“Judaskysset” Eirik Husby Sæther

Eirik Husby Sæther “Judaskysset”

En ung mann blir funnet død på et offentlig toalett på Oslo S. Mikal Wulf på kriminalvakta i Oslo rykker ut. Det ser ut som en overdose, men under obduksjon oppdager det at det er noe mistenkelig med nålestikket. Den avdøde har tidligere har bodd sammen med Mikal, fosterbroren William og faren. Mikal vil ikke dette skal komme fram offentlig. Ingen i politiet kjenner familiehistorien hans, og han ønsker ikke å avsløre hemmelighetene sine. I «Judaskysset» følger vi brødreparet, Mikal, som er politi, og den kriminelle fosterbroren William, mens de prøver å nøste opp omstendighetene bak det kamuflerte drapet.
Dette er ei bok jeg anbefaler. En sterk historie om livet som narkoman, og hvordan det påvirker deres pårørende. Eirik Husby Sæther er selv politimann, og skriver troverdig både om politiets og de narkomanes hverdag. Jeg kommer absolutt til å lese mer av denne forfatteren.dette er første boka om Mikael Wulf. Her anbefaler jeg sterkt å lese de kronologisk. 

Karakter 4

Sett av den døde Eirik Husby Sæther

Eirik Husby Sæther “Sett av den døde”

En kvinne sitter på kne i skinnegangen på Oslo S. Når toget treffer, blir hodet kuttet av. Etterforsker Mikael Wulf finner til slutt hodet under vognene. Øynene hennes røper at det ikke var et selvmord.
Kvinnen bærer de prostituertes merke, en kul på foten etter å ha gått for langt i trange stiletter. Mikael er sikker på at morderen må ha vært en kunde. For å komme til gjerningspersonen, må han finne ut hvem hun var. Men han vet ikke engang navnet hennes.
Dette er bok nr. tre om Mikael Wulf og hans nærmeste. Som i de tidligere bøkene får vi i et innblikk hos de som lever på livets skyggesider, og også i denne boka følger vi to historier med to års mellomrom. En etterforskning på et mord som er begått i 2016, og en historie som foregår i 2014, der vi følger to russiske jenter som har kommet til Norge i jakten på et bedre liv. Isteden havner de fort i prostitusjonsmiljøet i Oslo. Vi får et godt innblikk i prostitusjon, elendighet, død og triste skjebner
Jeg er blitt veldig fan av Eirik Husby Sæther sine bøker om Mikael Wulf. Han blander fiksjon opp mot virkelighet på en fin måte, noe som skaper troverdig og realistisk krim. Han skriver ærlig, bra, rått og usladda. Vi blir ført inn i en verden vi vanligvis ikke kjenner godt til. Eirik får frem de prostituertes hverdag på en god og troverdig måte. Han kjenner også politihverdagen godt fra sin jobb ved krim-vakta ved Oslo politidistrikt. 
Bøkene om Mikael Wulf bør leses kronologisk fordi det skjer mye i livet til hovedpersonene. Jeg anbefaler boka sterkt vider, dette er en bok som er et must for dere som liker troverdig og realistisk krim. Handlingen i boka kunne faktisk skjedd i virkeligheten, og i tillegg til å være forfatter og politi er Eirik også en ivrig samfunnsdebattant og skriver i avisene om de samme temaene som han skriver om i bøkene sine.
Bøkene til Eirik er realistiske historier som treffer meg god, så jeg håper på mange flere bøker fra hans penn. Sidene føyk av gårde, og ville ikke at den skulle slutte. Du vil ikke angre om du leser den!
Karakter 5+

Selvmordet – Ben Ormstad

Ben Ormstad “Selvmordet”

Selvmord, fastslår politiet når en kvinne blir funnet død utenfor for blokka si i Oslo. Ung, gravid og nygift. Den ferske privatetterforskeren Ørn Klo tviler på politiets konklusjon. Plaget med migrene og med tynnslitte nerver begynner han å grave i saken. Situasjonen forverres når flere i kvinnens familie dør. Med ett er Ørn Klo viklet dypt inn i familiens mareritt.

