Pappa i fengsel av Charlotte Munthe

Pappa i fengsel av Charlotte Munthe

 

Forlaget om boka:

 

Denne historien handler om Martin. Martin er 5 år gammel, og han er veldig glad i mammaen og pappaen sin. Det er bare det at pappaen til Martin sitter i fengsel. Hvordan er det egentlig å ha en mamma eller pappa som ikke får lov til å være sammen med resten av familien sin?

 

Om forfatteren:

 

Charlotte Munthe jobber til daglig som fengselsbetjent, og i mangel av litteratur for barn som ble pårørende til innsatte bestemte hun seg for å ta saken i egne hender.

 

Meg om boka:

 

Denne bok serien består av 4 bøker og beregnet for barn fra 5 år og oppover. Titteler på de fire bøkene er Savnet, Hemmeligheten, Besøket og Hjemkomsten. Jeg har lest alle fire og velger å annmelde dem i en anmeldelse.

 

Martin er 5 år og enebarn. Han kommer fra en helt vanlig familie. Han er glad i mammaen og pappaen sin. En dag han er i barnehagen sitter han og venter på pappaen som skal hente han. De ansatte i barnehagen må tilslutt ringe moren til Martin når han ikke dukker opp. Mammaen kommer tilslutt og henter han. Martin lurer på hvor pappen hans er blitt av, mammaen sier at han måtte reise vekk. Martin ser at noe er galt siden hun er lei seg…

 

Martin savner faren sin som ikke er hjemme etter mange spørsmål til mammaen om hvor faren er får han vite at han er i fengsel. Dette synes han er trist og skummelt, men når han endelig får snakke med faren på telefon blir han veldig glad. Han lover å tegne en tegning faren kan ha i fengselet. De neste bøkene i serien startet der den forrige slutta. I bok nummer to <<hemmeligheten>> handler om å ikke si noe om at han er i fengsel til det å åpne opp og fortelle. I bok nummer tre <<Besøket>> handler det om når Martin endelig får lov til å besøke pappaen sin i fengselet. Bok nummer fire <<Hjemkomsten>> handler om når pappaen til Martin endelig kommer hjem.

 

Forfatteren jobber selv til daglig som fengselsbetjent. Hun synes det manglet litratur til barn som har pårørende i fengsel. Bøkene er også fine for voksne når de skal snakke med barn om dette. Boka er med på å fjerne mange fordommer og feilinformasjon barn kan ha om å det å sitte i fengsel. Jeg liker forfatterens ide bak boka. Denne boka vil nok mange både voksne og yngre ha nytte av når de leser og snakker om  tema. For er mange der ute som kan havne i denne situasjonen. Boka har flotte enkle illustrasjoner ført i pennen av Kim Andreas Kristiansen som i 2014 ble arrestert og siktet for forsettlig drap. Han ble funnet skyldig og dømt til fengsel i 17 år. Forfatteren traff Kim Anderas når han satt inne. Som teksten i boka har illustrasjonene en rød trød i seg boka gjennom. Små detaljer i de som sier mye.

 

Jeg synes dette er enkle fine bøker som forklarer barna hva som skjer fra en foreldre havner i fengsel til kommer hjem. Samspillet mellom Martin og mammaen føles ekte og troverdig og ikke minst med pappaen. Måten bøkene er skrevet på så fremstår de som realistiske og troverdige. Teksten i boka er lett og som gjør at barn vil lett ta til seg det som fortelles sammen med illustrasjonene. Forfatteren tar opp det som er viktig når en pårørende havner i fengsel. Så etter lest boka vil en stå bedre rusta den gangen en pårørende skulle havner innenfor murene eller allerede har havnet der. Så boka vil hjelpe mange barn i denne situasjonen når de synes fengsel er skummelt. Så hva kan bli bedre enn at en fengselsbetjent forteller og forklarer hvordan det er til et barn. Noen vil nok spørre hva faren sitter inne for? Mulig det er et bevist valg fra forfatteren å utelukke dette. De får nok et helt annet syn på det etter lest boka. Ei veldig fin bok til høytlesing og diskusjon rundt tema om å være i fengsel. Bøkene passer og fint til barn som er nysjerige rundt det som har med fengsel og gjøre.

 

I hver bok avsluttes det med hva For Fangers Pårørende (FFP) er for noe. Her er det hjelp å få fra de. For mange vil nok føle at de står alene. Vi får også forklart hva rolle en barne ansvarlig i fengselet har.

Ei bra, god og opplysende bok om å ha en foreldre i fengsel, som jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Pappa i fengsel
Forfatter: Charlotte Munthe
Forlag: Charlotte Munthe
Utgitt: 2022 & 2023
Sjanger: Barn fra 5 år
Serie: 4 bøker
Illustratør: Kim Andreas Kristensen

 

Bøkene er lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

Den blå villaen av Eva Frantz

Den blå villaen av Eva Frantz

 

Forlaget om boka:

 

Midt på natten finner et ungt par en liten gutt virrende langs landeveien. Han bor i den blå villaen i skogbrynet. Hjemme på kjøkkenet ligger mammaen hans, Becca, i en blodpøl.

 

Becca Stenlund har alt. Hun er ung, pen og og har den superpopulære bloggen “Becca i Den blå villaen”. Men under overflaten ulmer det. Mannen hennes har gått lei av jaget etter det perfekte livet og flyttet, i bloggens kommentarfelt trues hun på livet, og etterforskningen avdekker mørker hemmeligheteer fra Beccas fortid. Og hvem setter friske blomster i den tomme og avstengte villaen?

 

Om forfatteren:

 

Eva Frantz er født i 1980 og er en finsksvenk forfatter og journalist. Hun debuterte som forfatter i 2016 med romanen Sommarön og har siden den gang skrevet èn roman til i tillegg til fire krimromaner i serien om kriminalbetjenten Anna Glad.

 

Meg om boka:

 

En ny forfatter for meg. Jeg var ikke sein om å takke ja når forlaget spurte om jeg ville lese den. Finsk krim har jeg ikke lest for mye av. Så det blir spennende å lese.

 

I boka blir vi kastet rett ut i det når kjæresteparet, Linnea og Kaj er på vei hjem fra en fest. De havner i grøfta når de holder på å kjøre på en liten gutt som går alene langs veien midt på natta. De finner ut hvor gutten bor. Når de kommer til huset gutten hvor bor, så finner de moren hans i en blodpøl på kjøkkengulvet. Moren hans er en meget populær blogger. Hun har bloggen “Den blå villaen” noe huset de bor i også kalles. Becca Stenlund er ung, vakker og en veldig populær blogger.  Men bak fasaden er ikke alt like lyserødt. Beccas mann har forlatt henne pga han er lei av jakten på det perfekte livet som bloggen hennes fører med seg. Hun trues på livet i kommentar feltet på bloggen sin. Kriminalbetjent Anna Glad og kollegaene får saken. Det er sjelden de har så store saker å løse og i tillegg en kjent person rammet. Etterforskningen avdekker hemmeligheter i hennes fortid. Et annet spørsmål som dukker opp er, hvem setter friske blomster i den avstengte villaen?

 

Boka ganske lange kapitler til ei krimbok å være, men ikke fortvil over at de er det. For de har under kapitler. Det gjør at de ikke føles for lange. Selv om de er lange, så synes jeg det ikke blir for mye uteomsnakk. Språket er bra. Boka har fin fremdrift. Vi blir bra kjent med miljø og plasser Karakterene er bra og fremstår som realistiske og troverdige. Personer som vi kan kjenne oss igjen i. Vi kommer godt under hunden på de. De er varierte og godt beskrevet.  Handlingen er fiksjon. Historien fremstår som realistisk i måten den fortelles på. Handlingen er lagt til byen Lappnäs på den finske landsbygda.

 

Etter lest første boka i serien, så må jeg bare si at dette vil jeg ha mer av. Forfatteren har skrevet ei bra bok med et bra godt plott som er vanskelig å finne ut av for leseren, meg inkludert. Forfatteren legger ut noen uventede twister til leseren underveis før det hele kommer for en dag. Her er det spenning boka gjennom. Dette er en ganske snill krim uten at den er dårlig av den grunn. Mye annet som gjør den bra og til en fornøyelig lesestund. Jeg sleit med å finne ut av plottet. Inn i historien baker hun inn vonde famillie historier. Et par nettroll stifter vi også bekjentskap med. Så får vi se hvordan det er å være en toppblogger på godt og vondt. Humor har den også. Forfatteren går ikke i fella, og skal forklare for mye som det kan bli i starten av en ny serie. Boka er ganske snill når det gjeder det brutale, så den vil passe til alle krimlesere. En god og spennende start på en krimserie som jeg ser frem til å følge videre. Heldigvis kommer neste bok i serien i oktober. Jeg storkoste meg underveis i lesingen. Ei bok som er perfekt innimellom mer hardkokt krim. Jeg anbefaler boka mer en gjerne videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Den blå villaen
Forfatter: Eva Frantz
Forlag: Mangshcou
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: bok en
Oversatt av: Kari Engen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Andre bloggere som har omtalt boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2023/06/den-bla-villaen-av-eva-frantz.html?m=1

https://beathesbibliotek.no/2023/06/15/den-bla-villaen-av-eva-frantz/

https://hverdagsnett.no/boktips/krimboker/1883-den-bla-villaen

Dag tre av Tines fotballskole hos Vardeneset Ballklubb

Så er vi kommet til siste dagen av årets utgave av Tines fotballskole. Tre kjekke og innholdsrike dager med fotball i fokus. Alle deltakerne og instruktører var klar klokken 10, og dagens første økt. Første økta før lunch var balløvelser. Så var det tid for lunch. Lunchen i dag besto av pølser i brød. Noe som så ut til å falle i smak hos både store og små. I dag var vi i tillegg veldig heldige med været, så mange valgte å ta lunchen ute i det fri. Etter lunch var det tid for en liten minitunering frem til det hele rundes av klokken tre med utdeling av diplomer til deltakerne.

 

Nok en bra gjennomført fotballskole i år også, hvor det gikk ganske så knirkefritt alle dagene. Både deltakere og instruktører hadde ei fin helg i lag, og alle så ut som de storkoste seg. Mange foreldre tok turen opp til Modena banen for å se sine håpefulle i aksjon i fin været. Tenker det mange slitne deltakere etter tre dager med aktiviteter.

 

Takk til klubben for en vel gjennomført fotballskole med daglig leder Morten Osaland og Eirik Jacobsen i spissen. Ikke minst takk til instruktørene som stiller opp for de yngre i klubben som deltok denne helga. Takk også til alle som var med på å gjøre dette til ei fin helg sammen med mange fine folk i klubben.

 

Ikke minst takk til kjøkken gjengen jeg var en del av. Jeg ser frem til neste års fotballskole.

 

Rett og slett ei magisk helg på Modena banen.

 

Vardeneset Ballklubb er Stavangers bredde fotballklubb.

 

Til de som vil se nærmere på klubben, så legger jeg ut link til klubbens hjemmeside her:

https://www.vardeneset-bk.no/

 

Alle deltakerne fikk ut delt en ransel og T-shirt som så ut til falle i smak hos alle

 

 

 

Litt bilder fra diverse kamper fra den siste økta etter lunch.

 

Svaber av Zahid Ali

Svaber – en vaskeekte detektiv, en krimaktig roman
Av Zahid Ali

 

Forlaget om boka:

 

Wassim har i årevis vasket de samme gangene og toalettene i et næringsbygg i Oslo sentrum. Mens broren har toppjobb, kone og barn – er han selv singel og uten retning i livet, til foreldrenes store fortvilelse. Men en dag blir han ved en feil tatt for å være privatetterforsker Kolbeinstveit, en anonym detektiv med kontor i bygget. Det viser seg fort at Wassims lidenskap for flekkfjerning, og hans store nettverk av drosjesjåfører, skreddere og frisører, gjør ham til den perfekte detektiv. Bevæpnet med universalnøkler og spruteflaske, får han innpass i hovedstadens kunst- og finanselite, og vi kastes ut i en ellevill noir-fortelling, som strekker seg fra Gunerius-senteret til Holmenkollåsen. Samtidig som Wassim skal løse kompliserte mysterier, må han håndtere familielivets utfordringer og forventningen om giftemål. Og hva vil skje når den virkelige Kolbeinstveit dukker opp?

 

Om forfatteren:

 

Zahid Ali (f. 1976) er en norsk komiker og forfatter med pakistansk bakgrunn. Han debuterte som standup-komiker i 1999, og har siden medvirket som programleder, skuespiller og tekstforfatter i en rekke store film-, tv- og sceneproduksjoner.Han debuterer med romanen Svaber – en vaskeekte detektiv i 2023.

 

Meg om boka:

 

Den kjente komikeren og skuespilleren Zahid Ali er klar med sin første bok. Det er en krim eller kall den en krimkomedie.

 

Wassim har jobbet som renholder i årevis i et næringsbygg. Han er singel og mangler retning i livet. Noe som er til stor fortvilelse til hans foreldre. De har mer enn en gang prøvd å finne en passende brud til han. Hans bror er alt annet enn Wassim er. Han gar toppjobb, kone og barn.

 

En dag skjer det noe uventet i hans trauste tilværelse som renholder. Han blir ved en feil tatt for å være privatetterforsker Kolbeinstveit en meget anonym dektetiv som holder til i bygget Wassim vasker i.  Pågrunn av Wassim sitt store og innholdsrike nettverk av drosjesjåfører, skreddere, frisører og hans store lidenskap for flekkfjerning gjør han mer enn perfekt til oppgaven som privatetterforsker. For Wassim blir det en ellevill ferd som gjør at han får innpaas hos hovedstadens kunst og finanselite. Dette bringer til Gunerius- senteret til Holmenkollåsen.

 

På toppen av dette må han håndtere de store forventningene famillien har om giftermål for han. Men et like stort problem for han er hva skjer når den virkelige Kolbeinstveit dukker opp? Takler han presset?

 

Boka har korte kapitler. Språket er lett med korte replikker. Historien flyter lett og behagelig fremover. Vi blir greit kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og varierte, som står fint til sånn type bok. Handlingen er linær. Historien er fiksjon. Handlingen er lagt til Oslo.

 

For ei lesestund det ble. Det latterbrølene kom tett som hagel boka gjenom. Her fikk virkelig lattermusklene trimmet seg til de grader. Her går humor og spenning hånd i hånd. Jeg kosa meg med boka fra start til slutt. Plottet passet fint til ei sånn bok. Her er det ironiske stikk mot pakistanske miljøet i Oslo samt den rike eliten. Det er også innsikt kulturforskjeller. I mellom all humoren ligger det alvor. Så det er jo lov å håpe han kommer med flere slike bøker. For dette var en forfriskende krim og utrolig morsom bok. Denne boka må være perfekt innimellom vanlig krim. Boka passer for alle krim elskere. Humoren var helt i mi gate. Jeg må si at forfatteren virkelig får til komboen med masse humor blandet med krim og itillegg klarer å både fenge, samt holde på leseren. Vil du ha trimmet lattermusklene så er det bare til å kaste seg over denne boka her. Jeg anbefaler den glatt videre.

 

Krim med 100% lattergaranti.

 

Fakta:

 

Tittel: Svaber
Forfatter: Zhaid Ali
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sjanger: Krimkomedie

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5+

 

Tines fotballskole hos Vardeneset Ballklubb

Denne helgen arrangeres Tine-fotballskole hos Vardeneset Ballkubb for de yngre i klubben.

 

Første dag av årets Tine fotballskole er unnagjort. Greit vær, og regnet kom heldigvis når vi avsluttet for dagen. Til lunch ble det servert lapskaus. Kjekt og se at så mange stiller opp som instruktører for at ungene skal få en innholdsrik og lærerik dag. Noen er med i andre roller som å få laget mat til deltakerene. Jeg var med i matgjengen i år som i fjor. Det så ut som ungene hadde en fin dag. Så er det bare til å brette opp ermene og ha en like flott dag i morgen. Satst på sol 💥 ⚽

 

Rundt 180 unger deltar denne helga.

 

Jeg synes det er kjekt å få lov å bidra til at ungene i klubben får en flott dag med fotball i fokus.

 

Link til klubbens hjemmeside for de som vil vite mer om Stavangers beste lokalfotballklubb.

 

Litt bilder fra dagens øvelser.

 

 

 

Tyv av Sven Petter Næss

Tyv av Sven Petter Næss

 

Forlaget om boka:

 

Robert er en tyv. En «con man» totalt uten skrupler. Da en svindel skjærer seg, stikker han av i all hast og søker ly for natta på et bortgjemt motell. Marianne Krohn lever et liv fritt for glede. Hun er blakk, sveket av ektemannen og må jobbe på den tyranniske farens slitne motell. En sein kveld ankommer en gjest hun gjenkjenner. Det er svindleren som fem år tidligere lurte henne fra hjem, jobb og renommé. Nå ser hun muligheten til å vende om på alt igjen og gjennomføre en spektakulær hevn. Sven Petter Næss har skrevet en sitrende spenningsroman om identitetstyveri og svindel – og hevn.

 

Om forfatteren:

 

Sven Petter Næss (f. 1973) er født og oppvokst i Oslo. Han jobber med IKT for høyere utdanning og forskning, og har bakgrunn fra bl.a. Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo. Han hadde en sterk debut med kriminalromanen Den stille uke i 2019 og mottok Rivertonprisen for sin andre utgivelse Skjebnesteinen (2020). Vinteren 2023 kom Passasjeren, den fjerde boka med Kripos-etterforskeren Harinder Singh i hovedrollen.

 

Meg om boka:

 

Så er vi kommet til bok nummer syv i serien om de ti bud. Det er forskjellige forfattere som tolker hvert sitt bud i hver bok i serien. Denne gangen er det Sven Petter Næss som får utfolde seg. Han tolker det syvende budet <<Du skal ikke stjele>>. Denne serien har jeg vært veldig begeistert over. Det er noen av våres mest kjente krim forfattere som bidrar.

 

Boka starter med Robert som er på vei hjem etter et oppdrag som ikke gikk helt som det skulle. Etter Robert blir vi kjent med Marianne Rebekka Krohn som er bokas hovedperson. Hun var tidligere en flink regnskapsfører og en velykket kvinne med eget firma før alt falt i grus. Lykkelig gift var hun, og fremtiden så lys ut for henne. Når har hun milliongjeld, samt noe på rullebladet. Enste jobben hun får, og som vil ha henne i jobb er foreldrene. Hun prøver å holde foreldrenes gamle motell i live.

 

Så blir vi tatt med fem år tilbake i tid. Her blir vi introdusert for grunnen til at hun havnet i denne situasjonen. Mer vil jeg ikke fortelle om handlingen uten å røpe for mye.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Språket er bra og historien flyter meget bra fremover. Vi blir i passe mengde kjent med miljø, plasser og karakterer uten at det blir for mye uteomsnakk. Handlingen er fiksjon, men lignende ting kan skje i virkeligheten.

 

Etter at boka er lest, så kan jeg ikke si annet enn at for ei heseblesende lesestund det ble. Boka ble slukt på noen få kveldstimer. Alt av gjøremål ble satt på pause. Glad det var innevær den kvelden jeg leste boka. Her er det mye som skjer med uventede vendinger som vil få leseren til å rive seg i håret i frustrasjon. Boka veksler mellom før og nåtid. Her er det både tempo og spenning fra start til slutt. Plottet er spunnet rundt svik og hevn, identitetstyveri og cyberangrep. Jeg synes det er bra gjort og skrive en så bra krim på kun 191 sider. Det er i tillegg kjekt å se andre sider av forfatterskapet til forfatteren. Her beviser han nok en gang at han er blant våres beste krimforfattere. Jeg ser frem til hvem de tre siste forfatterene i serien er. De to beste i serien så langt er denne boka og Geir Tangen sitt bidrag. Men alle som har bidratt til nå har levert gode bidrag. Denne boka anbefaler jeg videre på det sterkeste og triller er en klokkeklar sekser på terningen.

 

Sett deg godt til rette og nyt en meget spennende røver historie.

 

Les gjerne Tine Sundal sin flotte annmeldelse av boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2023/08/tyv-av-sven-petter-nss-ny-bok-i-de-ti.html?m=1

 

Fakta:

 

Tittel: Tyv
Forfatter: Sven Petter Næss
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 7

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 6

 

Alle mine barn, kom hjem av May Lis Ruus

Alle mine barn, kom hjem av May Lis Ruus

 

Forlaget om boka:

 

En sen ettermiddag sitter en fireåring alene i barnehagen og fingermaler på veggen. Han tegner en familie og et hus. Men rødfargen er ikke maling. Det er blod som stammer fra barnehageassistenten som ligger livløs på gulvet ved siden av ham. Da han blir funnet, er hans to yngre søstre som sunket i jorden, og politiet i Bergen frykter at de er blitt bortført.

 

Lise Lotte Mehl er barnevernspedagog og jobber som familiekonsulent, blant annet for fosterhjemmet til søskenflokken. Etter at Lise Lottes ektemann ble fengslet og dømt i en alvorlig straffesak, har hun kjempet seg tilbake til et normalt liv. Men da det viser seg en sammenheng mellom de to sakene, truer fortiden med å innhente henne …

 

Et annet sted forsøker en hardt prøvet mor å finne tilbake til sine barn.

 

Alt hun ønsker, er å samle familien sin og gjøre den hel – én gang for alle.

 

Om forfatteren:

 

May Lis Ruus (f. 1968) er født og oppvokst i Bergen, og har arbeidet som webdesigner og grafisk designer før hun ble forfatter. Hun er utdannet i fagene arkeologi, psykologi og sosialantropologi, og har gått på kunstskole.

 

Hun er kjent for romanseriene Nattmannens datter, Papirslottet, Tidløs og Blåmåne. Hun har også skrevet tobindsromanen De fremmede, samt den psykologiske thrillerserien Lise Lotte Mehl.

 

Meg om boka:

 

Dette er førstebok en ny krim serie. Hun har tidligere skrevet serieromaner. Dette er hennes første krim. Jeg har ikke lest noe av henne tidligere, men når hun kom med en krim vekket hun min interesse. Jeg ser frem til å lese første boka i serien.

 

Lise Lotte er en aleneforsørger i 40-årene. Hun har lagt noen tøffe år bak seg etter hennes mann ble dømt til en lang fengsel straff som hun itillegg har tre barn med. De ble skilt når han ble dømt. Hun jobber i Bufetat. Hennes jobb består i å godkjenne beredskapshjem og følge opp barna som blir plassert der.

 

En ettermiddag får hun en telefon fra bestyreren i barnehagen hvor 3 søsken hun har ansvar for å følge opp går. To av tre søsken er borte. Av de tre søskene sitter en fireåring alene og fingermaler en famillie og et hus på veggen. Det er ikke rødmaling, men bold. Blodet stammer fra den livløse barnehageassitenten som ligger ved siden av han. Politiet i Bergen frykter at de har blitt bortført. Moren kommer raskt i politiets søkelys.

 

For Lise Lottes x mann nærmer det seg prøveløslatelse. Og hennes traumer kommer til overflaten igjen. Blir det for mye for henne med de forsvunne barna itillegg?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler hvor enkelte har cliffhangere. Historien har bra fremditft. Språket er lett. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser uten det blir for mye av det. Karakterene er realitiske og fremstår som troverdige og vi blir bra kjent med de. Historien er fiksjon, men den fremstår som ganske realistisk. Handlingen er linær. Handlingen foregår i Bergens området.

 

Etter lest første boka i serien, så kan jeg ikke si annet enn at dette likte jeg fra første til siste side var lest. Dette var spennende boka igjennom. Boka ble lest mer eller mindre i strekk. For her måtte jeg bre se hvordan hvordan dette nervepirrende dramaet ender. Forfatteren klarer å holde på meg boka gjennom med uventede vendinger og en slutt jeg ikke så komme. Selv om slutten kan bli noe vill for enkelte lesere. Jeg synes også slutten ble noe brå uten å gå inn på det. Det ødela ikke leseropplevelsen for min del. Det får de som leser avgjøre selv om den er. Dette er en psykologisk krim som har det meste en god krim skal inneholde. Her er det bra tempo, spenning og ikke minst nervepirrende boka gjennom. Det hviler en uhygge også over historien. Innmellom hovedhistorien så får flere karakterer fortelle sin historie. Så her er det flere forteller stemmer. Plottet er bra og utspekulert. Jeg liker når det er sånn, og jeg som leser blir utfordret. Tema for boka hva og noe som jeg synes er bra med den og et høyest dagsaktuelt tema om barn som blir tatt fra foreldrene sine siden de ikke klarer å ta ansvar for sine unger. Ingen barn fortjener å ha det sånn. Boka vil passe for de fleste siden den ikke er for brutal selv om det handler om barn, så utleverer ikke forfatteren for mye. Siden mange har det det sånn så må leseren tåle det. Jeg kjenner selv personer som har hatt det sånn. Dette var ei bok helt etter min smak, så jeg ser frem til å lese neste bok i serien. Satser på at det blir lignende dagsaktuelle samfunnstema i kommende bøker. Dette var en lovende start på en ny serie. Forsetter det sånn så blir denne serien populær. Ei bok som jeg anbefaler sterkt videre.

 

En intens, spennende og nervepirrende psykologisk thriller av beste sort. Med sterk historie.

 

Fakta:

 

Tittel: Alle mine barn, kom hjem
Forfatter: May Lis Ruus
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sjanger: Psykologisk krim
Serie: Lise Lotte Mehl nr 1

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

La de døde sove av Anna Jansson

La de døde sove av Anna Jansson

 

Forlaget om boka:

 

En mystisk bilulykke der offeret plutselig er sporløst forsvunnet, kvinner som hallusinerer og sår som ikke vil gro – La de døde sove er en krimroman like gripende som den er dramatisk, om barnløshet, kunstig befruktning, legeetikk og kynisk utnyttelse av medmennesker.

 

Et selvmord og et mord setter i gang en intensiv politietterforskning. Alle spor fører til en velrenommert, privat klinikk som tilbyr barnløse par prøverørsbefruktning til stive priser, der legemiddelindustrien og sterke økonomiske krefter sirkler i bakgrunnen. Grådighet og misunnelse forårsaker store personlige tragedier når sårbare kvinner brukes som brikker i spill om makt og økonomisk vinning. Kriminalbetjent Maria Werns gode venninne Karin har lenge forsøkt å bli gravid, og endelig lykkes hun ved hjelp av denne klinikken. Men det er mye farligere enn noen av dem kan ane, og idet hun trekkes inn i et nett av løgner og svik, er livet hennes i fare …

 

Om forfatteren:

 

Anna Jansson (f. 1958) er en av Sveriges mest leste forfattere. Hun har skrevet over 60 bøker og solgt mer enn 5 millioner eksemplarer. Hun er utdannet sykepleier og debuterte som forfatter i 2000. Hun har skrevet både barnebøker og feelgoodbøker, men mest kjent er hun som krimforfatter. Hennes bøker om kriminalinspektør Maria Wern skiller seg ut blant svenske krimbøker, og de er også filmatisert med stor suksess som TV-serie. Anna Jansson er nominert til og tildelt en rekke priser for sitt forfatterskap, deriblant Crimetime Awards hederspris 2021, den store kulturprisen for Hjalmar Bergmanns minne i 2020, Gullpocket i 2005, Årets länsforfatter i Örebro län 2000, Storytel Awards lydbokpris med flere titler i 2017, 2018 og 2023, Crimetime Award i 2018, Glassnøkkelen for beste krimlitterære verk i Norden i 2007 og Svenska Deckarakademins pris for beste svenske krimroman i 2006.

 

Meg om boka:

 

Så har jeg lest bok tre i serien om Maria Werner. En serie som jeg synes bare blir bedere og bedre. Det er i tillegg laget en TV-serie om bøkene. Den har jeg ikke sett. Jeg foretrekker å lese. Serien blir nyutgill av forlaget.

 

Alle spor fører mot en velrenommert privat klinikk, som tilbyr barnløse par prøverørsbefruktning. De vet å ta seg godt betalt for sine tjenester. De kommer i politiets søkelys etter et selvmord og drap har skjedd. For Maria og kollegaene blir det en vanskelig og hard etterforskning. Det avdekkes et kynisk spill og personlige tragedier hvor sårbare kvinner brukes som brikker i et kynisk spill om makt og økonomisk vinning. Det blir veldig nært for Maria når hennes gode venninne Karin endelig har klart å bli gravid ved hjelp av denne klinikken. Hun trekkes inn i et nett av løgner og svik. Hun befinner seg i stor fare.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Enkelte av de har cliffhangere. Språket er lett, men i tillegg bra. Historien flyter lett og ledig fremover. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og vi kan kjenne oss igjen i de. Handlingen er fiksjon. Historien er linær.

 

Så er bok nummer tre i serien lest, og nok en gang har jeg hatt en fin lesestund med denne forfatteren. Denne boka synes jeg er et hakket bedre enn de to første bøkene i serien. Nok en gang har hun et bra plott som det er vanskelig å se slutten på. Det er noe av det jeg liker med forfatterens bøker, og hvordan hun klarer og holde på leseren med stadig nye vendinger. Boka har bra tempo med jevne spenningstopper. Boka ble mer eller mindre lest i ett strek for jeg måtte bare se hvor dette ender. Boka blir bare mer og mer spennende utover. Innimelllom etterforskningen følger vi Maria og familien. Mange vil nok kjenne seg igjen her. Maria havner i den berømmelige tidsklemma som småbarns mor, og økonomien kunne vært bedre. Denne boka passer til alle som er glad i en god krim, for den er ikke noe særlig brutal. Boka handler også om viktige temaer som barnløshet, kunstigbefruktning, legeetikk og kynisk utnyttelse av mennesker. Noe annet som jeg også liker med denne forfatteren er at hun har bra og vrine plott som jeg tenker som bare det for å finne en løsning på, noe jeg sliter med til de grader. Her får jeg virkelig brukt de små grå. Tror nok det er mange andre også gjør. Bøkene hennes har også lite uteom snakk,som er med på å holde spenningen oppe. At hun er i toppsiktet av svenske krimforfattere er ikke vanskelig å forstå. Etter lest denne boka så ser jeg frem til å lese neste bok i serien. Alle tre bøkene ble slukt i ett. Kall de gjerne pagetuner. Heldigvis kommer den ut i disse dager. Er du ute etter en spennende bok og bra plott og velskrevet politikrim så er det bare til hive seg over denne serien. Tenker du ikke vil angre på det. Anna Jansson er hvertfall blitt min nye svenske favoritt. Ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Mine omtaler av de to første bøkene i serien:

 

https://henningbokhylle.blogg.no/stille-er-de-dode-av-anna-jansson.html

https://henningbokhylle.blogg.no/stum-sitter-guden-av-anna-jansson.html

 

Fakta:

 

Tittel: La de døde sove
Forfatter: Anna Jansson
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: bok nummer tre
Oversatt av: Ann Margit Sævold

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Mr Én av Jens Lapidus

Mr Én av Jens Lapidus

 

Forlaget om boka:

 

Gangsterboss Isak er lei av å være Mr Én. Nå skal han trekke seg tilbake og bli lovlydig. I kulissene venter en ny konge – Kerim – på å ta over. Men når Isaks sønn forsvinner under uklare omstendigheter, avbrytes maktskiftet, og Isak må tilbake til gata. Teddy og Emelie er også slitne, men av hverandre. Han blir aldri ordentlig svensk, og hun vil ikke at sønnen deres skal vokse opp med en far som ikke kan holde seg på rett side av loven. Gradvis trekkes de inn i maktkampen som oppstår etter Isaks abdikasjon. Hvem blir Mr. Én? Og hvem hjelper ham, hvem stopper ham?

 

Om forfatteren:

 

Jens Lapidus (f.1974) jobber som forsvarsadvokat i et av Sveriges ledende advokatbyråer. Da tre av hans klienter, tre unge menn tiltalt for ran, klatret opp på bordene i retten og beskyldte dommeren og samfunnet for å ikke forstå deres situasjon, bestemte Jens Lapidus seg for å begynne å skrive. Han ville skrive fra de kriminelles vinkel. Han ville vise hva det er som får mennesker til å se på kriminelle handlinger som eneste utvei. Dette har preget hele hans forfatterskap.

 

Ved siden av juristutdanning, har han også studert idéhistorie, medie- og kommunikasjonsvitenskap, nasjonaløkonomi og praktisk filosofi. Som advokat har han vært engasjert i arbeid mot urimelige lange varetektsfengslinger med besøksforbud.

 

Meg om boka:

 

Jens Lapidus er en forfatter jeg ikke har lest noe av tidligere. Det er tross han har gitt ut flere bøker tidligere. Jeg ser frem til å lese boka.

 

Det er kriminelle gjenger i Sverige det handler om i boka. Gjenglederen Lukas er lei av å være Mr Én og vil ut av det kriminelle miljøet. I kulissene står Kerim klar til å ta over tronen etter Lukas for å bli den nye gangsterbossen. Alt ligger til rette for at han blir det. Kerim møter på skjær i sjøen når Lukas sønn forsvinner under uklare omstendigheter, så avbrytes maktskiftet. Dette gjør at Isak må tilbake til gata. Teddy og Emelie har et anstrengt forhold til hverandre. De har en sønn i sammen. Emelie vil ikke at sønnen skal vokse opp med en far på feil side av loven. Teddy sliter samtidig med å bli helt svensk. De trekkes litt etter litt inn i kampen som oppstår etter at Isak har trukket seg tilbake. Hvem blir den nye bossen etter Isak, eller klarer noen å stoppe han? I bakgrunn lurer politien Gabriel.

 

Boka har noe lange kapitler uten at det går utover handlingen i boka. De er handlingsmetta, og flere har cliffhangere. Boka har flere forteller stemmer. Historien er bra bygd opp og flyter fint fremover. Språket er bra. Vi blir veldig godt kjent med miljø og plasser. Karakterene er meget bra og står fint til historien, som fremstår som realistisk og troverdige karakterer. Selv om historien er fiksjon så fremstår den som realistisk og troverdig i måten den er skrevet på.

 

Min første bok av forfatteren er unnagjort. Jeg rett og slett koste meg med denne velskrevne gangster krimmen. Det ble for meg ulidelig spennende jo lengre jeg kom ut i boka. Det begynner noe rolig før det blir mer og mer spennende utover i boka, og boka blir veldig vanskelig og legge fra seg. Forfatteren holder fint på leseren, og gir leseren uventede vendinger i maktkampen samt  jevne spennings topper utover i boka før alt blir fint nøstet sammen tilslutt.  Kunne nok skrevet mer om hva som skjer, men velger å ikke gjøre det og heller bevare den spenningen til leseren. Noen bøker er det bare sånn med. Vi ser forfatteren bruker sin bakgrunn fra jobben som advokat og leverer leseren en riktig så troverdig og realistisk bok, som i tillegg er riktig så spennende. Boka vil passe til de fleste krimlesere. Noe brutalitet er det, men det må en jo regne med når det er fra et sånn miljø handlingen foregår i. Noe annet som jeg likte med boka er at vi får innsyn hvordan det er i disse kriminelle gjengene som vi har hørt om via nyhetene. En underverden få av oss kjenner til. Selv om jeg hoppet inn i bok nummer fire føler jeg at det ikke gikk utover leseopplevelsen selv om jeg er en av de som liker å følge karakterene i en serie. Jeg må nok lese eller lytte til flere av hans bøker etter denne boka her. Ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

En spennende, reamistisk og velskrevet gangster krim fra Sverige. Den er i tillegg lærerik.

 

Fakta:

 

Tittel: Mr Én
Forfatter: Jens Lapidus
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 4
Oversetter: Inge Ulrik Gundersen:

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Døde øyne ser ikke av Jan-Erik Vik

Døde øyne ser ikke av Jan-Erik Vik

 

Forlaget om boka:

 

Psykiateren Mona Jones er særdeles anerkjent innen sitt fagfelt, men like beryktet for sin utsvevende omgang med menn. Når en ung eiendomsmegler blir funnet drept, trekkes hun ufrivillig inn i saken, ettersom hun nylig har hatt et kort, men lidenskapelig forhold til ham. Etterforsker Emil Ribe blir satt til å løse drapsgåten, som etter hvert også omfatter et nytt drap. Og han møter på flere utfordringer. En av dem er at han selv har hatt en het affære med den karismatiske Mona Jones.

 

Om forfatteren:

 

Jan-Erik Vik bor i Kristiansand, der han jobber som veileder for Aktiv fritid i Kristiansand kommune. I 2010 debuterte han som forfatter med novellesamlingen «Siste timen».
Siden har han gitt ut ytterligere fire novellesamlinger og publisert over hundre noveller i ulike magasiner i Norge, Danmark og Sverige. Han har også sin egen podcast, «Krimnoveller», der han selv leser sine egne noveller.
«En grav å gå til» var hans første kriminalroman, nå er krim nummer to i salg.

 

Meg om boka:

 

Etter fem novellesamlinger og ei krimbok er forfatteren klar med sin andre krimbok. Jeg var veldig begeistret for den første boka, så jeg er spent på om han følger opp i «den vanskelige andreboka», som det så fint sies

 

En ung eiendomsmegler blir funnet drept i Kristiansand. Politietterforsker Emil Ribe blir kastet rett inn i det på første dag på jobb etter en lengre tids sykdom, og satt til å løse saken. Den anerkjente psykiatrikeren Mona Jones er like beryktet for sin utsvevende omgang med menn, som hun er en meget anerkjent psykiatriker. Hun blir motvillig trukket inn i saken når det blir kjent at hun har hatt et forhold til den drepte eiendomsmegleren.
En ung gutt hun også hadde et forhold til blir funnet drept. Det blir en utfordrende etterforskning for Emil og teamet hans. Den største utfordringen for Emil er at også han har hatt et forhold til Mona Jones. Hun har en egen måte til å påvirke mennesker hun møter på sin vei.

 

Boka har korte handlingsmettede kapitler, hvor flere avsluttes med cliffhangere. Språket er lett og flyter bra. Historien har bra fremdrift. Vi blir godt kjent med miljø og plasser, uten det blir for mye. Romanen har et interessant og spennende persongalleri. Handlingen er lineær- Innimellom forteller også Mona Jones sin historie.

 

Etter å ha lest bok nummer to, kan jeg med en gang si at forfatteren innfrir også denne gangen. Jeg hadde en fin lesestund og lot meg til de grader underholde. Uten å røpe for mye, så vil mange lesere bli grundig overasket av slutten, der alle tråder samles. Dette er noe jeg liker med ei god krimbok. Forfatteren holder til de grader leseren på pinebenken boka gjennom med opptil flere spenningstopper. Det er ulidelig spennende og få dødpunkter. Det lette språket skyldes antagelig at forfatteren har skrevet mange noveller tidligere, men fortvil ikke; Det går ikke utover leseopplevelsen, og sidene bare flyr avgårde.

 

Forfatteren er foreløpig lite kjent, men skriver minst like bra som sine mer kjente forfatterkollegaer. Denne boka synes jeg at fortjener å nå ut til mange lesere, dette er absolutt en bok som fortjener å havne på mange leselister i høst.
Jeg har etter hvert lest en del mindre kjente forfattere, og det finnes mange skjulte krimskatter blant dem, inkludert denne forfatteren her. Så min oppfordring er: Prøv noen bøker som ikke finnes på bestselgerlistene!

 

«Døde øyne ser ikke» kan fort bli en av høstens store krimbøker, og jeg anbefaler den gjerne videre. Det er en velskrevet og ulidelig spennende krim som får leseren til å glemme tid og sted. Jan-Erik Vik er en forfatter vi garantert vil høre mye fra i årene som kommer!

 

Terningen lander på en meget sterk femmer.

https://henningbokhylle.blogg.no/jan-erik-vik-en-grav-aa-gaa-til.html

https://henningbokhylle.blogg.no/27-lettleste-krim-noveller-med-uventet-slutt.html

 

Fakta:

 

Tittel: Døde øyne ser ikke
Forfatter: Jan-Erik Vik
Forlag: Liv Forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer to

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 5+