E. A. Straumsnes “Blåmandag”

E. A Straumsnes “Blåmandag”

 

Forlaget om boka:

 

Dominic Holler, badboy fra LAPDs SWAT-team, får livet snudd på hodet når han får vite at han har en tretten år gammel datter i Svolvær Norge.

 

Dominic vokser opp i storbyens gater og finner sin tilhørighet først i militæret og deretter i politiet. Dette danner bakteppet når Dominic setter livet på vent for å reise til Norge og forsøke å skape en relasjon til datteren. Tusenvis av timer med taktisk trening kan ikke forberede Dominic Holler på livet som singel familiefar, med intriger, tårer og bitchblikking. Heldigvis får han god hjelp av en driftig advokat og en lokal politibetjent, ikke minst når han begynner å snuse i lokale krimgåter.

 

For en som er vant til å bølle seg gjennom livet, er det lett å bli sin egen verste fiende når man skal kjempe en kamp der man ikke kjenner reglene.

 

Dominics fortid viser at det finnes en liten gutt i den store mannen som møter sin aller største utfordring når han får ansvaret for en tenåringsjente han ikke visste han hadde. Etter et møte med en kvinne han ikke kan huske.

 

Om forfatteren:

 

Elin Anita Straumsnes (født 1975) kommer fra Lakselv. Hun har gitt ut to bøker tidligere.

Sommeren på Barkøy – ungdomsbok, 2009

Mona Dal og livet – og vice versa – roman, 2014

Blåmandag – kriminalroman, 2021

 

Meg om boka:

Dette er forfatterens debut som krimforfatter etter to tidligere romanutgivelser. Jeg synes alltid det er spennende med nye forteller stemmer innen krimsjangeren, så jeg satte meg godt til rette i godstolen da jeg startet på denne.

 

Boka har et lett og til tider røft språk, og er oppdelt i passe lange kapitler. Handlingen foregår i nåtid, samt noen tilbakeblikk i Dominic sitt liv, som hjelper til med å bygge opp nåtidshistorien.

 

Dominic vokser opp i Los Angeles gater etter å ha vært innom flere fosterhjem og barnehjem. Han er en badboy som først finner tilhørighet i militæret, deretter i LAPD-SWAT-team.

En dag får han en mail som gjør at livet hans blir snudd på hodet. Han får vite at han har en tretten år gammel datter i Svolvær i Norge, men han kan ikke engang huske eventyret han hadde med moren hennes.

Han reiser til Norge for å skape en relasjon til datteren. I Svolvær må han leve et liv langt fra det han vanligvis har vært vant til, som har bestått av damer og utskeielser. Samtidig begynner han å snuse i årsaken til at datterens mor døde, ved hjelp av en lokal politimann og en advokat. Det å forsøke å ta seg av en trettenårig datter, blir hans største utfordring til nå.

 

Boka begynner ganske actionfylt, så jeg festet setebelte ekstra godt og gledet meg til fortsettelsen, men det ble ikke helt som forventet.  Utover i boka ble det langt mindre action og spenning, og mer om forholdet mellom far og datter. Klarer han å ta vare på datteren, og har han egentlig lyst til det?  

Dominic må både lære seg norsk, få seg jobb og styre temperamentet sitt.

Han er ikke vant til å ta et nei for et nei, og han sliter både med været, de små forholdene og nordmenns levesett. Jeg måtte til tider trekke på smilebåndet av Domenic.

Som krim ble det ganske halvhjertet, tidvis kjedelig lesing og for mange gjentakelser. Plottet ble for enkelt, og kunne med fordel vært bedre skjult. Jeg hadde nok forventet både tempo, spenning og action etter å ha lest starten på boka. Spenningen ligger mer i forholdet til datteren, og om Dominic takler rollen som far. Etter å ha lest boka mistenker jeg at det kommer flere bøker om Dominic, og det håper jeg, for selv om dette var en bok helt på det jevne for meg, så har jeg lyst til å følge utviklingen til forfatteren.  

Men for meg var dette en bok som ikke traff meg helt, sånn er det noen ganger.

.

Randaberg. 24 om boka:https://randaberg24.no/2021/10/10/ukas-boker-endelig-er-hun-tilbake-med-kvalitetskrim/

Fakta:

 

Titel: Blåmandag

Forfatter:E. A Straumsnes

Forlag: Skamløst forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 380

Sjanger: Thriller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Tone Nilsen- Bie “Sumarvariasjoner”

Tone Nilsen- Bie “Sumarvariasjoner”

 

Forlaget om boka:

 

Kvifor lyg nokon om kven dei er? Kvifor blir nokon så blenda av andre at deg ikkje lenger ser seg sjølve? Kvifor vel nokon døden framfor livet? Kan ein liten augneblink gje lys nok til å møte ein mørk kvardag? Og kva med den sorga som kjem når ein ikkje lenger har eit val? Med novellesamlinga «Sumarvariasjonar» vil forfattaren vise lesarane at andre ikkje alltid har det betre. – Det er ikkje alt vi ser.

 

Om forfatteren:

 

Nilsen-Bie (44) jobber som lektor på Alta videregående skole og har skrevet teaterstykker. Hun er tideligere publisert i ulike antologier. “Sumarvariasjoner” er hennes skjønnlitterære debut.

 

Meg om boka:

 

“Sumarvariasjoner” er en novellesamling bestående av fem noveller, skrevet på et enkelt nynorsk som slett ikke er vanskelig å lese.

 

Novellene er ganske korte med få personer involvert, og novellene er lettleste, gjenkjennelige og ungdommelige i språket.

Som alltid når jeg leser novellesamlinger er det alltid noen som utmerker seg. De to jeg likte best i denne samlingen er “Å lyse etter krabbe” og “Kompass”. Men de tre andre var heller ikke så verst.

 

Det går en rød tråd gjennom alle historiene; Kjærlighet og ungdom som ikke helt vet hvor de hører til. Forfatteren forteller om ungdommer som opplever at de faller utenfor, i en verden der de opplever at alle andre skinner. Her får vi høre om personer med dårlig selvbilde, de er sjenerte, føler seg mindre verdt, og blir ikke sett. Samtidig opplever vi at alle de andre heller ikke har det så bra som det kan virke, det er ikke alt vi ser.

Selv om novellene er korte kommer vi godt under huden på personer i historiene, og lever oss inn i følelsene deres og situasjonene de er i.

Slutten på novellene er åpne, så leseren kan selv forestille seg fortsettelsen.

 

Novellene er jevnt over bra, og passer perfekt til ungdom. Siden psykisk helse er et hett tema for tiden, så er disse også perfekte å lese i den forbindelsen. Skal jeg sette fingeren på noe, så må det være at de er litt like, det hadde vært fint med mer variasjon.Likevel, forfatteren fikk frem budskapet sitt, og novellene tåler å bli lest av både yngre og eldre lesere. Dette er en godkjent debut, og antagelig en forfatter vi kommer å se mer til i årene fremover. Jeg anbefaler boka sterkt videre til alle som vil ha korte gode historier!

 

Fakta:

 

Tittel: Sumarvariasjoner

Forfatter: Tone Nilsen Bie

Forlag: Skriveakademiet

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 91

Sjanger: Noveller for ungdom

 

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

 

Terningkast 4+

 

Jørn Lier Horst “Grenseløs”

Jørn Lier Horst “Grenseløs”

 

Forlaget om boka:

 

William Wisting blir kontaktet av lederen for en gruppe mennesker som har funnet hverandre på internett, og som i samarbeid forsøker å løse en forbrytelse: drapet på den australske backpackeren Ruby Thompson. Et av de mest aktive medlemmene kaller seg Astria og har oppgitt at hun er fra Norge. Hun meddeler at hun er i ferd med å nærme seg en mulig løsning, så blir det brått stille fra henne. Motstrebende lar Wisting seg fascinere av den uortodokse etterforskningen, og han blir trukket inn i det som skal vise seg å være en kriminalsak der forbindelseslinjene er mange, men vage.

 

Om forfatteren:

 

Jørn Lier Horst (f.1970) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt. I dag er han fulltids forfatter. Horst sine kriminalromaner er preget av erfaring med miljøet og metodene han skriver om. Samtidig kjennetegnes bøkene av politiske og samfunnskommenterende undertekster.

 

For sitt forfatterskap har Horst blant annet mottatt Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, The Martin Beck-Award og The Petronia Award. Horst er kjent for sin serie om politimannen William Wisting, CLUE-serien som er krim for barn og unge i alderen 9-14 år, samt Detektivbyrå Nr.2 – krim for barn i aldersgruppen 6-9 år.

 

Hele 16 bøker er det blitt i serien om William Wisting til nå. Jeg har lest de fleste av bøkene i serien. Forfatteren har etablert seg som en av Norges beste krimforfattere.

 

Hovedtema i boka er såkalt «crowdsolving», der en gruppe mennesker organiserer seg i et nettsamfunn for å samarbeide om å løse kriminalsaker. Wisting blir kontaktet av lederen for et slikt nettsamfunn som prøver å løse drapet på den australske backpackeren Ruby Thompson.

Et av de mest aktive medlemmene kaller seg Astria. Hun oppgir hun er norsk og at hun er nær en mulig løsning, men så blir det brått stille fra henne.

Wisting lar seg etter hvert overtale, han blir trukket inn i saken og den uortodokse etterforskningen. Med god hjelp av Line og teamet sitt begynner han å nøste i saken Det leder ham til både Spania og Norge. Alle familier har sine hemmeligheter …

 

Boka har et godt og lett språk med handlingsmettede kapitler, som veksler mellom etterforskningen og personene fra nettsamfunnet. Det er et originalt plott, og  forfatteren har snekret sammen en bra historie med mange involverte, der alt stemmer og henger sammen til slutt. Dette er politikrim av beste sort hvor vi får se det nitidige arbeidet politiet legger ned i etterforskningen.  Horst har nok en gang skrevet ei bra bok. Selv om jeg ikke synes den er den beste i Wisting-serien. så leverer han nok en gang det de trofaste lesere vil ha.

Det er noe jeg ikke likte helt med boka, som gjør at den ikke når helt opp for meg, uten at jeg kan røpe det her. Les og se om du finner det ut, eller ei.

Bortsett fra det, så kosa jeg meg boka gjennom, Horst er dyktig til å holde på leseren. Er du hekta på serien om William Wisting, så løp og kjøp. Det er en god politikrim som anbefales videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Jørn Lier Horst

Tittel: Grenseløs

Forlag: Strawberry Publishing

Utgivelsesår 2021

Antall sider: 396

Sjanger: Politikrim

Serie: 16

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

 

Kristian Melhum Lie “Konstabel Bannefinger og Doktor Even – mysteriet på Fismyra Bryggeri”

Kristian Melhum Lie “Konstabel Bannefinger og Doktor Even – mysteriet på Fismyra Bryggeri”

 

Forlaget om boka:

 

Konstabel Bannefinger og Doktor Even den tredje finner et mystisk kart over Fismyra Bryggeri. Det ser ut som om noen har tenkt å bryte seg inn og stjele den berømte bananbrusen med karamellsmak som lages der. Men hvem er tyvene, og hvordan kan de stoppes? Oppdraget krever full konsentrasjon fra begge to, men først må de unne seg en banansplitt i Fisbaren på Fisberg torg.

 

Om forfatteren:

 

Kristian Mehlum Lie er seniorrådgiver i sosiale medier i OMG AS. Han var tidligere ansvarlig for sosiale medier og PR i Eniro Norge, og har over en årrekke jobbet med å skape resultater i engasjerte kanaler. Han jobber daglig med innholdsproduksjon og spredning på nett. Dette er hans første bok.

 

Meg om boka:

Dette er ei spennings bok for alderen 5-9 år med masse humor. Den starter med et kart over Fiseby og en kort presentasjon over de involverte personene i boka. Til tross for den spenstige tittelen, så er det ikke banneord i boka, men mange andre kreative ord som den voksne leseren vil trekke på smilebåndet av. Det er mye fis og promp i boka som den yngre leseren nok vil like, og mange artige navn på personene i boka. De er alle rare på hver sin måte, både når det kommer til navn og væremåte.

Boka er skrevet sånn at barna kan være med og prøve å gjette seg frem til hva som skjer underveis, og ikke minst hvem den skyldige til slutt er.

Boka har også flotte illustrasjoner som barna kan lese mye ut av underveis, og som passer fint til tekst og historie. Språket passer til målgruppen.

Boka er så spennende og humoristisk at den vil sluke leseren inn i boka. Kombinasjonen humor, promp og fis vil slå godt an hos leseren samtidig som spenningen er på topp og det garantert blir neglebiting underveis. På grunn av humoren så er den også fin å lese sammen med en voksen. Jeg lo godt flere ganger underveis.

Jeg håper det kommer flere bøker med denne herlige gjengen her. Er du ute etter ei spennende og humoristisk bok for de yngste, så er dette ei bok som vil bli en hit i mange hjem., og som jeg tenker  vil bli lest flere ganger.

 

Fakta:

 

Tittel: Konstabel Bannefinger og Doktor Even

Forfatter: Kristian Melhum Lie

Forlag: kontur forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 111

Sjanger: spenning 5-9 år

Illustrert av: June Gro datter Trygvason

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

 

 

 

Michael Hjorth / Hans Rosenfeldt “Som man sår”

Michael Hjorth / Hans Rosenfeldt “Som man sår”

 

Forlaget om boka:

 

I løpet av noen få dager begås det tre drap i Karlshamn. Vanja og kollegene i Riksmord står under hardt press for å stoppe snikskytteren før hen dreper igjen. Men det er ingen ledetråder, ingen vitner og ingen klare forbindelser mellom ofrene.

Sebastian Bergman har valgt en roligere livsstil etter at han ble morfar; nå jobber han deltid som psykolog og terapeut. Men når han en dag kontaktes av en australier som søker hjelp til å bearbeide traumer etter tsunamien i 2004 – der Sebastian selv mistet kone og barn – blir verden snudd på hodet.

Siden drapet i Uppsala for tre år siden har Billy fortsatt å drepe. Nå skal han bli far og bestemmer seg: aldri mer. Men fortiden trenger seg på, og spørsmålet er hvor langt Billy vil gå for å sikre at han ikke blir oppdaget?

 

Om forfatterne:

 

Hans Rosenfeldt (1964) er manusforfatter og kjent tv- og radioprofil i Sverige, han er blant annet mannen bak den populære svensk/danske tv-serien BROEN. Michael Hjorth (1963) er manusforfatter og en av gründerne av produksjonsselskapet Tre Vänner. De to velrennomerte manusforfatterne debuterte i 2010 med romanen Mannen som ikke var morder. Dette var en pangstart på serien om den sexmisbrukende og traumatiserte kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman. Bergman

 

Meg om boka:

 

 

Så er vi kommet frem til bok nr. 7 i den populære serien om Sebastian Bergman. Dette er en serie jeg så langt har slukt hver eneste bok av.

 

Sebastian Bergman har sluttet i politiet og har en roligere livstil etter han ble morfar. Nå jobber han deltid som psykolog og terapeut. Tre mord blir begått av en snikskytter og Riksmord står på bar bakke i jakten på mordere. De jobber på spreng for å unngå at flere blir drept.

Da Sebastian blir kontaktet av en australier for å bearbeide traumer etter tsunamien i 2004, hvor Sebastian mistet kone og barn, blir mye snudd på hodet.

Siden drapet i Uppsala for tre år siden har Billy bestemt seg for å ikke drepe mer, siden han skal bli far. Men spørsmålet er hvor langt han er villig til å gå for å ikke bli oppdaget. Sebastian blir trukket inn i jakten, det blir fort personlig og han befinner seg i livsfare.

 

Boka er lettlest med korte handlingsmetta kapitler som sender leseren stadig videre inntil hele boka er ferdig lest. Her er det bare å sette seg godt til rette og ha det en trenger innen rekkevidde, for her blir du slukt inn i storyen.

Nok en gang har de to forfatterne skrevet ei bra og spennende bok. Har du ikke lest de tidligere bøkene i serien, så er det bare å gi seg i kast med dem. Det er også en fordel å ha lest dem før du begynner på denne, siden man også får svar på ting som har skjedd tidligere i serien.  

Jeg håper om at det kommer flere bøker, for denne serien her liker jeg så til de grader!

Jeg kan ikke si annet enn at dette er en pagetuner fra øverste hylle. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre!

 

Boka har jeg både lest og lyttet til, og den anbefales både på papir og lyd. Det er en fin stemme på innleser, for deg som har dårlig hørsel.

 

Fakta:

 

Forfattere: Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt

Tittel: Som man sår

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok og lydbok

Serie: 5

Sjanger: Krim

Innleser: Ivar Nergaard

Oversatt av: Lene Stokseth

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok av forlaget

 

Terningkast 5

 

Kathrine Nedrejord “Det finnes ingen sanhet”

Kathrine Nedrejord “Det finnes ingen sanhet”

 

Forlaget om boka:

 

Alt er snudd på hodet i Vilmas liv. Familien må flytte langt vekk fra Dalen, men ingen snakker om hvorfor. Snart innhentes de likevel da politiet tar kontakt. Alt det vonde presser seg frem og opp i lyset. Det viser seg at de kan ikke rømme. Minst av alt fra fortida.

 

“Det finnes ingen sannhet mer” er en dirrende spennende psykologisk thriller for ungdom!

 

Om forfatteren:

 

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter og dramatiker. Hennes første ungdomsroman, «Hvem er jeg når du er borte», utkom i 2016. «Slepp meg» fra 2018 ble nominert til Uprisen, og ble valgt som Norges representant til Ibby Honourlist. «Det Sara skjuler» utkom i 2019. I “Lappjævel!” fra 2020 løfter Nedrejord frem et stykke norgeshistorie det ikke snakkes mye om.

I tillegg til å skrive for barn og unge har Kathrine Nedrejord også skrevet flere romaner for voksne.

 

Meg om boka:

 

Etter l ha lest forfatterens forrige bok, “Lappjævel,” som jeg likte veldig godt, måtte jeg selvfølgelig også lese forfatterens nye bok. Denne gangen er det en ungdomsthriller hun er ute med.

 

Boka handler om Vilma og familien som i all hast har måttet forlate dalen der de bodde og legge fortiden bak seg. Vilma får seg ny venn i byen, men alt må holdes hemmelig. Det er ikke lett å starte på nytt når man hele tiden må lyve, og de blir snart innhentet av det de flyktet fra, Det går ikke å rømme fra det.

 

Boka er skrevet i et lett språk som passer fint til aldersgruppen den er rettet mot. Det som skjer underveis er godt forklart, og dialogene er i et språk ungdommen bruker til daglig. Persongalleriet kan ungdommen garantert kjenne seg igjen i, og vi blir godt kjent med karakterene.

Det er heller ikke mange personer involvert, noe som bidrar til å gjøre storyen oversiktlig. Kapitlene er korte og handlingsmetta, som gjør leseren nysgjerrig og gjør at man stadig må lese litt til. Underveis føler man at noe ikke stemmer, men hva er det?

Romanen handler om hva som skjer når det verst tenkelige skjer, og du ikke kan stole på noen.

Forfatteren har skrevet ei spennende bok som fenger leseren fra start til slutt, og når man tror man har løsningen, så endrer alt seg med en uventet twist på slutten.

En føler at noe ikke stemmer helt. Men hva er det for noe?

Er du ute etter ei bok der spenningen kommer snikende, så er dette boka for deg. Boka kan også passe til lesesterke som er yngre enn målgruppen den er beregnet for.

 

Forfattere leverer nok en gang ei god bok for de yngre leserne. Jeg anbefaler boka glatt videre til alle leseglade ungdommer! En perfekt creepy thriller for mørke høstkvelder!

 

Fakta:

 

Forfatter: Kathrine Nedrejord

Tittel: Det finnes ingen sanhet

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Psykologisk thriller for ungdom fra 14 år

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Karin Slaughter “Den tause kvinnen”

Karin Slaughter “Den tause kvinnen”

 

Forlaget om boka:

 

Han kikker. Han venter. Han tar. Hvem blir neste offer? Mens han prøver å løse et mord i et fengsel, får etterforskeren Will Trent vite noe som setter i gang en kjede av hendelser. En av de innsatte hevder nemlig at han er dømt for en forbrytelse han ikke har begått, og han sier at han påstår å ha blitt utsatt for et komplott ledet av politimann Jeffrey Tolliver. Den faktiske gjerningsmannen er fremdeles på frifot, er seriemorder som gjennom flere år systematisk har myrdet kvinner. Dersom Will begynner å grave i den gamle saken og avslører sannheten om Tolliver, en mann med heltestatur i politistyrken, er den innsatte villig til å gi ham informasjon som kan løse fengselsmordet. Bare noen dager før ble en ung kvinne myrdet i en park nord i Georgia. Er det et sammentreff, eller har seriemorderen den innsatte fortalte om, tatt enda et liv? Da Will graver dypere i begge mordsakene blir det mer og mer åpenbart for ham at han er nødt til å løse den gamle saken først. Nesten 10 år har imidlertid gått – nok tid til at minner blekner, vitner forsvinner, bevis går opp i røyk og løgner forvandles til sannhet. Han trenger i tillegg hjelp av kjæresten, rettslegen Sara Linton, til begge sakene … og hun er tilfeldigvis også Jeffrey Tollivers enke. Fortid og nåtid er på kollisjonskurs og alt Will Trent holder kjært står på spill.

 

Om forfatteren:

 

Karin Slaughter er født 1971 i Georgia i USA og bor i Atlanta. Hennes første roman, Blendet (Blindsighted), ble en stor suksess og er oversatt til nesten 30 språk. Karin Slaughter har senere gitt ut en rekke romaner internasjonalt og solgt over 30 millioner bøker verden over.

 

Meg om boka:

 

Jeg har lest en del av Karin Slaughters  bøker tidligere, men det begynner å bli noen år siden. Vi er nå kommet til bok nummer 10 i Grant County- og Will Trent-serien, og det var et kjekt gjensyn!

 

Da Will Trent prøver å løse et mord begått i et fengsel, får han vite noe av en som er innsatt i fengslet. De innsatte hevder at han ble dømt for noe han ikke har gjort, og er blitt utsatt for et komplott av politi Jeffrey Tolliver, en mann med heltestatus innen politiet. Den skyldige er fortsatt på frifot, en seriemorder som systematisk har myrdet kvinner i en årrekke.

Dersom Will vil begynne å grave i saken skal han få informasjon om fengselsmordet han jobber med.

 

Bare noen dager før myrdes en ung kvinne i en park i Nord-Georgia. Er det det en sammenheng mellom seriemorderen og mordet i fengselet?

Will begynner å grave og finner ut at han må løse den gamle saken først, noe som ikke bare er enkelt etter at ti år har gått. Han trenger hjelp av sin kjæreste, rettslegen Sara Linton. som er enke etter den involverte politimannen. Fortid og nåtid møtes, og alt Will holder kjært står på spill

 

Dette er en murstein på 573 sider med forholdvis lange – noen ganger litt for lange – kapitler. Boken er heller ikke proppet med action og spenning, det går ikke unna i et heseblesende tempo. Det er den nitidige etterforskningen som står i sentrum for handlingen. Spenningen ligger i etterforskningsdelen. Klarer de til slutt å fange rett person?

Språket er bra, og vi blir godt kjent med personer, miljø og steder i boka. Her kan en bare lene seg tilbake og nyte en god lesestund. Selv om det er en ganske tykk roman, lot jeg meg underholde boka gjennom. Alle løse tråder og spor får en forklaring etter hvert som de blir avslørt.

 

Jeg har likt forfatterens tidligere bøker, og denne er ikke noe unntak. Enten du har likt noen av forfatterens tidligere bøker, eller aldri har lest henne før, så anbefaler jeg deg å lese denne dersom du er glad i god politikrim.

Karin Slaughter leverer nok en gang ei bra bok!

 

Fakta:

 

Forfatter: Karin Slaughter

Tittel: Den tause kvinnen

Forlag: Harper Collins

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Krim

Oversatt av: Mona Berge

Serie: 10

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Abigail Dean “Jente A”

Abigail Dean “Jente A”

 

Forlaget om boka:

 

«Jente A» er en gripende psykologisk thriller om flukt og overlevelse, og et mørkt familiedrama om svik og lojalitet. Lex Gracie vil ikke tenke på familien sin eller på «skrekkens hus», der hun og søsknene vokste opp. Hun vil heller ikke tenke på seg selv som «jente A», jenta som til slutt klarte å rømme fra foreldrene og befri sine søsken. Hva skjuler vi for hverandre, og kan vi stole på minnene våre? Som fremgangsrik advokat i New York har Lex greid å holde de smertefulle minnene litt på avstand, men da moren dør i fengselet, og søskenflokken arver barndomshjemmet det er knyttet så mye vondt til, blir hun innhentet av fortiden.

 

Om forfatteren:

 

Abigail Dean ble født i Manchester, England, og vokste opp i Peak District. Hun studerte engelsk ved University of Cambridge, og jobber nå som advokat for Google. Jente A er hennes debutroman, hun skriver nå på sin andre roman, The Conspiracies.

 

Meg om boka:

 

Dette er en annerledes psykologisk thriller. Forfatteren er inspirert av true crime, men alt er fiksjon. Boka er solgt til 35 land og er forfatterens debutbok.

 

Lex, også kalt jente A, klarer å rømme fra huset der hun og søsknene ble holdt fanget av foreldrene. Politiet blir varslet, og faren tar sitt eget liv. Politiet finner moren gråtende ved siden av farens føde kropp. Søsknene blir befridd. Moren kommer i fengsel. Da hun, etter mange år i fengsel dør, blir Lex utnevnt som testamentfullbyrder. Hun har greid å holde de smertefulle minnene på avstand i New York, der hun jobber som fremgangsrik advokat, men når moren dør innhentes hun av minnene.

 

Boka er velskrevet og bra oversatt. Historien er karakterdrevet, og veksler mellom nåtid og fortid. Hvert av søsknene får hvert sitt kapittel, før alle samles i det siste, så boka har lange kapitler.

Hovedpersonen er Lex, som vi blir godt kjent med.

Dette er en historie om en dysfunksjonell familie, tapte relasjoner, svik og lojalitet. Kan vi stole på hverandre, hva skjuler vi? Hvordan klarer man å leve videre etter blitt utsatt for det som skjedde i skrekkens hus?  

Leseren blir både emosjonelt og mentalt berørt av hva søsknene måtte gjennomgå.

Jeg er egentlig ikke noen fan av denne sjangeren, og det vil nok også være delte meninger om dette er en psykologisk thriller eller en roman, men dette var uansett en bok etter min smak.

Det er en helstøpt og velskrevet thriller, som ble umulig å legge fra seg etter hvert som jeg leste. Er du ute etter en god psykologisk thriller, er dette derfor ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Abigail Dean

Tittel: Jente A

Forlag: Gursli Berg forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 441

Sjanger: Psykologisk thriller

Oversatt av: Kirsti Vogt

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Heine Bakkeid “St. Avenger”

Heine Bakkeid “St. Avenger”

 

Forlaget om boka:

 

Stavanger – det var der det gikk til helvete. Det var der han mistet Frei. Det var der han mistet jobben.

 

Når det ille tilredte liket av det som antas å være politimannen Simon Bergeland blir funnet nedgravd i sanddynene på Solastranda, må Thorkild Aske vende tilbake til Stavanger på leting etter svar. Simon var ikke bare Freis kjæreste, han var også grunnen til at Thorkild fikk sparken i Spesialenheten. Det viser seg snart at ingenting i fortiden var slik han trodde, og når truslene begynner å hope seg opp, blir det også klart for Thorkild at returen til Stavanger ikke bare er uønsket, den kan også ende med å koste ham livet.

 

Om forfatteren:

 

Heine Torgersen Bakkeid (født 15. januar 1974 i Gratangen) er en norsk forfatter. Bakkeid vokste opp på Belnes i Gratangen og i Kvæfjord ved Harstad og bodde så flere år i Stavanger. Senere ble han igjen bosatt i Kvæfjord. Han har skrevet en rekke bøker for voksne og barn. De populære bøkene om Torkild Aske er solgt til en rekke land.

 

 

Meg om boka:

 

St. Avenger er den fjerde boka i serien om Torkild Aske. Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til å lese denne, etter å ha likt de tidligere bøkene i serien godt.

 

Da et ille tilberedt lik blir funnet på Solastranden, vender Thorkild Aske tilbake til Stavanger. Liket antas å være politimannen Simon Bergeland.

Aske reiser tilbake i håp om å finne svar og få oppreisning etter at han mistet jobben i spesialenheten, noe Simon og kjæresten hans, Frei, var årsaken til.

Det viser seg at ingenting i fortiden var slik han trodde. Etter hvert mottar han også trusler. Noen vil hindre at ting kommer frem i lyset. Han er ikke ønsket i Stavanger og turen dit kan koste ham livet.

 

I boka følger vi to historier. I den ene, som skjedde for fem år siden, følger vi Simon i tiden før han forsvant. I den andre følger vi Thorkilds jakt på svar. Historiene veksler utover i boka. Kapitlene er korte og handlingsmettet og språket er like bra som i forfatterens tidligere bøker. Både dialoger og beskrivelsene av vær og vind er gode.

Vi møter en litt annen utgave av Thorkild enn i tidligere bøker, og Ulf, psykologen hans, får en noe mer fremtredende rolle. Forfatteren har god kontroll på det store persongalleriet i boka.

Denne romanen er nok ikke fullt så mørk som de tidligere bøkene i serien, men mørk er den likevel. Jeg gir også et ekstra pluss siden handlingen er lagt til Stavanger. Plassene i boka er så godt beskrevet at det er enkelt å vite hvor i byen man befinner seg.

Romanen starter ganske rolig, før det blir mer fart i sakene og ting begynner å skje. Da jeg hadde lest cirka halvparten ble det mer fart i sakene og dermed ble jeg skikkelig hekta og måtte lese den ut.

 

Jeg synes nok ikke dette er den beste boka i serien, men den er allikevel verd å lese, og jeg håper på flere bøker av forfatteren.

 

Jeg har både lest og lyttet til boka, men den ble mest lest. Grunnen til at jeg leste mesteparten, skyldes at innleser og min dårlige hørsel var en dårlig kombinasjon. I ettertid har jeg kjøpt meg nye og bedre earplug,  derfor er det blitt bedre å lytte til lydbøker for min del.

 

 

Fakta:

 

Forfatter: Heine Bakkeid

Tittel: St. Avenger

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: krim

Serie: 4

Innleser: Ivar Nergaard

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget mottatt som e-bok og lydbok

 

Terningkast 5 – 

 

Zoé Beck “Paradisbyen”

Zoé Beck “Paradisbyen”

 

Forlaget om boka:

 

Tyskland i nær framtid. De store pandemiene har herjet hardt, og kysten mot nord står under vann. Befolkningen har samlet seg i Frankfurt am Main – en ny megaby hvor infrastrukturen fungerer perfekt. Hverdagen styres knirkefritt av algoritmer. En helseapp hjelper alle å ha det bra – så lenge de ikke stiller spørsmål.

Liina Järvinen, gravejournalist fra et av de siste uavhengige nyhetsbyråene i landet, sendes ut for å undersøke en melding om at en kvinne angivelig er drept av sjakaler. Sporet fører Liina til det utenkelige …

 

Om forfatteren:

 

Zoë Beck (F. 1975) er bosatt i Berlin, Tyskland. I tillegg til forfatter, jobber hun og som oversetter, forlegger og manusforfatter. Hun har etterhvert blitt en populær krimforfatter, og har mottatt flere priser for sine mange bokutgivelser. Hun debuterte i 2008, og har siden da gitt ut en rekke krim og thriller-romaner. Beck gav ut «Paradisbyen» i 2020, som hun har vunnet flere priser for.

 

Meg om boka:

 

Tysk krim er noe jeg ikke har lest mye av, faktisk bare to romaner. Kanskje fordi det ikke er oversatt mye fra tysk til norsk? Det var i hvert fall med spenning jeg gikk i gang med å lese denne boka her.

 

Handlingen foregår i Tyskland i nær fremtid, der folket har samlet seg i Frankfurt am Main, en ny mega landsby hvor alt fungerer knirkefritt. Pandemier har herjet og havet har steget, hverdagslivet blir styrt av algoritmer og en helseapp med navnet Kos gjør at alle har det bra, vel og merke så lenge de ikke stiller spørsmål. Den kan riktignok skrus av, men hvorfor skulle noen gjøre det? Har de noe å skjule? De som ikke er perfekte blir ekskludert fra samfunnet.

Bokas hovedperson er gravejournalist Liina Järvinen, som jobber for et av de siste, uavhengige nyhetsbyråene i Tyskland. Hun blir sendt ut for å undersøke en melding om at en kvinne skal være drept som følge av sjakalbit. Dette fører henne til det utenkelig … Flere dør og blir drept i kretsen rundt henne, og etter hvert blir det farlig også for henne.. Hva har hun rotet seg bort i?

 

Kapitlene er passe lange, og det er relativt få personer involvert, men forfatteren greier likevel å skape spenning. Vi kommer likevel ikke noe særlig under huden på andre enn hovedperson Liina, som vi til gjengjeld blir godt kjent med. Språket er bra med gode dialoger.

Vi følger to historier. Historien som foregår i nær framtid, og tilbakeblikk i Liinas liv. Dette er på et vis både krim, thriller og science fiction i en og samme bok. Jeg må ærlig innrømme at jeg i begynnelsen satt igjen med mange ubesvarte spørsmål og lurte på om dette var en bok for meg, men etter hvert som jeg leste ble jeg slukt inn i historien og svarene kom underveis, inntil alt var oppklart på siste side. Dette er en bok som bare ble bedre og bedre utover, leseren blir sittende med en følelse av alt ikke er som det skal, det er noe som skurrer.

Det forfatteren skriver om kan vi se noe av allerede i dag, overvåking og algoritmer, men romanen har likevel ikke for mye tekniske dippedutter etc. Dette er en bok som du enten liker godt eller ikke i det hele tatt, selv endte jeg opp med å la meg begeistre. Jeg tror boka vil passe like fint til yngre voksne som voksne. Dette er ei bok du ikke bør gi opp for fort, fortsetter du lesingen så vil nok du også bli positivt overrasket.

Er du ute etter en dystopisk thriller med spenning og nerve, så er dette boka for deg. Jeg leser gjerne flere bøker av denne forfatteren.

 

Fakta:

 

Forfatter: Zoé Beck

Tittel: Paradisbyen

Forlag: Olivia forlag

Utgivelsesår:2021

Format: Innbundet

Antall sider: 269

Sjanger: Krim/thriller

Oversatt av: Miriam Lane

Originaltittel: Paradis city 

 

Andre bloggere om boka:

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-