Lars Ove Sæther – Newtons vugge

Lars Ove Sæther “Newtons vugge”

 

Forlaget om boka:

 

Isak har ansiktsskader som gjør at han må gjennomgå omfattende ansikts- og kranierekonstruksjon. Han er i tillegg adoptert og blir både plaget og mobbet på skolen. Så forsvinner en av mobberne … Newtons vugge er bok med mange lag og en meget uhyggelig twist.

 

Om forfatteren:

 

Lars Ove Sæther er født i 1959 og bosatt i Trondheim. Han har ingeniørutdannelse i programvareutvikling og prosjektledelse. Jobber nå med IT innen helsesektoren.

 

Meg om boka:

 

Lars Ove Sæther er fra Trøndelag og debuterte som forfatter i 2013 med Hanegal, som vant førstepris i Cappelen Damms krimkonkurranse. “Newtons vugge” er hans andre bok.

 

Denne boka kan jeg ikke fortelle så mye om handlingen fra, for da risikerer jeg å røpe for mye. Isak er en gutt som ikke har hatt det lett i livet. Han ble adoptert som liten av et barnløst par. Han har store ansiktsskader som gjør han må gjennom omfattende ansikt- og kraniekonstruksjon. På skolen har han det heller ikke enkelt. Her blir han både plaget og mobbet.

En dag forsvinner Anders, en av de ekleste og slemmeste mobberne. Han blir først funnet mange måneder etterpå forsvinningen drept.

 

Boka har litt lange kapitler, men heldigvis ikke for lange. Språket er godt. Vi blir godt kjent med karakterene i boka, samt litt med plasser og miljø. Det er Isaks stemme som forteller historien. De fleste lesere vil nok tidlig tro de vet hva som kommer til å skje, men ting er ikke helt som de framstår. Man blir følelsesmessig berørt underveis, det går ikke an å la være og føle med Isak og alt han må gjennomgå av både helseplager, mobbing og jakten på røttene sine. Boka begynner rolig, men spenningen stiger etter hvert, og handlingen avsluttes med en uhyggelige twist. Dette er en mørk psykologisk thriller med flere lag, og forfatteren skal ha pluss for et bra og originalt plott.

 

Boka er god, men er ikke den beste psykologisk thrilleren jeg har lest. Jeg likte romanen, men den når dessverre ikke helt opp hos meg. Jeg anbefaler den likevel videre, for jeg tror nok det er mange der ute som vil bli mer begeistret for boka enn meg.

 

Fakta:

 

Forfatter: Lars Ove Sæther

Tittel: Newtons vugge

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Psykologisk thriller

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4

 

 

Pål Undall – Kunsten å gå for langt

Pål Undall “Kunsten å gå for langt”

 

Forlaget om boka:

 

Et spektakulært kunsttyveri. En gammel drapsgåte. Marius Tokle står etterhvert med en fot i hver sak. Situasjonen blir ikke enklere av at hans nye kjæreste jobber i politiet.

 

Om forfatteren:

 

Pål Undall bor med kone, barn og hund på Haslum i Bærum. Han er utdannet siviløkonom (BA/MBA), men har jobbet mest med annet: med kunst og rammer, som høyskolelektor i finans på BI og som keramikker. I 2013 ga han ut krimboken «Antagelsen» på Alpha Forlag. I 2017 ga han ut «Mer enn øyet kan se» på Publica Bok. Denne er senere gitt ut som ebok og lydbok på Storytel av Cappelen Damm. «Kunsten å gå for langt» er oppfølgeren, og vil også publiseres som ebok og lydbok i 2022.

 

Meg om boka:

 

Dette er en forfatter som jeg helt tilfeldig snublet over i forbindelse med en annen bok, så denne spenningsromanen startet jeg på med åpent sinn.

 

Beate har havnet i en situasjon hun ikke kan komme ut av med livet i behold. Sjefen hennes. Mr. Kawatari, eier et japansk syndikat og oppdraget han har gitt henne virker nærmest umulig å få til. Hun ber eks-kjæresten Marius Tokle om hjelp.

Han er i starten ganske motvillig til å bli med på det spektakulære tyveriet av et av Norges mest kjente malerier, spesielt siden den nye dama hans er politi. Likevel lar han seg overtale, og de får også med en annen felles venn, Baard. De øyner muligheten til å legge seg opp en pen sum penger. Har de pønsket ut verdens beste plan?

 

En kunde Beate har hos seg en natt, roper et kvinnenavn i søvne. Når Beate sjekker navnet, viser det seg å være navnet til en kvinne som ble drept i Stavanger flere år tidligere. Morderen ble aldri funnet.

 

Denne romanen har korte og handlingsmettede kapitler. Både språket og boka er ganske lettlest. Vi blir kjent med involverte personer i passe mengde, det samme gjelder miljø og plasser. Handlingen foregår for det meste i Oslo-området.

Dette er en artig røverhistorie, skrevet av en forfatter med god fantasi. Det blir ganske ellevilt etter hvert som handlingen tar av, med mange spenningstopper underveis, så ikke forvent en realistisk og troverdig historie.

Det store spørsmålet er: Lønner det seg å begå kriminalitet?

Dette er en grei og lettlest historie, hvor det ikke er jakten på gjerningspersoner som er viktig, men heller hvordan de skal komme seg ut av situasjonen de har havnet i på best mulig måte. Romanen er ganske snill når kommer til vold og groteske ting, så slik vil den sikkert passe de fleste.

 

Likevel, dette ble ikke helt den store boka for meg, men muligens vil den passe bedre til yngre voksne? Dette er ei bok helt på det jevne, og jeg har lest langt bedre spenningsromaner enn dette

Men les og avgjør selv. Er du ute etter en lettlest røverhistorie, så kan det hende dette er ei bok for deg.

 

Fakta:

 

Forfatter: Pål Undall

Tittel: Kunsten å gå for langt

Forlag: Kolofon

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Spennings roman

Serie: 2

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4-

 

 

Kristine T.G. Hardeberg “De uskyldige”

Kristine T.G. Hardeberg “De uskyldige”

 

Forlaget om boka:

 

Sandra leter etter faren sin, en jakt som fører henne fra en liten bygd på Vestlandet til Firenze i Italia. Søket etter faren skal vise seg å avsløre sjokkerende hemmeligheter. Under buegangene i Europas aller første barnehjem opplever Sandra hvordan historie og nåtid henger sammen, hvor sterkt båndet mellom mor og barn kan være. Parallelt med Sandras historie følger vi også Teresa, en oppvakt jente i frigjøringskrigens Italia, en tid da muligheter og begrensninger går hånd i hånd. Mest av alt ønsker hun seg utdannelse, men følgene vil bli skjebnesvangre. De uskyldige handler om livsvalg og tilhørighet, om mysterier og håp.

 

Om forfatteren:

 

Kristine Teresa Grav Hardeberg (født 1971 i Frankrike) er fotograf, foredragsholder, reiseleder og forfatter. Kristine T.G. Hardeberg ble født i Frankrike, men familien bodde i USA til hun var 5 år. Da flyttet de til Norge og Melhus kommune.

 

Meg om boka:

 

Med denne boka beveger jeg meg litt utenfor de sjangere jeg vanligvis leser. Forfatteren er i tillegg debutant, noe som gjør det ekstra spennende å lese. Men forandring fryder, sies det …

 

I boka følger vi to forskjellige historier. En fra midten av 1800-tallet i Italia, som viser under hvilke forhold kvinner levde på under på denne tiden. Den andre historien foregår i 1995 og handler om ei jente på Vestlandet, der moren hennes nylig har dødd. Hun reiser til Italia for å jakte på faren sin.

Disse to historiene veksler på utover i boka. Jeg kan ikke fortelle så mye mer om handlingen uten å røpe for mye om boka. Du må lese den selv, og jeg tror ikke du vil angre.

 

Språket i boka er dempet, med gode skildringer av både personer og miljø. Forfatteren tar oss med  på en fin reise i Italia. Selv om historien er fiksjon, er mange av personene vi møter og plassene vi besøker historisk korrekte. Handlingen bygger seg sakte opp, og jeg ble mer og mer slukt inn i boka, som jeg både lyttet til og leste på papir. Jeg synes den funket fint i begge formater. Dette er en gripende, varm og velskrevet roman som du gjerne kan lese sakte, dersom du klarer det. Noen bøker vil du ikke helt skal ta slutt.

 

Jeg synes forfatteren kommer veldig bra fra debuten, og leser gjerne flere bøker av henne. Det er kjekt når ukjente forfattere treffer deg, slik denne boka her gjør. Vil du prøve deg på en roman fra en mindre kjent forfatter, så er dette ei bok du bør lese. Jeg anbefaler boka sterkt videre.

 

Andre bloggere som har likt boka godt. Les deres flotte anmeldelser av boka her:

https://tinesundal.blogspot.com/2019/03/de-uskyldige-av-kristine-tg-hardeberg.html?m=1

https://artemisiasverden.blogspot.com/2019/09/de-uskyldige-av-kristine-t-g-hardeberg.html?m=1

https://lillasjel.blogg.no/kristine-t-g-hardeberg-de-uskyldige.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Kristine T.G. Hardeberg

Tittel: De uskyldige

Forlag: Liv forlag

Utgivelsesår: 2020

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

 

Leste bøker i April 2022

April måned er over, og jeg har lest 12 bøker med variert innhold og sjanger selvom ble mest krim denne måneden. 

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Alle bøkene som er motatt som lese-eksemplar fra forlagene er merket med det. 

Bøkene er lest som både ebok, fysisk og lydbok.

 

Marco Balzano “Jeg blir her”

Boka forteller oss hva krigen gjør med folk og deres identitet, og det føles dagsaktuelt når vi ser det som skjer i Ukraina nå.

Terningkast 5-. 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/141955/marco-balzano-jeg-blir-her.html

 

Amy McCulloch “Åndenød” 

En iskald og spennende thriller

Terningkast 5-

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget. 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/142041/amy-mcculloch-aandenoed.html

 

Tina Frennstedts “Skjærsild” nok ei bra bok i denne serien. Selv om det ikke er den beste. 

Terningkast 5-

Boka er motatt som pdf-fil av forlaget. 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/142040/tina-frenstedt-skjaersild.html

 

Kurt Aust “Rødt kort” en spennende thriller fra fotball miljøet. En trenger ikke å like fotball for like boka. 

Terningkast 5-

Boka er motatt som e-bok og lydbok format av forlaget. 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/142389/kurt-aust-roedt-kort.html

 

Nino Haratischwili “Det åttende livet” storslått slektskrøninke gjennom 6 generasjoner. 

Terningkast 6 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget i e-bok og lydbok format

https://miniblogg.no/henningbokhylle/142465/nino-haratischwili-det-aattende-livet.html

 

Amy Engel “Hjem til mørket” mørtkt og dystert. Velskrevet psykologisk thriller. 

Terningkast 5

Boka er motatt som pdf-fil av forlaget 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/142895/amy-engel-hjem-til-moerket.html

 

Yrsa Sigurðardóttir “Byttedyr” Denne boken nådde dessverre ikke opp hos meg. 

Terningkast 3

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/141273/yrsa-sigurardottir-byttedyr.html

 

Tore Aurstad & Carina Westberg “Tyster” Krim på det jevne. 

Terningkast 4

Boka er motatt som lese-eksemplar fra forlaget 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/142896/tore-aurstad-carina-westberg-tyster.html

 

Jaran Dammann “Dødsengelen” krim med et for lett og gjennomsiktig plott. 

Terningkast 3+

Boka er motatt som pdf-fil av forlaget 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/140890/jaran-damman-doedsengelen.html

 

Kristine T. G Hardeberg “De uskyldige” flott roman med handling fra Italia. 

Terningkast 5 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget 

 

Pål Undall “Kunsten å gå for langt” bra spennigsroman som passer for de fleste 

Terningkast 4-

Boka er motatt som pdf-fil av forlaget 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/142486/paal-undall-kunsten-aa-gaa-for-langt.html

 

Lars Ove Sæther “Newtons vugge”

Terningkast 4 

Boka er motatt som lese-eksemplar fra forlaget 

https://miniblogg.no/henningbokhylle/143328/lars-ove-saether-newtons-vugge.html

 

Tore Aurstad & Carina Westberg – Tyster

Tore Aurstad & Carina Westberg “Tyster”

 

Forlaget om boka:

 

Finurlig plott, herlig stedskoloritt og fargerike personer: Robert Vinter tilhører det beste krimselskapet. Musikkjournalist Robert Vinter jobber med en sak om motorsykkelgjenger og narkotikaforbrytelser da det dukker opp koblinger til utelivet i Oslo og Lillestrøm. En ung, lovende artist blir funnet druknet. Dette fører Robert til den mektigste mannen i kultur- og utelivsbransjen. Han er også faren til Roberts samboer og vant til å få det som han vil. Så forsvinner datteren hans, og brått blir oppdraget langt viktigere enn å skrive en god fortelling. Det oppstår ingen søt musikk i Robert Vinters møte med musikkbransjen.

 

Om forfatterne:

Tore Aurstad og Carina Westberg er forfattere og oversettere. Sammen har de skrevet en rekke bøker for barn og unge, der mysteriet står i fokus. «Tyster» er andre roman med Robert Vinter i hovedrollen. Den første het «Stråmann» og ble utgitt i 2019.

Aurstad og Westberg er blitt nominert til Rivertonprisen to ganger.

 

Meg om boka:

Dette er bok nummer to i serien om musikkjournalisten Robert Vinter. Dette er en kort roman,  med sine 266 sider.

 

Musikkjournalisten Robert jobber med en sak om motorsykkelgjenger og narkotika. Dette miljøet er det vi kjenner som 1% -klubber fra media. Når Robert nøster i saken, dukker det opp koblinger til utelivsbransjen i Oslo og Lillestrøm. En ung og lovende artist blir funnet druknet. Sporene fører Robert til en av de mektige mennene i utelivs og kulturbransjen, faren til Roberts samboer. Dette er en mann som er vant til å få det som han vil, og de som ikke gjør som han sier, ligger tynt an. Brått forsvinner Roberts samboer, og dermed blir det langt mer personlig for Robert enn bare en vanlig skrivejobb. Saken, som i utgangspunktet virket grei å skrive, blir fort farlig for flere.

 

Boka har lange kapitler, uten at de blir kjedelige. Vi blir passe kjent med involverte karakter, plasser og miljø. Dette er ei lettlest og spennende bok, der handlingen foregår i Oslo og Lillestrøm.

Historien er skrevet på en måte som gjør at leseren selv kan finne ut hva som skjer underveis. Spenningstoppene kommer jevnt utover i boka. Boka har fin fremdrift og spenning, med få dødpunkter. Jeg synes de to forfatterne har skrudd sammen ei bra bok, med uventede vendinger underveis som gjør den vanskelig å legge fra seg.

Selv om historien er fiksjon, fremstår den troverdig og realistisk. Dette kunne ha skjedd også i virkeligheten, og har man fulgt med på nyhetsbildet vil man kjenne seg igjen i det som fortelles. Her møter vi skruppelløse bakmenn, en kynisk utebransje og kriminelle motorsykkelgjenger.

Dette er en god krim-thriller med tempo, spenning og uventede vendinger. Jeg ser frem til neste møte med Robert Vinter, for han har skaffet seg farlige uvenner underveis. Dette er ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfattere: Tore Aurstad & Carina Westberg

Tittel: Tyster

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim thriller

Serie: 2

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4+

 

 

Jaran Damman – Dødsengelen

Jaran Damman “Dødsengelen”

 

Forlaget om boka:

 

En gruppe ungdommer fra Numedalen folkehøgskole skal på bli kjent-tur i fjellet. Men det som skal være et høydepunkt i semesteret utvikler seg katastrofalt. Først forsvinner en av elevene. Deretter læreren. Kort tid etter blir det funnet et lemlestet lik, nedsunket i et tjern. Den døde har et symbol skåret inn i kroppen. Når enda en maltraktert kropp dukker opp, skjønner etterforsker Georg Bråten at de står overfor en uvanlig sak. En mulig seriemorder med religiøse motiver.

 

Om forfatteren:

 

Jaran Dammann (f. 1966) er utdannet tømrer og økonom. Han har tidligere skrevet seks humorbøker og spenningsromanene Mørkets ansikt (2012), Dødstimen (2018) og Øyenstikker (2020)

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens fjerde bok. Den kan nok kalles for bygdekrim.

 

En gruppe med ungdommer reiser sammen på fjelltur for å bli be lidre kjent med hverandre. Etter at de har kommet fram til plassen der de skal campe for natten, sier læreren at han skal gå en tur, men at han kommer tilbake før det blir mørkt. Det gjør han ikke, og en stund senere oppdager de at en av elevene også er vekk.

Dagen etter blir det funnet et ille tilredt lik nedsunket i et tjern. Den døde har et symbol skåret inn i kroppen. Ikke lenge etter dukker nok et ille tilredt lik opp.

Etter disse to hendelsene, skjønner etterforsker Georg Bråten at de muligens står ovenfor en seriemorder med religiøse motiver. Han får uventet hjelp av en uteligger med navn Claus.

