Elisabeth Thorsen “Komposisjoner av lys”

Elisabeth Thorsen “Komposisjoner av lys”

 

Forlaget om boka:

 

Mette er alene i Oslo når landet stenges ned i mars 2020. Inspirert av Isaac Newton, legger hun ut på en oppdagelsesreise i lys. Spekteret som åpner seg, involverer alle relasjoner. Også arbeidsdagen. Leseren tas med inn i en sanselig og nær verden hvor vitenskapsmenn, komponister, forfattere, filosofer og helgener er like naturlige hverdagsvenner som småfuglene, hageplantene, telefonen og katten uten navn.

 

Om forfatteren:

 

Elisabeth Thorsen (f. 1966) har skrevet store og små tekster i skjæringsfeltet teologi, psykologi og filosofi. Hun er mor til to voksne barn, og har en kjæreste hun bor sammen med i Oslo. Thorsen er utdannet teolog og ordinert prest. Hennes nåværende stilling er ledende domkirkeprest. Våren 2021 kommer hennes første roman, Komposisjoner av lys. Thorsen er fra Skoppum i Vestfold.

 

Romanen er hennes debut som forfatter. Dette er første boka jeg leser som er ført i pennen av en prest. Innimellom er det kjekt å utfordre seg litt ved å lese noe annet enn det en leser til vanlig. Det gjorde jeg med denne boka, og jeg gikk i gang med et åpent sinn.

 

Boka handler om presten Mette som er alene i Oslo da landet stenges ned 12. mars 2020. Inspirert av Isaac Newton legger hun ut på en oppdagelsesreise i lys. Hun savner livet som det var, og muligheten til å holde kontakt med mannen og dattera som bor i København.

Det er også ei bok hvor Mette filosoferer, betraktninger om tro, håp og kjærlighet koblet opp mot bibelen.

Vi følger forfatteren fra Norge stengte ned, til november 2020. Mette filosoferer over tema som miljø, Black lives matter, store saker blandes med de små. Sitater fra bibelen er vevd inn i historien, og bak i boka er det en oversikt over hvor bibelsitatene er hentet fra, slik at en kan få en bedre forståelse av sammenhengen. Det er Mette som er fortellerstemmen i boka, som er skrevet i jeg-form, men boka er basert på fiksjon, så det er ikke bare personlige ting hun skriver om. Dette er ei bok som egner seg best til saktelesning, for en blir sittende og tenke over det man har lest etterpå.  

Det er ei fin og annerledes bok, og er du i det filosofiske hjørnet er nok dette ei perfekt bok for deg. Selv om den handler om koronaåret, så inneholder den langt mer enn det. Det er en bok jeg tror mange vil like, og det er slett ikke utenkelig at jeg også vil lese hennes neste bok, der det er mannen hennes som har fortellerstemmen.  Det var i grunnen ei fin bok, selv om det er langt unna hva jeg vanligvis leser.

 

Fakta:

 

Forfatter: Elisabeth Thorsen

Tittel: Komposisjoner av lys

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 387

Format: Innbundet

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 4

 

Myriam H. Bjerkli “Engelens fall”

Myriam H. Bjerkli “Engelens fall”

 

Forlaget om boka:

 

Vibeke Olden har aldri vært redd for mørket. Ikke før nå. Det var for et halvt år siden de underlige tingene begynte å skje. De tause telefonene fra ukjent nummer. Bilen, som det stadig er noe i veien med. Parfymen, som bare ble borte. Vibeke frykter at hun er i ferd med å bli like gal som moren sin. Eller er det virkelig noe som truer henne? 17 år gamle Angela fra Sandefjord er alene i verden. Hun lever som stripper og prostituert, men er sakte i ferd med å reise seg. Så en dag blir hun borte. Politiførstebetjent Håkon Haakonsen mottar meldingen om at Angela er savnet. Han tar den på alvor fra første stund. I jakten på Angela og på hva som har skjedd med henne, skal han bli stilt overfor en umenneskelighet han ikke trodde var mulig.

 

Om forfatteren:

 

Myriam H. Bjerkli (f.1963) er født i Tromsø. I dag er hun bosatt i Larvik, der hun jobber som forlegger, forfatter, oversetter, selger og frilansjournalist. Bjerkli har totalt skrevet åtte bøker. Hun debuterte som krimforfatter i 2017 med «Lille Linerle» til strålende anmeldelser. «Stella Polaris», som kom ut i 2019, var hennes første utgivelse på Capitana forlag. Deretter kom «Djevelens yngel» i 2020.

 

Etter å ha lest forfatterens tidligere Kodaltrilogi, en trilogi jeg likte meget godt, er dette ei bok jeg jeg har sett frem til å lese. Da jeg fikk lov til å førlese den, ble det derfor raskt omprioritering i lesekøen. Og her var det bare til å sette av tid til å lese, for denne boka slukte jeg som en sulten fugleunge.

 

I boka møter vi igjen to gamle kjenninger, politietterforskerne Håkon Haakonsen og Anders Gullbrandsen. Vi stifter kjennskap med Vibeke som jobber som barnevernansatt, en jobb som kan ha sine utfordringer, og prostituerte Angela, som nærmest er dømt til undergang.

Vi møter også igjen politioverbetjent Håkon Håkonsen og kollegaen hans Anders, og i denne boka har etterforskningen av saken en større rolle enn en hennes tidligere bøker.

Utover i boka får vi høre Angela fortelle sin historie, i tillegg følger vi Vibeke og selve etterforskningen. Dette flettes etter hvert sammen mot slutten. Dette er ikke ei bok med masse action og tempo, men det er likevel en veldig spennende bok som inneholder både overraskelser og uhygge.

 

Handlingen foregår i Sandefjord og Larvik, og som i hennes tidligere bøker skriver forfatteren også denne gangen om de svakeste i samfunnet og menneskets mørke sider. Det dreier seg om hevn og om hva som skjuler seg bak tilsynelatende vellykkede fasader. Det er både viktige og tunge temaer, men forfatteren skriver på en fin og respektfull måte om de involverte.

Hun viser oss hvordan barndommen kan prege et barns oppvekst. Dessverre finnes det barn som ikke er elsket av sine foreldre! Dette er noe jeg både har sett og hørt om.

 

Nok en gang har Bjerkli skrevet ei sterk bok som setter følelsene mine i sving. De er umulig å ikke føle med de involverte, og å heie på Vibeke og Angela. Boka er lettlest, uten for mye utenomsnakk. Romanen starter litt rolig, før den trekker deg inn slik at du bare må lese videre for å se hvordan den ender. Vi blir godt kjent med personene, noe som gjør at vi føler oss til stede i handlingen, på både godt og vondt. Måten fiksjon og realisme er blandet på, gjør at boka fremstår som en realistisk og troverdig psykologiske thriller fra øverste hylle.

Dette er ei bok helt etter min smak!

 

Jeg er vanligvis ikke er noen stor fan av denne sjangeren, men likevel, dette var som å sitte i en stor berg og dalbane følelsesmessig. Jeg var rett og slett fillerista og tom etter lest den.

Dette er ei bok som kommer til å sitte i lenge, og den ble rett og slett slukt, samtidig som jeg ikke ønsket at den skulle ta slutt. Litt som når du skulle ønske at chipsposen varte lenger …

Jeg sier bare: Løp og kjøp, denne anbefaler jeg sterkt videre!

Heldige er dere som har denne igjen å lese. Boka kan fort bli en av sommerens mest populære bøker, og det er godt å vite forfatteren har masse ideer til fremtidige bøker i hodet.

Terningen lander støtt på en meget sterk femmer.

 

Andre bøker jeg har lest av forfatteren:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/67701/myriam-h-bjerkli-djevelens-yngel.html

https://miniblogg.no/henningbokhylle/43884/lille-linerle-en-sterk-brutal-og-dyster-story.html

https://miniblogg.no/henningbokhylle/123002/myriam-h-bjerkli-stella-polaris.html

 

Andre som har blogget om boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2021/06/engelens-fall-ny-spennende-krim-fra.html?m=1

Fakta:

 

Forfatter: Myriam H. Bjerkli

Tittel: Engelens fall

Forlag: Strawberry Publishing

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: krim

Format: E-bok

Sjanger: Krim

Serie:

 

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5+

 

 

Myriam H. Bjerkli “Stella polaris”

Myriam Bjerkli “Stella Polaris”

 

Denne boka så jeg virkelig frem til å lese etter den lovende debut med boka Lille Linerle.

Samboerparet Stella og Alexander har et forhold med mye alkehol.men en dag skal Stella hente barnet deres i barnehagen har barnevernet vært og henta han. Viser seg i ettertid at har vært sent bekymrinngs meldinger til barnevernet samt hjemmebesøk hos de. Barnevernet har ikke noe høy stjerne hos Alexander.

Etter å ha drukket en kveld bestemmer Stella seg for å kjøre ut å se om hvor sønnen er. noe som koster den lille familien dyrt.En sønn hu setter foran alt i liver. Både Alex og Stella kommer fra dårlige hjem å vanskelig oppvekst.

Ulykken sender Alex i fengsel og Stella i armene på en annen mann

 

Nok en gang har Myriam levert en sterk story i boka. Blir sittende igjen å tenke etter . Her får du ei bok om hvor langt vi er villig til å gå for kjærligheten eller av hat

 

Denne boka anbefales sterkt. Sidene gikk av seg selv.Å til fan av hennes bøker kan jeg si at kommer ny bok te påske neste år. Så her er det bare å glede seg. Det gjør hvertfall jeg

Må legge til likte best første boka selv om denne og hva utrolig bra

 

Karakter 5

 

 

Lene Julsen “Redd deg selv først”

Lene Julsen “Redd deg selv først”

 

Forlaget om boka:

 

Selv for livets glade jenter går solen av og til ned. Redd deg selv først er en bok om å falle og reise seg igjen – men ikke på den vanlige måten.

 

På veien tilbake til livet og seg selv, som Julsen beskriver med et skarpt blikk og en befriende, sjelden humor, tar hun oss med på kostelige mindfulnesskurs, gå-meditasjoner og til sykehuskorridoren – og hjem til leiligheten på Lambertseter, der hun irriterer seg over at mannen behandler henne annerledes enn før smellen, alt fortalt med den samme selvutleverende og humoristiske pennen som vi kjenner fra suksessdebuten Naturmannen og jeg.

 

Om forfatteren:

 

Lene Julsen (f. 1983) er journalist og skribent. Hun startet sin journalistiske karriere som 14-åring i Fredriksstad Blad, og ble for alvor et kjent navn i mediemiljøet da hun med sin lekne, særegne og uredde stil dekket sportsmiljøet i regionen, som Sarpsborg Arbeiderblads første kvinnelige sportsjournalist. Nå er hun en ettertraktet skribent, med spalter i nett-tidsskriftet Harvest, i Norges største friluftsmagasin Fjell og Vidde, i A-magasinet og Vårt Land, i tillegg til å være frilansjournalist og foredragsholder. Tekster om Naturmannen ble først trykket i Harvest, og ble raskt en snakkis. A-magasinet publiserte fire episoder som en sommerserie i 2016, til overveldende respons. Julsen er fra Sarpsborg og bor i Fredrikstad.

 

Etter å ha lest hennes første bok som jeg likte veldig godt, måtte jeg bare lese denne også da tilbudet dukket opp.

Nok en gang leverer forfatteren ei bok med humor og selvironi, der hun utleverer seg selv og mannen sin på godt og vondt. Denne gangen handler det om veien tilbake etter å ha godt på en smell. For å bli hel igjen måtte hun legge ut på en reise å finne ut hvorfor hun gikk på smellen og for å unngå at det skulle skje

Hun skriver ærlig, personlig, rått og humoristisk så dette er blitt ei lykkepille av ei selvutviklingsbok. Dette kan være ei fin bok å lese, enten du har møtt den berømmelige veggen eller ei.

Nok en gang har forfatteren skrevet ei bok som har grepet om meg og dratt meg inn i en verden der   jeg ble til den var ferdiglest. Jeg humra og lo underveis, samtidig som jeg heia på Lene og følte med henne.

