Gratis litratur magasin

Nytt nummer ute!

Utgave 5/2022

I denne utgaven får du intervjuer med flere forfattere. Noen av dem er Jan Mehlum, Kim Småge, Jeanette Semb og Espen Skjerven.

Du kan lese novellen Renslighet er en dyd, skrevet av Kim Småge. Dessuten kan du bli med på bok-arrangementer i hagen til Aschehoug.

Jeg har min faste terningkast spalte i magasinet.

Magasinet er gratis.

Jeg får ikke betalt for å reklamere for dette eller min faste spalte i magasinet.

Les og kos deg med denne utgaven.

Dette og mye mer leser du i denne oktoberutgaven i linken under her.

 

Bjørnen sover av Emelie Schepp

Bjørnen sover av Emelie Schepp

 

Forlaget om boka:

Hevn er en sterk drivkraft. En mann blir funnet brutalt myrdet i huset sitt, som ligger avsides til i skogen. Inni den skadde kroppen finner de en kosebamse som leder politiet til Filippa Falk. Etter en grusom tragedie lever den tidligere politietterforskeren Filippa med hemmelig identitet. Hun er den eneste som har en kobling til gjerningsmannen. Men er hun villig til å hjelpe politiet med etterforskingen? Samtidig som statsadvokat Jana Berzelius forsøker å finne drapsmannen, står forhistorien hennes i fare for å bli avslørt. Hun må ta i bruk alle midler hun kan for å beskytte mannen hun elsker. Men han har fått et tips om bakgrunnen hennes og er besatt av å finne ut av sannheten. Bjørnen sover er den syvende boken om statsadvokat Jana Berzelius.

 

Om forfatteren:

Emelie Schepp (f. 1979) er oppvokst i Motala i Sverige, men bor nå utenfor Norrköping med mann og to barn. Hun har arbeidet mange år som prosjektleder i reklamebransjen, men skriver nå på fulltid. Emelie er aktiv på sosiale medier og er en populær blogger. Hun debuterte med «Merket for livet.» Deretter kom «Hvite spor», «Skjult agenda», «Pappas gutt Broder Jakob» og «Ni liv.» Alle med statsadvokat Jana Berzelius som hovedkarakter.

 

Meg om boka:

Da er jeg kommet til bok nummer syv med statsadvokat Jana Berzelius som hovedperson. Dette er en serie jeg har likt.

Vi blir kaster rett ut i dramatikken. I et hus som ligger avsides til i skogen blir en mann funnet brutalt drept. Inni magen hans finner de en kosebamse som kan snakke. Den sier et navn, noe som leder dem til Filippa Falk. Den tidligere politietterforskeren lever under hemmelig identitet etter en grusom tragedie som rammet familien hennes. Nå er hun er den eneste med kobling til gjerningspersonen, men vil hun hjelpe dem?
Samtidig som statsadvokaten forsøker å finne drapsmannen, står fortiden hennes i fare for å bli avslørt. Hun må beskytte mannen hun elsker, som har blitt tipset om fortiden hennes og er veldig besatt av å finne ut hva hun skjuler for ham. Hun må ta i bruk alle midler for å unngå dette.

 

Boka har noe lange kapitler, der mange slutter med cliffhangere. Språket er lett, og det er mye dialog i romanen, noe som gjør den ekstra lettlest. Vi blir passe godt med miljø og plasser, og karakterene er fint beskrevet. Spesielt liker jeg Jana og Mia, som ikke kommer noe særlig godt overens, men som likevel må samarbeide for å løse saken. Samtidig skjer det mye i privatlivet deres, og i tillegg til selve etterforskningen er hemmeligheter fra fortiden til Jana en sekundærhistorie i romanen. Boka har flere spenningstopper, og flere twister som holder på leseren. Tematikken som ligger i bakgrunn er et velkjent samfunnsproblem.

 

Forfatteren har skrevet en underholdende krim, så her er det bare å lene seg tilbake i godstolen og nyte. Jeg ble fort hekta og dratt inn i forfatterens univers. Nok en gang har jeg kost meg i lag med Jana og gjengen. Er du ute etter en god etterforskningskrim med både spenning og driv, så er dette ei bok jeg anbefaler.

