Ninni Schulman “Dagen er kommet”

Ninni Schulman “Dagen er kommet”

 

Forlaget om boka:

 

Bøkene til Ninni Schulman har til sammen solgt i flere enn 1 million eksemplarer. «En verdig slutt på en svært velskrevet septett med bøker der menneskene står i sentrum.» -Uppsala Nya Tidning. Noen dager før jul blir Harry og Inga Tynning funnet brutalt drept i hjemmet sitt et par mil nord for Hagfors. Huset er endevendt, og både penger og smykker er stjålet. Det eldre ekteparet har levd et tilsynelatende stille og rolig liv, og det er ingenting som tyder på at de hadde fiender. Politiet, med Christer Berglund og Petra Wilander i spissen, har mistanke om at det er et ran som har gått galt. Jo mer de undersøker saken, desto merkeligere og mer ubehagelig viser den seg å være. Journalisten Magdalena Hansson er tilbake på jobben etter en lang sykemelding og blir snart engasjert i drapene som ryster bygda.

 

Om forfatteren:

 

Ninni Schulman (f.1972) er oppvokst i Värmland, men bor nå i Stockholm sammen med de to barna sine. Kriminalromanene om journalisten Magdalena Hansson er elsket av leserne og hyllet av kritikerne. Bøkene hennes har til sammen solgt i flere enn 1 million eksemplarer.

 

Meg om boka:

 

Denne boka er syvende og siste boka i Hagfors serien om journalisten Magdalena Hansson og politimakkerne Christer Berglund og Petra Wilander. Dette er en bok på nesten 600 sider.

Noen dager før juleaften er Heidi og Kent på vei hjem til familien for å feire jul som de pleier, sammen med foreldrene og søsken. Underveis prøver Heidi og ringe sine gamle foreldre for å fortelle at de er på vei, men hun får ikke svar. Foreldrene, som har begynt å dra på årene får hjelp fra hjemmesykepleien til å klare seg i hverdagen. De lever et stille og rolig liv uten fiender, men moren begynner å bli sterkt dement. Heide blir derfor bekymret og ringer sin bror Emanuel som bor i nærheten, og han drar for å sjekke alt er i orden hos foreldrene.
Der blir han møtt av et grufullt syn. Begge foreldrene er drept. Dette blir dermed en helt annerledes jul enn de hadde forestilt seg.

Både penger og smykker er borte, så politiet, med Christer Berglund og Petra Wilander i spissen, har en sterk mistanke om at det er et ran som har gått galt, men videre etterforskning avdekker ubehagelige og rystende ting. Journalisten Magdalena Hansson engasjerer seg også i saken. Hun er for fullt tilbake etter en lang sykemelding som gjør hun er på hugget og snur de steiner hun kan.

Boka har passe lange kapitler med flere cliffhangere. Vi blir kommer tett inn på karakterene i boka, og det blir mange å holde styr på. Plasser og miljø blir greit beskrevet. Språket er både lett og bra. Vi følger historien fra flere vinkler, og forfatteren legger ut nok spor til at leseren kan mistenke opptil flere gjerningspersoner. Alle de løse trådene samles til slutt.
Det tar likevel litt for lang tid før boka kommer skikkelig i gang. I starten er det i overkant mye fra privatlivet til de involverte karakterene, før det omsider blir mer av etterforskningskrim der vi følger politiet og journalisten. Når plottet i tillegg røper altfor tidlig, så blir mye av lesingen en ren transport etappe.
Fordelene er at boka er fri for brutalitet, og slik sett antagelig kan leses av de fleste. Den har en sakte oppbygging mot løsningen, vekslingene i handlingen driver den framover. Historien fremstår også som både realistisk og troverdig.
Det som trekker ned er at blir for mye privatliv, og at plottet blir for tidlig avslørt. Boka er på nesten 600 sider, den kunne fint vært kortet ned uten at det hadde gått utover handlingen i boka. Denne boka klarte derfor ikke helt å engasjere meg, den ble rett og slett litt kjedelig uten den helt store spenningen. Mulig at det skyldes at det er den siste boken i en serie, slik at forfatteren ville gi svar på absolutt alle løse tråder?
Men liker du kosekrim kan det hende du liker den bedre enn jeg gjorde. Les og avgjør selv!

 

Fakta:

 

Forfatter: Ninni Schulmann
Tittel: Dagen er kommet
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: krim
Serie: 7

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 3+

 

Jussi Adler Olsen “Natriumklorid”

Jussi Adler-Olsen “Natriumklorid”

 

Forlaget om boka:

 

Drapssjef Marcus Jacobsen møter sin beste etterforsker, Carl Mørck, i forbindelse med en gammel sak som fortsatt plager ham. Et hjerteskjærende selvmord gjenåpner etterforskningen, og snart står Avdeling Q overfor et skummelt flettverk av saker som vokser mellom hendene på dem.
Dødsfallene til flere prominente personer tolkes som ulykker eller selvmord, men når Avdeling Q ser nærmere på dem, peker et ufattelig mønster mot noe langt mer alvorlig, og alt tyder på at en annen utvalgt person snart vil dø.

I kamp mot tiden og de plagsomme koronarestriksjonene tar Avdeling Q, med sedvanlig samhold og humor, opp en hard kamp for å forhindre flere dødsfall.

Og samtidig bukter en helt annen sak fra fortiden mot Carl, som en kvelerslange som endelig har været sitt bytte.

 

Om forfatteren:

 

Jussi Adler-Olsen (f. 1950) er tidligere forlagsdirektør, sjefsredaktør og filmkomponist. Han har gjort stor suksess verden over med bøkene om Carl Mørck og Avdeling Q, som har solgt over 20 millioner eksemplarer. Han er blitt tildelt en rekke internasjonale priser for serien, som utgis i 42 land.

Meg om boka:

Nå er vi kommet til bok nummer ni i den populære serien om avdeling Q. Dette er den nest siste boka i serien, dersom jeg har forstått det riktig. Med denne boka viser Jussi igjen at han er en av Danmarks største krimforfattere.

En gammel sak plager fortsatt etterforsker Carl Mørck, men et hjerteskjærende selvmord sørger for at saken blir gjenåpnet. Avdeling Q, med Carl i spissen med god hjelp av Carl, Rose, Gordon og Assad, avdekker flere dødsfall og de sendes ut på jakt etter en utspekulert seriemorder som alltid ligger et hestehode foran dem. Alt tyder på at en utvalgt person vil dø. Med koronarestriksjonene, humor og godt samhold går de til verks, Det blir en kamp mot klokka å stoppe seriemorderen i tide. Rekker de det?
Samtidig blir Carl innhentet av en sak fra fortiden og satt underetterforskning. Er dette en sak han kommer ut av med hevet hode, eller ikke?

