Sunniva Vagstad & Dominic Munton “Det brenner”

Sunniva Vagstad & Dominic Munton “Det brenner”

 

Forlaget om boka:

 

Et rollespill ender i katastrofe da det plutselig begynner å brenne i skogen. Alle flykter fra flammene og kommer seg trygt ut. Alle bortsett fra èn.

I forsøket på å finne ut hva som egentlig skjedde med Isak, setter Siv og Ben sin egen fremtid på spill. Det brenner! handler om de store tingene: livet, døden og forelskelse. Og klima.

 

Om forfatterne

 

Sunniva Vagstad (f.1987) er fra Førde. Hun er ingeniør i undervannsteknologi og har også en mastergrad i russisk. I ti år var Sunniva aktiv i fallskjermmiljøet på Voss. Hun har over 500 fallskjermhopp og to fjerdeplasser i NM.

 

Dominic Munton (f. 1986) er opprinnelig engelsk, men har de ti siste årene bodd ulike steder i Europa. Han har livnært seg som poet, gatemusikant og drevet en økologisk soppgård i Frankrike. For to år siden flyttet han til Norge, hvor han nå jobber mot å bli psykolog.

 

Meg om boka:

 

Boka handler om fire venner som leker vikinger i skogen eller laiver, men så begynner det å brenne. Alle kom seg ikke ut av skogen, og de fire vennene blir uenig om hvem av dem som startet brannen. Hovedpersonene er Siv og Ben. Ben flyttet nylig til Norge og gjør alt for å dra til Bristol om sommeren for å møte vennene sine. For å få lov til det må han gjøre det godt på skolen. Siv har en lillesøster og en hund. Siv leker vikinger med Isak, Elias og Ylva.

 

Boka begynner litt rolig, før det blir både dramatisk og spennende. Da ble jeg hekta og ville bare lese videre å se hvordan det endte, og spenningen holdt seg til siste side. I tillegg til action og spenning, handler boka og om klima, forelskelse, døden og livet, så her får en både spenning og alvor i ei og samme bok.

Språket passer godt til alderen den er beregnet for, og boka har korte, effektive kapitler. Det er lett å komme inn i historien og forstå hva det handler om. Vi blir også godt kjent med de involverte personene.

«Det brenner» er en fin og spennende bok for barn i alderen 9-12 år, og jeg anbefaler den sterkt videre

 

Fakta:

 

Forfattere: Suniva Vagstad & Dominic Munton

Tittel: Det brenner

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Spenning 9-12 år

Serie: Fox og Fjell nr. 1

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5 –

 

Øisten Borge “Den syvende demonen”

Øistein Borge “Den syvende demonen”

 

Forlaget om boka:

 

Når den norske næringslivstoppen Axel Krogh blir funnet brutalt myrdet i sitt hjem på den franske middelhavskysten, sendes politimannen Bogart Bull fra Oslo for å bistå med etterforskningen. Selv om Krogh var en svært rik mann med en verdifull kunstsamling, er det eneste som mangler fra huset et lite maleri signert med et enkelt syvtall. Snart viser det seg at forbrytelsen har sammenheng med begivenheter mer enn hundre år tidligere, da en gruppe billedkunstnere med Edvard Munch og Henri Matisse i spissen møttes til et fuktig arbeidsopphold i Sør-Frankrike.

 

Om forfatteren:

 

Øistein Borge (f. 1958) har tidligere utgitt en serie på tre romaner om ungdomshelten Nino Glass. I 2016 krimdebuterte Borge med sin første bok om Bogart Bull – «Den syvende demonen.» Både denne og oppfølgeren «Det som aldri dør» (2017) har fått varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. I 2019 kom «Jeg er nummer 13» og i 2020 kom den fjerde boken om Bogart Bull: «Bastarden.» Øistein Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.

 

Meg om boka:

 

Øistein Borge er en forfatter jeg har hatt planer om å lese meg opp på lenge. Nå er den første boka i Bogart Bull serien lyttet til. Denne boka var hans debut som voksenforfatter, etter at han tidligere skrev bøker for ungdom.

 

Bokas hovedperson er Bogart Bull, en politimann som jobber i Kripos. Han er for tiden borte fra jobben, etter at hans kone og datter ble drept i en trafikk ulykke, men sjefen hans presser ham tilbake på jobb. Bull får i oppdrag å reise til Frankrike for å hjelpe det franske politiet med å finne ut hvem som drepte Axl Krogh.

 

Boka fortelles i tre historier. To i fortid og en i nåtid. Et bilde av Munch har betydning for drapet, og i den ene av de to fortidshistoriene treffer vi på de to kunstnerne Munch og Matisse.