Har du ikke lest den første boka hennes, så start gjerne med den, for der får vi også høre om handlingen i denne boka. Selv om er ei selvutviklingsbok så er den langt fra tørr og kjedelig, den passer like godt som humorbok. Forfatteren skriver veldig godt om et tema som mange har opplevd eller hørt om. Boka er skrevet i et lett og fint og ikke minst dønn ærlig språk.

Jeg anbefaler denne sterkt videre, for det er herlig å flykte inn i Lenes univers.

Jeg satser på at Lene stikker til fjells og skriver flere bøker.

 

Fakta:

 

Forfatter: Lene Julsen

Tittel: Redd deg selv først

Forlag: Cappelen damm

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 192

Format: Innbundet

Sjanger: Selvutvikling og helse

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget 

 

Terningkast 5 

 

Harlan Coben “Gutten fra skogen”

Harlan “Coben Gutten fra skogen”

 

Forlaget om boka:

 

Som ung gutt ble Wilde funnet i skogen, uten noe minne om fortiden sin. I dag er han voksen, men han vet fortsatt ikke hvor han kommer fra. Han blir kontaktet da en ung trøblete tenåringsjente forsvinner. For å finne jenta, må Wilde vende tilbake til det samfunnet hvor han aldri har passet inn – stedet der folk med makt og stygge hemmeligheter blir beskyttet.

 

Om forfatteren:

 

Harlan Coben er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar-, Shamus- og Anthony Award, og han har tronet på bestselgerlistene over hele verden. Foruten enkeltstående utgivelser har han skapt en krimserie med Myron Bolitar. Hemmeligheter og familiebånd er temaer i flere av Cobens thrillere. Våren 2021 utgis den kritikerroste bestselgeren Gutten fra skogen på norsk.

 

Harlan Coben står bak flere vellykkete film- og TV-satsninger. Netflix-serien Safe ble en stor suksess, og The Stranger som er basert på romanen Den fremmede ligger på seertoppen til Netflix.

 

«Gutten fra skogen» er den siste boka til Harlan Coben som er oversatt til norsk. Jeg har lest en del av de tidligere bøkene hans, og til tross for at han er en prisvinnende krimforfatter, synes jeg de er av varierende kvalitet. «Gutten fra skogen» er like mye en actionthriller som en psykologisk thriller, og jeg synes ikke den er blant hans beste.

 

I boka møter vi Wild som ble funnet i skogen som ung. Nå er han blitt voksen, men husker ikke noe av tiden før han ble funnet. En jente forsvinner og en av klassekameratene hennes ber ham om hjelp til å finne henne. Forsvinningen blir ikke tatt alvorlig før enda en klassekamerat forsvinner. Da blir det fart i sakene, og Wild må reise tilbake til et samfunn der han aldri passet inn. Et samfunn hvor folk med makt og hemmeligheter blir beskyttet.

 

I første halvdel skjer det lite i historien. Først godt og vel halvveis det skjer begynner den å ta seg opp, og på slutten kommer det et par uventede twister. Helten i boka er Wild. Han avgjør hva som skal holdes skjult og ikke, og blir den gode som avgjør rett og galt. Boka er greit skrevet, kapitlene er litt lange, men vi blir godt kjent med de involverte personene. Selv tror jeg denne boka hadde gjort seg bedre som film enn som bok, den grep aldri skikkelig fatt i meg. Jeg savner spenning, men dere som liker psykologiske thrillere kan muligens like den bedre enn jeg gjorde.  Les å avgjør selv.

 

Andre som har lest å likt boka bedre enn meg:

https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/krimboker/1473-gutten-fra-skogen

 

Fakta:

 

Forfatter: Harlan Coben

Tittel: Gutten fra skogen

Forlag: Cappelen damm

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 350

Format: Innbundet

Sjanger: Krim

Oversatt av: Line Gustad Fitzgerald

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 3

 

Roger Albrigtsen “Krigsseilere fra nord – Troms

Roger Albrigtsen “Krigsseilere fra nord – Troms”

 

Denne andre boken i en serie på tre om krigsseilere fra nord omhandler tromsværinger i krigsseilas 1939 – 1945. Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historie

 

Om forfatteren:

 

Roger Albrigtsen (f.1971.) kommer fra Evenes i Nordland. Han bor i Porsanger, Finnmark Finnmark. Han har gitt ut en rekke bøker om krigen. Dette er hans niende utgivelse.

