Leste bøket i november 2022

 

November måned er over og mange spennende nyheter, og jeg har lest 12 bøker med variert innhold, selv om det ble mye krim denne måneden.

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Noen av bøkene som er motatt som lese-eksemplar fra forlagene og lånt på biblioteket.

Bøkene er lest som både ebok og lydbok

Håper dere finner noe som dere vil lese

En fin førjulstid ønskes dere alle, og en fin llese månes til dere alle. Takk for følget denne måneden.

 

 

 

Kometen av Bjørn Bottolvs

Terningkast 4

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/kometen-av-bjorn-bottolvs.html

Forlaget om boka:

En farget kvinne blir funnet avkledd og myrdet ved Grinibrua utenfor Oslo. Politiet står med et offer med ukjent identitet og uten spor som kan lede til gjerningsmannen. Kort sagt en verst mulig sak for politiet, en sak hvor den ene teorien om gjerningsmann og motiv er like god som den andre. Politibetjent Jo Kaasa blir trukket med i etterforskningen, på grunn av mannskapsmangel, og etterforskningen avslører mang en lyssky affære, uten at politiet kommer nærmere løsningen på kriminalgåten. Jo Kaasa er på alle måter en sjelden hovedperson i en kriminalroman. Han er patruljerende politibetjent, ikke røyker han, ikke drikker han, ja, han liker ikke engang kaffe. Han lever et normalt familieliv og har de problemene en turnusarbeidende har. Han har valgt å jobbe «på gata», som han sier, fordi «det er sånn han ønsker å ha det, treffe folk, treffe dem på godt og vondt, og ha noen formiddager fri». Og nettopp arbeidet på gata gjør at han får innblikk i miljøer som skal vise seg å ha betydning for oppklaringen av saken. Kometen er en kriminalroman som gir et innblikk i storbyens skyggesider på slutten av nittitallet.

 

 

Jentene i skyggen av Simon Häggström

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/jentene-i-skyggen-av-simon-haggstrom.html

Forlaget om boka:

I Bucuresti sliter atten år gamle Loredana med å skaffe nok penger til familien. Tilværelsen som prostituert i slummen er beinhard, så da hun blir lovet et liv i luksus i Sverige, hopper hun på tilbudet. Sykepleieren Lina blir mistenksom da hun treffer en mishandlet kvinne fra Romania. Noen uker tidligere hadde hun en annen pasient med lignende skader, og begge kvinnene samme uvanlige tatovering. Hva har hendt med dem? Sannheten viser seg å være langt verre enn Lina har forestilt seg. Rundt om i Stockholm er det leilighetsbordeller som drives av menn som kjøper og selger kvinner som handelsvarer. Markus Lundström og Natalia Volotkova i Menneskehandelgruppen er på sporet av et av disse nettverkene. Men de står fast og Natalia tar saken i egne hender – en beslutning som viser seg å bli like livsfarlig som den er effektiv.

 

 

Is av Bjørn Bottolvs

Terningkast 4

Boka er lånt på biblioteket.

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/?p=2835&preview=true

Forlaget om boka :

Bjørn Bottolvs debuterte med kriminalromanen Kometen i 1999. I Is treffer vi nok en gang førstebetjent Jo Kaasa. En kunstmaler, en klassekamerat av Kaasa, er forsvunnet rett før utstillingsåpning, et lik blir funnet ille tilredt i Sognsvann og en person truer med å kidnappe Jo Kaasas sønn. Sakene hoper seg opp for etterforskerne på Majorstua, men sakene ser ut til å ha kryssende spor.

 

 

 

Ein venn som meg av Helene Guåker

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/ein-venn-som-meg-av-helene-guaker.html

Forlaget om boka:

Sofie går i niande klasse. Ho blir fryst ut av alle og har ikkje ein einaste venn etter at ho blei svikta av Emilie sommaren før åttande. No tel Sofie ned dei 340 skuledagane før ho kan flytta frå øya og begynne på vidaregåande.

Så kjem det ei ny jente i klassen, Carla. Ho er så sjølvsikker at ho ikkje ser ut til å ha eit einaste problem i heile verda. Kan Sofie få ein ny venn i Carla?

Men så viser det seg at Carla ber på ei hemmelegheit. Ei hemmelegheit som kan setja heile vennskapet i fare.

Kan Sofie greie å vera ein ordentleg venn?

 

 

 

Foræderen av Jørn Lier Horst

Terningkast 5

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/foraederen-av-jorn-lier-horst.html

Forlaget om boka:

Etter dager og uker med uvanlig mye regn gir jordmassene i et boligområde i Larvik etter. I alt ti hus blir tatt av skredet. Wisting havner midt i redningsarbeidet. Gjennom natten blir alle beboere gjort rede for, og det blir klart at ulykken ikke har krevd menneskeliv. Neste dag blir det likevel funnet en død mann i rasmassene. Nærmere undersøkelser viser at han døde minst 48 timer før raset gikk. Etterforskningen griper inn i flere andre pågående politioperasjoner, og Wisting blir satt til å lede en felles etterforskningsgruppe. Men snart blir det klart at det sitter minst én forræder rundt etterforskerbordet.

 

 

 

 

Lepra av Anders Totland

Terningkast

Boka er lånt på biblioteket.

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/lepra-av-anders-totland.html

Forlaget om boka:

Om spedalske i Norge. Det handler om kropper som visner bort, mennesker som blir sendt vekk fra familien, lokalsamfunn i oppløsning, desperate fluktforsøk og spedalske som snek seg til å ha sex når ingen kunne se dem. Vi får også høre om hvordan forskere, med Armauer Hansen i spissen, klarte å få bukt med sykdommen i Norge.

 

 

 

Hver tiende mann måtte dø av Per Hansson

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/hver-tiende-mann-matte-do-av-per-hansson.html

Boka er lånt på biblioteket

Forlaget om boka:

Nyutgivelse av Hanssons kritikerroste dokumentarroman fra 1967 om krigsseilernes liv og skjebne under annen verdenskrig. Per Hansson var tidlig ute med å tale krigsseilernes sak. Denne dramatiske dokumentaren er fortalt effektivt som en film. Med hjerteskjærende skildring av enkeltskjebner og storkrigen som bakteppe tegner Hansson et bilde av konvoifarten som har tålt tidens tann godt.

Fra bokens opprinnelige baksidetekst:
Intet normalt menneske kunne seilt i konvoiene uten å bli merket for livet i større eller mindre grad og tusener av krigsseilerne har levd i «et fredens helvete» og kjempet en umenneskelig kamp for å opprettholde en vanlig borgerlig tilværelse etter 1945.
Denne boken er bygget på samtaler med nesten et halvt hundre menn fra mange skip og farvann i krigens tid.
En del av de mennene forfatteren har snakket med seiler fortsatt i konvoiene. De skriker om nettene og ligger alltid med åpne dører for å kunne «styrte på dekk».

 

 

Mairegn av Bjørn Bottolvs

Terningkast 4

Boka er lånt på biblioteket

Forlaget om boka:

Mairegn er den tredje kriminalromanen med den patruljerende politimannen Jo Kaasa i hovedrollen. I øsende regn finner Kaasa en skamfert og drept marokkaner i buskene like ved den delen av Frognerparken som er et yndet treffsted for homofile. Dermed har politistasjonen på Majorstua fått en sak som skal vise seg å kreve større ressurser enn det stasjonen rår over. Er dette et sjalusidrama i det homofile miljøet, eller er det rasistisk motivert, og hva i all verden gjorde en selvstendig næringsdrivende nordafrikaner med sju barn i Frognerparken den dagen? Mairegn er en kriminalroman fra dagens Oslo, og leseren får et innblikk i storbyens skyggesider på begynnelsen av et nytt årtusen. Bjørn Bottolvs viser at han har grep om politiets arbeidsmetoder og miljøet som skildres.

 

 

 

Sjelemaleren av Ildefonso Falcone

Terningkast 5

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/sjelemaleren-av-ildefonso-falcones.html

Forlaget om boka:

Barcelona, 1901. Kontrasten mellom rik og fattig er stor, og de politiske spenningene ulmer i byens gater. Arbeiderbevegelsen er i vekst, og den konservative katolske overklassen gjør seg klar til kamp.

