Tove Taalesen “Dronningen”

 

 

Tove Taalesen “Dronningen”

 

Hun er dronningen av Norge. Familiens overhode. Makten, tronen og slottet er hennes liv.
Kongelige fra hele Europa, samfunnstopper, regjeringen, eliten og kjendiser ankommer Slottet for å delta på en gallamiddag med slottsball. Alle vet at dronningen skal presentere en historisk kunngjøring. NRK, TV2, CNN, BBC og kjendispressen er der.
Hele verden følger med. Plutselig kollapser den nøye planlagte kvelden i et spektakulært kaos. En halsbrekkende jakt på liv og død gjennom slottets verden starter.

 

Noen fra innsiden er desperate etter å gi dronningen og monarkiet et dødsstøt.
Dronningen og de få hun kan stole på, står ansikt til ansikt med den utenkelige muligheten: Alt de lever for, kan gå tapt for alltid, om de ikke klarer å avsløre komplottet i tide.

 

Tove Taalesen er Norges første kvinnelige lakei som jobbet for kongen og dronningen. Hun er også Norges største reiselivblogger.
I “Dronningen” tar hun oss med innenfor veggene på slottet, en verden vi ikke kjenner til så godt til. Dette er en krim for både de som elsker krim og de kongelige og som er litt nysgjerrig på hva som egentlig skjer bak de tykke slottsmurene. Her får vi et godt innblikk om livet bak murene på slottet og hvordan livets og hiarkiet der er. Ikke mye virker forandret på 300 år …

 

Boka er fiksjon, men en del beskrivelser av rommene på slottet og kunsten der er virkelige.

 

Forfatteren har fått til et realistisk plott, spekket med kunnskaper om livet på slottet. Boka er på over fem hundre sider, men den har et lett og greit språk. Den er lettlest, vi blir godt kjent med karakterene, og får gode beskrivelser av slottet og hvordan det fungerer.
Det tok litt tid før selve krimdelen kom i gang i boka, men deretter tok det mer av og ble mer action. Jeg tror den kunne ha tjent på å være kortet noe ned, men det var kjekt å få et innblikk i en verden jeg ikke kjenner for godt til.

 

Alt i alt er dette en lovende debut bok, og jeg leser gjerne mer ført i pennen av Tove. Liker du Downtown Abby er dette boka for deg.

 

Boka er et leseeksemplar fra Panta forlag
Terningkast 5

Jørgen Brekke “Andre Guder”

Jørgen Brekke “Andre Guder”

Jonny aner ikke hva som traff ham. Linda må ha trollbundet ham fullstendig. Hvorfor skulle han ellers ha blitt med henne på møtene i en vekkelsesmenighet styrt av den karismatiske predikanten Peter Isaksen? Jonny sluker Isaksens budskap, og Linda flytter snart inn hos ham. Sakte begynner tvilen å gnage i ham. Har Linda noe gående med Isaksen? Sjalusien vokser i Jonny, mens Linda stadig er ute i hemmelige ærender. Relasjonen går inn i en ond sirkel, og utgangen kan aldri bli god.

Dekalogen er en serie bøker inspirert av De ti bud. «Andre guder» spiller på det første budet: Du skal ikke ha andre guder enn meg. 
Boka er en forholdvis kort spenningsroman, eller novelle, på 146 sider, og etter det jeg har forstått skal alle i serien være på rundt det side antallet. Handlingen er lagt til Kristiansand, og et av temaene er en karismatisk religiøs leder. Boka begynner med at vi får vite hvordan mordet skjedde, for deretter gå fem måneder tilbake i tid der eks-narkomane Jonny og gladkristne Linda forteller sine historier i egne kapiteler om hva som hva foranledningen til mordet på den karismatiske religiøse lederen Petter Isaksen i Guds Barn. 
Jeg ble dratt rett inn i handlingen fra starten av. Boka har et bra og enkelt språk. De få karakterene som er med, er alle troverdige. Her er det både sjalusi hevn og begjær som fører til mordet. 
Jeg likte konseptet og ser frem til neste bok i serien, som vil bli ført i pennen av Arne Svingen etter det jeg har forstått.

Boka anbefales sterkt videre.
Terningkast 5

Tina Frennstedt “Forsvunnet”

Tina Frennstedt “Forsvunnet”

1992. En 19 år gamle kvinne forsvant en natt på Österlen. Saken ble aldri løst. 
16 år senere herjer en serievoldtektsmann i Malmö. I begynnelsen famler politiet i mørket, men DNA-spor peker mot den gamle forsvinningssaken.
Tess Hjalmarsson, kriminalinspektør og sjef for Skånes Cold Case-gruppe, tar saken. Hun brenner for uoppklarte saker, ikke minst for å kunne gi de pårørende svar på hva som skjedde. På hjemmefronten sliter hun med savn etter sin eksdame, en sjalu samboer og barnelengsel. Tilværelsen kompliseres ytterligere når hun havner midt i et grusomt katt-og-mus-spill som voldektsmannen driver med politiet. Og han har Tess i siktet.

Forfatter Tina Frennstedt er en av Sveriges fremste krimreportere. For debutboka “Forsvunnet” vant hun prisen som årets debutant 2019 på Crimetine Sverige.

Boka er jo en liten murstein på 500 sider, og en kan fort bli skeptisk da, men ikke la deg skremme. Boka er basert på en sann hendelse fra 1992, som blir blandet med en dash fiksjon. En cold case-sak som dette kan fort bli langtrukken, men ikke denne. Forfatteren fletter historien fra nåtid og fortid sammen på en utmerket måte. 
Vi blir godt kjent med de forskjellige personene i boka. Persongalleriet er og veldig bra vidt, forskjellige karakterer som utfyller hverandre på en fin måte, deriblant bokas hovedperson kriminalinspektør Tess Hjalmarson, som er sjef for Skånes Cold Case gruppe. Det er ikke alltid Tess får jobbe med det hun virkelig vil, hun må delta i annet politiarbeid også. 
Boka er bra skrevet og holder på leseren tross sine 500 sider. For meg ble det langt på natt. Jeg likte boka utrolig godt, og er glad dette er starten på en serie for jeg vil lese mer om Tess og gjengen.

Boka anbefales sterkt videre.
Terningkast 5

Jan-Erik Fjell “Gråsonen”

Jan-Erik Fjell “Gråsonen”

 

Harald Uteng er pensjonert Kripos-etterforsker, og en legende i norsk politi. Helt uventet kontakter han en journalist for å lage podkast om drapet på 17 år gamle Malin Rekve i Aremark i 1991, men Uteng blir funnet druknet like før podkasten skal slippes. Anton Brekke, som var ung politiaspirant i den lille bygda da Malin ble drept, har ikke mistanke om noe kriminelt før han får høre det upubliserte opptaket. Etter hvert begynner Anton motvillig å lure på om feil person ble dømt den gangen, og at en morder igjen har satt seg i bevegelse. I Aremarks dagligvarehandel jobber nå unge Emily. Hun får en gryende følelse av at noen holder øye med henne, og at hun er i fare.

Under et år etter sin forrige krim, som han ble nominert tl Rivertonprisen for, er Fjell klar med syvende bok om den rappkjefta Kriposetterforskeren Anton Brekke. Gråsonen kan nok kalles en bygdekrim, og igjen er det Anton og Magnus som innehar hovedrollene. Jeg liker godt småkranglinga deres, og ikke minst humoren dem imellom. Handlinga er lagt til Aremark hvor vi og får høre om Anton som ung politiaspirant. Vi får også høre om de tre på den lokale landhandleren og innehaveren der, som drømmer seg tilbake til gamle dager. Anton selv virker som om han har kommet i en midtlivskrise. Han tar også et par snarveier som nok forsetter i neste bok …

Denne gangen er det også en gammel sak som står i fokus, en sak Anton jobbet med som ung lensmannsbetjent i samarbeid med Hans Uteig, en nå en pensjonert Kriposlegende. Saken virket i utgangspunktet oppklart, helt til Hans skulle delta i tre podkastprogrammer. I den siste podcasten skulle han avsløre noe, men så langt kom han ikke før ble drept.
Anton nøster i saken på sin egen fritid. Finner han svarene?
For å få vite det må du lese boka, for mer av handlingen vil jeg ikke røpe.

Plottet er fin blanding av gammelt og nytt, fordelt i passe lange kapiteler. Plottet er drivende godt og finurlig, og det er helt åpent til siste side hvem gjerningsperson er. Midtpartiet var litt rolig, før det ble mer action mot slutten. Boka er like spennende som den er lettlest, så er du fan av Fjell sine bøker er det bare å løpe og kjøpe for her er Fjell i god, gammel storform.
Det eneste om er synd er at når boka er lest, så må man vente minst et år på den neste …

 

 

Terningkast 5

Trude Teige “Aldri tilgi”

Trude Teige “Aldri tilgi”

Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding. Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra? Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #Metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.

Trude Teige er journalist og forfatter, og dette er hennes sjette bok i serien om journalist Kasja Cornen som er gift med politimannen Karsten. Kajsa har en tendens til å havne borti sakene mannen jobber med. Klarer hun å holde seg unna denne gangen?

I denne boka handler det om #Me Too, drap, gamle synder og drap. #Me Too-delen av boka inneholder viktig tema som seksuell trakassering og maktovergrep, og viser hvor ødeleggende en voldtekt kan være. Personer med makt som har svin på skogen har også en sentral rolle i boka, og gamle synder skal hevnes … Jeg kunne ønsket meg enda litt mer #Me Too i den delen i boka som omhandler det, uten at det trekker ned helhetsinntrykket.

Kasja prøver å komme til hektene etter en kreftoperasjon og sliter med fatigue, og uten å røpe for mye av handlingen så viser det seg at dokumentarfilm Kajsa jobber med, har forbindelser til det politiets jobber med. Klarer hun å la være å involvere seg?

Jeg gleder meg alltid til ny bok fra Trude, enten det er krim eller roman, og nok en gang leverer hun ei spenningsfylt bok. Alvorlige ting blandes med fiksjon på en troverdig måte.  Den har det samme tempoet og spenningen som vi kjenner fra hennes tidligere bøker om Kasja Coren. Boka er lettlest, oppdelt i korte kapitler og leses rett frem. Trude befester med denne romanen sin posisjon som en av våre største forfattere.

Denne romanen er perfekt sommerlesning og jeg anbefaler den videre. Jeg håper det kommer flere bøker om Kasja i fremtiden, selv om Trudes neste bok er skrevet sammen med Eva B. Ragde.

Terningkast 5

Dina Darke “Huset i Damaskus”

Diana Darke “Huset i Damaskus”

Kort tid før det syriske opprøret starter, kjøper britiske Diana Darke et verneverdig hus i gamlebyen i Damaskus. Gjennom huskjøpet får hun innsikt i hvordan regimet og det syriske byråkratiet fungerer, og hun blir fort en del av byens dagligliv. Når konflikten blusser opp og millioner av mennesker tvinges på flukt, forlater Diana landet. Hun tilbyr venner å bruke huset som tilfluktssted og gjennom dem følger hun krisen fra utsiden. Men da krigsprofitører angir henne til det hemmelige politiet og overtar huset hennes, reiser hun inn i Syria igjen for å kreve huset tilbake. Midtøstenspesialist Diana Darke viser leseren hva som ligger bak det forenklede nyhetsbildet. Hun gir et verdifullt innblikk i landets rike kultur og historie, og kaster lys over Syria-krisens kompleksitet

Diana Darke (f. 1956) er forfatter, Midtøsten-ekspert og arabist. Før hun utga “Huset i Damaskus”, var hun mest kjent som reisebokforfatter med Midtøsten som spesialområde. Dette er forøvrig Mangschou forlag sin første voksenbok utgivelse, tidligere har de bare har satset på barnebøker.  Boka er i sjangeren historisk roman, og den røde tråden er et rødt hus. Boka var egentlig ferdig i 2010, men så kom krigen. Den måtte derfor skrives om flere ganger, både pga krigen og forfatterens huskjøp. 
Romanen er først og fremst en roman om forfatterens drømmehus i Syria som hun kjøpte etter lengre tids leting og alle problemer som oppsto rundt det. Vi er med henne gjennom oppussing og overføring av penger for huskjøpet, noe som ikke bare var enkelt med tanke på situasjonen i landet. Forfatteren besitter store kunnskaper om Syria på både godt og vondt, og hun gir oss et godt innblikk i landet. Korrupsjon er utbredt, og vi møter inkompetente personer i ledende stillinger med kjøpt utdannelse. Fiksjon og historie er blandet i en fin mix som gjør det hele troverdig.

Jeg likte boka godt og anbefaler den sterkt videre. Boka er lettlest og er du nysgjerrig på hvordan ting er i Syria, så les denne boka. Den vil vise deg mange sider av samfunnet der.  

Boka er et lese-eksemplar fra Mangschou forlag
Terningkast 5

Mats Vederhus “Mord i Lima”

Mats Vederhus “Mord i Lima”

Kurt Hammer er i Lima for å unnslippe demonene sine og ta et endelig oppgjør med alkoholismen.
Der blir han vitne til et brutalt mord på en gammel venn.
Nå, mer enn noensinne, kommer han til å trenge hjelp for å løse den vanskeligste saken i livet sitt og unngå å bli spist opp av demonene sine.

Mats Vederhus ble født i 1988 i Hammerfest. Nå er han bosatt i Bergen, der han jobber som forfatter å Journalist. Han har gitt to bøker, den første har tittelen “Trøbbel i Trondheim.” 
Bøkenes hovedperson er Kurt Hammer, en tidligere politimann som nå jobber som journalist. Han reiser til Peru for å få bukt med sine alkoholproblemer og indre demoner. 
Under en middag der blir en av hans beste venner drept, og Kurt blir bedt om å løse saken da politiet der er veldig korrupt. Han takker ja, siden han er i beit for penger. I tillegg får han en kollega i Aftenbladet i Trondheim til å komme ned for å hjelpe til. Denne kollegaen har også opplevd vanskelige ting på privaten. Klarer de to plagede å løse saken?

Boka er ei kort og lettlest krimbok på 208 sider, så den består ikke av mye utenomsnakk. D fleste vil antagelig lese den ut på en kveld. Mesteparten av handlingen foregår i Lima og litt i Trondheim. Noe i nåtid, 2014, og litt i eldre tider.

Dessverre grep ikke denne boka meg helt, og det kunne med fordel vært arbeidet mer med både plott og språk. Noen setninger måtte jeg faktisk lese om igjen for å skjønne hva de betydde. De ca. første femti sidene var spesielt rotete, men deretter ble det bedre. Boka kunne med fordel vært lengre, slik at vi kunne blitt bedre kjent med personene i romanen, men det virket som om forfatteren isteden ville nå over mest mulig på kortest mulig tid. Jeg skjønte også ganske tidlig hvem gjerningspersonen var. Jeg tror dette kunne ha blitt en god krim, men den ble ikke mer enn en i mengden for meg. Boka egner seg nok likevel ypperlig som lesing på solsenga eller på reise.

Jeg har troen på at forfatteren har potensiale, så jeg håper han ikke slutter å skrive. Neste bok kan antagelig bli langt bedre!
Boka er et leseeksemplar sponset av forfatteren

Terningkast 2

 

Elizabeth Kay “Syv løgner”

Elisabeth Kay “Syv løgner”

I oppveksten delte Jane og Marnie alt. De møttes da de var elleve, og i mer enn atten a?r var livet deres flettet sammen som et edderkoppnett der vennskapet var kjernen i alt de foretok seg. De var alltid der for hverandre na?r en av dem trengte hjelp og støtte – helt til Marnie forelsket seg i Charles, og Jane fortalte den første løgnen.

Sannheten er at Jane ikke kan fordra den rike, selvgode mannen Marnie gifter seg med, men selv bestevenner forteller hverandre ikke alt, og Jane kunne umulig vite at hun ved a? svare ærlig pa? spørsma?let Marnie stilte, kunne ha reddet Charles’ liv.

Dette er bok som er solgt til 28 land allerede før utgivelsen, forventningene blir skrudd opp, samtidig som jeg er litt skeptisk. Les videre, så skjønner du hva jeg mener …

“Syv løgner” er forfatterens debutroman, en psykologisk thriller, noe som ikke er min favorittsjanger innen krim. 
Hovedpersonene i boka er Jane og Marine, der Jane forteller sin historie. Hun forklarer de syv løgnene, fortalt for å bevare et vennskap hun ikke kunne leve uten. Her får vi avslørt mørke hemmeligheter om et vennskap som nærmest en besettelse, og der den siste løgnen kan bli skjebnesvanger. 
Hver løgn har fått sin egen del av boka. Den begynner noe traust, men tar seg opp etter hvert for til slutt å krype under huden, slik at du bare må lese videre å se hvor det ender. Jeg tror nok likevel denne boka vil få flest kvinnelige fans, kall det gjerne en feminin thriller. 
Jeg er som sagt ikke noen stor fan av psykologiske thrillere, men denne tok likevel tak i meg fra starten av, og ble deretter lest i et strekk. 
Boka anbefaler jeg videre til alle som liker denne sjangeren, jeg tror ikke du vil angre!

Terningkast 5

Katrine Lekang “@Ally_trip” En klimaroman

Katrine Lekang “@Ally_trip” En klimaroman

Alenefaren og professoren, Viktor, sender de to tenåringene sine, Aleah og Lyder, helt alene ut i verden. Kun ledet av gåter og kryptiske ledetråder skal de reise i ett år for å lære mer om klimaendringene, og hvordan vi mennesker er i ferd med å endre kloden vår for alltid. Det blir en reise der skoletrøtte Lyder oppdager at det kan være gøy å lære, mens Aleah, som sliter med tanker om meningen med livet, får øynene opp for både verden og menneskene rundt seg. Sammen lærer de å se klimakrisen med nye øyne, og reisen gir dem også innblikk i livet til moren de knapt husker, men likevel savner. Viktor sender dem til Arktis, til frodig regnskog og artsrike korallrev. De besøker verdens kaldeste by, knusktørre landområder og stillehavsøyer som er i ferd med å synke i det stigende havet. Han sender dem ut for å lære, men også for å spre kunnskapen de får underveis, via instagramkontoen @ally_trip. Aleah og Lyder innser raskt at noe må gjøres, at kloden vår er fantastisk. De lærer også at makten ligger hos oss, hos folket, hos deg og meg!

Katrine Lekang har en doktorgrad i biologi fra universitetet i Bergen, og jobber som forsker innenfor mirkrobiell økologi ved universitetet i Oslo. Dette er hennes debutbok, en ungdomsroman om klima for å gjøre den kompliserte klimaforskningen lettere å forstå.  Barna til Viktor, ungdommene Aleah og Lyder på 19 og 16 år, blir sendt ut på en reise verden rundt sponset av faren siden de ikke virker interesserte i hva som skjer med klimaet. Underveis gir faren dem ledetråder og gåter, noe som bringer dem til mange forskjellige plasser rundt om i verden, de kan se og lære.
Jeg vil ikke si så mye mer om handlingen, jeg anbefaler deg heller å lese boken.
Selv likte jeg den veldig godt, på en lettfattelig måte viser den både unge og voksne at vi må ta vare på klimaet. Romanen er både lærerik og morsom med mange spennende karakterer, skrevet i et godt og forståelig språk. I tillegg er den lettlest, sidene raste av gårde, jeg koste meg under hele reisen de to ungdommene var på. Boka anbefales sterkt, og den passer fint for både små og store. Skal du prøve deg på ei bok om klima, forsøk deg på denne!!

Boka er et lese-eksemplar, sponset av forlaget. 
Terningkast 5

Randi Fuglehaug “fallesjuke”

Randi Fuglehaug “Fallesjuke”

Ein fallskjermhoppar dundrar i bakken framfor hundrevis av sjokkerte tilskodarar under Ekstremsportveko på Voss. Undersøkingar viser at fallskjermen til den omkomne småbarnsmora Veslemøy Liland er tukla med, og drapsalarmen går. Kven ville henne til livs – og kvifor? Tidlegare VG-reporter, no heimflytta lokalavisjournalist Agnes Tveit vaknar opp frå ein yrkesmessig dvale då ho begynner å leite i si eiga ungdomstid etter svar. Snart oppdagar ho at den vakre vestlandsbygda skjuler mange mørke hemmelegheiter.

Fuglehaug har tidligere skrevet barnebøker, men dette er hennes debut som krimforfatter. Hun jobber i tillegg som journalist i Dagbladet, så er nok ikke rart at bokas hovedperson, Agnes Tveit, også er journalist. 
Boka åpner spektakulært. En fallskjermhopper dundrer i bakken på åpningsdagen av ekstremsportveka på Voss. Agnes er flyttet hjem etter å ha jobbet i VG og jobber nå i lokalavisen på Voss. Topp motivert skal hun dekke den tragiske hendelsen.

Detter er ikke en politikrim, men en journalist som løser saken med hjelp av en god venn i politiet. Etter hvert avdekkes mye grums og mørke hemmeligheter i både fortid og nåtid. 
Dette er også en roman om nære vennskap og dype svik. Vi blir etter hvert kjent med ganske mange personer i bygda. Dette er ingen tempodrevet krim, og det ble kanskje litt vel mye om hovedpersonens følelsesliv til tider. 
Boka er ganske lettlest og at den er skrevet på nynorsk vil nok glede mange. Romanen passer veldig fint til de som liker en litt rolig krim uten for mye bisarre ting.  Selv om forfatteren nok ikke fant opp krimkruttet på ny med denne boka, så likte jeg den godt og anbefaler den gjerne videre. Jeg håper på flere bøker om Agnes Tveit. 
Terningkast 4