666 av Tom Egeland

666 av Tom Egeland

 

Forlaget om boka:

 

Ved å vise Bjørn Beltø nærgående stalkerbilder av datteren Angelina i London, truer religiøse ekstremister ham til å oppspore originalmanuskriptet til den bibelske Johannes’ åpenbaring. Hvis manuskriptet i det hele tatt finnes. I jakten møter Bjørn en amerikansk tv-evangelist, gamle esoteriske selskaper og amerikanske etterretningstjenester. Religiøse fundamentalister ønsker å innfri Guds løfte om Jesu annet komme. Da må de klare å utløse den bibelske dommedag. En motvillig og usikker Beltø må forsøke å avsløre terroristenes redselsfulle plan – og stanse dem før det er for sent.

 

Om forfatteren:

 

Tom Egeland (f. 1959 i Oslo) har siden 1988 gitt ut 29 bøker, derav 21 romaner som er oversatt til 24 språk. Han har bakgrunn som journalist. Han har mottatt en rekke litterære priser – blant annet Rivertonprisen, Riksmålsprisen og ARKs barnebokpris for ungdomsromanen «Katakombens hemmelighet». Egeland har vært bokanmelder i VG (2011–2018), styremedlem i Den norske Forfatterforening (2010–2018), president i det krimlitterære selskapet Rivertonklubben (2015–2019) og juryleder for riksmålsprisen Gullpennen fra 2018.

 

Meg om boka:

 

Forfatteren er ute med sin ellevte bok med den kritthvite arkeologen Bjørn Beltø i hovedrollen. Bøkene i denne serien har variert litt i kvalitet, men med denne boka går inn som en av de beste i serien.

 

Bjørn Beltø sin datter som bor i London har blitt tatt bilder av i smug. Bjørn Beltø blir oppsøkt og vist disse bildene. Han blir truet til å finne originalmanuskriptet til Johannes åpenbaring. En nærmest umulig oppgave. Han setter i gang jakten etter manuskriptet. Han har store problemer med å bli tatt alvorlig når han kommer til grunnen hvorfor de vil ha tak i dette manuskriptet. Den virker for vill og utsøkt til det. Har Beltø rett? De som står bak trusselen viser seg og være en religiøs fanatisk sekt. Jakten bringer Beltø og datteren ut på en jakt som kan ende med dommedag. Han oppsøker teologer, gamlebibliotek og forskere i jakten på manuskriptet. Jakten ender tilslutt i en nasjonalpark i USA.. Det hvite hus er dypt inne i saken. Klarer de å stoppe galskapen i tide? Så mye mer vil jeg ikke røpe om handlingen uten å avsløre for mye. Litt spenning må leseren få ha igjen, men gled dere.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Språket er bra og historien flyter bra. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra. Her blandes historiske fakta og fiksjon i en bra mix. Handlingen foregår i Norge, Storbritannia og USA.

 

Jeg har lest alle bøkene i serien. Bøkene synes jeg har variert noe i kvalitet, men med denne boka er en av de beste til nå i serien synes jeg. Her er det både tempo og spenning boka gjenom. Noen rolige deler er det, men heldigvis ikke for mange av de. Så litt pustepauser får en. Han holder godt på lesere fra start til slutt. Det er litt av en research forfatteren har gjort nok en gang for å levere oss en bra historie. Har selv fått hørr hvordan forfatteren jobber med å hente informasjonen til bøkene sine. Noe av det jeg liker med forfatterens bøker er hvordan han blander bibelen, fiksjon og historiske fakta som tilslutt blir til gode leseverdige thrillere. Jeg satt og trippet underveis i lesingen for det blir riktig så spennende og nervepirrende etterhvert før alt kommer for en dag. Jeg ble raskt slukt inn i handlingen. Boka viser oss at det finnes religiøse fantatikere i de fleste trosretninger. Bokas tittel er hentet fra Johannes åpenbaring og dyrets tall der. I bokas etterord avslører forfatteren hva som er rett og fantasi. De er absolut verd å lese for de som har innterssse av det. Boka vil passe for de fleste da den er lite brutal.

