Ekko av et skudd Av Lisa Bjerre og Susan Casserfelt

Ekko av et skudd
Av Lisa Bjerre og Susan Casserfelt.

 

Politiassistent Lina Kruse rykker ut på et oppdrag der alt går galt. Et skudd går av og et menneske dør. Skuddet sender en trykkbølge av sinne gjennom byen. Demonstrasjoner mot politivold eskalerer når motdemonstranter mobiliserer et borgervern. Hvor mange må dø før voldsspiralen stoppes?

 

Om forfatterene:

 

Susan Helena Casserfelt er født Lindh den 23 juli 1966 i Solna. Hun ble nominert i 2017 til Stora Ljudbokspriset i kategori spenning for boken «Prestens lille pike.» Hun har også jobbet som journalist og fotograf.

 

Lisa Bjerre ble født 1975 i Kalmar og er oppvokst i Stockholm. Hun bor i Hägersten i södra Stockholm med mann og to barn.
Lisa er utdannet journalist og økonom med en lang bakgrunn som nyhets og IT-journalist. Hun arbeider i dag som frilansskribent. Ensomt vitne er Lisas skjønnlitterære debut.

 

Fakta:

 

Tittel: Ekko av et skudd
Forfattere: Lisa Bjerre og Susan Casserfelt
Forlag: Cappelen damm
Utgitt: 2023
Sjanger: Politikrim
Serie: Bok nummer 2

 

Meg om boka:

 

Bok nummer to i serien om <<Linje 17>> her følger vi politifolkene Lina Kruse og Jack Karlberg i deres kamp for å bekjempe kriminalitet. Første boka ble jeg veldig begeistret over. Så jeg så frem til å lese bok nummer to i serien.

 

Lina Kruse og hennes kollegaer rykker ut på oppdrag om husbråk i en leilighet i Stockholmsforstaden Bagarmossen. Lina Kruse skyter en person i leilligheten. Personen dør. Når det roer seg etter skuddet, så viser det seg at det har gått skikkelig galt. Det fatale skuddet setter sinne i kok blant byens innbyggere. Dette fører til en rekke demonstrasjoner mot politivold. Motdemonstranter mobliserer et borgervern. Temperaturen er høy i begge leirer. Hvor mange må dø før politiet klarer å opprette ro og orden ved å stagge demonstrantene? Kunne politiet unngått dette skuddet og demonstrasjonene i etterkant? Samtidig dras Jack Karlberg mellom jobben og en kriminell motorsykkelgjeng. Klar han å komme seg ut av dette?

 

Boka har passe lange kapitler. Flere av kapitelene har cliffhangere. Språket er lett og flyter bra. Historien skrider rolig fremover. Vi blir bra kjent med miljø og plasser til at de som ikke er kjent her vil føle seg tilstede. Bokas karakterer er bra og gjennom arbeidet. Her finner vi mennesker med både gode og dårlige sider. Mennesker vi vil kjenne oss igjen i. Historien er sånn den er fremstilt på, så fremstår den som troverdig og realistisk. Handlingen er lineær. Det meste av handlingen foregår i Stockholmsforstaden Bagarmossen.

 

Jeg har nok en gang hatt ei fin lesestund med ei bok fra disse to forfatterene. De holdt min interesse oppe fra start til slutt. Så for meg var det bare å sette seg til rette i godstolen og nyte en god krim. Her blir vi kastet ut i det fra start. Så blir boka noe roligere som etterforskningskrim kan være. Fortvil ikke spenning er det for det om at den ikke oser av action og spenning. Boka drives frem av flere forteller stemmer, som driver den fremover. Forfatteren gir oss små drypp utover i boka, som vil holde på leseren boka gjennom. Det er kommer innlagte spenningstopper utover, så det blir rom for pustepauser. Det er etterforskningen som står i fokus i boka. Plottet er bra bygd opp, og det vanskelig å se hvordan det vil ende. Det er igrunnen ganske åpent helt til slutt. Mot slutten så var det i grunnen klart for meg hvordan det ville ende. Det er også noen åpne spørsmål som en må vente på til neste bok kommer ut. Noe annet jeg liker med boka er at vi følger karakterene både gjenom jobb og i privatlivet. Dette flettes fint inn i hverandre. Boka har underliggende temaer som er høyest dagsaktuelle temaer, uten at jeg vil røpe de. Litt velger jeg å spare til leseren. Både første og andre boka fremstår i aller høyeste grad som realistiske og troverdige med en dose fiksjon. Forfatterene blander fiksjon og realistiske ting på en meget fin måte. Hovedkarakterene Lina og Jack er to intresante karakterer og følge både gjennom jobb og privatlivet. Vi kommer godt under hunden på de. Det føles heller ikke som at det blir for mye. Jeg kunne fortalt mye mer om handlingen i boka, men da føler jeg at røper for mye for leserene.  Boka er rimelig fri for det bisarre og vil passe til de fleste krimelskere.

 

Jeg synes disse to bøkene har gått noe under radaren hos norske lesere. Jeg ser ikke at det er skrevet mye om disse to bøkene her til lands. Noe jeg synes er synd for dette er virkelig god realistisk og troverdig etterforskningskrim. Det kan jo skyldes at det gis ut veldig mye svensk krim. Er du en av de som liker sånn type krim så ikke nøl med å plukke opp disse to bøkene. Har du ikke lest noen, så vil jeg på det sterkeste anbefale å lese første boka. Du vil få en mye bedre leseopplevelse da.Tror ikke du vil angre på det valget der når de er lest. Jeg ser i hvertfall frem til neste bok i serien. Disse to bøkene kunne nok også blitt en god tv-serie synes jeg, men det er nå min meining. Denne boka inneholder det meste jeg liker med en god etterforskningskrim. En spennende og troverdig krim fra en forstad i Stockholm. Ei bok jeg lett anbefaler videre.

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Et mørkere vann av Kaja Nygaard

Et mørkere vann av Kaja Nygaard

 

Forlaget om boka:

 

Den tilsynelatende vellykkede Stavanger-kvinnen Ada Rosendal forsvinner fra jobb. Igjen sitter en fortvilet ektemann, med en liten datter. Det eneste sporet politiet har å gå etter, er en blodig telefon som blir funnet på hytta til familien Rosendal. Politibetjent Martha Krogh blir satt på saken. Etterforskningen fører henne inn i de aller flotteste villaene i Stavanger, men også til hendelser i fortiden og mennesker som står henne nær. Er Ada den alle tror hun er, og hva har egentlig skjedd med henne? I «Et mørkere vann» spiller jærlandskapet en særegen rolle: Bølgene brytes mot strendene, jordene er endeløse og vinden puster leseren i nakken.

 

Om forfatteren:

 

Kaja Gjersem Nygaard (f. 1986) har vokst opp i Stavanger. Hun er utdannet økonom og jobber ved Universitetet i Stavanger. «Et mørkere vann» er hennes første roman.

 

Meg om boka:

 

Stavanger har ikke for mange krim forfattere synes jeg. Derfor er det ekstra kjekt når Bonnier sin første norske krim debutant er kvinne, og itillegg fra Stavanger. Nå har Stavanger hele to kvinner som skriver krim. Denne boka rykket rett til topps på leselista mi. Jeg tror mange inkludert meg ser frem til mer lokal krim.  <Et mørkere vann>> er forfatterens første bok i en planlagt serie. Politibetjent Martha Krogh er bokas hovedperson.

 

Utad ser det ut som Ada Rosendal har det meste i livet, og en vellykket kvinne med mann og barn. Hun er dyktig i jobben sin. En dag forsvinner hun fra et arrengement som jobben har på Solastrand hotell. Hjemme sitter en fortvilet ektemannen med datteren deres og lurer på hva som har skjedd. Politibetjent Martha Krogh blir satt på saken. Det blir en veldig vanskelig sak for politiet. Det enste sporet de har å gå etter er en blodig telefon de har funnet på familiehytta. Når Politibetjent Martha Krogh og kollegaene hennes dukker ned i saken, så dukker det opp hendelser fra fortiden, og mennesker som står henne nær. Er alt virkelig så perfekt med Ada, og hva har skjedd med henne?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Hvor opptil flere har cliffhangere. Språket er lett og flyter bra. Til å være Politikrim har boka bra fremdrift. Vi blir bra kjent med steder og miljø. For meg som er lokal så følte jeg meg virkelig tilstede i boka og kjente meg godt igjen hvor vi var. De er bra beskrevet uten at det blir for mye av det gode. Vi blir i passende mengde kjent med karakterene. Skulle gjerne blitt noe mer kjent med Martha, men vi blir nok bedre kjent med hu i kommende bøker. Handlingen er fiksjon, men fremstår som realistisk og troverdig i måten den blir fortalt på. Handlinger er linær og foregår i Stavanger og Jæren området.

 

Så er debut boka til forfatteren lest. Jeg synes hun kommer brukbart fra debuten. Jeg hadde en god, og ikke minst spennende lesestund. Jeg leste boka ut på to dager. Noe som jeg synes forfatteren kommer bra ut med denne boka er at som første boka i en serie er at hun ikke overforklarer for mye. Vi blir kasta rett ut i det fra start og det kommer jevne spenningstopper utover i boka, og det er spenning til siste side er lest. Det er i grunnen lite død punkter. Hun legger ut flere spor til mulige gjerningspersoner for leseren underveis. Noen som vil få leseren til å måtte tenke seg om en gang eller to om de har rett eller ei. Så det er helt åpent til helt mot slutten. Slutten av boka slutter med åpne spørsmål som vi må vente på å få svar på i kommende bok. Jeg som er fra Stavanger følte meg virkelig til stede hvor vi var i handlingen. Hun kommer også med noen små detaljer om Stavanger som vi lolkale vil kjenne godt igjen som Terje Vigens vei og biljardbordet på Beverly som de fleste har et forhold til. Det Stavangerske utrykket Javel er også nevnt. Noe annet jeg likte med boka er hvordan Jæren blir fremstilt, og her vil nok mange kjenne seg igjen i beskrivelser av vær og landskapet. Plottet synes jeg er bra og gjennom arbeidet. Underliggende tema for boka er korrupsjon og vennetjenester. Noe som vi leser om i media. Hovedkarakteren Martha ville jeg gjerne blitt noe mer kjent med, men satser på at vi blir bedre kjent med hun i kommende bøker. Dette påvirket ikke så mye min leseopplevelse. Boka er rimelig fri for det groteske og vil passe til alle som leser krim.

 

Jeg ser frem til neste bok i serien, for dette likte jeg. Et stort pluss er at det er lokalkrim, men boka vil nok finne mange lesere utenfor Rogalands grenser. Tommel opp fra meg. Jeg håper vi får se flere lokale krim forfattere i årene så kommer. Kjekt å se at hun får gi ut boka si på et stort forlag som Bonnier, så det er håp for lokale forfatterspirer. Selv om nåløyet er trangt ikke gi opp .

 

Er du en av de som liker en god Politikrim så er det bare til og kaste seg over denne boka her. En lettlest, spennende og velkomponert politikrim med spenning fra start til slutt. En debutant som fortjener å nå ut til mange lesere. Jeg har ikke problemer med å anbefale boka videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Et mørkere vann
Forfatter: Kaja Nygaard
Forlag: Bonnier
Utgittt: 2023
Sjanger: Politikrim
Serie: Bok nummer 1

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Forfatterskolens Juleantologi 2023

Forfatterskolens Juleantologi 2023

 

Forlaget om boka:

 

Julen er for alle, skriver en av våre forfattere i denne samlingen. Julen er et felleseie, en opplevelse vi deler, men også en tid med store kontraster. Tekstene du nå skal lese viser at julen kan forsterke ensomhet, fattigdom, klasseforskjeller og sorg, men også vekke gamle følelser og styrke samhold. Julen rommer muligheter for forandring, på lik linje som den rommer muligheten for tradisjon, og å vende hjem. Tekstene i denne samlingen er nøye valgt ut, blant mange innsendte bidrag. Disse 15 forfatterne beveget oss med tekstene sine, og sammen gir de et sammensatt bilde av en høytid vi alle har et forhold til. God lesning!

 

Meg om boka:

 

Ei bok som ikke var på min lese liste før jeg fikk tilbud om å lese den. Siden jeg liker å lese antologier innimellom vanlige bøker takket jeg ja til å lese. Denne er antologien er et resultat av en konkurranse Forfatterskolen.no hadde som var åpen for alle. Konkurransen var åpen for alle. Følgende 15 Forfattere er med: Inge Fagerbakk, Therese Haugeli Honningsvåg , Nina Renée Sandnes, Ellen Beate Dyvi, Elin Eika Bringa, Pia Foorabally, Inger Johanne Strøm, Merete Moen, Alberto Sánchez Thormodsen, Linda Sandbæk, Kristine Gravdal, King Stine, Emma Tamba, Henrik Aareskjold, og Live Synnøve Surlien. For meg er alle ukjente, så mulig alle er debutanter som forfattere. Jeg innrømmer ærlig at jeg leser veldig lite julelitratur. Så det blir spennende å se om den faller i smak.

 

Tekstene spenner vidt i innhold til alt i fra korte til lange tekster. Det er også noen dikt med. Felles for dem alle er at det jul det handler om. Mange av tekstene inneholder temaer som blir tunge for mange i julehøytiden som savn, ensomhet, sorg og klasseforskjeller som mange merker i dyrtiden vi lever i nå. Men alt er ikke bare trist. Det er også lystigere tekster som handler om tradisjoner og samhold. Mange av tekstene har en twist på slutten. Det er velskrevne lette tekster.Selv om jeg synes innholdet i antologien var bra, så er det alltid noen som utmerker seg bedre enn andre. For meg var det bidragene til Ellen Beate Dyvi, Kristine Gravdal, Inger Johanne Strøm og Therese Haugeli. De som skilte seg ut var bidragene til Henrik Aareskjold og Alberto Sanchez Thormodsen.

 

Jeg leste noen tekster hver dag. Sånne antologier er fine å lese når er lite tid til lesing. Som jeg har sagt tidligere at antologier er perfekte for travle lesere. Noe som jeg likte med tekstene er at jula er ikke like perfekt eller fin for alle. Noe jeg ser via mitt arbeid som frivillig via Kirkens Bymisjon. Så kudos at de skriver om det temaet Denne antologien er fin å lese i julen mellom alle selskaper og i romjulen. Jeg anbefaler denne velskrevne antologien videre.

 

Anita Nesa har også lest og likt. Les gjerne hennes flotte omtale her:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2023/12/forfatterskolens-juleantologi-2023.html?m=1

 

Fakta:

 

Tittel: Juleantologi
Forfattere: 15 forfattere
Utgitt: 2023
Forlag: Indiemoon
Sjanger: Tekster

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Glassmannen av Anders De La Motte

Glassmannen av Anders De La Motte

 

Forlaget om boka:

 

Politietterforsker Leonore Asker har så vidt funnet seg til rette som leder for Avdelingen for fortapte sjeler da hennes far tar kontakt etter flere års taushet. Han har politiet i hælene etter funnet av et lik, og forlanger Leonores hjelp. Hun går motvillig med på å hjelpe ham, og innser at hun vet hvem den døde er. Er faren så uskyldig som han hevder?

Samtidig flytter Leonores gamle venn Martin Hill til et avsides gods for å skrive biografien til en mektig næringslivstopp, men oppdager fort at stedet har flere historier – om mystiske lysskjær og lik som mangler øyne.

 

Mens Asker og Hill nøster i virvaret av tråder, stiger en skikkelse frem fra mørket. En som har sovet lenge og gjør seg klar til å stille sin sult.

 

Om forfatteren:

 

Anders de la Motte (f. 1971) er tidligere politi, og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskap. Han har utgitt 12 kritikerroste kriminalromaner, og er en av Sveriges mestselgende krimforfattere. I Norge er han særlig kjent for Årstidskvartetten; Sensommer, Høstdåd, Vinterild og Våroffer.

 

Meg om boka:

 

Anders De La Motte er en forfatter jeg har vært veldig begeistret for siden første boka jeg leste. Nå er han ute med den andre boka i serien om de fortapte sjeler. Lever han like skyhøyt nivå denne gangen her? Det bare til å sette i gang med de 631 sidene og finne det ut.

 

Politietterforsker Leonore Asker (kalt Leo) begynner å finne seg til rette som leder for avdelingen for de fortapte sjeler. Leo har et anstrengt forhold til sin far. Etter mange år uten kontakt, så tar han kontakt med henne. Han trenger hjelp etter politiet har funnet et lik like ved eiendommen hans, de jakter på han. Tross for forholdet til han, så velger hun å hjelpe han. Hun vet hvem den drepte er, og er faren virkelig så uskyldig som han hevder.

 

Martin Hill en gammel venn av Leo har fått et oppdrag om å skrive biografien om en mektig næringslivtopp. Han flyttet inn på det avsidesliggende godset til næringslivtoppen. På godset oppdaget han raskt at godset skjuler flere mystiske ting som mystiske lysskjær og øyeløse lik.

 

Boka har passe lange kapitler. Språket er meget bra, som vi kjenner fra forfatterens tidligere bøker. Boka har bra fremdrift. Vi får gode skildringer av miljø og steder. Karakterene er bra og gjennomarbeidet, så vi føler vi kjenner de, og kommer godt under hunden hos de. Handlingen er fiksjon, men det gjør ikke så mye når det er så velskrevet som denne boka er.

 

Jeg satte meg godt til rette med denne boka her. Jeg skal ærlig innrømme at etter første boka at jeg hadde skyhøye forventninger. Selv om boka er en murstein, så ble den slukt. Her ble ver ledige stund satt av til lesing, og mye ble skjøvet vekk. For en spennende lesestund det ble sidene nærmest føyk avgårde. Sjeldent jeg har følt at ei bok på over 600 sider har gått så fort. Boka veksler på fortellerstemmene utover i boka. Jevne spenningstopper er det boka gjennom. Forfatteren gir oss litt etter litt, og når han har gitt oss så mye at morderen er avslørt, så er det enda åpent hvem det er. Det er virkelig noe jeg kan like å bli holdt på pinebenken til slutt. Les boka, så forstår du hva jeg mener med dette. Han skriver så bra og levende gjør karakterene at en føler en står midt inni historien. Det er spennende og følge samspillet mellom Leo og Martin. Mulig de blir et par i neste bok. Noe annet som og jeg liker med boka er forholdet mellom Leo og faren. Hva skjer videre her? De fortapte sjeler er i grunnen smarte personer tross navnet på avdelingen. Denne boka har det meste en god krim skal inneholde spennede, underholdende og velskrevet. En av de absolut beste bøkene jeg har lest i år innen krim sjangeren. Noe annet som imponerer meg med forfatteren er at han behersker flere stilarter innen krimsjangeren. Likte du forrige bok i serien? Kan du bare glede deg til denne boka. Jeg venter i spenning på neste bok i serien. Jeg kan ikke annet en å gi topp score på terningen nok en gang til forfatteren. Anders De La Motte er for lengst blitt en av mine favoritt forfattere. Forfatteren leverer nok en gang en spennende pagetuner. Ei bok som jeg på det sterkeste annbefaler videre

 

Fakta:

 

Tittel: Glassmannen
Forfatter: Anders De La Motte
Forlag: Kagge
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer to

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 6

 

Mordene på Verdens Ende av Kjell Arvid Nilssen

Mordene på Verdens ende
Av Kjell Arvid Nilssen.

 

En vennegjeng utgått på dato, i ferd med å brytes opp av indre stridigheter. Bare rester av uskyldige barndomsminner binder dem sammen, i en skjør lenge av fantasi og virkelighet. Den skal snart ryke. For midt i hyttefesten runger ekkoet fra et bestialsk som fant sted på Verdens Ende, for fem hundre år siden. Alt skulle vært glemt. Over. Men så tar livet brått slutt for en av dem på samme sted i år 2019. Etterforsker Stig Motland visste ikke hva som ventet da han gikk av toget på Tønsberg stasjon.

 

Om forfatteren:

 

Kjell Arvid Nilssen er oppvokst i Sørreisa i Troms, men har bodd i Tønsberg i en årrekke. Han har tidligere utgitt: Kjærlighet og død på boreriggen Oil Finder (2007) og Venninnepakten (2009). “Antatt skyldig” er hans debutkrim, og Frode Eie Larsen debut som redaktør. Et samarbeid jeg hadde store forventninger til, det kan fort bli bra når Frode har holdt forfatteren i ørene underveis.

 

Meg om boka:

 

Kjell Arvid Nilssen er ute med sin fjerde bok. Hans forrige krim likte jeg veldig godt. Så når denne kom kom ut, så kan jeg ikke si annet enn at jeg ser frem til å lese boka. Blir jeg like begeistret denne gangen?

 

Boka starter med en historie fra 1536. En kirke står i brann i Tunsberg (Tønsberg) Olav og Anna er på flukt og ender tilslutt opp på Verdens Ende. Etter innlednings historien hopper vi 500 år frem i tid. En gammel vennegjeng som har holdt sammen siden de var små. Nå er de i fred og skli i fra hverandre pga indre stridigheter. Det er kun minnene fra barndommen som holder dem sammen. Det lille skjøre som holdt dem sammen ryker på hyttefesten,  på hytta som tilhører en av vennene. En av dem dør denne natta. Kripos Etterforsker Stig Motland som har fått saken annkomner Tønsberg tog stasjon. Lite viste han hva som ventet han i Tønsberg. Klarer han å komme til bunns i saken?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Flere av kapitlene har cliffhangere. Språket er lett. Historien flyter bra fremover. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Jeg sko ønsker vi fikk vite mer her. Karakterene blir vi passe kjent med. Her ville jeg blitt nærmere kjent med de. Hvertfall hovedkarakterene. Det er heldigvis lett å holde styr på de, for det er ikke så mange av de. Handlingen er fiksjon. Handlingen foregår i Tønsberg traktene. Handlingen er lineær.

 

Så er boka lest. Denne gangen synes jeg det ikke var like bra som forrige bok. Et orginalt plott synes jeg det er, men det er ikke nok synes jeg. Noe som trekker ned for min del er at jeg tok plottet altfor tidlig. Da forsvinner fort spenningen for min del og det blir en ren transport etappe inn. Forfatteren kunne godt prøvd å kamuflert plottet bedre for min del. Var en liten detalj som røpet det hele for min del. Mulig andre ikke tar det like lett. Forfatteren legger inn jevne spenningstopper til leseren. Karakterene kunne også hatt litt mer kjøtt på beinet synes jeg. Det ble litt for tynt. Boka vil passe til de fleste krim lesere da den ikke er særlig grotesk. Litt må det være i ei krimbok  Selv om den ikke når helt opp her, så er det ingen dårlig bok. Den vil nok finne lesere som vil like den bedre enn meg. Les og avgjør selv. Sånn er det noen ganger at ei bok ikke når helt opp. For etter lest de to siste bøkene til forfatteren, så ser en at skrive kan han. Gi gjerne denne mindre kjente forfatteren en sjanse. Ei bok helt på det jevne. Jeg anbefaler boka.

 

Fakta:

 

Tittel: Mordene på verdens ende
Forfatter: Kjell Arvid Nilssen
Forlag: Liv forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer to

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4

 

Reisen til Julefisen Av Kristian Mehlum Lie og Hege Terese Fjæra (ill)

Reisen til Julefisen
Av Kristian Mehlum Lie og Hege Terese Fjæra (ill)

 

Det nærmer seg jul i Fisberg og det årlige julespillet Reisen til Julefisen har igjen kommet til byen. Den amerikanske skuespilleren og forkledningens mester, Axel Honey, skal spille hovedrollen og den ukjente sopranen Perle Snøfnugg er hans motspiller. Den kvelden Konstabel Bannefinger og Doktor Even skal i teateret forsvinner alle billettpengene sporløst. Det er flere mistenkte i saken, både Tante Tusvik, Eima Vanilje, Hinta Kanel og Perle Snøfnugg oppfører seg merkelig og later til å plutselig ha fått god råd. Selv Axel Honey oppfører seg rart. Og hvorfor har Fisbaren vært stengt i flere dager for så å åpne igjen etter at pengene forsvant? Konstabel Bannefinger og Doktor Even strever med sin vanskeligste sak noensinne og julestemningen er i ferd med å forsvinne i snøen. Nå haster det med å finne den skyldige!

 

Om forfatterene:

 

Kristian Mehlum Lie er seniorrådgiver i sosiale medier i OMG AS. Han var tidligere ansvarlig for sosiale medier og PR i Eniro Norge, og har over en årrekke jobbet med å skape resultater i engasjerte kanaler. Han jobber daglig med innholdsproduksjon og spredning på nett. Dette er hans andre bok i serien.

 

Hege Terese Fjæra jobber som frilans illustratør og skaper illustrasjoner, bokomslag, design, logoer og annet kreativt innhold til forfattere, forlag, butikk og varehandel m.m. Jeg har særlig kompetanse på visuelt innhold for barn og barnebokillustrasjoner.

 

Meg om boka:

 

Bok nummer 5 i den meget morsomme serien om Konstabel Bannefinger og Doktor Even. En serie med masse humor og spenning. I denne boka er tema jul, og jula står for døren i Fisberg by.

 

Boka starter med kart over Fisberg by, så kan leserene orientere seg hvor de er.  Etter det får vi en advarsel om hva som skjer når du bruker bannefingeren, så blir det en kort introduksjon av karakterene i boka før vi setter over til hovedhistorien.

 

Jula nærmer seg med stormskritt i et snødekt Fisberg. Julens store høydepunkt i byen står for døren. Nok en gang skal julespillet <<Reisen til julefisen>> spilles på Fisberg samfunnshus. Hovedrollen spilles av Alex Honey, som er en amerikansk skuespiller. Hans motspiller er den ukjente sopranen Perle Snøfnugg. Konstabel Bannefinger og Dokter Even skal se forestillingen. Når de kommer for å se forestillingen, så får de vite at alle billettpengene er sporløst borte. De setter raskt i gang å etterforske saken. Det blir en vrien sak. Det dukker raskt opp flere som oppfører seg merkelig. I flere dager har den populære Fisbaren vært stengt, men åpnet rett etter at pengene forsvant? Med alle mistenkte, så kan dette fort bli deres vanskeligste sak noensinne. Det haster med å finne de skyldige før hele julestemningen forsvinner.

 

Boka har korte handlingsmetta. De er såpass korte og passer fint for målgruppen den er beregnet for. Samme gjelder språket. Historien har bra fremdrift, som gjør at en holder konsentrasjonen oppe hos den yngre leseren. Det er lite utenom snakk. Vi blir i passende mengde kjent med plasser, miljø og karakter

 

Så er bok nummer fem lest. Nok en gang har jeg storkost meg med gjengen i Fisby. Også denne gangen fikk lattermusklene kjørt seg til de grader. En får rett og slett vondt i magen av å lese denne boka og serien her. Her får du doser med spenning itillegg, humor og noe alvor. Med alvor så er det dagsaktuelle temaer fra dyrtiden vi er i, samt synkende lesing hos yngre. Dette blir formidlet i små mengder, så det går ikke utover lesingen. Humoren består i promp og fis og masse morsomme navn som mange barn vil like. Denne humoren hadde gått rett hjem hos meg som liten. Samme nå i grunnen. Forfatteren skriver på en sånn måte at de unge leserene har anledning til å være med å løse mysteriet. Klarer de det, så er de super smarte. Det er spenning i boka gjennom og slutten blir riktig så spennende. Mulig det blir litt for spennende for enkelte. De flotte fargerike illustrasjonene til Hege Terese Fjæra utfyller teksten i boka. Det er illustrasjoner på de fleste sidene. Den er fin som lesing i lag med andre eller alene. Det vil garantert bli mange latterpauser underveis i boka. Tror nok boka vil være kjekkest og lese i lag med andre. Tror også boka vil vekke leselysten hos de som ikke leverer for mye. Forfatteren har en ganske livlig fantasi, noe som er med på å gjøre boka bra. Han leverer nok en gang ei bra, spennede og morsom barnebok. Den vil garantert bli lest opptil flere ganger av de yngre. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Reisen til julefisen
Forfatter: Kristian Mehlum lie
Forlag: Kontur forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Barn 6-10 år
Serie: bok nr 5

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Tidsfikserne og julefeiringen Av Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist

Tidsfikserne og julefeiringen
Av Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist

 

Forlaget om boka:

 

Sigurds favoritthøytid er julen, men den står i fare for å forsvinne eller blir totalt forandret. Tidstyven lusker nemlig rundt et sted i historien …

 

Tidsfikserne Sigurd og Anne må nok en gang reise tilbake i tid. Denne gangen fører jakten på Tidstyven dem til ulike land og tider, da flere av de mest kjente juletradisjonene våre oppsto.

 

Og hvordan er det egentlig med julenissen
Finnes han?

 

Med 24 kapittel kan boken leses som en adventsfortelling, dersom du klarer å lese bare ett kapittel hver dag.

 

Om forfatterene:

 

Frode Eie Larsen (Født 1973) er bosatt i Larvik. Han har gitt ut en rekke krimbøker med Eddie Stubb i hovedrollen. Han har også gitt ut “Mot & Mysterier” serien sammen med Dag Otto Lauritsen beregnet for barn 9-12 år. «Tidsfikserne» er en ny serie han har laget sammen med illustratør Jenny Lindquist, beregnet på barn i alderen 5-9 år. Han vant krimprisen «Sølvkniven» for krimboka «Så ble det kaldt» i 2020

 

Jenny Lindqvist er utdannet innen kunst og illustrasjon fra blant annet The Academy of art i San Francisco. Hun har siden 2012 arbeidet som frilans illustratør og debuterte som barnebokforfatter med boken «Høsten banker på.» Jenny er bosatt i Lund sammen med sin mann og to barn.

 

Meg om boka:

 

Frode Eie Larsen skriver spenning for hele familien. Nå er tredje boka i Tidsfikserne-serien ute. Her har han slått seg sammen med den svenske illustratøren Jenny Lindqvist. Som tittelen sier er det julen det skal handle om. Med sine 24 kapitler så funker den utmerket å lese som adventskalender lesing. Det spørs om du klarer å lese et kapitel, tenk hvis det blir for spennende? Jeg er hvertfall klar for å lese boka, for å se om de løser problemet denne gangen også

 

Nok gang er det de tre tidsfikserne Sigurd, Anne på 11 år og ilderen Konstanse vi møter. Sigurd og Anne på 11 år er som alle andre barn veldig glad i julen. Når det er fare for at julen blir avlyst, så blir de tre sendt tilbake i tid. For det blir ikke det samme uten jul. For å prøve å få løst problemet må de sendes på to turer tilbake i tid. Av sjefen for tidsfikserne får de et nytt super våpen de kan bruke i jakten på å redde julen. Våpnet er en tidstyv-magnet. De oppdager ei hemmelig mappe på sjefens kontor som gjør dem veldig overasket. Med stort pågangsmot setter de i gang med denne vanskelige oppgaven og redde historien med julen, men først må de stoppe tidstyver.

 

Boka har passe korte kapitler med illustrasjoner på de fleste sidene. Det er innlagt jevne spenningstopper utover i boka. Språket er bra og passer fint til målgruppen. Historien flyter bra fremover. Vi blir bra kjent med miljø, plasser og karakterer. De er det ikke så mange av, og gjør det lett å holde kontroll på. Historien er basert på fiksjon og sanne fakta.

 

Så er boka lest. Jeg hadde nok en gang en fin og spennende lesestund med tidsfikserne. Det blir riktig så spennende utover i boka. Her er det spenning fra start til slutt. Her er det fin anledning for leseren til å finne ut hvordan det ender. Det blir ikke lett å finne ut av, kan jeg love dere. Helt til slutt får vi det store svaret på om det forsatt blir jul eller ei. De flotte illustrasjonene til Jenny står veldig fint til historien i boka. Boka passer fint til både å lese sammen med andre eller alene. Jeg er hvertfall klar for neste bok i serien. Den blir med et spennende tema om barns rettigheter.

 

Ei perfekt bok til de som vil lære og itillegg liker spenning. Ei bok jeg anbefaler videre alle barn som er glad i en god og spennende historie.

 

Fakta:

 

Tittel: Tidsfikserne og julefeiringen
Forfattere: Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist
Forlag: Zeppelin forlag
Utgitt: 2022
Sjanger: Barn fra 9 år
Serie: bok nummer 3

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Forglemdetei av Odd Arne Støstad Marsteinstredet

Forglemdetei av
Odd Arne Støstad Marsteinstredet

 

Forlaget om boka:

 

Et mystisk bilde på Instagram endrer dramatisk tilværelsen for Jimmy Watford.
Mens Oslo bader i sommervarme må han ufrivillig ta et oppgjør med sitt tidligere liv, som også medfører at Jimmy og datteren Inna, er i livsfare.
Samtidig i Omak, Washington State, USA – et lite sted nær grensen til Canada, finner den nyutdannede politibetjenten Sherilyn Cooper et gammelt lik. Egenrådig starter hun sin private etterforskning, og avdekker forbrytelser av et kriminelt omfang selv FBI ikke var klar over.

Forglemdetei er en intens spenningsroman som utspiller seg med flere historier over to kontinenter.

 

Om forfatteren:

 

Odd Arne Støstad Marsteinstredet (Født 1968) debuterte som forfatter med spenningsromanenForglemdetei» utgitt i 2023.

 

Meg om boka:

 

Odd Arne Støstad Marsteinstredet er en av årets debutanter innen krim sjangeren. Jeg synes alltids det er ekstra spennende med nykommere. Så det var med stor spenning jeg startet på boka.

 

En varm sommerdag i Oslo mottar den skilte influenceren Jimmy et mystisk bilde på Instagram. Jimmy er skilt æ, og har datteren Inna som han forguder. Jimmy har hukommelsetap og husker ikke noe siden før bilulykken han var involvert i. I jakten på svar fra fortiden sin, fører til at både Jimmy og datterens liv er i livsfare. På samme tidspunkt i Omak, Washington State, USA en liten plass nær den kanadiske grensen kommer den nyutdannede politibetjenten Sherilyn Cooper over et gammelt lik. Saken med det gamle liket blir ikke prioritert av politiet i første omgang, så hun starter sin egen etterforskning av saken. Det hun etterhvert finner ut er store greier som medfører FBI kommer på banen. Det blir mye større enn noen kunne sett for seg.

 

Boka korte handlingsmetta kapitler. Flere av kapitlene har cliffhangere. Språket er lett. Noe bedre korrektur kunne det vært, men gjør ikke så mye for leseopplevelsen. Historien flyter bra fremover. Plasser og miljø blir passe beskrevet, så leseren vil føle seg til stede. Vi blir bra kjent med de to hovedkarakterene Jimmy og Sherilyn, og bi Karakterene i passe mengde. Historien er fiksjon uten at den er dårlig av den grunn. Handlingen veksler mellom før og nå tid, og foregår i Norge og USA.

 

Etter å ha lest boka så sitter jeg igjen med et positivt inntrykk av boka. En godkjent debut bok dette. Jeg hadde ei fin lesestund. Det som driver boka fremover er vekslingen mellom forteller stemmene og skifte i tidsperioder. Hvor Forfatteren knytter alt sammen tilslutt. Forfatteren gir lesere noen spor etterhvert utover i boka. Mulig noen tar det litt tidlig hvordan det vil gå. Han kunne godt kamuflert plottet noe bedre for min del. Boka har innlagte spenningstopper utover. Boka er ganske fritt for det brutale og groteske, så den vil nok passe til de fleste krim lesere. Kall den gjerne en snill krim. Spenning er det i boka, men ikke forvent action og spenning fra start til slutt. Det blir mer tempo i siste halv del. Det er mye annet som gjør den bra, og spennende. Boka har som sagt tidligere grei fremdrift. Her er politiettforskning og psykiske, plottet er spunnet rundt. Jeg likte ideen rundt plottet. Noe annet jeg likte med den er at den er litt annerledes iforhold til den vanlige krimen du leser. Selv om boka ikke når helt opp på terningen så er det absolutt ei bok som fortjener å nå ut til flere lesere. For skrive kan forfatteren. Så blir spennende å følge han i kommende bøker, for med slutten på boka må det komme en oppfølger til denne boka her. Vil dere prøve dere på en mindre kjent som skriver bra ,så plukk gjerne opp denne boka her. For det finnes bok perler blant de mindre kjente Jeg anbefaler den hvertfall videre. Fint gavetips til den som har lest det meste av krim.

 

Fakta:

 

Tittel: Forglemdetei
Forfatter: Odd Arne Støstad Marsteinstredet
Utgitt: 2023
Forlag: Calidris forlag
Sjanger: Krim

Boka er et lesereksemplar fra forfatteren.

 

Terningkast 4

 

Hvor ble det av alt sammen? – plyndringen av jødene i Norge Av Berit Reisel

Hvor ble det av alt sammen? – plyndringen av jødene i Norge
Av Berit Reisel

 

Fra innsiden av det norste holocaust-oppgjøret.
Holocaust var også en historie om eiendeler, eiendom, økonomi. Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Hus og leiligheter, fabrikker og forretninger ble overdratt til fordel for staten. Etter deportasjonen ble eiendeler og innbo solgt på auksjon til naboer og andre interesserte. Da de overlevende jødene vendte hjem i 1945, var lite igjen av alt7 de hadde eid. For mange av de overlevende ble kampen mot byråkrati, trenering og mistenkeliggjøring i erstatningsprosessen en ny traumatisk erfaring.

 

I 1996 nedsatte staten et utvalg for å se på spørsmålet på ny. Da Skarpnesutvalgets innstilling forelå året etter, var flertallets konklusjon klar: Alle nordmenn hadde måttet lide tap under krigen, erstatningsprosessen hadde vært «god og grundig». Blant flertallet var flere prominente historikere og jurister. Berit Reisel og Bjarte Bruland så annerledes på det: Plyndringen av de norske jødene måtte ses i sammenheng med nazistenes forsøk på å utrydde den jødiske befolkningen i Norge. Hva som faktisk hadde skjedd med de norske jødene og deres eiendeler måtte kartlegges på ny. Mindretallets innfalls vinkel førte til en annen konklusjon. Utvalget ble splittet. Da Stortinget sommeren 1998 vedtok å gi jødene i Norge 450 millioner kroner i erstatning, var det mindre tallets innstilling som ble lagt til grunn.

 

I ettertid utgjør Skarpnesutvalget et viktig vendepunkt i den norske etterkrigshistorien. Nå fortelles for første gang denne dramatiske historien innen fra. «Hvor ble det av alt sammen» er en oppsiktsvekkende beretning om politisk spill og dragkamp, om fordommer og motvilje både i byråkratiet og fag miljøene – og om et lite mindretall som klarte å snu en tung, prestisje ladet prosess. Samtidig er det en personlig historie om den jødiske minoritetens erfaringer.

 

Om forfatteren:

 

f. 7. juni 1945) er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo. Hennes foreldre flyktet fra Norge for å unngå deportasjon, og hun ble født i Norrköping. Familien vendte tilbake til Norge i 1947. Reisel har hatt styreverv i Det Mosaiske Trossamfund og deltatt i internasjonalt jødisk samarbeide. I 1996 ble Reisel medlem av Skarpnesutvalget som skulle granske inndragningen av jødisk eiendom under krigen. Sammen med Bjarte Bruland leverte hun en mindretallsrapport. Reisel var nestleder i styret ved HL-senteret fra 2001 til 2007, og styreleder fra 2007 til 2010.

 

Meg om boka:

 

Siste lydboka jeg har lyttet til. Boka er innlest av Emma Rowena Hansen. Spilletid på lydboka er 12t47min. Jeg synes innleser passer fint til denne boka her, og som var med på å gjøre det til ei fin lytte stund for min del.

 

Boka handler om det norske holocaust oppgjøret. Arbeidet i Skarpnes utvalget er lagt til grunn for boka. Her får vi høre om myndighetenes holdninger mot jødene til langt inn på 1990 tallet og at jødenes tap ikke var verre en andre nordmenn.

 

Det er ganske så sjokkerende lesing til tider. Den er rystende og tankevekkende. En blir ikke uberørt av det en leser. Boka er velskrevet og gjennomarbeidet i tillegg til at det kommer mye nytt frem. En ser det ligger utrolig mye arbeid bak denne boka. Hun leverer en sterk og viktig bok. Bruk tid på boken, for det er en del informasjon som skal fordøyes. Mulig den blir for tung for noe, men gi boka en sjanse og du vil ikke angre. Jeg har ikke vist så mye rundt dette tema her, men her fikk jeg vite mye. Boka ble fort lyttet ferdig for det var altoppslukende og spennende å høre om dette, og rystende lytting. Noen annet er at sånne historier blir bevart for ettertiden.

 

Forfateren var selv med i Skarnes utvalget som en av to som repenseterte jødene.

 

Jeg anbefaler hvertfall boka videre til den historie intriserte leseren.

 

Fakta:

 

Tittel: Hvor ble det av alt sammen
Forfatter: Berit Reisel
Forlag: Press
Utgitt: 2020
Sjanger: Sakprosa

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 5

 

Oppdagelsen av Vibecke Groth

Oppdagelsen av Vibecke Groth

 

Forlaget om boka:

 

En altoppslukende kjærlighetshistorie Aldri hadde hun elsket noen så høyt. Det eneste hun ville var å være sammen med ham. Men kjærligheten deres får store konsekvenser – mange år frem i tid. Da moren dør, gjør Julie en oppdagelse som snur livet på hodet. Hva er det moren har gjort? Hvem er hun egentlig? Julie er på familiehytta på Tjøme. På loftet finner hun en bunke med gamle brev. Det viser seg at det er kjærlighetsbrev; nesten hundre lidenskapelige kjærlighetsbrev fra en mann Julie aldri har hørt om … Gjennom brevene blir hun kjent med en helt annen side av moren, og hun blir også tvunget til å stille spørsmål ved sin egen identitet. Er kjernefamilien hun vokste opp i basert på en løgn? Oppdagelsen setter også hennes eget familieliv i spill. Er hun så lykkelig som hun har innbilt seg, eller har hun bare godtatt ting som de er? Og hva er viktigst – kjærlighet og begjær eller familie og trygghet? Dette er den første boken i en trilogi.

 

Om forfatteren:

 

Vibecke Groth (f. 1947)er en norsk jurist, dommer og forfatter. Groth ble cand. jur. i 1979. Etter endt utdannelse arbeidet hun i flere år som partner i advokatfirmaet Groth, Gade & Heffermehl og deretter i advokatfirmaet Arntzen, Underland & Co. Hun var dommer i Borgarting lagmannsrett fra 1997 til 2017. Hun debuterte som forfatter i 2002 med krimboka <<En fredmeglers død>> etter det har det kommet flere bøker i ulike sjangre.

 

Meg om boka:

 

Vibecke Groth er en forfatter som behersker flere sjangere. Dette er min tredje leste bok fra hu. Denne boka er ikke helt i min sjanger, men greit å utfordre seg litt på lese fronten noe ganger. Jeg har blitt positivt overrasket når jeg har gjort det. <<Oppdagelsen>> er første boka i en trilogi.

 

Julie reiser alene på hytta på Tjøme for å komme seg litt vekk etter en turbulent tid på hjemmefronten. Hun finner noen brev under noen løse planker på loftet på hytta etter sin mor. Det er nesten hundre kjærlighetsbrev til moren fra en mann hun ikke kjenner navnet på. Hun leser brevene i ett strekk. Det er litt av et sjokk hun får. Her kommer det ting frem om moren som ingen viste om hu. Livet til Julie blir snudd på fullstendig på hodet. Brevene gjør at hun blir kjent med moren på en helt annen måte. Dette gjør at hun stiller seg mange spørsmål kjærlighet, begjær og familien. Hvorfor tok moren vare på brevene?

 

Boka har passe lange kapitler. Historien har grei fremdrift. Språket er bra. Vi blir bra kjent med både miljø og plasser. Det er få karakterer i boka, men vi blir godt kjent med de. Kapitlene veksler mellom nå og fortid. Historien er fiksjon med et snev av sannhet i seg. Handlingen foregår på Tjøme og Oslo.

 

Jeg må ærlig innrømme at denne boka likte jeg. Hadde en fin lesestund fra start til slutt selv om det er en kjærlighets roman. Boka er handler om usunn kjærlighet. Mannen moren til Julia ble forelsket i har narsissistiske trekk, og den viser også at ressurssterke personer kan havne i garnet og bli hekta og forelsket i en sånn person. For den saks det kan skje alle. Han viser det med både å være varm og kald mot hu. Selv om det er kjærlighet det handler om så er den ikke for klissete og søt som jeg synes er helt greit for min del. For historien fremstår som både realistisk og troverdig i måten den blir fortalt på. En kan fint sette seg inn i følelsene til både moren og Julie. I måten hun skriver på er med på å gjøre karakterene i boka levende og troverdige.

 

Forfatteren skriver både bra krim og romaner. Kjekt å se hun mestrer begge bra. Jeg ser frem til neste bok i serien. For måten den sluttet på så blir det spennende å følge Julie fremover og se hva som skjer livet hennes. En bra feelgood bok jeg anbefaler videre. Ein fin julegave til en lesehest.

 

Fakta:

 

Tittel: Oppdagelsen
Forfatter: Vibecke Groth
Forlag: Pitch forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Roman
Serie: Bok nummer 1

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast: 5