Ikke la de døde komme hit av Monika Steinholm og Anneli Furmark

Ikke la de døde komme hit av Monika Steinholm & Anneli Furmark

 

Forlaget om boka:

 

Psykologisk thriller med overnaturlige elementer i vakker innpakning.
Cecilia har mistet moren sin. Nå har hun ikke lenger noen. Cecilia vil skape seg et enklere liv, og da hun oppdager det falleferdige småbruket langt inne i fjellheimen, er det som å komme hjem. Familien som bor der, sier til og med at de har ventet på henne …
Langsomt sniker uroen seg inn i den nye tilværelsen. Hvorfor får hun ikke krysse elva? Hva skjer egentlig der ute ved det store rognetreet hvert verv? Og vil hun noen gang kunne forlate sitt nye hjem?

 

Om forfatteren:

 

Monika Steinholm (f. 1983) har utgitt en rekke kritikerroste bøker for barn og ungdom, og når hun ikke skriver jobber hun i Ark bokhandel. Hun har en toårig forfatterutdanning fra Universitetet i Tromsø og ble nominert til Uprisen og NBUs Trollkrittet for debutboka Fuck verden. Monika Steinholm er fra Kvaløya og bor nå i Tromsø.

 

Anneli Furmark:

 

er tegneserieskaper, billedkunstner og illustratør bosatt i Umeå, Sverige. Hun er utdannet på Konsthögskolan i Umeå og har siden da arbeidet vekselvis med maleri, serier, tegning og skriving.

 

Meg om boka:

 

Monika har jeg lest noen bøker av tidligere som jeg har likt. Hun har skrevet mange bøker for barn og ungdom. Nå er hun aktuell med en psykologisk thriller med overnaturlige elementer for alderen 12-16 år.

Cecilias mor var mer glad i mannfolk og allkehol. Nå er moren død og hun har ingen lenger. Cecilia legger ut på en kjøretur. Hun vil skape seg et enklere liv. Så hun rømmer fra sin mørke fortid. Hun oppdager en gård på et gudsforlatt sted i Nord-Norge . Gården er rimelig falleferdig. På gården bor ekteparet Tora og Erik og sønnen Thorbjørn. De møter henne på trappa med ordene << De har ventet på henne>>. Familien hun møter har det Cecilia har lett etter. Hun blir etterhvert boende på gården. De er dypt religiøse, og ingen kontakt med omverden. Det begynner snart å oppstå mystiske ting på gården. Hvorfor får hun ikke krysse elva. Hva er det med det store rognebærtreet i hagen? Hva har skjedd på det brannskada rommet ? Hvem er det som ligger på kirkegården. I krokene i lurer skyggemennesker. Var det en tabbe å bli værende på gården eller burde hun kommet seg vekk tidligere? Noe er ikke som det skal med dette småbruket…

Boka har korte kapitler. Språket er bra, med korte enkle setninger. Fremdriften er bra uten mye uteom snakk for her kommer spenningen tidlig i boka som er med på å gjøre at den er vanskelig å legge fra seg. Det skjer noe hele veien boka gjennom om. Handlingen er linær. Der er få karakterer å holde styr på. De få karakterer i boka passer fint til handlingen. Handlingen foregår på et avgrenset område. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser i boka. Den inneholder mye av det en sånn type bok skal inneholde, uten å røpe det her. Les heller boka er mitt råd. Selv om boka er mørk og dyster så er det både håp og kjærlighet i den. Hender dette virkelig  eller har Cecilia livlig fantasi. Innimellom får vi fine illustrasjoner som passer perfekt til teksten i boka. Det er mye som skjer i boka så det kan være greit å lese den sakte? Mulig den vil passe best for de eldre i målgruppen enn de yngre. Den kan fint leses av eldre ungdommer. Så kan det jo diskuteres om det er en psykologisk thriller eller grøsser? Jeg synes forfatteren har skrevet en god psykologisk thriller som ikke blir for sakte som mange bøker i denne sjangeren kan bli. Det blir etterhvert riktig så creepy å lese. En god mørk psykologisk thriller som garanterer gåsehud underveis i lesingen. Den er perfekt for mørke høstkvelder.

 

Fakta:

 

Forfatter: Monika Steinholm
Tittel: Ikke la de døde komme hit
Forlag: Vigmostad og Bjørke
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Psykologisk thriller 12-16 år
Illustrasjoner: Anneli Furmark

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 5

 

Juleantologien Sammen

  1. <<Juleantologien Sammen>>

 

Baksiden av boka:

 

