Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist “Tidsfikserne og Grunnloven”

Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist “Tidsfikserne og Grunnloven”

 

Forlaget om boka:

 

Om de ikke får ryddet opp i rotet til tidstyven, endres historien… 17. mai 1814 ble Norges Grunnlov undertegnet på Eidsvoll, men nå prøver Tidstyven å ødelegge alt sammen. Tidsfikserne Sigurd og Anne reiser tilbake i tid for å ordne opp, men klarer de å finne ut av ting, før det er for sent? Norges fremtid som en selvstendig nasjon står på spill!

 

Om forfatterne:

 

Frode Eie Larsen (Født 1973) er bosatt i Larvik. Han har gitt ut en rekke krimbøker med Eddie Stubb i hovedrollen. Han har også gitt ut “Mot & Mysterier” serien sammen med Dag Otto Lauritsen beregnet for barn 9-12 år. Tidsfikserne er en ny serie han har laget  sammen med illustratør Jenny Lindquist, beregnet på barn i alderen 5-9 år. Han vant krimprisen «Sølvkniven» for boka «Så ble det kaldt» i 2020

 

Jenny Lindqvist er en svensk illustratør, og har illustrert i boka om Tidsfiksern

 

Meg om boka:

 

Frode er en produktiv forfatter som skriver bøker for de fleste aldersgrupper, i tillegg til å være redaktør hos Liv forlag. Nå har han også kommet med bok for de fra ca. 7 år og oppover.

 

Sigurd og Anna er tidsfiksere som reiser tilbake i tid. De får en melding fra hovedkvarteret om at tidstyven har reist til Eidsvoll i 1814 for å tukle med grunnloven. Oppdraget dere blir å forhindre at dette skjer. Klarer de å hindre det før det er for sent?

 

Boka har fin lengde på kapitlene og flotte illustrasjoner som står fint til teksten. Språket passer fint til aldersgruppen det er beregnet for. Boka har også historiske korrekte fakta.

Er du ute etter ei lærerik bok, blandet med mystikk og spenning, så har du ei god bok å glede deg til. Den er flott å lese, enten sammen med foreldre eller alene, jeg tror både voksne og barn vil kunne lære noe underveis.

Boka begynner med presentasjon av tidsfikserne og verktøyene de har til hjelp, samt en kort presentasjon av forfatter og illustratør. Helt på slutten kommer en quiz, laget av forfatterens kone, Line, der svarene finnes i boka.

Jeg likte boka godt og ser i spenning frem til neste bok i serien. Jeg tror mange barn vil like den, og den er et fint julegavetips til leseglade barn. Er du ute etter en historie med historie og mystikk, er dette ei bok jeg anbefaler videre. Boka er både spennende og lærerik.

 

Fakta:

 

Forfatter: Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist

Tittel: Tidsfikserne og Grunnloven

Forlag: Zeppelin forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 78

Sjanger: Barn 6-9 år

Serie: 1

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

 

Lene Lauritsen Kjølner “Jul i Sandøsund”

Lene Lauritsen Kjølner “Jul i Sandøsund”

 

Forlaget om boka:

 

Sofie elsker livet som bokhandler og kaféeier på brygga i Sandøsund, der venninnen Linn hjelper til når hun ikke oversetter bøker. Da tante Agathe flytter til Spania og et kollektiv for kulturelle damer, gir hun bort den knirkete, gamle villaen sin i gave til Sofie. Hun kaster seg over julepynt, sylte, fattigmann og jule-yuccaer med god hjelp av faren og Marcel, som driver verdens hyggeligste hotell. Men hotellets nye kokk, Francois, får Sofies julehjerte til å banke i takt med Linns mandelhakking. Litt synd at Sofies raffe søster, Tilde, også liker ham. Francois har en fortid, men den mest spennende fortiden – og framtiden – kan ligge i plankene på Sofies nye hus.

 

Om forfatteren:

 

Lene Lauritsen Kjølner (f. 1962 på Nøtterøy) er en norsk forfatter som stort sett skriver i sjangeren feelgood- og hyggekrim. Hun stiftet i 2020 Fagervik forlag, oppkalt etter stedet der hun bor. Lene har bakgrunn fra reiseliv og flyselskap, i tillegg til to perioder som folkevalgt i Tønsbergs lokalpolitikk og fylkespolitikken i Vestfold. Hun har til nå skrevet 8 bøker i serien om Olivia Henriksen. Samt “Petra Pettersens perfekte plan – Åtte uker til jul”

 

 

Meg om boka:

 

Sofie elsker livet sitt som bokhandler og kaféeier på brygga i Sandøsund, hun får god hjelp av venninna si når hun ikke oversetter bøker. Ut av det blå får hun beskjed om at hennes 90 årige tante Agathe flytter til Spania, og Linn arver den gamle villaen hennes. Innimellom jobbing, flytting må hun i tillegg kaste seg over juleforberedelser med god hjelp av faren og Marcel som driver hotell i byen. Å en kokk på hotellet får hennes hjerte til å banke fortere,  hennes søster liker også han. Hvem vinner kampen. Et brev fra tanten som ikke kan åpnes før julaften kan forandre Sofies liv drastisk.

 

Dette er en jule feelgood roman med 24 kapitler. Her får vi alt vi kjenner fra hennes bøker om Olivia uteom krimdelen. Her er det kjærleik, humor, skråbblikk og sterke kvinner. Denne boka har 24 kapitler å passer perfekt som en lese julekalender. Kapitler er lange men fine å lese i julestria når en har mye annet å gjøre å mindre tid til lesing. Kapitlene er lange men vi får svarene på de utover i boka. Her følger vi en hektisk før julstid å alle juleforberedelser før roen senker seg på julaften. Det er et fargerikt persongalleri vi møter på mange måter å alle har sine ting. Vi kommer godt under husden på de. For min del ble enkelte partier noe langtrukket. Tror den boka nok vil fange mest kvinnelige lesere. Her får leseren det vi kjenner i fra Lenes bøker men bare i jule innpakning. Jeg digger humoren til Lene å lo godt underveis i lesingen. Ble litt vel mye baking for min del å noen litt langtrukne partier innimellom. Men denne vil nok falle i smak hos mange av Lenes lesere. En fin fin søt jule feelgood roman med masse humor, kjærleik, forviklinger og juleforberedelser. Ei bok med sine 24 kapitler som er perfekt jule lesing.

 

Fakta:

 

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner

Tittel: Jul i Sandøsund

Forlag: Fageevik forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 361

Sjanger: feelgood

Serie: 1

 

Boka er motatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4+

 

 

Malin Stensønes “Skyggejakt”

Malin Stensønes “Skyggejakt”

 

Forlaget om boka:

 

I tre år har Malin Stensønes fulgt politiets jakt på kriminelle nettverk. Kartellenes og gjengenes krig om narkotikamarkedene, grov utnyttelse av arbeidskraft og organiserte seksuelle overgrep mot barn er alle del av det organiserte kriminelle bildet. Nettverkene er multikriminelle, transnasjonale, profittmotiverte – og ekstremt voldelige. Likvideringen av journalisten Peter R. de Vries på åpen gate i Amsterdam i juli 2021 er bare ett av mange eksempler.

 

I et omvendt sporingsløp følger forfatteren politiets jakt på hovedmennene i et større nettverk bak innførsel av narkotika til Norge. Sporene følges via Danmark og Nederland til Spania, og derfra til Marokko. Forfatteren gir rystende skildringer av grov og alvorlig kriminalitet – og rapporterer her for første gang fra innsiden om politiets bruk av skjulte overvåkningsmetoder.