 

Dette er den andre boken om krigsseilere fra nord. Den første boka handlet om krigsseilere fra Finnmark, denne handler om krigsseilere fra Troms. Jeg likte den første boka veldig godt, så jeg så veldig frem til å lese denne. Forfatteren skuffet ikke denne gangen heller!

Han har skrevet ei meget bra bok om krigsseilerne som hadde fortjent så mye mer honnør enn de fikk for sin innsats til sjøs under krigen.

 

I denne boka får du ta del i 35 forskjellige historier. Her får vi høre om hvilke båter de var på, hvor de ble torpedert og hva slags ubåt-type som senket dem og hvordan det gikk med ubåtene senere under krigen. Vi får også høre om foreldre, søsken, ektefeller og barn.

I boka kan vi også lese om sjøforklaringene, alt er veldokumentert med kildene hvor informasjonen er hentet.

Boka inneholder også en rekke bilder som utfyller historiene om både personen i historien, båten de var på, ubåt, ubåtkaptein, og menneskene om bord. Vi får lese om begge sider, også ubåt-kapteinen blir presentert. Det er heller ikke bare triste historier, den inneholder blant annet en hyggelig fortelling om ekteparet som fikk seile på samme båt. Boka er krydret med personlige historier som viser hvordan mannskapet hadde det under og etter krigen, samt noen personlige brev.

 

Dette er ei bra og sterk bok om krigsseilerne, som setter følelsene i sving underveis i lesingen. Ei god og veldokumentert bok, som passer for de fleste som liker krigslitteratur. Den er lettlest, slett ikke så tung å lese som noe innen denne sjangeren kan være. Vi ser at forfatteren har stor kunnskap om det han skriver om. Er du som meg, en etterkommer av en krigsseiler som fortalte lite eller ingen ting av det han opplevde, så er dette ei perfekt bok for deg. Etter å ha lest disse to bøkene så forstår jeg mye bedre hva morfaren gikk gjennom. Som så mange av de andre som kom hjem igjen, forble han taus om opplevelsene sine. Han var av de heldige som overlevde, men som mange andre hadde han fått arr på sjela og en ødelagt psyke.

 

Jeg ser frem til bok nr. 3 i denne serien.

 

“Evig heder og ære til krigsseilerne”

 

Andre bøker jeg har lest av forfatteren:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/96537/roger-albrigtsen-krigsseilere-fra-nord.html

 

Andre bloggere som har lest boka:

https://bokblogger.com/2021/05/06/krigsseilere-fra-nord-troms/

 

Fakta:

 

Forfatter: Roger Albrigtsen

Tittel: Krigsseilere fra Nord – Troms

Forlag: Forlaget Kristiansen

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 215

Format: Innbundet

Sjanger: krigs dokumentar

Serie: nr. 2

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5+

 

 

Jørn Lier Horst & Jonas A. Larsen “Salamandergåten”

Jørn Lier Horst & Jonas A. Larsen “Salamandergåten”

 

Forlaget om boka:

 

Cecilia Gaathe bor på Perlen pensjonat i idylliske Skutebukta. Sammen med vennene Leo, Une og hunden Egon, oppdager hun at det bor noen mystiske typer på det ærverdige pensjonatet som faren hennes eier og driver. Har disse typene noen sammenheng med den døde mannen som blir funnet på stranden?

Våre venner tar utfordringen på egen hånd, og nøster opp en innviklet forbrytelse som involverer både gåtefulle personer, skipsforlis, mange penger og ikke minst en skummel salamander.

 

Forfatteren populære bøker er blitt tegneserie med hjelp av illustratør Jonas A. Larsen

 

Om forfatterne:

 

Jørn Lier Horst:

 

Jørn Lier Horst (født 27. februar 1970 i Bamble) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker bosatt i Stavern. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, men er i dag fulltids forfatter og medeier i eget forlag. Han har gitt ut en rekke bøker for både voksne og unge. Han har mottatt en rekke priser for sine bøker

 

 

 

Jonas A. Larsen er tegneserieskaper og illustratør fra Larvik. Medlem av Grafill.