 

Tine Sundal har også likt og skrevet omtale av boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2022/09/bjrnen-sover-ny-krim-fra-emelie-schepp.html?m=1

 

Fakta:

 

Forfatter: Emelie Schepp
Tittel: Bjørnen sover
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim
Serie: 7
Oversatt av: Kari Bolstad

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Du er min historie av Trine-Lise Rygh

Trine-Lise Rygh “Du er min historie”

 

Forlaget om boka:

 

Nyansert roman om utfordrende samliv.
Kvinnen i denne romanen lever i et forhold som gradvis har sviktet i sammenføyningene. Mannen er deprimert, han har alltid vært det, lever et liv litt på siden av alle andre. Han går. Forsvinner ned veien fra huset der de håpet å finne lykken. Noen ganger går han til andre.
Du er min historie beskriver ett år i et ekteskap og gir oss innblikk i parets felles historie gjennom fortettede tilbakeblikk. Reflektert, vakkert og vondt skrevet frem med en sterk og tydelig litterær stemme.

 

Om forfatteren:

 

Trine-Lise Rygh (f. 1974) bor på Kolsås. Hun har en Bachelor i Litteraturformidling fra UIO og har skrevet artikler for blant annet Harvestmagazine.no. Hun vant Språklig samlings litteraturpris for debutromanen «Hundedager» i 2020.

 

Meg om boka:

Trine-Lise Rygh vant Språklig samlings litteraturpris for debutromanen “Hundedager” i 2020. Nå er hun aktuell med sin andre roman “Du er min historie”. Jeg likte debut boka hennes godt, så jeg ser frem til å lese denne også.
Handlingen starter nyttårsaften 2021, og vi følger familien i et år. Familien består av fem ikke navngitte personer, der mor er fortelleren. Hun jobber som personlig assistent og skriver på tekster på si. Far, du-personen i boka – jobber på plattform. Sammen har de en tenåringsdatter. Som åtteåring ville hun ta livet sitt og har nå utviklet noe som ligner på spisevegring. Familien bor i et forholdsvis stort hus, men det er likevel ikke stort nok til romme mannens mørke. Han har alltid vært deprimert, i tillegg er han fraværende og lite tilstedeværende. Ekteskapet skranter, det er ikke som det en gang var. Dette er ei bok med mye mellom linjene, så jeg skal ikke fortelle mer om handlingen. Boka bør leses, mulig du danner deg et annet bilde av historien?
Både kapitlene og setningene er korte og handlingen hopper fram og tilbake, noe som kan føles litt forvirrende i starten, men man kommer ganske raskt inn i det. Gjennom kvinnens øyne får vi både minner og øyeblikk om et forhold som knaker i sammenføyningene. Samtidig må hun ta vare på sin datter. V får også et innblikk i tekstene kvinnen skriver på, der hun vurderer om de skal beholdes eller slettes.
Vi følger familien gjennom ett år på godt og vondt, – mest vondt. Språket i boka er veldig godt, det er en ren fornøyelse å lese. Dette er en trist, vond og sår roman som rommer mye, selv om den ikke er på mer en litt over to hundre sider. Mye kan også leses mellom linjene.
Jeg ble raskt fortapt i boka, så den var lest på noen kveldstimer. Jeg likte det jeg leste, og selv om det er fiksjon, så fremstår den realistisk. Noen vil nok kjenne seg igjen. …
Jeg har igjen hatt en meget fin lesestund med denne forfatteren, som jeg tror vi kommer til å høre mye fra i årene som kommer, og jeg ser frem til kommende bøker. Jeg gav førsteboka hennes terningkast 6, og denne er ikke langt unna. Dette er en bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Min omtale av første boka som også anbefales sterkt:

https://henningbokhylle.blogg.no/trie-lise-rygh-hundedager.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Trine-Lise Rygh
Tittel: Du er min historie
Forlag: Vigmostad&Bjørke
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Roman

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5+

 

Flukt av Pernilla Ericson

Pernilla Ericson “Flukt”

 

Forlaget om boka:

 

Et truet vitne. En forræder internt hos politiet. Og en torpedo som ikke skyr noen midler. Rickard Falke er i livsfare. Han sitter inne med informasjon som kan felle underverdenens mektigste mann, og klokken tikker mot den kommende rettsaken. En livsfarlig torpedo får i oppdrag å sørge for at Rickard ikke snakker, og han får hjelp av en forræder internt i politiet. Torpedoen sporer ham opp overalt. Ingen steder er trygge, og Rickard vet ikke hvem han kan stole på. Etterforskningsteamet Erlagruppen gjenforenes, og med politi Liv Kaspi i spissen, starter de jakten på torpedoen. Sist jobbet de sammen mot et felles mål, denne gangen handler det like mye om å redde ett av gruppens medlemmer som å felle et kriminelt nettverk. Torpedoen ligger imidlertid et steg foran og sikter seg inn på Liv for å skade Rickard. Liv blir nødt til å tøye alle grenser og stole på instinktene sine mer enn kollegaene for å overleve – og redde dem hun elsker høyest.