Den andre fortidshistorien foregår under den andre verdenskrig, der den franske motstandsbevegelsen sloss mot tyskerne. Også her blir kunst et sentralt tema i handlingen.

Historien i nåtid er selve etterforskningen av mordet, og etterhvert veves alle de tre historiene sammen.

 

Boka har et godt språk, dette er absolutt en velskrevet krim. Det er også fin og lun humor i boka, og   kapitlene er passe lange.

Selv foretrakk jeg fortidshistoriene best, og det ble mange tråder å nøste i. Det var vanskelig å avsløre morder før helt i innspurten av boka. Det er en strålende debutbok.

 

Jeg ble underholdt romanen gjennom av innleser Kim Haugen, som passet perfekt til å lese denne boka. Han behersket franske navn utmerket, og var også dyktig på kvinnelige stemmer.

Lydboka passer fint til alle som har like dårlig hørsel som meg

Jeg ser alt frem til å lese neste bok i serien, og anbefaler denne videre.

 

 

Fakta:

 

Forfatter: Øistein Borge

Tittel: Den syvende demonen

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2016

Format: Lydbok

Innleser: Kim Haugen

Spilletid: 9:48

Serie: 1

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 4+

 

Jan Westbye “Remis”

Jan Westbye “Remis”

 

Forlaget om boka:

 

Russiske krigsskip og jagerfly har krenket norsk territorium og foretatt simulerte angrep på norske fartøy og installasjoner. Svalbard står sentralt i agitasjonen og Norge har innkalt til et krisemøte i NATO som finner sted i Operahuset i Oslo. Tilfeldigheter trekker den tidligere marinejegeren Mark ufrivillig inn i en internasjonal konflikt som eskaleres på ulike nivåer i statsapparatet. Politietterforskeren Ken Sunde får saken med å oppklare en hendelse med fraktebåten «Taunus» og blir en brikke på brettet der deltakernes trekk får uante følger. Remis er betegnelsen på et sjakkparti som ender uavgjort, men gjenstår det fortsatt flere trekk i dette spillet?

 

Om forfatteren:

 

Jan Westbye er advokat med erfaring fra forsvaret og politiet. Dette er hans debut som fotfatter. 

 

Meg om boka:

 

Jan Westbye er en av høstens debutanter innen krimsjangeren, og han debuterer med en thriller. Frode Eie Larsen har vært redaktør for boka. Denne boka har jeg lest et tidlig utkast av, så det var med stor spenning jeg ga meg i kast med lesingen, spent som jeg var på hvordan sluttresulatet ble.

 

Romanen starter med at fraktebåten Taunus synker en liten stund etter at den har lagt fra land. Omtrent samtidig blir tre personer drept på Svalsat-anlegget på Svalbard. Direktøren i Lookit-Tech AS mottar en trussel. Han må gi fra seg informasjon om noe bedriften har laget som de ser store penger i. Hvis han ikke gjør som de sier, vil det gå ut over hans nærmeste.

Samtidig holder russerne simulerte angrep på norske fartøy og installasjoner. Det er høyt spennings nivå i nordområdene, og Norge har derfor innkalt til krisemøte i NATO. Møtet blir avholdt i Operahuset.

 

Den tidligere marinejegeren Mark blir ufrivillig dratt inn i dette etter et transportoppdrag. Det viser seg å være en internasjonal konflikt som eskalerer på ulike nivåer i statsapparatet. Politietterforsker Ken Sunde i Tønsbergpolitiet prøver å finne ut hva som skjedde i forbindelse med at Taunus sank, og blir dermed en brikke i konflikten. Oslo blir angrepet fra flere hold, noe som lammer både tog, trikk og fly. Etter hvert kommer mye som ikke tåler dagens lys frem …

 

Boka har korte og effektive kapitler som gjør boken vanskelig å lege fra seg, og vi blir godt kjent med de involverte personene. Vi følger tre historier gjennom hele boka, det blir lagt opp til flere mulige løsninger, før handlingen til slutt blir vevd i sammen etter hvert som trådene nøstes. Mesteparten av handlingen foregår i Oslo, Svalbard og Tønsberg-traktene.

Selv om romanen er rein fiksjon, inneholder den likevel mange fakta, og det merkes at forfatteren har bakgrunn fra forsvaret og politi. Det er lite dødpunkter underveis, men tempo, action og spenning fra start til mål. Det blir ganske ellevilt etter hvert, så her er det bare å feste sikkerhetsbeltene! Det er tydelig at dette er en forfatter med god fantasi og stor fortellerglede, og boka blir bare bedre og bedre utover. Det ble derfor ikke mange avbrekk underveis i lesingen.