Denne boka er en samling av tekster fra flere forfattere. Temaet i boka er jul og tekstene er i ulike sjangere. En spennende samling som gir ulike opplevelser på godt og vondt.
Følgende forfattere bidrar: Svanhild Fosback Larsen, Hildegunn Bjelland, Lisette S. Askø, Per Erik Skogan, Petter Fergestas, Hanne Einang, Anita Olsen, Aslaug Tidemann, Veronica Karlsmoen, Maja Sæternes, Tonje Brantenberg, Frank Brekke Oterbech Larsen, Geir Jacobsen, Greta Moland, Linda etlimo, Tina Aschjem Brantenberg, Elena Angelica Askø Skogan, Astrid Dyve, Magnus Jagland Kjeldsen, Anne Stavnes Wilhelmsen, Linda Opskar, Heidi Raae, Robert Hansen, Ragnar Blichfeldt Haug, Wenche Wangsmo, Amund Sigurdssønn Karlsen, Kari Nyberg og AndreTjelde

 

Om forlaget:

 

CreAlea er et lite forlag som startet i 2020.
Forlaget fokuserer på de ikke-kommersielle historiene som fortjener å gies ut,
og gir jevnlig ut antologier.

 

Meg om boka:

 

I denne antologien bidrar 28 personer med noveller eller dikt. To av bidragsyterne er 13 og 11 år gamle. Av forfatterene som deltar har jeg kun lest fire tidligere. Det er flest noveller i antologien. Felles for alle er at de handler om jul. De er varierte i innhold og handling som gjør at de passer for hele familien så garantert noe for en hver smak. Språket er bra. De er lettleste så mange vil kunne leses av yngre sterke lesere. Diktene skal jeg ikke utale meg om da jeg ikke er noen stor dikt leser, men noveller liker jeg desto bedre. Jeg synes novellene er passe korte og perfekt lesing innimellom alt som skjer før jul eller når juleroen har senket seg i heimen. Novellene har få personer og foregår over et kort tidsrom med en uventet slutt. Når en leser er det alltid noen som utmerker seg mer enn andre. De som jeg likte best er Svanhild Fosback Larsen, Lisette Askø, Tonje Brantenberg, Aslaug Tidemann, Petter Fergestad, Anita Olsen, Maja Sæternes, Frank Brekke Otterbech Larsen, Hildegunn Bjelland og Ragnar Blichfeldt Haug. Jeg må si bidraget til de på henholdsvis 13 og 11 år virker lovende og vi kommer nok til å høre mer fra de i årene som kommer. Her er det mange ukjente forfattere som imponerer meg og noe jeg synes er veldig kjekt. En er debutant. Jeg synes forfatterene som bidrar her fortjener å nå ut til mange lesere. En fin måte og bli kjent med mindre kjente forfattere på. Etter å ha lest vil du gjerne lese noe av det andre de har gitt ut. Jeg koste meg gjennom samtlige bidrag. Er du ute etter variert jule historier er denne antologien perfekt lesing. Synes dette er en bra og vel gjenomført. Du vil garantert komme i julestemning. Jeg anbefaler denne antologien videre!

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Dunkle fortellinger av Rebecca Wexelsen & Jens Kristensen

Dunkle fortellinger av
Rebecca Wexelsen & Jens Kristensen

 

Forlaget om boka:

 

Grøssernoveller som holder deg våken om natta!
En samling frittstående noveller fra en verden som minner veldig om vår egen, men allikevel er noe helt annet. Her blandes det hverdagslige med det uforklarlige, og resultatet er mørkt, ubehagelig og helt særegent.

 

Om forfatteren:

 

Rebecca Wexelsen (f. 1986) debuterte med diktsamlingen Så faller jeg. I 2019 kom romandebuten, Hotell Montebello. Hun barnebokdebuterte med Ulf er uvel i 2020. Den vant Kulturdepartementets bildebokpris året etter og ble i tillegg nominert til Kritikerprisen og NBUs debutantpris Trollkrittet. Hun er oppvokst og bosatt i Oslo.

 

Meg om boka:

 

<<Dunkle fortellinger>> er en samling grøssernoveller for barn i alderen 9-12 år.

Novelle samlingen består av 7 fristående noveller med varierende lengde på de. Novellene kan fremstår som noe som kan ligne veldig på den verden vi lever i, men den er allikevel ikke helt det. Her blandes det vi gjør i hverdagen med det uforklarlige som skaper en mørk uhygge i novellene.

Novellene har lite personer og foregår over et kort tidsrom og med en uvented slutt som vil overaske mange lesere. Handlingen i novellene foregår på samme plass så vi møter igjen noen karakterene i andre historier i boka. Novellene er perfekt lesing frem mot halloween for å bygge opp stemningen til selve festen eller rett og slett spare noen til feiringen. Språket er bra og lettlest. De vil passe fint til både barn og ungdom. Yngre som sliter med å less, så vil nok disse  novellene passe bra for. Det vil garantert gå kaldt nedover ryggen på leseren. Det kan fort bli vanskelig å få sove etter at de er lest. Innholdet i novellene er varierte og spennde så leseren vil ikke føle at historiene går igjen. Novellene kan leses både alene eller flere i sammen. Når en leser noveller er det alltid noe som utmerker seg mer enn andre og de jeg synes er best er følgende <<epletyvene>>, <<den store baldakin>> og <<Borgemestere>>. Men jeg savnet litt mer grøss og uhygge i historiene. Jens Kristensen er illustratør. Han bidrar med sine svart/hvit tegninger. De passer fint til historiene som fortelles. Rebecca og Jens har sammen skapt en spennende, mørk og grøssende bra novelle samlingen som er perfekt lesing i disse halloween tider. Ei bok jeg anbefaler videre til alle som er glad i gode grøsser historier.