Boka har korte kapitler med mange cliffhangere. Det er mange fortellerstemmer i romanen, så det blir og endel personer å holde styr på. Det synes jeg gikk veldig greit. Språket er godt.
Handlingen forgår for det meste i desember 2020, så det blir noen koronaskildringer, men heldigvis ikke for mange, bare nok til at det passer fint inn i tiden handlingen foregår.
Vi blir passe kjent med plasser og steder, samt miljø. Selv om boka ikke oser av action og spenning, klarer forfatteren å holde leseren på pinebenken. Plottet var også bra. Dette er en spinnvill røverhistorie, og mye er ikke helt troverdig og realistisk, men jeg ble dratt inn i handlingen helt fra starten og ble underholdt hele boken imellom. Noen ganger er det forfriskende med sånne bøker!

Dette er en bok med lite brutalitet som vil passe de fleste. Jeg synes forfatteren har skrevet en god og spinnvill thriller, ispedd med humor. Det er bare å få tak i boka!

 

Jeg har både lyttet og lest boka. Jeg synes den funket bra som lydbok også. Boka er innlest av Helge Winther-Larsen

 

Forfatter: Jussi Adler – Olsen
Tittel: Natriumklorid
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim
Oversetter: Erik Johannes Krogstad

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Runar K. Dahle – TOM – Den andre viljen

Runar K. Dahle “TOM – Den andre viljen”

 

Forlaget om boka:

 

Christine, ei seks år gammal jente, endrar gradvis åtferd. Ho blir taus, inneslutta og skyr andre barn. Ein dag begynner ho å snakke til ein imaginær leikekamerat. Ho kallar han for Tom.

Hos BUP blir foreldra fortalde at fantasivennen er eit positivt teikn, men dei er likevel urolege. Tom opptrer aggressivt og skremmande, og bestemmer stadig meir over Christine. Snart blir familien dregne mot ei verd tom for alt anna enn redsler.

Om forfatteren:

Runar Dahle (f. 1981) vokste opp i Austrheim. Han har en mastergrad i engelsk og jobber nå som frilanser. For tiden er han bosatt i Bergen. I 2010 debuterte han med novellesamlingen «Der har vi deg, ja.»

 

Meg om boka:

 

Dette var en ukjent forfatter for meg, til tross for at han utgitt tre bøker fra før. Da jeg oppdaget at dette var en grøsser-roman, fikk jeg lyst til å lese boka, og siden den var tilgjengelig som lydbok på biblioteket, ble det til at jeg lyttet til boka.
Den er innlest av Line Starheimsæter og Anderz Eide, som leser hver sin del av de to historiene vi følger i boka.

I den ene historien vi følger, møter vi sju år gamle Christine. Hun slutter etter hvert å snakke med alle utenom fantasivennen sin TOM. Denne fantasivennen får mer og mer makt over Christine og familien hennes. Creepy ting skjer. Handlingen er lagt til Bergen og året 2029.
Den andre historien starter i 1902, da Rønvik sindssygehus ble bygget. Disse to historiene veksler på utover i boka.

Selv likte jeg den eldste historien best, men hele boka var en meget god opplevelse og jeg sleit med å slutte og lytte. Språket var godt, kapitlene litt lange.
Jeg synes forfatteren har skrevet en spennende og original roman som i tillegg er både humoristisk og intelligent. Jeg tror denne romanen falle i smak hos krimlesere som ønsker seg noe annet å lese. Selv leser jeg gjerne mer skrevet av denne forfatteren, for dette likte jeg. Det er kjekt når det dukker opp sånne leseopplevelser, og jeg anbefaler mer enn gjerne boka videre!

Jeg leser vanligvis mest krim, men i det siste har jeg også lest flere gode romaner. Noen ganger er det greit med litt krimpause.

 

Fakta:

 

Forfatter: Runar K. Dahle
Tittel: TOM – den andre viljen
Forlag: Gyldendal forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Grøsser roman
Innlesere: Line Starheimsæter og Anderz Eide

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Johan Theorin – Beinrester

Johan Theorin “Beinrester”

 

Forlaget om boka:

 

En mann dør i et steinras på en øde strand på Öland. På marken ved siden av ham har noen rukket å legge en krans av roser.
Da politibetjent Tilda Davidsson løfter på kransen, finner hun beinrester fra en mann som hun sist så sammen med sin gamle slektning, den 86-årige skipperen Gerlof.
Gerlof er gammel og svak, men må likevel finne ut hvorfor en tragedie fra fortiden på nytt skaper redsel og hat. Et hat som er så sterkt at mordet på stranden bare er begynnelsen …

 

Om forfatteren:

 

Johan Theorin er født i Göteborg i 1963 og oppvokst i Nora og på Öland. Han arbeidet som journalist før han debuterte med Skumringstimen i 2007. Skumringstimen, ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for beste krimdebut 2007 og The CWA John Creasey (New Blood) Dagger 2009. Nattefokk, som er den andre boken i serien, fikk Glassnøkkelen for beste nordiske kriminalroman 2008. Deretter følger Blodleie (2010), Gravrøys (2014) og Beinrester (2022).
I 2012 ble den frittstående boken Sankta Psyko utgitt. Bøkene hans utkommer i over tjue land.

 

Meg om boka:

 

Ölandskvartetten er blitt til en kvintett, og nå er forfatteren endelig ute med ny bok i serien. Jeg har ventet lenge på denne, og ventetiden har vært verd det. Jeg har likt de andre bøkene hans, og han er en favoritt hos meg.

En mann blir funnet død på en øde strand på Öland etter et steinras. På marken ved siden av har noen alt rukket å legge en krans av roser.
Når politibetjent Tilda Davidson ankommer åstedet og løfter på kransen finner hun beinrester fra en mann. Det viser seg at sist hun så mannen, var sammen med den 86-årige slektningen sin, skipperen Gerlof. Gerlof er blitt gammel og svak og avhengig av rullator. Det gjør at han må bo på gamlehjem, men til tross for alderen er han fremdeles kvikk i toppen. Han er en evig nysgjerrigper og stabeis. Nå begynner han å snuse i saken, for dette må han til bunns i.
Hvorfor skaper denne tragedie på nytt redsel og hat, med gufs fra fortiden?
Hans slektning, politibetjent Tilda og en aspirant hun får med seg på laget, kaster seg over saken. Hun prøver å få Gerlof til å slutte å grave i saken, for dette er politiets oppgave. De må finne ut om dødsfallet og funnet har en sammenheng. Etter hvert finner de noen rystende spor, og gammelt hat kommer til overflaten. I tillegg til den vanskelige etterforskningen må Tilda stri med ekteskapsproblemer, kaos og babymas på hjemmebane.

