Eystein Hanssen “Kokong”

Eystein Hanssen “Kokong”

 

Baksiden av boken:

 

Tenk deg at du aldri har eid ditt eget liv. Tenk deg at dine aller nærmeste viste seg å være løgnere. Og tenk deg at du befinner deg i en situasjon der de beste spionene i verden vil ha tak i deg. Hvor skal du skjule deg når motstanderen vet alt, ser alt og kontrollerer alt? Et uforklarlig drap i Oslo sender journalist Nora Wold og den tidligere leiesoldaten Roger Eik på en livsfarlig reise inn i det skjulte etterretningsmiljøet. Med PST, E-tjenesten og kinesiske MSS på nakken kommer de på sporet av den største spionen i norsk historie. Men først må de redde seg selv, og et lite barn.

 

Om forfatteren:

 

Eystein Hanssen (f.1965) er en norsk forfatter, journalist og filmskaper. Han debuterte som forfatter i 2010, og er kjent for sine kriminalromaner om Elisabeth Sunee Rathke (Ellie). Hanssen har flere ganger vært nominert til Bokhandlerprisen.

 

Etter å ha lest de fleste bøkene til forfatteren, og med unntak av “En kort evighet” likt dem alle godt, måtte jeg bare lese denne når den kom dalende ned i postkassen.

Dette er en spionthriller, der handlingen er lagt til Oslo, Lofoten og Svalbard, samt noen historiske tilbakeblikk til Hongkong og Beijing. Vi følger to parallelle historier, en i nåtid og en som starter i fortid og beveger seg fremover til nå.

I nåtid er det spionasjedelen som avdekkes av journalist Nora Wold og den tidligere leiesoldaten Roger Eik. De prøver å oppklare saken utfra hvert sitt ståsted, men må etterhvert samarbeide. Det bringer dem ut på en farlig reise i skjulte etterretningsmiljøer, bl.a. PST, E-tjenesten og kinesiske MMS. De kommer på sporet av den største spionen i norsk historie, og må redde både seg selv og et lite barn.

Fortidshistorien handler om hvorfor noen blir født til å bli spion. Forfatteren skrur de to historiene sammen på en utmerket måte.

 

Forfatteren har skrevet en veldig aktuell spionthriller sett i lys av dagens situasjon i nordområdene. Selve plottet er knyttet opp mot teknologisk spionasje. Her får du en thriller med både spenning, action og tempo. Vi blir kastet rett ut i det fra start, og deretter går det slag i slag utover i boka. Du MÅ bare lese videre for å se hvordan det ender. Språket er like godt som i hans tidligere bøker, og miljøskildringene er bra. Leseren blir tatt med inn i historien og kjenner både vær, vind og ikke minst mørketiden under lesingen. Vi blir også godt kjent med de involverte personene.

Er du ute etter en spennende spionthriller fra øverste hylle, så kjøp denne boka.

 

Fakta:

 

Forfatter: Eystein Hanssen

Tittel: Kokong

Forlag: Strawberry Publishing

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 383

Format: Innbundet

Sjanger: Spion thriller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5

 

Tiger Garte “Dette dreper oss”

Tiger Garte “Dette dreper oss”

 

Forlaget om boka:

 

I begynnelsen av mars 2020 forlater 16 år gamle Samuel alt og flytter ut i skogen sammen med faren for å overleve truslene om dommedag.

 

Faren er en prepper som frykter atomkrig, invasjon, pandemier og myndigheter, og han har i mange år forberedt seg på å leve borte fra sivilisasjonen, overbevist om at fienden er ute etter ham.

Samuel har alltid blitt dratt mellom den manipulerende og autoritære faren og den snille, men fortvilte moren. Da moren dør, velger Samuel å tro på farens verdensbilde for ikke å bli forlatt. Men livet i skogen blir ikke som noen av dem har trodd – og valget Samuel tar, skal få katastrofale følger.

 

Om forfatteren:

 

Tiger Gartè er født i 1982 og er en norsk forfatter og redaktør. Han debuterte som forfatter i 2007 med romanen «Burnout» og har siden den gang gitt ut flere bøker. I 2012 gav han ut romanen «Fuglehotellet» som han ble nominert til Bokhandlerprisen for. Ungdomsboken «Dette dreper oss» er forfatterens sjette utgivelse og andre ungdomsbok.

 

Dette er den første boken jeg leser skrevet av denne forfatteren. Romanen virket i utgangspunktet veldig spennende, siden den handler om preppermiljøet og en pandemi ganske lik den vi har vært gjennom det siste året.

 

«Dette dreper oss» er en thriller om en pepperfar og hans sønn som rømmer til skogs da pandemien brøt ut. Dette er noe faren har forberedt seg på lenge. Vi følger Samuel og faren Embrik i fire måneder, fra august til november. De lever av det naturen gir dem, men etter hvert som ting blir vanskeligere, begynner Samuel å tvile på om han har valgt rett i å følge faren. Vil han leve slik som dette, har den stadig mer ustabile faren virkelig rett?

Parallelt med handlingen i skogen, følger dagboknotatenea Samuel har skrevet i perioden 2009 til mars 2020. Her blir vi kjent med familiens bakgrunn. Morens dødsfall og faren som blir mer og mer opphengt i tankene sine. Disse to historiene passer perfekt sammen.

 

Dette er ei rå og intens bok som fint kan leses av langt eldre enn den målgruppa den er beregnet for. Språket er både bra og velskrevet, og handlingen kryper under huden på deg. Leseren får virkelig kjenne hvordan far og sønn har det ute i skogen. Persongalleriet er godt beskrevet, vi blir godt kjent med karakterene. Boka handler først og fremst om psykisk sykdom og far-sønn forholdet, i tillegg får vi høre om prepperkulturen.

Dette er ei bok jeg anbefaler sterkt. Temaet er veldig aktuelt, og romanen skiller seg ut andre ungdomsbøker jeg har lest. I tillegg får leseren med en liten ekstragave som passer til tematikken i boken. Vil du ha en intens, rå og spennende thriller; så løp og kjøp!

 

 

Andre om boka:https://tinesundal.blogspot.com/2021/03/dette-dreper-oss-av-tiger-garte.html?m=1

https://beathesbibliotek.wordpress.com/2021/03/16/dette-dreper-oss-av-tiger-garte/

 

Fakta 

 

Forfatter: Tiger Garte

Tittel: Dette dreper oss

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 292

Sjanger: ungdomsroman 12-16 år

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5

 

Stian Johansen “Skilsmissedalen”

Stian Johansen “Skilsmissedalen”

 

Forlaget om boka:

 

I de nye, fjonge husa på Venstøp i Skien flytter småbarnsfamilier inn. Når de skiller seg, flytter damene over dalen til småhusa på Limi. Fra den ene sida til Den andre pendler unga til fots, og krysser jernbaneskinner, autovern, rådyr og sine verste dager.

I denne kollektivfortellinga dreier det seg om slitte forhold. Om folk i krise. De unge og de urolige og de utro veksler på å holde stafettpinnen, for ikke å glemme de forsmådde, forkasta og forbanna. Det gjelder å holde livet oppe, så godt det lar seg gjøre.

I Skilsmissedalen skriver Stian Johansen om folk i et Norges-område han har et nært forhold til. Om mennesker i situasjoner vi alle kjenner. Og han gjør det på Johansensk vis. Med kjærlighet og forbauselse.

 

Om forfatteren:

 

Stian Johansen (f. 1976) er fra Skien. Han debuterte på Aschehoug med dikt- og prosaboka “Jeff Tweedy, liksom” i 2014. I 2015 kom “Feltet. I knehasene til Skien og Porsgrunn siden 1981.” I 2018 utga Stian Johansen romanen “Norge og døden.”

 

Jeg har etter hvert blitt glad i å lese noveller i flere sjangere. Derfor var det med spenning jeg gikk i gang med å lese denne samlingen. «Skilsmissedalen» består av 12 relativt korte noveller. Gjennomgangstonen er slitte forhold og folk i krise. Dette er noveller folk vil kjenne seg igjen i, om personer som roter til livet sitt, i all hovedsak hjelpeløse mannfolk og sårbare unger.

Novellene inneholder både alvor og humor. De er i lettleste, men skrevet med et vakkert språk. Historien i en novelle, forsetter i en annen novelle senere i boka, noe som både styrker novellesamlingen som helhet, samt skaper en rød tråd gjennom boka.

I novellesamlinger er det alltid noen noveller som utmerker seg, så også i denne, men jeg storkoste meg gjennom hele boka. Disse novellene passet helt perfekt nå som jeg har litt lesetørke, og jeg leser gjerne flere bøker skrevet av Stian Johansen. Er du ute etter bra noveller, så er denne verd å bruke lesetid på. Anbefales!

 

Fakta:

 

Forfatter: Stian Johansen

Tittel: Skilsmissedalen

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Noveller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5

 

Mina Hadjian Martine Rand “Røverhistorier-fantastiske og forferdelige fortellinger fra innsida”

Mina Hadjian  Martine Rand “Røverhistorier-fantastiske og forferdelige fortellinger fra innsida”

 

Forlaget om boka:

 

Røverhistorier er true crime i ordets rette betydning. Her får du sanne historier fra innsiden av norske fengsler, fortalt fra forbryterens perspektiv.

 

I Norge straffes forbrytere ved at de fratas sin fysiske frihet. Men ingen kan kneble ytringsfriheten. Mina Hadjian og Martine Rand har laget radio i fengsel med innsatte bak mikrofonen i årevis og har titusenvis av faste lyttere på NRK P2. De deler historier om alt fra alvorlige overgrep til flaue røvertabber. Fellesnevneren er at de er ekstreme, på godt og vondt. Hvem er han som stjeler bilen din? Hvorfor rømmer man fra fengsel? Og hvordan føles det egentlig å ha cella som hjem?

 

Det oppstår noe helt spesielt når hardbarka kriminelle forteller åpent om følelser og erfaringer. Røverne har mye på hjertet, og de gir både rystende og rørende innblikk i en lukket verden.

 

Om forfatterne:

 

Mina Hadjian

Mina Hadjian (f. 1975) grunnla RøverRadion i 2013 og er ansvarlig redaktør. Hun er kjent som kontroversiell programleder i NRK P3 og som realitydeltaker. Hadjian ble kåret til Årets nyskaper av Oslo Redaktørforening i 2019.

 

Martine Rand (f. 1986) er redaktør i RøverRadion, der hun har jobbet siden 2015. Hun har tidligere jobbet både som frivillig på barnehjem og som moteredaktør i Finansavisen.

 

Boka er basert på samtaler hun har hatt med innsatte i norske fengsler, der de innsatte i fengslene er med på å lage radioprogrammene. I tillegg har hun kjendiser som gjester. Vi får også litt informasjon om fengslene de sender fra, hva slags type fengsel det er, hvor mange innsatte det er, litt om bygningene og fengselets historie.

De innsatte som forteller, er både menn og kvinner, men med anonyme navn. Hardbarka kriminelle deler tanker og historier, på godt og vondt. Vi får høre sterke barndomshistorier, om lovbrudd som gikk helt galt, hvordan det er å være homofil i fengsel og hvordan det er å være far eller mor i fengsel. Hverdagen i fengselet, lovene og reglene de lever under, samt mye annet. Noen av historiene er sterke, andre er morsomme, alle er fortalt med de innsattes eget språk. Forfatterne har hatt kontakt med mange av dem etter endt soning, så vi får også vite hvordan de har klart seg etter  at de slapp ut. Noen har klart seg, andre ikke, og en av dem fikk fast jobb i radioen etter hvert

 

Dette er en meget interessant og gripende bok. Den er lettlest, sterk og levende. Boka er i tillegg lærerik, jeg fikk mye ny kunnskap om både fengsler og innsatte, uten at det ble for tungt lesestoff. Vil du også vite mer om hvordan det å være innsatt i norske fengsel, er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Mina Hadjian  Martine Rand

Tittel: fantastiske og forferdelige fortellinger fra innsida

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Roman, personlige fortellinger

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5

 

L. S Macdonald “Skupet”

L. S Macdonald “Skupet”

 

Da Lilliann kommer til venninnens leilighet i Lillestrøm den kvelden, finner hun henne døende.

 

Lilliann mistenker at Dina ble drept. Den mistanken styrkes da hun får mobilen hennes levert på dørmatta dagen etter, med meldingen: For your eyes only. Håndskriften er Dinas.

Hva skjedde med Dina – ble hun drept for noe hun hadde oppdaget gjennom journalistjobben? Utrustet med informasjonen fra Dinas mobil starter Lilliann jakten på svaret. Og en morder.

 

Om forfatteren:

 

Forfatteren er en erfaren journalist og fagbokforfatter, med to utgitte skrivehåndbøker. Nå sikter hun seg også inn mot markedet for skjønnlitteratur, krim, science fiction og fantasy. Hun skriver på både norsk og engelsk.