 

Om forfatteren:

 

Pernilla Ericson (f. 1979) er krimforfatter, og journalist i Aftonbladet. Hun debuterte i 2016 med den første boken “Spor” i Erla-serien med kriminalinspektør Liv Kaspi i hovedrollen.

 

Meg om boka:

 

“Flukt” er bok nummer to i serien om ERLAN- Gruppen. I boka møter vi igjen medlemmene fra ERLA-gruppa, Edith, Richard, Liv og Aminah. Da har vidt forskjellige bakgrunn, men sammen utgjør de teamet i gruppa. Jeg har lest den første boka i serien, og likte den godt. Det er nok en fordel å lese den først, da får du best utbytte av denne. Hvis du ikke allerede har lest den, så er det er bare en fordel. Da har du to gode bøker å lese!
Rikard har flyktet til Australia etter å ha tystet på Devic, en av de mektigste menn i den svenske underverden. Nå er rettsaken mot Devic like rundt hjørnet, men politiet står uten vitner som kan felle ham.
Liv får en telefon fra Rikard som trenger hennes hjelp. Dette setter henne i en meget vanskelig knipe, der hennes lojalitet til jobben som politi settes på alvorlig prøve. Skal hun varsle sine overordnede og utlevere han? Eller ofre alt for mannen hun elsker?
En beryktet torpedo får oppdraget med å likvidere Rikard, så han ikke skal avsløre Devic og mennene hans. Liv må operere på grensen av det lovlige, finnes det en muldvarp innad i politiet? Hun får hjelp av ERLA-gruppen i forsøket på å avverge likvideringen av Rikard. Dette fører til at hennes nærmeste befinner seg i ytterste fare.

 

Romanen har passe lange kapitler og flere cliffhangere. Språket flyter lett, og boka er lettlest. Vi blir greit kjent med karakterer, miljø og steder, spesielt med Rikard, hans oppvekst og bakgrunn. Jeg skulle gjerne kommet mer under huden på resten i ERLA-gruppen også, da hadde de fått litt mer kjøtt på beinet. Bokas start og slutt er ganske spennende, midtpartiet mer rolig. Boka har flere spennings topper underveis og forfatteren klarer å holde leseren med noen uventede vendinger
Alt i alt har forfatteren skrevet en spennende og leseverdig bok som avsluttes på en troverdig måte, men med noen åpne tråder som vi antagelig får svar på i neste bok.
Dette er en etterforskningskrim og liker du den sjangeren så har du en spennende lesestund foran deg. Selv om den ikke får helt toppkarakter, så likte jeg denne bedre enn forrige bok i serien. Den mangler en siste touch for å nå helt opp, men der er både underholdende og spennende og absolutt verd å lese.

 

Min omtale av første boka i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/pernilla-ericson-spor.html

 

Andre bøker jeg har lest av forfatteren:

https://henningbokhylle.blogg.no/pernilla-ericson-300-grader.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Pernilla Ericson
Tittel: Flukt
Forlag: Harper Collins
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim
Serie: Erla-gruppen bok 2
Oversatt av:  Kjersti J. Myro

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Til hundene av Mikkel Vika

Til hundene av Mikkel Vika

 

Forlaget om boka:

 

Noveller som treffer deg i hjertet og magen. Til hundene er Mikkel Vikas tredje novellesamling. Om forrige bok skrev Jonas Bals i Klassekampen: «Mesterlige skildringer av klassekonflikt i det norske sosialdemokratiet.» og at boken inneholdt en av de beste og vondeste far-sønnrelasjoner han har lest. I årets bok fortsetter Mikkel Vika utforskningen av nære relasjoner: foreldre og barn, søsken, parforhold, vennskap, i et tydelig klasseperspektiv. Her finner han de sviende såre punktene, og de små, hverdagslige glimtene av lys

 

Om forfatteren:

 

Mikkel Vika (f. 1985) vokste opp i Tønsberg og bor i dag på Nesodden. Vika er utdannet samfunnsviter, arbeider som saksbehandler i Patentstyret, har tidligere vært redaksjonsassistent i Bergensavisen og praktikant ved Norges ambassade i Estland. I 2016 ga han ut sin første bok, Nowa Huta. I 2019 kom Jeg vil helst ikke være her.