 

Jeg har nok en gang hatt ei fin og spennende lestund med en av forfatterens bøker. Her er forfatteren tilbake i god gammel form. Han har skrevet en nervepirrende og spennende thriller. Boka kan fort gå utover nattesøvnen når en leser, men når forfatteren leveren ei så god bok, så er det fort gjort å tilgi han.  Den er i tillegg velskrevet og velkomponet. Jeg er klar for nye mysterier med Mr. Beltø. Jeg gir boka stemplet pagetuner. Det er bare å legge seg godt til rette og lese. Bjørn Beltø fortjener å få være med mange på sommerferie i år.

 

Fakta:

 

Tittel: 666
Forfatter: Tom Egeland
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2023
Sjanger: Thriller
Serie: bok 11

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 6

 

Ulv ulv av Elin Viktoria Unstad

Ulv ulv av
Elin Viktoria Unstad

 

Forlaget om boka:

 

INGEN ADGANG! Varg bryr seg ikke om skiltet ved det falleferdige huset og sniker seg inn i hagen. Han er nødt til å imponere de kuleste i klassen. Men en gammel mann har flyttet inn, og han truer Varg. Truslene gir Varg så mye oppmerksomhet at han bare må finne på enda mer. Bare en ting til, liksom. Så begynner mannen å gjøre alvor av truslene, og Varg skjønner at han er i fare. Livsfare.

 

Om forfatteren:

 

Elin Viktoria Unstad (f. 1978) skriver så ofte hun kan, og hun debuterte med ungdomsromanen Vega i 2017, ble nominert til Uprisen for Brådypt (2019) og vant Årets bok for 3.–4.-trinn hos Sølvberget biblioteks lesekonkurranse for Magiprøven(2020). Hun bor i Asker.

 

Meg om boka:

 

Forfatteren er ute med sin fjerdebok for de yngre leserene. Denne boka er en thriller med grøsser elementer fra 9-10 år og oppover. Jeg leser bøker for den yngre leseren innemellom. For synes det er viktig og spre leseglede hos de. For det er færre som leser bøker blant de yngre.

 

Varg bor sammen med sin far. Moren er død. Hans to bestevenner er rottene Mikke og Mus. Han er full av energi og vil gjerne ha mange venner, men de skygger unna Varg eller at han sliter de ut pga all energien han har. På vei til skolen tar Varg en snarvei forbi ei rønne av et gammelt hus hvor det er satt opp et adgang forbudt skilt. En dag oppdager han at det er flyttet en gammel mann inn i den gamle rønna. Den gamle mann begynner å true Varg og etterhvert gjør han alvor av truslene mot Varg. Truslene gir Varg oppmerksomhet av de kuleste guttene i klassen. Varg vil gjøre mye for å imponere de, for han vil så gjerne ha venner. Han går lengre og lengre i hva han finner på mot den gamle mannen. Han skjønner etterhvert at han er i livsfare.

 

Boka har korte effektive kapitler som holder bra på den yngre leseren og de vil ikke gå lei underveis i lesingen. Handlingen i boka har bra fremditft. Språket er lett, noe som passer fint til målgruppen den er beregnet for. Vi blir i passe mengde kjent med plasser og miljø uten at det føles for mye av det gode. Karakterene passer fint til historien vi tar del i.

 

Jeg synes dette er en meget bra thriller for den yngre leseren. Boka har et høyt tempo og gir ikke leseren mye tid til puste pauser underveis. Sånn en god thriller skal være både for yngre og eldre lesere. Det blir riktig så nervepirrende ettehvert og det vil garantert gå kaldt nedover ryggen til leseren. Historien er fiksjon, men den tar opp flere viktige temaer som vennskap, tilhørlighet og være ensom. En annen viktig ting er at en ikke trenger å gjøre noe ulovlig for å få seg venner.

 

Jeg er sikker på at denne boka vil bli slukt av mange lesere som vil lese ei spennende og creepy bok. For det er riktig så spennede. Kall gjerne boka en pagetuner. Jeg vil gjerne ha mer av dette fra forfatteren. Det finnes mye bra litratur for de yngre der ute. Denne boka er ei av de. Boka kan også leses av eldre ungdommer.  En perfekt thriller for late varme sommerdager. En spennende og velkomponert thriller for den yngre leseren som jeg anbefaler sterkt videre.

 

Jeg lånte også lydboka på biblioteket. Den er innlest av Scott Maurstad. Jeg synes innleser passet fint til denne historien. Så er du av de som foretrekker lydbok istedenfor fysisk bok så har du ei bra lydbok og se frem til.

 

Fakta:

 

Tittel: Ulv ulv
Forfatter:
Elin Viktoria Unstad
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2023
Sjanger: Thriller fra 9-13 år

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Årets påskekrim – 13 kriminalnoveller fra spenningens mestere

Årets påskekrim – 13 kriminalnoveller fra spenningens mestere

 

Forlaget om boka:

 

KRIMNOVELLESAMLING FRA SPENNINGENS MESTERE
Vi har samlet våre tretten beste kriminalforfattere i denne spesialutgaven. Her får du nyskrevne, grøssende gode noveller fra Karin Fossum, Jens Lapidus, Knut Nærum og John Ajvide Lindqvist, historiens første novelle med K2 og Patricia i hovedrollene av Hans Olav Lahlum og sitrende spenningshistorier fra Chris Tvedt, Tom Egeland, Gunnar Staalesen, Gert Nygårdshaug, Kjell Ola Dahl, Torkil Damhaug, Tor Edvin Dahl og Fredrik Skagen.

 

Meg om boka:

 

Denne novellesamlingen har jeg lyttet til. Den ble utgitt i 2012. Her har tretten av våres beste krimforfattere deltatt med sine bidrag . Alle novellene er nyskreve. Lengden på novellene er alt fra korte til noe lange. De foregår over et korttidsrom med få personer involvert. De har en twist til slutt som de fleste krimnoveller har. De er variete i innhold. Fra spenning til isklade grøss. Er jo alltid noen noveller som utmerker seg mer enn andre noveller i en sånn samling. For meg ble det Tom Egeland, Kjell Ola Dahl, Torkil Damhaug og Karin Fossum. John Ajvide var det artig å stifte bekjentskap med. En forfatter jeg aldri har lest noe av tidligere. Så må nok sjekke ut hans bøker nærmere. Jeg likte hans bidrag. Novellene til Knut Nærum er alltid artige og lese. Tor Edvin Dahl leverer som vanlig. Det er kun ei dame som er med her, noe som jeg syntes er litt lite, men det har nok sine grunner til det.

 

Jeg synes noveller er perfekt innimellom mellom vanlige bøker. Det er også en fin mulighet til å stifte bekjentskap med forfattere en ikke har lest noe av før. Så får en mulighet til å muligens lese deres bøker. Noe annet jeg liker med noveller er at lengden på de er at er perfekt til en liten busstur for min del, som tar mye buss. Ellers passer de fint til travle lesere eller når leselysten ikke er på topp. De passer også godt til varme sommerdager. Jeg har lest noen krimnoveller etterhvert, noe bra og andre ikke ikke så bra. For meg ble ikke denne den beste samlingen jeg har lest desverre. Den var grei nok.

 

Innleser av boka er Hallvard Lydvo. En innleser jeg synes passet bra til denne boka her.

 

Fakta:

 

Tittel: Årets påskekrim – 13 kriminalnoveller fra spenningens mestere
Forfattetere:
John Ajvide Lindqvist, Tom Egeland, Hans Olav Lahlum, Kjell Ola Dahl, Knut Nærum, Chris Tvedt, Gert Nygårfshaug, Tor Edvin Dahl, Karin Fossum, Torkil Damhaug, Jens Lapidus, Torr Edvin Dahl og Gunnar Staalesen
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2012
Sjanger: Noveller

 

Boka er lånt på biblioteket som lydbok.

 

Terningkast 4

 

Hitra av Samuel Bjørk

Hitra av Samuel Bjørk

 

Forlaget om boka:

 

En åtte år gammel gutt forsvinner sporløst fra øya Hitra utenfor trøndelagskysten. Tre år senere er drapetterforsker Mia Krüger tilbake på øya, hvor hun tidligere forsøkte å ta sitt eget liv. En lokal jente ber henne innstendig om hjelp til å finne den forsvunne gutten, og Mia, som egentlig er ferdig som politi, klarer ikke annet enn å begynne jakten. Holger Munchs gamle enhet i Oslo er nedlagt, og da en seksten år gammel jente blir funnet brutalt drept på øya, med guttens navn skrevet i blodet, blir han tilkalt for å le-de etterforskningen. Sammen går Mia og Munch løs på en sak som å viser seg å være mer intrikat enn noen kunne forestille seg.

