Eg var der – historier vi ikke må glemme av Gudrun Pausewang

Eg var der – historier vi ikke må glemme av Gudrun Pausewang

 

Denne samlingen består av 20 historier fra Tyskland for barn i alderen 12-16 år. Felles for alle er at de er blitt fortalt av barn og ungdommer før eller under krigen. Disse ungene er tidsvitner fra andre verdenskrig, men fortalt når ble voksne. De har fortalt hvordan det var å vokse opp på denne tiden i Tyskland. Språket er enkelt som passer fint til aldersgruppen den er beregnet for. Boka er på nynorsk, men det går i grunnen helt greit. Historiene er passe lange. Historiene er varierte i måten de blir fortalt på.

 

Forfatteren sier i etterordet at alle historiene bygger på faktiske hendelser som har hendt. Alt i fra selvopplevd til historier hun er blitt fortalt. Det er gripende og sterke historier vi blir fortalt fra som vsr unge når de opplevde krigen. Viktig at dette ikke blir glemt for ettertiden. Er du historie intrisert ungdom er dette ei fin bok for de som vil lære og høre mer om andre verdenskrig. Synes at det er bra at finnes litratur for de yngre fra andre verdenskrig. Jeg selv som er voksen synes dette var intresant lesing. Ei bok jeg sterkt anbefaler videre.

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 5

Mairegn av Bjørn Bottolvs

Mairegn av Bjørn Bottolvs

 

Etter at jeg bestemte meg for å lytte meg opp på Bjørn Bottolvs bøker om gatepurken Jo Kaasa og kollegaene på Majorstua politistasjon, har jeg nå kommet til bok nummer tre i serien.

Det er øsende regnvær når Jo Kaasa finner en skamfert og drept person i buskene i Frognerparken. Denne delen av parken er et kjent treffsted for treffsted homofile. Den drepte er marokkansk mann med syv barn som er selvstendig næringsdrivende. Drapet påfører Majorstua politistasjon større resusser enn hva de rår over. Er dette dette et rasistisk elmer et oppgjør i det homofile miljøet? Hva hadde en syvbarnsfar i denne delen av parken og gjøre denne dagen her? Det blir en hektisk etterforskning for å komme til bunns i saken itillegg til alt annet politiet må ta seg av. Etterforskningen fører de etterhvert ut av Oslo i jakten på drapsmannen

 

Boka har korte efektive kapitler med opptil flere cliffhangere. Språket er lett. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene i boka fremstår i høyeste grad som realistiske som vi kan kjenne osd igjen i. Handlingen i boka er linær. Dette er ei kort krimbok uten særlige dødpunkter for det bra drive og fremdrift i boka. Her er det politiets arbeid som står i fokus. I tillegg til hovedsaken så blir vi med politi på andre saker de måtte dumpe borti i løpet av vakta si. Vi får også i denne boka et fint innblikk i livet på stasjonen og sjargongen memmom kollegaer og livet på Majorstua politistasjon. Hvem er bedre til å formidle dette enn en som har jobbet som patruljerene politi selv. Dette får boka til å fremstå som høyest troverdig og realistisk. Plottet i boka er bra. Jeg koste meg nok en gang i forfatterens univers. Han skriver enkelt og godt uten noe særlig uteom snakk Han klarer å holde på leseren boka gjenom. Jeg er etter disse tre bøkene blitt glad Jo Kaasa og gjengen. Er du ute etter en spennende politikrim er dette ei bok jeg anbefaler videre. Jeg ser frem til å lytte til neste bok i serien

 

Boka er innlest av Sigurd Myhre. En innleser som funker bra for min del.

 

Denne boka beviser at bøker ikke er ferskvare. Den ble utgitt første gang i 2004. Så den er lettest å få tak i hos nettbokhandelere.

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 5

 

Perfekte adventskalender for bokelskere

Adventstid er kalender tid for mange i alle aldre. Det er etthvert blitt mange typer adventskalender. Så det finnes noe der ute for enhver smak. Facebook gruppa krimbøker slår til med adventskalender i år. Her er en finn mulighet for de som liker og lese til og delta. Meld dere inn i facebook gruppen krimbøker og delta i årets beste adventskalender for bokelskere. Her kan du vinne signerte bøker av kjente og ukjente krimforfattere.

 

Det koster ikke noe å delta enn å melde dere inn i gruppa.

 

Her er bilde av gruppen adventskalender  skal foregå i.

 

Lepra av Anders Totland

Lepra av Anders Totland

 

Denne boka har jeg lyttet til. Den er beregnet på barn i alderen 9-14 år. Dette er ei dokumetar bok om mørkere norsk historie. Den handler om de spedalske som de ble kalt før i tiden, nå heter sykdommen lepra. Dette er ei lærerik bok som er beregnet på barn, men fint lyttes til av eldre også. I boka får vi vite det meste om denne sykdommen og hvordan de ble behandlet. Vi får også høre hvordan forskere med den kjente legen Armauer Hansens i spissen til slutt i Norge. Boka er i et språk som passer fint til aldersgruppen den er beregnet for som gjør at de ikke vil synes det er for tungt og vil gå leie. Her får en lett og enkelt fortalt om sykdommen Lepra. I etterord får vi vite hvor forfatteren har hentet fakta i fra.

 

Jeg synes dette er ei fin og god bok for barn som vil lære om mørkere norsk historie fra virkeligheten. Synes selv at som voksen så var den lærerik.

 

Jeg ser frem til å lytte til de andre bøkene i serie. De kan lyttes til helt uavhengig av hverandre. Det er nytt tema i hver bok.

Perfekt julegave til historie intriserte barn. Ei bok jeg anbefaler til alle historie intriserte barn.

 

Boka er innlest på nynorsk uten at jeg synes det gjør noe. Den er igrunn lett å forstå for alle. Boka er innlest av Endre Hellestveit

 

Boka fås i alle formater. Så her er bare til å velge.

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Datter savnet av Anna Jansson

Anna Jansson “Datter savnet”

 

Forlaget om boka:

 

Dette er en historie om en forelders verste mareritt, og hva som kan skje med et forsømt barn når verden har blitt uutholdelig. For fem år siden forsvant tjue år gamle Vera Bark fra et utdrikningslag i en liten landsby utenfor Örebro. Siden har faren hennes, kriminalinspektør Kristoffer Bark, forgjeves søkt etter henne langs Hjälmarensjøen. Vera antas å ha druknet, men tvilen forstyrrer og plager ham fortsatt. Tre år etter Veras forsvinning blir en ung sykepleier fra samme sted borte. Etterforskningen fører ingen steder og har blitt avsluttet da Kristoffer Bark bestemmer seg for å gjenåpne saken. Snart innser Bark at det er flere sammenhenger mellom de to sakene enn han først forestilte seg

 

Om forfatteren:

 

Anna Maria Angelika Jansson (f. 1958) er en svensk forfatter. Jansson er utdannet og jobber som sykepleier. Hun debuterte i 2000 med kriminalromanenStum sitter guden, den første i en serie med polisassistent, senere kriminalinspektör Maria Wern i hovedrollen. Hun skriver også lettlest-bøker for barn.

 

Meg om boka:

 

En svensk forfatter jeg ikke har lest noe av før. Så ser frem til å lese boka. Jeg vil ikke skrive så mye om handlingen i denne boka her. Les den heller er min anbefaling.

For fem år siden forvant datteren til kriminalinspektør Kristoffer Bark under et utdrikningslag i en landsby utenfor Örebro. Det antas at Vera Bark har druknet. Hennes far har lett fortvilet etter svar på forsvinningsgåten til datteren sin, uten å komme noe nærmere løsning. Han har ikke tall på hvor mange ganger han har lett langs Hjälmarensjøen.Tre år senere forsvinner nok en ung person fra samme område. Etterforskningen har blitt avsluttet pga det ikke har kommet noe nærmere en løsning. Nå har Bark bestemt seg for å gjenåpne saken. Da ser han likheter mellom sakene som han ikke har sett før. Det viser seg etterhvert at det det stikker dypere enn bare to forsviniger.

Boka har passe lange kapitler, med cliffhangere i enkelte kapitler. Språket i boka er bra. Historien fortelles fra flere sider som er med på å drive den fremover. Vi blir bra kjent med karakterene i boka. Miljø og plasser noe mindre. Dette var ei bok jeg vurderte å gi opp flere ganger for alt virket for opplagt helt til forfatteren lurer leseren inkludert meg til de grader. Ei bok som jeg synes starter treigt, men som bare blir bedre og bedre. Så ikke gi opp boka for fort. Du vil garantert ikke angre på det når den er ferdig lest. Jeg hadde helt ærlig ikke sett denne slutten komme. Plottet er både bra og godt kamuflert. Jeg synes måten boka utviklet seg på, var med på å gjøre den til en riktig så god lesestund . Jeg ble mer og mer slukt inn i boka jo lengre ut i den jeg kom. Siste halvdelen ble mer eller mindre lest i ett. Det er lenge siden utfallet på ei bok har overrasket meg som denne boka her. Så jeg ser frem til å lese flere bøker fra forfatteren. Ei bra, spennende og velkomponert krimbok som jeg anbefaler sterkt videre!