 

Boka begynner med at journalisten Lilliann besøker sin bestevenninne og finner henne døende. Dagen etterpå får hun en pakke levert på døren med mobilen til Diana og meldingen “For you eyes only”. Håndskriften er Dinas.

Lillian tar saken i egne hender da politiet raskt konkluderer med at venninnen har begått selvmord. Lilliann ikke er enig, og med informasjon fra venninnas telefon starter hun jakten, og får hjelp av en tidligere politi. Jakten på svar blir fort farlig, og Lilliann føler seg ikke trygg. Ble Diana drept fordi hun hun hadde oppdaget noe i jobben sin som journalist?

 

Dette er en journalistkrim der journalisten tar saken i egne hender, etter at politiet har konkludert med selvmord og anser saken som løst. Den er som en «kosekrim» å regne, helt fri for både groteske og bisarre ting, noe sikkert flere lesere vil like. Likevel gikk den ikke helt hjem hos meg. Plottet ble for åpenlyst. Jeg måtte selvfølgelig likevel lese ferdig for å se om jeg hadde rett i mine mistanker, hvilket jeg hadde. Forfatteren prøvde riktignok å legge ut noen avledningstråder, men de ble for åpenlyse, i hvert fall for meg.

Boka er lettlest, den leses rett frem og det er passe lengde på kapitlene, men jeg savnet litt mer spenning og tempo. Dette kunne likevel fort blitt en mye bedre bok, dersom forfatteren hadde gjort det vanskeligere å finne ut av plottet. Boka avsluttes på en måte som tyder på at det kommer en oppfølger eller to, og den vil jeg gjerne lese for å se om forfatteren utvikler seg.

Les og avgjør selv hva du synes om boka, og se om du er enig med meg eller ei!

 

Fakta:

 

Forfatter: L.S Macdonald

Tittel: Skupet

Forlag: Macademiic forlag

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 311

Format: Innbundet

Sjanger: Krim

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast: 3+

Jo Nesbø “Sjalusimannen og andre fortellinger”

Jo Nesbø “Sjalusimannen og andre fortellinger”

 

Forlaget om boka:

 

En gresk politietterforsker har med dyrekjøpte erfaringer fra eget liv blitt ekspert på sjalusi. Da en tysk turist meldes savnet på øya Kalymnos, er det han som blir tilkalt. En taxisjåfør finner sin kones øredobb i bilen til taxieieren. Hvordan havnet den der? En kvinne på vei fra New York til London har i kjølvannet av mannens affære med hennes beste venninne bestemt seg for å avslutte sitt eget liv. Men hvem er han som sitter ved siden av henne på flyet?

 

Fortellingene i Sjalusimannen kretser rundt de sterkeste menneskelige følelsene. På klassisk Nesbø-vis møter vi det potensielt dødelige utfallet av sjalusi, begjær og utroskap.

 

Om forfatteren:

 

Jo Nesbø (født 1960) er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 50 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 50 språk. Siden debuten med Flaggermusmannen i 1997 har Jo Nesbø høstet begeistring hos lesere og anmeldere verden over med romanene om etterforskeren Harry Hole. Serien teller foreløpig 12 bøker. Han har tillegg gitt flere frittstående bøker, samt 5 barnebøker. Han har mottatt en rekke priser

 

Boka inneholder sju noveller på i alt fra 10 til 110 sider, med gjennomgående temaer som sjalusi, hevn, utroskap og skyld. Sjangermessig kan man kanskje kalle dem «psykologiske krimnoveller.» Jeg har lest en del krimnoveller etter hvert, men disse ble for kjedelige og forutsigbare for meg, jeg skjønte ganske fort hvordan de kom til å ende. Det begynte riktignok bra med den første novellen, «London.» Det er samlingens klart beste novelle, og jeg fikk derfor store forventninger til resten av boka. De ble dessverre ikke oppfylt. Bortsett fra to noveller som utmerket seg, «London» og «Øredobben», så hadde jeg ventet meg mer av en forfatter av Nesbøs kaliber. Jeg kjenner riktignok igjen måten Nesbø skriver på også i de andre novellene, men det var ikke nok til at jeg ble revet med eller begeistret.

 

Jeg har etter hvert lest mange krimnoveller av både kjente og mindre kjente forfattere som har levert bedre noveller enn dette, så for meg gikk de dessverre ikke helt hjem. Jeg er spent på å vite om andre synes det samme, så les dem gjerne selv og se om du er enig.

Andre om boka:https://artemisiasverden

Fakta:

 

Forfatter: Jo Nesbø

Tittel: Sjalusimannen og andre fortellinger

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Krim noveller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 3

 

Agnes L. Matre “Uvigslet jord”

Agnes L Matre “Uvigslet jord”

 

Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda.

 

Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.

 

Om forfatteren

 

Agnes Lovise Matre (f.1966) er adjunkt og forfatter fra Haugesund.

Hun har siden debuten «Stryk meg over håret» som kom i 2012, gitt ut fire romaner. Hennes første kriminalroman, Skinnet bedrar, kom ut på Gyldendal i 2017. Boka er den første i serien om lensmann Bengt Alvsaker.

Matre jobber i dag som lærer i Haugesund, tidligere har hun arbeidet som frilansjournalist. Hun er medlem av Den norske Forfatterforening, og var også med i interimstyret som startet Forfatterforbundet. I 2020 ble Matre tildelt Sølvkniven for romanen «Iskald.»

 

Denne boken har jeg ventet på, og endelig er den her! Siden jeg har likt Matres tidligere bøker veldig godt, så jeg virkelig fram til å lese denne.

Romanen starter med at det blir funnet noen beinrester under hagearbeid. De viser seg å tilhøre en tenåring som forsvant for 30 år siden. Det fører t en intens etterforskning for lensmann Bengt Alvsaker, der han virkelig må grave dypt i bygdas ugjerninger og fordommer for å finne løsningen. Det blir fort veldig nært for Bengt og folka hans i politiet, og idylliske Øystese virker med et ikke fullt så idyllisk lengre …

 

Nok en gang tar Matre opp et vanskelig tema. Hun skriver om det å være ung homofil på bygda. Det er ikke lett å være annerledes i ei lita bygd, og her får vi se hvordan bygdetrollet behandler dem, i ei bygd der alle vet alt om alle. Den idylliske bygda viser seg å ha mange mørke hemmeligheter.

Vi følger to historier i boka. En som skjer i nåtid, og en om det som hendte for tretti år siden.

 

Matre skriver så bra at en føler at er til stede i boka underveis. Boka har korte kapitler, og de avsluttes slik at du bare vil lese videre. Tema hun tar opp, behandler hun med respekt og verdighet. Forfatteren holdt meg på pinebenken til siste side, med en slutt jeg ikke hadde sett komme. Her er det ulidelig spenning fra start til slutt! Dette er hennes beste bok til nå, på alle måter, og jeg var ganske satt ut etter at boka var ferdig lest.  

 

Har du ikke lest forfatterens bøker tidligere romaner, anbefaler jeg sterkt at du begynner med “Kledd naken.”  Selv om alle romanene hennes er avsluttende, så skjer det såpass mye med persongalleriet i bøkene, at det er best å lese dem kronologisk.

 

Denne boka kan dere bare glede dere, selv var jeg helt oppslukt under lesingen og skulle ønske at romanen var enda lenger. Jeg funderte på hvem gjerningspersonen kunne være og holdt til tider pusten av spenning. Sett av tid når du leser den, for denne blir garantert slukt!

 

Agnes skriver bøker helt etter min smak, og dette var en av årets beste leseopplevelser til nå. Jeg venter allerede spent på neste bok i serien!

Andre om boka:https://tinesundal.blogspot.com/2021/04/uvigslet-jord-av-agnes-lovise-matre.html?showComment=1619796340147&m=1#c5046069597104821584

https://bokbloggeir.com/2020/09/29/et-minefelt-av-sma-detaljer/

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/05/uvigslet-jord-av-agnes-lovise-matre.html?showComment=1620145541572&m=1#c7216119210910910032

Fakta:

 

Forfatter: Agnes Matre

Tittel: Uvigslet jord

Forlag: Gyldendal

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Krim

Serie: 3

 

Boka er fra egen bokhylle

 

Terningkast: 6

 

Anne Elvedal “Den sorte bruden”

Anne Elvedal “Den sorte bruden”

 

Forlaget om boka:

 

Helenes fostersøster forsvinner sporløst på vei hjem fra butikken. Da Helene får vite at søsteren skal ha prøvd et åndebrett kvelden før hun forsvant, trosser hun advarselen om å aldri ta i bruk sine evner til å kommunisere med døde. Mørke krefter settes i gang og Helene dras inn i et spill hun ikke har kontroll over.

 

Om forfatteren:

 

Anne Elvedal (f.1973) er en av landets mest ettertraktede manusforfattere innen Tv og film. Hun har skrevet manus til tre Amanda-nominerte spillefilmer (Børning 2, Kutoppen og Elias og jakten på havets gull) og tv-seriene Twin og Wisting har høstet gode kritikker og blitt solgt til flere land. Anne Elvedal debuterer nå som skjønnlitterær forfatter med ungdomstrilogien “Dødens spill”

 

Detter er bok nr. to i en paranormal grøsser trilogi, og beregnet på ungdom i alderen 14-18 år. Helene og hennes eldre bror er kommet til en fosterfamilie de endelig trives i, noe som ikke har vært tilfelle tidligere. Broren har sine utfordringer, men det går greit så lenge Helene passer på ham.

 

Romanen begynner med at datteren i familien forsvinner sporløst på vei hjem fra butikken. Det blir satt i gang omfattende leting etter henne. Helene tar i bruk sine evner til å snakke med døde for å finne ut av det, selv om hun blir advart mot å gjøre det. Da kommer hun i kontakt med ei mystisk jente. Hvem er hun?

Helene tar i bruk et åndebrettspill som den forsvunne May-Liss og venninnen fant på loftet før de forsvant. Kan det gi svar på forsvinningen? Kan hun stole på lensmannsønnen som sier han har de samme evnene? Hvem er den mystiske personen som lager lyder med dukkevogna si? Det er mange spørsmål, med det viktigste spørsmålet som dukker opp er om Helene stole på seg selv …

Handlingen er lagt til Hommelvik, ei bygd i Trøndelag som opplever en intens hete denne sommeren

 

Forfatteren har skrevet en spennende og intens grøsser der man virkelig kan føle på den intense varmen bygda opplever. Den inneholder også gryende forelskelse, bygdesladder, familiesladder, humor. Samtidig er den både mørk og skummel. Kapitlene avsluttes på en måte som gjør at du MÅ lese videre, og selv om boka er på hele 378 sider, er det spenning og nerve hele boka igjennom.

 

Jeg koste meg virkelig med denne boka, og selv om jeg tidligere bare har lest bok nummer en i serien, følte jeg ikke at det gikk utover lese-opplevelsen. Avslutningen var slik at jeg garantert blir nødt til å lese den neste boken i serien også.

 

En mørk, mørk og spennende bok som jeg tror også kan slå an hos eldre lesere. Jeg anbefaler den sterkt videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Anne Elvedal

Tittel: Den sorte bruden

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 378

Sjanger: Ungdom, Paranormal Grøsser

 

 

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 6

 

Jørgen Jæger “Det sorte fåret”

Jørgen Jæger “Det sorte fåret”

 

Baksiden av boken:

 

Bjørn Næss har alt, en fantastisk familie – og snart venter drømmejobben. Så kjører han på et sort får på vei hjem fra jobbreise. Straks etter blir han stoppet av pilitiet. En ung pike har blitt påkjørt og drept. Alt peker mot at Bjørn er skyldig.

 

Lensmann Ole Vik tror Bjørn er uskyldig, men får hjerteinfarkt og faller i koma. Bjørn dømmes til to år i fengsel. Sakte, men sikkert, mister han alt han hadde.

 

Men en person har tro på ham: Cecilie Hopen

 

Om forfatteren:

 

Jørgen Jæger er født i 1946 i Bergen. Han debuterte som forfatter i 2003 med krimromanen “Skyggejakten” som frem til nå var den første boken i serien om lensmann Ole Vik og hans etterforskere i den oppdiktede byen Fjelberghavn. Jørgen Jæger bor i Bergen sammen med sin kone Marit og bordercollien Sky.

 

Når Jørgen Jæger kommer med ny bok, får den snike i lesekøen. Etter å ha gitt ut 12 bøker om Ole Vik, handler det denne gang om bok null. Her får vi historien om hvordan det hele startet.

Boka begynner med at vi i forordet får vite hvorfor denne boka først ble gitt ut nå.

 

Det blir et nytt kjennskap med Ole Vik og folket i Fjelberghavn. Boka begynner med at Bjørn Næss kjører på en sau på vei hjem fra jobbreise. Omtrent samtidig blir en unge kvinne påkjørt. Dette skjer på den gamle fylkesveien over Ramnes, og livet til Bjørn Næss tar en fortvilende vending.

Vi følger etterforskningen, og alt taler for at det er Bjørn som har kjørt på den unge kvinnen. Men ikke alle på lensmannskontoret er like overbevist om det …

 

Historien er lettlest, og lenge mer en kosekrim enn veldig spennende, før det drar seg til og spenningen øker mot slutten.

Det som er med på å gjøre boka spesielt artig, er å se hvordan forfatteren har utviklet seg gjennom et langt forfatterliv. Fra denne bok 0, og gjennom de tolv bøkene han har gitt ut før denne boka. Hvordan de er blitt bedre på både spenning, samfunnsengasjement og alt det vi lesere liker så godt med denne serien.

Jeg storkoste meg med nok ei bok med Ole Vik og gjengen, selv om den ikke er den beste i serien. Det var kjekt å lese hvordan det hele starta, så dette er ei bok som alle Jæger-fans bør lese.

 

Takk til Jæger for at han ikke sletta boka, men isteden børsta støv av den og fikk gitt den ut!

Andre om boka: https://tinesundal.blogspot.com/2021/04/det-sorte-faret-av-jrgen-jger.html?m=1

Fakta:

 

Forfatter: Jørgen Jæger

Tittel: Det sorte fåret

Forlag: Strawberry Publishing

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 256

Format: Innbundet

Sjanger: Krim

Serie: bok 0 av13

 

Terningkast 4+

 

Geir Jacobsen “Lyst mørke”

Geir Jacobsen “Lyst mørke”

 

Forlaget om boka:

 

Tresomheten hadde bare vart i tolv lyse timer og ingen netter. Jeg drømte allerede om å være tilbake til oss fire. Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv.” Året er 1986. Verden står i spenn. En familie blir rammet av en tragedie som snur tilværelsen opp ned. Gjennom våren og sommeren følger vi en tolvårings forsøk på å lime seg selv og familien sammen igjen. Fortid og nåtid blandes sammen med skjøre drømmer, i et famlende forsøk på å finne veien videre. Lyst mørke er en gripende og sår historie om barndom, familie, vennskap, savn og kjærlighet.

 

Om forfatteren:

 

Geir Jacobsen (Født 1976) bor i Trondheim. Han har i mange år jobbet som advokat og jurist i Trondheim “Lyst mørke” som kom ut i 2021 er hans første roman.

 

Dette er forfattererens debut bok. Den handler først og fremst om sorg og savn å ikke minst gode venner rundt seg. For meg som selv har mista mesteoarten av min nære familie er ble dette ei bok jeg ble veldig spent på å lese. Den er alt annet enn dyster tross tema i boka. Her får vi høre historier om en dypt savnet far å savnet etter han å historier om han å hvordan hverdagen er blitt etter han, og en far som hva glad i cirkus å fortelle historier selv omde ikke alltid var like sanne. For den eldre leser vil det også bli mange flashback til 80 tallet som fotball VM i 86, bobbysocks, musikk,  godterimerker fra den tiden og store nyheter fra da. Dette fikk meg til både å mimre å trekke på smilebåndet. I starten følger vi faren å sykdommen å hans død å etter det h ordan familien som hva fire nå tre måtte komme seg igjen Hverdagen med hjelp av gode venner å farmor og bestefar samt de tre som hva igjen. Det er en  person som forteller sin historie. Boka er skrevet på en fin, morsom og fantasifull måte. Humor finner du og i boka. For meg blir den en aldri så liten mimre fest fra det glade 80 tallet. Denne boka passer fint både for voksen og liten som har opplevd sorg. Perfekt fra 12 år å oppover er boka fin. Forfatteren kommer meget bra ut fra sin debut bok. Jeg som har mista de fleste av mine nære synes dette er ei fin bok om savn og sorg. Jeg glemte tid å sted underveis i lesingen. Tross tema er ikke dette ei dyster bok. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre. Ser gjerne flere bøker i fra forfatteren

 

Fakta:

 

Forfatter: Geir Jacobsen

Tittel: lyst mørke

Forlag: Forlagshuset Vest

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 300

Format: Innbundet

 

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren 

 

Andre bloggere om boka:https://bokblogger.com/2021/04/09/lyst-morke/

https://tinesundal.blogspot.com/2021/03/lyst-mrke-av-geir-jacobsen.html?m=1

https://miniblogg.no/hildes-bokblogg