Max Manus “Rottejegeren”

Max Manus “Rottejegeren”

 

Forlaget om boka:

 

I dette sensasjonelle og upubliserte romanmanuskriptet som ble skrevet i årene etter krigen, forteller Kompani Linge-løytnanten og Norges mest berømte motstandsmann Max Manus om rottejegerne. I sentrum står forfatterens alter ego Freddy og en gruppe veteraner. De forsøker å finne sin plass i samfunnet og kjærligheten, men døyver de vonde minnene fra krigen med alkohol og andre utskeielser.

 

Om forfatteren:

 

Max Manus (1914 – 1996) var en norsk motstandsmann i Kompani Linge. Han er en av få som har blitt tildelt Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med to sverd. Manus skrev også flere selvbiografiske bøker. Dette er hans eneste roman.

 

“Rottejegeren” ble skrevet av Max Manus, sannsynligvis i 1948, men utgis altså først nå i 2021. Det er Freddy det handler om. Freddy er en rottejeger, en som har arbeidet for England med å likvidere norske stornazister og angivere.

Hovedpersonen Freddy kan minne mye om Max Manus og hans liv. Dette er skrevet lite eller ingenting om dette fra før, og en kan forstå at Max Manus ikke ga ut denne i 1948. Myndighetene hadde neppe likt at dette kom frem på den tiden.

Her får vi både høre om en heller mislykket likvidering og ettervirkningen av jobben de utførte, som gjorde at mange sleit med nerver og stort alkoholmisbruk etter at krigen var over. Det blir faktisk en dose kjærlighet også …

Bokas hovedperson er Freddy som vi følger på godt og vondt, og i bitre samtaler med kamerater over hvor dårlig behandling de fikk etter krigen, de som hadde utført disse vanskelige jobbene.

Vi møter også Gerd i flere kapitler, og Freddys forhold til henne.  

Språklig er boka langt fra den beste, den fortelles i jeg-person og kan tidvis fremstå som noe rotete, men den er ærlig og direkte i språket. Den er kategorisert som krim, noe jeg ikke synes at den er, men forfatteren skriver mye interessant. At den er skrevet i romanform gir forfatteren litt mer frihet enn om det hadde vært sakprosa, og mye kan også leses mellom linjene. Jeg tror likevel den som allerede kjenner en del til norsk krigshistorie, vil ha best utbytte av å lese den.

De fungerer som en roman, og det er bra at også disse mer ukjente historiene fra krigen fortelles. Hvis du er interessert i krigshistorie, så anbefaler jeg den derfor gjerne videre. Det er viktige ting som kommer fram i boka!

 

Fakta:

 

Forfatter: Max Manus

Tittel: Rottejegeren

Forlag: Kagge forlag

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Skjønnlitteratur

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4 

 

Sven Petter Næss “Skyldig’

Sven Petter Næss “Skyldig” 

 

Forlaget om boka:

 

Helene Waaler slipper ut av fengsel etter å ha sonet 18 år for drapene på moren og stefaren. Hun har aldri innrømmet skyld.

 

Førstebetjent Harinder Singh er sykemeldt og sliter med å fylle dagene med innhold. Da han blir overtalt til å se på den gamle drapssaken, finner han raskt svakheter i det store etterforskningsmaterialet. Er det mulig at Helene ble feilaktig dømt?

 

Veien fører tilbake til deres felles hjemsted Elvestad i Østerdalen. Et sted hvor ingen liker å rippe opp i fortiden.

 

Jakten på sannheten bak det som skjedde for 18 år siden, blir raskt farlig for flere enn Harinder.

 

 

Om forfatteren:

 

Sven Petter Næss (f. 1973) er født og oppvokst i Oslo. Han jobber med IKT for høyere utdanning og forskning, og har bakgrunn fra bl.a. Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo.

 

Han hadde en sterk debut med kriminalromanen Den stille uke i 2019 og mottok Rivertonprisen for sin andre utgivelse Skjebnesteinen (2020). Høsten 2021 kommer Skyldig, den tredje boka med Kripos-etterforskeren Harinder Singh i hovedrollen.

