Av skam av Lina Areklew

Av skam av Lina Areklew

 

Forlaget om boka:

 

Det er sensommer, og etterforsker Sofia Hjortén må avbryte foreldrepermisjonen sin da to ungdommer finner en menneskehånd blant steinene i den nedlagte malmgruven ved Marviksgrunnan på Ulvön i Örnsköldsvik-skjærgården.Politiet mottar raskt et tips om at funnet kanskje kan knyttes til en kvinne som forsvant i 1959. Da en eldre mann som skal avhøres i saken blir funnet brutalt drept, strammer det seg til for Sofia og kollegaene.Privat sliter Sofia med å kombinere rollene som alenemor og etterforsker, samtidig som forholdet til Fredrik Fröding er mer komplisert enn noensinne.«Av skam» er en medrivende krim om en 60 år gammel forsvinning, og en gripende skildring av hvordan gruvedriften på Ulvön en gang hadde makt til å forandre menneskers liv.

 

Om forfatteren:

 

Lina Areklew debuterte med <<Av asken>>, og ble nominert til ‘Årets deckardebut’ av Crimetime. Boka er den første i serien om Sofia Hjortén, politietterforsker i ferieparadiset Ulvön. Bok to <<I mørket>> ble utgittt i 2023. <<Av skam>> er foreløpig siste bok i serien.

 

Meg om boka:

 

Så er bok nummer tre i Ulvön serien med etterforsker Sofia Hjortén ute. En serie som jeg synes har blitt bedre og bedre bok for bok. Så jeg er spent på om hun holder koken oppe i tredje boka.

 

Ettforsker Sofia Hjortén er ute i fødselspermisjon. Hun har fine dager sammen med dattera Astrid. Permisjonen må avbrytes når to gutter finner en menneske hånd i en nedlagt malmgruve på på Ulvöen i Örnsköldsvik-skjærgården. Rett etter funnet mottar politiet er tips om en kvinne som forsvant i samme område i 1959. Mannen som var gift med kvinnen på den tiden hun forsvant må avhøres på bakgrunn av av tipset. Når Sofia oppsøker han hjemme, så finner hun den gamle mannen brutalt drept. Samtidig som etterforskningen blir veldig intens, så sliter Sofia med en hestisk rolle som alenemor. På toppen av dette blir forholdet til hennes eks vanskeligere enn det noen gang har vært. Politiet stanger i veggen da alle politiet er intrisert i, så er de enten døde eller forsvunnet.

 

Boka har passe lengde på kapitlene. Enkelte av dem har cliffhangere. Språket er bra. Vi blir veldig kjent med kjent med miljø og plasser. Så får en til å føles seg tilstede i boka. Karakterene er gjennomførte og bra opparbeidet. De har vist forskjellige personligheter. Handlingen er fiksjon uten at det ødelegger for leseopplevelsen. Det finnes snev av sannhet i historien, så den fremstår som realistisk og troverdig. Handlingen er lagt til Ulvöen traktene. Handlingen er lineær.

 

Etter lest bok nummer tre, så kan jeg bare si at denne serien enda fenger meg. Hadde nok en spennede og god lesestund med denne forfatteren her. Hun holdt meg fanget fra start til slutt. Det blir mer og mer spennende utover. Hun legger ut nok spor og vendinger til å holde på leseren. Jeg trodde jeg satt lenge med løsningen, men jeg ble rett og slett rundlurt der. Slutten hadde jeg virkelig ikke sett komme. Noe jeg setter virkelig pris på med en krimbok. Vi får svar på de fleste løse tråder, mens andre får vi nok vite i neste bok. Boka er ikke noe særlig brutal. Boka har god fremdrift, men noen roligere partier er det. De synes jeg ikke ødelegger noe særlig for fremdriften. Boka har flere forteller stemmer som veksler utover. Vi følger i tillegg to historier. En i 1959 og nåtid. Disse veksler på å fortelle utover. I tillegg til etterforskningen så følger vi hovedkarakterene i hverdagslivet. Vi får også høre om gruvedrift i 1959. Så får vi også se hvordan det er å være alenemor og stå i en krevende jobb. Samt leve i et voldelig forhold. Jeg likte godt historien i fra 1959. Hovedkarakterene er intresane og følge. De strir med sitt på hver sitt vis. Alt dette gjør det til en spennende krim.

 

Etter disse tre bøkene, så kan jeg ikke si annet enn at hun blir bedre og bedre for hver bok. Jeg ser frem til neste bok. Dette er krim helt etter min smak. Har du ikke lest noen i serien tidligere, så ikke fortvil. Forfatteren gir oss små drypp hva som har hendt i tidligere bøker. For all del les alle spør du meg. En spennende og velkomponert bok med en herlig slutt. Perfekt til årets påskekrim.

 

Fakta:

 

Tittel: Av skam
Forfatter: Lina Areklew
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 3
Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i e-bok format.

 

Terningkast: 5

 

Bumerker av Johan Theorin

Bumerker av Johan Theorin

 

Forlaget om boka:

 

Politietterforsker Tilda Davidsson er høygravid da hun går inn i det mørke huset nord på Öland. Der finner hun et eldre par. Mannen har ligget død noen uker, men det ser ut som om kvinnen nylig har dødd.

 

Tildas gamle grandonkel Gerlof kan fortelle at den avsidesliggende gården ligger nøyaktig der det ble drevet et hemmelig forsvarsprosjekt under andre verdenskrig. Det går opp for ham at de grufulle dødsfallene som rammet øyas befolkning under krigen, ikke er glemt, og at en morder fortsatt går løs.

 

Om forfatteren:

 

Johan Theorin er født i Göteborg i 1963 og oppvokst i Nora og på Öland. Han arbeidet som journalist før han debuterte med Skumringstimen i 2007. Skumringstimen, ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for beste krimdebut 2007 og The CWA John Creasey (New Blood) Dagger 2009. Nattefokk, som er den andre boken i serien, fikk Glassnøkkelen for beste nordiske kriminalroman 2008. Deretter følger Blodleie (2010), Gravrøys (2014) og Beinrester (2022).

 

I 2012 ble den frittstående boken Sankta Psyko utgitt. Bøkene hans utkommer i over tjue land.

 

Meg om boka:

 

Bumerker er bok nummer seks i den populære Ölandsserien fra forfatteren. En serie jeg har likt fra første bok. Dette er rolig krim, som i tillegg er mørk og dyster. Selv om jeg ikke er så begeistra for rolig krim, så funker det med denne serien. Jeg håper at han nok en gang innfrir med ei velskrevet krimbok

 

Politietterforsker Tilda Davidson er høygravid. Hun har sammen med sin kollega Amor vært på gjenvinningsstasjonen og kvittet seg med noe boss i fra den gamle politistasjonen de har flyttet fra. Når de kjører fra der ser de noen mistenkelige lys fra en avsides liggende gård. De oppsøker sammen gården. Tilda blir sittende igjen i bilen pga av hennes tilstand, når Amor går inn i huset på gården. Når hun hører skudd går også hun inn i huset. Der finner hun sin kollega skadd. Hun finner også et eldre par døde. Mannen ser ut som har ligget død i noen uker og at kvinnen har dødd nylig.
Gerlof som er Tildas gamle grandonkel har noe å fortelle om gården. Under krigen ble det drevet hemmelig forsvarsverk på den samme gården som det gamle paret ble funnet. Gerlof blir rystet når det går opp for han at de nye dødsfallene har en sammenheng med grufulle dødsfall under krigen. De er ikke glemt og en morder er ute etter hevn.
 
Både Tilda og Amor blir satt på sidelinjen i etterforskningen, men de klarer ikke holde seg unna saken. Hvem er det drepte paret og er morderen ute etter flere ofre?

Boka har passe lengde på kapitlene. Det forekommer cliffhangere. Språket er veldig bra, som vi kjenner fra tidligere bøker fra forfatteren. Miljø og plasser er bra beskrevet, som får en til å føle seg tilstede i handlingen. Karakterene er bra og gjennomarbeidet. De er vidt forskjellige personligheter. Handlingen er fiksjon, men kan føles som både realistisk og troverdig. Det er ikke for mange av de, så er lett å ha kontroll på. Handlingen er lagt til Öland. Handlingen er lineær..

 

Så er bok nummer seks lest. Nok en gang hadde jeg en fin lesestund med denne forfatteren. Her er bare til å sette seg til rette i godstolen og nyte en god velskrevet krim. Forfatteren har leseren i sin hule hånd og gir oss løsningen når det nærmer seg slutten av boka og vi får svar på løse tråder. Jeg hang med til slutten . Dette er en ganske så saktegående krim, men det er mye som allikevel gjør den både spennede og bra. Så her får leseren nok pustepauser underveis. Hvis du forventer store doser med action og spenning, så vil du bli skuffet. Handlingen veksler mellom to historier utover som foregår under krigen og 2000 tallet. Dette er med på å drive boka fremover, og har flere forteller stemmer. Boka vil passe til de fleste da den er av den snille sorten når det gjelder brutalitet. Jeg likte veldig godt historien fra krigen. I tillegg synes jeg det er kjekt å følge de tre karakterene Tilda, Amor og Gerlof. De tre hovedkarakterene er bra opparbeidet.

 

Bøkene i denne serien her bør leses kronologisk for det skjer ting med hovedkarterene som er greit å få med seg. Selv om forfatteren gir oss må dryp fra tidligere bøker. Jeg har likt hans bøker fra første bok. Jeg er i hvertfall klar for flere bøker i serien. Sånn som det sluttet, så bør det kommere flere. Liker du rolig, mørk og dyster krim som i tillegg er spennende og velskrevet krim er dette ei bok for deg. Anbefales fra her.

 

Fakta:

 

Tittel: Bumerker

Forfatter: Johan Theorin
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 6
Oversatt av: Kari Bolstad
Boka er et lesereksemplar fra forlaget i pdf-fil format
Terningkast: 5-

 

Muldvarpen av Jesper Stein

Muldvarpen av Jesper Stein

 

Forlaget om boka:

 

Kriminaloverbetjent Axel Steen er på sitt livs nedtur da sjefen hans, Jens Jessen, får et svært beklemmende tips om at den russiske mafiaen har klart å plassere en muldvarp sentralt i det danske politiet. Jens Jessen begynner diskré å sirkle inn infiltratøren, og i løpet av kort tid har han fem navn på listen over mistenkte. Blant dem Axel Steen, og hans eskalerende stoffmisbruk og tette kontakt med Nørrebros gjengmiljø bidrar bare til å gjøre vondt verre.

 

Om forfatteren:

 

Jesper Stein debuterte i 2012 med Uro og har skrevet syv bøker i serien om Axel Steen. I 2015 vant han De Gyldne Laurbær og i 2018 Harald Mogensen-prisen for årets beste danske krim. Han regnes som en av Danmarks ledende krimforfattere.

 

Meg om boka:

 

Så er jeg kommet frem til bok nummer tre i serien om kriminaloverbetjent Alex Steen. En serie som hadde godt under radaren min hadde det ikke vært for at den har blitt re-utgitt av Kagge forlag. De to første har vært krim helt etter min smak. Dette er noe råere og mer brutal krim. Noe jeg synes er greit innimellom snillere krim. Greit å ha lest meg opp på serien før bok nummer fire i serien kommer ut for første gang i Norge. Boka ble både lyttet og lest. Så jeg håper han holder trykket oppe i bok nummer tre.

 

Kriminaloverbetjent Alex Steen er på full fart mot bunnen i livet med den harde livsstilen han lever. Politisjef Jens Jessen som er gift med Alex Steen sin ekskone har fått et tips om at den russiske mafiaen har en muldvarp hos det danske politiet. Jens Jenssen har gjort sine sine undersøkelser i det stille om hvem den mulige muldvarper kan være. Listen blir tilslutt konsentrert rundt 5 personer. På denne listen befinner Alex Steen seg på grunn av hans tilknytning til gjengmiljøet på Nørrebro. Hans økende stoff misbruk er også med på å gjøre at han står på denne listen. Lettere blir det ikke for Alex når hans ekskone forsvarer en gjengleder i retten på samme tid. Han gjør alt for å redde sitt etterhvert frynsete rykte og jobben.

 

Boka har noen veldig lange kapitler, men det er mest korte kapitler. Det er opptil flere cliffhangere i kapittelene. Språket er bra, men er til tider røft, så mulig det blir for røft for enkelte. Jeg synes det passer fint til historien. Miljø og plasser blir i passe mengde beskrevet. En skal nok klare å orientere seg hvor en er om en ikke er for kjent. Miljø får forfatteren leseren til å føle seg tilstede. Karakterene er bra opparbeidet, som vi kjenner fra tidligere bøker. Det er heldigvis ikke for mange av og lett å holde styr på. Handlingen er fiksjon, men fremstår som troverdige i bunn. Handlingen er lineær. Handlingen er lagt til København.

 

Etter å ha lest boka, så kan jeg ikke si annet enn at en bør sette seg godt til rette. Jeg ble slukt inn i handlingen fra start til slutt. Så jeg er glad for jeg både leste og lyttet til boka. Den ble lyttet og lest i hvert ledige øyeblikk, noe som resulterte i at jeg ble fort ferdig med den. I tillegg til flere forteller stemmer som driver den fremover, så legger forfatteren ut nye spor og vendinger. Så det er åpent til siste side. Noe som gjorde at jeg hang med helt inn. Det er lite rom for pustepauser underveis. Det blir mer og mer spennende og nervepirrende jo lengre ut i boka vi kommer. Jeg tror mange lesere vil slite med å se slutten på det. Plottet er bra opparbeidet. Boka er ganske brutalt, så noen vil nok styre unna boka eller ikke les den rett før det er sovetid. Jeg synes er det er herlig med sånn innimellom snillere krim Liker du jo Nesbø sine bøker, så vil denne nok falle i smak hos deg. Selv om det er fiksjon så er et snev av sannhet i bunn og ting som er aktuelle i nyhetsbildet.

 

Siden jeg har både lest og lyttet til boka, så må det bli litt om lytte opplevelsen min av boka. Den er innlest av Trond Heien. En innleser som jeg synes er behagelig å lytte til. Det var med på å gjøre det til en god og spennende lyttestund for meg. Han funker greit for min del. Så her kan dere i grunnen velge hvilket format dere vil.

 

Har du ikke lest noen av bøkene i serien, så anbefaler jeg sterkt å starte på bok nummer en. Det går nok fint å ikke gjøre det. Han har blitt en dansk krim favoritt hos meg Dette er en noe råere og brutal Politikrim enn det du leser til vanlig. Dette er rett og slett drivende og spennede god krim fra et rått og brutalt København. Ei bok jeg sterkt anbefaler videre.

 

 

Fakta:

 

Tittel: Muldvarpen

Forfatter: Jesper Stein
Forlag: Kagge forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 3
Innleser: Trond Heien
Spilletid: 12t33m
Oversatt av: Tore Sand

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i e-bok og lydbok format.
Terningkast: 5

 

 

 

Nattens øye Av Cilla Börjlind, Rolf Börjlund.

Nattens øye Av Cilla Börjlind, Rolf Börjlind

 

Krigen herjer i Ukraina, og Sverige har åpnet grensen for ukrainske flyktninger. Mange ønsker å hjelpe, men det finnes også profitører som gjør alt for egen vinning. I arbeidet med å intervjue ukrainske flyktninger som kommer til Sverige, får politietterforsker Olivia Rönning og hennes kollegaer nyss om et internasjonalt nettverk som organiserer menneskehandel og utnytter kvinner på flukt.

 

Samtidig blir Mette Olsäter, som egentlig er pensjonert drapssjef, bedt om å hjelpe til med en sak, ettersom store deler av politistyrken er opptatt med arbeidet med flyktningene. Noen har stjålet et uidentifisert lik fra likhuset. Mette får med seg Tom Stilton til å se på saken.

 

Abbas, Tom og Olivias gode venn, får uventet besøk av sin mor, som han ikke har sett siden han var barn. Hva gjør hun i Stockholm? Og hvorfor kommer hun etter så mange år?

 

Etter hvert drar alle tråder mot en luksusyacht utenfor den franske rivieraen, en overtroisk russisk oligark og et forsvunnet Fabergé-egg som kalles Nattens øye.

 

Om forfatterene:

 

Rolf Börjlind (f. 1843) er en svensk poet, skuespiller, regissør og manusforfatter som er mest kjent for filmene om Jönssonligan og dessuten filmene om Martin Beck som ble laget mellom 1997 og 2007. Videre har han skrevet to av filmene om Wallander. Han er gift med manusforfatter Cilla Börjlind som han også skriver sammen med.

 

Cecilia Börjlind eller Cilla Börjlind (født Maria Cecilia Gemvall 8. mars 1961 i Sollentuna), er en svensk manusforfatter. Hun er gift med manusforfatter Rolf Börjlind som hun samarbeider med.

 

Meg om boka:

 

Forfatter ekteparet er ute med den åttende boken i serien om Olivia Rönning og Tom Stilton En serie som jeg synes har holdt høyt nivå.

Krigen går sin gang i Ukraina. Folk flykter fra krigen. Sverige har åpnet grensene for å ta imot ukrainske flyktninger. Noe av de som vil hjelpe flyktningene har ikke rent mel i posen. De gjør alt for for egen vinning og tjene penger på busnissen sin. Heldigvis finnes det som kun vil det beste for flyktningene og hjelpe dem . Politiets jobb er å intervjue flyktninger som kommer til Sverige. Olivia Rönning og hennes kollegaer etterforsker et internasjonalt nettverk som står bak menneskehandel, som utnytter sårbare kvinner på flukt.

 

Mette Olsäter tidligere drapsjef, nå er hun pensjonert. Siden mesteparten av styrken er opptatt med arbeidet med flyktningene blir bedt om å hjelpe til med etterforskningen av et stjålet uidentifisert lik, som er blitt stjålet fra likhuset. Hun får med seg Tom Stilton til å se på saken.

 

Tom og Olivias gode venn, Abbas får et uventet besøk av sin mor. Han har ikke sett henne siden hun stakk fra faren hans som liten. Hva er grunnen til at hun plutselig dukker opp etter så mange år?

 

I begge sakene går alle sporene til politiet i retning av styrtrik overtroisk russisk oligark på en luksusyacht utenfor den franske rivieraen. Han eide et Fabergé-egg som er forsvunnet.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Hvor flere har cliffhangere. Språket er bra. Bok har fin fremdrift. Vi blir i passe mengde kjent med plasser og miljø. Karakterene er varierte og fargerike på hver sitt vis. Handlingen er lagt til Sverige, Frankrike og Polen. Handlingen i boka er linær. Selv om historien er fiksjon så ligger det et realistisk tema plottet er spunnet rundt.

 

Så er den åttende boka i serien lest. Nok en gang har jeg kost meg til de grader med ei bok fra dette forfatter paret. Jeg hadde en spennende og altoppslukende lesestund. Noe som medførte at jeg leste boka ut på en dag. Så passet bra at det var inne vær denne dagen her. De holder på leseren boka gjennom. Her følger vi to historier utover i boka som etterhvert henger sammen., som er med på å drive boka fremover.En får som leser nok hint fra forfatterene til å løse plottet. Men når du tror du har det, så må du nok desverre tenke nytt. Mot slutten så tok jeg plottet. De holdt på meg veldig lenge her. Jeg lot meg virkelig underholde fra start til slutt. Boka blir bare mer og mer spennende utover. Plottet er bra bygd opp. Tema som ligger i bunn er utnyttelse av sårbare kvinner på flukt. Noe som er høyest dagsaktuelt tema. Boka er ikke så brutal, så den bør passe til de fleste. Karakterene er gamle og kjente og vi følger de i dagliglivet og på jobb.

 

Jeg håper at det kommer flere bøker i serien. For jeg vil gjerne høre mer fra de. Alltids lov å håpe. En serie som bør leses kronologisk på grunn av karakterene vi følger. Dere som har fulgt serien kan bare glede dere. En  lettlest og spennende og bra serie. Er du ute etter en spennende og velkomponert krim er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Nattens øye
Forfattere: Cilla Börjlind & Rolf Börjlind
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 8

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5