 

Som jeg nevnte i starten, så har jeg lest et tidlig utkast av boka, og jeg må si at sluttresultatet ble bra! Boka inneholder alt en god thriller skal, og dere som har likt bøkene til Ørjan Nordhus Karlsson vil nok også like «Remis.» Jeg storkoste meg boka gjennom. og gir tommel opp. Jeg likte det jeg leste og synes dette var en god debutroman og anbefaler den sterkt videre. «Remis» er en spinnvill og fantasifull thriller som holder på leseren hele boka gjennom.  Jeg ser fram til å lese flere bøker fra forfatteren!

 

Boka er nok lettest å få tak i direkte fra forlaget eller nettbokhandlere. Boka fås både som fysisk bok og e-bok.

 

 

Fakta:

 

Forfatter: Jan Westbye

Tittel: Remis

Forlag: Liv forlag

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Thriller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Jørgen Jæger “Dommen”

Jørgen Jæger “Dommen”

 

Forlaget om boka:

 

En lørdag i mai blir seks år gamle Alexander borte mens han er på tur med familien. Det blir satt i gang en storstilt leteaksjon, uten resultat. En pedofil overgriper ble sett i turområdet like før gutten forsvant. Fjellbergpostens nye og skruppelløse redaktør legger ut informasjon som røper hvem overgriperen er. Ole Vik og Cecilie Hopen kjemper forgjeves mot lynsjestemningen som brer seg. Så forsvinner også læreren Lisen Berg. Flere aner en sammenheng, men de tør ikke si noe. Ole Vik og Cecilie Hopen arbeider mot en raskt tikkende klokke da en dom faller i lagmannsretten og snur opp ned på alt. Ole Vik blir oppsøkt av en ukjent italiener som kommer med et uhyrlig krav. Hvis ikke Ole gir etter, vil Marte dø. Også for Ole holder tiden på å løpe ut.

 

Om forfatteren:

 

Jørgen Jæger er født i 1946 i Bergen. Han debuterte som forfatter i 2003 med krimromanen “Skyggejakten” som frem til nå var den første boken i serien om lensmann Ole Vik og hans etterforskere i den oppdiktede byen Fjelberghavn. Jørgen Jæger bor i Bergen sammen med sin kone Marit og bordercollien Sky.

 

 

Meg om boka:

 

Nå er vi kommet til bok nr. 13 i rekken i serien om Ole Vik og folkene i Fjellberghavn. Med denne boka passerer forfatteren en million solgte bøker, noe som gjør han til en av norges mest populære forfattere. Jeg håper han skriver mange flere bøker!

 

På tur med familien en lørdag i mai mens de leter etter hunden Lykke, forsvinner seks år gamle Alexander. Det iverksettes en stor leteaksjon der alle tilgjengelige ressurser blir tatt i bruk, men det gir ingen resultater.

En tidligere dømt pedofil blir sett i området der Alexander forsvant, omtrent på forsvinningstidspunktet. Fjellbergpostens nye redaktør er kjent som skruppelløs i jakten på nyheter og klikk, og nå røper han hvem overgriperen er. Det oppstår lynsjestemning blant byens befolkning, noe som skaper ekstra utfordringer for etterforskerne Ole Vik og Cecilie Hopen. Ole er vikar som politistasjonssjef siden hans kone Marte enda ikke er tilbake på jobb etter den store hjerteoperasjonen hun har gjennomgått.

 

Så forsvinner en lærer. Mange aner en sammenheng, men de tier. Ole og Cecilie kjemper mot tiden og ei klokke som går veldig fort. Store ressurser fra omkringliggende stasjoner, samt Røde Kors Hjelpekorps og Norske redningshunder, blir satt i sving for å løse forsvinningene. De kjemper mot klokka i jakten på svar. Samtidig faller en dom faller i lagmannsretten som snur opp ned på alt. Ole Vik blir oppsøkt av en italiener som kommer med et vanvittig krav, noe som setter Ole på store prøvelser.

 

Boka er lettlest, med korte kapitler som slutter slik at du bare vil lese videre for å se hvor dette ender. Vi treffer igjen kjente og kjære karakter fra tidligere bøker, samt et nytt og fargerikt bekjentskap i politibetjenten Oda Østberg. Forfatteren legger ut mange spor, og det finnes mange mulige gjerningspersoner å velge mellom. Jæger holder kortene tett til brystet helt til det ender i en voldsom slutt.

