Ulirika Rolfsdottir “Rovhjerte”

Ulrika Rolfsdotter “Rovhjerte”

 

Forlaget om boka:

 

Annie Ljung har skapt et nytt liv som sosionom i Stockholm, langt fra hjembyen Lockne. Når hennes demente mor rømmer fra sykehjemmet, blir Annie tvunget til å dra tilbake til stedet hun både elsker og hater. Samtidig forsvinner hennes slektning Saga sporløst, og Annie blir overtalt til å bli. Hva slags hemmeligheter har egentlig 17 år gamle Saga? Har hun rømt, vært i en ulykke eller blitt myrdet? Annie blir stadig mer involvert i søket og blir tvunget til å møte demonene fra fortiden.

 

Om forfatteren:

 

Ulrika Rolfsdotter (f. 1977) er utdannet sosionom og KBT-terapeut og har i mange år jobbet i sosialtjenesten i Gävle. Ulrika vokste opp i den lille bygda Bjärtå i Ångermannland og bor i dag i Gävle, i et hus fra 1790 som sies å være hjemsøkt. Rovhjerte er første bok i serien om Annie Ljung.

 

Fakta:

 

Forfatter: Ulrika Rolfsdotter

Tittel: Rovhjerte

Forlag: Cappelen damm

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: krim

Serie: 1

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens debutbok og den første boka i serien om Anie Ljung.

 

Annie Ljung har startet et nytt liv i Stockholm langt unna hjembyen Lockne og alt som i sin tid hendte der. Her har hun skapt seg et nytt liv som sosionom.

 

En dag rømmer hennes demente mor fra sykehjemmet. Da blir Annie tvunget til å vende tilbake til hjembyen som hun både elsker og hater. Samtidig forsvinner hennes slektning Saga sporløst. Sterkt motvillig blir hun overtalt til å bli.

Hun blir fort engasjert i forsvinningen til slektningene, men spørsmålene er mange. Hvilke hemmeligheter har 17 år gamle Saga? Har hun forsvunnet frivillig, er hun utsatt for en ulykke eller drept? Annie vil ha svar. Hun synes Saga sine foreldre fortjener det.

 

Boka har et lett språk og er lettlest med korte og effektive kapitler. Handlingen er lineær. Det er få personer involvert, og vi blir passe kjent med både de involverte karakterene i boka, miljø og plasser. Handlingen finner sted i Ångermanland i Nord-Sverige, som har store likheter med virkelighetens Ådalen.

Selve mordhistorien er inspirert av en virkelig sak fra 1800 tallet “Pikemordet i Ådalen.”

 

Boka har en stigende spenningskurve, det blir bare mer spennende utover i boka. Hekseprossesene fra 1600-tallet er bakgrunnstemaet for Rovhjerte, sammen med kvinnesynet og skammen.

Politi-etterforskning har liten plass i boka, her er det Annies jakt på svar og hennes kamp mot demonene fra fortiden vi følger.

Det er alltid kjekt med nye fortellerstemmer, og dette er en forfatter jeg ikke visste mye om før jeg startet å lese. Forfatteren har ikke funnet opp kruttet på nytt med denne boka, men selv om det ikke ble årets beste bok for meg, så er den likevel verd å lese selv dersom du er på jakt etter noe lettlest. Forfatteren legger ut nok spor til leseren underveis, som sørger for spenningen, og jeg lot meg underholde, selv om ting ble litt for tidlig klart for meg. Ei bok helt på det jevne, verken veldig god eller direkte dårlig. Som debut er den godkjent, og jeg vil følge Annie også i kommende bøker.

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

Sigbjørn Mostue – Taus savanne

Sigbjørn Mostue “Taus savanne”

 

Forlaget om boka:

 

Med et ønske om å gjøre bot for den brutaliteten han gjennom sin tidligere karriere har stått bak, skal han bidra i opplæringen av viltvoktere på savannen, for å stanse den nådeløse nedslaktingen av elefanter og annet dyreliv. Det skal imidlertid vise seg at det er sterke krefter som står bak krypskytingen – med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.

 

Samtidig får Stubberuds tidligere sjef, Elna Husøy, leder for Forsvarets etterretningstjeneste, vite at regjeringen har besluttet å igangsette tidenes byggeprosjekt i Norge, finansiert av krefter hun for alt i verden ønsker å stå opp mot. Jobben blir ikke enklere da Stubberud starter en personlig vendetta i Nairobi, som truer med å kaste Norge inn i et diplomatisk mareritt. Det synes å være bare en utvei: Even Stubberud må dø.

 

Om forfatteren:

 

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie. Han har tidligere jobbet som bl.a. redaktør, men skriver nå på fulltid. Sigbjørn Mostue bor på Jessheim med samboer og to barn. Han har skrevet en rekke bøker som han har vunnet priser for og blitt nominert til.

 

Meg om boka:

 

Boka veksler mellom lange og korte kapitler. Språket er veldig godt. Vi blir bra kjent med personer, miljø og plasser, og en føler seg virkelig til stede mens man leser. Handlingen er lagt til Oslo og Kenya og jeg kunne nærmest kjenne Afrikas stekende sol i nakken.

Vi følger vekselsvis to historier, og etter hvert flettes de sammen. Boka begynner rolig med at vi får ta del i Stubberuds nye liv, men etter hvert blir spenningskurven så bratt at pulsen stiger. Her er det både halsbrekkende biljakt og actionscener som kan ta pusten fra de fleste. Romanen inneholder det en god thriller skal inneholde, både av spenning og action. Du blir garantert sittende og lese den i ett.

 

Forfatteren har blandet fiksjon og alvor på en fin måte, der alvoret handler om organisert krypskyting. Det var veldig lærerikt, forfatteren har gjort god research.

Hvis du ikke har lest første boka i serien, så gjør ikke det noe. En får nok drypp underveis om det som skjedde i forrige bok, uten at det går utover leseopplevelsen.

Er du på jakt etter en spennende, adrenalinfylt og nervepirrende thriller, er bare å kaste seg over denne. Nok en gang leverer forfatteren en velskrevet thriller av beste sort. Jeg tror også at boka hadde gjort seg bra som film. Det er jo lov å håpe!

Så løp og kjøp, for denne blir nok en av påskens mest populære krimbøker.

 

Fakta:

 

Navn: Sigbjørn Mostue

Tittel: Taus savanne

Forlag: Cappelen damm

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Serie: 2

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 6

 

Atle Nielsen – Mord og Kjærlighet

Atle Nielsen “Mord og Kjærlighet”

 

Forlaget om boka:

 

Mord og kjærlighet, et velkjent Sandemose-sitat, er tittelen på Atle Nielsens andre bok, hvor vi møter TV 2- journalisten Ole Bull, som trumfer gjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere. Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen. Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit. Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet, og den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg når menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.

 

Om forfatteren:

 

Atle Nielsen (født 24. november 1956 i Oslo) er en norsk journalist, programleder, forfatter og sportskommentator. Han har utgitt flere bøker og ledet tv-programmer på både NRK, TV 2 og TV 3.

 

Meg om boka:

 

Atle Nielsen har gitt ut hele 32 egne bøker og medvirket i flere andre bøker i forskjellige sjangre. Dette er den andre krimboken om journalisten Ole Bull.

 

Journalisten Ole Bull har en brennheit og kontroversiell sak på gang. Når saken blir publisert, får den store ringvirkninger for ett byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending da Oles sjef blir skutt utenfor sitt eget hjem et par uker senere, når han utfører sitt vanlige kveldsrituale. Politiet får raskt mistanke om at drapet har forbindelse med den kontroversielle reportasjen til Ole Bull. De mistenker også at flere står på lista til drapsmannen.

Ole Bull går i dekning i London, en by han kjenner godt fra før. Der bor også fotografen Emma Bryne, som han har et godt øye til.

Et av sporene peker mot London, og det blir et kappløp på liv og død både på vestlandet og i London. Ole stilles overfor sitt livs vanskeligste valg. Her kan det fort bli skjebnesvangert, dersom han velger feil.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler som gjør at du hele tiden må lese videre for å se hvordan det ender til slutt. Vi blir passelig kjent med personer, plasser og miljø. Karakterene i boka fremstår som troverdige, og det merkes at forfatteren har god innsikt i miljøet han skriver om. Handlingen er lineær, og språket er lett og bra. Det skjer mye i boka, med spenningstopper innimellom, før alle trådene nøstes opp på slutten. Boka stiller også spørsmål om hvor langt en journalist bør gå i å avdekke noe, når det kan gå kraftig utover enkeltmennesker?

Dette er en spenstig og drivende god journalistkrim av beste kvalitet. Forfatteren skriver like troverdig og realistisk fra en journalist sin hverdag, som våre krimforfattere som har bakgrunn fra politiet gjør fra sin.

Dette er en krimbok som passer til alle, og de som liker Monika Yndestad vil du garantert like Atle sine bøker. Jeg anbefaler den sterkt videre, og ser frem til flere bøker om Ole Bull.

Dette er et godt forslag til årets påskekrim!

Min omtale av første boka i serien:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/96943/atle-nielsen-ett-blod.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Atle Nielsen

Tittel: Mord og Kjærlighet

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: krim

Serie: 2

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5

 

Elina Backman – Når kongen dør

Elina Backman “Når kongen dør”

 

Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist i sladderpressen og bestemmer seg for å dra til tanten i Hartola for å samle krefter. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken. I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besyndelig drap, der kroppen til avdøde har noen besyndelige brennmerker. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder. Da Saana og Jan møtes på en blinddate, begynner begge å fortelle om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?

 

Om forfatteren:

 

Elina Backman jobber med markedsføring og reklame i Helsinki. Hun bor i et gammelt trehus med to barn og mann. «Når kongen dør» er hennes debut. Boken er solgt til 15 land, har vunnet flere priser og er nominert til årets beste oversatte krim av Svenska Deckarakademin.

 

Meg om boka:

 

Dersom jeg husker rett, så er dette den andre boken jeg har lest som er skrevet av en finsk forfatter.

 

Journalisten Sanna har akkurat fått sparken fra jobben i sladderpressen, da hun bestemmer seg for å reise til tanten i Hartola for å samle krefter. Mens hun er der, fatter hun interesse for en gammel forsvinningssak om en tenåringsjente som ble drept for 30 år siden. Dette fører til at hun endrer planene. Hun vil etterforske saken, samt skrive bok om den.

Hun møter motstand underveis fra de lokale. Ingen ser ut til å ville røske opp i den gamle saken.

 

I Helsinki har sjefsetterforsker Jan fått et merkelig drap å læse. Et lik med brennmerker på kroppen. Det dukker snart opp et lik til, med lignende merker. Det kan se ut som hovedstaden er rammet av en seriemorder?

 

Sanna og Jan møtes på en blind date. De begynner snakke om sakene de jobber med. Er det en mulig kobling mellom drapene?

 

Boka har passe lange kapitler, der vi blir godt kjent med personer, miljø og plasser. Språket flyter lett og boken er lettlest. Det blir også nevnt forfattere i boka som mange av oss vil kjenne fra før.

 

Handlingen foregår for det meste i Hartola. Karakterene i boka er sterke, og vi blir godt kjent med dem. Historien foregår i nåtid, med tilbakeblikk til det som skjedde for 30 år siden.

Dette er en etterforskningskrim, men ikke bare det. Vi får også ta stor del i de involvertes liv, på godt og vondt. En dose kjærleik blir det også.

 

Jeg likte boka. Den har et originalt plott, der en aner mange mulige utfall, før forfatteren sender oss videre i nye retninger. På slutten blir alle løse tråder samlet.

Jeg synes forfatteren har levert en spennende og underholdende bok, en noe annerledes etterforskningskrim, der spenningstoppene kommer i doser utover i boka. Det er mulig denne boka vil slå best ann hos kvinnelige krimlesere, men jeg likte den godt og anbefale den videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Elina Backman

Tittel: «Når kongen dør»

Forlag: Cappelen damm

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Oversatt av: Abildsnes, Morten

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5-

 

 

Max Seeck “Jenta under isen”

Max Seeck “Jenta under isen”

 

Forlaget om boka:

 

Seks måneder har gått siden Jessica Niemis møte med den mystiske seriemorderen som drepte hennes mentor. Marerittene om moren har blitt verre, men Jessica gjør det hun kan for å holde fokus. Drapsavdelingen, nå under ny ledelse, har fått en ny sak. Liket av en ung kvinne har skylt opp på en iskald strand. Samtidig har to berømte influensere forsvunnet.

Under etterforskningen finner Jessica et skremmende maleri – av et fyrtårn på en avsidesliggende øy, og under bildet et grusomt dikt som beskriver et drap. Og mens Jessica jobber febrilsk med å løse saken, og forhindre flere drap, innhenter den forferdelige fortida henne, og truer med å ødelegge henne.

 

Om forfatteren:

 

Max Seeck (f. 1985) debuterte i 2016 og er Finlands nye bestselgende krimforfatter. Heksejakt er første bok i serien og er allerede solgt til svimlende 40 land, og Hollywood. Seeck har bakgrunn innen salg og markedsføring, men skriver nå på heltid. Jenta under isen er andre bind i serien om Jessica Niemi.

 

Meg om boka:

 

Da er vi kommet til bok nr. to i serien om Jessica Niemis. Den første boka ble meget populær, og solgt til en rekke land. Jeg lot meg også begeistre over den.

Dette er forøvrig den andre boka jeg leser som er skrevet av en finsk krimforfatter. Finsk krim ser ut til være i vinden for tiden.

 

Siden forrige bok har Jessicas mareritt om moren blitt verre, men hun gjør sitt beste for å holde fokus på jobben, selv om det ikke er lett.

 

Drapsavdelingen hun jobber for, har både fått en ny sak og jobbe med, og ny ledelse. Liket av ei ung jente blir funnet skylt opp på ei strand. Samtidig er to berømte influensere forsvunnet.

Under etterforskningen finner Jessica et skremmende maleri av et fyrtårn på en avsidesliggende øy. Under bildet er det et grusomt dikt som beskriver et drap.

Det blir en intens etterforskning for Jessica samtidig som fortiden innhenter henne og i ferd med å ødelegge henne. Hun må ta noen vanskelige valg. Gjør hun det rette?

I etterforskningen må hun i tillegg velge hvem hun kan stole på. De famler lenge i blinde, og til slutt står om livet …

 

Boka har et godt språk, og veksler mellom korte og lange kapitler. Personkarakterene er varierte, mange med særtrekk. Vi blir i passe kjent med både personer, miljø og plasser.

Handlingen er lineær. Vi følger to historier, som veksler på utover. Etterforskningen, og Jessicas mareritt om mora.

Handlingen har jevne spenningstopper, og forfatteren legger ut nok tråder til at det åpner for flere mulige løsninger. Boka er litt saktegående, til tross for noen spenningstopper utover.

 

Jeg må innrømme at jeg likte den første boka i serien bedre enn denne, selv om heller ikke dette er ei dårlig bok. Jeg ble ikke helt dratt inn i handlingen, men boka er likevel verd å lese. Mange vil nok også like boka bedre enn meg.

Noen ganger treffer bare ikke en bok helt, og sånn ble det for min del denne gangen. Liker du  Nesbø og Anhems bøker, vil du nok også like bøkene til denne forfatteren, så selv om det ikke er den beste boka i serien, så anbefaler jeg den videre.

Jeg har både lest og lyttet til boka. Den er og bra og lytte til. Boka er innlest av Mai-The Duc. 

   

Min omtale av første boka i serien:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/118033/max-seeck-heksejakten.html

Andre bloggere om boka:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2022/03/jenta-under-isen-av-max-seeck-jessica.html?showComment=1647984542237&m=1#c2344998411714716125

https://tinesundal.blogspot.com/2022/03/jenta-under-isen-av-max-seeck.html?m=1

Fakta:

 

Forfatter: Max Seeck

Tittel: “Jenta under isen”

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Serie: 2

Oversatt av: Tore Aurstad

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok format fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Samuel Bjørk – Ulven

Samuel Bjørk “Ulven”

 

Forlaget om boka:

 

To elleve år gamle gutter blir funnet drept på et jorde utenfor Uddevalla i Sverige. Mellom dem ligger en hvit hare. Saken forblir et mysterium.

Åtte år senere blir to gutter funnet drept på tilsvarende måte utenfor Oslo, med en død rev mellom seg.

 

Holger Munch, nyutnevnt leder for egen drapsenhet, trenger hjelp til å løse saken. Han blir tipset om den unge politistudenten Mia Krüger, som scorer uvanlig høyt på skolens tester. Selv drømmer hun om en karriere i beredskapstroppen, mens hun bruker nettene til å lete etter tvillingsøsteren Sigrid, som har forsvunnet.

 

Sammen graver Munch og Krüger i de mørke og gruoppvekkende sakene, som viser seg å være mer intrikate enn noen av dem kunne ane. Og presset øker da beskjeden kommer: To nye gutter har forsvunnet.

 

Om forfatteren:

 

SAMUEL BJØRK er pseudonymet Frode Sander Øien bruker som krimforfatter. Hans krimdebut, «Det henger en engel alene i skogen», som kom ut i 2013, vakte stor oppsikt internasjonalt, og er solgt til over 40 land. Boken ble nominert til Bokhandlerprisen i 2013, og var hovedbok i Englands og Sveriges største bokklubb i 2014. I tillegg vant den prisen for beste nykommer i Frankrike, og ble kåret til årets krimbok i Nederland. Også oppfølgerne Uglen og Gutten som elsket rådyr ble bestselgere i flere land. De tre bøkene i serien om Mia Krüger og Holger Munch er alle nominert til Bokhandlerprisen.

 

Fakta:

 

Forfatter: Samuel Bjørk

Tittel: Ulven

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: krim

Serie: 4

 

Meg om boka:

 

Ulven er forløperen til Samuel Bjørks suksessdebut «Det henger en engel alene i skogen» og historien om vidunderbarnet Mia Krügers første sak.

Jeg har ikke rukket å lese de tre første enda, men siden vi får forhistorien til Mia Krüger, er nok det greit. De andre skal også leses etter hvert.

 

To unge gutter blir funnet drept på et jorde i Uddevalla i Sverige i 1993 med en hare mellom seg. Åtte år senere blir to gutter funnet drept i Oslo. Denne gangen med en død rev mellom seg.

 

Holger Munch, som er nyutnevnt leder for egen drapsenhet, blir satt på saken. Han trenger folk, og blir tipset om en ung politistudent ved navn Mia Krügers som har gjort det meget bra på politiskolen, og virker som et talent utenom det vanlige.

Selv drømmer hun om beredskapstroppen, og bruker nettene til å lete etter tvillingsøsteren som har forsvunnet.

Holger og Mia begynner å grave i saken. Når to nye gutter forsvinner, øker presset fra flere hold. Det blir en intens kamp mot den berømmelige klokka.

Mia gjør ikke alt etter boka, men sjefen hennes holder en hånd over henne.

 

Boka har et godt språk, med passe lange kapitaler og et vidt variert persongalleri. Vi blir kjent med både Mia og de andre i passe mengde, uten at det ble for mye av det gode. Plottet har flere innfallsvinkler, noe som gjør at leseren blir lokket i flere retninger og er med på å gi boka en god spenningskurve. Boka er sånn midt på treet brutal.

Jeg synes dette er en god, spennende og velskrevet krim. Noen kan kanskje synes at det bli vel mange personer å forholde seg til, men det synes jeg gikk fint. Alle vendingene i plottet holdt meg på tå hev og skjerpet boka gjennom.

Jeg likte denne boka, og ser derfor frem til å lese de andre bøkene som jeg har hørt mye godt om. Er du ute etter ei spennende og velskrevet krimbok, så anbefaler jeg deg å lese denne!

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5 

 

Thomas Enger – Galgens bok

Thomas Enger “Galgens bok”

 

Forlaget om boka:

 

Et underlig attentat: Eva overlever et drapsforsøk hjemme i sin egen stue. På gulvet ved siden av henne ligger en død mann hun ikke kjenner. Og i gangen: En livredd, stum jente på åtte år. En underlig forsvinning: Peter, en stille, deprimert mann, gjør opp huslånet og tar ut et stort beløp kontanter. Så forsvinner han sporløst. Halvannet år senere gir han livstegn fra seg, i form av en e-post. Den fører til en kjedereaksjon av hendelser som får brutale konsekvenser for dem han er glad i. Ikke minst for ham selv. Et underlig liv: Lille-Chris vokser opp i et mørkt og dystert hjem, preget av en drukningsulykke som fant sted rett etter at han ble født. Han utvikler et uvanlig forhold til liv og død, og til mennesker. Men han lærer seg å være som alle andre, slik at han kan gjøre det han liker best: DREPE

 

Om forfatteren:

 

Thomas Enger er en norsk forfatter og journalist. Han vokste opp på Jessheim, men er nå bosatt i Oslo med samboer og to barn. Han er utdannet journalist og jobbet i Nettavisen i ni år. Thomas Enger har også tatt idrett grunnfag og historie mellomfag. Han komponerer også musikk. Han debuterte med boken Skinndød i 2010. Han har også gitt 3 krimbøker med Jørn Lier Horst. Han har i tillegg gitt ut bøker for ungdom.

 

Meg om boka:

 

Eva overlever et underlig attentat hjemme i sin egen stue. På siden av henne ligger det en død mann hun ikke kjenner, og i gangen befinner det seg ei stum livredd jente på åtte år. Samtidig forsvinner Peter, en stille og deprimert mann. Har gjør opp huslånet sitt og tar ut et stort kontantbeløp før han forsvinner sporløst. Etter et halvannet år gir han seg tilkjenne i en e-post. Dette fører til brutale konsekvenser for de som er glad i ham.

Chris vokser opp i et dystert hjem. En ulykke har preget ham hele livet. Han har et rart forhold til liv og død. Og det han liker aller best; er å drepe!

 

Boka er en psykologisk thriller med elementer av politi-etterforskning. Den har korte, handlingsmetta og luftige kapitler. Språket er både lett og lettlest. Her er spennende karakterer, masse uhygge og en snikende spenning.

Hva kan rike mennesker tillate seg å gjøre mot andre? Hvordan blir en seriemorder til? Politietterforskerne Waage og Fiskå må løse saken, som har dype, mørke røtter.

 

Boka er godt skrevet og plottet er bra, men jeg ble ikke helt fanget av den. Mange vil nok like den bedre enn meg, for jeg blir ikke så lett revet med av psykologiske thrillere. Jeg tror det er første bok i en serie, og kommer nok også til å lese neste bok. Liker du psykologisk thrillere med politi-etterforskning, så er antagelig dette en bok for deg.

 

Boka har jeg også lyttet litt til. Boka er også bra å lytte til. Boka er innlest av Winther-Larsen, Helge

 

Fakta:

 

Navn: Thomas Enger

Tittel: Galgens bok

Forlag: Bonnier

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Krim

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Lybok er lånt på biblioteket. 

 

Terningkast 4

 

Sven G. Simonsen – Crux

Sven G. Simonsen “Crux”

 

Forlaget om boka:

 

Nationaltheatret T-banestasjon: Norges nyutnevnte utviklingsminister blir alvorlig skadet i det som kan være et terrorangrep. Noen uker senere blir Liv Eriksson kalt inn til en konfidensiell samtale på politihuset. Hun får vite at Dawit, en ung venn og flyktning fra Eritrea, er blitt dratt inn i en kriminell gjeng. Da statsråden ble forsøkt drept, befant Dawit seg like ved, sammen med den karismatiske gjenglederen Yonas. Angrepet på statsråden er fremdeles et mysterium for etterforskerne. Ligger løsningen i det media kaller ‘gjengsporet’? For Liv haster det med å bevise Dawits uskyld, og redde ham ut av Yonas’ grep. En mistanke får Liv til å reise til Haiti for å finne svar. For sent oppdager hun at hun samtidig river opp gamle sår, og hun tvinges til å mobilisere alt hun har av ressurser for å redde seg selv og andre.

 

Om forfatteren:

 

Sven G. Simonsen er en norsk forfatter, journalist, forsker og bistandsarbeider. Opprinnelig kommer Sven fra Mo i Rana, men de siste tretti årene har han bodd og jobbet i Oslo, vel å merke med noen utenlandsopphold rundt om i verden. Som journalist har han jobbet for Altaposten, VG, Dagens Næringsliv og Dagbladet. Han har også jobbet i 14 år ved institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) og har jobbet med fredsprosesser i både Afghanistan, Øst Timor og i Kosovo. Fra 2011 reiste han rundt i verden på oppdrag for UNICEF, blant annet i Jemen, Sudan, Kenya og Ukraina. Av fritidsinteresser er Sven aktiv klatrer og styrkeløfter.

 

Meg om boka:

 

Etter ei lovende debutbok er forfatteren nå klar med bok nummer to. Jeg er så heldig at jeg har fått lov til å forhåndslese denne boka, og jeg er spent på om bok nummer er like bra som debutboka.

 

Også i denne boka møter vi igjen den tøffe heltinna Liv Eriksson som hovedperson. Vi blir ganske raskt kastet ut i dramaet, da den nyutnevnte utviklingsministeren blir alvorlig skadet på Nationaltheatret T-banestasjon. Det kan se ut som et terrorangrep.

Noen uker senere blir Liv Eriksson innkalt til en konfidensiell samtale hos politiet.æt Dawit, en ung flyktning og venn av Liv, har oppgitt henne som sin nærmeste pårørende.

Han er blitt dratt inn i en kriminell gjeng. Når statsråden ble forsøkt drept, befant Dwait seg like ved, sammen med den karismatiske gjenglederen Yonas. Angrepet på statsråden er fremdeles et mysterium for politiet. Er det terror, eller er det det som media kaller “gjengsporet” som ligger bak?

Liv blir raskt engasjert. Hun vil bevise at Dawit ikke har noe med angrepet å gjøre, samt redde ham ut av Yonas grep. Etter litt undersøkelser tror Liv svaret finner på Haiti. Hun reiser derfor til landet, men det blir en farefull reise. Hun oppdaget for sent at saken river opp gamle sår, og må mobilisere alt hun har av krefter og ressurser for å redde både seg selv og andre. Noen skjuler ting som ikke tåler dagens lys. Det blir farefylt for henne, både på Haiti og hjemme i Oslo.

 

Boka har korte og effektive kapitler som avsluttes slik at du bare må lese videre. Språket er godt, og stadig nye hendelser driver handlingen fremover. Boka har mange spennende karakter, og ikke noe overflødig utenomsnakk. Handlingen er lineær og foregår på Haiti og Oslo. Det er både tempo og action hele boka gjennom. Dette er en god og noe annerledes thriller. Alt framstår nok ikke like troverdig, men det gjør ikke så mye så lenge jeg lar meg underholde, noe jeg absolutt gjorde.

Denne thrilleren vil nok passe til de fleste. Det skjer mye underveis i boka, og mot slutten skjer det enda mer, så det er bare å holde seg fast og følge med så en ikke faller av i svingene.

Forfatteren leverer nok en gang ei god bok, med den råtøffe psykologen Liv Eriksson i hovedrollen. Dette er en thriller med internasjonalt snitt. Jeg ble raskt slukt inn i storyen, og der ble jeg værende til siste side var lest. Jeg likte også hvordan Liv prøvde å få Dawit vekk fra det kriminelle gjengmiljøet. En thriller med både action, tempo, spenning og nye vendinger hele veien. Husk å puste underveis!

 

Dette er ei bok jeg anbefaler sterkt videre, forfatteren fortjener mange flere lesere enn det han har nå. Løp og kjøp. En meget god og spennende thriller.

 

Boka er nok lettest å få tak i hos nettbokhandlere eller direkte hos forlaget.

Andre om boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2020/08/risiko-spennende-thriller-skrevet-av.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Sven G. Simonsen

Tittel: Crux

Forlag: Forlaget Press

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Thriller

Serie: 2

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5+

 

 

 

 

Tordis Lunde “Når ramen skrik”

Tordis Lunde “Når ramen skrik”

 

Forlaget om boka:

 

«Når ramnen skrik» er ei forteljing om ikkje å høyre til. Det einsame strevet med å finne sin eigen veg. Ei jente med eit namn ho avskyr, eit barn i livskrise. Den tunge kampen i henne blir ein kamp om å vinne tilbake sin eigen vilje og seg sjølv. Såg du meg? spør jenta. Tradisjon og gudstru står sterkt i det vesle fiskarsamfunnet der jenta veks opp tidleg på 1950- talet. Alle er dei underlagt naturen sine luner. Storm og stille, flo og fjære. Snøfokk og nordlys, midnattssol og mørketid. Havet spelar ei hovudrolle i livet til jenta.

 

Om forfatteren:

 

Tordis Lunde (1948) er utdannet lærer, adjunkt m/opprykk med fagene spesialpedagogikk, kosthold og helse i tillegg til norsk som andrespråk. Hun har jobbet som lærer og rektor på barnetrinnet og som lærer/avdelingsleder i voksenopplæringen med norsk for innvandrere. Hun er nå pensjonist og bor i Øygarden kommune. Tidligere (2009) har hun gitt ut biografien «Livslang kamp, en krigsseiler forteller»

 

Meg om boka:

 

Tordis Lunde er nok et utskrevet blad for de fleste lesere. Derfor var det ekstra spennende å begynne på denne boka, en oppvekstroman lagt til Nord-Norge tidlig på femti tallet, der handlingen foregår i et lite fiskesamfunn.

 

Boka startet med jenta som returnerer til øya tjue år etter at hun forlot den. De vonde minnene kommer sterkere og sterkere fram jo nærmere øya hun kommer.

Deretter går forfatteren over til å fortelle om tiden fra jenta var 5 år og frem til hun forlater øya i konfirmasjonsalder, før romanen avsluttes i nåtid og hun nok en gang forlater øya.

 

Bokas hovedperson er «jenta», som hun kalles fordi hun misliker navnet sitt så sterkt. Navnet gir henne traumer, så hun vil helst hete alt annet. Navnet blir røpet på slutten av boka.

Vi følger oppveksten hennes sammen med foreldre, besteforeldre og tanten, som er gudmora hennes. Hun har tre brødre, men den ene døde rett etter fødselen.

Familien er sterkt religiøse, og gudstroa står sterkt i slekta. Vi får høre om ei jente som sliter med å finne sin plass i samfunnet og har få nære venner.

Vi får høre om hennes forhold til foreldrene, besteforeldre og tanten. Hvordan det oppleves på godt og vondt, og ikke minst hvordan enkelte behandler henne. Det eneste stedet hun er seg selv 100%, er sammen med hesten. Hvorfor kan hun ikke bare få være seg selv, uten at andre skal legge seg oppi det?

Boka byr på det meste av det livet inneholder av oppturer og nedturer. Sorg, dødsfall, kjærleik og latter, samt hvordan hun må ta seg av hus og heim når mora ikke fikser det. Faren er mye vekk på fiske, og dette er noe hun og brødrene lider under. Etter hvert vokser jenta til. Tankegang og væremåte endrer seg, og hun stiller spørsmål ved gudstrua si. Dette er noe tanten ikke ser nådig på.

 

Språket er lett og flyter bra, med korte kapitler og luftige avsnitt. Personene, miljø og plasser er godt skildret. Forfatteren skriver slik at en kjenner seg til stede i handlingen, og føler både vind, snø og bitende kulde, de veldige værskiftene mellom sommer og vinter. Beskrivelsene fremstår virker både realistiske og troverdig, og temaet er fremdeles aktuelle i dag. Det er mange barn som er i jentas situasjon.

Jenta blir sett på som annerledes av både familien og lokalbefolkningen, og det er til å få vondt av at ingen spør hva som er galt. Boka er både sår, vakker og fin. Dette er en ganske kort roman som rommer mye. Jeg synes forfatteren har skrevet ei fin bok, som en lett blir revet inn i. I tillegg er det ekstra kjekt når mindre kjente forfattere imponerer på denne måten. Boka anbefales sterkt videre.

 

Fakta:

 

Navn: Tordis Lunde

Tittel: Når rammen skrik

Forlag: Kolofon forlag

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

Johan Høst – En nasjon i sjakk.

Johan Høst “En nasjon i sjakk”

 

Forlaget om boka:

 

Norges statsminister blir kidnappet. Terroristen stiller bare ett krav. At politikerne som sitter ved makten, spiller et sjakkparti om statsministerens liv. Brikkene representerer personer i statens tjeneste eller samfunnstopper. Hver gang terroristen tar en brikke, må et menneske bøte med livet. Før det første trekket tas, stopper en trailer ved Stortinget, og hengerens vegger blåses av. På planet sitter statsministeren i et glassbur. Spillet er i gang. Det er også uret på bombedisplayet som henger rundt statsministerens hals. Beredskapstroppens Anton Block må kjempe en desperat kamp mot klokken for å stoppe drapene og redde det norske demokratiet.

 

Om forfatteren:

 

Johan Høst (f. 1971) er tekstforfatter, gründer og kreativ leder i eget reklamebyrå. Han er også programleder for Norsk tipping på NRK og fire ganger norgesmester i curling. Han bor på Lillehammer med familien. «En nasjon i sjakk» er hans første roman.

 

Meg om boka:

 

Norges statsminister blir kidnappet etter en skitur. Han blir plassert i et glassbur med ei bombe festet til buret. En trailer stopper foran Stortinget, med statsministeren plassert i buret. Uret som er festet til bomben har et display som teller ned.

Terroristen kommer med kun et krav: Politikerne som sitter ved makten må spille et sjakkparti om statsministerens liv. Brikkene i spillet representerer personer i staten eller samfunnstopper.

Anton Block fra beredskapstroppen kjemper en desperat kamp mot klokken.

 

Boka er lettlest, med godt språk og bra dialoger. Kapitlene er handlingsmettede og slutter sånn at leseren bare må lese videre. Persongalleriet er veldig variert og bra sammensatt.

I første ca. 70 % av boka, er handlingen lineær, der dreier det seg om å redde flest mulig deltakere i spillet. På slutten av boka tar forfatteren oss med tilbake i tid for å forklare grunnen bak valgene av brikkene i spillet.

Romanen har action, tempo og spenning fra start til slutt. Det er et fint driv hele boka igjennom, og leseren får ikke mange pustepauser før det skjer noe nytt. Jeg verken liker eller kan sjakk, men en trenger absolutt ikke å like sjakk for å like boka. Jeg digga den, den holdt meg klistra til godstolen fra start til slutt. Den var ulidelig spennende.

Dette er en thriller med det meste en god thriller skal inneholde. Det er utrolig at den er skrevet av en debutant. En mer enn godkjent debut!

Boka har et bra plott, jeg likte måten sjakken er brukt på, og den skiller seg ut i forhold til de fleste andre krimbøker. Denne boka fortjener å bli årets påskekrim hos mange og kan fort bli en av vårens store snakkiser. Denne pagetuneren her slår deg garantert sjakk matt!

 

Fakta:

 

Carlsens parti mot Wang fra 2010 er brukt som utgangspunkt i boka, men enkelte andre trekk er valgt av forfatteren. På slutten av boken forklares dette.

 

Forfatter: Johan Høst

Tittel: En nasjon i sjakk

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

 

Boka er mottatt som pdf-fil fra forlaget

 

Terningkast 6