I boka er den ferske privatetterforsker Ørn Klo hovedpersonen. Tidligere har han bare etterforsket utro menn og bortkomne barn. Nå står han ovenfor sin vanskeligste sak. Samtidig kjemper han mot hyppig migrene og tynnslitte nerver, samt savnet etter kjæresten som døde i ei bilulykke ett år tidligere, der Ørn var sjåfør.  
Alt tydet på at dette kunne bli en bra bok med fart og spenning, men for meg ble det dessverre for kjedelig. Det tok for lang tid før det skjedde noe, selv om det tok seg litt opp i siste halvdel. Det er både god humor/sarkasme i romanen, samt bra personskildringer. «Selvmordet» har også gode innslag av psykologi, der jeg tenker forfatteren har brukt sin egen utdannelse. Språket er lettlest og greit, og boka passer nok best for de som liker kosekrim, men jeg savnet mer tempo, så for meg ble det en bok helt på det jevne.
Jeg har likevel lyst til å lese kommende bøker fra forfatteren, for det virker som han har noe uforløst over seg.
Boka er et lesereksemplar fra Forlagshusetvest.  Jeg står fritt til å mene hva jeg vil om boka.

“Englefjær” Frode Eie Larsen

Frode Eie Larsen “Englefjær”

Det er november. Snøen har lagt et mykt, hvitt teppe over bakken og lyset fra gatelyktene tegner bleke lommer i mørket. Inne på rom 101 på Rekkevik sykehjem i Larvik står Eddi Stubb. Foran ham i sengen ligger Borgny Larsen. Død. I munnviken hennes skimter han så vidt en hvit fjær. En englefjær, tenker Eddi, fremdeles uvitende om at han snart skal finne enda en fjær, denne gangen i munnen på et lite barn. Klarer han å finne løsningen før flere liv går tapt?

Frode Eie Larsen er en produktiv forfatter, som kommer med en bok i året. Englefjær er hans femte bok. Etter å ha lest og likt hans forrige bok, «Du skal lide», er det med spenning jeg gir meg i kast med denne. 
I boka møter vi Eddie Stubb og teamet han som jobber på spreng mot klokka for å hindre at flere mord skal begås. Det er flere fortellerstemmer i boka, og mange som har opplevd mye vondt i livet. Boka berører både temaer som aktiv dødshjelp, voldelige ektemenn og alkoholiserte ensomme menn. Alt dette er temaer som interesserer meg, og som jeg selv har sterke meninger om. Flere ganger får vi også hint som gjør at vi tror at saken er løst, men den gang ei.
Frode skuffer ikke denne gangen heller. Boka er like lettlest som den er spennende. Den har korte kapitler, og det er et fint driv gjennom hele boka. Jeg måtte lese hele boka ferdig, når jeg først var i gang, jeg klarte ikke stoppe underveis. Det er en pageturner med høyt spenningsnivå hele boka igjennom. Den passer for de fleste som liker krim som ikke er for brutal eller blod-dryppende.
Boka er lest som både lyd og e-bok. (Mest e-bok for jeg ikke helt likte ikke fortellerstemmen i lydboka.)
Jeg ser frem til flere bøker fra Frode og Eddi Stubb. Alt i alt en thriller på høyt nivå! Bilde er lånt fra Liv Forlag sine sider, og boka kan kjøpes fra de eller nett bokhandlere

Terningkast 5

“Brennmerket” Eystein Hanssen

Eystein Hanssen “Brennmerket”