Som i tidligere bøker står kjernefamilien sterkt. Samfunnstemaet i boka denne gangen er pressefrihet og tilbakeføring av pedofile til samfunnet. Det beskrives på en tankevekkende måte.

Jeg koste meg nok en gang i Jægers univers, selv om denne boka nok ikke når helt opp mot fjorårets bok. Det litt for mange gjentagelser av avisoppslag og Twittermeldinger. Likevel så er den absolutt verd å lese!

Er du ute etter ei spennende krimbok med et godt plott og spenning fra første til siste side, så er dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre! Og med denne slutten, så er det betryggende å vite at det i hvert fall kommer ei bok til i serien …

 

Andre bloggere om boka: https://tinesundal.blogspot.com/2021/09/dommen-ny-spennende-krim-fra-jrgen-jger.html?m=1

https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/krimboker/1571-dommen

 

Fakta:

 

 

Forfatter: Jørgen Jæger

Tittel: Dommen

Forlag: Strawberry Publishing

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 398

Sjanger: Krim

Serie: 13

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5 –

 

Bård Nannestad “Ingeborg”

Bård Nannestad “Ingeborg”

 

Omtale fra forlaget

 

Et uventet brev utløser en eksistensiell krise hos den gamle mannen. Brevet forstyrrer den vante tilværelsen som ellers består av kryssord, kabal og kaffe i vente på ukens besøk av hjemmehjelpen. Fra kjøkkenbordet i den gamle mannens barndomshjem, blir leseren med på en indre reise gjennom livet.

 

Aldri før har mannen tatt seg tid til å reflektere over sin barndom, under og etter krigen, eller som pårørende for en alvorlig psykisk syk. Vi innvies i barndommens omsorgssvikt, samfunnets fordømmelser og et lite inkluderende møte med datidens helsevesen, skildret av en mann som aldri har stilt store krav til livet. Ut av refleksjonene stiger også en vakker historie om kjærlighet – mot alle odds.

 

Ingeborg er en liten bok om et lite liv, men allikevel universell i sine eksistensielle refleksjoner.

 

Om forfatteren:

 

Bård Nannestad (f. 1967) er oppvokst i Nittedal og bosatt i Arendal. Han er utdannet sykepleier og arbeider som psykiatrisk sykepleier.

Han debuterte i 2012 med romanen «Da Henrik Husten kom hjem» på forlaget Vigmostad og Bjørke. Ifølge forfatteren er ikke bokens handling selvbiografisk, men er inspirert av hans oppvekst i Nittedal. Romanen ble tildelt Sørlandets litteraturpris for 2013.

I 2019 utga Nannestad romanen «Mannen som elsket livet.»

«Osloeventyr», ble utgitt senere samme år sammen med Christian Rene Wold.

«Ingeborg», Nannestads sin tredje roman, kom ut i 2021. Den har han gitt ut på eget forlag.

 

Meg om boka:

 

Dette er mitt første møte med denne forfatteren, men det blir garantert ikke det siste, for denne boka likte jeg.

 

Romanen handler om en eldre mann som beskriver sin reise gjennom livet. Det har ikke alltid vært lett, men han velger å stå med rak rygg. Dagene til den eldre mannen består av kryssord, kabal og kaffe, samt å vente på besøk av hjemmehjelpen som kommer en gang i uken.

 

Et brev utløser en krise hos mannen. Her blir leseren tatt med på en indre reise gjennom livet til en mann som aldri har hatt tid til å reflektere over livet sitt tidligere.

Dette er en kort roman som allikevel rommer mye. Det er en sår, trist og nydelig roman om å leve livet i sorg og ensomhet uten å unne seg mye.

Boka veksler mellom å fortelle om det som skjer i nåtid og den gamle mannens refleksjoner over ting som har hendt ham tidligere. Mannen er en spennende person å følge, og en kan ikke unngå å føle med ham og bli glad i ham.

Forfatteren skriver på en måte som gjør at en lever seg helt inn i boka og historien om et levd liv.

Boka setter følelser i sving mens en leser, og etter at boka var lest, ble jeg sittende og reflektere over at det faktisk finnes personer som har levd lignede liv. Dette er en kort roman som en helt ikke vil skal slutte, og den slipper ikke helt taket når den er ferdig lest heller. Jeg føler med de som har levd slike liv.

 

Mange kortromaner rommer så mye mer enn en skulle tro, og jeg har etter hvert lest flere gode kortromaner. Denne boka var ikke noe unntak. Den overasket meg stort, noe som gjorde det til en veldig fin lesestund. Dette er ei bok jeg sterkt anbefaler videre!