Boka er like velskrevet som forfatterens tidligere bøker. Skildringene av karakterene er gode, og beskrivelsene av natur, miljø og plasser er også bra. Kapitlene er passe lange, og avsluttes med cliffhangere. Kapitlene veksler mellom Tilda og Gerlof utover, samt noen kapitler som tar oss med tilbake i tid og er med på å underbygge historien.
Boka passer for de fleste, da den ikke er full av groteske ting. Spenningen bygges opp idet løsningen sakte avdekkes, og selv om den ikke oser av spenning og action, så evner forfatteren å holde på spenningen boka gjennom inntil alle løse tråder nøstes opp.
Jeg likte historien om Gerlof bedre enn Tilda, og slutten ble noe rask for min del. Likevel, det er noe med måten forfatteren skriver på som jeg liker, og nok en gang har forfatteren holdt meg på pinebenken og ikke minst underholdt meg boken igjennom. Han viser nok en gang hvilken dyktig historieforteller han er.
Jeg håper det ikke blir like lenge til han kommer med ny bok, for jeg vil ha mer av Gerlof og Tila.

Selv om det er lenge siden jeg leste forrige bok i serien, så synes jeg det ikke ødela leseopplevelsen, og romanen kan fint leses frittstående av de som ikke har lest noe av forfatteren før.
Er du på jakt etter en velskrevet og god bok, så vurder gjerne denne.

Jeg lyttet litt til boka, men jeg foretrakk å lese den. Boka er innlest av Lasse Kolsrud

 

Fakta:

 

Forfatter: Johan Theorin
Tittel: Beinrester
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim
Oversetter: Kari Bolstad

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Leste bøker juli måned 2022

Juli måned er over å mange har hatt ferie, og jeg har lest 17 bøker med variert innhold og sjanger denne måneden.

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Alle bøkene som er motatt som lese-eksemplar fra forlagene er merket med det og resten er lånt på biblioteket.

Bøkene er lest som både ebok og lydbok

 

Håper dere finner noe som dere vil lese

En fin august ønskes dere alle, og en forsatt god sommer.

 

Martine Johansen “Vi har ikke fire nye år”

Terningkast 4

Boka er mottatt som gave

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/martine-johansen-vi-har-ikke-fire-nye-ar.html

Forlaget om boka:

den natten

på Landmark’s Midtown Art Cinema
kjøper vi hver vår bøtte med popcorn
ekstra smør
spiser oss en tredjedel ned i begge
før filmen starter
og heller Reese’s Pieces sjokoladekuler på toppen

vi kliner til amerikanske klassikere
som Eraserhead og Wild At Heart

hun lukter av sheabutter og mentolsigaretter

– Jeg vil vise deg Amerika, sier hun

 

 

 

Lene Lauritsen kjølner “Sommer i Sandøsund”

Terningkast 5-

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/lene-lauritsen-kjolner-sommer-i-sandosund.html

Forlaget om boka:

En sjarmerende bokbuss av edelt, fransk merke baner seg vei inn i Sofies liv. Linn og franskmennene elsker den, selv om Sjøstjernen er full av kunder som vil ha kaker, softis og pocketbøker. Og Agathe skal feire nitti år og sommerens høydepunkt, den store maleriauksjonen, står for døren. For var det egentlig en ekte Munch som dukket opp på Sofies loft? Tante Agathe er hjemme fra Spania med stor energi, og etter å ha ryddet opp i andres liv, maler hun forfatter Jack. Til stor glede for Sandøsunds kvinner. Sofie strir med trøblete softismaskiner, bortkomne måker, glorete hodepynt, napoleons- og kremkaker, samtidig som hun gleder seg til kveldsbad, et glass champagne og romantikk i hverdagen. For Francois er herlig, i Sandøsund opplever de kjærlighet og et nytt liv, bokbussen blir champagnebar og løfter blir avlagt på Mistelteinen hotell. Alt mens lyden av klaprende flamencosko rir Sofies liv som et mareritt.

 

 

 

Tom Egeland Metusalem-proskjektet

Terningkast 5

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/tom-egeland-metusalem-proskjektet.html

Forlaget om boka:

Ny Bjørn Beltø-roman hvor antihelten tar opp jakten på Odins opprinnelse. Den 10. boken om arkeologen Bjørn Beltø. Bjørn Beltø leder utgravningen av en vikinggrav på et norsk høvdingsete da de finner et skjelett som ikke har noe i graven å gjøre. Med seg på laget har han datteren Angelina som han fikk vite om i Sølvmyntene. Det viser seg at de har snublet over et mysterium der linjene trekkes mellom gammeltestamentlige myter og norrøn mytologi. En gammel munk skriver sitt livs viktigste krønike. Skrivermunken var trell og fulgte Leiv Eiriksson på ferden til Vinland (cirka år 1000). Han ble senere omvendt til kristendommen og lærte seg å skrive. Krøniken er i realiteten et oppdrag fra en kardinal i Vatikanet, som får sin befalig fra paven. Den er med andre ord en hemmelig rapport til den hellige far om fortellerens møte med en mann som Vatikanet har mistanke om at er Satan.

 

 

 

Lucinda Rieyly “Mordene på Fleat House”

Terningkast 5

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/lucinda-riely-mordene-pa-fleat-house.html

Forlaget om boka:

Lucinda Rileys (1966-2021) fascinerende kriminalroman Mordene på Fleat House åpner med det plutselige dødsfallet til en elev ved Fleat House på St. Stephen’s, en privat internatskole i det dypeste Norfolk, nordøst for London. Det er en sjokkerende hendelse som skolens rektor helst vil kalle «en tragisk ulykke». Det lokale politiet kan likevel ikke utelukke at noe mistenkelig har skjedd, og saken fører til at den anerkjente etterforskeren Jazmine ‘Jazz’ Hunter kommer tilbake til politiet. Noe motvillig går Jazz med på å lede etterforskningen som en tjeneste for sin gamle sjef. Et makabert funn på skolens område gjør saken til den vanskeligste drapsetterforskningen i hennes karriere. For Fleat House skjuler hemmeligheter som er mørkere enn Jazz og hennes team kunne ha forestilt seg. Lucinda Riley døde 11. juni 2021. Rett etter hennes bortgang fant sønnen flere manus, blant annet Mordene på Fleat House.