 

Fakta:

 

Forfatter: Rebecca Wexelsen
Tittel: Dunkle fortellinger
Forlag: Vigmostad&Bjørke
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Noveller 9-12 år
Illustrert av:Jens Kristensen

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 4 +

 

Om stein og jord av Peter F. Strassegger

Om stein og jord av Peter F. Strassegger

 

Forlaget om boka:

 

I romanen kommer fortelleren over en tekst skrevet av hans egen morfar – om erfaringene som nazisoldat under andre verdenskrig. Oppdagelsen blir startskuddet for en unik beretning hvor Peter Strassegger fletter to historier sammen. Begge er like fengslende som de er tankevekkende, og har handling fra så ulike steder som Østfronten, Tyskland og Bryne.

På den ene siden leser vi om morfarens opplevelser, skildret slik at vi kan lukte festene på bierstubene og kjenner smaken av skyttergravsjorda i munnen. På den andre ser vi forfatteren selv, som kjemper for å forstå sin egen historie. For hvordan skal etterkommere forholde seg til fortiden? Kan NS-frontkjempernes barnebarn og oldebarn frigjøre seg fra sin egen arv?

 

Om forfatteren:

 

Peter F. Strassegger ble født i 1984, i Graz i Østerrike. 12 år gammel flyttet han til Jæren, et sted han vendte tilbake til etter et opphold i Oslo som voksen.

Strassegger debuterte med romanen «Stasia» i2012), som han ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for. I 2015 ga han ut den kritikerroste romanen «Før de henter oss», og i 2017 utkom «Slutten på flagget vårt», også den til kritikerros. «Om stein og jord» er hans femte roman.

 

Meg om boka:

 

Det er etter hvert gitt ut en del bøker med handling fra krigen. Denne boka er likevel litt annerledes. Forfatteren søker svar på hvorfor morfaren gjorde det han gjorde, og det var baksideteksten vekket min interesse.

Morfaren til forfatteren vervet seg til SS-soldat i 1942, og var med da tyske soldater inntok Leningrad. Morfaren kom på sine godt eldre dager med et femti siders maskinskrevet «skriftemål» som er forfatterens utgangspunkt i romanen. Han vil prøve å forstå morfarens valg og reiser til Leningrad i jakten på svar. I romanen gir han morfaren navnet Stein, og tar for seg livet hans fra han var liten gutt på Bryne, til han ble en gammel, bitter mann. Var han en ond mann, eller var han en idealist som like godt kunne blitt motstandsmann, slik broren Georg ble?
Steins skriftemål er et forsøk på forklaring og forsvar. Ble morfaren viledet til å være med på dette, men forfatteren ender opp nok en gang med samme konklusjon at han ikke ble det. Det er ofrene forfatteren ser. Jeg kunne skrevet enda mer om handlingen, men les heller boka!

Kapitlene er noe lange, men språket er bra og flyter fint. Det er en sterk og ambisiøs roman forfatteren har skrevet, og jeg synes han lyktes godt. Jeg likte denne noe annerledes krigsromanen, der forfatteren prøver å forstå morfarens valg, som var noe familien måtte leve med etter krigen. Forfatteren selv var bare seks år da morfaren døde, og kan ikke forsvare morfaren eller gjøre bot for tidligere generasjoners feil, men han er allikevel familie.
Jeg ble fort revet inn i historien og syntes det var interessant å lese om krigen sett fra «den andre siden.» Dette var en roman der jeg ble sittende og tenke både underveis og etter at boken var ferdiglest. Liker du krigslitteratur, så anbefaler jeg deg å lese denne.

Jeg både leste og lyttet til boka. Den fungerte for min del meget bra både som både fysisk papirbok og som lydbok, så boka anbefales i begge formater Boka er innlest av Kjell Inge Torgersen.

 

Fakta:

 

Forfatter: Peter F. Strassegger
Tittel: Om stein og jord
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Roman

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4

 

Gjengmysteriet av Hanne Kristin Rhode

Gjengmysteriet av Hanne Kristin Rhode

 

Forlaget om boka:

 

I Gjengmysteriet forsvinner flere hunder fra nabolaget til Astrid og Yusuf, og fortvilte eiere blir presset for penger. Hvem står bak? Løsningen overrasker alle, og hjelpen kommer fra uventet hold.

Samtidig som Astrid og Yusuf undersøker hundeforsvinningene, begynner en ny jente i klassen deres. Ane ble mobbet på den forrige skolen sin, men blir raskt en del av Astrids vennegjeng. Etter hvert viser det seg at hun har noen erfaringer fra den tidligere skolen sin som kan være nyttige i Astrid og Yusufs etterforskning.