Kunstneren Dalmau Salas er fanget mellom to verdener. Han er født og oppvokst blant Barcelonas stolte håndverkere, mens hans store kjærlighet, Emma, er sterkt engasjert i arbeiderbevegelsen. I takt med at Dalmaus kunstneriske virke når nye høyder, begynner hans politiske overbevisninger og kjærlighet til Emma å vakle. Kan Dalmau fortsette å formidle de de fattiges elendige kår gjennom kunsten sin, når han selv lever det søte liv? For å finne seg selv, må han avgjøre hva som er viktigst for ham, både som mann og som kunstner.

 

 

 

Datter savnet av Anna Jansson

Terningkast 5-

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/datter-savnet-av-anna-jansson.html

Forlaget om boka:

Dette er en historie om en forelders verste mareritt, og hva som kan skje med et forsømt barn når verden har blitt uutholdelig. For fem år siden forsvant tjue år gamle Vera Bark fra et utdrikningslag i en liten landsby utenfor Örebro. Siden har faren hennes, kriminalinspektør Kristoffer Bark, forgjeves søkt etter henne langs Hjälmarensjøen. Vera antas å ha druknet, men tvilen forstyrrer og plager ham fortsatt. Tre år etter Veras forsvinning blir en ung sykepleier fra samme sted borte. Etterforskningen fører ingen steder og har blitt avsluttet da Kristoffer Bark bestemmer seg for å gjenåpne saken. Snart innser Bark at det er flere sammenhenger mellom de to sakene enn han først forestilte seg.

 

 

 

Lukk meg inn i ditt hjerte av Eva Salhus Winther

Terningkast 4

https://henningbokhylle.blogg.no/lukk-meg-i-ditt-hjerte-inn-av-eva-salhus-winther.html

Min omtale av boka:

Forlaget om boka:

Lukk meg i ditt hjerte inn Sorg og tårer gjør meg blind Natt og dag er samme slag Du blir aldri min Sommeren 2014 kommer journalisten Lena Berg hjem til Fauske for å jobbe i lokalavisen. På Sjønstå gård har forberedelsene til årets teaterforestilling startet, men alt stopper opp når det blir funnet et ille tilredt lik på gården. Lena Berg får i oppdrag å skrive om forestillingen og havner fort midt i begivenhetenes sentrum. Hva har skjedd? Hvem er den døde personen? – Og hvordan takler Lena Berg møtet med den kompliserte fortiden sin?

 

 

 

Eg var der – Historier vi ikkje må gløyme av Gudrun Pausewang

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/eg-var-der-historier-vi-ikke-ma-glemme-av-gudrun-pausewang.html

Forlaget om boka:

Dette er ei samling historier frå Tyskland, fortalde av menn og kvinner som var barn og ungdomar rett før, under og etter krigen. Dei opplevde haldningane og handlingane som prega denne tida på nært hald, og Pausewang formidlar historiene vidare i ei litterær form. Desse augevitneskildringar gir eit levande tidsbilete for barn og unge i dag. Boka inneheld i alt 20 forteljingar

 

 

 

Det siste stykket hjem av Ørjan Nordhus Karlsson

Terningkast 5

Meg om boka:

Forlaget om boka:

En mann reiser rundt i Skandinavia i bobil, og i sporene hans forsvinner unge kvinner. I Bodø ligger 19 år gamle Iselin Hanssen i hardtrening for å oppfylle drømmen om å komme inn på Politihøgskolen. Hun vender aldri tilbake etter en lang løpetur opp Keiservarden.

Den erfarne politietterforskeren Jakob Weber får denne tragiske forsvinningssaken på bordet, og løsningen virker opplagt da søkelyset faller på Iselins kjæreste Casper, sønnen til en av Bodøs rikeste forretningsmenn. Blant vennene er han kjent for å være sjalu.

Så forsvinner nok en ung kvinne under lignende omstendigheter, denne gang på øya Røst ytterst i havgapet. Bodø-politiets etterforskerteam står nå overfor en sak av stadig større dimensjoner, der også Jakobs forkjærlighet for Skandinavias uløste drapssaker vil spille en avgjørende rolle.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg