Som vi lekte av Ninni Schulman

Som vi lekte av Ninni Schulman

 

Forlaget om boka:

 

I 1982 forsvinner tolv år gamle Mattias fra hjemmet sitt i den lille bygda Våmhus. Ett år senere er han fremdeles savnet, og moren er i ferd med å bryte fullstendig sammen av sorg og uvisshet. Samtidig er den tidligere etterforskeren Ingrid Wolt på flukt fra fortiden. Hun har nettopp blitt løslatt fra Hinseberg fengsel, hun har ingen kontakt med sin egen datter, og sakte men sikkert forsøker hun å pusle sammen livet sitt på nytt. I et desperat behov for arbeid begynner hun å etterforske guttens siste dager og forsvinning, men innser raskt at den tilsynelatende Dalarna-idyllen skjuler de mørkeste av hemmeligheter.

 

Om forfatteren:

 

Ninni Schulman (f. 1972) er oppvokst i Värmland, men bor nå i Stockholm. De syv kriminalromanene i Hagforsserien, om journalisten Magdalena Hansson, er elsket av leserne og hyllet av kritikerne. I Som vi lekte, den første romanen i den nye Siljan-serien, møter vi den tidligere etterforskeren Ingrid Wolt, nå privatdetektiv i Dalarna på begynnelsen av 1980-tallet. Schulman er kjent for sine karakterdrevne fortellinger om komplekse mennesker.

 

Meg om boka:

 

Boka<<Som vi lekte>> er Forfatterens første bok i sin nye Siljan-serie. Her møter vi den tidligere etterforskeren Ingrid Wolt. Alltid spennende når en forfatter kommer med noe nytt. Hennes forrige serie var veldig populær. Jeg ser frem til å lese boka.

 

Den tolv år gamle gutten Mattias forsvinner fra den lille bygda Våmhus i 1982, som ligger i Dalarna. Han er fremdeles ikke kommet til rette ett år senere. Moren tar forsvinningen tungt. Hun er fra seg av sorg og uvisshet. Det er hakket før hun bryter fullstendig i sammen. Den tidligere etterforskeren Ingrid Wolt blir løslatt fra Hinseberg fengsel i 1983. Hun kommer til Dalarna for å gjemme seg fra fortiden. Her vil hun prøve å etablere et nytt liv. Hun vil også prøve å få kontakt og omsorgen for datteren sin igjen, som nå er i et fosterhjem. Hun er desperat på jakt etter en jobb. I mangel på jobb tilbud starter hun opp som privat etterforsker, og begynner å etterforske Mattias forsvinning. Bak idyllen i Dalarna skjuler det seg mørke hemmeligheter som bør forbli gjemt. Kommer Ingrid til bunns i forsvinningen, noe politiet ikke har klart til nå? Samtidig har Ingrid sitt på privaten hun må være på vakt over.

 

Boka har passe lange kapitler. Enkelte har cliffhangere. Språket er lett. Boka skrider veldig sakte fremover. Vi blir bra kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og vi kommer godt under huden på de. De er vidt forskjellige personligheter. Det er passe stort persongalleri. De fremstår som realistiske. De er varierte personligheter. Handlingen er fiksjon, og foregår i Dalarna området for det meste.

 

Dette var ei bok jeg ikke helt ble revet med av. Det går ganske sakte før det blir noe mer fart i boka. Det er lite som skjer før godt over 100 sider er lest. Mye frem til da handler om det nye livet Ingrid skal etablere. Boka har noe bedre fremdrift mot slutten. Jeg satt lenge og ventet på at det skulle skje noe. Greit det er første boka i en serie og mye skal etableres, men her tok det for lang tid før den kom i gang. Jeg synes det ble for mye utenomsnakk, og veldig langt mellom spenningstoppene. Jeg satt mer og trippet på grunn av at det skulle skje noe enn i spenning. Vi følger to historier. Den ene i 1982 frem mot Mattias forsvant, og den den andre i 1983 følger vi Ingrid og etterforskningen. Disse veksler utover i boka. Deler av plottet tok jeg veldig raskt, noe av det ble jeg noe overasket over. Mange vil nok slite med å få rett. For forfatteren gir leseren flere muligheter til tenke ut flere potensielle gjerningspersoner. Boka er særdeles lite brutal. Jeg synes hovedkarakteren Ingrid er et interessant bekjentskap, og samme med de to vennene Mattias og Kaj.Det er lett å holde styr på karakterene i boka, da det ikke er for mange av de. Temaer for boka er sorg, utenforskap og skyldfølelse. Uskyldig lek kan gå riktig så galt. Boka er ganske så saktegående, så den lever virkelig opp til navnet slowcrime. Dette ble for sakte gående for min del. Jeg skulle gjerne hatt mer tempo, spenning og fremdrift. Dette er nok ei bok som også vil falle i smak hos de som ikke leser noe særlig krim til vanlig. Artig er det at handlingen i bok er lagt til begynnelsen av 80 tallet. Artig gjensyn for oss som vokste opp på den tide, hvor vi kun hadde fasttelefon og ikke noe mobil. Det er andre gjenkjennelige ting også fra denne tiden. Forfatteren gir leseren løsningen på plottet til slutt.  Vi får svar i neste bok hvordan det går med Ingrid og det private dramaet hennes.

.

Selv om denne boka ikke traff meg, så skal jeg nok lese neste bok for og se om den blir bedre. Sånn er det dessverre noen ganger at boka ikke treffer deg. Sånn var det med denne boka her for min del. Les og avgjør selv. Godt mulig mange vil like den bedre enn meg.Liker du slowcrime er nok dette ei bok for deg. Jeg synes rett og slett det ble slowcrime på krabbegir. Jeg må ha litt mer spenning og tempo enn dette.

 

Fakta:

 

Tittel: Som vi lekte
Forfatter: Ninni Schulman
Forlag: Bonnier
Utgittt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 1 i Siljan serien.

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 3+

 

Tyskerjentene – historiene vi aldri ble fortalt Av Helle Aarnes

Tyskerjentene – historiene vi aldri ble fortalt
Av Helle Aarnes

 

Forlaget om boka:

 

Dette er en rystende beretning om en mørk side av vår krigshistorie. De norske tyskerjentene var langt flere enn de fleste er klar over. Den offisielle norske krigshistorien forteller lite om vår behandling av disse kvinnene. De brøt ingen lov, men de valgte fiendens menn. Straffen var knallhard. Mange ble skamklippet av mobben. Langt flere ble utsatt for grove statlige overgrep. Her møter vi Else som ble internert og deportert til Tyskland, Gudrun som ble lobotomert, Therese som måtte gi bort datteren og Ellen som fikk barn hos naziorganisasjonen Lebensborn og deretter ansatt samme sted. Flere av de siste tidsvitnene forteller her sine historier for første gang. Det er krigshistorien vi aldri fikk høre.

 

Om forfatteren:

 

Helle Cathrine Aarnes er journalist i Bergens Tidende, bosatt i Oslo. Aarnes mottok i 2008 Den store journalistprisen for sin artikkelserie «Tyskerjentene» i Bergens Tidende. I 2009 ga hun ut debutboken Tyskerjentene: historiene vi aldri ble fortalt på Gyldendal forlag. Boken er planlagt filmatisert.

 

Meg om boka:

 

Det er ikke alle bøker jeg lytter til som fører til omtale av boka. Denne her boka ville jeg skrive litt om på bloggen. Boka er basert på en artikkel serie forfatteren hadde i Bergens Tidende. Hun mottok også en journalist pris for denne boka her. Boka handler om et tema jeg ville høre og lære mer om. Jeg har ikke funnet mye literatur om tyskerjentene. Så gleden var stor når jeg fant lydboka på biblioteket.

 

Det fleste som har lest eller hørt om krigen vet hvordan de norske jentene som ble forelsket i tyskere under og etter krige ble behandlet. De brøt ingen lover. De ble kun forelsket i fiendens menn. Et mørkt kapittel i norsk krigshistorie. Mange valgte ikke å fortelle sin historie, men takk til de som ble med i boka og fortalte sin historie. Det var langt flere tysker jenter en vi var klar over. Det er lite historier om dette teamet i den norske krigshistorien. Straffen var hard og brutal som skamklipping av mobben. Langt flere ble utsatt for grove statlige overgrep. Her møter vi forskjellige kvinner og får høre hva de ble utsatt for. Her får vi sterke og rystende historier fra de siste tidsvitner.

 

Jeg hadde en fin, men samtidig sterk og rystende lyttestund. Den var itillegg også veldig lærerik. En sitter ikke igjen uberørt etter å ha lyttet til boka. Så interessant var boka at jeg lyttet i hver ledige stund En klarer nok ikke å sette seg inn i hvordan disse kvinnene og barna deres hadde det. Derfor er det viktig at forfatteren får frem disse historiene her. All ære til jobben hun har lagt ned for å få gitt ut boka. Hun får med mye om tyskerjentene som gjør den veldig interessant tross tema og historiene vi tar del i.

 

Janne Kokkin er innleser av boka. En innleser som passet meg fint. Hun gjorde det til en fin lyttestund. Hun passet perfekt til denne historien vi tar del i. Boka har fin fremdrift. Språket er bra. Kapitlene har passe lengde.

 

Nok en gang har jeg hatt en fin lyttestund til norsk krigshistorie. Jeg liker å lytte til historier og bøker fra krigen. Jeg har valgt å lytte til flere sider av krigen i det siste. Det er for å lære mer og grunner til at nordmenn tok valgene de gjorde. Noen hadde grunner til at det ble sånn. Denne gangen er det tyskerjentene som ble valget. Er du intresant bok i historie fra krigen, så er dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Tyskerjentene – historiene vi aldri ble fortalt
Forfatter: Helle Aarnes
Forlag: Lydbokforlaget/Gyldendal
Sjanger: Sakprosa
Utgitt: 2009
Spilletid: 5t26m
Innleser: Janne Kokkin

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 5

 

Blind hevn av Bjørn Bakken

Blind hevn av Bjørn Bakken

 

Forlaget om boka:

 

To år som samboere i Kristiansand. Etter at hun sluttet i politiet stortrives Renate i ny jobb. Tiiu sliter med å få en. Og fortiden i denne byen plager henne. Hun leter opp kunder fra de vonde årene, og planlegger sin egen lille hevn. Men kan det slå tilbake på henne når en skygge fra fortiden kommer faretruende nær?
I Danmark leter en kvinne etter den som drepte hennes far. Nye spor får henne til å rette blikket mot Kristiansand. Heldigvis vet de hun kommer, og tar kontroll over situasjonen.
Eller gjør de egentlig det?
Det blir en kattens lek med musen, men hvem er katt og hvem er mus?

 

Om forfatteren:

 

Bjørn Bakken (f. 1956) er oppvokst i Vennesla, og i dag bosatt i Evje. Han er også mannen bak bokbloggen “Bjørnbok” der han har anmeldt bøker på siden 2014. <<Lang lang rekke>> var han debut som forfatter, og at han debuterte med en krim kom ikke som noen stor overraskelse. Bok nummer to var <<Forklarelsens øyeblikk>> Nå er han klar med sin tredje bok.

 

Meg om boka:

 

Bjørn Bakken er klar med sin tredje bok. Mange vil nok kjenne han igjen som personen bak bokbloggen <<Bjørnebok>>. De to første bøkene har jeg likt veldig godt, så er med spenning frem til å lese boka. Jeg er så heldig å få lese mens boka er i trykken. Leverer han nok en gang?

 

Renate har sluttet i jobben som politi, og stortrives i den nye jobben sin. Hun har vært samboer med Tiiu i Kristiansand i to år. Selv om alt virker perfekt er det ting i fortiden som plager henne. For å få sin egen lille hevn, så har hun søkt opp gamle kunder. Det kan fort slå tilbake på henne selv. I Danmark er en kvinne på jakt etter personen som drepte hennes far. Sporene fører denne kvinnen til Kristiansand. Renate vet hun kommer, men har hun kontroll på situasjonen? Den blir en veldig farlig kattens lek med musen. Hvem har rollene som mus og katt?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Hvor flere har cliffhangere. Språket er bra. Historien i boka har bra fremdrift. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Plasser er kort beskrevet men nok til å orientere seg hvor en er. Karakterene er bra og gjennom arbeidet og passer fint til røverhistorien forfatteren serverer oss lesere. Handlingen foregår for det meste i Kristiansand området med noen avstikkere til andre plasser og land. Historien er hundre prosent fiksjon. Det betyr ikke at det er ei dårlig bok. Noen ganger er det helt greit med ei sånn bok.

 

Etter boka er lest, så kan jeg konstatere at han nok en gang leverer. Det ble ei helseblesende lesestund. Jeg ble raskt slukt inn i boka, som i de to foregående. Han holder leseren på tå hev fra start til slutt og det blir mer og mer spennende og nervepirrende jo nærmere slutten vi kommer. Plottet er bra og gjennomarbeidet Det er lite rom for pustepauser. Vi ser at forfatteren har plukket opp mye fra sin tid som bokblogger. Det er nok en gang en skikkelig god røverhistorie forfatteren serverer oss. Tittelen står veldig bra til handlingen i boka. Den er midt på treet vil jeg si når gjelder det brutale. Her er det lite politi etterforskning. Det gjør ikke noe for min del. Du kommer garantert til å se deg over skulderen etter å ha lest boka. Bjørn Bakken er en mindre kjent forfatter som skriver meget underholdende krim. Han fortjener å bli lest av mange flere enn han har fått til nå. Kjekt å se utviklingen han i disse tre bøkene her. Jeg er hvertfall klar for mer bøker ført i pennen av han. Han har fått en rekke gode tilbakemeldinger fra flere dyktige bokbloggere. Jeg anbefaler boka videre.

 

Boka får du nok ikke tak i hos bokhandlere, men gå inn på hjemmesiden hans og bestill boka på vedlagt link:

https://bjornebok.bloggnorge.com/

 

Les gjerne Tine Sundal sin flotte omtale av boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2024/01/blind-hevn-av-bjrn-bakken.html?m=1

 

 

Fakta:

 

Tittel: Blind hevn
Forfatter: Bjørn Bakken
Forlag: Bjørn Bakken
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 4

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Hjertegress av Johanna Mo

Hjertegress av Johanna Mo

 

Forlaget om boka:

 

Hannas Dunckers gode venn Ingrid finner ungdomskjæresten, Vidar, død. Det er tegn som tyder på drap. Hanna og hennes kolleger i Kalmar-politiet trenger Ingrids noe motvillige hjelp når de gransker Vidars kompliserte fortid. Spørsmålet er om Ingrid virkelig har fortalt alt om forholdet. Det hele endrer seg da Ingrid plutselig blir syk, og Hannas evne til å beholde roen blir satt på prøve. Samtidig kommer Hannas bror Kristoffer tilbake til Öland. Med sin angstfylte bagasje invaderer han Hanna og Isaks skjøre forhold. Vil sannheten komme frem om hva som egentlig skjedde for 17 år siden, da Hannas far ble dømt for.

 

Om forfatteren:

 

Johanna Mo (f. 1976) har i nesten tyve år jobbet som skribent, redaktør, foreleser, kritiker og foreleser. Nattsangeren var hennes åttende bok og første i Öland-serien, som utgis i 19 land, og har blitt store leserfavoritter. Hjertegress er fjerde bok i serien.

 

Meg om boka:

 

Hjertegress er fjerde bok i Ölandsserien til forfatteren. En serie som jeg synes har variert litt i kvalitet, men bøkene er verd å lese, så er det ikke en dårlig serie totalt sett.

 

Ingrid er en god venn av Hanna Ducker. Vidar er Ingrids kjæreste. Når hun en dag skal besøke han, så finner hun han død. Det ser ut som det er et drap. Hanna og hennes kollegaer hos Kalmar-politiet får jobben med og løse saken rundt Vidars dødsfall. For å klare og løse saken trenger de hjelp av Ingrid. Ingrid er noe motvillig til å bidra til å hjelpe politiet med granske Vidars Kompliserte fortid. Har Ingrid fortalt alt om forholdet sitt til Vidar til politiet? På samme tid kommer Hannas bror tilbake til Öland i forbindelse med en rettsak anngående deres far. Han sliter i tillegg med angst, Han bor hos Hanna og kjæresten hennes Isak. Noe som tærer på Hannas skjøre forhold til Isak. Vil det under rettssaken komme frem hva som skjedde for 17 år siden når Hannas far ble dømt for drap?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler med opptil flere cliffhangere. Boka har grei fremdrift. Språket er lett. Boka er lettlest. Vi blir bra kjent med plasser og miljø. Jeg liker karakterene i boka, som vi fint kan kjenne oss igjen i. De fremstår som realistiske og troverdige i måten de blir fremstilt på. Historien er fiksjon. Handlingen er lagt til Kalmar traktene. Handlingen er fiksjon, men fremstår som både realistisk og troverdig.

 

Etter å ha lest boka så sitter jeg igjen med at dette ikke er den beste boka i serien. Selv om den ikke er det, så er den verd å lese. Mange serier vil som regel variere i kvalitet. Jeg synes boka var noe rotete og ikke alltid like lett å ha kontroll underveis i lesingen. Dette var med på å påvirke min leseopplevelse. Boka veksler mellom nåtid og fortid. Nå tid er selve etterforskningen og historien i fortid er den siste dagen når Vidar forsvant. Denne historien får vi høre om innimellom hovedhistorien. Persongalleri er noe stort synes jeg og litt vanskelig å holde styr på, men fikk kontroll på det etterhvert. Plottet er bra bygd opp, og gir leseren nok muligheter til å finne rett gjerningspersonen, og vi får svar på de fleste løse tråder til slutt. For meg ble det noe tidlig klart hvem som var mulig gjerningspersonen. Mulig andre ikke tar det like lett som meg. Spenning er det i boka, og hvertfall for de som ikke tar plottet for lett. Boka er lite brutal, så den passer til de fleste krim lesere. Jeg synes Hanna og hovedkarerene er artige og følge og de passer perfekt til boka.

 

En bra serie synes jeg, selv om den varierer noe i kvalitet. Har du ikke lest noen av de tidligere vil jeg sterkt anbefale å starte på bok nummer en. Her følger vi en side historie om Hannas far som er verd og få med seg. Jeg kommer nok til å lese neste bok i serien hvis det kommer flere. Er du av de som liker litt roligere politikrim er dette ei bok for deg. Har du likt tidligere bøker i serien vil nok denne også falle i smak, selv om jeg ikke synes denne boka ikke var den beste. Les og avgjør selv.

 

Fakta:

 

Tittel: Hjertegress

Forfatter: Johanna Mo

Forlag: Aschehoug

Utgitt: 2024

Sjanger: krim

Serie: Bok nummer 4

Oversatt av: Lene Stokseth

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4

 

Skred av Sara Strömberg

Skred av Sara Strömberg

 

Forlaget om boka:

 

Sommeren regner bort i Åre, men gravemaskinene fortsetter å grave i fjellet for å bygge nye eksklusive feriehus. Når det går et alvorlig jordskred rives nye sår opp i det lille samfunnet, og mørke hemmeligheter kommer for dagen.

 

Vera Bergström har fått tilbake jobben som lokalreporter i Jämtlandsposten og forsøker å stille politikerne til ansvar for jordskredet. Samtidig, på en gate i Stockholm, blir et armbånd funnet, som tilhører den savnede sauebonden Jonte Andersson. Hvorfor dukker armbåndet opp i byen nå, når han forsvant på fjellet for nesten to år siden? Vera begynner å grave i saken, og etter hvert som brikkene faller på plass, skrider en skremmende sannhet fra fortiden fram, som snart vil innhente alle involverte.

 

Om forfatteren:

 

SARA STRÖMBERG vokste opp i Västerbotten og Jämtland. Hun jobber som frilansjournalist og forfatter i Östersund, der hun også bor med sin familie. Hun er Sveriges nye krimstjerne og har på to bøker rukket å både vinne prisen for Årets beste krimdebut for Skygger (norsk 2023) og Årets beste krim for Skred (norsk 2024).

 

Meg om boka:

 

En kan trygt si at forfatteren har skrevet seg rett inn i toppen av svenske krimforfattere med disse to bøkene. Forfatteren har vunnet priser for begge bøkene. Etter lest første boka, så måtte jeg lese oppfølgeren for å se om hun leverer like bra nok en gang. Jeg er hvertfall klar til å lese den vanskelige andre boka.

 

Det er en våt og regnfull sommer i Åre. Gravearbeidet pågår for fult for å få bygget nye eksklusive feriehus. Et jordskred utløses, som avdekker mørke hemmeligheter.

 

Journalist Vera Bergstöm i lokalavisa Jämtlandasposten har fått jobben sin tilbake. Hun stiller politikerne til veggs, og ansvarlig for utbyggingen. På samme tidspunkt, blir et et armbånd tilhørende den savnede sauebonden Jonte Andersson funnet. Han forsvant for to år siden på fjellet. Hvorfor dukker det opp på en gate i Stockholm? Når Vera graver i saken, så dukker ting fra fortiden dukker opp. Hvem blir innhentet av fortiden?

 

Boka har passe lange kapitler, som varierer i lengde. Hvor cliffhangere forekommer. Språket er bra. Historien har grei fremdrift. Den er noe roligere i midtpartiet enn starten og slutten. Miljø og plasser er veldig godt beskrevet uten at en føler det blir for mye. Personskildringene er bra og realistiske. Handlingen er fiksjon, men fremstår som realistisk. Handlingen foregår for det meste i Åre traktene.

 

Så har jeg fått fullført bok nummer to i serien. Jeg hadde nok en gang en fin lestund. Jeg ble raskt slukt inn i handlingen. Ei bok som det bare er å legge seg godt til rette og nyte. Hvis en kan si det om ei krimbok. Jeg liker måten hun skriver på. Forfatteren klarte å holde leselysten min boka gjennom. Slutten ble ikke helt sånn jeg så for meg. Forfatteren legger ut nok spor og uventede vendinger til at hun holder på leseren til helt mot slutten. En slutt jeg ikke så helt komme. Denne boka er noe raskere enn første boka, men allikevel en rolig krim. Vi får spenningstopper utover i boka. Boka drives frem av tre forteller stemmer hvor vi følger Vera, Claes og Stina. Disse tre veksler på å fortelle utover i boka. Boka er rimelig fri for det brutale. Karakterene er bra oppbygd og jeg har fått sansen for bokas hovedkarakter Vera. Jeg likte også godt de to karakterene Claes og Stina.Jeg ser frem til å følge Vera i kommende bøker. Som i første boka er miljø og plasser veldig bra beskrevet. Selv om boka ikke oser av action så er det spenning. I tillegg til spenning så er boka stemningsfull. Vi kommer tett på både lokalbefolkning og turister. Vi får se hvordan griske utbyggere går frem for å få det som de vil, og politikere som legger til rette for de.

 

Etter lest disse to første bøkene i serien, så kan jeg ikke si annet enn at jeg har fått en ny svensk krim favoritt. Kjekt å se at hun er minst like bra i denne boka her, som i den første boka. Jeg er ikke så glad i sakte krim, men med denne forfatteren funker det for min del. Jeg er mer enn klar for neste bok i serien. Er du av de som ikke liker for mye politi etterforsking i bøkene? Da er denne ei bok for deg. Denne boka var ikke langt unna seks øyne på terningen, men ender opp med en sterk femmer. En spennende, nervepirrende og stemningsfull krim. Les og nyt en spennende krim.Jeg anbefaler boka videre.

 

Min omtale av første boka i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/skygger-av-sara-stromberg.html

 

Les Anita Ness og Lotten Glans flotte anmeldelser av boka:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2024/01/skred-av-sara-strmberg-nydelig.html?fbclid=IwAR3vnjd_nys5FI4R1oHfLyy2Uu6erzG3TYcopar3TjqHRmn3X2t9yErX6zo&m=1#more

https://lottensbokblogg.wordpress.com/2022/09/24/skred-av-sara-stromberg/

Fakta:

 

Tittel: Skred
Forfatter: Sara Strömberg
Forlag: Kagge Forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 2
Oversatt av: Gundersen, Inge Ulrik

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5+

Det du eier evig av Inger Johanne Øen

Det du eier evig av Inger Johanne Øen

 

Forlaget om boka:

 

Silja Frost hadde aldri tenkt å flytte fra hovedstaden, men en syk bestemor tvinger politietterforskeren hjem til Åsa utenfor Hønefoss. I barndomsbygda er det som om tida har stått stille. Vennene, naboene og festene er de samme – og Leo har fortsatt en farlig tiltrekningskraft.

 

Siljas gamle bestevenninne, Ann, er fortsatt savnet etter at hun forsvant på vei hjem for 19 år siden. Traumet har hengt over bygda siden.

 

Så blir liket av en kvinne funnet i en tønne på en nedlagt gård. Det viser seg raskt at det er Ann. Etterforskningen vekker uro i bygda, og gammelt grums kommer til overflaten. For Silja blir det personlig – så personlig at flere ønsker henne av saken. Jo nærmere hun kommer svaret, dess farligere blir jakten på morderen. Kan det være en hun kjenner?

 

Om forfatteren:

 

Inger Johanne Øen (f. 1971) kommer fra Åsa og bor i dag på Hallingby i Ringerike. Det du eier evig er hennes debutroman.

 

Meg om boka:

 

Inger Johanne Øen er en av de norske krimdebutantene i 2024. Jeg synes det er kjekt når det kommer nye forteller stemmer. Denne boka rykket raskt til topps på lese lista mi. Hun har brukt lang tid på boka før den endelig var klar for utgivelse. Du kan lese kriminalitteratur sitt intervju med forfatteren i bunn av annmeldsen min.

 

Politietterforsker Silja hadde bestemt seg for aldri flytte hjem igjen til Åsa. Hun vokste opp hos besteforeldrene sine for foreldrene var fraværende. Hun flyttet hjem igjen når bestemoren ble syk.

 

Silja, Ann og Kathrine hang alltid sammen. En september kveld i 1990 forsvinner på vei hjem. Rett etter forsvinningen flyttet Silja fra hjemstedet. Nitten år senere flyttet hun hjem igjen, og har fått seg jobb på Hønefoss politistasjon. Omtrent på samme tiden blir liket av en død kvinne funnet i en tønne på en nedlagt gård. Det viser seg raskt at det er Ann. Saken har hengt dystert over bygda siden 1990. Silja blir satt på saken. Mange vil ha henne av saken pga at det var for tette bånd mellom mellom Silja og Ann. Det blir i tillegg veldig personlig for Silja. Klarer hun å skille rollene sine? Funnet av Ann vekker uro i bygda og gammelt grums kommer til overflaten.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Språket er lett, og historien flyter bra fremover. Vi blir bra kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra, og gjennom arbeidet. Vi blir i passe mengde kjent med de. Vi kan kjenne oss godt igjen i de. Her er varierte personligheter. Handlingen foregår i Hønefoss traktene. Handlingen er fiksjon.

 

Det er alltid spennende å lese første boka til en forfatter. Etter å ha lest boka så sitter jeg igjen med et positivt inntrykk av debut boka til forfatteren. Jeg hadde en spennende lesestund. Jeg ble fort dratt inn i handlingen. Det ble såpass spennende at den ble lest på et døgn. For forfatteren holdt med på tå hev på hvordan dette ville ende. Forfatteren gir oss nok av spor til å finne mulige gjerningspersoner, men her vil nok mange bli lurt. Det var åpent helt til slutt. Noe som er positivt for min del. Det gjør at plottet er velkomponert. Jeg liker godt når det åpent helt til slutt, noe klarte jeg å finne ut tidlig å noe ikke. Noe annet som også var fint med boka er at til første boka i serien å være, så ble ikke ting overforklart, noe jeg synes er positivt. Karakterene er bra og varierte. Det er lett å holde kontroll på de. Underliggende tema for boka er hvordan en gammel sak kan påvirke et lokalsamfunn, og hvordan det er for de som må leve med mistanken hengende over seg i alle disse årene. Historien veksler mellom 1990 og 2009 som er med på å drive boka fremover. Det er jevne spenningstopper utover. Spenning er det, men ikke forvent store doser med action og spenning.Boka vil passe til alle da den er veldig snill når det gjelder det brutale.

 

Selv om hun ikke finner opp kruttet på nytt med denne boka er den allikevel bra og stilsikker. Er du en av de som setter pris på en god etterforsknings krim er dette ei bok som du bør vurdere sterkt og lese. En godkjent debut bok. Jeg synes det er veldig kjekt når de slår til på første bok, så jeg tror vil vil høre mye om denne forfatteren i årene som kommer. Dette likte jeg. Jeg ser frem til flere møter med Silja i kommende bøker. En spennende debut hvor Forfatteren holder leseren på tå hev boka gjennom. Jeg har ikke problemer med å anbefale boka videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Det du eier evig
Forfatter: Inger Johanne Øen
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sjanger: krim
Serie: bok nummer 1

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Krimlitteratur sitt intervju med forfatteren:

https://krimlitteratur.com/2023/12/19/kommende-krim-det-du-eier-evig/?fbclid=IwAR2kRx2hCcG73_uu-fYgXp3DItSs6Bqe63_PsUDe_yJHjF0z5aV7ruJNvnY

 

Stamina av Thomas Bagger

Stamina av Thomas Bagger

 

Forlaget om boka:

 

DAVID FLUGT er gått i dekning i de norske fjellene. Med seg har han Theresa og hennes 10 år gamle datter, som begge er traumatisert på grunn av uhyrligheter begått av Siljas far. David drømmer om å finne tilbake til en normal tilværelse. Da hans tidligere sjef i Interpol tar kontakt, presenteres en uventet trussel. Under aliaset Nicó Krause hadde David tre år tidligere infiltrert den kyniske Volosgjengen i Romania og slapp så vidt ut i live. David innser at han må gjenopplive Nicó og dra tilbake til Timisoara forå ta kampen opp med den mest brutale motstanderen man kan tenke seg – en kamp David må vinne for å overleve. Men en hittil ukjent fiende følger han på reisen – han selv. Reisen til Romania blir som en nedstigning til helvete. En reise som krever stamina. Både for David – og for leseren.