 

Kom med den første CLUE-tegneserieromanen sammen med forfatter Jørn Lier Horst, «Salamandergåten», på Kagge Forlag i 2021. Har tidligere gjort kortere tegneserier og illustrasjonsjobber for klienter som blant annet Cardiff University, Amund Maarud, Oslo Teatersenter og VESAR AS.

Han har stilt ut arbeider i Galleri Bølgen (Larvik), Sjømannskirken i Cardiff (Wales, UK) og Hotel 1212 (Finse).

 

Jørn Lier Horst sin populære Clue serie er nå også blitt tegneserie. Med seg på laget har han fått tegneserieskaper Jonas A. Larsen. Etter å ha lest tegneserien så lånte jeg originalboka på biblioteket, og tegneserien står ikke så mye tilbake i kvalitet i forhold til boka.

 

Dette var ei bok som bare dalte ned i postkassen. Dette er første boka i en serie på 13 bøker, og etter å ha lest denne, ser jeg frem til å lese resten av serien.

 

En morgen finner de tre vennene Leo, Une og Cecilia og hunden Egon en druknet person på stranden nedenfor pensjonatet. De begynner å nøste i hvem den døde er. Underveis oppdager de at det bor noen mystiske typer på pensjonatet som Cecilias far driver. Dette fører dem ut på en spennende jakt. Det blir fort mye mer spennende enn de hadde sett for seg. Klarer de å finne ut hvem den døde er, og årsaken?

 

Alle bøker i denne serien har et filosofisk bakteppe. I denne boka er det “Alt vi vet, er at vi intet vet”, et sitat hentet fra filosofen Sokrates. I bøkene lærer vi om filosofi og moralske dilemmaer. Clue er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til de fire hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon.

 

Forfatterne har levert ei spennende tegneseriebok for den yngre garde som er full av mysterier og spenning. Boka har både spenning, mystikk, filosofi og moralsk bakteppe. Den har også flotte tegninger som står fint til historien.

Dette er ei fin krim bok for de yngre leserne. Her kan det fort bli veldig spennende for leseren. Muligens for spennende?

Boka er perfekt for de som sliter med å lese. Liker du i tillegg tegneserier, så er denne boka perfekt for deg. Jeg anbefaler den sterkt videre til yngre lesere som er ute etter ei god krimbok!

 

Fakta:

 

Forfatter: Jørn Lier Horst

Tittel: Salamandergåten

Forlag: Kagge forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 121

Format: E-bok

Sjanger: spenning fra 9 år

Serie: nr. 1

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5-

 

Cara Hunter “Alt dette raseriet”

Cara Hunter “Alt dette raseriet”

 

En tenåringsjente blir funnet vandrende i utkanten av Oxford, forvirret og bekymret. Historien hun forteller er skremmende. Bortført på gata, kjørt til et øde sted og utsatt for overgrep. Men hun nekter å anmelde det.

Adam Fawley etterforsker saken, men det er fint lite han får gjort uten jentas samarbeid. Skjuler hun noe, og i så fall hva? Og hvorfor får Fawley stadig følelsen av at han har hørt om en sak som denne tidligere?

Så forsvinner enda en jente, og Adam har ikke lenger noe valg: han må se fortiden i øynene. For hvis han ikke gjør det, kan det hende denne jenta ikke kommer tilbake …

 

Om forfatteren:

 

Cara Hunter er en forfatter bosatt i Oxford, i en gate ikke ulik den hun beskriver i debutboken Hjemmets lune rede (2018).

Høsten 2019 kom hennes andre roman, I mørket. Bøkene hennes har solgt i mer enn 750 000 verden over.

Cara Hunter har en doktorgrad i engelsk.

 

Boka starter med at ei jente blir bortført til et øde sted og utsatt for et overgrep som hun nekter å anmelde. Adam Fowley og teamet hans begynner å etterforske saken forsiktig, siden hun ikke vil anmelde saken. Men når en tenåringsjente til forsvinner i samme distrikt, kan de ikke overse saken lengre. Her kommer det gufs fra Fowleys fortid frem. Har de med en mulig copycat å gjøre? Det blir en snirklete og vanskelig etterforskning, der de hele tiden jobber mot klokka.