 

Om forfatteren:

 

Malin Stensønes (f. 1968) har en allsidig bakgrunn fra politikk og næringsliv. Hun debuterte som forfatter i 2012 med “På våre vegne. Soldatberetninger fra Afghanistan”, som fikk en svært god mottakelse.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens fjerde bok. Romanen fanget leselysten min med en gang jeg leste forlagets omtale av boka.

 

I tre år fulgte forfatteren politiets skjulte jakt på kriminelle nettverk. Det er ikke bare bare, når de kriminelle ligger et hestehode foran politiet selv om de har avansert utstyr til å utføre dette med. Dette er en kamp mot organisert krim, der vi også får vi se hvor politiet må prioriteres ut fra de ressursene de har. Det er en nesten håpløs kamp mot narkotika, pedofile nettverk og annen alvorlig kriminalitet. Skjult overvåking brukes mot flere typer kriminalitet, og vi får høre hvilke regler politiet må forholde seg til, og hvordan en informant skal behandles. Det er en vanskelig balansegang, hvor går grensen?

I boka er vi innom flere saker, deriblant operasjon Hubris som startet i april 2018, mot et nettverk som smuglet store mengder narkotika til Norge. Denne saken blir brukt i boka som et eksempel på hvordan politiet jobber i det skjulte. Her følger vi narkotikaen fra Norge til Danmark, Nederland, Spania og til slutt Marokko, der vi får en status på operasjon Hubris, og både penger og narkotika blir beslaglagt. Romanen gir et innblikk i kyniske, kriminelle nettverk. Vi får også høre hva to profilerte advokater mener om politiets arbeid. Vi er også innom to meget kjente saker i boka, og får ta del i en brutal virkelighet og politiets kamp.

 

Boka er skrevet i et lett språk som passer alle. Kapitlene er litt lange, men de står fint til historiene som fortelles. Jeg ble raskt slukt inn i lesingen. Dette er ei bra bok sakprosabok som passer til krimlesere også, kall det gjerne true crime. 

Jeg synes boka var veldig interessant og lese, den gir et fint innblikk i politiets arbeid mot alvorlig kriminalitet. Dette er rett og slett ei spennende sakprosabok.

Politiet blir jo stadig kritisert for sitt arbeide, men jeg tror mange vil se på det med litt andre øyne etter å ha lest denne boka. Politiet har mange regler og lover de må forholde seg til for å utføre denne typen etterforskning, og de må hele veien ta hensyn til liv og død.

Dette er ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Malin Stensønes

Tittel: Skyggejakt

Forlag: Aschehoug

Format: E-bok

Sjanger: sakprosa/true crime

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Siri Fossing “Uten samtykke”

Siri Fossing “Uten samtykke”

 

Forlaget om boka:

 

Våren er kald og sommeren lar vente på seg i den døsige sørlandsbyen Tvedestrand. Men både befolkningen og lokalavisa våkner til liv når en kvinne blir funnet drept. Politiet har få spor å gå etter, og etterforskningen er tidkrevende. Etter hvert får politiet flere alvorlige hendelser på bordet. Journalist Emilie Engen i Stranna Blad har flyttet hjem fra Oslo. Hun sliter med å finne fotfeste i sin nye tilværelse. Når avisa får en drapssak å dekke, går hun sine egne veier for å finne svarene på hva som har skjedd i skyggesidene i byen sin. Men det er vanskelig å se hva og hvem som skjuler seg i det mørkeste mørket.

 

Om forfatteren:

 

Siri Fossing (f. 1971) bor og jobber i Tvedestrand. Hun er journalist og har i mange år blogget om hverdagsmat. For fem år siden (2016) ga hun ut matboka «En bit av Sørlandet» sammen med Ida Monrad Haugen. Med romanen «Uten samtykke» debuterer hun som krimforfatter.