 

Meg om boka:

 

Mikkel Vika kom nå i høst med sin tredje novellesamling som består av 14 noveller Denne samlingen med noveller har en rød tråd. Samlingen handler om de nære relasjoner, forholdet mellom brødre, sønner og fedre, parforhold og vennskap. Jeg kjente meg igjen i handlingen, noe som gjorde at de fremsto som realistiske og troverdige. Du vil nok også kjenne deg igjen i flere av novellene, fra din egen eller andres hverdag. Det er et vidt spenn i novellen, men de handler mye om de bevisste og ubevisste samspillet mellom mennesker, og forsøket på å finne sin egen eller andres rettmessige plass.
Novellene var passe lange og noenlunde like på lengde. Det er få personer å forholde seg til, tidsperspektivet varierer fra kort til langt. Som mange andre noveller har de en twist på slutten. Språket er bra og stilsikkert, skrevet av en forfatter som behersker sjangeren til fingerspissene.
Nivået på novellene var jevnt over bra, men som alltid er det noe som utmerker seg. De jeg likte best var “Hundene”, “Siste kvelden”, “Dyret”. “Brøde” og «Lukta av Snømann”
Etter å ha lest mange antologier og novellesamlinger, er jeg blitt veldig begeistret for novellesjangeren.. Denne samlingen har virkelig kvalitet, og føyer seg inn i rekken av de bedre samlingene jeg har lest.
Jeg anbefaler flere å få øyene opp for noveller! De er perfekte å lese mellom lengre bøker, eller når det er lite tid for lesing. En novelle eller to kan man ofte rekke å lese, selv i en hektisk hverdag.
Skal du prøve deg på en novellesamling i høst. så er dette en bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre. Hvis du i utgangspunktet er skeptisk til noveller, så tror jeg du vil bli positivt overasket etter å ha lest denne samlingen!

 

Fakta:

 

Forfatter: Mikkel Vika
Tittel: Til hundene
Forlag: Vigmostad&Bjørke
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Noveller

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5

 

Mødrenes synder av Frøydis Lilledalen

Mødrenes synder av Frøydis Lilledalen

 

Forlaget om boka:

 

En tragedie rammer to ungdommer i Oslo sydøst, og Team Bø settes på saken. De finner raskt ut at begge var pasienter på et nyopprettet behandlingssted for unge med sammensatte lidelser. Så forsvinner også en pasient og en behandler. Har de stukket av sammen? Er det de syke barnas foreldre som står bak? Skyldes forsvinningen fri vilje, eller fedrenes og mødrenes synder? I jakten på savnede brister Petras illusjoner. Både de på hjemmebane og de hun hadde i jobben. Men siden hun kjenner gutten som er savnet, blir hun likevel nødt til å lete videre. Koste hva det koste vil. I takt med tapte drømmer, vokser det fram en kamp mot avgrunnen. Både den som finnes i hvert menneske, og den andre mennesker kan dytte deg utfor.

 

Om forfatteren:

Frøydis Lilledalen (f. 1976) er bosatt i Oslo. Hun jobber som Psykologspesialist, parterapeut og tangodanser. “Paradis” var hennes debut som forfatter. “Mødrenes synder” er hennes bok nr. to.Meg om boka:

 

Meg om boka:

 

Etter en god debutbok i fjor, så var jeg spent på forfatterens andre roman. Her møter vi igjen politiførstebetjent Jonas Bø og psykologen Petra Hassel som bistår politiet som profilerer.

To ungdommer var pasienter på et nyopprettet behandlingsted for ungdommer med sammensatte lidelser. Den ene forsvant og den andre tok selvmord. Team Bø settes på saken. Noe senere forsvinner nok en pasient og en behandler fra samme plass. Har de to siste rømt sammen, eller er det foreldrene til de syke barna som står bak? Hva er årsaken til forsvinningene?
Petras illusjoner brister, både på hjemmebane og på jobb. Hun kjente den ene som forsvant, og fortsetter å lete etter svar. Dette setter henne på store prøvelser og koster henne mye. Kampen skjer på flere plan. Hvor langt er mødre villig til å gå for å beskytte ungene sine?

Kapitlene er korte og handlingsmettede, og flere av dem inneholder cliffhangere. Vi blir passe godt kjent med både plasser og miljø. Romanen har mange karakterer å forholde seg til, men det går greit, siden de fremstår som både troverdige og realistiske.. Petra og Jonas er to interessante karakterer og vi kjenner oss igjen i utfordringene deres. Språket er godt. Historien drives fremover av flere synsvinkler som veksler på å fortelle. Dette er ikke en krim med tempo og action, her er det andre ting som skaper spenning. Det er mange muligheter til å tippe utfallet, men så sender forfatteren deg videre slik at du må tenke nytt. For meg var det åpent til nesten siste slutt.
Tema er ungdommer med sammensatte lidelser. Her bruker forfatteren egen og andres erfaring i fremstillingen av ungdommene. Og vi ser at hun har god kjennskap til det hun skriver om. Hun får frem budskapet på en fin måte. Vi får et godt innblikk i menneskesinnet og ungdommenes kamp for å bli trodd.. Dette, blandet med fiksjon, blir til en fin leseopplevelse og en god krim. Romanen fremstår som realistisk og troverdig, samtidig som den setter følelser i sving.
Det er en bok som vil passe de fleste, da den er fri for det brutale. Selv om det er en rolig krim, gjør historien romanen bra. Forfatteren er en god historieforteller, er god på å beskrive følelser, og blander alvor og krim sammen på en fin måte. Jeg har nok en gang kost meg i denne forfatterens univers.
Skulle jeg sette fingen på noe, så ville jeg ønsket meg litt mer tempo. Romanen er litt treg i starten, før det blir mer fart utover. Jeg gleder meg til å følge team Bø i kommende bøker. «Mødrenes synder» er en bok jeg anbefaler videre.

Jeg sier som tidligere: Våg deg bort fra bestselgerlistene når du ser etter nye bøker. Det finnes mye bra som er skrevet av ferske eller ukjente forfattere, så du vil garantert bli positivt overasket og få mange flotte leseropplevelser!

Boka er antagelig enklest få tak i direkte fra forlaget eller hos nettbokhandlerne.
Deler av forfatterens fortjeneste går til ME-forskning ved Haukeland sykehus.

Min omtale av første boka hennes “Paradis”

https://henningbokhylle.blogg.no/froeydis-lilledalen.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Frøydis Lilledalen Tittel : Mødrenes synder
Forlag: Liv forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: krim
Serie: 2

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

De nakne av Øistein Borge

De nakne av Øistein Borge

 

Forlaget om boka:

 

Den norske filmregissøren Thor Sinding blir funnet skutt og drept i Danmark, i det han nettopp har avsluttet en true-crime serie om en uoppklart drapssak fra 2001, kjent som «Pornodrapene i Aarhus». De tre ofrene, to menn og en kvinne, ble funnet nakne og skalpert, og drapssaken rystet hele pornobransjen og resten av landet

Spesialetterforsker Bogart Bull, norsk representant i Europols Flying Tigers-gruppe og nybakt småbarnsfar, blir sendt til Danmark av Kripos-sjefen, Eva Heiberg. Da det viser seg at skuddet som drepte Thor Sinding ble avfyrt med samme våpen som tok livet av ofrene i 2001, levnes det liten tvil: Sporene peker tilbake til de bestialske pornodrapene. Men også til en ung kvinne ved navn Suzanne.

 

Om forfatteren:

 

Øistein Borge (f. 1958) har tidligere utgitt en serie på tre romaner om ungdomshelten Nino Glass. I 2016 krimdebuterte Borge med sin første bok om Bogart Bull – «Den syvende demonen.» Både denne og oppfølgeren, «Det som aldri dør» i 2017, fikk en varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017.
I 2019 kom «Jeg er nummer 13» og i 2020 kom den fjerde boken om Bogart Bull: «Bastarden.» Øistein Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid. Han har i tillegg gitt ut «Matadorens siste dans» som er en frittstående krim.
Han har også gitt ut en rekke barnebøker.

 

Meg om boka:

 

Nå er jeg kommet til bok nummer fem om Bogart Bull, etter å ha lest alle de foregående. Dette er en serie jeg har likt jevnt over bra, så jeg har ventet på denne.

Etter å nylig ha avsluttet filmingen av en true-crime serie om en uoppklart drapssak fra 2001, kjent som “pornodrapene», blir den norske filmregissøren Thor Sinding funnet drept i Danmark.
De tre ofrene i den gamle drapssaken, to menn og en kvinne, ble funnet nakne og skalpert, og saken rystet hele Danmark.
Spesialetterforsker Bogart Bull, som er Norges representant i Europols Flying Tigers-gruppe og nybakt far, blir sendt til Danmark av Kripos-sjefen for å bistå danskene. Våpenet som Thor Sinding ble drept med, viser seg å være samme våpen som tok livet av de tre i den gamle saken. Sporene fører dem både tilbake til de brutale pornodrapene og til en ung kvinne som heter Suzanne.

Boka har korte effektive kapitler, uten for mye utenom-snakk. Enkelte av kapitlene avsluttes med cliffhangere. Miljøet beskrives i passe mengde, og antall karakterer er overkommelige. Noen av dem blir vi bedre kjent med enn andre, og Suzanne, en ung jente som blir sviktet av foreldrene sine og rømmer på gata som fjortenåring, er mesterlig beskrevet. Det er sårt og gripende å lese om hennes vei inn i den brutale pornobransjen i Århus.
Bogart har en noe dempet rolle i denne boka, enn i de tidligere bøkene i serien. Boka veksler mellom selve oppklaringen av saken og Suzannes historie. Det er god fremdrift, det skjer noe hele veien. Forfatteren klarer å holde på leseren boka igjennom, og det er flere mulige løsninger underveis.

Språket er, som vi kjenner fra forfatterens tidligere bøker, stilsikkert og velskrevet. Borge har nok en gang skrevet ei bok som fanger leseren fra første til siste side. Vi får også et fint innblikk i en kynisk bransje, uten for mange detaljer. Dette er ei bok som vil passe til de fleste.
Dette er en spennende og velkomponert bok som er vond å legge fra seg, samtidig som forfatteren taler de svakes sak. Følelsene ble satt i sving, i tillegg til at jeg ble sittende og trippe av spenning. Dette var en krim helt etter min smak.

Det er en ganske kort roman på rundt 250 sider, og jeg likte den så godt at jeg nesten skulle ønske den var lengre. Nå venter jeg spent på neste bok om Bogart Bull …
Rett og slett en velskrevet pageturner fra øverste hylle, der forfatteren nok en gang beviser at han er en av norges beste krimforfattere. Dette blir fort en av høstens beste krimbøker!

 

Bøker jeg har omtalt av forfatteren:

https://henningbokhylle.blogg.no/oeisten-borge-den-syvende-demonen.html

https://henningbokhylle.blogg.no/oeistein-borge-matadorens-siste-dans.html

https://henningbokhylle.blogg.no/oeistein-borge-rabalder.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Øistein Borge
Tittel: De nakne
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim
Serie: 5

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 6

 

Tone Nilsen-Bie “På leit etter hjartet ditt”

Tone Nilsen-Bie “På leit etter hjartet ditt”

 

Forlaget om boka:

 

Eg gret ikkje. Låg der og stira mot døra. Ville berre halde handa di i mi. Stryke kinnet mitt mot ditt. Kyssa deg varsamt. Men dei sa nei. Eg fekk ikkje. Du var kanskje ti meter frå meg. Kanskje mindre, men avstanden hadde ikkje noko å seie, om eg ikkje fekk kome heilt til deg. Eg kunne like gjerne svevd i verdsrommet og vorte soge inn i eit svart hòl. Tirill har vore forelska i Sigve i fleire år. Endeleg bryt han med kjærasten. I Tirill vaknar eit fornya håp om at det no skal bli dei to. Ingen av dei to kan føresjå kva som kjem til skje. Sorga Tirill får kasta på seg lét seg ikkje stanse, men veks i staden sterkare. Saknet etter han ho aldri fekk gjer Tirill reint besett, og alt handlar om å finne ut korleis ho kan gje slepp. På leit etter hjartet ditt er ein ungdomsroman om sorg, men og om val ein tek som ung. Kven ein er og kven ein kan kome til å bli

 

Om forfatteren:

 

Nilsen-Bie (44) jobber som lektor på Alta videregående skole og har skrevet teaterstykker. Hun er tidligere publisert i ulike antologier. “Sumarvariasjoner” er hennes skjønnlitterære debut. “På leit etter hjartet ditt” er hennes andre bok.

 

Meg om boka:

 

Forfatterens første bok, “Sumarvariasjoner” var en novellesamling for ungdom. Nå er hun klar med en ungdomsroman fra 12 år og oppover. Begge bøkene er skrevet på nynorsk. Etter å ha likt novellesamlingen hennes, så jeg frem til å lese denne romanen.