 

Fakta:

 

Navn: Anna Jansson
Tittel: Datter savnet
Forlag: Bonnier
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Krim

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Is av Bjørn Bottolvs

Is av Bjørn Bottolvs

 

Etter at jeg fant ut at ville lytte til bøkene til forfatteren om gatepurken Jo Kaasa, så har jeg nå kommet til bok nummer to i serien. Boka ble gitt ut i 2002

 

Nok en gang treffer vi igjen førstebetjent Jo Kaasa som jobber på Majorstua politistasjon på ordensavdelingen. En tidligere klassekamerat av jo som er kunstmaler forsvinner rett før åpningen av en kunstutstilling han skal ha. På Sognsvann blir det funnet et ille tilberedt lik. Det blir ikke lettere for Jo når noen truer med å kidnappe sønnen hans. Sakene hoper seg opp for etterforskerene ved stasjonen. Dette fører til at Jo blir midlertidig utlånt til voldsavdelingen

 

Boka har megete korte handlings metta kapitler som inneholder cliffhangere. Boka er både lett lest og lettlest med korte setninger. Språket er til tider røft, men det passer veldig fint til historien. Vi blir ikke for mye kjent med karakterer i boka, men de fremstår som personer vi kan kjenne oss igjen. Samme med miljø og plasser, akkurrat nok til at vi vet hvor vi er i Oslo området. Handlingen i boka er linær. Ei bok uten særlige dødpunkter. Her skjer det noe hele veien. At forfatteren har jobbet som gatepurk selv er med å gjøre boka høyest realistisk og troverdig. Vi følger hovedhistorien i boka, så får vi ta del i situasjoner politiet kan havne oppi til vanlig. Vi får innblikk i miljøet på stasjonen og utfordringer de havner oppi, om det er internt blant kollegaer eller ute i feltet.

 

Nok en gang har jeg hatt ei fin lytte stund sammen med Jo Kaasa og kollegaene hans ved Majorstua politistasjon. Plottet er bra. Jeg ser frem til å lytte til bok nummer tre i serien.

 

Er ute etter en spennende politikrim er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Boka er innlest av Sigurd Myhre. Jeg synes han passer fint som innleser til boka. For en grei og god innleser.

 

Boka er lånt på biblioteket som lydbok

 

Terningkast 4

 

Kometen av Bjørn Bottolvs

Kometen av Bjørn Bottolvs

 

Etter lest siste boka <<Dorthea Bjørk>> til forfatteren. Ei bok jeg likte veldig godt. Så har jeg bestemt meg for å lytte meg opp på bøkene hans om gatepurken Jo Kaasa.

Forfatteren har selv jobbet som gatepurk ved og tidligere førstebetjent ved Oslo politikammer. Handlingen er lagt til Majorstua politistasjon hvor han selv jobbet tidligere.

En mørhudet kvinne blir funnet drept og avkledd utenfor Oslo ved Grinibrua. Politiet står helt uten spor. Dette er verste sakene for politiet når de ikke har spor og gå etter. Jo Kaasa blir etterhvert dratt med inn i saken pga mannskap mangel.

Boka har korte handlings metta kapitler. Språket er lett med korte setninger. Vi blir i liten grad kjent med karakterene i boka, Jo Kaasa er en helt vanlig mann som jobber som politi, men vi blir noe mer kjent med med plasser og miljø. Språket er til tider røft, men sånn er det ute på gata til tider. Så det passer fint til boka og handlingen. Vi blir med i en mørkere verden av Oslo. Plottet er bra. Her er det mer fokus på hvordan en patruljerende politis arbrids hverdag er. Her blir du med på utrykkniger til flere steder som ikke har noe med selve hodestory og gjøre. Vi får ta del i de utfordringene en gatepurk støtter på som en av de første til et åsted ulykker eller andre ting som involverer politiet. Så liker du realistisk og troverdig politikrim er dette ei bok jeg anbefaler. Fest setebeltet og bli med Jo Kaasa på utrykknig gjennom Oslos gater!

 

Boka er innlest av Sigurd Myhre. For min del funka innleser greit.