 

Meg om boka:

 

Journalist Emilie Engen har flyttet hjem til Tvedestrand, men hun sliter med å finne sin plass i hjembyen. Da lokalavisa får en drapssak å dekke, går hun egne veier for å finne ut hva som har skjedd. Hun beveger seg i skyggesidene i byen, for å finne ut hva som skjuler seg i mørket. Hva skjuler personene i den lille, rolige og gjennomsiktige sørlandsbyen, der alle vet alt om alle? Ingen vil tro det verste om naboer og venner, men etterhvert skjer det flere alvorlige ting i den lille idylliske byen.

 

Dette er en lettlest bok med et lett språk. Kapitlene er akkurat passe lange og handlingsmetta. Vi blir i passe kjent med personer, miljø og plasser.

Forfatteren legger ut opptil flere løse tråder, før alt samles og kommer for en dag til slutt. Er du ute etter en krim hvor det ikke er så mye politietterforskning, så er dette ei perfekt bok. Her er det journalisten sin graving i saken som står i fokus. Romanen er ganske fri for brutale ting, mest å regne som en kosekrim, så den vil nok passe de fleste. Handlingen er lagt til Tvedestrand,

 

Boka var lettlest og spennende, og Siri er en debutant det er verdt å lese. Jeg koste meg i hvert fall med dette nye bekjentskaper her. Jeg synes forfatteren kommer bra fra debuten, og håper på flere bøker. Denne passet perfekt når hodet ikke var helt i lesemodus.

 

Terningen lander på en femmer. Boka er en lettbeint og spennede kosekrim

 

Fakta:

 

Forfatter: Siri Fossing

Tittel: Uten samtykke

Forlag: Pagina

Antall sider:

Sjanger: Journalistkrim

 

Boka er mottatt som pdf fil av forlaget

 

Terningkast 5-

 

John Unsgård “Av dyr er du kommet”

John Unsgård “Av dyr er du kommet”

 

Forlaget om boka:

 

En sterk kriminalroman der handlingen i nåtid skjer i Arendal, med et historisk bakteppe fra Afrika. Boken ripper opp i den nordiske dårlige samvittigheten knyttet til slavehandel og diskriminering, samtidig som den også er en spissformulering knyttet til dagens karismatiske menigheter. Forfatteren er utdannet biolog, og han henter fortellingen sin fra sin omfattende fagkunnskap innen genetikk og adferdspsykologi vevd sammen med darwinismen i en forrykende triller om bestialske drap, egeninteresser, kjærlighet, hat og kamp om rettferdighet.

 

Om forfatteren:

 

John Unsgård (f. 1966) er opprinnelig fra Lillehammer og utdannet biolog fra UiO. Unsgård jobber til daglig med vannressursforvaltning og bor i Grimstad. Han har vært redaktør i flere forlag med utgivelser innen realfag, naturforvaltning, jakt, sportsfiske og hund. Han har illustrert et hundretalls bøker, arbeidet som oversetter og skrevet et stort antall artikler. «Av dyr er du kommet» er hans 12. bok som forfatter.

 

Meg om boka:

 

Da har jeg fått lest nok ei bok av en av høstens krimdebutanter, selv om forfatteren har gitt ut mange bøker og har en variert bakgrunn innen litteratur. Denne boka har han brukt noen år på, før den nå ble utgitt.

 

Boka starter med at nittini år gamle Evelyn blir funnet drept på utsiden av huset sitt. Ikke lenge etter blir en person påkjørt og drept, og sammen med ham finner de et skrin med beinrester og et manuskript som tilhørte den drepte. Drapet på Evelyn ble dermed raskt oppklart, den påkjørte må stå bak drapet. Men er det virkelig sånn?

Evelyn var Evens grandtante og den i slekta som sto henne nærmest. Even bestemmer seg for å finne ut hva som skjedde med henne.

 

Språket er forsåvidt godt, og kapitlene er passe lange. Vi blir godt kjent med personer, plasser og miljø, egentlig i overkant mye, etter min smak. Boka foregår i nåtid, men har også og et historisk bakteppe fra Afrika på slutten av 1800-tallet. Fortidshistorien og nåtidshistorien veksler i kapitler utover i boka.

Boka begynner litt forvirrende, før en får tak i handlingen og historiene som fortelles utfyller hverandre. Handlingen knyttes opp mot en karismatisk menighet, og det dukker opp flere potensielle gjerningspersoner underveis, slik at leseren har flere kandidater å forholde seg til. Gjerningspersonen er godt kamuflert, så jeg ble tatt på sengen der.  Det er en rekke sidehistorier i romanen. Det hoppes mye underveis, noe som gjør at det kan være vanskelig å følge handlingen og holde fokus. Forfatteren bruker har noen unødvendige metaforer og klisjeer, og blir ofte noe overforklarende. Boka kunne også gjerne vært kortere. Historien som fortelles er ren fiksjon, men dette er en thriller som inneholder mye. Bestialske drap, egeninteresser, hat, rettferdighet, samt en liten dose kjærlighet.

 

Dette er en thriller som skiller seg ut, og selv om det langt fra er den beste jeg har let, så er det en godkjent debut. Jeg ser frem til fortsettelsen og gir den en firer på terningen.

 

Fakta:

 

Forfatter: John Unsgård

Tittel: Av dyr er du kommet

Forlag: Gaveca

Antall sider: 465

Sjanger: Krim

 

Boka er mottatt som pdf-fil fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Tuva Tovslid “Å galoppere på stranda”

Tuva Tovslid “Å galoppere på stranda”

 

Forlaget om boka:

 

17-årige Mia er i Irland på ferie med familien, men alt hun vil er å ri hesten Hunter, bli kjent med Cody, jenta som skal arve stallen, og Aran, gutten som jobber der. Men Hunter er ikke lenger en trygg hest å ri. Eieren hans holder på å ødelegge ham, Cody har ikke lyst til å eie en stall, og Aran tror at han aldri kan bli noe mer enn en stallgutt. “Å galoppere på stranda” handler om å finne ut hva du vil, og å tørre å gjøre det, selv om det er skummelt.

 

Om forfatteren:

 

Tuva Tovslid (f. 1988) er oppvokst i Skien, hvor hun bor med sine to sønner og mann. Hun har en mastergrad i psykologi, og driver et personlig foretak som vever. Tovslid debuterte i 2018 med romanen “Djevelhogget” på Liv forlag. “Å galoppere på stranda” er hennes andre roman.

 

Meg om boka:

 

Denne gangen har jeg lest ei ungdomsbok. Dette er forfatterens andre bok som er beregnet for barn / ungdom i alderen 12-16 år.

 

Boka starter med at Mia ankommer Irland hvor hun er på ferie med familien sin. Første dag stopper hun ved en stall og ser en hest som ikke blir bra behandlet. Der treffer hun også på Cody som skal arve stallen, og Aran som jobber der. De blir raskt venner.

Hun blir invitert til å komme å ri dagen etterpå, noe hun ikke er helt klar for etter en rideulykke hjemme i Norge. Men hun tilbringer etter hvert mer og mer tid i stallen, noe foreldrene ikke er så begeistret for i starten. de er tross alt på ferie. I tillegg er de opptatt av at hun må tenke på utdanningen hun skal ta etter videregående.

 

Boka har passe langer kapitler, og vi blir godt kjent med både de involverte personene og miljøet. Det er nesten så en kan kjenne hestelukta. Boka handler om hest, men den har også et viktig budskap. Dette er en vakker og fin historie om å våge å følge drømmene sine, om forventningspress og muligheter, og ikke minst om å gå utenfor komfortsonen, å våge å gjøre det du vil selv, om det kan virke skummelt. En dose kjærlighet blir det også.

Dette er ei bok som både ungdommer, og voksne som har ungdom i hus, vil kjenne seg igjen i. Det forfatteren tar opp i boka, har det vært mang en krangel om rundt om i Norges land.

Romanen kan derfor fint leses av foreldre også, det kan gjøre det lettere å forstå ungdommen i huset. Jeg kan selv til tider kjenne meg igjen i Mia når hun er i opposisjon mot foreldrene sine.

 

Jeg synes forfatteren har skrevet ei fin bok rundt alle valgene ungdommen må ta, hva man skal gjøre framover, utdanning og drømmer. Dette er også ei perfekt bok for de som liker hest. Er du ute etter ei vakker, fin og god bok med et viktig tema, og i tillegg er glad i hest så er dette ei perfekt bok for deg.

 

Fakta:

Forfatter: Tuva Tovslid

Tittel: Å galoppere på stranda

Forlag: Liv Forlag

Utgivelsesår:2021

Sjanger: Ungdomsroman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Audun lillestølen “Ild”

Audun Lillestølen “Ild”

 

Forlaget om boka:

 

Når flammene legger seg etter brannen, finner man det forkullede liket av et trofast medlem av menigheten. Pastoren i menigheten tiltales for drap, og han ber sin svigersønn, advokat Max Werner, om å forsvare seg. Arbeidet med saken sender Max ut på en ytre og en indre reise, hvor alt settes på spill – ikke bare hans forståelse av skyld og straff etter dødsbrannen, men også forståelsen av konsekvensene ved å kvele eller å nyte lidenskapens ild.

 

Om forfatteren:

 

Audun Lillestølen (f. 1965), er bosatt i Oslo, og debuterer som skjønnlitterær forfatter med romanen «Ild.» Han er en profilert advokat med møterett for Høyesterett, og har prosedert en lang rekke sivile saker og straffesaker for domstolene. Han er også låtskriver, vokalist og gitarist i bandet De Unevnelige.

 

Meg om boka:

 

Audun Lillestølen er en av høstens debutanter innen krimsjangeren. Når det kommer til debutanter, så er jeg ikke sen om å snu meg rundt å få lest.

 

Boka begynner med at Max Werner blir bedt av sin svigerfar, som er pastor i en menighet, om å forsvare seg mot en drapstiltale, etter at politiet fant det forkullede liket av en av menighetens medlemmer. Dette er et oppdrag Max ikke er helt fortrolig med å ta på seg, og han sliter i tillegg med ekteskapet sitt. Det avdekkes etter hvert mørke hemmeligheter. Bundet av taushetsplikten som advokat, sendes Max ut på en ytre og indre reise hvor forståelse av rett og galt blir satt på prøve.

 

Kapitlene i romanen er korte. Historien fortelles i jeg-form, der det veksles mellom forskjellige personer. Boka er skrevet i et godt og lett språk, og vi blir akkurat passe kjent med personene i boka. Handlingen foregår i Fredrikstad.

Dette er mer en spenningsroman enn en krim, synes jeg. Her er det verken tempo eller action, men vil du ha en bok som er kjemisk fri for bisarre og brutale beskrivelser, så er dette kanskje ei bok for deg. Her er det heller ingen politietterforskning, utenom advokaten Max og hans jobb. Handlingen fokuserer mer på spenningen mellom menneskene, og lidenskap.

Jeg satt og venta på krim, spenning og action, men det kom aldri, men den står seg nok som en spenningsroman, selv om den er veldig annerledes enn andre bøker jeg har lest også innen den sjangeren. For meg ble det noe langdrygt etter hvert, og jeg ble derfor ikke helt slukt inn i den.

Dette er nok ei bok som de som ikke leser krim til vanlig vil like, selv om den ikke helt traff meg. Slik er det jo noen ganger, men les selv og avgjør om dette er ei bok for deg eller ikke!

 

Fakta: Audun Lillestølen

Tittel: Ild

Forlag: Ørn forlag

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Advokatkrim

 

Boka er mottatt som pdf fil av forlaget

 

Terningkast 4-

 

Mari Ann Aulestad “Hun reiste alene”

Mari Ann Augestad “Hun reiste alene”

 

Jeg setter Dumas tilbake og finner en ny tittel. “Til mitt barnebarn”, står det utenpå med gullbokstaver. Mor fikk den av Rakel til jul ett år. – Den er tom, men meningen er at du skal skrive ned din historie, mormor, sa Rakel ivrig. Mor smilte til Rakel og holdt bokgaven inntil brystet. Hun kommer aldri til å skrive, tenkte jeg. Ikke ett eneste ord.

Med sirlige bokstaver, har hun fylt boken. Side opp og side ned. Skjønnskriften hennes griper tak i meg med elegante linjer og fører meg inn i en historie jeg aldri visste hun bar på.

 

Om forfatteren:

 

Mari Ann Augestad er født i 1963. Hun startet sitt utdannelsesløp med matematikk og kjemi på Blindern, tok lærerutdannelse i Volda og videreutdannet seg til sosiallærer og teaterpedagog på 80-tallet.

 

I 2018 debuterte hun med romanen “Tre kvinner”. Augestad er oppvokst og bosatt i Ski.

 

Augestad er en helt ukjent forfatter for meg, og jeg var forberedt på at dette kanskje ikke var helt min type bok, men jeg startet lesingen med åpent sinn.

 

Boka begynner med at Rakels bestemor dør og vi følger begravelsen. Når Rakels mor rydder ut etter bestemoren finner de en bok. Overraskelsen blir stor når de skjønner at bestemoren har skrevet sin historie i den. En historie som ingen visste at hun bar på.

Mer kan jeg ikke fortelle, for da røper jeg for mye av handlingen.

 

Boka har korte og handlingsmettede kapitler. Språket er enkelt og godt. Dette er ei lettlest og kort bok, der vi får ta del i både følelsene og tankene hos de involverte personene.

Jeg synes det er historien som bestemoren skrev ned i boka, som bærer boka. Bestemoren sin historie, på godt og vondt. De fleste av oss har vel noe vi skjuler for våre nærmeste, noe som aldri er blitt sagt?

Som leser kan man ikke annet enn å føle med de involverte, og håpe på det beste.  Dette er en sår, vakker og skjønn liten kortroman, om savn og sorg. Jeg ble i grunnen positivt overrasket og likte den godt, selv om den ikke når helt til topp. Jeg har lest endel kortromaner tidligere, som sier mye på få sider, akkurat som denne. Jeg tror likevel denne boka mest vil falle best i smak hos kvinnelige lesere.

 

Fakta:

 

Forfatter: Mari Ann Augestad

Tittel: Hun reiste alene

Forlag: Liv Forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 157

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Mari Ann Aulestad “Hun reiste alene”

Mari Ann Augestad “Hun reiste alene”

 

Jeg setter Dumas tilbake og finner en ny tittel. “Til mitt barnebarn”, står det utenpå med gullbokstaver. Mor fikk den av Rakel til jul ett år. – Den er tom, men meningen er at du skal skrive ned din historie, mormor, sa Rakel ivrig. Mor smilte til Rakel og holdt bokgaven inntil brystet. Hun kommer aldri til å skrive, tenkte jeg. Ikke ett eneste ord.

Med sirlige bokstaver, har hun fylt boken. Side opp og side ned. Skjønnskriften hennes griper tak i meg med elegante linjer og fører meg inn i en historie jeg aldri visste hun bar på.

 

Om forfatteren:

 

Mari Ann Augestad er født i 1963. Hun startet sitt utdannelsesløp med matematikk og kjemi på Blindern, tok lærerutdannelse i Volda og videreutdannet seg til sosiallærer og teaterpedagog på 80-tallet.

 

I 2018 debuterte hun med romanen “Tre kvinner”. Augestad er oppvokst og bosatt i Ski.

 

Augestad er en helt ukjent forfatter for meg, og jeg var forberedt på at dette kanskje ikke var helt min type bok, men jeg startet lesingen med åpent sinn.