 

Fakta:

 

Forfatter: Bård Nannestad

Tittel: Ingeborg

Forlag: Måltrost

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 139

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Lene Lauritsen Kjølner “Damen i proseccotåken”

Lene Lauritsen Kjølner “Damen i proseccotåken”

 

 

Forlaget om boka:

 

Olivia snuser i mystiske beinrester og en vielsesring under hekken til Vigdis Svingen. Er det menneskebein? Og hvem er ringens «Gro»?

 

Mens Olivia går dørbank i nabolaget, dukker det mest mystiske opp: kioskromanforfatteren Fie Frantzen, Ankerholmens Barbara Cartland, blir funnet død, under sine egne bokhyller og antikke skrivemaskiner. Mange sørger over henne. Elskeren, datteren, naboer, kolleger … Eller gjør de nå det?

 

Fie hadde pådratt seg fiender, noe Olivia finner ut i snushøne-stil. Det blir litt komplisert da hun henger i stroppen under et viltkamera, deltar på skrivekurs på Havnehotellet og kveiler seg i mindfulness-yoga, alt mens tankene kretser rundt Gro, beinrester og det store spørsmålet: Hvem drepte Fie?

 

Etter å ha møtt forleggere, forfatterkolleger, lokal litteraturelite og wannabees, stiger løsningen sakte fram. For Olivia er på saken, nok en gang i samarbeid med, Mona, Ulla, førstebetjent Evert Karlsen og sin egen, noe skeptiske elskede, Torstein Krohn.

 

Om forfatteren:

 

Lene Lauritsen Kjølner (f. 1962 på Nøtterøy) er en norsk forfatter som stort sett skriver i sjangeren feelgood- og hyggekrim. Hun stiftet i 2020 Fagervik forlag, oppkalt etter stedet der hun bor. Lene har bakgrunn fra reiseliv og flyselskap, i tillegg til to perioder som folkevalgt i Tønsbergs lokalpolitikk og fylkespolitikken i Vestfold. Hun har til nå skrevet 8 bøker i serien om Olivia Henriksen. Samt “Petra Pettersens perfekte plan – Åtte uker til jul”

 

Meg om boka:

 

Dette er bok nummer åtte i serien om Olivia Henriksen. Jeg så frem til å lese denne etter å ha likt hennes tidligere utgivelser jevnt over bra. Forfatteren har skapt sin egen sjanger innen krim. Her får du snert, skråblikk på verden rundt oss, humor og spenning slik en god krim skal inneholde.

 

Som vanlig har Olivia en tendens til å være der det skjer. Denne gangen er hun hos Vigdis Svingen som finner mystiske beinrester og en giftering med navnet Gro inngravert. Mens Olivia går fra dør til dør for å finne ut hvem denne Gro er, snubler hun oppi en død person. Det viser seg å være Fie Frantzen, en bestselgende forfatter innen kioskromansjangeren, Ankerholmens svar på Barbra Cartland.

Fie blir funnet død under sine egne bokhyller og antikke skrivemaskiner. Noen sørger over henne, men ikke alle for Fie har pådratt seg fiender i sine år i bokbransjen. Olivia henger opp viltkamera, deltar på skrivekurs og møter folk innen bokbransjen for å komme til bunns i mysteriet. Hun får nok en gang god hjelp av sine gode venninner Mona og Ulla. Hun får også hjelp av førstebetjent Evert Karlsen, og sin elskede Torstein Krohn, selv om sistnevnte ikke alltid er like begeistret for at hun stikker nesa si borti politiets arbeid. Samtidig kretser tankene rundt funnet av beinrestene og gifteringen.

 

Nok en gang leverer hun ei lettbeint og underholdende bok med alle ingrediensene vi kjenner fra hennes tidligere bøker. Snert, skråblikk på verden rundt oss, humor og spenning. Lik de tidligere bøkene, treffer vi også her på flere sterke kvinner. Dette er en bok uten bisarre og groteske ting, som allikevel inneholder mye spenning. Kapitlene er korte og handlingsmettede, noe som gjør du bare må lese videre for å se hvor ender. Forfatteren har lagt ut mange cliffhangere, og her er mange nok mistenkte til å holde på spenningen helt til siste side er lest. Boka har bra tempo fra start til slutt.