 

Etter å ha lest tre av hennes bøker, er dette en forfatter jeg har blitt glad i. Liker du politikrim hvor etterforskningen står i sentrum for handlingen, er dette bøker å anbefale. Jeg synes bøkene hennes bare er blitt bedre og bedre for hver bok. Det er ikke bøker med tempo og action i, men møysommelig etterforskningsarbeid som må til for å få løst saken. Forfatteren evner å holde på leseren ved å legge ut stadig nye tråder, som sender deg videre inntil løsningen kommer mot slutten av boka. Både historien og karakterene i boka fremstår som troverdige og realistiske, det er personer vi kan kjenne oss igjen i. Mesteparten av historien foregår i nåtid, med noen tilbakeblikk til den gamle saken til Fowley. Ellers er det som vi kjenner fra hennes tidligere bøker, rykter fra Twitter etc.

Hun skriver på en måte som gjør at du føler deg til stede i handlingen, du blir slukt inn i boka og blir der til siste side er lest. Dette er bra politikrim fra øverste hylle, og jeg ble fengsla fra første side. Det den ikke har av action og tempo, tar den igjen i fengslende spenning og uforutsigbarhet. Dette er ei bok jeg anbefaler sterkt videre!!

 

Andre bøker jeg har lest av forfatteren:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/97865/cara-hunter-ingen-utvei.html

https://miniblogg.no/henningbokhylle/121709/cara-hunter-hjemmets-lune-rede.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Cara Hunter

Tittel: Alt dette raseriet

Forlag: Cappelen damm

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 416

Format: Innbundet

Sjanger: Krim

Serie: nr. 4

Oversatt av: Ulrik Farestad

 

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5+

 

 

 

Tonje A. Lissandrin “Rød sone”

Tonje A. Lissandrin “Rød sone”

 

Forlaget om boken:

 

Europas første koronadødsfall fant sted i landsbyen Vò, i februar 2020. Området ble umiddelbart satt i karantene og Tonje Lissandrin observerte situasjonen på nært hold.

Rød sone er en diktsamling om koronapandemien, skrevet av en norsk immunolog med et italiensk perspektiv

 

Om forfatteren:

 

Tonje A Lissandrin er født i 1975 og er en norsk forfatter bosatt i Italia. Hun er utdannet immunolog og har gitt ut flere vitenskapelig artikler i internasjonale, medisinske tidsskrifter og i 2018 debuterte hun som skjønnlitterær forfatter med novellesamlingen «Venteromsnoveller.»

 

Jeg har lest hennes første bok som forfatter “Venteromsnoller” som jeg likte veldig godt. Jeg skal ikke skryte av å ha lest så mange diktbøker, og jeg har heller ikke fullført alle jeg har begynt på. Det var derfor med veldig åpent sinn jeg startet å lese denne diktsamlingen.

 

Diktene er forfatterens rapport fra da Italia stengte ned. Hun bor selv i det området som var det aller første som ble stengt ned i Europa, et område som ble meget hardt rammet. Diktene ble skrevet mens hun satt i lockdown, og gjennom diktene kjenner vi på forfatterens frustrasjon og opplevelser. I tillegg til diktene fra nåtid, tar hun oss også med tilbake i historien om Venezia.

(Les notene bakerst i boka om dette.) Innimellom diktene finner vi også sitater fra andre forfattere. Diktene har varierende lengde, noen korte. Noen lange, og i noen av diktene møter vi igjen de samme personene. Det vil alltid i sånne samlinger være noen dikt som utmerker seg, og det var det selvfølgelig også i denne samlingen.

 

Jeg likte «Venteromsnoveller» godt, og kjente meg igjen i mye av det hun skriver. Har du lyst å reise av gårde i disse tider, så les disse diktene og drøm deg vekk. Budskapene i diktene er lette å forstå, noe jeg liker. Hvis du tenker at du er lei av å lese om korona, så gi den likevel en sjanse. Dette er en fin og varm diktsamling som jeg anbefaler deg å lese.

 

Bildet på forsiden er malt av Jarl Goli som mange av oss kjenner fra tv-skjermen.

 

Andre bøker jeg har lest av forfatteren:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/40360/venteromsnoveller-for-hverdaglivets-pauser.html

 

Andre bloggere som er mye flinkere på dikt enn meg, har også lest og anmeldt «Venteromsnoveller.» De kan leses her:https://tinesundal.blogspot.com/2021/03/rd-sone-dikt-av-tonje-lissandrin.html?m=1

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/02/rd-sone-av-tonje-lissandrin-sterke.html?m=1

https://tinesundal.blogspot.com/2021/03/rd-sone-dikt-av-tonje-lissandrin.html?m=1

Fakta:

 

Forfatter: Tonje A. Lissandrin

Tittel: Rød sone

Forlag: Liv forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 108

Format: Innbundet

Sjanger: Dikt

 

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5-

 

Mikaela Bley “Jenter uten navn”

Mikaela Bley “Jenter uten navn”

 

Forlaget om boka:

 

En kald vinterdag blir 17-år gamle Linn etterlatt på internatet Täcktaholm, en herregård utenfor Nyköping. Etter flere år med kaos er håpet at hun endelig skal få orden på livet sitt, men hun dras snart inn i konfliktene på skolen. Når en av jentene forsvinner, innser Linn at hun selv befinner seg i fare. På TV4 får samtidig kriminalreporter Ellen Tamm nyheten om at en ung, uidentifisert kvinne er funnet død dypt inne i de sörmländska skogene. Bare noen dager senere blir nok en kvinne funnet død. Politiet står uten spor, og selv om dagene går, er det ingen som melder kvinnene savnet …

 

Jentene uten navn er en thriller om å føle seg annerledes, og hvor langt vi er villig til å gå for å passe inn.

 

Om forfatteren:

 

Mikaela Bley har jobbet som innkjøper for TV4, men skriver nå på heltid. Bley debuterte i 2015 med Lycke, som er første boken i serien om den ærgjerrige journalisten Ellen Tamm. Serien om Ellen Tamm er solgt til flere land. Mikaela Bley bor i Stockholm med sin mann og tre barn.

 

Dette er den fjerde boken med Ellen Tamm i hovedrollen, og mitt første møte med forfatterens bøker. Det gikk helt fint lese å lese denne uten å ha lest de andre først, jeg følte ikke at jeg hadde gått glipp av noe. Likevel lot jeg meg ikke begeistre.

 

Den 17-årige, kjente bloggeren Linn blir plassert på en i internat skole av sin mor for å få orden på livet sitt. Det gjelder alle de tretten jentene som er der, og skolen har strenge og spesielle krav til elevene. Etter hvert forsvinner to av jentene. Er alt som det skal være på skolen?

Samtidig får krimreporter på TV4, Ellen Tamm, et anonymt tips om et mord på en kvinne. Noen dager senere blir nok en kvinne funnet drept. Felles for de begge er at ingen melder dem savnet. Politiet står uten spor.

 

Boka fortelles av Linn og Ellen, de fører ordet i hver sine kapitler. Hovedkapitlene er delt opp i dager, der Linn og Ellen veksler på å fortelle. Kapitlene er korte, uten for mye utenomsnakk. Dette er en thriller hvor det ikke oser av tempo og spenning, men der det isteden bygger seg sakte fram mot en løsning hvor handlingen i begge historiene flettes sammen. Boka er veldig lettlest, og leses rett fram. Persongalleriet er troverdig, og en føler med de involverte. Boken vil muligens passe for de som ikke er glad i bisarr krim, men den fenget ikke meg. Jeg savnet mer action og spenning, og tidlig ble det ganske opplagt hva som kom til å skje. Plottet var for enkelt og gjennomsiktig til at jeg ble slukt inn i handlingen. I bokjungelen er dette derfor ei bok jeg hadde styrt unna, men les og avgjør selv!!

 

Fakta:

 

Forfatter: Mikaela Bley

Tittel: Jenter uten navn

Forlag: Cappelen damm

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 400

Format: Innbundet

Sjanger: Krim

Oversatt av: Heidi Grinde

Originaltittel: Flickorna utan navn

Serie: Bok nr. 4

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 4-