 

Boka begynner med at Rakels bestemor dør og vi følger begravelsen. Når Rakels mor rydder ut etter bestemoren finner de en bok. Overraskelsen blir stor når de skjønner at bestemoren har skrevet sin historie i den. En historie som ingen visste at hun bar på.

Mer kan jeg ikke fortelle, for da røper jeg for mye av handlingen.

 

Boka har korte og handlingsmettede kapitler. Språket er enkelt og godt. Dette er ei lettlest og kort bok, der vi får ta del i både følelsene og tankene hos de involverte personene.

Jeg synes det er historien som bestemoren skrev ned i boka, som bærer boka. Bestemoren sin historie, på godt og vondt. De fleste av oss har vel noe vi skjuler for våre nærmeste, noe som aldri er blitt sagt?

Som leser kan man ikke annet enn å føle med de involverte, og håpe på det beste.  Dette er en sår, vakker og skjønn liten kortroman, om savn og sorg. Jeg ble i grunnen positivt overrasket og likte den godt, selv om den ikke når helt til topp. Jeg har lest endel kortromaner tidligere, som sier mye på få sider, akkurat som denne. Jeg tror likevel denne boka mest vil falle best i smak hos kvinnelige lesere.

 

Fakta:

 

Forfatter: Mari Ann Augestad

Tittel: Hun reiste alene

Forlag: Liv Forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 157

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Mari Ann Aulestad “Hun reiste alene”

Mari Ann Augestad “Hun reiste alene”

 

Jeg setter Dumas tilbake og finner en ny tittel. “Til mitt barnebarn”, står det utenpå med gullbokstaver. Mor fikk den av Rakel til jul ett år. – Den er tom, men meningen er at du skal skrive ned din historie, mormor, sa Rakel ivrig. Mor smilte til Rakel og holdt bokgaven inntil brystet. Hun kommer aldri til å skrive, tenkte jeg. Ikke ett eneste ord.

Med sirlige bokstaver, har hun fylt boken. Side opp og side ned. Skjønnskriften hennes griper tak i meg med elegante linjer og fører meg inn i en historie jeg aldri visste hun bar på.

 

Om forfatteren:

 

Mari Ann Augestad er født i 1963. Hun startet sitt utdannelsesløp med matematikk og kjemi på Blindern, tok lærerutdannelse i Volda og videreutdannet seg til sosiallærer og teaterpedagog på 80-tallet.

 

I 2018 debuterte hun med romanen “Tre kvinner”. Augestad er oppvokst og bosatt i Ski.

 

Augestad er en helt ukjent forfatter for meg, og jeg var forberedt på at dette kanskje ikke var helt min type bok, men jeg startet lesingen med åpent sinn.

 

Boka begynner med at Rakels bestemor dør og vi følger begravelsen. Når Rakels mor rydder ut etter bestemoren finner de en bok. Overraskelsen blir stor når de skjønner at bestemoren har skrevet sin historie i den. En historie som ingen visste at hun bar på.

Mer kan jeg ikke fortelle, for da røper jeg for mye av handlingen.

 

Boka har korte og handlingsmettede kapitler. Språket er enkelt og godt. Dette er ei lettlest og kort bok, der vi får ta del i både følelsene og tankene hos de involverte personene.

Jeg synes det er historien som bestemoren skrev ned i boka, som bærer boka. Bestemoren sin historie, på godt og vondt. De fleste av oss har vel noe vi skjuler for våre nærmeste, noe som aldri er blitt sagt?

Som leser kan man ikke annet enn å føle med de involverte, og håpe på det beste.  Dette er en sår, vakker og skjønn liten kortroman, om savn og sorg. Jeg ble i grunnen positivt overrasket og likte den godt, selv om den ikke når helt til topp. Jeg har lest endel kortromaner tidligere, som sier mye på få sider, akkurat som denne. Jeg tror likevel denne boka mest vil falle best i smak hos kvinnelige lesere.

 

Fakta:

 

Forfatter: Mari Ann Augestad

Tittel: Hun reiste alene

Forlag: Liv Forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 157

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4