Femte bok om politietterforskeren Elli er en hardtslående politiaction fra Oslos og Bangkok.
Morens gamle demoner trekker Elisabeth Sunne Rathke (Elli) mot et drapsmysterium i Bangkoks blodhete underverden. Snart skjønner Elli at hun selv er like forbundet med saken som moren. Sammen med Jan Nereng og den lokale politimannen Tep Wattana går hun løs på sin mest kontroversielle etterforskning til nå. Bangkok er ikke et sted der man følger reglene. Det er et sted man overlever. Det vet også Ellis motstander, som vil ha henne av dage. Men hvem er han? Og hvem er venn og hvem er fiende, blant lokale politifolk og eksilnordmenn?
I bok nr. 5 om Elli og hennes makker Nereng, foregår mesteparten av handlingen i Bangkok, og litt i Oslo. Elli og moren, samt hennes norske kjæreste, drar på ferie til Bangkok, men det blir ikke som forventet. Det begynner raskt å skje ting.
Forrige bok avslutta med jakten på Ellis søsters morder. To ble tatt, men den tredje er fremdeles på frifot. I denne boken foregår jakten på den tredje personen. Skal Elli endelig få tatt alle som drepte søsteren, og få fred med seg selv?
Jakten foregår i høyt tempo, helt til siste side er lest. Vi kommer borti hvitvasking av penger og MC-miljø, samt stranda nordmenn som bor der. Vi får et godt innblikk i en underverden de fleste av oss ikke kjenner til. Også i denne boka taler Eystein Hanssen de svake i samfunnet sin sak, noe han gjør på en utmerket måte. Denne gangen er det prostitusjon av unge, noe nordmennene som er bosatt der bidrar til.
Denne boka er vel ikke direkte en krim som de forrige bøkene, siden vi vet hvem morderen er, her følger vi jakten på morderen. Boka har et høyt tempo, så en bør ha tunga rett i munnen når en leser, for det er mye som skjer. Boka har et fint driv fra start til slutt.
Eystein Hanssen er en av de beste innen sin sjanger, få skriver som ham. Forfatteren leverer nok ei bra bok. Boka er lest i papir og lyd. Denne anbefaler jeg sterkt videre.
Karakter 5

“Tåkedis” Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen

Frode Eie Larsen og Dag Otto Lauritzen “Tåkedis”
Mord & Mysterier bok 1

Her har en tidligere toppsyklist og en krimforfatter slått seg sammen og skrevet krim i Hardy- guttenes ånd.  Kan det bli bra? Det ble det. Denne boka innfridde til de grader. Jeg fikk tilbake følelsen jeg hadde når jeg leste Hardyguttene i mine yngre år.
Boka starter med Dag Ottos «mot-regler.» I tillegg er det et eget kapittel i slutten av boka med Dag Ottos motivasjonstips.
Hovedpersonene i boka er Hannah og Einar og hunden Turbo. Hannah er datter av den lokale politisjefen og har en nese for hemmeligheter. Samtidig satser hun knallhardt som syklist, og er uredd og modig.. En dag finner hun en jakke i fjæra, og føler straks at noe ikke er som det skal. Det blir snart klart at Hannah og kompisen Einar står overfor et mysterium. Amerikanske luksusbåter, falske penger og personer som forsvinner sporløst er ikke hverdagskost i Lillehavn – men Hannah og Einar følger sporene og nekter å gi opp. Sammen med hunden Turbo havner de i nervepirrende situasjoner og løser spennende mysterier. I Turbo har nok Frode brukt sin egen hund som inspirasjon. Vi får både humor, forelskelse, såre følelser og vennskap, og boka har et fint driv fra start til mål, med en uventa slutt.. 
Dag Otto er sterk bidragsyter med sin erfaring fra en flott karriere som syklist, og Frode nøster trådene i selve krimplottet. De utfyller hverandre godt. 
Boka er så spennende at det fort kan bli sene kvelder på både ungene og de voksne, for det er vondt å stoppe underveis. Boka er beregnet på barn fra ni år, men den kan også passe til voksne som vil lese noe lettere krim. Norsk ungdomslitteratur er ofte veldig bra, selv om de er skrevet med litt enklere språk en voksenbøkene. Så denne boka anbefaler jeg sterkt videre til både små og voksne. Sidene fløy like fort unna, som Dag Otto kjørte på sykkelen i sine glansdager. 
Jeg ser frem til å lese neste bok ført i pennen av dette radarparet, og gir «Tåkedis» en meget sterk femmer. 
Boka er et lese-eksemplar fra Gloria Forlag