 

 

 

Johan Theorin “Beinrester”

Terningkast 5

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/johan-theorin-beinrester.html

Forlaget om boka:

Ölandskvartetten blir kvintett. En mann dør i et steinras på en øde strand på Öland. På marken ved siden av ham har noen rukket å legge en krans av roser. Da politibetjent Tilda Davidsson løfter på kransen, finner hun beinrester fra en mann som hun sist så sammen med sin gamle slektning, den 86-årige skipperen Gerlof. Gerlof er gammel og svak, men må likevel finne ut hvorfor en tragedie fra fortiden på nytt skaper redsel og hat. Et hat som er så sterkt at mordet på stranden bare er begynnelsen …

 

 

Tone Skillebæk Moe “Blyantskissen”

Terningkast 5

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/tone-skillebaek-moe-blyantskissen.html

Forlaget om boka:

Paris 2016. Mari befinner seg i foajeen på Moulin Rouge da et fotografi tiltrekker seg oppmerksomheten hennes. Det ser da virkelig ut som den samme kvinnen som besteforeldrene har bilde av på spisestueveggen? Funnet vekker en gnist i Mari som blusser opp da hun hjemme hos farmor og farfar i Drøbak finner et gammelt skrin. Oppdagelsen skal føre henne tilbake til Paris hvor hun nøster i sin tippoldemors dramatiske skjebne. Paris, 1894. Seks dager i uken skrubber Jeanine laken på dampfylte vaskeri Colbert i Latinerkvarteret, men det hun drømmer om er å få danse ballett på Opera Garnier. Tilværelsen lysner da hun en dag fanger blikket til en ung kunstmaler, og snart åpner også en uventet mulighet seg. Men finnes lykken der ute, utenfor vaskeriets klamme vegger? Og er kunstmaleren til å stole på? Blyantskissen er en fengslende historie som lar deg få oppleve Paris under den fascinerende tidsepoken La Belle Époque, og som rommer alt en historisk underholdningsroman skal ha: uløste mysterier, gamle avisutklipp, kabaretscener, mord og kjærlighet.

 

 

 

Jon Olav Raake “Dypet”

Terningkast 4

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/john-kare-raake-dypet.html

Forlaget om boka:

Dypet – en dypt aktuell, intrikat og realistisk thriller 1962, Cuba-krisen: Mens verden sto på randen av atomkrig, var en amerikansk og en russisk ubåt ute på et ultrahemmelig oppdrag under isen på Nordpolen. Bare en av båtene vendte tilbake, den andre tok med seg sin hemmelighet ned i dypet. Den norske spesialsoldaten Anna Aune overlevde så vidt en overvintring på Nordpolen. Nå befinner hun seg i Russland for behandling av skadene hun fikk, da hun igjen blir utsatt for drapsforsøk. Hun blir tilbudt beskyttelse av den russiske etterretningstjenesten, under forutsetning av at hun blir med tilbake til pol-isen. Anna blir med i håp om å finne sin døde venn Daniel Zakariassen i dypet. Men i det evige mørket på fire tusen meter oppdager hun at letingen etter den forsvunne ubåten handler om mye mer enn å kunne gi de etterlatte en grav å gå til. Skjult i vraket er en hemmelighet så farlig at den kan ødelegge ikke bare Nordpolen, men hele den nordlige halvkule.

 

Jørn Lier Horst og Thomas Enger “Arr”

Terningkast 4+

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/jorn-lier-horst-og-thomas-enger-arr.html

Forlaget om boka:

Alexander Blix er en slagen mann. Etter å ha blitt dømt for å ha hevnet datterens død, er han plassert i et av landets høysikkerhetsfengsler. På innsiden utnytter de andre fangene enhver mulighet til å utfordre og fornedre den tidligere politietterforskeren. Det går tidvis hardt for seg. På utsiden har gamle kollegaer satt i gang jakten på en fryktet drapsmann. Walter Kroos har rømt fra fengselet i Tyskland og har krysset grensene på vei nordover. Den eneste forbindelsen politiet har funnet til Norge er en medinnsatt på Blix sin avdeling. Nå ønsker de innsidehjelp fra politimannen. Journalisten Emma Ramm er en av de få på Blix sin besøksliste. Hun blir hans allierte når Blix må koble tråder mellom fortid og nåtid, og mellom innsiden og utsiden av fengselsmurene. Sporene leder til Osen, en skogsbygd 15 mil nord for Oslo, hvor flere av innbyggerne bærer på dødelige hemmeligheter og sitter med dype arr.

 

 

Per Eftang “Blindsonen”

Terningkast 5-

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/per-eftang-blindsonen.html

Forlaget om boka:

Politimannen og mentaltreneren Per Eftang har brukt hele sin karriere på å jobbe med mennesker. Han har en helt spesiell observasjonsevne når det gjelder menneskelig adferd og relasjonelle forhold. Blindsonen inneholder en rekke eksempler fra karrieren hans, og verktøyene han bruker deler han med deg i denne boka. Per Eftang er utdannet i Forsvaret og politiet. Han har til sammen 20 års erfaring fra operativ polititjeneste, hvorav ti som innsatsleder. Han har trent verdensmestere, olympiske mestere, ledere og team i nasjonale og internasjonale selskaper.

 

Ninni Schulmann

Terningkast 3+

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/ninni-schulman-dagen-er-kommet.html

Forlaget om boka:

Noen dager før jul blir Harry og Inga Tynning funnet brutalt drept i hjemmet sitt et par mil nord for Hagfors. Huset er endevendt, og både penger og smykker er stjålet. Det eldre ekteparet har levd et tilsynelatende stille og rolig liv, og det er ingenting som tyder på at de hadde fiender. Politiet, med Christer Berglund og Petra Wilander i spissen, har mistanke om at det er et ran som har gått galt. Jo mer de undersøker saken, desto merkeligere og mer ubehagelig viser den seg å være. Journalisten Magdalena Hansson er tilbake på jobben etter en lang sykemelding og blir snart engasjert i drapene som ryster bygda.

 

 

Lena Lindahl “Den gylne stjerne”

Terningkast 5

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/lena-lindahl-den-gylne-stjerne.html

Forlaget om boka:

Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med en gutt på sin egen alder, Viktor, som han snart forstår at er i livsfare. Gjennom noen hektiske måneder mot slutten av krigen settes Harald på store prøver.

 

 

Alexander Løken

Terningkast 6

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/alexander-loken-bluchers-hemmelighet.html

Forlaget om boka:

Ung grøsser med linjer tilbake til 9. april 1940.

Bokslukerpris-vinner Alexander Løken tar oss med til sommeridyllen ved Drøbak. Men alt er ikke som det skal være i forsommersola. Når krabbene angriper i flokk og sjøen utstråler en mørk kraft som truer med å trekke henne ned, er det ikke rart Kit (14 år) helst vil dra hjem.

Hva er det som skjer? Hyttenaboen forteller gufne ting, men hvorfor skal hun tro på en gammel fyr som påstår han har jobbet for CIA? Kanskje fordi det ligger noe på bunnen av Drøbaksundet som har begynt å bevege på seg …

 

David Ärlemalm “Som natten”

Terningkast 4

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/david-arlemalm-som-natten.html

Forlaget om boka:

For tyve år gamle Asynja er den fire måneder gamle datteren «Snäckan» alt som virkelig betyr noe. Når det går galt med kjæresten Eddies narkotikahandel, blir Asynja og datteren maktesløse brikker i et mørkt spill. I løpet av noen dager i Sør-Stockholm driver Asynja lenger og lenger vekk fra livet hun drømte om.

Som natten er en mørk roman om en ung kvinne som forlot en smertefull oppvekst i Norrland, og trekkes inn i en kriminell underverden. Det er en fortelling om brutalitet, men også om vennskap og menneskelig varme, og om hvor langt du er villig til å gå for å beskytte det kjæreste du har.

 

Douglas Stuart “Unge Mungo”

Terningkast 5

Boka er lånt på biblioteket som lydbok.

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/douglas-stuart-unge-mungo.html

Forlaget om boka:

Fra forfatteren av Shuggie Bain. Mungo og James burde ikke være venner, og langt mindre kjærester. I et hypermaskulint og voldsherjet Glasgow der protestanter og katolikker holder seg på hver sin kant, er de to tenåringenes følelser for hverandre uakseptable. Drømmen om å komme seg vekk krasjer hele tiden med angsten for å bli oppdaget. Da moren sender Mungo på tur med to tvilsomme menn, må han samle alt han har av styrke for å komme seg i sikkerhet og til et sted der han og James kan ha en framtid sammen. Unge Mungo er en gripende oppvekstskildring, en fortelling om maskulinitetens grenser og om farene ved å elske noen for høyt.r

Brutal ømhet fra Douglas Stuart: skriver så det røsker. Brutalt og vakkert. … en øm og nærmest poetisk beskrivelse av en ung gutts uskyld og håp. Boken er hard, sår, øm og brutal.

 

 

Runar K. Dahle “TOM – Den andre viljen”

Terningkast 5

Boka er lånt på biblioteket som lydbok

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/runar-k-dahle-tom-den-andre-viljen.html

Forlaget om boka:

Christine, ei seks år gammal jente, endrar gradvis åtferd. Ho blir taus, inneslutta og skyr andre barn. Ein dag begynner ho å snakke til ein imaginær leikekamerat. Ho kallar han for Tom. Hos BUP blir foreldra fortalde at fantasivennen er eit positivt teikn, men dei er likevel urolege. Tom opptrer aggressivt og skremmande, og bestemmer stadig meir over Christine. Snart blir familien dregne mot ei verd tom for alt anna enn redsler. – No må vi seie god natt, mamma. – Ja, jenta mi, no skal vi seie god natt. Camilla bøygde seg fram og gav Christine eit lett kyss på panna. – Du må seie god natt til han bak deg ogsa?. Camilla retta seg opp i ryggen og rynka augebryna. Dottera såg forbi henne. – Kva meiner du? – Den vesle mannen. I trappa.

 

 

 

Andrea Abreu “Skydekke”

Terningkast 4

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/andrea-abreu-skydekke.html

 

Forlaget om boka:

Tenerife, 2005: Omgitt av løshunder, gamle damer og solbrente turister lengter to landsbyjenter etter å være voksne og tynne og barbere beina. Aller mest lengter de ned til stranda, som de nesten aldri har sett. I fjellsida der de bor, under den evig truende vulkanen Teide, slipper sola sjelden gjennom skyene.

Men ingen har tid til å ta dem med ut av nabolaget; foreldrene er opptatt med å jobbe for turistene, og bestemødrene er for gamle. Jentene er overlatt til seg selv – i en alder der de ikke vet om de skal onanere eller leke med barbie. Eller begge deler.

 

Jussi Adler-Olsen “Natriumklorid”

Terningkast 5-

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/jussi-adler-olsen-natriumklorid.html

Forlaget om boka:

Drapssjef Marcus Jacobsen møter sin beste etterforsker, Carl Mørck, i forbindelse med en gammel sak som fortsatt plager ham. Et hjerteskjærende selvmord gjenåpner etterforskningen, og snart står Avdeling Q overfor et skummelt flettverk av saker som vokser mellom hendene på dem.
Dødsfallene til flere prominente personer tolkes som ulykker eller selvmord, men når Avdeling Q ser nærmere på dem, peker et ufattelig mønster mot noe langt mer alvorlig, og alt tyder på at en annen utvalgt person snart vil dø.

I kamp mot tiden og de plagsomme koronarestriksjonene tar Avdeling Q, med sedvanlig samhold og humor, opp en hard kamp for å forhindre flere dødsfall.

Og samtidig bukter en helt annen sak fra fortiden mot Carl, som en kvelerslange som endelig har været sitt bytte.

 

 

 

 

Douglas Stuart “Unge Mungo”

Douglas Stuart “Unge Mungo”

 

Forlaget om boka:

 

Mungo og James burde ikke være venner, og langt mindre kjærester. I et hypermaskulint og voldsherjet Glasgow der protestanter og katolikker holder seg på hver sin kant, er de to tenåringenes følelser for hverandre uakseptable. Drømmen om å komme seg vekk krasjer hele tiden med angsten for å bli oppdaget.
Da moren sender Mungo på tur med to tvilsomme menn, må han samle alt han har av styrke for å komme seg i sikkerhet og til et sted der han og James kan ha en framtid sammen.

 

Om forfatteren:

 

Douglas Stuart er født og oppvokst i Glasgow i Skottland. Etter utdannelsen ved Royal College of Art i London flyttet han til New York, der han begynte karrieren som designer. «Shuggie Bain» var hans første roman og utkom i 2020 til strålende anmeldelser. Romanen ble solgt til en rekke land. “Unge mungo” er oppfølgeren til “Shuggie bain” som han vant en rekke priser for.