Gjengmysteriet er en spennende fortelling om gjengmentalitet, mobbing og gruppepress, og om hvor fort gjort det er å ta fryktelig feil av noen …

Om forfatteren:

Hanne Kristin Rhode har jobbet mange år som leder i Oslo-politiet, og hun er en av Norges fremste krimforfattere. Den første krimromanen for voksne het Mørke hjerter (2014), og i alt har hun skrevet fire romaner om politilederen Wilma Lind. Gjengmysteriet er den sjuende boken i Blålys-serien. Forfatteren er også kjent fra TV 2-programmet Åsted Norge. Til Blålys-serien har hun laget et digitalt foredrag som tilbys gratis til lærere og bibliotek, og som følges opp med skolebesøk eller digitalt møte der elevene stiller spørsmål.

 

Meg om boka:

 

Gjengmysteriet er den sjuende boka i den populære Blålys-serien for barn og unge i alderen 9-14 år. Serien er basert på aktuelle problemstillinger de yngre kan komme utfor, slik som narkotika, nakenbildedeling, partydop, dyremishandling og tyverier. Jeg har lest alle bøkene i serien og temaene i hver eneste bok er høyst dagsaktuelle.

I denne boka så forsvinner det flere hunder i nabolaget til Yusuf og Astrid. Eierne av de forsvunne kjæledyrene blir presset til å betale penger for å få dem tilbake. Yusuf og Astrid vil til bunns i saken. Løsningen er like overaskende som hjelpen de får fra uventet hold.
Mens de holder på med etterforskningen av hundeforsvinningene, begynner det en ny jente klassen deres. Hunheter Ane og ble mobbet på den forrige skolen sin.
Nå går alt mye bedre, og hun blir raskt en del av del vennegjengen til Astrid. Hennes erfaringer fra den tidligere skolen blir nyttige i Astrid og Yusufs etterforskning.

Kapitler er korte og avsluttes med cliffhangere. Såpass korte kapitler passer perfekt til denne målgruppen, noe som er bra slik at ikke leselysten forsvinne underveis. Språket passer også fint til målgruppen. Karakterene er gjenkjennelige, og leseren blir passe kjent med miljø og plasser, og boka er både realistisk og troverdig. Som i forfatterens tidligere bøker har også denne et høyst dagsaktuelt, underliggende tema. Dette gjør bøkene nyttige, og kan hjelpe de unge til å ikke selv havne i de samme problemene.
Denne gangen handler det om gjengmentalitet, mobbing og gruppepress, og om hvor lett det er å ta fryktelig feil av noen. Dette blandet med en dose fiksjon gjorde det til en riktig så spennende lesestund.
Forfatteren bruker sin tidligere bakgrunn som politi på fin måte, og hun viser hvordan politiet arbeider og hva de bidrar med. Dette er både alvor og spenning samlet mellom to permer.
Bøkene kan fint leses av voksne også, slik at foreldre kan sette seg inn i de høyst reelle problemstillingene ungene deres kan komme ut for.
Jeg har lest alle bøkene i serien og likt dem jevnt over godt, men akkurat denne kunne nok likevel inneholdt litt mer spenning, den når derfor ikke helt opp på terningen, selv om den absolutt er underholdende nok til at jeg anbefaler den videre..
Jeg ser frem til kommende bøker om Blålysgjengen, for å få vite hvordan Ane finner seg til rette på den nye skolen og ikke minst til at moren til Astrid endelig er hjemme.

 

Fakta:

 

Forfatter: Hanne Kristin Rhode
Tittel: Gjengmysteriet
Forlag: Kagge
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Spenning 9-12 år
Serie: 5

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

Rasputins relikvie av Marion L. Villekjær

Rasputins relikvie av Marion L. Villekjær

 

Forlaget om boka:

 

Vårflommen avslører en hesteskalle fra Bysants langs Glommas elvebredd. Mysteriet tar en uventet vending når museolog Amanda tar et dypdykk i historien- Sammen med bonden Kristoffer, bryter de alle regler i sin søken etter svar, og de føres inn i jakten på en middelalderkirke som kun nevnes i lokale sagn. På Koppangsøyene finner de spor etter en relikvie som stammer fra Olga den fagres grav – som på mystisk vis har havnet i Østerdalen. Amanda må sloss med både gamle og nye demoner da en sekt med røtter fra sekstenhundretallet melder seg på i jakten. Nå er alle ute etter relikvien som selveste Rasputin mente ville redde den russiske tsar-familien, og sekten skyr ingen midler.

Amanda vet ikke lenger hvem hun kan stole på, eller hvor langt hun er villig til å gå for at sannheten skal komme for en dag. I sin søken etter historiske skatter, setter hun alt på spill, også sitt eget liv. Men sannheten må frem, loste hva det koste vil.