Man kan også se noe som ligner på små stikk og erfaringer med bokbransjen …

Jeg storkoste meg nok en gang i Lenes verden, og synes denne boka er ei av de beste i serien så langt. Jeg ble raskt slukt inn i boka og ble værende på Ankerholmen og Havnehotellet til siste side var lest, og jeg har virkelig sansen for Lenes skråblikk og humor. Jeg ser derfor frem til flere bøker om Olivia, og gjerne også litt mer om historien med Gro og andre av de nye bekjentskapene.

Jeg anbefaler denne boka på det sterkeste.

 

Fakta:

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner

Tittel: Damen i proseccotåken

Forlag: Fagervik

Format: E-bok

Sjanger: Feelgood & hyggekrim

Serie: 8

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

Ørjan Nordhus Karlsson “Rød Stjerne”

Ørjan Nordhus Karlsson “Rød Stjerne”

 

Forlaget om boka:

 

Norge blir medlem av FNs sikkerhetsråd. Fem uker senere blir Monrad Foyn, Norges ambassadør til FN, funnet død i sin residens i New York. På Svalbard gjør det norske politiet en sjokkerende oppdagelse da likene av to russiske spesialsoldater blir funnet utenfor en omstridt radarstasjon. Er det en sammenheng mellom de to sakene? Ida Vinterdal, lagfører i spesialstyrken Gruppe Alpha, som sendes til Svalbard for å assistere politiet, tror det er det. Noen er i alle fall villig til å ta i bruk alle midler for å holde sannheten skjult.

 

Om forfatteren:

 

Ørjan Nordhus Karlsson Født: 17. april 1970 i Bodø er en norsk forfatter og avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Karlsson er utdannet cand.polit. i sosiologi ved Universitetet i Oslo og har tatt Hærens befalsskole. Han har tjenestegjort syv år i Hæren, blant annet i UNPROFOR i Makedonia.

 

Meg om boka:

 

Så er vi kommet til bok nummer tre i serien om Ida Vinterdal hovedrollen. De to første bøkene var meget bra, så jeg så virkelig frem til å lese denne. Alle tre bøkene kan fint leses frittstående.

 

Handlingen foregår for det meste på Bryn/New York hvor politimannen Kyrre Kaupanger blir sendt til New York for å fine ut av drapet på den norske ambassadøren. Ida Vinterdal, lagfører for spesial troppen gruppe Alpha, sendes til Svalbard, der hun må inngå et uventet kompaniskap med Thorbjørn. På nett sitter hackeren Anatoli og gjør lyssky avtaler, sammen med sin businesspartner Sara Benkov, som ingen helt vet hvor er fra. Muligens er hun skandinavisk?

I utenriksdepartementet har Michael Raade fått urovekkende informasjon om ambassadøren like før han døde. Dette utvikler seg til et farlig spill mellom USA og Russland, der Norge kun blir en liten brikke. Å jakte på sannheten blir både farligere og større enn de hadde sett for seg, og Ida, som sliter med utmattelse, er usikker på om hun klarer å fortsette i jobben.

 

Kapitlene er korte og handlingsmettede og slutter med effektive cliffhangere som gjør at du bare må lese videre. Hvert kapittel har et navn som overskrift, der vi følger hver enkelt av de fire personene underveis. Språket i boka er meget bra, det samme er dialogene.

Dette er en topp thriller uten særlige dødpunkter. Boka har alt en god thriller skal inneholde. Her er det bare å spenne fast sikkerhetsbeltet og sørge for at du har det du trenger innen rekkevidde, for du blir sittende til boka er ferdiglest.

Vi ser at forfatteren har god kunnskap om det han skriver om, korrekte historiske fakta blandet med fiksjon, gjør at boka fremstår realistisk og troverdig.

Med denne romanen befester forfattere sin posisjon som en av våre absolutt beste thrillerforfattere både nasjonalt og internasjonalt. Er du på utkikk etter en politisk thriller på internasjonalt nivå, uten særlige dødpunkter, så er denne å anbefale.

 

Boka er like bra som lydbok som vanlig bok.

 

Om forfatteren:

 

Ørjan Nordhus Karlsson Født: 17. april 1970 i Bodø er en norsk forfatter og avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Karlsson er utdannet cand.polit. i sosiologi ved Universitetet i Oslo og har tatt Hærens befalsskole. Han har tjenestegjort syv år i Hæren, blant annet i UNPROFOR i Makedonia.