 

Meg om boka:

 

Etter at jeg hadde lest debutboka hans, så måtte jeg selvfølgelig lese denne romanen også. Debutromanen var både rå og brutal, og handlingen i “Unge mungo” foregår i samme miljø.
Vi er i fattige og beinharde kår i Glasgow. Det er store klasseskiller i byen og en evig kamp mellom protestanter og katolikker. Arbeidsløsheten er stor, og det er mye fattigdom. Det å vokse opp her er ikke for pyser.
Unge Mungo vokser i tillegg opp med en sterkt alkoholisert mor, men tross omsorgssvikt elsker Mungo henne overalt på jord. Faren er ikke tilstedeværende.
Femten år gamle Mungo er ikke voldelige, i motsetning til sin bror Hamish. Han er en av lederne i en lokal gjeng, og stiller alltid i fremste rekke når katolikker skal grisebankes.
Midt oppe i all denne elendigheten, forelsker unge, protestantiske Mungo seg i katolikken James fra naboblokken. Er dette noe som ikke kan gå bra i en by som Glasgow?
Det blir i hvert fall ikke godt mottatt hos broen …

Historiene fortelles over tidsplan med fem måneders mellomrom. Romanen starter med at Mungo blir sendt på fisketur med to voksne menn han ikke kjenner. Moren, Mo-Maw som hun kalles, traff disse to på et AA-møte.
Den andre historien foregår 5 måneder tidligere, der blir vi kjent med den dysfunksjonelle familien. Den sterkt alkoholiserte og ikke tilstedeværende moren som drikker fra morgen til kvelds, den voldelige og brutale storebroren Hamish, som ikke ser skremmende ut. Søsteren Jodie, hvis største drøm er å studere på universitetet.
Hun er full av omsorg, samtidig som hun prøver å holde liv i den skakk-kjørte familien. Og selvfølgelig, unge Mungo, som er oppkalt etter Glasgows skytshelgen, skjønt akkurat det er ikke til mye hjelp for ham i det hele tatt. I Glasgow skal det ikke gå ann å forelske seg i en av samme kjønn, og han blir en kaste ball mellom flere som ikke vil ham vel. Fotballoppgjøret i byen mellom Rangers og Clectic, er også et oppgjør mellom protestanter og katolikker

Boka har lange kapitler, uten at det går utover leseopplevelsen, selv for meg som egentlig ikke er så glad i så lange kapitler. Steder, plasser og miljø er veldig godt beskrevet, jeg følte virkelig at jeg var til stede i Glasgow. Det at forfatteren selv er homofil og har vokst opp i dette miljøet, selv har kjent det på kroppen, og i tillegg har omtrent samme bakgrunn som Mungo, forsterker inntrykket av at romanen som både realistisk og troverdig.
Boka er nok ikke for de sarteste leserne, for det er en voldelig, brutal og grusom hverdag som beskrives. Vi er langt unna det vi er vant med i lille fredelige Norge …
Boka har mye av oppbyggingen til en god thriller, så dette er en bok som også kan passe til de som ikke vanligvis leser romaner.
Nok en gang har forfatteren skrevet ei bok som klister leseren til stolen, der du garantert blir værende til den er ferdiglest. Denne boka traff i hvert fall meg som et velplassert knyttneveslag. Man forblir ikke uberørt, verken under eller etter lesingen, for det er tidvis veldig sterk lesing. “Unge Mungo” er en brutal, hard, sår og øm bok, som også inneholder håp om en bedre fremtid.

Jeg håper på flere bøker fra forfatteren, for dette er en roman helt etter min smak. Han har til de grader fått meg til å sitte klistret til begge bøkene han har skrevet, sidene har bare føket av gårde. Jeg synes det er vanskelig å si hvilken av bøkene som er best, for begge er veldig gode.
Dette er en bok jeg anbefaler sterkt videre.

Jeg valgte å lytte til denne boka, og for meg fungerte den veldig bra som lydbok. De tolv timene boka varte føyk av gårde.

 

Fakta:

 

Forfatter: Douglas Stuart
Tittel: Unge mungo
Forlag: Gyldendal forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: oppvekst roman
Oversetter: Hilde Stubhaug
Innlest av: Odin Waage

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 5

 

Lucinda Riely “Mordene på Fleat House”

Lucinda Riely “Mordene på Fleat House”

 

Forlaget om boka:

 

Kriminalromanen «Mordene på Fleat House» åpner med det plutselige dødsfallet til en elev ved Fleat House på St. Stephen’s, en privat internatskole i det dypeste Norfolk, nordøst for London. Det er en sjokkerende hendelse som skolens rektor helst vil kalle «en tragisk ulykke».

Det lokale politiet kan likevel ikke utelukke at noe mistenkelig har skjedd, og saken fører til at den anerkjente etterforskeren Jazmine ‘Jazz’ Hunter kommer tilbake til politiet. Noe motvillig går Jazz med på å lede etterforskningen som en tjeneste for sin gamle sjef.

Et makabert funn på skolens område gjør saken til den vanskeligste drapsetterforskningen i hennes karriere. For Fleat House skjuler hemmeligheter som er mørkere enn Jazz og hennes team kunne ha forestilt seg.

 

Om forfatteren:

 

Lucinda Riley (1966-2021) ble født i Irland, og etter en tidlig karriere som skuespiller, skrev hun sin første bok 24 år gammel. Bøkene hennes er siden oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis. Hun har vært på bestselgerlistene til både New York Times og Sunday Times, og en av hennes bøker har ligget på bestselgerlistene her hjemme hver uke i de siste fem årene. I Norge har hun solgt 1,6 millioner bøker.

 

Meg om boka:

 

Dette er den første og boken jeg har lest av denne forfatteren, og det blir nok også den siste. Hennes tidligere bøker er ikke i en sjanger jeg liker å lese, men da jeg så at dette var en krim ville jeg gi den en sjanse. Lucinda Riley døde 11. juni 2021. Rett etter hennes bortgang fant sønnen flere manus hun hadde skrevet, blant annet «Mordene på Fleat House.»

Vi blir kastet rett inn i det fra start med det plutselig dødsfallet til en elev Fleat House på St. Stephen’s, som er en privat internatskole i det dypeste Norfolk, beliggende nordøst for London. En hendelse som selvfølgelig ryster både skolen og nærmiljøet. Rektor ved skolen vil helst kalle det for en tragisk hendelse, men det lokale politiet utelukker ikke at det er skjedd noe mistenkelig.
Jazmine “Jazz” Hunter en anerkjent politi som har tatt seg et sabbats. Nå blir hun hentet inn for å lede etterforskningen. Dette gjør hun motvillig, som en tjeneste til sin gamle sjef.
Hun innser snart at dette blir en av de vanskeligste saker hun har hatt. Skolen skjuler mørke hemmeligheter som ikke tåler dagens lys.