«Rasputins relikvie» er en spenningsroman basert på faktiske steder og hendelse

 

Om forfatteren:

 

Marion L. Villekjær (37) jobber til vanlig som butikksjef i dagligvare, men benyttet tiden under korona til å endelig og skrive en bok. Spenningsromanen Rasputins Relikvie er hennes debut, og handlingen er lagt til Stor-Elvdal, stedet der hun vokste opp.

 

Meg om boka:

 

Dette er en av årets debutanter innen krimsjangeren. Villekjær debuterer med en spenningsroman som er basert på en blanding av fakta og historie. Boka kan sammenlignes med bøkene til Tom Egeland og Dan Brown. De har Bjørn Beltø og Robert Langdon i hovedrollene, men Villekjær har valgt en kvinnelig hovedfigur. Jeg har likt bøkene til Tom og Dan, så jeg så frem til å lese «Rasputins relikvie» også.

Amanda har en hektisk og travel jobb som museolog på et historisk museum. Hun er midt i forberedelsene til en kommende utstilling da hun får et uventet besøk på kontoret av en mann med som heter Kristoffer. Han har med seg en hesteskalle med et metallkors i pannen.
Amanda bestemmer seg raskt for å bli med han til Østerdalen, der skallen er funnet. Kan det være en helgengrav i området?
De føres inn i et nett av mysterier og gåter, og det blir farlig når de oppdager at andre er ute i samme ærend som dem. Amanda setter livet på spill og går langt utover det som er lovlig i jakten på sannheten. Hun må også ta valg som kan gå utover både jobb og omdømme.

Boka har litt lange kapitler, men det fungerer greit, det passer til historien. Med unntak av hovedkarakteren Amanda, så kommer vi ikke noe særlig under huden på karakterene i boka.
Boka har et språk som flyter lett. Handlingen veksler mellom tre historier.
Den ene foregår på 100- tallet og legger grunnlaget for resten av handlingen.
Den andre forteller og Amanda og Kristoffer sin jakt.
Den tredje omhandler Boris og Khlysty-sekta, som er villige til å gjøre alt for å få kloa i det samme som Amanda og Kristoffer.
Disse vekslingene er med på å drive historien fremover.
Det er flere spenningstopper underveis, og romanen har et fint driv. Historiske fakta er også en gjennomgående tråd i boka, noe som gjør at leserne får kunnskap i tillegg til spenning. Det synes jeg fungerer bra. Jeg har sansen for at forfatteren blander fakta og fiksjon, og på den måten skaper en lærerik og underholdende bok. Forfatteren klarer også fint å villede leseren med både falske spor og tvister underveis.
Villekjær har skrevet en bra spenningsroman, men leseren må være våken under lesingen, for det blir mye ta innover seg. Her et det både en mystisk russisk sekt, skatter, graver, symboler og middelalder kirker. Det er også noe som skurrer litt med historien, uten at jeg kan røpe annet her enn at det ikke har med historiske fakta og gjøre. Les å se om du finner det ut!

Jeg vi får flere historier om Amanda, for jeg ble fort dratt inn i historien og likte boka, selv om den ikke når helt opp på terningen. Dette er en god debut, og det er kjekt når nye forfattere leverer i første boka. Jeg anbefaler den derfor gjerne videre.
Se opp Beltø og Langdon, her har dere fått en kvinnelig konkurrent!

 

Fakta:

 

Forfatter: Marion L. Villekjær
Tittel: Rasputins relikvie
Forlag: Green Valley Publishing
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4

 

Glassdronningen av Lill Heidi Opsahl

Glassdronningen av Lill Heidi Opsahl

 

Forlaget om boka:

 

Storbondedatteren Katarina Sigurdsdatter møter den kommende kong Håkon V Magnusson under en reise til Oslo. Det blir begynnelsen på et forhold med sterke følelser, skuffelser og svik. I bakgrunnen tar de nordiske landene form, og Katarina blir del av et brutalt maktspill og stadig skiftende allianser. I sentrum står svenskekongens bror, hertug Erik av Södermanland, en navngjeten ridder og den største renkespilleren rikene har sett. Imens bygges den lille Mariakriken i kongsgården om til en gravkirke for Sverreætten, og glassmakere fra Notre Dame i Paris kommer for å lage praktfulle glassmalerier det vil gå gjetord om på kontinentet. Glassdronningen er en historisk roman lagt til 1300-tallets begynnelse. Vi får et innblikk i konfliktene som formet Norge, Sverige og Danmark. Her møter vi også historiske personer, både konger og dronninger, abbedisser og mennesker av lavere byrd. Romanen er inspirert av virkelig

 

Om forfatteren:

 

Lill Heidi Opsahl er 53 år. Hun bor i Nittedal med mann og datter. Hun er utdannet kunsthistoriker fra Universitetet i Oslo med middelalderkunst, historie og Edvard Munch som spesialområder.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens debutbok, og hun kommer med en historisk roman hvor handlingen foregår i Norge, for det meste i Oslo, samt noe i Danmark og Sverige i starten av 1300 tallet. Boka er inspirert av virkelige hendelser og personer.

Boka starter med at Katharina Sigurdsdatter, som er datter av en storbonde, møter Norges kommende konge Håkon V Magnusson under en reise til Oslo. Dette møtet blir starten på et forhold med sterke følelser, svik, forelskelse og mange skuffelser. Vi blir vitne til hvordan de nordiske landene tar form. Her blir allianser inngått og brutt ettersom det passer de involverte partene.
Hertug Erik av Södermanland har en sentral rolle i dette brutale maktspillet som Katharina Sigurdsdatter blir en del av. Hertugen er kjent som en kynisk og kalkulerende person som kun handler for egen vinning. Under disse kampene bygges den lille Mariakirken om til en gravkirke for Sverreætten. Det skal bli et storslagent bygg som det vil snakkes om på kontinentet, derfor hyrers det inn en kjent byggherre og glassmaker.

Boka har lange kapitler, noe som passer helt fint til en roman som dette. Det er mange personer og steder å holde kontroll på, men det er heldigvis en oversikt bakerst i boka.
Vi blir godt kjent med de fleste karakterene, plasser og miljø, men jeg skulle gjerne kommet litt mer under huden på hovedkarakterene i boka. Språket flyter lett, og til tross for at det er mange personer og steder, så er romanen lettlest.
I romanen følger vi Katharina. Hun skriver ned det som skjer, og handlingen veksler mellom før og nåtid. Skillet kan være litt vanskelig å få med seg, så det er en fordel å lese sakte.
Vi møter forskjellige historiske personer, alt fra konger, dronninger og andre adelige, til folk av lavere byrd.
Romanen begynner litt rolig, før den tar seg betraktelig opp, og blir riktig så bra og spennende. Så her er det viktig å ikke gi opp for fort! Les videre, du vil du ikke angre.
Dette var en roman helt etter min smak, jeg liker slike historiske romaner.
Liker du Ken Follet sine historiske romaner, har du her fått et norsk alternativ med handling i fra Norge, Sverige og Danmark, selv om denne boka ikke er noen murstein.
Forfatteren blander historiske fakta og fiksjon på en fin måte, og kommer godt i havn med denne debutboka. Det er ikke lite arbeid som ligger bak en sånn historie, og forfatteren klarer virkelig å få leseren til å føle seg til stede i begynnelsen av 1300- tallet, noe som ikke alltid er så lett i denne typen bøker. Jeg hadde en fin lesestund, der jeg ble stadig mer dratt inn i historien, i tillegg til at jeg lærte litt underveis. Er det lov å håpe på en oppfølger?

Dette er en debutant som jeg synes fortjener å nå ut til mange lesere. Nok en gang har jeg funnet ei bra og leseverdig bok fra et ganske ukjent og et lite forlag. Liv forlag har etterhvert utgitt en rekke mindre kjente forfattere, som er vel verd å sjekke ut. Jeg har funnet mye bra og har hatt mange gode lesestunder med deres bøker.

 

Fakta:

 

Forfatter: Lill Heidi Opsahl
Tittel: Glassdronningen
Forlag: Liv forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Historisk roman

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5-

 

Bilde er laget av Jonas Alexander Brårmo Larsen hos Liv Forlag.

 

Splintra av Hilde Myklebust

Splintra av Hilde Myklebust

 

Forlaget om boka:

 

Lukkeleg og full av sorg.

 

Sommaren etter tiande klasse ligg fri og utstrekt framfor Mia og vennegjengen hennar. Snart ventar vidaregåande, og dei skal splintrast og fyke i kvar sine retningar. Men dei har denne sommaren i lag, her og no. I løpet av ferien kjem Mia og Are nær kvarandre på ein ny måte, og det blir vanskeleg å skilje mellom kva som er vennskap og kva som er kjærleik.

Hausten kjem, og Mia flyttar på hybel. Ho blømer i det nye miljøet på musikklinja med musikal og konsertar, hybelliv, festing og nye venner.
Så blir Are sjuk. Veldig sjuk.

 

Om forfatteren:

 

Hilde Myklebust (f. 1979) er fra Syltedalen på Sunnmøre. Hun debuterte med diktsamlingen «Berre dagar seinare» og etablerte seg for alvor blant de fremste unge lyrikerne i Norge med «Søkk» som kom i 2008. I 2009 gav Myklebust ut bildeboka «Jon og den lange julenatta», illustrert av Inger Lise Belsvik. I 2020 kom bildeboka «Ylva og villgeitene», illustrert av Akin Duzakin. Myklebust har bakgrunn fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og har studert litteratur- og teatervitenskap ved Universitetet i Bergen.

 

Meg om boka:

 

Jeg har kun lest en novelle av denne forfatteren tidligere. Dette er hennes første ungdomsroman.

Sommerferien står for tur etter 10 års skolegang for Mia og vennene henne. De har kjent hverandre siden de var små, nå venter videregående skole, og da blir de spredd i forskjellige retninger. De har kun denne sommeren, før de fyker i vei.
I løpet av sommerferien kommer Mia og Are nær hverandre på en helt ny måte. Det er ikke alltid like lett å skille mellom vennskap og kjærlighet.

Høsten kommer, og Mia har flyttet på hybel med ei venninne. Hun har starta på musikklinjen, noe hun har drømt om hele livet. Hun blomster i sitt nye miljø. Her det konserter, musikal, hybelliv, festing og nye venner. Men så blir Are, som ble igjen på hjemplassen, veldig, veldig syk. Noe som gjør Mias følelser for Are enda vanskeligere. Har hun lov til å ha det morsomt, når han har det så vondt?

Boken har passe lange kapitler, og de slutter slik at en stadig vil lese videre. Språket er meget bra og passer til målgruppen. Historien er lettlest, og boken har god luft mellom linjene.
Dette er en sterk og varm bok om vennskap, som også handler om hvordan man kan være både lykkelig og full av sorg, når noe er trist og noe er veldig fint på samme tid.
Innimellom får vi også lese tekstmeldinger de sender til hverandre, og forfatteren får frem hvordan ungdommelige følelser kan sprike i aller retninger på en fin måte, noe vi eldre også kan kjenne oss igjen i fra vår ungdomstid. Det er en berg og dalbane av følelser, der ungdomstiden og alt som hører med blir troverdig og godt beskrevet.
Jeg lot meg berøre av historien, og tårene var tidvis er ikke langt unna. Det er en bok som er vanskelig å legge fra seg før den er ferdiglest. Dette er en sterk, sår og varm ungdomsroman om vennskap, som både vil treffe unge og voksne lesere. En velskrevet og god ungdomsroman som jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Hilde Myklebust
Tittel: Splintra
Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: ungdomsroman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Dronningland av Eva Fretheim

Dronningland av Eva Fretheim

 

Forlaget om boka:

 

En bil har kjørt inn i en fjellvegg. Bak rattet sitter en 42 år gammel kvinne. Død. Etter hvert som nyheten om dødsfallet sprer seg i bygda, blir det klart for politietterforsker Vigdis Malmstrøm at noe ikke stemmer. Skadene på bilen burde ha vært større. Det er ingen bremsespor på veien. Og veska, den ligger i baksetet – som om det har vært en passasjer med i ulykkesbilen. Samtidig brer uroen seg på gården til brødrene Jonny og Jarle Svartskog. Hvordan skal det gå med bilene de kjøper og selger når politiet banker på? Hvem er egentlig Unn Hansen, som holder til på gården, som driver birøkt i skogen, og som ingen vet hvor kommer fra? Og hva skjedde egentlig den sommerdagen for to år siden, da ei nitten år gammel jente forsvant sporløst fra bygda? Mens Vigdis gjør det hun kan for å nøste opp i de stadig mer innviklede trådene, glir våren over i trykkende sommervarme. Og i skogen summer biene, på oppdrag for dronningen. Uten henne har de ingen sjanse.
Med «Dronningland» har Eva Fretheim skrevet en krimroman utenom det vanlige.

 

Om forfatteren:

 

Eva Fretheim (f. 1967) vokste opp i Bærum, er bosatt på Jeløy i Moss og jobber som journalist. Hun har master i journalistikk og har tidligere gitt ut romanen «Rosa sukkerspinn.» «Dronningland» er hennes debut som krimforfatter.

 

Meg om boka:

 

Etter å ha gitt ut en roman tidligere debuterer Eva Fretheim nå innen krim sjangeren. Romanen er en noe annerledes bygdekrim.

En bil har kjørt inn i en fjellvegg. Bak rattet finner de en død kvinne på 42 år. Politietterforsker Vigdis Malmstrøm og hennes kollegaer blir satt på saken. De første undesøkelser tyder på en utforkjøring. Men funn på åstedet tyder på at det er et drap kamuflert som utforkjøring. Det er ingen bremsespor på åstedet, og veska ligger i baksetet, som om det har vært en passasjer i bilen. Skadene på bilen burde også vært større.
Sporene fører dem til en gård ikke langt unna, der de to brødrene Jonny og Jarle bor. De driver en noe lyssky affære med biler i låven på gården. Sammen med dem bor også den mystiske Unn Hansen som driver birøkt skogen. Mange lurer på hvem hun er?
En nitten år gammel jente forsvant også sporløst for 19 år siden, på omtrent samme plass som utkjøringen. Det blir en vanskelig etterforskning når Vigdis må nøste sammen trådene i jakten på svar.