I boka møter vi Tiril som er i slutten av tenårene. Hun er jeg-stemmen i boka.
På en fest blir hun oppsøkt av Sigve som hun har vært forelsket i mange år i. Han forteller henne at han har gjort det slutt med kjæresten sin. Når han forteller Tiril at det er henne han vil ha, så tror hun ham ikke. Hun mener han er full, noe som skal få uante konsekvenser.
Når hun våkner, har hun likevel et fornyet håp om at det skal bli de to. Isteden blir hun nærmest besatt av han hun aldri fikk.

Boka har korte og lettleste kapitler som passer målgruppen. Handlingen har driv, noe som gjør at leseren ikke ramler av lasset. Dette er en ganske kort roman på litt over 100 sider, og det er relativt få karakterer å holde styr på. Miljø og plasser er beskrevet i passe mengde.

Dette er først og fremst en bok om sorg, men den handler også om valg man tar, dårlig samvittighet og skyldfølelse. Forfatteren spiller på følelser, og valgene vi tar, kan forme oss for resten av livet og få uante konsekvenser.
Romanen passer for både gutter og jenter, og kan fint også leses av voksne også. Selv om det var en ungdomsbok, så likte jeg det jeg leste og synes forfatteren har skrevet en god bok om sorg. Jeg leste den i løpet av et par timer, og slet med å legge den fra meg underveis. Den vil garantert få leserne til å felle en tåre og to, slik også jeg gjorde, for her settes følelsene i sving. Man får medfølelse med Tiril og vil henne godt, selv om man kan rive seg i håret over noen av valgene hun tar. Det er ingen fasit på hvordan man takler sorg, og noen klarer seg bedre enn andre. Det har jeg også sett og erfart selv i løpet av livet.
Sorg er vanligvis ikke noe vi tenker mye over i hverdagen, og forfatteren har skrevet en viktig ungdoms ok om temaet. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Min omtale av den første boka hennes:

https://henningbokhylle.blogg.no/tove-nilsen-bie-sumarvariasjoner.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Tone Nilsen-Bie
Tittel: På leit etter hjartet dit
Forlag: Utenfor Allfarvei forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Ungdomsroman fra 12 år

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Anki Edvinsson – Havfruen

Anki Edvinsson “Havfruen”

 

Forlaget om boka:

 

En hjemløs kvinne blir funnet myrdet i Umeåelven. Drapsmetoden er brutal, og Charlotte von Klint og Per Berg forstår at de har å gjøre med en psykopat. De kaster seg inn i etterforskningen, men snart blir det klart at offeret ikke er den de først trodde. Etterforskningen tar enda en ny retning når byens rådhus rammes av et terrorangrep. Mye tyder på at hendelsene henger sammen og at gjerningsmannen vil slå til på nytt. Samtidig kjemper Per med både sin egen og konas sykdom, mens Charlotte opplever at tryggheten rakner i det en gammel bekjent dukker opp på politistasjonen.

 

Om forfatteren:

 

Anki Edvinsson(f. 1971) tidligere programleder og journalist, nå en ny stjerne på Sveriges krimhimmel. Hun har studert kriminologi ved Umeå universitet og kommer selv fra en politifamilie. Serien om Charlotte von Klint fra Umeåpolitiet har på kort tid blitt en av Sveriges mest populære.

 

Meg om boka:

 

«Havfruen» er den tredje boka om Charlotte von Klint og Per Berg i hovedrollene. Handlingen foregår i Umeå.

I Umeåelven blir en hjemløs kvinne funnet brutalt drept. Charlotte og Per blir satt på saken og tror de har med en psykopat å gjøre. Saken tar en ny vending når en person blir drept utenfor byens rådhus. Det er flere likheter mellom hendelsene og mye tyder på at gjerningspersonen vil slå til på nytt. Samtidig som det foregår en intens etterforskning og kamp mot klokken, så kjemper Per Berg både mot sin egen og konas sykdom. Når det i tillegg dukker opp en gammel bekjent av Charlotte i etterforskningsteamet så opplever hun at tryggheten rakner.