 

Fra juryuttalelsen til Rivertonprisen: “Med sin andre kriminalroman etter debuten i 2019 skriver Næss seg inn i toppsjiktet av norsk kriminallitteratur.”

 

 

Årets vinner av Rivertonprisen er ute med sin tredje bok om Kripos-etterforsker Harinder Singh i hovedrollen. Forfatteren har raskt skrevet seg inn i toppen av norsk krim, så det er med stor spenning jeg starter på denne romanen. Klarer han å holde seg i toppen enda?

 

Helene slipper ut fra Bredtveit fengsel etter en dom på 18 år. Hun har hele tiden hardnakket påstått at hun er uskyldig dømt. Hun flytter tilbake til hjemstedet sitt, Elvestad, men det er ikke populært blant innbyggerne som er overbevist om at hun er skyldig i drapene.

Samtidig blir Harinder Singh, som er langtids sykemeldt, kontaktet av Helenes advokat i håp om å få ham til å se på saken på ny. Var det noe de overså for 18 år siden?

Dette fører Harinder tilbake hjemstedet Elvestad i Østerdalen. Mange spørsmål dukker opp. Men det viktigste blir er Helene skyldig eller ikke?

Harinder finner raskt svakheter ved den gamle etterforskningen.

 

Det er lett å leve seg inn i handlingen. Boka er lettlest, uten for mye utenomsnakk, med korte intense kapitler. Kapitlene avsluttes sånn at du bare vil fortsette å lese, og vipps; så er boka ferdig. Forfatteren legger ut mange tråder underveis, så det er lett å tro at en har løsningen underveis, men brått skjedde det en vending utfra det blå, som jeg slett ikke hadde sett komme.

 

Nok en gang evner forfatteren å holde på leseren boka gjennom, en bok som har lite dødpunkter, her skjer det noe hele veien. Etter å ha lest hans tre bøker, synes jeg denne er han beste til nå, han befester sin posisjon i toppen av norske krimforfattere.

Kort oppsummert om boka: Spennende, underholdende pageturner som holder leseren på pinebenken.

 

Fakta:

 

Forfatter: Sven Petter Næss

Tittel: Skyldig

Forlag: Aschehoug

Format: E-bok

Sjanger: Politi krim

Serien: Nr. 3

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

Andre bloggere om boka: https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/krimboker/1547-skyldig

Hilde K. Kvalvaag “Djuphavslettene”

Hilde K. Kvalvaag “Djuphavsslettene”

 

Forlaget om boka:

 

Mora hadde fire barn, no har ho tre. Den nest eldste sonen har tatt livet sitt, berre nitten år gamal. Livet for familien i romanen er blitt eit uroleg hav med ufattelege djup og mørker, som truar med å trekke mora under. Men minsteguten hennar er berre fire år. Med han på ryggen, på reise med familien i Noreg og utlandet, må ho finne ut korleis ho skal halde seg flytande. Han treng ho. For han og dei andre barna, må ho redde seg sjølv. Romanen er eit brev til den døde sonen.

 

Om forfatteren:

 

Hilde K. Kvalvaag (f.1968) bur i Bergen. Ho debuterte med ungdomsromanen Hjarteklapp i 2003, og har sidan gitt ut fleire prislønte og kritikarroste bøker for ungdom og vaksne. I 2008 kom romanen Skagerrak, som ho fekk Samlagsprisen for. Ho vart tildelt Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok for romanen Fengsla i 2010. Fleire av bøkene hennar er omsett til tysk. Siste roman var Lev vel, alle (Samlaget, 2015). Romanen Djuphavsslettene kjem i mai 2021.

 

Forfatteren er et nytt bekjentskap for meg, og dette er en bok i en sjanger jeg vanligvis leser lite av, men det er greit å lese noe annet innimellom det vanlige.

 

Ungdommen Victor, tar livet av seg. De var fire søsken. Nå er de tre. Det verste som kan skje har skjedd. Denne boka er mora sitt brev til sin avdøde sønn.      

Går det an å leve videre etter en sånn opplevelse?

Det går på et vis, men det er ikke lett.

 

Handlingen starter etter dødsfallet og fortsetter et par år fremover, med noen tilbakeblikk på tiden Victor var i live. Boka er skrevet som en samtale mellom mor og sønn.

Victor var en godt likt ungdom, han hadde en familie som brydde seg om ham, samt venner og kjæreste. Allikevel tar han livet av seg.

Vi før høre om hvordan han endret seg fra å være en åpen person, til å lukke seg inne, bli rasende og knuse ting. Moren deler sorgen sin med leseren og viser hvordan hun taklet den, på godt og vondt. Spørsmålene og tankene de sitter igjen med i ettertid er mange. Burde sett tegn på hva som var i ferd med å skje? Kunne de gjort før det var for seint?

 

Boka er så velskrevet at den ikke føles som en roman, men som om det virkelig er moren som sitter og forteller historien sin til deg. Tanker følelser og familiens smerte føles levende for leseren. Det er ei tøff og sterk bok, der mora utleverer sin innerste tanker. Allikevel finner en også en mørk humor innimellom sidene.

Det er nok helt umulig å forstå at en ung gutt, som hadde hele livet foran seg, velger å ta livet av seg, men forfatteren er dyktig til å sette ord på både tanker og følelser. Dette er ei fin bok å lese for de som har mista noen kjære i selvmord.

Jeg lot meg berøre av det jeg leste, følelsene ble satt i sving og jeg kunne kjenne på alt mora følte.

Dette er ei sterk og tøff bok å lese, men jeg vil likevel anbefale den videre.

All respekt til forfatteren som utleverer seg på denne måten!

 

Helt til slutt vil jeg legge til at boka er skrevet på nynorsk, noe som passet perfekt til denne romanen.

 

Fakta:

 

Forfatter:

Hilde K. Kvalvaag

Tittel: Djuphavslettene

Forlag: Vigmostad&Bjørke

Format: Innbundet

Antall sider: 391

Sjanger: Memoarer

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Jo Nesbø “Rotteøya og andre fortellinger”

Jo Nesbø “Rotteøya og andre fortellinger”

 

Forlaget om boka:

 

Her er fem fortellinger fra fremtiden. I «Rotteøya» befinner vi oss i et post-pandemisk USA, hvor eliten venter på å bli evakuert fra taket på en skyskraper mens massene kriger i gatene for å overleve. I «Svart springer» møter vi en psykolog, som også er leiemorder på oppdrag for de multinasjonale selskapene. I «Sikadene» er to bestevenner på vei til okseløpene i Pamplona da de forelsker seg i den samme jenta. I «Makulator» har en mann som forsker på evig liv oppsøkt en minnemakulator i håp om å glemme alt, for det haster.

 

Om forfatteren:

 

Nesbø (født 1960) er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 50 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 50 språk. Siden debuten med Flaggermusmannen i 1997 har Jo Nesbø høstet begeistring hos lesere og anmeldere verden over med romanene om etterforskeren Harry Hole. Serien teller foreløpig 12 bøker, hvor Kniv fra 2019 er den nyeste. Forfatteren har mottatt en rekke priser, deriblant Riverton-prisen, Glassnøkkelen og Bokhandlerprisen, og vært nominert til den presitsjetunge Edgar-prisen og den birtiske CWA (Dagger)-prisen. Nesbø har også hatt stor norsk og internasjonal suksess med de frittstående romanene Hodejegerne (2008), Sønnen (2014), Blod på snø og Mere blod (2015), familiedramaet Kongeriket (2020) og med de fem barnebøkene om Doktor Proktor.

 

Det siste året har vært et produktivt år for forfatteren, med hele tre utgitte bøker. Jeg har lest alle tre, og denne er den jeg har likt best.