 

Om forfatteren:

 

Thomas Bagger (f. 1981) er utdannet medieviter og var på vei inn i IT-bransjen da han i 2017 bestemte seg for å bli forfatter. Mannen i tre deler utkom på dansk i 2021 og er første bok i en ny, kritikerrost serie. Den nittende øya er bok nummer to i serien.

 

Meg om boka:

 

Så er bok nummer tre om <<Task Force 14>> ute. En spennende serie som jeg har likt så langt. Vi kan trygt si at han på kort tid har blitt en meget populær forfatter, og blitt en av Danmarks mest populære forfattere. Jeg ser frem til å lese boka og håper denne er minst like bra som de to første bøkene.

 

I den norske fjellheimen har David Fulgt søkt dekning, og her befinner også Theresa seg med sin 10 år gamle datter Silja. På grunn av ting Siljas far har gjort, så er de begge sterkt traumatiserte. David har store håp om å finne tilbake til en normal tilværelse. En dag tar hans tidligere sjef i Interpol kontakt. Hans gamle sjef presenterer for David en uventet trussel. Under aliaset Nicó Krause infiltrerte han den brutale og beryktede Volosgjengen i Romania. En operasjon han såvidt kom fra det med livet i behold. Denne trusselen fører til at han må ikle seg rollen som Nicó igjen og dra til Timisoara, og ta kampen mot en av de mest brutale motstanderene han kan tenke seg. At han overlever er det enste som teller. Hans største fiende er han selv. Det blir et brutalt møte med Romania.

 

Boka har passe lange handlingsmetta kapitler. Hvor det forekommer cliffhangere. Språket er veldig bra. Historien har bra fremdrift. Miljø og steder er bra beskrevet. Vi blir bra kjent med hoved karakterene. De står i tillegg bra til historien vi tar del i. Handlingen er hundre prosent fiksjon uten at det ødelegger leseopplevelsen for min del. Handlingen foregår for det meste i Norge og Romania med noen avstikkere til andre steder. Handlingen er lineær.

 

Denne boka begynner noe roligere enn de to første bøkene i serien før det tar skikkelig fyr, og det blir masse action og spenning helt til slutt. Så sett deg godt til rette i tide for her blir du virkelig filleristet underveis i lesingen. Det blir lite rom for pustepauser. Det vil garantert gå kaldt nedover ryggen, og hardt utover neglene til leseren. Det er også stor fare for at blodtrykket vil stige kraftig. Forfatteren holder på leseren boka gjennom ved å gi leseren litt etter litt. Mulig det ser åpenlyst ut, men er det virkelig det? Det blir noen uventede vendinger. Av disse tre bøkene er denne den mest groteske og brutale. En fordel å ikke ha klaustrofobi når leser denne boka. Mange vil nok si den er for brutal, men jeg synes det er helt greit med sånne bøker innimellom roligere krim. Er du en av de som liker der, så er det bare til å glede seg. Noe vil garantert slite med nattesøvnen etter boka er lest. Det er jo overdrevet og urealistisk, men innimellom er sånne bøker helt greit synes jeg. Jeg liker hvertfall plottet forfatteren har skrudd sammen.

 

Jeg hadde en intens, spennende og creepy lesestund, og lot meg virkelig underholde boka gjennom. Disse litt over 500 sidene ble lest ut på en dag. Når først kom i gang klarte jeg ikke slutte og lese og måtte bare se hvordan dette endte. Så godt mulig det kommer ei bok til sånn som den sluttet. Selv om dette var en planlagt trilog, så sitter jeg igjen med ubesvarte spørsmål jeg vil ha svar på. Jeg er hvertfall klar for mer. Han beviser nok en gang hvorfor han har skrevet seg inn i toppsjiktet av danske krimforfattere i rekord fart. Han er hvertfall blitt en dansk favoritt hos meg. Er du ute etter en intens, klaustrofobisk, spennende og velkomponert krim? Så er dette ei bok som jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Stamina
Forfatter: Thomas Bagger
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer tre

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5