 

Heldigvis er ikke bøker ferskvare. Denne boka ble utgitt i 1999. Jeg ser frem til å lese neste boka i serien som er <<Is>>

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 4

 

Hver tiende mann måtte dø av Per Hansson

Hver tiende mann måtte dø av Per Hansson

 

Ei som ble først utgitt i 1967 og senere nyutgitt. Boka er ei dokumetar bok basert på femti interjuver av personer som seilte ute under krigen som ville være anonyme for å kunne fortelle sine historier. Men en av hovedkildene er Per Heimstad. I boka møter vi 15 personer på båten “Anna” som interjuvene er basert på. Her får vi hjerteskjærende skildringer fra de som seilte ute under krigen og det de gjenom gikk for at det skulle bli fred i Verden. Forfatteren forsøker å gjengi lidelsene, angsten og innsatsen til de som seilte ute under krigen. Dette synes jeg forfatteren fikk frem på en god måte. Boka er både hjerteskjærende og sterk. Måten boka er skrevet på får den til å fremstå som både realistisk og troverdig. Ei bok som setter sterke fømelser i sving hos leseren.

 

Per Hansson var en av de første som engasjerte seg i krigseilerenes sak. De ble ikke bra behandlet i ettertid av den norske regjeringen.

 

Per Heimstad er særlig kjent for sitt arbeidet for krigsseilernes kår og har vært bestyrer for konvoibyen i Risør.

 

Jeg hadde selv en morfar som seilte ute under krigen og ble tropedert. Som mange andre som seilte ute så var han en av de mange som ikke fortalte det de opplevde under krigen. Denne boka gjør at jeg kan sette meg inn i hva han og kameratene hans gjennomgikk i årene til sjøs.

 

Vil du vite mer om hvordan hverdagen til krigseilerne var så er dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre. Denne boka beviser at bøker ikke er ferskvare.

 

Jeg valgte og lytte til boka. Innleser av boka er Nils Ringdal. Innleser passet perfekt til denne boka her.

 

Evig heder og ære

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 5

 

 

Lukk meg i ditt hjerte inn av Eva Salhus Winther

Lukk meg i ditt hjerte inn av Eva Salhus Winther

 

Forlaget om boka:

 

Lukk meg i ditt hjerte inn Sorg og tårer gjør meg blind Natt og dag er samme slag Du blir aldri min Sommeren 2014 kommer journalisten Lena Berg hjem til Fauske for å jobbe i lokalavisen. På Sjønstå gård har forberedelsene til årets teaterforestilling startet, men alt stopper opp når det blir funnet et ille tilredt lik på gården. Lena Berg får i oppdrag å skrive om forestillingen og havner fort midt i begivenhetenes sentrum. Hva har skjedd? Hvem er den døde personen? – Og hvordan takler Lena Berg møtet med den kompliserte fortiden sin?

 

Om forfatteren:

 

Eva Salhus Winther, født i 1978 i Bergen, og er halvt bergenser, kvart fauskeværing og kvart hamarøyværing. Jeg har bodd mesteparten av livet på Fauske, men er nå bosatt på Straumen i Sørfold. Har samboer, to egne barn og fire bonusbarn. Jobber som journalist. Hun har deltatt med tekster i fire antologier hos Skriveakademiet.

 

Meg om boka:

 

Eva er en av høstens debutanter på krim fronten. Alltid kjekt når det kommer nye fortellerstemmer. Jeg ser frem til å lese boka.

Journalisten Lena Berg vender hjem til Fauske sommeren 2014, hvor hun har tatt et vikariat i lokalavisen. Hver sommer settes det opp en teaterforestilling på Sjønstå gård. Prøvene er i full gang. Det blir funnet et ille tilberedt lik på gården. Journalisten Lena Berg har fått i oppgave å skrive om forestillingen og er på vei for å gjøre det når hun havner midt i begivenhetenes sentrum. Spørsmålene dukker opp. Hvem er den drepte? Hva er det som har skjedd? I bakgrunnen lurer fortiden til Lena og hvordan vil hun takle vonde fortiden?

Kapitlene er korte med opptil flere cliffhangere. Språket er lett å samme er boka. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser i boka. Karakterene i boka fremstår som realistiske og troverdige. Vi blir i passe mengde kjent med de. Her får vi tatt pulsen på hvordan det er å jobbe i ei lita lokal avis, som fremstår som realistisk og troverdig. Det som driver historien fremover er at den blir fortalt fra flere sider. Dette er en journalist krim. Handlingen i boka foregår i Fauske traktene. Forfatteren legger ut nok spor til finne mulig gjerningsperson. Klarer du det? Jeg sleit med det, men mot slutten var jeg rimelig sikker på hvem det var. Hun finner ikke akkurrat opp kruttet på ny med denne boka, men den er allikevel en lovende debut. Ei bok som vil passe de fleste da den er rimelig fri for det bisarre og groteske. Jeg likte boka hennes og ser frem til flere bøker om journalisten Lena Berg. Jeg hadde ei fin lesestund med denne boka her. Hun har skrevet ei spennende krimbok med et bra plott, som i grunnen har lite dødpunkter. Ei bok jeg anbefaler videre. Her har dere en ypperlig mulighet til å prøve dere på en mindre kjent som skriver bra.

 

Fakta:

 

Tittel: Lukk meg i ditt hjerte inn
Forfatter: Eva Salhus Winther
Forlag: Skriveakademiet
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Krim

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4

 

Sjelemaleren av Ildefonso Falcones

Sjelemaleren av Ildefonso Falcones

 

Forlaget om boka:

 

Barcelona, 1901. Kontrasten mellom rik og fattig er stor, og de politiske spenningene ulmer i byens gater. Arbeiderbevegelsen er i vekst, og den konservative katolske overklassen gjør seg klar til kamp.

Kunstneren Dalmau Salas er fanget mellom to verdener. Han er født og oppvokst blant Barcelonas stolte håndverkere, mens hans store kjærlighet, Emma, er sterkt engasjert i arbeiderbevegelsen. I takt med at Dalmaus kunstneriske virke når nye høyder, begynner hans politiske overbevisninger og kjærlighet til Emma å vakle. Kan Dalmau fortsette å formidle de de fattiges elendige kår gjennom kunsten sin, når han selv lever det søte liv? For å finne seg selv, må han avgjøre hva som er viktigst for ham, både som mann og som kunstner.

 

Om forfatteren:

Ildefonso Falcones de Sierra (f. 1959), kjent som Ildefonso Falcones, er en spansk jurist og forfatter. Falcones er mest kjent for «Havets katedral» debutromanen hans som kom ut i 2006.

 

Meg om boka:

 

Dette er en murstein av en bok på hele 688 sider som har havnet litt bak i lesekøen. Jeg valgte å både lese og lytte til boka.

Handlingen foregår i Barcelona. Romanen starter i 1901 og strekker seg ti år fremover i tid. Kontrastene mellom fattig og rik er stor og i gatene ulmer den politiske spenningen. Arbeiderklassen er i vekst, og den konservative katolske overklassen ruster seg til kamp.

Både kunstneren Dalmau Salas, som er oppvokst blant Barcelonas stolte håndverkere, og hans store kjærlighet Emma er sterkt engasjert i arbeiderbevegelsen. Dalmau Salas kunstneriske virke når nye høyder, og i takt med dette begynner hans kjærlighet til Emma å vakle. Han blir satt på store prøver. Kan han fortsette å formidle de fattiges elendige kår gjennom kunsten, når han selv lever det søte, gode liv? Han må finne seg selv for å avgjøre hva som er viktigst for ham, både som mann og kunstner.

Boka har lange kapitler. Vi blir godt kjent med både personer miljø og plasser. Språket er meget bra. Romanen beskriver Barcelona på starten av 1900-tallet på en realistisk måte. Det er mye informasjon og skjer mye underveis, så det kan være greit å lese boka sakte for å gi det tid til å synke inn.
Romanen kan innimellom virke langtrukket, men liker du historiske fortellinger er dette ei bok for deg.
«Sjelemaleren» er en gripende og uforglemmelig roman om en ung manns kamp for posisjon og sin store kjærlighet. Gjennom Dalmaus øyne ser vi det som skjer i kunstnermiljøet i Barcelona.
Dette er en roman helt etter min smak, her var det bare til å lene seg tilbake og nyte. Det er en spennende og gripende historie vi får servert. Liker du bøker av denne typen, så er bare til å hive seg over den. Jeg anbefaler boka både som bok og lydbok.

Jeg valgte å både lese og lytte til boka. Det er ofte greit når de er så lange. Romanen er glimrende innlest av Mai-The Duc.

 

Om forfatteren:

 

Ildefonso Falcones de Sierra (f. 1959), kjent som Ildefonso Falcones, er en spansk jurist og forfatter. Falcones er mest kjent for «Havets katedral» debutromanen hans som kom ut i 2006.

 

Fakta:

 

Forfatter: Ildefonso Falcones
Tittel: Sjelemaleren
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2021
Sjanger: Roman
Oversatt av: Lene Stokseth

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5