Boka har korte, handlingsmetta kapitler hvor opptil flere slutter med cliffhangere. Språket flyter lett. Vi blir passelig kjent med miljø og plasser. Karakteren fremstår som troverdige og vi kan kjenne oss igjen i dem. Vi får ta del i både jobben og privatlivet til Per og Charlotte, men jeg synes ikke det blir for mye privatliv.
Vi følger historien fra to sider. Den ene er selve etterforskningsdelen og den andre er Ibrahim som dras mellom sine kriminelle venner og forsøket på å skape seg et lovlydig liv. Et av temaene i boka er integrering av unge asylsøkere, der mange havner i kriminelle gjenger.
Jeg likte historien om Ibrahim og hvordan hans dras mellom gode og dårlige venner. Handlingen drives frem av vekslingen mellom disse to historiene og uventede vendinger.
Forfattere evner å holde på leseren, med både godt tempo og spenning. Dette er en bok som vil passe de fleste krimlesere, og en politikrim helt etter min smak. Jeg lot meg underholde til de grader, og boka ble slukt i ett. Til tider satt jeg og trippet ytterst på stolen av spenning. Dette er en velkomponert og spennende pagetuner med lite dødpunkter
Jeg synes forfatteren blander realitet og fiksjon på en fin måte, og boka fremstår troverdig og realistisk. Med disse tre bøkene så skjønner jeg godt at forfatteren er en av de nye krimstjernene i Sverige. Jeg har lest alle bøkene i serien, og synes de blir bare bedre og bedre. Jeg ser derfor frem til å lese neste bok i serien. Er du ute etter en spennende klassisk politikrim er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Min omtale av bok nummer to i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/snoeengelen-av-anki-edvinsson.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Anki Edvinsson
Tittel: Havfruen
Forlag: Kagge
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: krim
Serie: 3
Oversatt av: Kjersti Velsand

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Henriette Lunde “Et lite paradoks”

Henriette Lunde “Et lite paradoks”

 

Forlaget om boka:

 

Det tar bare et lite uaktsomt sekund før André Hansen, snart førtitre år, får livet fullstendig endevendt en mandag morgen på vei til jobb. Alt han har trodd på, alt han har vært, viskes bort på et øyeblikk. Så begynner det å bli merkelig. Djevelen kaller det ‘et lite paradoks’.

 

Meg om boka:

 

Henriette Lunde er bosatt i Sandefjord og debuterer med boka “Et lite paradoks” som er en samtidsroman med en god dose magisk realisme. Dette er i en sjanger jeg leser utrolig lite av, så med denne boken er jeg et godt stykke utenfor lesekomfortsonen min. Noen ganger er det greit å utfordre seg litt ved å lese andre sjangere enn de vanlige.

I boka møter vi Andre Hansen på snart 43 år. Han lever et helt normalt liv med jobb og hverdagsrutiner, men en mandagsmorgen blir han påkjørt på vei til jobb og havner på et venterom. Livet han blir snudd fullstendig på hodet. Det viskes bort på et øyeblikk, som om det aldri har eksistert.
Helt ut av det blå treffer han på djevelen. Han gir ham beskjed om å reise til Stockholm og oppsøke en som heter Mikael som har jobbet noen hundre år for Gud.
Her treffer de også en gammel venn av Mikael. Han synes Andre har blitt urettferdig behandlet og vil gjerne hjelpe til med å finne Gud. De legger ut på en reise for å finne ham.
Det er ikke lett, siden Gud eier over 200 hus rundt om i verden, men de finner ham til slutt.
Han er en gammel sutrekopp og lider av utmattelsessyndrom. Det kjekkeste han vet er å ligge på sofaen og se på favorittserien sin, Game of Thrones.

Boka er skrevet i jeg-form og Andre har fortellerstemmen. Han har fått utdelt ei klokke. Denne må hele tiden lades, og det gjør han ved å stjele litt av tiden til andre mennesker han kommer i nærheten av. Samtidig må han passe på at han ikke stjeler for mye av tiden deres. Havner klokka på null blir han tilintetgjort, så dette er en kamp mot tiden.

Boka varierer mellom korte og lange kapitler. Vi blir i liten grad kjent med både karakterer, miljø og plasser. Det er historien som står i fokus og drar handlingen fremover.
Boka er lettlest og skrevet i et lett språk. Det er også en god dose humor i boka, og jeg trakk titt og ofte på smilebåndet. Det er lite hentydninger til bibelen, men romanen har noen interessante vinklinger, der forfatteren blant annet menneskeliggjort Gud og Satan. Hun har frodig fantasi og mye humor, og humoren var helt i min gate. Dette ble likevel litt for sært for meg, selv om jeg vanligvis liker fantasy.

Denne boka ligner ikke på noe jeg har lest tidligere, og jeg synes den var både rar og merkelig. Jeg ble ikke helt dratt med i lesingen, men det er sikkert mange andre som vil like boka mer enn det jeg gjorde. Les og avgjør selv, vil du prøve noe annerledes så prøv gjerne denne.

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4-