Kapitlene er passe lange og avsluttes med cliffhangere. Persongalleriet i boka er overkommelig, og plasser og miljø er veldig godt beskrevet. Enkelte av karakterene er også interessante å følge. Språket i romanen er meget bra og forfatteren er god historie forteller.
Dette er en noe rolig bygde krim, nesten en kosekrim, siden den er rimelig fri for brutalitet. Romanen tar pulsen på bygdelivet og handler om utenforskap og tilhørighet, sjalusi, hevn, begjær og løgn. Noen andre ingredienser er karakter som ikke klarer å holde en plettfri fasade, en bisverm og en brummende Amcar. Naturen har også en stor plass i romanen og vi får en fin innføring i hvordan birøkt fungerer, Selv om handlingen ikke oser av tempo og action, er det spenning på andre områder, noe som gjør romanen underholdende. Forfatteren legger ut nok tråder til å villede leseren, meg inkludert, til alt nøstet sammen mot slutten av boka.
Jeg likte boka godt, og selv om den ikke får topp-karakter av meg, leser jeg gjerne flere bøker av denne forfatteren. Jeg savnet litt spenning, men hun holdt meg på pinebenken lenge før løsningen åpenbarte seg på slutten av romanen. Noen av karakterene likte jeg også godt, spesielt de som handlet om utenforskap. Jeg likte også den interessante innføringen i birøkt. Dette er nok en krim som passer like godt for de som ikke leser krim til vanlig, som for den vanlige krimelskeren. Er du på jakt etter en krim utenom det vanlige, så er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Navn: Eva Fretheim
Tittel: Dronningland
Forlag: Tiden forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 4

 

Løgnere av Trude Teige

Løgnere av Trude Teige

 

Forlaget om boka:

 

Hvordan avsløre den skyldige når alle lyver? En mann pisser på en gravstein. En liten gutt har hengt en katt i et tre. Gamle levninger av et menneske blir funnet i Nordmarka. I en liten idyllisk veistump fører en forbrytelse til at mørke hemmeligheter blir avslørt. Alt henger sammen. Journalisten Kajsa Coren lager en dokumentarfilm om venninnen, Anki, som hevder at hun er blitt voldtatt hjemme i sin egen seng. Samboeren hennes, politiførstebetjent Karsten Kjølås, etterforsker funnet av et gammelt skjelett i Nordmarka, og etterforskningen fører politiet til Kajsas venninne. Men en dag forsvinner Anki.

 

Om forfatteren:

 

Trude Teige (f. 1960) er en norsk forfatter og tidligere journalist. Som journalist har Teige arbeidet i Bergens Tidende, NRK og TV 2 fra 1992 til 2014. Teige har skrevet tre historiske romaner, syv krimbøker, en true-crime bok og en kokebok. En rekke av hennes bøker er nominert til en rekke priser. Hun er i dag president i Rivertonklubben.

 

Meg om boka:

 

Endelig er bok nummer syv om Kajsa Coren i salg. Det er nok mange, inkludert meg, som har ventet på denne. Jeg har lest alle de tidligere bøkene. Klarer Trude å underholde meg denne gangen også?

Dramatikken starter tidlig. Anki blir voldtatt i sitt eget hjem og tar kontakt med sin gamle venninne Kajsa og ber om hjelp. Dette fører til at Anki får flytte inn til Kajsa og samboeren hennes, politiførstebetjent Karsten Kjølås, men Kajsa oppdager snart at noe er galt med Anki. Hun kjenner ikke igjen sin gamle venninne. Snakker hun sant eller lyver hun?

I det fredelige nabolaget der overgrepet mot Anki ble begått, er det ikke lenger fullt så fredelig. Flere mørke hemmeligheter kommer til overflaten. Mange har noe å skjule.
Kajsa samboer etterforsker funnet av et gammelt skjelett i Nordmarka. Sporene fører til Kajsas venninne Anki. En dag forsvinner hun.

Boka har korte, effektive og handlingsmettede kapitler som ofte avsluttes med cliffhangere. Romanen og språket er lettlest. Handlingen er lineær, med unntak av noen kapitler der vi får fortalt historier fra barndommen til en ikke navngitt person.
Plasser og miljø er beskrevet i passe mengde. Karakterene er troverdige og realistiske, med sine hverdagsproblem som vi alle kan kjenne oss igjen i. Dette er en ganske kort krimbok på 281 sider, men romanen inneholder både spenning, uventede vendinger og har god fremdrift, så det blir lite tid til pustepauser. Som i sine tidligere kriminalromaner tar Teige også i denne boken opp dagsaktuelle temaer. Hun blander realisme og fiksjon på en måte som gjør at det fremstår som troverdig.
Samtidig holder hun kortene tett til brystet, før det hele åpenbarer seg mot slutten og alt kommer for en dag. Jeg er en dreven krimleser, men skal ærlig innrømme at mine små grå fikk kjørt seg i forsøk på å gjette hvem gjerningspersonen er. Klarer du det? Jeg hadde ikke sett den komme!
Det var greit at boken kunne leses på en kveld, for jeg slukte den. Rett og slett perfekt lesing i en regnfull og mørk høstkveld.
Jeg har nok en gang latt meg underholde av Kajsa og gjengen, og Trude Teige viser med denne boka at hun tilhører toppen av norske krimforfattere. «Løgnere» er en spennende og god krimroman som jeg gjerne anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Trude Teige
Tittel: Løgnere
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim
Serie: 7

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5