Det blir fort farlig for flere. Klarer Georg og kollegaene å stoppe galskapen i tide?

 

Boka har korte kapitler. Språket lett, og boka er lettlest. Personene i boka er varierte og artige, og vi blir passe kjent med dem. Historien er rein fiksjon. Miljøbeskrivelsene er meget gode, spesielt de fra naturen. Det føles litt som å være på fjelltur med kakao og Kvikk Lunsj i sekken.

Handlingen er lagt til idylliske Valdres, men området virker ikke fullt så idyllisk etter dette. Boka er ikke av den mest brutale sorten, men den passer nok ikke for de sarteste krimsjelene.

Boha har mange uventede vendinger, og vi følger både selve etterforskningen, morderens historie fra førtid til nå tid, samt uteliggeren Claus sin historie. Historiene veksler på, og i siste del av boka ser vi hendelsene gjennom morderens øyne mens nye ugjerninger planlegges, men det er selve etterforskningen som får mest plass. Politiet kjemper en intens kamp mot klokka for å få stoppet galskapen

Det er mye som skjer og boka har fin fremdrift med både tempo og spenning, men det blir ganske tidlig klart hvordan det kommer til å ende. Jeg er ikke så begeistret når ting blir for tidlig klart, da blir resten av lesingen mer som en transportetappe for min del. Vi får svar på alt og alle løse tråder nøstes opp, men boka kunne fort blitt bedre med et noe bedre kamuflert plott. Denne thrilleren falt dessverre ikke helt i smak hos meg, men les selv og gjør deg opp din egen meining.

Les gjerne annmeldelsene til Anita Ness og Anne Lise Johannessen som likte boka bedre enn meg.

https://artemisiasverden.blogspot.com/2022/04/ddsengelen-av-jaran-dammann-spennende.html?m=1

https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/krimboker/1633-dodsengelen

 

Fakta:

 

Forfatter: Jaran Damman

Tittel: Dødstimen

Utgivelsesår: 2022

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Krim

Serie: 4

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 3+

 

 

Yrsa Sigurðardóttir – Byttedyr

Yrsa Sigurðardóttir “Byttedyr”

 

Forlaget om boka:

 

Redningsmannskaper blir sendt inn i det øde og isolerte islandske høylandet på leting etter en gruppe savnede personer. Hva fikk disse menneskene til å forlate det vesle lyet de hadde funnet og begi seg ut i mørket og vinterstormene? Uten klær eller utstyr til å klare seg i de ugjestmilde omgivelsene. Og hva gjorde de egentlig der oppe? Samtidig finner merkelige hendelser sted på radarstasjonen på Stokksnes. Og ingenting er slik det ser ut ved første øyekast. Hverken blodpølen som viser seg i nysnøen langt fra folk, barneskoen som dukker opp etter å ha vært begravd i årtier, eller det gapende hullet i klippeformasjonen ved havet som har en merkelig tiltrekning på folk.

 

Om forfatteren:

 

Yrsa Sigurðardóttir (f. 1963) er en islandsk forfatter. Hun skriver både kriminalromaner og barnebøker. Hun har virket som forfatter siden 1998 og hennes debutbok som kriminalforfatter ble oversatt til norsk i 2006. Hun har ved siden av skrivingen en karriere som sivilingeniør. Hun har vunnet en rekke priser for sine bøker

 

Meg om boka:

 

Yrsa Sigurdardottir er en av Islands største krimforfattere. Hun har skrevet en rekke krimbøker. Denne boka er en frittstående krim.

 

To par og en forsker legger ut på en spennende tur til Islands høyland. Det er mørkt og isende kaldt da de blir meldt savnet. Redningsmannskaper blir sendt ut for å lete etter dem.

Det store spørsmålet er: Hva skulle de der å gjøre? Og ikke minst, hva skulle de ut i snøstormen å gjøre? De hadde ikke klær og utstyr for sånt uvær.

Samtidig skjer det merkelige ting på radarstasjonen på Stokknes. Ingenting er helt som det ser ut som. En blodpøl i nysnøen langt fra folk, en barnesko som dukker opp etter å ha vært begravd i årtier. Og hva er det med det merkelige hullet i klippeformasjonen som har en slik tiltrekning på folk?

 

Boka har litt lange kapitler som veksler mellom fortid og nåtid.  Jeg syntes språket er lett, og vi blir i passe mengde kjent med personer, miljø og plasser. Historien fortelles rett frem.

Vi befinner oss på en kald og ensom plass på Island. Dette er en mørk og til tider dyster historie om død og fordervelse, iblandet noe mystikk.

Dermed høres det ut som det ligger til rette for en nervepirrende og grøssende lesestund, men forfatteren bruker altfor lang tid før det blir spennende. Romanen er ganske seig og flat frem til godt over halvveis i historien. Jeg ble sittende lenge og vente på at det skulle skje noe, men det ble for langtrukkent. Spenningen tar seg riktignok opp mot slutten, og vi får svar på alle løse tråder i løpet av de 20 – 30 siste sidene, men jeg hadde forventet mer av en forfatter av hennes kaliber.

 

Denne boken nådde dessverre ikke opp hos meg, men les gjerne selv og se om du er enig. Det kan jo være en bok for deg, selv om den ikke falt i smak hos meg.

Jeg leser mye krim, men denne burde jeg ha styrt unna. Jeg vet fra hennes tidligere bøker at forfatteren kan så mye bedre enn dette, så jeg håper hun er tilbake i storform i neste bok.

 

Fakta:

 

Forfatter: Yrsa Sigurðardóttir

Tittel: Byttedyr

Forlag: Bonnier

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Oversatt av: Sunneva Elvarsdóttir

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 3

 

 

Nino Haratischwili “Det åttende livet”

Nino Haratischwili “Det åttende livet”

 

Ved begynnelsen av det tjuende århundret, i utkanten av Det russiske imperiet, slår en georgisk familie seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokoladeoppskrift. Stasia lærer den av faren sin, og tar den med seg til både St. Petersburg og Tbilisi. Hennes unge ektemann befinner seg i hjertet av Den russiske revolusjon.

 

Etter Sovjetunionens oppløsning herjer borgerkrigen i Georgia, og familien er blitt spredt. Kitty, Stasias datter, har flyktet til London, mens oldebarnet Nitsa har flyttet til Berlin.

Til niesen Brilka forteller Nitsa familiens historie, og skaper med det en episk slektskrønike som utfolder seg gjennom hele «det røde århundret».

 

Det åttende livet er en reise gjennom et Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier. Og en sjokoladeoppskrift som viser seg å bære med seg både ekstase og fortapelse.

 

Om forfatteren:

 

Nino Haratischwili er født Tbilisi i Georgia i 1983, bor i Tyskland og skriver på både georgisk og tysk. Hun er forfatter, dramatiker og teaterregissør. Det åttende livet lå lenge på bestselgerlistene og ble tildelt flere priser da den kom ut i Tyskland i 2014. Romanen ble også langlistet til International Booker Prize. Den er under utgivelse i en rekke land.

 

Meg om boka:

 

Mye er skrevet om denne boka fra før, så dette blir ikke noen lang anmeldelse. Dette er litt av en murstein med sine 1152 sider, en slektkrønike som strekker seg gjennom hundre år, til begynnelsen av 20 århundre, og en hemmelig sjokolade oppskrift som det muligens hviler en forbannelse over …

Vi følger seks generasjoner gjennom kjærlighet, krig og maktkamper.

Handlingen er fiktiv, men den fremstår likevel både som realistisk og dagsaktuell med tanke på det som skjer i Ukraina nå. At jeg ikke har fått lest den før nå, var derfor helt greit, krigens bakteppe er med på å forsterke lese-opplevelsen.

Vi følger familien gjennom generasjonene, fra Stasia og hennes halvsøster Kristine, til Stasias barn Kostja og Kitty, deretter barnebarnet Elene, oldebarna Daria og Nitsa og til slutt Brilka, som fortellingen er stilet til.

Historien er fortalt gjennom kvinner fra de ulike tidsepoker, men vi møter også historiske personer som Stalin i boka. Boka gir et spennende innblikk i Sovjet, Georgia og forskjell mellom øst/vest det siste århundre. Vi blir veldig godt kjent med personene i boka, samt miljø og plasser. Boka har et godt språk, og er mesterlig oversatt av Ute Neumann. Boka har et historisk sus over seg, og selv om dette er en meget tykk bok, så føltes det ikke sånn. Dette var en historisk roman etter min smak, og jeg slet til tider med å legge boka fra meg. Selv om det finnes noen dødpunkter utover i boka, var det en storslått leseopplevelse. Dette er en av de beste romaner jeg har lest de siste årene, og jeg forstår godt at den har fått mange goder anmeldelser. Dette er en bok som setter følelser i sving hos leseren. Jeg anbefaler den sterkt videre og gir den full pott på terningen.

 

Jeg valgte å både lese og lytte til boka. Den er god i begge formater og fint innlest av Sarah MacDonald Berge.

 

Fakta:

 

Forfatter: Nino Haratischwili

Tittel: Det åttende livet

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Roman

Oversatt av: Ute Neumann

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok format av forlaget

 

Terningkast 6

 

 

Påskekrim tips

Her er mine 15 tips til årets påskekrim. På denne lista har jeg valgt blant mer kjente forfattete. Håper dere finner noe dere vil lese.

God påske og lesing.

 

Geir Tangen “Vargtimen”

Terningkast 6

https://miniblogg.no/henningbokhylle/116217/geir-tangen-vargtimen.html

 

Agnes L. Matre “Uvigslet jord”

Terningkast 6

https://miniblogg.no/henningbokhylle/120258/agnes-l-matre-uvigslet-jord.html

 

Anne Holt “Det ellevte manus”

Terningkast 6

https://miniblogg.no/henningbokhylle/134869/anne-holt-det-ellevte-manus.html

 

Terje Bjøranger “Kalifatet”

Terningkast 6

https://miniblogg.no/henningbokhylle/125921/terje-bjoeranger-kalifatet.html

 

Atle Nielsen “Mord og kjærlighet”

Terningkast 5

https://miniblogg.no/henningbokhylle/139753/atle-nielsen-mord-og-kjaerlighet.html

 

Heine Bakkeid “St. Avenger”

Terningkast 4

https://miniblogg.no/henningbokhylle/131650/heine-bakkeid-st-avenger.html

 

Myriam H Bjerkli “Engelens fall”

Terningkast 5

https://miniblogg.no/henningbokhylle/131650/heine-bakkeid-st-avenger.html

 

Randi Fuglehaug “Tonedød”

Terningkast 5

https://miniblogg.no/henningbokhylle/138088/randi-fuglehaug-tonedoed.html

 

Grethe Bøe “Mayday”

Terningkast 6

https://miniblogg.no/henningbokhylle/112333/grethe-boee-mayday.html

 

Sven Petter Næss “Skyldig”

Terningkast 6

https://miniblogg.no/henningbokhylle/126585/sven-petter-naess-skyldig.html

 

Tom Egeland “Sølvmyntene”

Terningkast 5

https://miniblogg.no/henningbokhylle/129475/tom-egeland-soelvmyntene.html

Sigbjørn Mostue “Taus savanne”

Terningkast 6

https://miniblogg.no/henningbokhylle/139745/sigbjoern-mostue-taus-savanne.html

 

Eystein Hanssen “Kokong”

Terningkast 5

https://miniblogg.no/henningbokhylle/121125/eystein-hanssen-kokong.html

 

Ruth Lillegraven “Av mitt blod”

Terningkast 5

https://miniblogg.no/henningbokhylle/122191/ruth-lillegraven-av-mitt-blod.html

Johan Høst “En nasjon i sjakk”

Terningkast 6

https://miniblogg.no/henningbokhylle/138767/johan-hoest-en-nasjon-i-sjakk.html

Som bonus tar jeg med årets påskekrim 2022 fra Bonnier forlag. Her får en 15 nyskrevne noveller fra 15 krimforfattere.

Terningkast 5

https://miniblogg.no/henningbokhylle/141191/paaskekrim-2022-div-forfattere-bonnier-forlag.html

Alle bøkene er motatt som lese-eksemplar fra forlagene.

Kurt Aust – Rødt kort

Kurt Aust “Rødt kort”

 

Forlaget om boka:

 

Zac Utheim – en temperamentsfull norsk fotballspiller – flytter fra toppklubben Lazio i Roma, til lille Exeter United i England. Klubben som spiller på nivå to, har våte drømmer om å rykke opp i Premier League.

Våren 2022 ankommer Zac byen Exeter i Devon i folkevognbussen sin og slår seg ned ved elva litt utenfor byen. Under bordet har sportsdirektør Matt Reed betalt Zac for å stanse den av spillerne som fôrer journalisten i lokalavisen med ondsinnete rykter om klubben. Men Zac har også sine helt private grunner for å komme til Exeter. Han vil finne ut hva som skjedde da den unge, italienske fotballspilleren Luca to år tidligere druknet i elva Exe som renner stri gjennom byen. En ulykke? Neppe.

Rødt kort er en thriller om kjærlighet, hat og penger i fotball.

 

Om forfatteren:

 

Kurt Aust, pseudonym for Kurt Østergaard (født 6. desember 1955 i Ikast i Danmark), er forfatter og frilansskribent. Aust debuterte ved å skrive manus til en historisk tegneserie om slaveskipet «Fredensborg», i 1997, og dernest som romanforfatter i 1999. Hans bøker er oversatt til en rekke språk. Han har og fått en rekke priser for bøkene sine

Aschehougs debutantstipend (1999), Mads Wiel Nygaards legat (2011), Rivertonprisen (2003), Glassnøkkelen (2004), Sølvkniven (2019)

 

Jeg har både lest og lyttet til boka. Det ble mest lesing, men boka anbefales også som lydbok. Den er innlest av Axel Aubert.

 

Meg om boka:

 

For meg som har spilt fotball, er engasjert i støtteapparat rundt et fotball-lag og i tillegg liker krim, så høres dette ut som ei perfekt bok. La meg likevel legge til med en gang: Du trenger ikke like fotball for å like denne boka, for her prøver forfatteren å vise hvorfor så mange elsker denne sporten, på godt og vondt.

 

Zac Utheim er en norsk fotballspiller med en broket fortid, heftig temperament og presis skuddfot. Han melder overgang fra toppklubben Lazio i Italia, til klubben Exter som er på nivå to i England, en klubb med ambisjoner om å rykke opp til Premier League.

Lønna her er mye dårligere enn han ville fått i Italia, men Zac Utheim har en personlig agenda for valget av klubb. Han vil finne ut hva som hendte med en ung italiensk fotballspiller som druknet to år tidligere i elva Exe som renner gjennom byen. Klubbens sportsdirektør Matt Reed har også betalt Zac en pen sum penger under bordet, for å stanse den av spillerne som forer en av lokalavisa med ondsinnete rykter om klubben.

Hovedperson Zac Utheim er en bohem, med mange særtrekk, og han ankommer klubben i en folkevognbuss. Her jakter han på svar, både på sin personlige agenda og oppdraget fra sportsdirektøren, men når han kommer til sin nye by og klubb blir han møtt av drapstrusler og en trener som ikke vil ha ham på laget.

 

Språket er som i Austs tidligere bøker godt og velskrevet. Vi blir passe kjent med personer, miljø og plasser. Jeg kjenner meg godt igjen i hvordan fotballmiljø et beskrives, med trening, kamper osv.. Historien fortelles for det meste i nåtid, med noen tilbakeblikk på Zacs fortid i Italia før han dro til England.  Innimellom får vi sitater fra filmklipp, samt notatene Zac skriver i en blokk.

Her tas også opp enkelte tema som vi kjenner fra nyhetene om dagens fotball. Vi ser en forfatter som både har stor kunnskap om fotball, og ikke minst kjærlighet for spillet.

Fotball er sannsynligvis verdens mest populære sport, og etter at du har lest boka kan du kanskje forstår hvorfor så mange liker å se 22 menn eller kvinner i kortbukse springe rundt etter en ball.

 

Uansett, denne boka kan fint leses av alle, enten man liker fotball eller ei. Den er også ganske fri for groteske detaljer. Handlingen begynner noe rolig før det blir mer fart i sakene, så ikke forvent en thriller med action og spenning fra start til slutt.

Aust har skrudd sammen et bra plott, med flere mulige løsninger. Alle svarene flettes fint sammen på slutten. Forfatteren skal også ha pluss å skrive fra et miljø som vanligvis ikke skildres i krim og thriller- bøker. Det er tydelig at han har drevet minst like god research i denne romanen, som i sine tidligere bøker. Jeg storkoste meg gjennom boka, følte meg tilstede i Exter, og fikk lyst til å snøre på meg fotballskoene igjen.

Dette er en fin thriller fra fotballmiljøet, om hat, kjærlighet, penger og selvfølgelig fotball.

På de siste sidene får vi også en liten bonus, en halv-vanskelig fotballquiz fra forfatteren.

Boka anbefales!

 

Fakta:

 

Forfatter: Kurt Aust

Tittel: Rødt kort

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: krim

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok format av forlaget

 

Terningkast 6