Så er endelig nummer to av årets hverdagsnettmagasinet ute, et gratis magasin på nett for den som liker å lese.
Det er som vanlig fylt opp med masse bra bra innhold. Her får du boktips, bokanmeldelser, interjuver av forfattere, novelle, annet relevant lesestoff om litratur. Det er også artikler som ikke omhandler litratur.
Jeg bidrar med faste spalte terningkast på tre utvalgte bøker.
Trykk på vedlagt link under for å komme til magasinet.
Gratulerer som årets vinner av Riverton prisen @torkildamhaug. En velfortjent vinner. Han er den eneste norske forfatteren som har vunnet denne gjeve prisen tre gang. Så dermed har han blitt historisk.
Torkil Damhaug var jeg så heldig og treffe på høstlanseringa i fjor til @cappelendamm
Har du ikke lest boka enda? Da har du virkelig noe å glede deg til.
Dette er en thriller med uventede vendinger der forfatteren klarer å villede leseren til siste side. Leseren blir dratt inn i en verden der vold og hevn truer, men romanen handler like mye om omsorg og forsoning, i tillegg til spenningen.
Forfatteren legger ut uventede vendinger som stadig får leseren til å måtte tenke nytt, og jeg forutså ikke slutten. Jeg satt og trippet ytterst på stolen mens jeg leste, og forfatteren lurte meg gang på gang inntil løsningen kom krypende. Les gjerne hele anmeldelsen på bloggen min.
Ei bok som vil passe til de som ikke leser krim til vanlig.
En DNA-test har potensiale til å forandre ditt liv – og andres. En junikveld i år 2000 samles en ungdomsgjeng ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men når morgenen gryr snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt, og hevnen hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte. En hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet. 16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at den vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie. Dette er en krimfortelling i Liza Marklunds ånd, slik vi kjenner den fra for eksempel Polarsirkelen. Jakten på identitet, og konsekvenser av et offentlig donorsystem som rakner, setter rammene for krimromanen i denne andre boken i Lars Lukassen- serien til en av våre mest lovende krimforfattere.
Om forfatteren:
Ellen G. Simensen (f.1975) bor på Ringerike. Hun jobber som universitetslektor på masteren i karriereveiledning ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun har gått på Cappelen Damms krimforfatterskole, har vært programleder i podkasten Helt kriminelt og har holdt flere skrivekurs for ungdom og voksne.
Meg om boka:
Jeg så frem til å lese forfatterens bok etter den lovende debutboka <<Tro meg når jeg lyver>> det blir spennende å se om hu følger opp med den vanskelige andre boka. Jeg gledet meg til å lese boka.
En varm og fin sommerkveld i juni år 2000 samles en gjeng ungdommer ved et tjern utenfor byen. Endelig skal det feires at de skal begynne på vidergående skole til høsten. Stemningen er bra utover kvelden, men når morgenen gryr er stemmnigen alt annet enn på topp. Ei jente er blitt voldtatt, hevnen fra henne ender i en grusom tragedie for de involverte. Denne skjebnesvangre hendelsen skal prege dem inn i voksenlivet. 16 år senere blir en lege brutalt myrdet ved en fertilitetsklinikk i byen. Et mord som sjokkerer byens innbyggere. Politietterforsker Lars Lukassen som er sykemeldt, men blir innkalt for å jobbe med saken. Det blir raskt klart for Lars og kollegaene at de står ovenfor en meget vanskelig sak å etterforske. Her drars de inn i Norges sæddonorsytem og i menneskeliv. Lars egen livshistorie blir berørt av saken. Det er mørke hemmeligheter som bør holdes skjult . Men kommer politiet helt til bunns i saken?
Boka har passe lengde på kapitlene, og er handlingsmetta. Har du først lest et så blir det fort noen kapitler til. Det ble i hvertfall lange lese økter på meg. Språket erbra og flyter lett. Plasser og miljø er er i passe mengde beskrevet. Karakterene er bra og står fint til historien. De fremstår som ekte. Vi blir bra kjent med de uten det blir for mye av det. Handlingen er lagt til Hønefoss. Vi følger to historier i bok. En i før tid som er selve festen og fremover. Den andre er i nåtid og selve etterforskningen. Begge historiene er linære og flettes sammen etterhvert og drapet skal løses.
Jeg ble raskt dratt inn i handlingen, og hekta fra første side. Boka ble lest nærmest i et. Jeg synes hun blander reelle fakta og fiksjon i en bra mix. Plottet synes jeg er både orginalt og bra. Forfatteren skriver på en måte at jeg som leser føler meg tilstede i handlingen. Jeg har rett og slett vært en tur til Hønefoss. Tenk hvis du tar en DNA hos de selskapene som tilbyr det, og vipps så har du mer familie enn du trodde. Synes og var intresant å få vite om norsk sæddonasjon historie uten det ble for mye om det tema i boka. Et tema som er både etisk og tidsakutelt. Hun gir leseren flere mulige gjerningspersoner underveis. Noe jeg synes er bra at det ikke blir for opplagt, og noe som er med på å gjøre ei god krimbok bra og spennende for min del. Det er kjekt å se utviklingen hennes fra første boka. Forsetter dette så blir hun fort en av våres nye krimdronninger etter disse to bøkene her. Jeg synes det er ekstra kjekt når det kommer nye fortellerstemmer som bare blir bedre bok for bok. Dette lover bra fremover. Det er jo noen løse tråder rundt hoved karakterene som tyder på flere bøker. Så jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg meg til å følge Lars Lukassen. Ei spennende bok som holder deg på pinebenken til siste side. Boka anbefales glatt til årets påskelektyre. Ei bok som jeg sterkt anbefaler videre.
Tine Sundal har lest ig likt boka. Se gjerne hennes flotte omtaler her:
Alle krimfortellingene du trenger i påsken – i én bok! Redaktør Tom Egeland har valgt ut de beste novellene fra landets krimforfattere.
Meg om boka:
Påske er krim lesing for mange enten du har bypåske eller er på hytta. I påsken er mange med familien så det kan fort bli lite tid til lesing. Da er det perfekt med krim noveller. Her får du 15 nyskrevne krim noveller fra kjente og mindre kjente forfattere. Forfatter Tom Egeland er redaktør for denne antologien. Den ene av novellene er skrevet på nynorsk.
Det er vidt spenn i novellene både i tid og innehold. Her blir vi med på fjellet, byer i Norge og Afrika. Det er varierende lengde på de, alt i fra korte til lange. Når en leser novelle antologier så er det alltid noen som utmerker seg mer enn andre. Intet unntak med denne antologien heller. De som jeg likte best er Myriam H. Bjerkli, Geir Tangen & Agnes L. Matre, Monica Kristensen, Eystein Hanssen og Hans Olav Lahlum sine bidrag. Den som skuffet meg mest denne gangen er Knut Nærum som jeg har likt novellene til tidligere. De mindre kjente kom igrunnen godt i fra det med sine bidrag. Erik Meling Sele er en jeg har mikt godt novellene til tidligere. Alle novellene foregår over et kort tidsrom, få personer involvert og med en twist på slutten.
Jeg har som tidligere påsker kost meg med gode og velskrevne noveller. Intet unntak i år heller. Her det noe for enhver smak vil jeg tro. Å lese krim noveller til påske er blitt en fin påsketradisjon hos meg. Noveller er perfekt lesing for travle lesere i påsken. Jeg synes også at noveller er perfekt innimellom vanlige bøker. Er du på hyttetur kan jo høytlesing av en novelle og to på kvelden være perfekt påskekos, eller rett og slett ute i solveggen der du befinner deg i påsken. Husk solkrem da. For en kan fort bli solbrent når sidene fyker avgårde og du glemmer tid og sted En annen ting som jeg synes er fint med noveller er at etter å ha lest de så finner du gjerne en forfatter du vil lese mer av, som du ikke har lest bøkene til tidligere. For de som bidrar her har skrevet bra krimbøker som jeg har likt. En annen ting er at en får stifte bekjentskap ved andre sider av forfatterspet til forfattere du har lest bøkene til tidligere.
Denne antologien fortjener på å bli med deg på årets påsketur. Jeg anbefaler mer enn gjerne denne antologien videre.
Fakta:
Tittel: Påskekrim 2023 Bonnier Forlag Forfattere: Forfattere Myriam H. Bjerkli, Silje O. Ulstein, Øistein Borge, Kurt Aust, Knut Nærum, Tore Aurstad, Carina Westberg, Eystein Hanssen, Jørgen Brekke, Geir Tangen, Agnes Lovise Matre, Monica Kristensen, John Unsgård, Kim Småge, Erik Meling Sele, Hans Olav Lahlum, Sven Petter Næss Forlag: Bonnier Utgitt: 2023 Sjanger: Krim noveller Antall sider: 335
En liten gutt blir funnet drept i et turområde i Haugesund. Han er slått i hjel med en stein og kastet nedfor en bratt skråning. Den brutale volden mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv erfarne politifolk. Overbetjent Gabriel Fjell og hans team må ha hjelp, og Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim kommer fra Oslo for å bistå arbeidet. Timer og dager går uten at noen melder gutten savnet, og til tross for at Gabriel Fjell og teamet hans arbeider døgnet rundt, klarer de ikke å identifisere gutten. Samtidig vikler en lokal frilansjournalist seg inn i garnet, og velter med det den første dominobrikken i dette dystre mysteriet. Etter hvert avdekkes en historie, mørkere og farligere enn noen kunne ane.
Om forfatteren:
Geir Tangen er en norsk krimforfatter, skribent, lærer og bokblogger. Han debuterte på eget forlag med romanen Maestro i januar 2016, og har etter overgangen til Gyldendal Norsk Forlag våren 2016 også gitt ut to kriminalromaner til i samme serie med handling fra Haugesund. Hjerteknuser og Død manns tango. I 2021 kom hanmed <<Vargtimen>> som er første boka i en ny serie.
Meg om boka:
Så er vi kommet til forfatterens andre bok i hans nye serie. Etter den meget bra første boka i serien er jeg veldig spent hva han kommer med nå. Det skal litt til for å toppe den. I første boka <<Vargtimen>> handlet det om ungdommer som var med i et spill, og begikk selvmord. Denne gangen er det vold i familien.
Overbetjent Gabriel Fjell er endelig tilbake i jobb på Haugesund politikammer etter en lengre tids sykemelding. Han sliter forsatt med ettervirkningene fra forrige sak. Hans første sak blir å etterforske mordet på en liten gutt som ble funnet drept i et populært turområde i Haugesund. Han er blitt slått ihjel med en stein og kastet utenfor en bratt skråning. Den brutale volden som er brukt mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv de mest erfarne politifolk. Det blir et press uten like i fra media anngående drapet. De må ha hjelp fra Kripos, nok en gang kommer Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim fra Oslo for hjelpe dem i en vanskelig sak. Det rare i saken er at etter flere dager har gått så har ingen meldt gutten savnet. Dette medfører at Gabriel Fjell og teamet hans jobber dag og natt for å få løst det brutale mordet. En lokal frilansjournalist som dekker drapet vikler seg inn i saken, og velter den første dominibrikken. En mørk og farligere historie avdekkes.
Kapitlene er korte og handlings metta. Kapitlene avsluttes sånn at en bare må lese et til. Språket er meget bra. Miljø og plasser er bra beskrevet som får lesere dratt inn i boka og føle seg til stede i handlingen fra første side. Karakterene er bra og fremstår som levende og ekte på måten de blir fremstilt på. Personer vi kan kjenne oss igjen i. Handlingen er lagt til Haugesund området. Boka fremstår som både realistisk og troverdig i måten historien formidles på. For dette er desverre sånn mange har det innforbi husets fire vegger. Noe forfatteren får frem på en fin måte og med verdighet for de innvolverte. En får vite akkurat nok uten at det blir for detaljert. Resten klarer leseren fint å tenke seg til på egen hånd. Handlingen er linær. Vi følger to historier i boka. Hovedhistorien er selve etterforskningen og den andre er en mor som skriver en slags dagbok til sønnen. De lever i et forhold hvor mannen/faren er voldelig. Hvor vi får se hvor vanskelig det er å komme seg helt ut av et sånn forhold er og at de som utfører volden faktisk elsker de den utøves mot. Noe jeg vet alt om fra kjente. I Boka blir vi kasta rett inn i det før det blir noe roligere og vi følger etterforskningen, men spenning er det boka gjenom.
Nok en gang gang har jeg ligget som limt fast til sofaen med en av forfatterens bøker. Her blir det meste en skulle gjort satt på pause til boka er lest. Disse to bøkene i denne serien er helt etter min smak. Her får vi og sett hvor langt enkelte journalister er villige til å gå for å få en god sak og være først ut med en nyhets sak på nettet. Politi arbeidet i boka er meget bra fremstilt. Noe som mye av handlingen dreier seg om. Karakterene med sine personligheter er med på å gjøre boka bra, som når det blir tempratur og gnisiger mellom polititeamet og Kripos etter forskeren. Jeg liker også mixen mellom politi og mediadekning. Med disse to bøkene her legger forfatteren seg på en mørkere linje når ser på de tunge temaer i bøkene, men de er sterke og viktige temaer i begge bøkene. Tittelen står i grunnen meget godt til boka uten at jeg vil røpe det for mye om det. Forfatteren klarer å holde på leseren boka gjenom selv om løsningen ligger helt oppi dagen, så vil nok mange tenke feil. Synes plottet i boka er bra. Dette er ei bok en vil bli følelse messig berørt av, men jeg liker når det blir berg og dal bane kjøring med følelsene, og at en blir sittende å tenke etter at boka er lest. Ei bok som vil sitte i lenge etter at den lest. Denne noka måtte synke litt inn før jeg klarte og begynne på annmeldelsen av den. Boka vil passe for de fleste tross det den handler om. Jeg ser frem til neste møte med Gabriel Fjell og teamet hans. Selv om det er en tung og mørk historie forfatteren serverer oss lesere. Han blander fiksjon og virkelighet på en fin og god måte.
Jeg synes at dette er en av hans beste bøker til nå. Er du ute etter en krim som fremstår som realistisk og troverdige, og ikke minst spennende så er dette boka for deg. En god og velkompenert krimbok fra øverste hylle. En topp politikrim. Denne boka burde fått stemplet pagetuner. Her lander terningen stødig på tallet seks. Et perfekt valg til årets påskekrim og ei bok jeg anbefaler sterkt videre.
Elskede Emilie er en medrivende politikrim om hvordan løgnene kan være både ødeleggende og limet i en familie, om familiebånd som er skåret over, og om de mørkeste krokene av samfunnet og i menneskesinnet. Boken er den sjette i serien om Håkon Haakonsen, som Myriam H. Bjerkli har høstet gode kritikker og fått tre nominasjoner til Sølvkniven for.
En sensommerdag i Sandefjord bryter noen ungdommer seg inn i en container utenfor en matbutikk. Mens de ser etter mat de kan redde fra en unødig søppeldød, finner de et avhugget hode. Lokalavisene rapporterer sjokkert om hendelsen, men ingen er mer opprørt enn politioverbetjent Håkon Haakonsen: Han kjenner mannen. Frank Skår, enkemann og faren til Emilie Skår, en jente som fikk en tragisk fireårsdag da moren døde i en bilulykke. Når han nå skal overbringe nyheten om at hun har mistet faren også, oppdager de at den nå attenårige Emilie har forsvunnet.
Da den dødssyke Dagny får vite om sønnens død, kan hun ikke fortelle noe om hvor verken Emilie, eller resten av Franks kropp, befinner seg.
Om forfatteren:
Myriam H. Bjerkli (f.1963) er født i Tromsø. I dag er hun bosatt i Larvik, der hun jobber som forlegger, forfatter, oversetter, selger og frilansjournalist. Bjerkli har totalt skrevet ti bøker. Hun debuterte som krimforfatter i 2017 med Lille Linerle til strålende anmeldelser. Stella Polaris, som kom ut i 2019, var hennes første utgivelse på Capitana forlag. Deretter kom Djevelens yngel i 2020, Engelens fall i 2021 og Grønnøyd monster i 2022. For Grønnøyd monster har hun både vunnet krimprisen Sølvkniven og blitt nominert til Rivertonprisen.
Meg om boka:
Så er vi kommet til bok nummer seks om politioverbetjent Håkon Haakonsen. Dette er en serie jeg har blitt veldig begeistret for, til tross for de tunge, men viktige temaene i bøkene. Jeg håper denne også innfrir forventningene, for lista legges høyere for hver bok jeg leser. En kan trygt kalle bøkene hennes for slukebøker.
En gjeng ungdommer er på “Dumpster diving” for å redde mat fra å bli kastet. De bryter seg seg inn i en container utenfor en matbutikk i Sandefjord. Mens de leter rundt i containeren etter mat finner de et avhugget hode.
Det rystende funnet blir slått stort opp i lokalavisene. En opprørt politioverbetjent ankommer åstedet. Når han får se funnet, så vet han hvem den døde er.
Det er Frank Skår, enkemann og far til Emilie. Håkon kjenner familien fra før, for Emilie mistet moren sin da hun var fire år. Det skjedde i en tragisk bilulykke for fjorten år siden.
Når han nå drar for å overbringe dødsbudskapet til Emilie, er hun på sporløst forsvunnet. Franks mor, Dagny, ligger for døden på gamlehjemmet når hun får budskapet om sønnens død. Men hun kan ikke fortelle noe om Emilie, eller om hvor resten av Franks kropp er.
Det blir en meget sterk og vanskelig sak for Håkon. Hva skjedde med Frank?
Boka har korte og handlingsmetta kapitler. Her er det ikke mye utenomsnakk. Språket er enkelt og bra. Historien fortelles på en måte som drar leseren rett inn i handlingen og får en til å føle seg til stede i historien, akkurat som i hennes tidligere bøker. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene kommer vi bare overfladisk inn på, uten det ødelegger leseopplevelsen. Det er andre ting som gjør boka bra. Hovedhistorien er etterforskningen av mordet på Frank Skår, der vi hovedsakelig følger politiets arbeid. I tillegg får vi Iphone-notater som Emilie har skrevet. Der får vi et innblikk i hvem hun er og hva hun har gått igjennom.
Nok en gang taler forfatteren de svakeste i samfunnet sin sak, og hun gjør det på en verdig måte. Hun utleverer ikke for mye, men nok til at leseren kan tenke seg hva som har skjedd.
Det er et blytungt tema hun tar opp denne gangen også. Jeg vil ikke gå så mye inn på handlingen, men det er familieliv, misbruk og overgrep på det mørke nettet. Dette er ei bok som nok vil bli for sterk for noen lesere, men den er desto viktigere, for mange har det som Emilie der ute. Det som skjer blir heller ikke utbrodert, så selv om det er sterk kost, bør den være overkommelig for de fleste. Handlingen er lagt til Sandefjordtraktene, og innimellom får vi små drypp av saker vi kjenner fra media, samt en påminnelse om at forfatteren tidligere har solgt støvsugere.
Nok en gang har jeg hatt en fin lesestund med en av denne forfatterens bøker. Selv om det er sterke bøker, er de helt etter min smak. Dette er bøker som sitter i lenge etter at de er lest. Følelsene blir filleristet, og en føler sterkt med Emilie på alle måter. Selv om historien er fiksjon så fremstår den realistisk i måten den blir fortalt på. Vi har jo sett i nyhetene at mange har det som Emilie der ute.
Som med forfatterens andre bøker, måtte jeg også la denne få synke inn før jeg skrev anmeldelsen, Jeg ble tom og sittende å tenke over det jeg hadde lest, og trengte tid til å la det få synke inn.
Liker du krim bøker som fremstår realistiske, er dette ei bok for deg. Dette er ei bra og sterk slukebok, der sidene går av seg selv. Det er ei kort og effektiv bok med sine 288 sider, og det blir litt som chips-posen du åpna som du ønsket skulle vare lenger.
Ei bok jeg sterkt anbefaler videre! Leter du etter årets påskekrim bør denne inn på lista.
Så at forfatteren har vunnet heder og ære for den forrige boka si, både vunnet krimprisen Sølvkniven og er nominert til Rivertonprisen, er høyest velfortjent. Nå er det bare til å se frem til flere bøker om Håkon Haakonsen.
Les gjerne Tine Sundal og Bokbloggeren sine flotte annmeldelser av boka:
Gunvald Stolt-Lundh har jobbet seg opp til å bli en respektert bedriftseier og samfunnsstøtte i den vesle sørlandsbyen Tvedestrand. En oktoberkveld blir han funnet druknet i Tvedestrand havbad, og etter hvert blir det klart at dette ikke er en ulykke. Men hva slags mann var egentlig Gunvald Stolt-Lundh? Hvordan var familielivet bak de fire, herskapelige veggene på Epleviktangen? Og hvorfor måtte han dø? Journalist Emilie Engen i Stranna Blad strever med ettervirkningene av drapssaken hun dekket året før, og de dramatiske konsekvensene den fikk for henne. Den nye drapssaken gir henne noe annet å tenke på. Men snart blir hun innlemmet i andres vonde hemmeligheter, og det er ikke lenger like lett å holde andres, og egne, problemer på avstand.
Om forfatteren:
Siri Fossing (f. 1971) bor og jobber i Tvedestrand. Hun er journalist og har i mange år blogget om hverdagsmat. For fem år siden (2016) ga hun ut matboka «En bit av Sørlandet» sammen med Ida Monrad Haugen. Med romanen «Uten samtykke» debuterer hun som krimforfatter i 2021.
Meg om boka:
Etter å ha lest forfatterens gode debut bok <<Uten samtykke>> så jeg frem til å lese oppfølgeren den vanskelige andre boka som det så fint sies om det.
I
den vesle og rolige Sørlandsbyen Tvedestrand blir en mann funnet druknet i Tvedestrand. Det er den respekterte smafunnsstøtten og bedriftseiereb Gunnvald. Stolt-Lund som er funnet druknet. Det ser først ut som en ulykke med et tragisk utfall, men det blir etterhvert klart at det ikke er det. Det medfører en del spørsmål rundt Gunvald, som hvilken mann var han, hvordan var famillielivet innenfor de fire veggene på Epleviktangen der familien hans bodde? Men det viktigste er, hvorfor måtte han dø? Journalisten i lokalavisen Stranna blad sliter enda med ettervirkningene etter drapssaken hun dekket året før og konsekvensene den fikk for henne som søvn, vonde drømmer og demper angst og uro med piller og rus. Noe som igrunnen ikke er bra som en ansvarlig journalist. Men den nye drapssaken gir henne et pusterom fra det og andre ting å tenke på. Men det varer ikke lenge. Hun blir innlemmet i andres vonde hemmeligheter. Så det blir ikke lett når skal holde egne og andres problemer på avstand..
Boka har passe lange kapitler som har opptil flere cliffhangere. Jeg synes noen av kapitlene sluttet noe brått før neste startet. Så det ble litt sånn hva skjedde nå når jeg startet på neste kapittel. Som gjør at jeg ikke følte helt historien fløt bra nok. Språket er lett og ledig. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Vi kommer godt under huden på hovedkaraterene. Historien er linær. Historien i boka er fiksjon. Handlingen er linær. Handlingen i boka foregår i Tvedestrand.
Plottet i boka er bra synes jeg. Forfatteren lurer leseren med uventede vendinger underveis. Så her vil nok mange la seg lure. Så en får mange potensielle gjerningspersoner å tippe på? Vi får itillegg se hvordan det er å jobbe i ei lita lokal avis. Hvor journalistene har flere typer nyhets sjangere de jobber med. Her får vi tatt pulsen på hvordan det er å leve i en liten by og mange kjenner de fleste og noen har ting og skjule. Vi får også ta del i Emelie sitt privatliv uten at jeg synes det blir for mye. Jeg hadde nok ei fin lese stund med denne forfatteren. Hun holder fint på leseren boka gjenom, og det er spennende helt til siste side er lest. Selv om hun ikke akkurat finner opp kruttet på ny så er boka bra. En bra journalist krim.
Det er ikke jo ikke uten grunn at de kaller bok nummer to den vanskelige andre boka. Selv om jeg likte første boka bedre så er ikke dette noe dårlig bok. Den fortjener i aller høyeste grad å nå ut til flere lesere. For Siri er en mindre kjent forfatter som fortjener flere lesere enn det hun har til nå. Så jeg anbefaler begge hennes bøker videre. Vil du bevege deg bort fra bestselger listene når du vurderer årets påskekrim så er <<Skadedyr>> ei bok jeg anbefaler videre.
Den pensjonerte drapsetterforskeren Edgar bor på Sofienberg eldresenter. Hver dag besøker barnebarnet Elliot, som sitter i rullestol, bestefaren sin. Der ser de på film og spiser middag i kantinen sammen med Berit, eldresenterets hypokonder og konspirasjonsteoretiker, og Alma, norges første FBIutdannede profilskaper. På en av sine daglige rusleturer kommer Edgar over en åpen dør. På innsiden, i godstolen, sitter et lik i en merkelig posisjon. Hva har skjedd? Det som begynner som en morsom adspredelse fra hverdagens kjedsommelighet for de fire amatørdetektivene, ender fort opp i en ekte jakt. Et sted der ute finnes en virkelig morder …
Om forfatteren:
Tommy Ueland jobber som senioringeniør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Han er 45 år og bor i Tønsberg med kone, barn og hund. Han har tidligere gitt ut tre engelsk språklige bøker. Sofienborgmysteriet er hans første skjønnlitterære roman på norsk.
Meg om boka:
Første boka i en planlagt krim-feelgood serie. En sjanger som vi ikke har for mange av i Norge som skriver i. Alltid spennende med nye fortellerstemmer. I tillegg så er det jo flere norske som skriver krim med humor i nå fra Tønsberg.
Den tidligere draps etterforskeren Egdar bor nå på Sofienborg eldresenter, hvor også Berit som er notorisk hypokonder og konspirasjonsteoretiker og Alma som er norges første FBI utdannede profilskaper bor. Egdar får hver dag besøk av barnebarnet sitt Elliot som sitter i rullestol. De spiser middag sammen i kantina og ser film i sammen. Egdar er på en av sine daglige rusleturer i gangen på eldresenteret når han kommer over en kvinne som sitter i en merkelig posisjon i godstolen på rommet sitt. Da våkner den gamle etterforskeren i han. Hva har skjedd her? Hans gamle kollegaer sliter med å ta han på alvor i starten. Det som først bare var et morsomt avbrekk i en rolig og traust hverdag for de fire amatør dektektivene ender opp i en virkelig jakt på en morder.
Boka har korte handlingsmetta kapitler med cliffhangere. Språket er lett og boka er lettlest. Historien flyter bra så en bare vil lese videre. Det er lite utenom snakk. Miljø og plasser blir i passe mengde beskrevet som får leseren til å ville føle seg tilstede i handlingen. Karakterene er bra og står fint til storyen vi får servert. En kan ikke unngå å bli glad i de. Karakterene fremstår som ekte. En herlig gjeng eldre amatørdetektiver rett og slett. Historien er fiksjon. Handlingen er linær Heldigvis så skjer ikke sånn på gamlehjem rundt om i landet.
Forfatteren legger ut nok spor til å villede lesern opptil flere ganger og det er spenning til helt mot slutten hvor alt kommer for en dag. Jeg lot meg lure underveis, men ble etterhvert klar over hvem det var. Underveis i lesingen tok jeg meg selv i å le høyt opptil flere ganger. Så lattermusklene fikk trimmet seg. Jeg synes forfatteren kommer bra fra debuten og har skrevet ei bra, spennende og ikke minst humoristik bok. Han klarer på en fin måte og beskrive hvordan livet på et gamlehjem er og gjør karakterene levende i måten de blir fremstilt på. Boka vil passe til alle krimlesere da den er rimelig fri for det bisarre. Den vil nok itillegg slå ann hos de som ikke leser krim til vanlig er nå min meinig. Her er det lite politi involvert for de som ikke er så glad i det. Plottet er i tillegg bra. Jeg synes itillegg at sånne krim-feelgood bøker er perfekte innimelllom vanlig krim. Er du en av de som liker bøkene om Torsdagsmordklubben så har du her et norsk alterntaiv. Her er det også eldre hobbydektektiver i sving.
Jeg hadde ei fin lesestund sammen med gjengen på Sofienborg. Ei bok jeg til tider sleit med å legge i fra meg. Jeg synes og forfatteren blanserer fint mellom humor og spenning. At mesteparten av handlingen er lagt til et eldresenter er noe originalt. Det er jo en noe rolig krim så ikke forvent action og spenning i store doser. Synes også at lengden på boka var fin. Jeg ser frem til å lese flere bøker i serien. For dette likte jeg. Vil du ha litt snillere krim til påsken så har du et fint alternativ med denne boka her. En frisk og spennede debut bok med lattergaranti. Ei bok som jeg anbefaler videre.
Fakta:
Tittel: Sofienborgmysteriet Forfatter: Tommy Uland Forlag: Liv forlag Utgitt: 2023 Serie: 1