Boka har passe lange kapitler, og språket er både godt og lett, noe som passer til en krim som dette. Vi blir godt kjent med hovedkarakterene, Angelina, David og Rory Miller som mye av historien i boka handler om, samt Jazz som er en person de fleste vil bli glade .
Plasser og miljø er fint og stemningsfylt beskrevet. Dette er en kosekrim fra øverste hylle, en klassisk britisk krim hvor det ikke er for brutalt og groteskt.
Jeg tror også lesere som vanligvis ikke leser krim, kan like denne. Forfatteren er en god historieforteller, og hun har skrevet en bra historie med et godt plott.
Det er mange navn å holde styr på, men vi får svar på alle løse tråder, og selv om det ikke er så mye action og spenning, ble jeg raskt slukt inn i handlingen.
Jeg ble positivt overrasket, romanen er både velskrevet og vel komponert.
Etter det jeg har forstått var dette tenkt som starten på en krimserie, etter hun var ferdig med serien om “De syv søstre”, og jeg synes det er synd det ikke kommer flere krimbøker fra hennes penn. Riley behersket absolutt krimsjangeren også, ikke bare underholdningsromaner.

Etterord i boka forteller sønnen litt om boka, det er også verd å lese. Uansett om du vanligvis liker krim eller ikke, så anbefaler jeg boka. Dette var en meget god og stemningsfylt kosekrim, det er bare å lene seg tilbake og nyte. Perfekt ferielektyre!

Anita Ness har også lest og likt boka. Les hennes omtale her:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2022/06/kort-om-mordene-pa-fleat-house-av.html?m=1

 

Fakta:

 

Forfatter: Lucinda Riley
Tittel: Mordene på Fleat House
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5-

 

Bildet er tatt av Boktips.

Alexander Løken “Blüchers hemmelighet”

Alexander Løken “Blüchers hemmelighet”

 

Forlaget om boka:

 

Ung grøsser med linjer tilbake til 9. april 1940.

Bokslukerpris-vinner Alexander Løken tar oss med til sommeridyllen ved Drøbak. Men alt er ikke som det skal være i forsommersola. Når krabbene angriper i flokk og sjøen utstråler en mørk kraft som truer med å trekke henne ned, er det ikke rart Kit (14 år) helst vil dra hjem.

Hva er det som skjer? Hyttenaboen forteller gufne ting, men hvorfor skal hun tro på en gammel fyr som påstår han har jobbet for CIA? Kanskje fordi det ligger noe på bunnen av Drøbaksundet som har begynt å bevege på seg …

 

Om forfatteren:

 

Alexander Løken (f. 1982) debuterte i 2014 med Trollskallen, første bok i den spennende trilogien om Edvard Frosts ekspedisjoner, som også vant Bokslukerprisen i 2015. I tillegg ble boken nominert til ARKs barnebokpris. Ormeegget (2015) og Ulvehammeren (2016) er de to andre bøkene i trilogien.

I 2017 kom ungdomsromanen De døde ser deg, og i 2018 Heksenatten, hans mest grøssende roman hittil.

I Victoria Vargmo og jerntrollet (2019) er vi tilbake i Edvard Frosts univers. Året er 1939, og hans barnebarn Victoria er på vei til Oslo for å møte sin sagnomsuste bestefar.

Alexander Løken har gitt ut en rekke barne- og ungdomsbøker. “Blüchers hemmelighet” er hans siste bok. Jeg har ikke lest noe av denne forfatteren tidligere, så når denne boka bare dukket opp i postkassen min var det bare å lese den. Blüchers hemmelighet er en grøsser, som trekker linjer tilbake til 9. april 1940.

14 år gamle Nikoline Kittelsen, eller Kit som hun kalles i boka, er på vei til hytta sammen med mor og sine to brødre på 11 og 17 år. Hun synes det er litt rart at de skal reise på hytta nå som det snart er sommerferie, men moren har noen planer som de andre ikke vet om. Dette er en fin bi- historie i boka.

Kit merker at ikke alt er som det pleier å være allerede da de nærmet seg land. Noe har forandret seg. Det er noe mørkt der Blücher hviler på havets bunn, noe som prøver å dra henne ned mot dypet. På vei til hytta begynner det å skje mystiske ting. En intens ringelyd høres, og ei jente på sykkel viser seg for henne. Like plutselig er hun borte igjen. En flokk krabber angriper henne, som også brått er borte igjen. Det skjer plutselige værforandringer, og den mystiske naboen Malcom, som sjelden viser seg utenfor hytteveggene, dukker også opp. Ryktene sier han er en gammel CIA-agent, men hva gjør egentlig denne amerikaneren i Norge?
Kit vil finne ut hva som skjer, og hun får etter hvert også gjort brødrene sine nysgjerrige.

Boka har passe lange kapitler, så leseren vil ikke gå lei. De slutter med spennende cliffhangere, slik at en bare må lese videre. Språket i boka er meget godt, og det er få karakter å holde styr på. Vi følger den lille familien og noen få til, og det er Kit som er jeg-personen og har fortellerstemmen. Handlingen foregår i det vanligvis så idylliske Drøbaksundet.
Boka bygger seg sakte opp, og det blir riktig så spennende etter hvert. Det kommer stadig nye grøss og det hviler en klaustrofobisk uhygge over Drøbaksundet. Dette fikk det til å kile kaldt nedover ryggen min, og jeg kikket meg over skulderen en ekstra gang underveis i lesingen.

Jeg synes forfattere har skrevet en god grøsser for de yngre, der han også blander inn historiske korrekte fakta om Blücher og mannskapet. Her er både fakta, paranormale elementer, spenning og flere grøss, så det blir fort altoppslukende lesning.
Denne boka klarte å fenge meg, som voksen leser, fra første side. Det er stor fortellerkunst, med få kjedelige øyeblikk. Jeg anbefaler den derfor gjerne til alle i familien, ikke bare de yngste. Er du på jakt etter ei guffen og spennende bok, så vil denne garantert redde sommerferien. En skikkelig «slukebok» som jeg gjerne anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Alexander Løken
Tittel: Blüchers hemmelighet
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Grøsser for 9-12 år

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

Jørn Lier Horst og Thomas Enger “Arr”

Jørn Lier Horst & Thomas Enger “Arr”

 

Forlaget om boka:

 

Alexander Blix er en slagen mann. Etter å ha blitt dømt for å ha hevnet datterens død, er han plassert i et av landets høysikkerhetsfengsler. På innsiden utnytter de andre fangene enhver mulighet til å utfordre og fornedre den tidligere politietterforskeren. Det går tidvis hardt for seg. På utsiden har gamle kollegaer satt i gang jakten på en fryktet drapsmann. Walter Kroos har rømt fra fengselet i Tyskland og har krysset grensene på vei nordover. Den eneste forbindelsen politiet har funnet til Norge er en medinnsatt på Blix sin avdeling. Nå ønsker de innsidehjelp fra politimannen. Journalisten Emma Ramm er en av de få på Blix sin besøksliste. Hun blir hans allierte når Blix må koble tråder mellom fortid og nåtid, og mellom innsiden og utsiden av fengselsmurene. Sporene leder til Osen, en skogsbygd 15 mil nord for Oslo, hvor flere av innbyggerne bærer på dødelige hemmeligheter og sitter med dype arr.

 

Om forfatterne:

 

Thomas Enger er en norsk forfatter og journalist. Han vokste opp på Jessheim, men er nå bosatt i Oslo. Han er utdannet journalist og jobbet i Nettavisen i ni år. Thomas Enger har også tatt idrett grunnfag og historie mellomfag. Han komponerer også musikk. Han debuterte med boken Skinndød i 2010, og har til nå gitt ut fire krimbøker sammen med Jørn Lier Horst. Han har også gitt ut bøker for ungdom.

 

Jørn Lier Horst (f.1970) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt. I dag er han fulltids forfatter. Horst sine kriminalromaner er preget av erfaring med miljøet og metodene han skriver om. Samtidig kjennetegnes bøkene av politiske og samfunnskommenterende undertekster.

 

Meg om boka:

 

Forfatterduoen Jørn Lier Horst og Thomas Enger er nå ute med krimromanen «Arr», som er den fjerde bok i serien om Alexander Blix og Emma Ramm. Dette er en serie som er populær både i Norge og utlandet. Bøkene er vidt forskjellige, seriemoderjakt i den første boka, den andre var en klassisk nordisk krim, den tredje en psykologisk thriller. I denne fjerde boka følger vi to historier parallelt. En som foregår på innsiden av et høyrisikofengsel, og en historie som foregårutenfor.

 

Politimannen Alexander Blix er dømt for drap og soner i et høyrisiko fengsel. Han har i tillegg mistet datteren sin og opplever tøffe dager i fengselet, som tidligere politimann er han ikke spesielt populær blant de andre fangene.
Journalisten Emma Ramm er en av de få som besøker ham.
Walter Kroos er en fryktet drapsmann som har rømt fra et fengsel i Tyskland. Nå er han i Norge, der han blir jaktet på av Blixs gamle kollegaer. Den eneste forbindelse de finner, er en innsatt som soner på samme avdeling som Blix. Derfor ønsker de hjelp av Blix.
Emma Ramm blir hans allierte på utsiden, når Blix nå må koble tråder i for og nåtid, både på innsiden og utsiden av fengselsmurene. Sporene sender politiet til skogsbygda Osen, som ligger 15 mil utenfor Oslo. Flere personer i bygda skjuler dødelige hemmeligheter som har satt dype arr.

 

Boka har korte og handlingsmettede kapitler, der fortellingen veksler mellom innsiden og utsiden av fengselet. Språket er lett, og boka er lettlest. Kapitlene slutter slik at en stadig fristes til å lese videre. Vi blir greit kjent med både plasser og miljø. Det er ikke så mye action og spenning, men en sakte oppbygging mot løsningen. Boken er skrevet slik at leseren har mulighet til å selv finne løsningen, og mange vil nok tro at de har funnet den tidlig, slik jeg gjorde. Avslutningen gir håp om en fortsettelse og nye møter med Blix og Ramm.

 

Boka passer for de fleste, siden den er fri for det brutale, og jeg likte historien, spesielt den originale vrien ved at mye foregikk på innsiden av fengselsmurene. Ellers var boken helt på det jevne, men er du på jakt etter en lettlest etterforskningskrim denne sommeren, så er dette en bok jeg anbefaler. Noen ganger er det perfekt med akkurat sånne bøker

 

Fakta:

 

Forfattere: Jørn Lier Horst og Tomas Enger
Tittel: Arr
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim
Serie: bok nr. 4

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4+

 

Per Eftang “Blindsonen”

Per Eftang “Blindsonen”

 

Forlaget om boka:

 

Politimannen og mentaltreneren Per Eftang har brukt hele sin karriere på å jobbe med mennesker. Han har en helt spesiell observasjonsevne når det gjelder menneskelig adferd og relasjonelle forhold.

Blindsonen inneholder en rekke eksempler fra karrieren hans, og verktøyene han bruker deler han med deg i denne boka.

 

Om forfatteren:

 

Per Eftang er utdannet i Forsvaret og politiet. Han har til sammen 20 års erfaring fra operativ polititjeneste, hvorav ti som innsatsleder. Han har trent verdensmestere, olympiske mestere, ledere og team i nasjonale og internasjonale selskaper.

Meg om boka:

Denne boka er i en sjanger jeg har lest veldig lite av, men siden jeg selv har erfaringer fra arbeidslivet både som arbeider og leder, ble jeg ble nysgjerrig etter å ha lest baksideteksten.

Temaet i “Blindsonen” er i hovedsak lederskap, eller manglende lederskap. Vi får en rekke eksempler fra forfatterens egen karriere i arbeidslivet, der han også forteller om verktøyene han bruker.
Tittelen på boka passer fint til det han ønsker å formidle. Begrepet blindsone får oss oftest til å tenke på problemstillinger knyttet til trafikken, men vi har blindsoner overalt ellers også. Etter å ha lest boka vil du forstå hva forfatteren mener med blindsone.
Jeg har selv vært leder, og også hatt ledere av både det gode og dårlige slaget, så jeg kjenner igjen det Eftang skriver om. Her er det mange gode poenger, samt tips til verktøy for å skape et velfungerende team der alle drar i samme retning og yter det beste sammen. God lagånd er en viktig faktor til suksess, der alle står opp for hverandre på god og vondt. Det er som i lagspill, skal de ha suksess, må alle på laget stå opp for hverandre.
Har du et velfungerende team rundt deg, er du en god leder, men det er dessverre mange eksempler på det motsatte, noe jeg både har hørt om, og opplevd selv. Noen burde aldri vært ledere, og vi får mange eksempler på det i boka.

Jeg likte boka godt og forfatteren har mange gode poeng. Boka tar opp ubehagelig ting som det er vanskelig å snakke åpent om, men som mange vil kjenne seg igjen i. Jeg tror derfor mange hadde hatt godt av å lese denne boka, for å få det bedre både i arbeidslivet, på skole og på fritiden.
Boka har korte og handlingsmettede kapitler. Den er i tillegg lettlest, så den kan fint leses av alle, både unge og eldre. Det meste vi foretar oss på skole, fritid og arbeid gjør vi i grupper eller team, og etter å ha lest denne boka er det godt mulig du kan være med på å bedre miljøet rundt deg, være seg på arbeidsplassen, på skolen, eller der du har behov for det.
Dette er en god, fin og kort bok jeg anbefaler videre. En bok egnet til ettertanke, den fikk i hvertfall meg til å sitte og tenke etter at den var ferdiglest.

 

Fakta:

 

Forfatter: Per Eftang
Tittel: Blindsonen
Forlag: Liv Forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger:

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-