En skjult tragedie – Øksfjordraidet 1941 av Roger Albrigtsen, Knut Flovik Thoresen

En skjult tragedie – Øksfjordraidet 1941
av Roger Albrigtsen, Knut Flovik Thoresen

Øksfjordraidet 1941 Datoen er 12. april 1941. Det er natt i Øksfjord, Finnmark. Den norske spesialsoldaten fyrer av en maskinpistolsalve mot en lukket soveromsdør. Seks år gamle Elsa overlever, men mister sin mor. Dette er historien om et militært angrep, landssvik og et uskyldig menneskesinn

Om forfatterene:

Knut Flovik Thoresen (født 19. mai 1971) er en norsk forfatter og historiker fra Arendal, tidligere kaptein i Forsvaret, og har blant annet jobbet som historiker for krigsseilerregisteret i Kristiansand.

 Roger Albrigtsen (født 18. januar 1971) er en norsk forfatter av sakprosa, som hovedsakelig skriver bøker om Norge under andre verdenskrig. Han kommer fra Evenes kommune i Nordland og er bosatt i Porsanger, Finnmark.
Meg om boka:

Roger Albrigtsen har jeg lest en rekke bøker av tidligere som jeg har likt veldig godt, men hans medforfatter har jeg ikke lest noe av tidligere. Begge har gitt ut en rekke sakprosabøker med handling fra den andre verdenskrig. Så dette blir spennende å lese. Selve historien startet med noen tyske fotografier forfatter Roger Albrigtsen kom over på en auksjon.Boka starter med prolog, og deretter en kort redegjørelse på hva som skjedde i Øksfjord natta den 12 april 1941. Den seks år gamle Elsa overlever, men mister sin mamma etter at en norsk spesialsoldat har fyrt av en salve gjennom soveromsdøra i familiens bolig.

Grunnen til at de ble oppsøkt var for at faren hennes var NS mann. Etter den korte redegjørelsen får vi lese to dagboknotater fra Elsa som hun skrev i årene 1986 og -87 der hun forteller om hendelsen som preget henne livet ut. Hun ble etterhvert sendt vekk av faren, og det ble ikke mange møter mellom dem etter han flyttet sørover og giftet seg på nytt.

Vi får utover i boka høre mer om farens historie og hans handlinger. Vi er også innom krigsseilere og landssvik og hva som måtte til for å få mennesker dømt etter krigen.

 Jeg synes forfatterene har fått til ei bra bok når vi ser hvor lite informasjon de hadde i utgangspunktet. De har gjort grundig research til boka.

Dette var en aksjon som ble stemplet som suksessfull, men det ble i realiteten noe helt annet.

I tillegg til alt vi får vite i boka så er det Elsas historie fortalt med egne ord som gjør størst inntrykk og hvordan aprilnatta 1941 preget henne livet ut. Denne historien gjør inntrykk på leseren. Den er usminka fortalt om hvordan denne hendelsen påvirket ei lita jente og  senere som voksen. En rystende og hjerteskjærende historie.

Det er mye informasjon å ta innover seg så boka kan fint leses noe sakte. Vi får belyst historien fra flere sider. Den er grundig fortalt og dokumentert.
Boka hopper litt frem og tilbake så for noen kan den nok virke rotete.
Språket er lett og lettlest med passe lange kapitler.
Er du ute etter en mindre kjent historie fra krigen er dette ei fin bok for deg som liker slike bøker.

 Jeg synes forfatterene kommer bra ut av samarbeidet, ser gjerne flere bøker fra dem. Noe av det jeg likte med boka er at den er lettlest og veldokumentert med masse bilder i tillegg. Et annet pluss med boka er at det er en ukjent historie vi får servert.

Bakerst i boka får vi vite hvor forfatterene har hentet dokumentasjon og bilder fra.

Er du en som jeg, en som liker bøker med handling fra andre verdenskrig så et dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.
Terningkast 5-
rbt
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg