Michael Stilson, Luis Antonio Guaragna “Elastico”

Michael Stilson, Luis Antonio Guaragna “Elastico”

 

Ibra drømmer både om en plass på det norske juniorlandslaget og å vinne hjertet til den søteste jenta i klassen. Men han har en rival på begge fronter.

Ibra kjemper innbitt for å nå sine mål, med og uten ball, mens alt synes å rakne rundt ham. Elastico er en fortelling om fotball, kjærlighet og vennskap. Men det er først og fremst en fortelling om å lære seg selv å kjenne.

 

Den prisvinnende forfatteren har sammen med tegneserietegneren Luis Guaragna skrevet ei spennende bok beregnet for barn i alderen 6-10 år. Vi følger Ibra på veien mot å nå sine mål.  Klarer Ibra å vinne jenta han elsker og komme seg på landslaget? Det er fotball, kjærlighet og vennskap som er tema i boka. Dessuten rivalisering mellom Barcelona og Real Madrid, to lag mange unge er store fan av. Jeg tror dette er ei bok alle fotballelskende barn vil trykke til sitt bryst.

 

Dette er en forrykende fortelling om vennskap, rivalisering, kjærlighet, og ikke minst kampen for å nå målene man har satt seg. Jeg tror mange unge vil kjenne seg igjen i historien.

Boka har et språk som passer aldersgruppen og den er illustrert med flotte tegninger. Det er rett og slett en steike bra historie for de som er glad i fotball. Hadde jeg vært ung hadde jeg elska denne boka. Jeg husker fremdeles hvordan det var når jeg leste Boing som liten, jeg nærmest kastet meg over det hver gang det kom ut nytt blad.

Jeg anbefaler boken sterkt videre til barn som har lyst til å lese en god og actionfylt fotballhistorie.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

Gazzotti/Vehlman “Alene” bind 1

Gazzotti/Vehlman “Alene” bind 1

 

Fem barn våkner opp helt alene i en by der alle har forsvunnet. Hva har skjedd?

 

Fabien Vehlmann er en fransk tegneserieforfatter. Han er også mannen bak tegneserien “Sprint”.

 

“Alene” er en dystopisk serie for unger fra 8 – 9 år og oppover. Serien består av fem bind, dette er omtalen av det første, bind 1.

 

Seriens hovedpersoner er de fem barna, Dodji, Lea, Ivan, Camilla og Tommy. De er vidt forskjellige, men utfyller hverandre godt. De våkner alene, alle andre er forsvunnet. Nå må de legge ut på jakt etter andre levende, men først må de selv lære å overleve. Barna utsettes for stadig nye farer som de må prøve å overvinne. De treffer på sirkusdyr, tause ungdommer som liker kniver, nynazisten som terroriserer en gjeng med barn, rødøyde aper og den røde sonen. Da en i gjengen dør, blir det starten på noe mye større og mer skremmende.

 

Dette er en spennende, dystopisk tegneserie med både skumle grøss, humor og barnslig overmot. Bøkene har flotte tegninger som står fint til historien, med et språk som passer perfekt til alderen det er skrevet for. Her får de unge både sitrende spenning og humor. Også jeg, som er voksen, likte serien godt. Det eneste som trekker litt ned er at i noen av snakkeboblene er teksten veldig liten og vanskelig å lese.

Er du på jakt etter spennende tegneserier for barn er dette bøkene for deg. Bind 1 anbefaler jeg derfor sterkt videre, og jeg ser frem til å kaste meg over bind 2.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

Rahma Hamed “Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

Rahma Hamed “Å samle solstråler fra Mosul til Drammen”

 

 

Én av dem er Rahma Hamed. Den trygge tilværelsen i Mosul blir borte. Pappa blir borte. Hjembyen ødelegges av krig. Familien må flykte. Tilpasningen til det norske samfunnet fører henne etter hvert ut i et dobbeltliv. Hjemme, den perfekte muslimen. Ute, en helt annen person. Hennes historie representerer ikke alle, men den er lik mange andres når det gjelder de langvarige konsekvensene av krigen og kaoset som har spredt seg i Midtøsten. Den skildrer at man kan dra fra krigen, men krigen drar ikke fra deg. Den forteller om viktigheten av å finne trygghet for enhver pris. Og når kjærligheten man opplever er forbudt, så blir den bare mer forlokkende. Hemmeligheter gjør at man ender opp i feil miljø. «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen» handler om å være muslim i et ikke-muslimsk land. Om hvordan det er å leve i to verdener, om å splittes mellom religion og kultur.

 

Dette er Rahma Hamed sin historie om flukten fra Irak og hvordan den har formet henne til den hun er i dag. Det har vært en kronglete vei, med både feilskjær og gale valg i jakten på å finne sin identitet. Dette er en sterk historie om en flyktning, og ikke minst om mental helse. Rahma forteller sin historie usladdet og usminket, og gir oss et godt innblikk i hvordan en flyktning blir påvirket av oppveksten og krigen de flyktet fra. Det er nok dessverre mange som har slitt med det samme som henne. Dette er likevel ei vakker bok, selv om den er både sterk, sår og trist. Den grep meg med sin åpenhet og sårbarhet, jeg ble sterkt berørt mens jeg leste, og den kommer til å sitte i ei stund.

 

Boka er lettlest og passer fint både unge og voksne lesere, og er en fin bok for å sette seg inn en flyktnings virkelighet. Jeg anbefaler den sterkt videre.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

Vibecke Groth “Savnet”

Vibecke Groth “Savnet”

 

Kreftsyke Karianne forsvinner sporløst i 2002. Noen år senere blir ektemannen hennes, Jørgen, funnet død. En nyopprettet Cold Case-gruppe i Oslo-politiet bestående av etterforskere som har havnet i unåde og blitt satt på sidelinja, får mysteriene i fanget 15 år senere. Hva skjedde egentlig med Karianne? Er hun fremdeles i live, eller er hun død, kanskje drept? Tok Jørgen livet av seg? Eller var det et godt planlagt drap?

Advokat Vera Cappelen kommer på banen, og oppklaringen blir et kappløp mellom henne og Cold Case-gruppen

 

Dette er femte bok i Vera Cappelen-serien. Romanen har to parallelle historier. En som starter i 2002, som vi følger fremover til 2017, og en som foregår i 2017. Handlingen foregår i Oslo og Malaga-området i Spania.

 

Cold Case-gruppen har lite å gå etter, så det må det etterforskes bredt. Alle gamle steiner må snus på nytt. Ofte går slike Cold Case-oppklaringer litt tregere enn jeg liker, men ikke i denne boka. Her er det tempo og driv hele veien. Mye kan virke åpenlyst tidlig i plottet, men den gang ei, forfatteren kommer med en uventet vri på tampen av boka.

Språket er lett og lettlest, det er korte handlingsmettede kapitler uten unødvendig utenomsnakk. Personbeskrivelsene er gode, slik at vi blir akkurat passe kjent med personene i boka. Historien inneholder ingen brutale detaljer eller groteske hendelser, så den bør passe alle krimelskere. Tema i boka er svik, hevn og vanskelige valg

 

«Savnet» er en fengslende krim-thriller med både driv og tempo. Vibecke Groth har skrevet en roman med et spennende plott som holder leseren klistret til boka fra start til slutt.  Her ble boka lest i et jafs, og jeg anbefaler den sterkt videre. Vil du lese en lettlest, men spennende thriller, så er dette en bok du må lese! Dette ble en av høstens positive leseopplevelser for meg!

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

Olla Rypdal “Kodemysteriet”

Olla Rypdal “Kodemysteriet”

 

Anna er igjen midt oppi mystiske hendingar. I denne boka er ho saman med hunden sin, Kaspar, og dei to venene, Siri og Erik, i eit gammalt hus på Vargholmen, der det ligg eit kystfort frå krigens dagar. Annas familie har arva det gamle huset frå onkel Peter, som har budd i USA heile sitt vaksne liv. Peter hadde også eigd eit antikvariat i New York, og hadde heile livet sitt forska på hemmelege kodar som finst i gamle, støvete bøker frå fleire hundre år tilbake i tid.

 

I huset på Vargholmen finn Anna eit brev som Peter har skrive til ho før han døydde. Dette brevet er starten på jakta etter eit godt gøymt dokument – ei bok som har ei heilt spesiell historie.

 

Anna og venene kjem i kontakt med Rex, som har arva Peters antikvariat i New York. Saman løyser dei kodane og spora som fører dei nærare den mystiske boka.

 

Olla Rypdal har gitt ut fem egne bøker, samt en bok sammen med Audbjørg Gjerde Lippert. Alle bøkene er gitt ut på eget forlag. Hun skriver først og fremst for barn og ungdom, og ” Kodemysteriet” er en spenningsbok tenkt for barn i alderen 8-12 år.

 

Handlingen foregår både i ei bygd på vestlandet og i New York, i et gammelt hus Annas familie har arvet fra en onkel i Amerika. Det meste foregår i nåtid, men en liten del av handlingen foregår også på slutten av 1400-tallet. Anna og de to vennene hennes, Siri og Erik, samt hunden Kasper har høstferie. Anna finner et brev fra onkelen, og dermed blir det fort en mer spennende ferie enn vennene hadde sett for seg. De må løse gåten i brevet, for finne ut hva onkelen har gjemt unna.

I samarbeid med Rex, som har arvet antikvariatet etter onkelen, legger de ut på en spennende jakt for å løse mysteriet med kodene onkelen har lagt ut. Etter en dramatisk jakt finner de ut hva onkelen har gjemt unna. De må løse gåten med gamle koder, og de tre vennene har heldigvis hver sine egenskaper, som gjør at de til slutt finner løsningen.

 

Boka er skrevet i et lett språk som passer målgruppen den er beregnet for. Boka har spenning fra start til slutt, uten dødpunkter. Den holder på leseren hele veien. Kapitlene er akkurat passe lange, og vi blir godt kjent med personene i boka. Forfatteren skriver minst like bra som mer kjente forfattere som skriver for denne målgruppen. Det er en bok jeg anbefaler videre, den må være en perfekt julegave til leseglade ungdom som vil ha en bok med spenning og action.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

Hanne Voje “Den forbudte kampen”

Hanne Voje “Den forbudte kampen.»

 

Lille Narvik er ikke lenger en fredelig by. Likevel er det en ulykke som hendte i barndommen som plager Rolf mest av alt. Han har hatt mareritt siden han var liten, men ulykken plager ham oftere i søvne etter 9. april. Kanskje kan en gutt på atten år gjøre det godt igjen, dersom han bryter reglene og hjelper noen som må rømme fra tyskerne? Rebecca er seksten år, og ukyssa. Helst vil hun leve som ei vanlig norsk jente, selv om mora aldri ville godtatt en kjæreste som ikke er jøde. Rolf tar opp kampen mot Knut, som er en berykta nazist. Hva kan Knut gjøre mot jødene i Narvik? Og hvilken straff kan Rolf vente seg, dersom han blir tatt? Rebecca er en av de forfulgte, og Rolf er en ettersøkt motstandsmann. Kan det forelska paret komme seg gjennom krigen sammen?

 

Hanne Voje er fra Narvik, som nå er bosatt i Oslo. Hun har gitt to bøker på eget forlag, den første het «Utafor» og kom ut i 2019.

“Den forbudte kampen” er en historisk roman fra annen verdenskrig. Den er beregnet på ungdom fra 14 år og oppover, men kan fint også leses av voksne. Forfatteren har jobbet med boka i over fem år og den er basert inspirert av reelle hendelser og personer. Det gjør den troverdig og realistisk, selv om den er fiksjon

 

I romanen følger vi Rolf, som er med i motstandsbevegelsen, og Rebecca som er jøde. Handlingen foregår for det meste i Narvik, men også i konsentrasjonsleirer i Tyskland og Frankrike. Vi følger Rolf og Rebecca hele krigen igjennom, her er forbudt forelskelse, glede og lidelse. Dette er en sterk bok som virkelig setter følelsene i sving. Her er det håp, vennskap og samhold, smerte og kjærlighet. Bokas språk passer godt for målgruppen.

 

 

Dette er en bok om en historie vi aldri må glemme, og jeg anbefaler den sterkt videre. Jeg ser gjerne at det blir skrevet flere sånne bøker. Selv om historien er sterk, så er det viktig at ungdom får lese gode historier om hvor mye noen ofret for at landet vårt skulle bli fritt, og ikke minst hvordan jødene ble behandlet.

Den satt følelsene i sving hos meg, greip meg fra første til siste side, og jeg måtte bare lese videre for å se hvordan det gikk.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

Terningkast 6

Glenn Johansen “Sjeledød”

Glenn Johansen “Sjeledød”

 

Etter flere år i London vender den erfarne antiterroretterforskeren Tom Tønder tilbake til Norge. Dagen før han skal starte i sin nye jobb eksploderer en bombe i en oppbevaringsboks på Oslo S. Mannen som plasserte den der blir raskt funnet, men det er noe som ikke stemmer.

Omtrent samtidig blir en kvinne funnet drept i sitt hjem. Hennes ektemann og deres felles datter er forsvunnet, noe som peker mot at Kripos-etterforsker Silje Wiik står ovenfor nok et partnerdrap.

Men er det virkelig så enkelt?

 

Glenn Johansen vokst opp i Strømmen, men er nå bosatt i Oslo. Han har tidligere bidratt i tre novelleantologier, nå debuterer han som skjønnlitterær forfatter med boka “Sjeledød”

Det er alltid spennende med nye fortellerstemmer. Debutanter rykker derfor raskt frem på leselista mi, spesielt når de er utgitt mindre forlag. Jeg vet også at dette er en bok forfatteren har jobbet med lenge, før han endelig følte at den var klar for utgivelse, så jeg så virkelig frem til å ta fatt på denne.

 

Vi blir kastet rett inn i handlingen, da en bombe går av på Oslo S. Mannen som plasserte bomben der blir raskt lokalisert og arrestert.  Samtidig blir en kvinne funnet drept i sitt eget hjem. Hennes mann og barn er forsvunnet. Begge sakene virker i utgangspunktet ganske opplagte, men er de virkelig det?

 

Den hjemvendte antiterroretterforskeren Tøm Tønder blir kastet rett ut i det, dagen før han skal begynne i sin nye jobb. Samtidig får Kriposetterforsker Silje Wiik oppgaven med å løse det opplagte partnerdrapet. Begge får ei intens uke på jobb, og etter hvert kan det se ut som om de to sakene har en sammenheng. Nå må de hindre at det skjer ytterligere drap. Det blir et kappløp mot tiden. Klarer de å avverge det før det er for sent, eller går det flere liv tapt?

 

Glenn innfrir på første forsøk! Han har skrevet en drivende god bok som holder på leseren fra første til siste side. Ting som kommer frem etter hvert som boka skrider frem, gjør at du ikke vil legge den i fra deg, du må vite hva som skjer videre.  Romanen er lettlest og spennende, uten groteske detaljer, så jeg tro den vil fall i smak hos de fleste krimelskere. Jeg håper vi får flere bøker med Tom og Silje i hovedrollene, for dette er en debut som står til bestått, en absolutt lovende debutant med en god fortellerstemme.

Skal du prøve deg på en mindre kjent debutant i høstens bokjungel, så les boka til Glenn. Jeg tror ikke du vil bli skuffet.

 

Boka er mottatt som PDF-fil av forlaget.

Terningkast 5

Kristin Dons-Wallebek “Bak en hver dør”

Kristin Dons -Wallebek “Bak enhver dør”

 

Nå skal det skje! Livet mitt skal endelig starte, bare demonene fra fortiden holder seg unna.

Stian er nyutdannet sykepleier med mystisk fortid. Han starter opp i hjemmesykepleien, «Sone Bølgen», på Langestrand i Larvik. Beate, sjefen hans, sliter med vanskelige ansatte og stort press. Snart eskalerer det hele; dulgte historier fra fortiden får svært alvorlige konsekvenser.

Vi følger karakterer både innenfor og utenfor sykepleiermiljøet i et intrikat og livsfarlig drama med intriger av svik og begjær.

 

Kristin Dons-Wallebek bor i Larvik. Hun er utdannet innen reiseliv, og er sykepleier og økonom. Dette er hennes første krimthriller, som hun har gitt ut på eget forlag.

Det er alltid spennende med nye fortellerstemmer, så jeg så med spenning frem til å lese denne boka. Handlingen er lagt til Langestrand i Larvik, og foregår i hjemmehjelpsmiljøet.

Tema i boka er den nødvendige tilliten mellom brukere og pleiere. Vi kan se at dette er et miljø forfatteren kjenner godt til. Beskrivelsene av hvordan det er å jobbe som hjemmehjelp, og hvordan brukerne har det, er veldig realistiske og troverdige, men jeg skulle gjerne ha blitt enda bedre kjent med personene.

 

Handlingen foregår i hovedsak i 2017, med noen tilbakeblikk. Romanen begynner rolig, men det blir mer tempo og action etter hvert. Det er et hektisk arbeidsmiljø og sjefen, Beate, mye å holde styr på. Arbeidsstokken hun leder består av mange forskjellige personligheter. Her er det drama, intriger, svik og begjær. Historier fra fortiden og adopsjon får store konsekvenser. Arv blir også et hett tema.

Mange vil antagelig kjenne seg igjen i arbeidsmiljøet.

Boken er uten groteske detaljer, så den kan leses også av sarte sjeler. Den veksler mellom korte og lengre kapitler, og kunne muligens vært kortet noe inn. Det er en lettbeint krim som kanskje passer beskrivelsen «kosekrim?» Les boken og finn det ut selv!

 

For meg ble nok boken i «letteste» laget. Det tar litt for lang tid før handlingen kommer skikkelig i gang, jeg savnet mer spenning. Likevel, det er en lovende debut, selv om den har forbedringspotensiale når det kommer til tempo og spenning. Jeg ser derfor fram til å lese neste bok ført i pennen av denne forfatteren.

Vil du lese hverdagsnett sin anmeldelse av boka besøk siden hennes. Hun var mer begeistra enn meg

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren.

Terningkast 3

Mark Levy “En som deg”

Marc Levy “En som deg”

 

Kan en kvinne som henne falle for en mann som ham?

Velkommen til Fifth Avenue nr. 12, en New York-bygård med en blandet samling beboere og en av byens siste håndstyrte heiser.

En dag begynner Sanji som heisoperatør i bygningen, for å hjelpe sin gamle og syke onkel. Det ingen vet, er at den kjekke, unge mannen i uniform egentlig er en fremgangsrik forretningsmann.

I øverste etasje bor Chloe, en ung skuespillerinne som jobber med å lese inn lydbøker. Når Sanji og Chloes veier krysses, setter det i gang en rekke hendelser ingen kan stoppe, og livet på Fifth Avenue blir aldri det samme igjen.

 

Marc Levy ble født i Frankrike 16. oktober 1961. Han har skrevet 18 romaner som alle har ligget på bestselgerlistene. Bøkene hans har blitt oversatt til 49 språk.

 

Dette er en lettlest og søt feelgoodroman der vi følger et knippe forskjellige mennesker som bor i samme blokk, samt Sanji, heisføreren, der. Blokken har nemlig en gammel, manuell heis som krever egen fører. Det ingen vet er at heisføreren Sanji egentlig er en meget rik mann.  

I øverste etasje bor Chloe. Når Sanji og Choles veier krysses, begynner ting å skje som de ikke kan stoppe.

 

Denne boka var ikke helt min greie, men liker du feelgood med en god dose romantikk, kan det godt hende du vil like den. Jeg tror nok det hovedsaklig er kvinnelige lesere som vil ha sansen for denne. For meg ble den både for kjedelig og for romantisk. Alle bøker kan ikke falle i smak hos alle, og dessverre så var dette en av de bøkene som ikke falt i smak hos meg.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Heather Morris “Tatovøren i Auschwitz”

Heather Morris “Tatovøren i Auschwitz”

Lale er tatovør i Auschwitz og en dag skal han tatovere armen til Gita. Han er så forsiktig han kan, men den unge kvinnen blir urolig og han ser opp på henne. Etterpå kan han ikke glemme henne, og de to møtes etter hvert i hemmelighet. Det blir dem. Etter krigen slo Lale og Gita seg ned i Australia og fikk familie der. Fortellingen om hvordan de traff hverandre holdt de hemmelig – også for sine barn. Først etter Gitas død fortalte Lale den gripende historien om hvordan livet deres sammen begynte.

 

Boka er basert på en sann historie fra et tidsvitne som overlevde oppholdet i denne beryktede leiren under krigen. Jobben som tatovør gjorde at Lale både overlevde og traff sin store kjærlighet som han giftet seg med etter krigen. Vi følger Lale helt fra han kommer til leiren, tiden der, frem til han kommer hjem til Bratislava etter krigen. Jobben hans ga ham noen fordeler under fangenskapet, som eget rom og ekstra mat. Han hjalp også endel folk ved å skaffe dem ting utenfra leiren.

 

Fortellingen ble til etter over tre år med intervjuer med Lale, intervjuer som han fikk ta i sitt eget tempo, og det er en vond, trist og ikke minst grusom historie som fortelles.  Den ble likevel litt for enkelt fortalt for meg, selv om vi aldri skal glemme det som skjedde. Jeg synes det ble for rosenrødt, litt for mye kjærlighetshistorie med happy ending.

 

Boka er lettlest med et veldig enkelt språk.

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 4