mye fundering på hvem som var den skyldige.

Boka leses rett frem, og den har passe lange kapitler. Dette er ei bok som krever litt av leseren, og som gjerne kan leses sakte. Jeg må innrømme at jeg helt til enden lurte på hvem den skyldige var.  absolutt en underholdende og velskrevet krim som jeg anbefaler videre. Jeg ser fram til neste bok av forfatteren og triller en sterk femmer på terningen.

 

Fakta:

 

Forfatter: Bernard Minier

Norsk tittel: Konfirmanten

Forlag: Aschehoug

Format: E-bok

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Krim

Originaltittel: Soeurs

Oversatt av: Eve-Marie Lund

Serie: Bok nr 5

Andre om boka: https://tinesundal.blogspot.com/2021/03/konfirmanten-av-bernard-minier.html?m=1

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/05/konfirmanten-av-bernard-minier-femte.html?showComment=1621172773485&m=1#c6462443793460547194

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5 

 

Helge Thime-Iversen “Offiseren”

Helge Thime-Iversen “Offiseren”

 

En mann blir kastet over bord fra en ferge på Vestlandet. Samtidig blir Njaal Natland ved Kripos kontaktet angående en kodet tallrekke som kan knyttes til en kommende terroraksjon. En intens og personlig jakt på svar starter, – både på en drapsmann og en løsning på koden.

 

Kan Njaal finne svarene i tide til å forhindre både nye drap og en grusom terroraksjon på norsk jord?

 

Fakta om forfatteren:

 

Helge Thime-Iversen (f. 1971) i Berge nå bosatt i Haugesund utdannet historiker og jobber nå i sjøfartsdirektoratet. Dette er hans tredje bok om Bjørn Natland.

 

Dette er ei bok der en blir kastet rett inn i handlingen, og det stopper ikke før boken er ferdig lest. Jeg måtte bare legge alt annet til side, og lese boka i ett. Det er både tempo og spenning fra første til siste side, og forfatteren ligger alltid et steg foran leseren. Når du tror du har en løsning, dukker det opp nye overraskelser. Selv om det blir mange drepte etter hvert, er det likevel ingen grotesk bok. Handlingen er fiksjon, men samtidig realistisk og lagt tett opp til virkeligheten i dagens samfunn. Handlingen foregår blant annet i Haugesund, Sveio, Bergen og Oslo. Kapitlene er korte og handlings metta. Det blir etter hvert en del navn, men det er allikevel lett å holde oversikten, og man blir godt kjent med de forskjellige karakterene. Forfatteren er tydelig oppdatert både på terrortruslene i dagens samfunn, og hvordan de hemmelige tjenestene opererer.

 

Kripos etterforsker Njaal Natland returnerer etter permisjon fra jobben. Han får da denne saken, som fort blir både personlig og større enn han så for seg. Personer fra de hemmelige tjenestene blir drept. Er det en sammenheng?

Når Njaal prøver å etterforske saken, blir han møtt med motbør og taushet hos de hemmelige tjenestene, men Njaal og makkeren gir ikke opp. Ikke engang da PST overtar hovedetterforskningen, og de selv bare blir tildelt en birolle i saken. Klarer de å forhindre nye drap og en grusom terrorhandling på norsk jord? Og hvor kommer neste terrorhandling til å skje?

Parallelt prøver Njaal å løse kodene som er blitt gitt ham utenom tjenestevei, han klarer ikke å slutte å gruble over dem.

 

Er du ute etter en garantert pageturner til påskekrimmen er dette rette boka for deg. Dette er en mindre kjent forfatter, som her klinker til med ei virkelig god bok. Denne romanen kan fort bli en av vårens store overraskelser!

Jeg anbefaler den sterkt videre. Det blir garantert ikke min siste bok av denne forfatteren.

 

Fakta:

 

Forfatter: Helge Thime-Iversen

Tittel: Offiseren

Forlag: Liv Forlag

Format: Innbundet

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Krim

Serie: Bok nr 3

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

 

Oddvar Schjølberg “Krigsseilernes familie”

Oddvar Schjølberg “Krigsseilernes familie”

 

Forlaget om boka:

 

Solveig kan på mange måter minne om en av de staute kvinneskikkelsene fra Ibsens romaner. Men i motsetning til dramatikken Ibsens kvinner måtte takle i romanenes verden, har Solveigs virkelige liv inneholdt ingredienser og utfordringer som få av oss ville ønske seg. I denne åpenhjertige boka, som er skrevet i samarbeid med hennes familie, deler hun sin historie. En rikelig fordeling av så vel oppturer som nedturer, med kamp for den daglige tilværelsen og besværligheter med gjenstridige representanter fra norske myndigheter, som tviholdt på et stivbeint og urettferdig regelverk. Som kona til en krigsseiler var det hun som måtte holde familien samlet. Være alt fra sjelesørger til sykepleier. Sekretæren som holdt orden på alt fra viktige papirer og legetimer, til å sørge for familiens barn. Hun var limet som holdt dem sammen. Prøvelsene som er blitt tildelt Solveig er i overkant av hva vi vanligvis kan forvente hos et menneske.

 

Oddvar Schjølberg har skrevet en rekke bøker fra 2. verdenskrig. Dette er fjerde boka om krigsseilerne, og jeg har lest tre av dem. I disse bøkene har han tatt for seg krigsseilerne, barn deres, og nå i denne siste boka; familien til krigsseilerne.

 

I denne boka tar han for seg hvordan det var å leve med en krigsseiler etter de kom hjem fra krigen. Da begynte det en ny kamp for dem, der de måtte kjempe for å få oppreisning, samtidig som mange av dem slet med alvorlige psykiske problemer på grunn av det de hadde opplevd under krigsårene.

 

I boka forteller Solveig sin historie. Om hvordan hun måtte være limet som holdt familien sammen, på både godt og vondt. Det var ikke lett når ektemannen Karl hadde det som verst, men Solveig var vant med hardt arbeid, så det gikk på et vis.

Forfatteren gir et fint innblikk i hvordan det var å leve med en krigsseiler, hvordan det påvirket familien, og hvilke valg de ble nødt til å ta. Vi følger Karl og Solveig fra de ble født, frem til Karl døde, og Solveigs liv videre. Dette er en viktig dokumentasjon for ettertiden, fortalt av tidsvitner, en bok en blir påvirket av.

Oddvar Schjølberg har skrevet noen viktige bøker om krigsseilerne som aldri fikk den oppreisning de hadde fortjent for sin innsats under krigen. Alle bøkene, inkludert denne, er lettleste og passer de fleste som vil vite mer om krigsseilerne. Boka er både godt skrevet og vel dokumentert. Forfatteren beskriver krigsseilerne med verdighet og respekt.

 

Jeg har likt de tre jeg har lest så langt, og skal lese den siste også. Har du hatt en krigsseiler i familien som ikke ville snakke om sine opplevelser til sjøs, er disse bøkene perfekte. Jeg anbefaler dem sterkt videre!

 

Fakta:

 

Forfatter: Oddvar Schjølberg

Tittel: Krigsseilernes familie

Forlag: Liv Forlag

Format: Innbundet

Sider: 304

Utgivelsesår: 2020

Sjanger: 2 verdenskrig

Serie: Bok nr 4

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 5

 

Mick Herron “Sløve hester”

Mick Herron “Sløve hester”

Forlaget om boka:

 

Sløve hester kaster oss rett inn i et nervepirrende terrorscenario: Den unge MI5-feltagenten River Cartwright er på King’s Cross stasjon, hvor han skal finne og pågripe en mistenkt selvmordsbomber. Ifølge instruksen er bomberen fra Midtøsten, iført hvit t-skjorte under blå skjorte. River og de andre agentene finner mannen som passer beskrivelsen, men han er ingen selvmordsbomber. Plutselig blir River usikker: hvit t-skjorte under blå skjorte, eller blå t-skjorte under hvit skjorte?

Sløve hester er første bok i serien om Slough House, avdelingen hvor MI5-agenter blir omplassert etter å ha begått utilgivelige tjenestefeil eller på annet vis tabbet seg ut. Sjefen her er Jackson Lamb: tjukk, uflidd, kjederøykende og intenst utrivelig – og, skal det etter hvert vise seg, en genial spion med en ryggrad av stål.

 

Info om forfatteren:

Mick er født i Newcastle upon Tyne, og bor nå i Oxford. “Sløve hester” er den første boka i en serie på syv bøker. Den ble nominert til “Steel Dager-prisen”

 

I boka møter vi en gjeng agenter som har begått stor uforstand i tjenesten. De er blitt plassert i Slough House og tildelt kjedelig arbeid, i håp om at de kommer til å velge å si opp. Vi snakker om en gjeng tapere, som forakter andre, enda mer enn de forakter seg selv.

Dagene blir fort mye mer dramatiske, da en engelsk mann med pakistansk bakgrunn blir kidnappet av britiske rasister som truer med å halshugge ham. Gjengen i Slough House blir involvert i et drama som omhandler storpolitikk og hemmelige tjenester

 

Boka begynner ganske tregt, med mye miljøskildringer og bakgrunnshistorien for at de havnet i Slough House. Den trege starten kan skyldes at dette er første bok i serien, og ting derfor må forklares, for utover i romanen blir det både spenning og tempo.

Boka har og en god dose mørk, britisk humor. Det er mye navn og handlingen tar stadig nye retninger, så her gjelder det å følge med mens en leser, slik at en slipper å bla for mye bakover under lesingen. Boka har både korte og veldig lange kapitler.

Jeg likte boka godt, anbefaler den, og ser frem til neste bok i serien, men håper at tempoet og spenningen starter litt tidligere i neste bok.

 

 

Fakta:

 

Forfatter: Mick Herron

Norsk tittel: Sløve Hester

Forlag: Aschehoug

Format: E-bok

Utgivelsesår: 2020

Sjanger: Thriller

Originaltittel: Slow horses

Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen

Serie: Nr 6

Andre bloggere om boka: Bjørnebok og Bokbloggeir

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5 –

Sofie Sarenbrant “Syndebukken”

Sofie Sarenbrandt “Syndebukken”

 

Forlagets omtale:

 

En rekke innbrudd rammer fredelige Bromma. Da en tenåringsgutt blir drept i noe som ser ut som et innbrudd som endte fryktelig galt, blir Emma Sköld satt på saken. Mistanken rettes først mot familiens vaskehjelp som fant offeret. Saken tilspisses da et nettforum begynner å spre hatefulle ytringer om henne og utenlandske arbeidere. Men da flere mennesker dør, tar Emma saken i egne hender.

 

Det er begått en rekke innbrudd i fredelige Bromma hvor en tenåring blir drept i det som ser ut som et innbrudd som gikk fryktelig galt, Emma blir satt på saken, der hun nok en gang går sine egne veier. Familiens vaskehjelp får mistanken rettet mot seg. Saken blir ikke bedre når et nettforum for Bromma begynner å spre hatefulle ytringer om henne og utenlandske arbeidere. Emma tar saken i egne hender og setter med det både seg selv og andre i livsfare.

Det stormer også for Emma på privatfronten på flere områder.

Syndebukken er en bra samtidskrim om løgner, hevn og dysfunksjonelle familier.

 

Etter å ha lest de tre første bøkene hennes som er kommet på norsk, så jeg frem til ny bok om Emma Sköld. Forfatteren skuffer ikke denne gangen heller. Hun har igjen skrevet ei bra bok med både tempo og spenning, som holder leseren på limpinnen boken igjennom.

Når alt ser opplagt, ut dukker det opp nye tråder som tar handlingen i nye retninger. Man blir også passe godt kjent med både hovedpersonene og bipersoner.

Boka har korte handlingsmetta kapitler, noe som gjør at du bare vil lese videre. Jeg satt klistra i godstolen til siste side var lest. Dette er nok en pageturner fra forfatteren, en bok helt utten dødpunkter, så at hun er blitt kåret til årets krimforfatter på bokmessen i Stockholm er ikke overraskende.

Hvis du ikke har lest noen av bøkene i serien tidligere, vil jeg anbefale deg å lese de tre som er kommet ut på norsk først.  Da får du med deg forhistorien til det som har skjedd med Emma, og flere av de andre karakterene.

Jeg ser alt frem til neste bok i serien. Dette er drivende god politikrim på øverste hylle, den fikk nesten terningkast seks av meg, så her kan Sofie fans bare glede seg. Jeg anbefaler den sterkt videre.

Les, og du vil ikke angre!

 

Fakta:

 

Forfatter: Sofie Sarenbrant

Norsk tittel: Syndebukken

Forlag: Cappelen Damm

Format: E-bok

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Krim

Originaltittel: Syndabocken

Oversatt av: Marianne Fjellingsdal

Serie: Nr 6

Andre bloggere om boka:https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/04/syndebukken-av-sofie-sarenbrant-svensk.html?showComment=1617365896126&m=1#c3626377188596921341

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

A. F Carter “Alle oss”

A. F Carter “Alle oss”

 

Forlaget om boka:

 

Carolyns traumatiske barndom har ført til at hun har utviklet seks ulike personligheter. Mannen som var ansvarlig for den oppveksten, faren hennes, ble dømt til livstid i fengsel.

28 år senere slippes faren ut av fengselet. Ikke lang tid etter blir han funnet drept. Carolyn er politiets hovedmistenkte. Men er noen av Carolyns seks personligheter i stand til å begå drap?

 

Forfatternavnet er et pseudonym.

 

Carolyns traumatiske barndom har gjort at hun utviklet seks forskjellige personligheter. En av dem drepte den personen som var årsaken til det. Hennes egen far, som ble løslatt fra fengsel på grunn av god oppførsel

 

I boka følger vi de seks personlighetene. Vi får deres historie, og ser hvor de passer inn i bildet. Husmoren Martha, supersosiale Victoria, naturbarnet Serena, varmblodige Kirk, dumdristige Eleni og hemmelighetsfulle Tina. Sammen okkuperer de Carolyns kropp. Men hvem av dem er i stand til å drepe?

Dette er en psykologisk thriller, og etter å ha lest forlagets omtale av boka, så jeg frem til å lese den. Det virket som en bok etter min smak, men jeg tok dessverre feil.

Det var riktignok litt spennende å lese om de forskjellige personlighetene, og hvorfor de oppførte seg som de gjorde, men dette var ikke en bok som gikk hjem hos meg. Boka fremstår som rar, og slutten var for forutsigbar. Historien ble for lett, uten de store høydepunktene.

Muligens at dere som liker psykologisk thrillere, vil like den bedre enn jeg gjorde, men jeg tror dette er ei bok du enten liker eller ikke. Jeg ble ikke over begeistra av boka. 

Andre bloggere om boka: Hverdagsnett og Tine Sundal 

Fakta:

 

Forfatter: A. F Carter

Norsk tittel: Alle oss

Forlag: Vigmostad&Bjørke

Format: Innbundet

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: psykologisk thriller

Originaltittel: All off us

Oversatt av: Marianne Fjellingsdal

Andre bloggere om bok: Hverdagsnett 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Andre bloggere om boka: Hverdagsnett 

Terningkast 4 

 

Hanne kristin Rohde “Det du ikke vet”

Hanne Kristin Rohde “Det du ikke vet”

 

Forlaget om boka:

 

Alarmen går. Det er gjort et funn i en fryser som får selv de mest hardbarka etterforskerne i Oslo-politiet til å grøsse. Tilfeldighetene vil ha det til at funnet blir meldt samtidig som Wilma Lind er innom for å si opp.

 

Fryseren står i en enebolig hjemme hos 22 år gamle Ulrik Riiber. Tre år tidligere mistet han begge foreldre i en bilulykke. Broren, Thomas, overlevde, men er varig skadet og bor på Sundheim, samme sted som Wilmas sønn, Birk, er på rehabilitering.

 

Gradvis avdekker etterforskningen et uvanlig bofellesskap, med fire vennepar, regissert og betalt av den omkomne Roger Riiber. Det kommer frem at alle skjuler noe om hva som har foregått i vennegruppen, men ingen kjenner hele sannheten. Helt til noen åpner en fryser.

 

Om forfatteren:

 

Hanne Kristin Rohde er en norsk jurist, forfatter og tidligere politileder. Rohde er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo, og jobbet i ulike stillinger i Politiet fra 1989 fram til hun sluttet som leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt i 2014.

Født: 12. januar 1962 (alder 59 år), i Oslo

Bøker: Mørke hjerter: kriminalroman, Bare et barn: kriminalroman, Gudmoren: kriminalroman samt blålys serien for barn i alder 9-13 år. Hun er også med i tv serien “På åstedet”

 

Dette er femte boken om Wilma Lind, og jeg har likt de andre godt. Derfor gledet jeg meg til å ta fatt på den foreløpig siste boka i serien.

 

Boka starter dramatisk da det blir funnet et barnelik i en fryser samtidig som Wilma leverer inn sin oppsigelse. Hun blir overtalt til å fortsette i politiet. Ulrik finner liket i fryseren hjemme hos seg og melder fra til politiet. Thomas bor på et hjem etter en bilulykke han ble skadet i, hvor foreldrene hans omkom. Ulrik arvet en stor formue etter foreldrene, mens Thomas fikk ingenting. Det avdekkes ting gradvis under etterforskningen. Vennegjengen skjuler noe, men alle vet ikke alt

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler, noe som er med på å gjøre den veldig spennende. Den har et stort persongalleri, noe som gjør at det ikke er lett å gjette gjerningsperson, selv om forfatteren legger ut mange tråder og spor underveis. Jeg hadde riktignok noen mistanker, men bommet stort. Dette gjør at det er spenning og action boka gjennom, der vi også får sett hvordan en etterforsking foregår, og hvordan miljøet er mellom kollegaer i politiet.

Personene i boka er vanlige personer vi kan kjenne oss igjen i, men for noen kan nok det store persongalleriet gjøre at boka virker rotete slik at de mister tråden i storyen. Boka er lettlest og har et lett språk som gjør at den flyter fint av gårde, men enkelte plasser synes jeg forfatteren gikk vel fort frem.

Likevel; nok en gang har jeg kost meg med en bok med Wilma Lind i hovedrollen, selv om dette ikke er hennes beste bok. Den kan fremstå som noe rotete. Jeg ser frem til flere bøker i denne serien. Er du på jakt etter en politikrim med spenning og action boka gjennom, er dette ei bok for deg.

Andre bloggere om boka:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/03/det-du-ikke-vet-av-hanne-kristin-rohde.html?m=1#more

https://lillasjel.blogg.no/hanne-kristin-rohde-det-du-ikke-vet.html

https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/krimboker/1430-det-du-ikke-vet

Fakta:

Forfatter: Hanne Kristin Rohde

Tittel: Det du ikke vet

Forlag: Kagge Forlag

Format: Innbundet

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 318

Sjanger: Krim

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 4 

 

 

Kim Faber & Janni Pedersen “Vinterland”

Kim Faber & Janni Pedersen “Vinterland”

Forlaget om boka:

Det er lille julaften, Signe Kristiansen, etterforskningsleder ved Københavns drapsavsnitt, blir oppringt av sjefen. Ferien er avlyst: Det har vært en enorm eksplosjon ved julemarkedet på Kongens Nytorv. 19 personer er drept, mange flere skadd. Danmark er rystet, og alle kluter settes til for å finne ut hva som har skjedd og hvem som står bak.

Den tidligere stjernepolitimannen Martin Juncker, Signes gamle mentor, har etter en grov tjenestefeil blitt flyttet langt ut i provinsen. Her bor han hos sin stadig mer demente far, og fått ansvaret for å lede den nyopprettete lille politiavdelingen. Det burde være udramatisk, helt til en spektakulær drapssak havner på hans bord.

Etterforskningen i København står i stampe, og sporene endres stadig, inntil Signe får et tips som peker mot et sted hun ikke i sin villeste fantasi hadde forestilt seg

 

Om forfatterne:

 

Kim Faber (f. 1955) og Janni Pedersen (f. 1968) er et dansk journalistpar, som med Vinterland har skrevet sin første kriminalroman sammen. Faber er arkitekt og journalist i Politiken og har tidligere utgitt sakprosa. Pedersen er programleder og krimreporter på dansk TV2, og ble i 2018 kåret til årets nyhetsvert.

 

På lillejulaften blir Signe oppringt av sjefen sin. En bombe er gått av på et julemarked i København. I en annen by befinner Martin Juncker seg. Der bor han sammen med sin demente far. Etter at han tidligere har begått en tjenestefeil, skal han nå starte opp et nyopprettet politikontor. Det blir noen hektiske dager for dem begge. Sakene står i stampe, men etter hvert viser det seg at de henger sammen.

 

Dette er en tykk bok på 576 sider, men den er lettlest og tidvis spennende og variert lengde på kapitlene. Vi blir godt kjent med både hovedpersonene og bipersonene, og de fremstår som troverdige. Selve plottet er bra, og spenningen kommer i passer doser utover i boka. Det er en realistisk politikrim med en handling som fint kunne ha skjedd i dag.

Alt ligger til rette for at dette kunne blitt en bra og spennende bok, men den blir i lengste laget. Det blir i overkant mye om Signe, Martin sine problemer, samt problemene til den ene av kollegaen hans.

Kanskje fordi det er den første boken i serien?

 

Boka var uansett bra nok til at jeg ser frem til å følge Martin og Signe i kommende bøker. Selv om denne ikke var full av action og spenning, var det ikke lett å legge boka fra seg før den var lest ut. Boka anbefales derfor til de som er på jakt etter en realistisk og tidvis spennende politikrim

 

Fakta:

 

Forfatter: Kim Faber & Janni Pedersen

Norsk tittel: Vinterland

Forlag: Aschehoug

Format: E-bok

Utgivelsesår: 2020

Sjanger: Krim

Originaltittel: Vinterland

Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen

Serie: Bok nr 1 

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5.