Øyenvitnet – Anna Bågstam

Anna Bågstam “Øyenvitnet”

I boka møter vi Harriet som har flyttet hjem til idylliske Lerviken hos faren sin i sommerparadiset der hun tilbrakte somrene som liten. Hun starter i ny jobb som sivil etterforsker, men merker snart at hun ikke er velkommen blant kollegaene. Sivilt ansatte uten politiutdanning har ikke så høy status blant de med, noe sjefen hennes lar henne merke fra første stund. 
Dagen etter hun flytter dit, blir en kvinne funnet brutalt drept ikke langt fra stedet Harriet bor. Etterhvert starter Harriet sin private etterforskning. Dette bringer henne inn på spor hun ønsket hun ikke gjorde. Kan hun virkelig stole på sine nærmeste? Mens etterforskningen pågår, bekymrer Harriet seg også for sin gamle far som oppfører seg merkelig. Samtidig ser det ut som hun endelig får oppleve kjærleiken. 
Boka har fint driv, og tar stadig nye vendinger underveis. Den holder på spenningen hele veien, og avslutningen gjør at neste bok må leses. Idylliske Lerviken som ligger i Øresund blir aldri den samme etter dette … 
Detter er første bok om Harriet “Mordene i Lerviken” i en planlagt serie, og det er alltid spennende å lese nye forfattere. Jeg anbefaler boken, og ser allerede frem til Januar, for da kommer neste bok i serien. Liker du Camilla Lackberg og Kristina Olhsson sine bøker, så vil du like denne også. Terningen ender på en sterk firer. Boka er et leser eksemplar fra Panta Forlag og Bookis 
Terningkast 4+

“Mørkets blod” – Roar Sørensen

Roar Sørensen “Mørkets blod”

Mens president Dutertes krig mot narkotika raser på Filippinene, drar Stingo, den norske ekspolitimannen Stein Inge Olsen, til Manila for å finne en gutt som er blitt kidnappet. Gutten er Stingos sønn. Jakten på kidnapperne fører Stingo fra hovedstadens avenyer til slummens avgrunner. Både politiet og folk fra byens underverden prøver å stoppe ham – og drepe ham. De vil ikke at han skal finne sønnen. For sent forstår Stingo hvorfor.

Da er jeg kommet til tredje boka om Stingo. Nok en gang blir jeg begeistret over en bok ført i pennen av Roar Sørensen. Også denne gangen er handlingen lagt til Filipinene der både Stingo og forfatteren og bor. Her handler det om fattigdom, vold, rusmisbruk og elendige boforhold. I denne boka får vi så godt beskrevne miljøskildringer, at man nesten føler at man tilstede blant rusk, boss og løshunder. Dette er en velskrevet bok med et bra plott, den er brutal, dramatisk, dyster og svært velskrevet.
Boka er troverdig, realistisk, og ganske forferdelig. Boka er mer enn en krimbok, den gir også et godt innblikk i all elendigheten de fattige lever under i slummen på Filippinene. Forfatteren har nok plukket opp noen skrivetips fra de mange internasjonale forfattere han har oversatt bøkene til, og «Mørkets blod» er den beste boka fra Roar Sørensen penn til nå.
Jeg er blitt hekta på Roars bøker og ser frem til de to neste bøkene om Stingo. Roar fortjener langt flere lesere enn han har, og jeg anbefaler glatt denne boka videre. 
Jeg gir den terningkast 6.