 

Fakta:

 

Forfatter: Ørjan Nordhus Karlsson

Tittel: Rød Stjerne

Forlag: Gyldendal

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Serie: Bok 3

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

Frøydis Lilledalen “Paradis”

Frøydis Lilledalen “Paradis”

 

Forlaget om boka:

Jonas Bø er førstebetjent ved Manglerud politikammer. I Bø sitt distrikt er to eldre menn drept. Både metode og åsted vitner om et dyrisk raseri. For å forsterke etterforskningsgruppa, hyrer Bø inn bydelens eneste profilerer, psykologen Petra Hassel. Petra plages av en økende paranoia. Klienter dør, og privatlivet blir mindre og mindre privat. De ulike rollene blir etter hvert umulig å skille fra hverandre, alt vikles inn i hverandre, til et stort og skremmende kaos. Er hun i fare, eller er det fantasien som leker med henne? Saken krever stadig nye ofre. Hvem er ute på hevntokt i Oslo syd? Og ikke minst hvorfor? Spor peker etter hvert mot et idyllisk boligfelt ved Østmarka. Gule rekkehus virker inviterende og harmoniske ved første øyesyn, men idyllen forstyrres når teamet får kikke bak rutete gardiner, og ned i gamle kjellere. Ikke før det går opp for Jonas at han selv har en rolle i dramaet, begynner brikkene å falle på plass, og det får verdenen hans til å rakne. Gamle, begravde hemmeligheter truer med å ødelegge livene til både førstebetjenten og profilereren.

 

Om forfatteren:

Frøydis Lilledalen (f. 1976) bosatt i Oslo. Hun jobber som Psykologspesialist, parterapeut og tangodanser. Paradis er hennes debut som forfatter.

 

Meg om boka:

Frøydis Lilledalen er en av høstens debutanter på krimfronten. Det er alltid spennende med nye forteller stemmer, og med en dreven krimforfatter som Frode Eie Larsen som redaktør, lover dette bra.

Romanen starter med at to eldre menn blir funnet drept. Måten de er drept på, tyder på at det er samme gjerningsperson som står bak. Førstebetjent Jonas Bø får oppgaven med å oppklare drapene. Han forsterker etterforskningsgruppen ved å hyre inn bydelens eneste profiler, psykologen Petra Hassel.

Petra sliter med sine egne ting. Klienter dør, privatlivet hennes blir mindre og mindre privat, alt blir et skremmende kaos. Hva er virkelighet og hva er fantasi?

Flere personer dør, og det blir etter hvert veldig farlig for både Jonas og Petra. Hvem er ute på hevntokt? Hvem har noe å skjule? Gamle hemmeligheter som ikke tåler dagens lys avdekkes. Saken bringer dem til et idyllisk boligfelt ved Østmarka Det ligner på et slikt mange av oss bor i, der alt virker harmonisk ved første øyekast, men idyllen blir brutt når etterforskerne kikker nøyere etter. Hvem vet hva som skjuler seg bak naboens vegger?

Boka er lettlest og leses rett frem., og har korte og handlingsmettede kapitler. Handlingen er lagt til bydelen Manglerud i Oslo.  Mellom kapitlene forteller morderen hvorfor han begår ugjerningene. Dette er ikke en bok med action og spenning fra start til slutt, men uhyggen kommer sakte krypende og gjør lesingen spennende. Forfatteren utforsker menneskesinnet, hva er grunnen til at personene er blitt slik de er? Vi blir godt kjent med personene som er involvert.

Forfatteren legger ut mange spor og mulige løsninger, noe som gjør at du bare vil lese videre. Vi ser også at forfatteren vet hva hun skriver om, hun har tydelig gjort nytte av sin bakgrunn som psykolog.  Selv om historien er oppdiktet, framstår den veldig realistisk, og jeg liker bøker hvor forfatteren går inn i menneskesinnet. Og kjenner du virkelig naboen så godt som du tror?

Dette er en roman som vil passe de fleste lesere, men selv om tempoet ikke ødela leseopplevelsen, så kunne det gjerne vært enda litt mer action. Dette er uansett en lovende debutroman, og en debutant som fortjener å bli lest. Jeg ser frem til å følge Jonas og Petra i kommende bøker. Dette er en roman jeg anbefaler videre!

 

Jeg sier som tidligere: Våg deg bort fra bestselgerlistene når ser etter nye bøker. Det fines mye bra som er skrevet av ferske eller ukjente forfattere, så du vil garantert bli positivt overasket og få mange flotte leseropplevelser!

 

Boka er antagelig enklest få tak i direkte fra forlaget eller hos nettbokhandlerne. Halvparten av forfatterens fortjeneste går til ME-forskning ved Haukeland sykehus.

 

Fakta:

Forfatter: Frøydis Lilledalen

Tittel: Paradis

Forlag: Liv forlag

Utgivelsesår 2021

Format: E-bok

Sjanger: Krim

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Søndagstur i flott høstvær

Søndag er en fin dag for tur i skog og mark. Bare til å fine ei lydbok å labbe avgårde. Valget for dagens tur falt til en plass jeg ikke har vært på flere tiår. Ble gjensyn med noen gamle gravhauger som ligger på Stavanes som var målet for ture. En ser høsten kommer fort snikende nå med alle sine farger. Det er i grunnen greit og ha tur muligheter rett utenfor døren Legger ved bilder fra turen 

 

Det ble som vanlig ei lydbok på øret. Valget falt på Øisten Borge sin debut bok “Den syvende demon” som er en forfatter jeg lenge har hatt planer om å lese meg opp på etter hørt mye godt om hans bøker om Bigart Bull. Boka er innlest av Kim Haugen. Denne boka blir heller lest pga innleser passer ikke til min dårlige hørsel. 

 

Runo Isaksen “Om tre dager er jeg fri”

Runo Isaksen “Om tre dager er jeg fri”

 

Forlaget om boka:

Bergen 2021: Mens korona herjer, står Synna framfor sitt store gjennombrudd. Hun har det kunstneriske ansvaret for et nytt og egenartet hotell, og handlingen leder fram mot hotellåpningen. Men alt er ikke som det burde være. Handlingen drives fram av fire personer som står Synna nær: Synnas venninne Elvira har det meste, men savner det viktigste: kjærligheten. Finner hun den nå? Charlie er sønn av forretningsmannen Konrad Riber. Nå, med farens uventede satsing på hotelldrift, er hans store sjanse kanskje endelig her? Synnas mor Jakobine lever i utenforskap, og kjemper sårt for sin verdighet. Synnas bestemor Maja har alltid hatt omsorg for andre. Om tre dager er hun fri, forhåpentligvis. Historiene fletter seg inn i hverandre og kretser om hva Synna betyr for hver enkelt av dem: beundring, hengivelse og kjærlighet, forvirring, svik og anger.

 

Om forfatteren:

Runo Isaksen (f. 1968) er oppvokst i Lyngen (Troms) og Stavanger, nå bosatt i Bergen. Han har utgitt seks romaner (Aschehoug forlag), den første fikk han Aschehougs debutantpris for. I tillegg har han utgitt to faglitterære bøker: Den ene er en reportasjebok fra Israel og Palestina, og handler om forfattere og litteraturens potensielle rolle i konflikt og krig (Cappelen 2005). I 2021 etablerte Runo Isaksen Teft forlag. Om tre dager er jeg fri er han sjuende roman, og den aller første utgivelsen på Teft forlag.

 

Meg om boka:

Dette er en kort roman, og den fortelles i seks historier der vi møter igjen de samme personene i flere av dem. Synna møter vi i alle historiene. Handlingen foregår i Bergen mens koronaen herjer, og Synna står foran sitt store gjennombrudd. Hun har fått det kunstneriske ansvaret for et egenartet hotell som skal åpnes, noe som er risikabelt under rådende forhold. Vi følger handlingen frem mot åpningen. Kommer Synna i mål med dette oppdraget?

Handlingen drives frem av fire personer som står henne veldig nær. Hennes beste venninne som har det meste, bortsett fra kjærligheten, Synnas mor Jakobine, Synnas bestemor som hun har vokst opp hos og Charlie som har fått oppdraget med å utsmykke dette hotellet av sin far. forretningsmannen Konrad Riber, som nå uventet har satset på hotelldrift, Er dette Charlies store sjanse?

Historiene fletter seg inn i hverandre, og handler hva Synna betyr for hver enkelt av dem.  Beundring, hengivelse, kjærlighet, forvirring, svik og anger.

Dette er en lettlest og fin, varm og nydelig liten roman om den vanskelige kjærligheten, hvor vi følger både Synna og de fire personene som står henne nær. Historiene fletter seg fint inn i hverandre, og v kommer godt under huden på de involverte personene. Som leser satt jeg og håpet på at Synna skulle komme i mål med oppdraget hun hadde fått, men det virket ikke lovende.

Selv om handlingen er lagt til Bergen under koronaen, så er romanen rimelig koronafri. Liker du noveller med en rød tråd, er dette ei bok du nok vil like. Jeg ble raskt ført inn i boka, og ville bare se hvordan dette endte. Ei bok jeg anbefaler videre!!

 

Fakta:

 

Forfatter: Runo Isaksen

Tittel: Om tre dager er jeg fri

Forlag: Teft forlag

Format: E-bok

Sjanger: Roman

 

Terningkast 5-

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget