“Et blått sjal av bly” Kjell Erling Bardal

Kjell Erling Bardal “Et blått sjal av bly”

Erling vender tilbake til det idylliske barndomshjemmet i Nordland. Det som skulle være et hyggelig sommerbesøk, blir imidlertid ikke som forventet. For i det lille lokalsamfunnet er hensynsløse krefter i sving, og Erling tvinges motvillig til å ta kampen opp mot dem. Med Helgelandskysten som storslåtte kulisser blir han deltaker i et drama fylt med ondskap og vold, men også med lengsel og kjærlighet. Og mens livet han snus på hodet, er det en motstander han ikke oppdager. En som helst vil se ham død

Kjell Erling begynte ikke å skrive for alvor før ble pensjonist. Etter å hørt mye skryt om bøkene hans, så jeg frem til å starte på den første boka. Målet hans var å blande krim og poesi. Klarte han det?  
Svaret er ja. Det klarte han på en fin måte. Her får vi vakre beskriver av natur, miljø, situasjonsbeskrivelser og humor. Dette er en oppdiktet roman med utgangspunkt i en tragisk hendelse fra krigen, med et ellevilt plot hvor det er spenning til siste stund. Det kan minne om en Hardyguttbok for voksne, der hovedpersonene tar saken i egne hender, istedenfor å gå til politiet. Handlingen er lagt til Sandnessjøen ved Helgelandskysten, og den foregår kronologisk, så det er lett å holde kontrollen. Temaene i boka omhandler trafficking, pedofil, dystre hemmeligheter fra krigen og skattejakt.
Dette er ei bok jeg sterkt anbefaler videre. Ei bok som bør leses sakte. Denne forfatteren fortjener mer lesere. Les boka, – du vil ikke angre! Jeg er klar for neste bok av forfatteren. Boka er et lesereksemplar sponset av Fair Forlaget. Takk for boka. 
Terningkast 5

“Domens port” Lene Eriksen

Lene Eriksen “Domens Port”

Boa oppdager at Ylva, hennes arvtager til å beskytte elementæråndene, er forsvunnet. Hun søker etter svar, og et drømmevarsel, en heksesabbat og en ung hulder bekrefter det hun frykter mest av alt. Ylva er bortført av Lucifer.
Boa må velge mellom å reise til farvann langt borte for å beskytte åndene, eller forsøke å finne Ylva.
Er det i det hele tatt mulig å finne porten til Helvete?

Dette er Lene Eriksens debutbok. Det er første boka i en ny norsk fantasyserie som passer fint for både ungdom og voksne. I boka treffer vi på skapninger som havfruer, demoner, falne engler, huldre, vampyrer og hekser. Boken er en litt annerledes fantasyroman, der mye av handlingen foregår på havets bunn, eller i helvete. Uten å røpe for mye av handlingen, vil jeg si dette var en bok jeg likte svært godt og absolutt en lovende debut av forfatteren, selv om starten trakk litt ned, den var litt rotete før jeg fikk fatt i storyen. Etter hvert tok det seg opp, boka ble bedre og bedre, inntil jeg storkoste meg fram til siste side. Boka er lettlest og bra skrevet, har et godt språk med fint driv, og neglebitende spenning. I det hele tatt en bok som jeg gjerne anbefaler videre. Jeg ser frem til bok nr to i samme serien. Boka er et lese-eksemplar sponset av Liv Forlag. Takk for boka. Terningen ender på en sterk 4
Terningkast 4+

“Dødelig tro” Egil Foss Iversen

Egil Foss Iversen “Dødelig tro”

En seriemorder herjer i Bergens gater under tilnavnet Bibelmorderen. Han dreper bare prostituerte og etterlater bibelsitater risset inn på kroppen til offeret. Så langt er fire prostituerte drept. Bedriftsrådgiver og psykoterapeut Theodor Solomonsen blir motvillig dratt inn i saken. Ved hjelp av den vakre politietterforskeren Amalie Botega oppdager Solomonsen at det går en rød tråd fra drapet i Bergen tilbake til en misjonsstasjon i Kongo. Det han trodde ville være en enkel sak, viser seg å avsløre korrupsjon i det offentlige, svindel med fadderordninger og bistandsstøtte, utro politikere, barnesoldater, prostitusjon og trafficking.

I «Dødelig tro» blir det satt fokus på korrupsjon i det offentlige, utro politikere, menneskehandel og prostitusjon. Handlingen i boka foregår for det meste i Bergen, med innslag fra Stavanger. «Dødelig tro» ei kort bok med fint driv boka gjennom. Det skjer noe hele veien, så en får lyst til å lese videre. Språket er lett, noe som holder lesegleden på topp. Dette er en thriller med spenning, der en føler at en er tilstede i handlingen, uansett om leser eller lytter til boka.  
Dette er min første bok av forfatteren, jeg leser gjerne mer av ham og anbefaler den gjerne videre. Boka er både lest på papir, og lyttet til som lydbok. Boka er fra egen bokhylle.
Terningkast 4+

“Graven” Monika K. Yndestad

Monika K. Yndestad

For sytten år siden forsvant femten år gamle Pia Espeland. Men foreldrene har ikke gitt opp håpet om at hun fortsatt er i live. Før hun forsvant, oppsøkte Pia barnevernet. Hva som skjedde med Pia er fortsatt en ubesvart gåte. BA-journalisten Alice Bratt, som akkurat har vært gjennom et vanskelig samlivsbrudd, kommer over levningen av en kvinne. Det ser ut som noen har tent gravlys utenfor funnstedet. Kan det være den savnede Pias grav? Og hvem har visst om henne i alle disse årene?
Nok en gang er det journalisten Alice Bratt som er hovedpersonen. I denne boka er det noen tragiske familieskjebner som beskrives. Boka er delt opp i to historier. En som starter i 1993, og en 17 år frem i 2010. I begge sakene forsvinner det ei ung jente, og mer vil jeg ikke røpe av handlingen
Etter å ha lest de to første bøkene til Monika Yndestad hadde jeg store forventninger til denne boka her, men denne gangen innfridde hun ikke helt. Romanen starter noe trått de første hundre sidene, men tar seg opp etter hvert, så ikke gi opp. Boka er lettlest og har action som ei krimbok skal ha, og ender som en absolutt leseverdig krim selv om det ikke er forfatterens beste bok. Jeg anbefaler den derfor videre. 
Boka er fra egen bokhylle, og både lyttet til og lest på papir.
Terningkast 4

“Krigens arvinger” Nanna Segelcke

“Krigens arvinger” Nanna Segelcke

I denne boken forteller etterkommerne til flere av våre aller største krigshelter om sine foreldre og besteforeldres erfaringer fra andre verdenskrig.
Dette er historier om enkeltmennesker som i ung alder utviste ufattelig heltemot, handlekraft og viljestyrke, men også humanisme og evne til å stå imot ekstrem ondskap. Hvem var disse heltene våre og hva gjorde krigen med dem?
Bidragsyterne er Odd Nicolai Nansen, Kristin Skogen Lund, Mette Manus, Marianne Bratteli, Leif Tronstad, Helge Hjort, Axel Scheel, Elisabeth Vislie, Trym Staal Eggen, Tomm Berntsen, Elisabeth Gjems Egge, Kari Evang, Jan Skaalebraaten og Kirsten Kokkin.

I Krigens arvinger er etterkommerne til flere av våre aller største krigshelter invitert til å fortelle om sine nære slektningers erfaringer fra krigsårene, enten de var i Hjemmefrontens Milorg, Osvald, Pelle eller Kompani Linges Oslogjengen. I boka får vi sjeldne innblikk i både kjente og ukjente historier om dramatiske begivenheter under krigen.
Dette er absolutt ei bok du bør lese dersom du er interessert i historier fra krigen, fortalt fra en litt annen synsvinkel. Denne boka anbefaler jeg sterkt videre. Boka bør leses sakte. “Krigens arvinger” er ei god bok om å være etterkommer etter de som virkelig merket krigen på kroppen. Skal du lese ei bok med handling fra krigen er dette boka for deg!
Boka er et lesereksemplar sponset av Gloria Forlag. Jeg står fritt til å mene hva jeg vil om boka.
Terningkast 5

“Jaget” Eystein Hanssen

Eystein Hanssen “Jaget”
Også i denne romanen møter vi igjen Elli, hovedpersonen fra Hanssens tidligere bøker. Nå har tilværelsen hennes tatt en ny vending. Hun har blitt mor for første gang, og er hjemme i permisjon med datteren Mali. Da et lik driver til overflaten i Bjørvika, får hun en oppringning fra politihuset. Politiet trenger hennes hjelp. I saken finner Elli kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet.
Ellis etterforskning peker mot en mann Beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo.
«Jaget» er den sjette bok om politietterforsker Elli. Jeg har lest de fem foregående bøkene, og de har jevnt over vært bra. «Jaget» handler om dagsaktuelle temaer som IS, terror og desperate mennesker på flukt fra samme terroren, med håp om et bedre liv en annen plass. Hvordan unge i Norge blir rekruttert til terror. Kyniske menneskesmuglere og båtflyktninger, og overvåkningstjenesten evige jakt på terrorister. Handlingene i boka kunne skjedd i virkeligheten, dessverre.
Boka begynte rolig, men spenningen øker rundt halvveis i boka og når det tempoet jeg er vant med fra forfatterens tidligere bøker. Dette er ikke den beste boka jeg har lest av forfatteren, men den er absolutt leseverdig og jeg anbefaler den videre. Boka er både lest og lyttet til. Boka er fra egen bokhylle
Terningkast 4+

Ragna Dahl “kamelonjenta”

Ragna Dahl “Kamelonjenta”

 

Året er 1962. Anna skal begynne i første klasse på Svartbygdas barneskole. Hun er full av forventning, og mest av alt gleder hun seg til å få nye klassevenner. Istedenfor trivsel og læring, blir hun fanget i en spiral av mobbing. Hun innser at volden ikke tar slutt, men fortsetter hjemsøker henne og former henne. Som ung kvinne begynner hun å ta oppgjør med sine forfølgere. Kampen for å overleve koster mer enn hun er klar over.

Kamelonjenta er Ragna Dahls debut som forfatter.
Dette var ei bok jeg så frem til å lese da jeg så hva den handlet om. Det er en skjønnlitterær virkelighetsroman som omhandler mobbing og vold i nære relasjoner, og er inspirert av sanne hendelser fra 1962 til 1976. Den setter søkelyset på de store problemene det er å snakke om vold i nære relasjoner. Vi får innsikt i hva det gjør med et menneske å bli utestengt, ydmyket og utsatt for vold fra barneår, til ungdom og ung voksen. Boka er lettlest, og har et enkelt og greit språk. Vi får et godt innblikk i hvordan Anna har det, uten at det blir for mye detaljer.
Forfatteren viser på en god og enkel måte hvordan det er å være i Annas situasjon. Dette er ei bok med et tema jeg brenner veldig for. Ingen fortjener å oppleve det som Anna gjør, men dessverre er det mange som har det sånn. Jeg håper de leser boka, og klarer å komme seg videre i livet, og ikke går til det skrittet Anna gjorde. Denne boka anbefaler jeg videre. En sterk og trist historie fra virkeligheten.
Boka er et lesereksemplar sponset av forfatteren og forlag. Jeg står fritt til å mene hva jeg vil om boka. Boka kan kjøpes direkte fra forlaget, og hos de fleste nettbokhandlere.

Karakter 4+

“Bare du som passer på” Jarle Sten Olsen

Jarle Sten Olsen “Bare du som passer på”

 

Tom Moen, video-journalist i NRK, blir presset til å dra til Bø i Telemark for å utføre et oppdrag for SORG, spesialenheten for overvåking av reaksjonære grupper. Oppdraget, som i utgangspunktet virker som en enkel jobb, viser seg å være langt farligere og gjør at han må nøste i en fortid mange ønsker å glemme. Tematisk fokuserer boken på fremveksten av et nytt ytre-høyre, i Norge såvel som i Europa, og trekker paralleller tilbake til andre verdenskrig.
Handlingen er lagt til Bø i Telemark. Blir bygda Bø i Telemark det samme etter dette?
Jeg skal ikke si for mye om handlinga, for jeg vil ikke røpe for mye av den, men den tar opp dagsaktuelle temaer som høyreekstremisme og asylsøkere. Den er også innom gammelt nag fra krigen. Forfatteren bruker sin erfaring fra mediabransjen, der han har jobbet i over 20 år, noe som gjør boka troverdig.
Forfatteren har tidligere gitt ut «Steady» i 2014. «Bare du som passer på» er gitt ut på eget forlag, og mange sier at andre boka er vanskelig, men forfatteren har skrevet ei god bok, som er bedre enn debutboka. Den er lettlest med et bra og troverdig plott. Boka er vanskelig å legge i fra seg.
Den hadde spenning fra første til siste side. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre. Jeg ser alt frem til bok nr. tre, som jeg vet forfatteren er i gang med. Flere bør få øyene opp fra denne forfatteren! Bøkene hans kan leses uavhengig av hverandre.
Boka er fra egen bokhylle

 

Terningkast 5

 

<> Anna Bågstam

Anna Bågstam «Skyggespillet»

Et nytt drap finner sted i fredfulle Lerviken, folk forsvinner, løgner florerer og et politisk spill avdekkes … En kvinne har forsvunnet under merkelige omstendigheter. Alt tyder på at hun har blitt kidnappet. Snart flyter liket av en mann i land i Lerviken i Öresund. Offeret har syreskader og er umulig å identifisere. Hvem er det som forsøker å skjule sporene sine? Privatetterforskeren Harriet Vesterberg setter i gang en intens jakt på gjerningsmannen. Samtidig holder hun et våkent øye med sin glemske pappa Eugen, og hun sliter med det vaklende kjærlighetsforholdet til advokaten Rikard, hvis polerte ytre skjuler en hemmelighet. Snart befinner Harriet seg i en desperat kamp mot klokken, der hun igjen står overfor valget om å bryte reglene eller følge dem. Med skjebnesvangre konsekvenser som resultat. «Skyggespillet» er den andre boken i Anna Bågstams krimserie som utspiller seg i den pittoreske fiskerbyen Lerviken, med den uperfekte og smugrøykende etterforskeren Harriet som hovedperson.

Etter slutten på den forrige boka som sluttet med en rekke ubesvarte spørsmål, er endelig oppfølgeren her. Den starter der den forrige sluttet. Harriet er på date med Rikard, der hun får en etterlengtet sms fra bestevenninna. Også i denne boka sliter Harriet å bli godtatt av kollegaene, siden hun er sivilt ansatt, og ikke «ekte» politi. Uten å røpe for mye av handlingen, blir Harriet dratt inn i noe som er mye større enn først antatt. Harriet går også i denne boken sine egne veier, men hvor lurt er det? Og får Harriet denne gangen endelig oppleve kjærligheten? Hun slites mellom to personer … 
Etter å ha lest forrige bok var jeg veldig spent på denne oppfølgeren. Forfatteren klarer nok en gang å skrive ei god bok som holder på spenningen helt til siste side. Også denne gangen ender boka med at jeg sitter igjen med en rekke ubesvarte spørsmål. Boka er lettlest og vond å legge fra seg, når en først er kommet i gang med den. 
Så har du ikke lest noen av de to bøkene hennes bør de på leselista. Bøkene bør leses kronologisk, siden historiene, fortsetter i neste bok. Boka anbefaler på det sterkeste videre. Anna er blitt en liten favoritt hos meg med sine to bøker om Harriet. Jeg ser frem til bok nr. 3 om morderne i Lerviken.

Boka er et leseeksemplar, sponset av Panta Forlag. Jeg står fritt til å mene hva jeg vil om boka.

Terningkast 5

“Den stille uke” Svein Petter Næss

Svein Petter Næss «Den Stille Uke»

Et mord blir begått i Elvestad. Sønnen til den rikeste familien i byen er drept, en familie som eier og er involvert i det meste som skjer i byen, på godt vondt. Kripos-etterforsker Harinder Sing drar motvillig tilbake til byen han vokste opp i, for å bistå det lokale politiet i saken. Ca to år tidligere forsvant også ei jente som var bekjent av den avdøde. Saken får uante dimensjoner, og underveis i etterforskningen viser det seg at flere i byen lever et dobbeltliv. Er den betrodde presten i byen så uskyldig som han fremstår, eller er han et monster? En tidligere voldelig politimann lurer i kulissene, og ei svensk politidame som etterforsker forsvinningen privat, viser seg å være personlig involvert. I boka blir vi også kjent med den halvt indiske Kripos etterforskeren Haeinder Sing og makkeren hans Rachel.
Dette er debutboka til forfatteren, og han treffer blink på første forsøk. Dette er en godt skrevet bok med et bra plott. Her har forfatteren fått til en troverdig og underholdende politikrim. 
Heldigvis kommer det flere bøker med samme hovedpersonene en gang i løpet av året. Bra og solid debut og denne boka anbefaler jeg sterkt videre. Det blir spennende å følge ham fremover i kommende bøker. Forfatteren klarte fint å holde spenningen og drivet oppe gjennom boka, den var svært vanskelig å legge fra seg, og jeg ser allerede frem til neste bok. Vil du lese en ny og spennende forfatter, så løp og kjøp!

Boka er fra egen bokhylle.

Karakter 5