Boka er lest i papir og lydbok. Den er fra egen bokhylle.

Trekkfuglene – Erling Greftegreff

Erling Greftegreff “Trekkfuglene”

To mord på en natt i Hønefoss er uvanlig. Den ene tilstår med det samme, uten å våge å si hva som er grunnen til det, mens den andre er en iskald leiemorder. Når politiførstebetjent Wilhelm Gran og den nye usikre Mia begynner å nøste i dette, så viser det seg at saken har forgreninger til Sør-Afrika med ulovlig handel av jakt-trofe på ukjente dyr, samt diamanter som blir smuglet ut.
Dette er den første boka til Erling Greftegreff om politiførstebetjent William Gran og hunden Satan. William er verken alkoholisert eller har store personlige problemer i livet, det bidrar til å gjøre hovedpersonen troverdig
Forfatteren er til daglig ansatt på Hønefoss politistasjon, samme sted som handlingen foregår. At han jobber som politimann kommer tydelig og troverdig frem i boka. Boka har et godt språk. Når noen spør meg om boktips, er Erling Greftegreffs sine bøker de første jeg drar frem og anbefaler. «Trekkfuglene» er en god bok, der sidene fyker avgårde, så dette er en virkelig godt skjult leseskatt. Jeg sier bare: Løp og kjøp. Du vil ikke angre!
Et tips: Sett av tid når leser, for du kommer garantert ikke til å klare å legge boka fra deg.
Boka gis ut på LIV Forlag og kan både bestilles direkte fra dem og i din lokale bokhandel.  Karakter 4+

 

Veronica Kristoffersen -Jeg er fremdeles her

Veronica Kristoffersen ” Jeg er fremdeles her”

Veronica Kristoffersen skriver om det å leve i et forhold med fysisk, psykisk og sosial vold. Med denne boken ønsker hun å hjelpe andre mennesker i samme situasjon. Frykten og angsten går hånd i hånd, men det er hjelp å få.
Boka er Veronicas egen historie, og starter med at vi får innblikk i hvordan hun fikk kontakt med Bill, hvordan hun ble betatt og han tilslutt flyttet til henne i Norge.. Vi får god innsikt i hvordan forholdet utvikler seg fra det gode, til det meget vonde, inntil hun omsider kommer ut av det.
Før forholdet var Veronica ei blid, glad og utadvendt jente. Hun elsket å kjøre turer på motorsykkel, hadde mange venner og levde et aktivt sosialt liv. Boken gir et godt innblikk i hva en psykopat kan gjøre med et menneske, og hvordan han manipulerer for å nå sine mål. Trykker deg ned til du nesten ikke orker lenger, får vennene til å forsvinne, baktaler deg til andre, svartmaler deg og sier at du ikke er frisk i hodet. Boka forteller en sterk og brutal historie, og beskriver godt hvordan livet med en psykopat er, både på godt og mye vondt. Vi får rett og slett se enn psykopat i storform, som spiller på alle strengene han har.
Dette er ei bok jeg anbefaler sterkt. Når jeg kom i gang med lesingen, gikk sidene bare fortere og fortere. Jeg anbefaler den også til dere som er i et sånt forhold, eller dere som kjenner noen som er det. Vil du lese og lære hvordan en psykopat er, så les denne boka, den gir et veldig godt innblikk hvordan psykopater er. 
Dette er Victorias debutbok. Hun begynte å skrive den da hun var på vei ut av forholdet, og det å skrive den, hjalp henne til å komme seg ut av forholdet, og videre i livet. Hun håper at boka kan være til hjelp for andre, og all ære til Veronica som våger å stå frem med sin historie! Hun planlegger også å skrive ei bok om dette for unger/ ungdommer sammen med ungene, og det er også ei bok jeg ser frem til å lese. 
Terningkast 5
Boka er et lese-eksemplar fra Forlagshuset Vest. Jeg står fritt til å mene hva jeg vil om boka.