 

Om forfatteren:

 

Samuel Bjørk er pseudonymet Frode Sander Øien bruker som krimforfatter. Hans krimdebut, Det henger en engel alene i skogen (2013), vakte stor oppsikt internasjonalt, og er solgt til 35 land. Boken var nummer én i Tyskland, vant prisen for beste nykommer i Frankrike, og ble kåret til årets krimbok i Nederland. Også oppfølgerne Uglen, Gutten som elsket rådyr og Ulven ble bestselgere i flere land. De tre første bøkene i serien om Mia Krüger og Holger Munch er alle nominert til Bokhandlerprisen.

 

Meg om boka:

 

bak pseudonymet Samuel Bjørk finner vi Frode Sander Øien. Han er nok større i utlandet enn her hjemme. Han er solgt til nærmere 35 land. En serie jeg har likt bra. Så ser frem til å lese foreløpig siste boka i serien.

 

Det er tre år siden drapsetterforsker Mia Kruger var på øya Hitra utenfor Trøndelagskysten sist, når en åtte år gammel gutt forsvant sporløst. Nå er det helt andre grunner til at hun er her. Hun har truffet en mann og drømmer om å slå seg til ro. Livet har satt sine spor i Mia. Hun er en skadet og traumatisert sjel. En dag kommer ei lokal lita jente i en båt til Mia. Hun ber henne instendig om hjelp til å finne den forsvunne gutten. Jenta har hørt hvor dyktig Mia er i jobben sin. Hun starter jakten etter å finne ut hva som skjedde med gutten, selv om hun anser seg ferdig som politi.

 

Et brutalt mord skjer på Hitra på ei seksten år gammel jente i en båt og navnet til gutten som forsvant for tre år siden er skrevet i blodet. Hennes gamle sjef Holger Munch og hans gamle enhet som han var leder for er lagt ned. Han blir bedt om å lede etterforskningen. For denne saken er altfor stor for det lokale lensmannskontoret. Han tar kontakt med Mia og ber om hjelp. Sammen kaster de seg over saken. Den er mye mer insøkt enn de så for seg ved sakens start. Har drapet noe med den tre år gamle forsvinningen og gjøre?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Historien flyter bra. Språket er effektivt og lett med lite utenomsnakk. Vi blir bra kjent med plasser og miljø. Nesten så en får lyst til å legge ferien til denne øya som høres så utrolig vakker ut. Karakterene er bra og det er noen og holde styr på, men jeg synes det går greit for min del. Handlingen er lagt til øya Hitra. Handlingen er fiksjon.

 

<<Hitra>> er en av de beste bøkene i serien etter min mening. En murstein på 505 sider hvor det er lite uteomsnakk. Så mursteiner trenger ikke å være langdryge, noe denne boka beviser. Her det uventede vendinger boka gjenom som vil forvirre leseren til de grader. Lesestunden vil fort bli en lesemaraton for så bra er den. Jeg ble selv raskt dratt inn i handlingen og boka ble lest mer eller mindre i et, for en vil bare vite hvordan dette ender. Sjeldent en opplever at så tykke bøker har så lite uteomsnakk. Her er det både tempo og spenning boka gjenom. Plottet er bra gjennomført og vil utfrodere leseren. Boka er mindre makaber en tidligere bøker. Her er det mye å holde styr på som laksemilliaderer, hemmeligheter, sorte får, hemmeliger og mye annet jeg kunne ramset opp. Men det får dere finne ut av når dere leser boka. Noe som og er et sterkt pluss hos meg er at jeg blir sterkt utfordret underveis i lesingen med å finne løsningen på plottet. Denne boka er en av mine beste leseopplevelser til nå i år. Boka har det meste en god krim skal inneholde for min del. Her blir det full pott på terningen fra meg. Siden boka er lagt til hete sommerdager er den en perfekt sommerkrim. En velkomponert krim fra øverste hylle. En pagetuner av en murstein. Ei bok jeg anbefaler på det sterkeste videre.

 

Les gjerne blogger Anita Ness sin fine omtale. Hun ble også begeistet over boka.

https://artemisiasverden.blogspot.com/2023/05/hitra-av-samuel-bjrk-utrolig-spennende.html?m=1

 

Fakta:

 

Tittel: Hitra
Forfatter: Samuel Bjørk
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie 5

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5+

 

I mørket av Lina Areklew

  1. I mørket av Lina Areklew

 

Forlaget om boka:

 

En iskald vinternatt forsvinner ei jente på fire fra familiehytta utenfor Örnsköldsvik. Helt ute av seg får foreldrene hjelp av naboene til en stor leteaksjon. Har hun gått fra huset frivillig? Eller har hun blitt bortført? Snart viser det seg at nok et familiemedlem har forsvunnet, og etterforskningen blir en kamp mot klokka for etterforsker Sofia Hjortén og hennes kollegaer. Saken går sterkt innpå Sofia, som venter sitt første barn om noen få uker. Høygravid tar hun opp jakten på den hensynsløse gjerningsmannen, som er villig til å ofre alt for å få viljen sin.

 

Om forfatteren:

 

Lina Areklew debuterte med Av asken, og ble nominert til ‘Årets deckardebut’ av Crimetime. Boka er den første i serien om Sofia Hjortén, politietterforsker i ferieparadiset Ulvön. I mørket er andre bok i serien.

 

Meg om boka:

 

Så er forfatteren klar med den vanskelige andre boka boka som det så fint sies. Debut boka hennes synes jeg at var en god debutbok. Klarer hun å følge den opp med denne boka her?

 

Ei lita jente forsvinner fra Örnsköldsvik en meget kald vinternatt. Foreldrene er helt ute av seg etter datteras forsvinning. De får hjelp av naboene til å lete etter henne. Det settes i gang en stor leteaksjon. Det store spørsmålet er om hun har gått ut av huset frivillig eller blitt bortført? Et annet familie medlem forsvinner også kort tid etter. Sofia Hjortén og hennes kollegaer blir satt på saken. Det blir en kamp mot klokka for Sofia og kollegane.  Med dette været minker sjansene etterhvert som tiden går å finne den lille jenta i live hvis hun har gått ut frivilligi det iskalde vinterværet? Sofia er noen uker unna til å føde sitt første barn. Tross hun er høygravid tar hun opp jakten på den hensynsløse gjerningspersonen. En person som virker i stand til å gjøre det meste for å få viljen sin. Siden Sofia er høygravid så går saken sterk innpå henne.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Flere av dem har cliffhangere. Språket er bra. Historien har bra fremditft. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og fremstår står som realistiske. Handlingen er fiksjon, men fremstår som realistisk. Handlingen er lagt Örnsköldsvik traktene. Boka har flere fortellerstemmer.

 

Første boka var bra men med denne tar hun det opp et hakk og leverer ei enda bedre bok. Boka har både tempo og spenning fra start til slutt. Forfatteren holder fint på leseren boka gjennom med å legge ut nok spor, og uventede vendinger. Jeg sleit virkelig her med å finne ut hvem gjerningspersonen var, men mot slutten ble det nokså klart for meg hvem det var. Plottet er bra skrudd sammen. Noe jeg liker ekstra godt er at når det er et vanskelig plott og jeg må tenke hardt underveis på hvem den mumige skyldige er. Slutten er det åpne spørsmål, så her er det bare å glede seg til neste bok i serien. For vi får nok svar på det i neste bok. Sett deg godt til rette i godstolen når du starter på boka, for her blir det fort lange leseøkter når først har startet på den. Så jeg anbefaler boka videre, men les gjerne første boka først, så har du to bra krimbøker å se frem til. Forsetter hun å skrive så bra som hun gjør etter disse to bøkene, så blir hun fort en ny krimdronning i Sverige. Kjekt å se det kommer nye forteller stemmer opp som skriver så bra. En drivende god pagetuner som jeg anbefaler sterkt videre.

 

Jeg lånte  også lydboka på biblioteket for å lytte litt til den. Boka er innlest av Anne Berntsen. En innleser som jeg synes er bra. Så her kunne jeg og valgt å lytte til hele boka selv om jeg leste den.

 

Min annmeldelse av første boka i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/line-areklew-av-asken.html

 

Fakta:

 

Tittel: I mørket
Forfatter: Lina Areklew
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: bok nummer 2
Oversetter: Inge Ulrik Gundersen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

mde

Snapshot av Garry Disher

Snapshot av Garry Disher

 

Forlaget om boka:

 

Psykolog Janine McQuarrie er svært skeptisk til ektemannens krav om at hun skal bli med ham på swingersfest, men omsider gir hun etter for presset. Kort tid etter, en dag hun er ute og kjører bil med den lille datteren og må stoppe for spørre om veien, blir hun skutt og drept. Den lille jenta kommer seg så vidt unna, for noen skyter mot henne også.

 

Etterforsker Hal Challis og teamet hans får saken, og Challis oppdager snart at han befinner seg i en krevende skvis. Den døde kvinnen er nemlig sjefens svigerdatter, og han virker langt mer opptatt av å beskytte sin sønn, enn å avsløre hvem som myrdet konen hans.

 

Om forfatteren:

 

Australske Gary Disher har skrevet over 50 bøker i flere sjangere. Han har vunnet en rekke priser for krimbøkene sine i både Australia og Tyskland og blitt nominert to ganger til britiske CWA Dagger Award. I 2018 ble han tildelt Ned Kelly Lifetime Achievment Award.

 

Meg om boka:

 

Så er vi kommet til bok nummer 3 i Penninsula-serien. Jeg har likt de to første godt, så spent på om bok nummer tre er av samme kvalitet.

 

Ektemannen til psykolog Jannie McQuarrie har et krav til henne. Hun er skeptisk til å bli med han på swingersfest. Hun gir etterhvert etter fra presset fra mannen. En dag, kort tid etter hun gav etter fra presset fra mannen er hun ute og kjører med den lille datteren deres. Hun blir skutt og drept, når hun må stoppe for å spørre etter veien. Datteren kommer seg såvidt unna. Noen skyter etter henne også når hun flykter. Kommer datteren seg unna?

 

Politietterforsker Hal Challis og teamet han blir satt på saken. Den drepte kvinnen viser seg raskt at er svigerdatteren til sjefen til Hal. Han virker mer opptatt av å beskytte sin sønn enn å finne ut hvem som drepte konen hans. Dette synes ikke Hal noe særlig om at han blander seg inn i etterforskningen. Hal føler seg trengt opp i et hjørne av sin egen sjef. Det blir en veldig vanskelig etterforsknig for Hal og teamet hans. At sjefen blander seg, gjør der ikke noe lettere.

 

Boka har korte effektive kapitler. Språket er lett, og lettlest. Historien har bra fremdift uten for mye uteomsnakk. Handlingen i boka er linær. Vi blir i passe mengde kjent med plasser og miljø. Karakterene er bra. De passer fint inn i historien. Vi tar litt mindre del i privatlivet til Hal i denne boka, og det som en gang skjedde mellom han og kona hans. Handlingen er lagt til den rolige feriebyen Bushrangers Bay på Mornington-halvøya som ligger helt sør i Australia. Så vi er i kjente omgivelser fra de forrige bøkene. Handlingen er fiksjon, men fremstår som realistisk.

 

Jeg synes forfatteren er like bra i denne boka som i de foregående. Ei bok jeg tidlig  ble dratt inn i handlingen. Dette gjorde at den ble raskt lest ferdig for min del. Forfatteren holder leseren på pinebenken til siste side er lest. Leseren får nok av muligheter til å finne mulige løsninger på plottet. Et bra plott synes  jeg at det er. Boka vil passe til de fleste som liker krim, da den er lite brutal. Noe annet som og er bra med disse bøkene er at vi blir med politiet ut på andre oppdrag en bare hoved historien. Boka har og noe mer fart enn enkelte politikrim har. Det er i grunnen ikke så lite dødpunkter i boka. En god og velskrevet politikrim fra down under. Selv om handlingen er lagt til starten på dette århundret, så gjør ikke det boka dårligere. Jeg ser frem til neste bok i serien. Er du av de som liker en god, spennende og velkomponert politikrim med et bra plott er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Jeg lyttet også til boka. Begge formater funket for min del. Så liker du og lytte eller lese så er det bare til å velge. Boka er innlest av Jonathan Espolin-Hohnsob en innleser jeg liker.

 

Mine annmeldelser av de to første bøkene i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/garry-disher-dragemannen.html

https://henningbokhylle.blogg.no/kittyhawk-savnet-av-garry-disher.html

 

Fakta:

 

Tittel: Snapshot
Forfatter: Garry Disher
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 3
Oversatt av: Morten Hansen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Stum sitter guden av Anna Jansson

Stum sitter guden av Anna Jansson

 

Forlaget om boka:

 

I skogen utenfor den lille byen Kronköping i Sverige blir en mann funnet brutalt myrdet – hengt og med et spyd stukket tvers gjennom magen. En gammel mann som bor i nærheten, er først på åstedet. Hunden hans er også drept og hengt opp i treet ved siden av den drepte. I trærne rundt henger det flere dyr, blant annet en hane, en kanin og en katt.

 

Politibetjent Maria Wern og hennes kolleger er lamslått av den bestialske forbrytelsen. Et lignende drap skjedde i Uppsala ni år tidligere, men da omkom morderen i en brann. Kan det likevel være en sammenheng? Maria velger sine egne veier i etterforskningen, og takket være hennes kløkt og stahet får de et inntrykk av morderen – et menneske så sviktet og ydmyket at galskapen har forskjøvet all virkelighetssans – og snart trekkes Maria inn i en kamp der hun risikerer å miste det kjæreste hun har.

 

Om forfatteren:

 

Anna Jansson (f. 1958) er en av Sveriges mest leste forfattere. Hun har skrevet over 60 bøker og solgt mer enn 5 millioner eksemplarer. Hun er utdannet sykepleier og debuterte som forfatter i 2000. Hun har skrevet både barnebøker og feelgoodbøker, men mest kjent er hun som krimforfatter. Hennes bøker om kriminalinspektør Maria Wern skiller seg ut blant svenske krimbøker, og de er også filmatisert med stor suksess som TV-serie. Anna Jansson er nominert til og tildelt en rekke priser for sitt forfatterskap, deriblant Crimetime Awards hederspris 2021, den store kulturprisen for Hjalmar Bergmanns minne i 2020, Gullpocket i 2005, Årets länsforfatter i Örebro län 2000, Storytel Awards lydbokpris med flere titler i 2017, 2018 og 2023, Crimetime Award i 2018, Glassnøkkelen for beste krimlitterære verk i Norden i 2007 og Svenska Deckarakademins pris for beste svenske krimroman i 2006.

 

Meg om boka:

 

Etter å ha lest første boka til forfatteren i en ny serie som kom tidligere i år. Denne boka ble jeg skikkelig rundlurt av plottet. Så da måtte første boka i den første serien leses. Kan ikke si annet en at jeg gleder meg til å lese boka.

 

En gammel mann finner en mann brutalt drept i skogen utenfor den lille byen Kronköping i Sverig. Den drepte har et spyd stukket tvers gjennom magen. I trærne rundt den drepte henger det flere døde dyr. Et av dyrene er den gamle mannes hund.

 

Politibetjent Maria Werner og hennes kollegaer får jobben med å oppklare det brutale mordet. Det bestaltiske mordet ryster selv de mest herda etterforskerene. Etterforskningen avdekker et lignende mord i Uppsala ni år tidligere, men her døde morderen i en brann, men kan det være en sammenheng? Takket være Maria sin stahet og kløkt og at hun i tiilegg er kjent for å gå sine ege veier, så danner de seg etterhvert et inntrykk av morderen. Et menneske som er blitt sviktet på alle måter. For Maria blir det etterhvert en uutholdelig sutuasjon, hvor hun risikerer å miste det kjæreste hun har. Det blir en kamp mot den berømmelige klokken. Klarer de å stoppe galskapen i tide?

 

Boka har korte effektive kapitler med opptil flere cliffhangere. Språket er lett og flyter bra. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og fremstår som realistisk og troverdig. Vi blir i akkurat passe mengde kjent med de. Historien flyter bra og har bra fremditft. Her er det lite dødpunkter til politikrim å være. Stadig nye vendinger som vil forvirre leseren. Forfatteren legger ut nok tråder til å villede leseren i boka. Klarer du å gjette rett gjerningsoerson før slutten? Jeg leser veldig mye krim i løpet av et år, og noe som overasket meg positivt med denne boka var gjerningsoerson i boka. Noe jeg ikke har sett for mye av i krim tidligere.

 

Etter å ha lest min andre bok fra denne forfatteren så sitter jeg igjen med nok en god leseopplevelse fra hu. Hun skriver utrolig bra og holder på leseren gjennom boka til siste side er lest. Noe jeg liker med krim er at plottet ikke blir for gjennomsiktig. Jeg skal garantert kese kommende bøker i denne serien om Anna Werner. Synes starten på denne serien er bra. Jeg har funnet meg en ny svensk krim favoritt. Hun har skrevet ei lettlest, spennende og bra krimroman som er perfekt lektyre for varme sommer dager. Har du ikke lest hennes bøker tidligere så er det bare til å kaste seg rundt og starte på hennes bøker. Jeg tror ikke du vil angre på det valget. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Stum sitter guden.
Forfatter: Anna Jansson
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Maria Werner

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4+