Med «Rotteøya» er forfatteren litt mer tilbake til der han er best. Hevn er en rød tråd i fortellingene, som foregår i en nærmest dystopisk fremtid. I tillegg byr forfatteren på vold, blod, sjalusi og kjærlighet.

Novellene er lange, spesielt den første – Rotteøya – er veldig lang til novelle å være. Lengden oppleves stort sett positivt, det gjør at man får noe mer «kjøtt på beinet.»

Som alltid i en novellesamling er det noen fortellinger som utmerker seg mer enn andre, og i denne samlingen er “Rotteøya” og “Svart springer” mine favoritter. “Sikadene” er også god.

 

Hvis man vil ha litt grotesk og brutal ferieleitteratur, så anbefaler jeg disse krimnovellene som ferielesning i sola. Jeg håper stadig flere får øyene opp for noveller. Lettleste noveller er perfekt utelesing!

 

Fakta:

 

Forfatter: Jo Nesbø

Tittel: Rotteøya og andre fortellinger

Forlag: Aschehoug

Format: E-bok

Sjanger: Krimnoveller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

 

Terje Bjøranger “Kalifatet”

Terje Bjøranger “Kalifatet”

 

Forlaget om boka:

 

En ung mann blir funnet drept på Bygdøy. Han er iført en oransje kjeledress og holder sitt eget hode i hendene. Det tenkes umiddelbart på IS. Kan det være link til ekstreme islamister eller er det iscenesatt? Charlie Robertson og hans politikolleger må jobbe effektivt og godt for å avverge flere drap og ikke minst avverge terroraksjoner man frykter er under planlegging.

 

Om forfatteren:

 

Terje Bjøranger (f. 1959) bor i Lillestrøm og jobber som politiadvokat i Kripos. Han debuterte i 2012 med Den tredje søsteren. I Barcode (2017) og Business (2019) følger vi den røffe politietterforskeren Charlie Robertsen.

 

Dette er forfatterens fjerde bok om den røffe Charlie Robertsen, en politietterforsker som går over grensen enkelte ganger. Jeg har vært veldig de begeistra for de tre første bøkene i serien.

 

Vi blir kasta rett ut i det ved at en ung mann blir funnet drept på Bygdøy iført oransje kjeledress. Han holder sitt eget avkappede hode i hendene. Det virker som noe som IS kan ha utført.

Er dette iscenesatt, eller er det virkelig ekstreme islamister som står bak?

Etterforskningen blir høyt prioritert av Charlie og kollegaene hans. Etter hvert blir det klart at dette er mer enn bare et mord, og de må jobbe intenst for å avverge noe større. Det blir den berømmelige kampen mot klokka …

 

Boka har korte og effektive kapitler som er med på å gjøre den både lettlest og spennende. Det er en del personer å forholde seg, samt noen arabiske utrykk, men dette kommer en fort inn i. Det skjer mye hele veien fra start til slutt.

Robertsons venn, Kim, som han har et far/sønn-forhold til, får en framtredende rolle. Han har nylig sluppet ut av fengsel.

Vi følger også en historie om ei jente som blir fanget av IS, kjøpt og tvangsgiftet, med alt det innebærer.

Som forfatterens tidligere bøker, så er også denne spennende og realistisk. Vi ser at forfatteren har god peiling på det han skriver om. Både skildringer av etterforskningen og karakterene fremstår troverdige, og noe vi kan kjenne oss igjen i.

Hvis du ikke har lest noen av bøkene hans før, så anbefaler jeg deg sterkt å begynne med den første. Da får du best leseopplevelse.

 

Jeg satt klistra til boka fra start til slutt, den var umulig å legge fra seg når jeg først hadde starta på den. Dette var en krimthriller helt etter mitt hjerte, Bjørangers bøker får meg til å glemme både tid og sted. Jeg håper på flere møter med Charlie og gjengen, og måten boka sluttet på kan tyde på at det blir det.

Jeg sier bare løp og kjøp!

«Kalifatet» er en realistisk, veldig spennende og troverdig og thriller fra øverste hylle.

 

Fakta:

 

Forfatter: Terje Bjøranger

Tittel: Kalifatet

Forlag: Cappelen Damm

Format: E-bok

Sjanger: Krim thriller

Serie: 4

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

Andre bøker jeg har blogget om av forfatteren: https://miniblogg.no/henningbokhylle/64226/business-terje-bjoeranger.html

https://miniblogg.no/henningbokhylle/52766/barcode-terje-bjoeranger.html

Andre bloggere om boka: https://tinesundal.blogspot.com/2021/07/kalifatet-av-terje-bjranger.html?m=1

“Business” Terje Bjøranger

Terje Bjøranger “Business”

En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Han drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Mannen legger igjen fingeravtrykket sitt og vinker til overvåkningskameraet før han forsvinner. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen. For politietterforsker Charlie Robertsen blir dette en reise inn i en mørk verden der menneskehandel er «big business», men hvem står bak og hvordan kan de komme unna uten å sette spor etter seg?

Dette er den andre boken om politietterforsker Charlie Robertsen. Jeg likte den forrige boka godt, så det var med høye forventninger jeg startet lesingen. Nok en gang tar forfatteren oss med inn i en mørk verden de fleste av oss ikke kjenner, og viser oss hvilke forhold noen mennesker der lever under. Dette er ting han har jobbet nært med via jobben sin som politi – nå i Kripos – og det merkes at han vet hva han skriver om. Det er troverdig politiarbeid som beskrives, ispedd både humor og det litt røffe språket politiet bruker seg imellom. Handlingen i boka er om menneskesmugling, tvangsekteskap og overgrep mot barn, likevel er det fortalt på en måte som ikke blir for brutalt lese.
Det er spenning boka igjennom, og jeg anbefaler den videre. Det tok litt tid før kom i gang den, men etter hvert ble den vond å legge fra seg. Ei god bok, med troverdig og realistisk politiarbeid, samt et bra plott. Ta gjerne og les “Barcode” først, dersom du liker å følge hovedpersonens liv, men det er ikke nødvendig for å få glede av handlingen.
Terningkast 5-

Helene Flood “Elskeren”

Helene Flood “Elskeren”

 

Forlaget om boka:

 

Forlaget om Elskeren

Rikke jobber som forsker og er lykkelig gift med ungdomskjæresten Åsmund. Sammen har de barna Emma og Lukas, og en leilighet i Oslos beste boligstrøk. Da familien var på visning i firemannsboligen på Tåsen, falt alt på plass: Her kunne livet bli helt perfekt. Harmonien brytes da naboen i etasjen over blir funnet drept. Eller var den brutt for lenge siden? Ettersom firemannsboligen inntas av politi og presse blir det vanskeligere og vanskeligere for naboene å holde hemmeligheter og ugjerninger skjult for hverandre. Drapet på Jørgen angår dem alle, ikke minst Rikke, og i takt med at etterforskningen skrider frem konfronteres hun med hvor lite hun egentlig vet om dem som lever vegg i vegg med henne.

 

 

Om forfatteren:

 

Helene Flood (f. 1982) er psykolog og forsker. Hun har tidligere utgitt sakprosaboken Hei, skam (2018) og ungdomsromanen Heis med Houdini (2008). Hun bor i Oslo. Hennes første roman for voksne, Terapeuten, er solgt til 23 land før utgivelse i Norge.

 

“Elskeren” er forfatterens andre bok. Jeg har også lest den første, som jeg likte godt. Denne «vanskelige» andre boka synes jeg var enda bedre.

Lik den første, så er dette heller ikke ei bok med mye action og spenning, men mer med en snikende intens spenning som kommer etter hvert som man leser. Her er det slitte parforhold som gjelder, og hverdagsproblemer mange av oss kan slite med. Hvor godt kjenner du egentlig dine naboer?

Det er Rikke som er forteller stemmen i boka, og den fortelles i jeg-form. Innimellom blir det også noe politietterforskning. «Elskeren» har korte kapitler i forhold til debutboka «Terapeuten», noe som bidrar til å øke spenningen, men boka kan nok muligens bli litt for saktegående for enkelte lesere.

Boka har et lite persongalleri, noe som gjør den oversiktlig, likevel finnes det nok av aktuelle gjerningspersoner. Jeg satt og trodde jeg hadde løsningen helt til siste side, men ble grundig lurt.

Slutten kan tyde på at det muligens kommer en oppfølger.

 

Mot alle odds ble jeg begeistret for bok nr. 2 også.  Det er noe med måten forfatteren bygger opp spenningen på som jeg liker. I tillegg skriver hun meget bra. Dette er derfor en psykologisk thriller jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Helene Flood

Tittel: Elskeren

Forlag: Aschehoug

Format: Pocket

Antall sider: 450

Sjanger: Psykologisk thriller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

Andre bøker jeg har lest av forfatteren: https://miniblogg.no/henningbokhylle/125131/helene-flood-terapeuten.html

Andre bloggere om boka:https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/krimboker/1533-elskeren

http://ibokhylla.blogspot.com/2021/06/elskeren-av-helene-flood-en-fin-samling.html?m=1

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/06/elskeren-av-helene-flood-utskt.html?m=1

https://tinesundal.blogspot.com/2021/07/elskeren-en-spennende-krim-fra-helene.html?showComment=1626739341858&m=1#c222411148752635638

Roar Ræstad “Slagmark”

Roar Ræstad “Slagmark”

 

Forlaget om boka:

 

Krigen er snart over, men det blir bare fred for Gabriel Navarseth om han velger riktig vei ut.

Mai 1945. Gabriel Navarseth og forloveden Anna Rhone kjemper seg gjennom det krigsherjede Europa. Hva fikk dem til å forlate Trondheim og legge ut på en livsfarlig reise gjennom Europas slagmarker nå som krigen er så godt som over?

Roar Ræstad har levert en imponerende slutt på den storslåtte sagaen om dobbeltagenten Gabriel Navarseth.

 

Om forfatteren:

 

Roar Ræstad (f. 1968) debuterte med Sovende hunder i 2014, den første romanen om politibetjent Gabriel Navarseth i Trondhjem under andre verdenskrig.  Ræstad underviser på Strinda videregående skole i Trondheim og har en master i historie fra NTNU. Sovende hunder ble nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut i 2014. Ræstad kombinerer det beste fra den historiske romanen og den plottdrevne spenningsfortellingen.

 

“Slagmark” er den fjerde og siste boka om politietterforsker Gabriel Navarseth. Navarseth, som egentlig er motstandsmann, balanserer på knivseggen her i sin rolle for tysk statspoliti og lokalt politi.

 

I boka følger vi to historier som er nære hverandre i tidsperspektiv. Den ene er i slutten av krigen i Trondheim hvor Navarseth etterforsker et mord på en barndomsvenn. Den andre er Gabriel og Annas flukt til Tyskland og tiden etter krigen. Etterforskningen av mordet er ikke risikofritt for Gabriel og han havner i flere farlige situasjoner underveis når han beveger seg mellom kommunister og motstandsfolk. Flukten setter også Gabriel og Anna i farlige situasjoner underveis. Anna er i tillegg gravid. Hvordan blir Gabriel sitt ettermæle etter flukten er og uvisst, selv om tyskerne underveis har kapitulert.

 

Boka er velskrevet, og kapitlene slutter slik at du bare må lese videre for å se hvordan historiene ender. Jeg ble veldig nysgjerrig på begge historiene underveis i lesingen.

I etterforskningen ble det umulig å gjette rett gjerningsperson blant alle personer vi er innom underveis. I flukten ble det spennende å se om de klarte å komme frem til bestemmelsesmålet. Spenningen varer gjennom hele boka, og det er lett å se at forfatteren har drevet god research.

 

Dette er historisk krim nært opp mot virkeligheten, som viser hvordan det var på den tiden og hvordan de hadde det da. Vi får gjennom disse fire bøkene høre om hvordan det var under krigen i Trondheims traktene. Liker du krim og historie fra krigen er denne boka derfor perfekt. Den er både realistisk og troverdig. For meg som liker begge deler ble dette perfekt i match. Dette er god historisk krim av beste kvalitet.

Boka avslutter på en måte som kan tyde på at det kommer flere bøker i serien.  

 

Fakta:

 

Forfatter: Roar Ræstad

Tittel: Slagmark

Forlag: Vigmostad&Bjørke

Format: Innbundet

Antall sider: 330

Sjanger: Historisk krim

Serie: Bok nr. 4

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5 

 

Andre bloggere om boka:https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/06/slagmark-av-roar-rstad-verdig.html?m=1

 

 

Anders Christoffersen “En sykepleiers hverdag”

Anders Christoffersen “En sykepleiers hverdag”

 

Forlaget om boka:

 

Jobben som sykepleier er svært variert og full av utfordringer. I denne boken tar sykepleier Anders Christoffersen oss med på innsiden av det norske helsevesenet. Vi følger ham i arbeid på legevakt, akuttmottak, nyfødtintensiv, ambulanse og psykiatrisk avdeling. Gjennom enkelthistorier får du et innblikk i hvordan sykepleiere døgnet rundt jobber med å redde og bevare liv i Helse-Norge. I boken blir du med når sykepleier Anders passer på premature barn på nyfødtintensiven, rykker ut på hjertestanser, tar imot syke og skadde på legevakten og mye mer. En sykepleiers hverdag gir deg et unikt innblikk i norsk helsevesen.

 

Om forfatteren:

 

Anders Christoffersen er utdannet hjelpepleier og sykepleier, og sommeren 2021 ble han ferdig utdannet lege ved Universitetet i Pécs. Han debuterte som forfatter i 2021, med dokumentarboken “En sykepleiers hverdag”.

 

Boka inneholder 37 historier fra en sykepleiers hverdag. Spekteret i historiene er vidt. Vi følger ham i arbeid på legevakt, akuttmottak, nyfødtintensiv, ambulanse og psykiatrisk avdeling. Forfatteren tar oss med oss inn i hverdagen til helsepersonell og deler sine opplevelser. Vi får høre om å bli truet på jobb, hvordan det er å jobbe med alvorlig syke nyfødte, hvordan det er å være medmenneske, og mye annet av alt yrket rommer. Et kapittel er viet til Korona, jobben han utførte på teststasjon, korona-legevakt og telefon. Vi får og se hvordan et trylletriks og en ballongfigur kan gjøre konsultasjon lettere for både store og små. Det er med andre ord både gode og triste historier som fortelles, og han deler også private historier fra turer han har vært på, der han bidra som sykepleier.

Vi får også høre om situasjoner der forfatteren tenker at han kunne gjort mer for pasienten, eller følte han tabbet seg ut. Når du er sykepleier så må du være skjerpet hver eneste dag på jobb. Å gjøre feil kan få meget store konsekvenser. Dette er historier som har gjort inntrykk på ham gjennom jobben i helsevesenet, tanker rundt dette, og det som skjer i et yrke der ingen dager er like.

Navnene på personene i boka er fiktive, og forfatteren har måttet begrense historiene for å ikke bryte taushetsplikten og personvernet.

Boka er lettest, med korte kapitler, og passer til alle som vil ha et innblikk i en sykepleiers hverdag

 

Etter å ha lest denne boka så ser jeg hvor mye dette yrket rommer, og viktigheten av det. Jeg fikk et fint innblikk i en sykepleiers hektiske hverdag, alt de står i å, og avgjørelser og vurderinger som må tas.  Hvis du synes det er lang ventetid når du oppsøker legevakten, så anbefaler jeg deg å lese denne boka. Etterpå er det lettere å forstå prioriteringene de må ta, og at noen må vente lenger enn andre. Boka bidrar til å forstå sykepleieryrket bedre. De skal være medmennesker, samtidig som de må ta viktige avgjørelser.

Dette er ei bok jeg anbefaler sterkt videre. Den kan være veldig grei å ha lest før du en gang må møte helsevesenet, enten som syk eller pårørende. Sykepleiere er vanligvis de første du møter i livet, og de siste du treffer når livet ebber ut.

 

Du tror kanskje du vet hva en sykepleier jobber med?

Dette vil nok endre seg etter å ha lest denne boka.

 

Fakta:

 

Forfatter: Anders Christoffersen

Tittel: En sykepleiers hverdag

Forlag: Cingulum forlag

Utgivelsesår: 2021

Format: Pocket

Antall sider: 199

Sjanger: Dokumentar 

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Roger Albrigtsen “Med krigen som skygge”

Roger Albrigtsen “Med krigen som skygge”

 

Forlaget om boka:

 

Her blir du kjent med 19 menneskers opplevelser fra krigs- og etterkrigstid i Finnmark. Beretningene er åpne, ærlige og sterke. Boken er forfatterens bidrag til historien om et folk der mange med sine sterke rygger ennå bærer minnenes bagasje.

 

Om forfatteren:

 

Roger Albrigtsen (f.1971.) kommer fra Evenes i Nordland. Han bor i Porsanger, Finnmark. Han har gitt ut en rekke bøker om krigen. Han har gitt ut ni bøker totalt.

 

 

Jeg har tidligere lest to bøker fra samme forfatter som  har handlet om krigsseilerne fra nord hvor nr tre i denne serien kommer neste vår.

Her får vi høre 19 sterke historier fra krigen og årene etter, under gjenreisningen av Finnmark. Det var først da krigen startet, for de som kom tilbake og fant alt jevnet med jorden. Vi får høre om slitet de måtte gjennom for å bygge alt opp igjen. For mange av dem varte krigen livet ut.

Viljen til å stå på for å gjenreise det ødelagte var stor blant befolkningen i Finnmark, men de måtte lete etter materialer for å bygge opp igjen sine utbomba og nedbrente hus. Den første tiden bodde mange i telt og gammer, før det ble bygget permanente boliger.

Vi får også høre om flukten fra Finnmark, samt inntrykk fra krigen.

Boka er en fin hyllest til de som var med på å bygge opp landet igjen. Noen forteller mer enn andre, og det er tidvis både sterke og rørende historier som blir fortalt.

Det var også veldig farlig å ferdes rund, for det lå igjen mye gjenglemt krigsmateriell. Ammunisjon og annet sprengstoff som kunne forårsake farlige situasjoner ved feil bruk. Den dag i dag finner man enda store mengder av dette rundt omkring.

I media sørpå ble det snakke lite om dette, og mange sørpå forsto derfor ikke hvorfor det kom så mye folk flyttende fra nord. Media var på den tiden mer opptatt av å fortelle om heltene i sør, og skrev lite om hvor hardt rammet de nordpå var.

Boka er illustrert med personlige bilder, tatt av de som forteller historiene sine. Slik får vi også se hvordan det så ut under krigen og årene etterpå.

Boka er lettlest, og passer for de fleste. Her er ingen makabre historier om død og fordervelse, så boka passer også fint til yngre lesere. Det finnes også lyspunkt, gode historier blant alt det triste.

 

Boka er en flott hyllest til de som var med på å gjenreise landet i nord. Samholdet, pågangsmotet og innsatsviljen de hadde, til tross for de vanskelige omstendighetene.

Nok en gang har forfatteren gitt meg en flott leseopplevelse, og fortalt en viktig del av historien fra krigen og årene etterpå. Jeg fikk et fint innblikk i noe jeg ikke visste så mye om fra før, og det var både sterk og rørende lesing.  Jeg leser gjerne flere bøker av denne forfatteren. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre!!!

 

Fakta:

 

Forfatter: Roger Albrigtsen

Tittel: Med krigen som skygge

Forlag: Forlaget Kristiansen

Format: Innbundet

Antall sider: 203

Utgivelsesår: 2018

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5