Gerhard V. Sund “Et kryss for døden”

Gerhard V. Sund “Et kryss for døden”

Snipp, snapp, snute – du er ute …» 
Hvordan skal politimannen Torgeir Svendsen tolke barnereglen som står i brevet han mottar en dag på politikammeret? 
Samme dag blir det meldt om en forsvinning av en tenåringsjente. Svendsen og kollega Edvardsen blir satt på saken, som etter hvert utvikler seg til en jakt av uante dimensjoner …
Er det en sammenheng mellom brevet og forsvinningen? Hva betyr de fem kryssene nederst på brevet? Er det en forbindelse mellom dette og Svendsens politifortid – eller kanskje hans tid i Forsvarets Spesialkommando? Og hvor kommer Svendsens bror inn i bildet?

Gerhard V. Sund (f. 1965) bor i Stavanger. Han har foreløpig gitt ut fem bøker. I tillegg har han skrevet musikal, teater og revy stykker.

Bokas hovedperson er den tidligere spesialsoldaten Torgeir Svendsen, som nå jobber som politimann. Det skjer en rekke mord i Stavanger på tenåringsjenter, samtidig som han mottar mystiske brev. Han og kollega Edvardsen blir satt på saken, men de famler lenge i blinde.

Dette var en bok jeg bare måtte lese, siden det sto at det var en Stavangerkrim. Men jeg ble dessverre skuffa, dette er faktisk en av de dårligere bøkene jeg har lest så langt i år. 
I første halvdel av boka, skjer det ikke stort, det meste går på repeat, nye mord og nye brev, men først mot slutten blir det litt action. Noe av det jeg likevel likte med boka er at jeg hele tiden kjente meg igjen, siden boka foregår i Stavanger. Det er jo kjekt for oss som er kjent i byen. 
Boka er lettlest og ble lest ut på en kveld. Den inneholder lite bisarre og rå ting, og det kan godt hende at andre vil like boka bedre enn meg, men for meg ble den for kjedelig. Jeg anbefaler den derfor egentlig ikke videre, men les likevel gjerne og avgjør selv. Den traff riktignok ikke meg, men kanskje du liker den bedre.

Terningkast 3

Ulf Bertil Sende “Gille”

Ulf Bertil Sende “Gille”

Høsten har meldt sin ankomst, gradestokken viser 3 pluss, vinden er bitende kald.
En slik dyster morgen finner en tilfeldig turgåer et kvinnelik flytende i sjøkanten. Kvinnen er ille tilredt
Kriminalpsykolog Linda Buggeson settes på saken. Lite aner hun disse morgentimene på vei i bil fra Trondheim hva som venter av uhygge i dagene som kommer. Flere ofre dukker opp, men det er tilsynelatende ingen fellesnevner mellom dem. Saken er på alles lepper, og ugjerningens brutalitet ryster selv de mest garvede politibetjenter. Hvem er denne ukjente gjerningsmannen og hva er motivet?
Med Linda i spissen rulles saken opp. Svarene hun finner er mulig like tragiske som mordene.

Ulf Bertil Sende (f. 1962) er utdannet fysioterapeut. Han har alltid likt å skrive. Boken “Gille” er hans første utgivelse.

Boka hovedpersonen er kriminalpsykolog Linda Buggeson som jobber i en ganske ny avdeling hos Kripos. Hun er en sammensatt person det alltid skjer noe rundt. Handlingen foregår for det meste i Steinkjer.
Vi blir godt kjent med personene i boka, og den er delt opp i passe lange kapitler. Handlingen er litt rå og brutal, og det er mulig de sarteste krimlesere synes den er for rå. Boka har et bra tempo, og jeg ble overrasket over slutten, den så jeg ikke komme.  Boka er en krim-thriller som inneholder en god dose samfunnskritikk. Den tar for seg temaer som menneskeskjebner, samfunnsansvar og relasjoner, og hvorfor handler folk som de gjør?
Jeg likte både temaet og boka veldig godt og anbefaler den videre. Det er ei lettlest og godt skrevet bok med bra tempo og mye spenning, og selv om det er ren fiksjon, er den også svært troverdig.
Ulf Bertil Sende er foreløpig en mindre kjent forfatter, men jeg håper han etter hvert når ut til flere lesere rundt om i Norges land. Jeg ser frem til neste bok fra forfatteren
Boka er et leseeksemplar fra forlaget.

Terningkast 4+

 

Peter May “Ualminnelige Mennesker”

Peter May “Ualminnelige Mennesker”

Paris. Et gammelt mysterium. Det er midnatt, og en desperat mann søker tilflukt i en kirke. Der forsvinner alle spor av den briljante læreren Jacques Gaillard. I ti år har ingen sett eller hørt fra ham. Nye metoder. Den tidligere kriminalteknikeren, professor i biologi Enzo Macleod, har inngått et veddemål han ikke har råd til å tape. Ved hjelp av ny forskning, og uten å ta hensyn til det franske byråkratiet, skal han løse sju av de mest kompliserte mordsakene i Frankrikes historie. Ferske spor. Dypt nede i katakombene under Paris avdekker han spor som er lagt ut til ham, og mens han nærmer seg morderen, oppdager Enzo at han selv er utpekt som det neste offeret

Dette er første boka i Peter Mays Enzo-filene. Denne serien er skrevet før Lewis-trilogien men utgitt i Norge etter den. Bokas hovedperson er den tidligere kriminalteknikeren, professor i biologi Enzo Macleod, som har flyttet fra Skottland til en by i Frankrike. Her inngår han et veddemål han ikke har råd til å tape. Han skal klare å løse syv uoppklarte saker. For å få det får han hjelp av en journalist som har dekket de syv verste drapsgåtene i Frankrike, mot at han eksklusivt får skrive og det Enzo finner ut. Forfatteren tar oss med på kryss og tvers i Paris, og ned i katakombene. 
Liker du Da-Vinci koden, er dette antagelig ei bok for deg. Boka har et flott persongalleri, men det kan bli i overkant mye beskrivelser av gater og steder, samt vel mye franske ord, siden er et språk jeg ikke kan noe av. Boka er ellers like velskrevet som vi kjenner forfatteren i fra tidligere utgitte bøker. 
Alt i er dette ei leseverdig bok, dersom du liker kodeknekkekrim. Jeg anbefaler den derfor videre, men mange som likte Lewis trilogien vil muligens bli litt skuffet, siden denne som er noe helt annet. Jeg tror Peter May er en forfatter som du enten liker eller ikke liker, og selv sleit jeg med Lewis- trilogien. 
Terningen lander på en sterk firer.
Terningkast 4+

Tone B. Bergflødt “Farfars Skrin”

Tone B. Bergflødt “Farfars skrin -en oppvekst i skyggen av NS”

Dette er fortellingen om farfar, pappa og sønnedatteren på en gård på Østlandet. Den ytre handlingen i boka er barnebarnets vei til forståelse. Etter at forfatteren fant et skrin med brev fra krigens dager, går hun i farfarens fotspor i forsøk på å forstå hans livsvalg. Hvorfor vervet han seg i NS? Hvorfor valgte han taushet i ettertid, men allikevel å ta vare på innholdet i skrinet?

Tone B. Bergflødt er født i 1962. Etter å ha jobbet i bank til hun var 35 år, kom hun tilbake til Lier og overtok odelsgården sammen med sin mann. «Farfars skrin – i skyggen av NS» er hennes første bok.

Temaet i boka er de som valgte feil side i krigen, og skammen og tausheten etterpå. Her møter vi forfatterens jakt på forsoning og forståelse av det hun fant da hun åpnet farfars skrin. Et skrin som ikke hadde vært åpnet siden krigens dager. Hun forteller en sterk historie om da hun selv ble utbrent og ønske om å finne ut av fortidens traumer, fysiske og psykiske senskader som på grunn av skammen også rammet neste generasjon. 
Det er en viktig historie, mange har lidd under straffa de fikk etter krigen. Mange brente dessverre også papirer på slutten av krigen, for å skjule sporene.  Mye dokumentasjon har derfor gått tapt for ettertiden. 
I boken ser vi hvorfor farfaren og andre i bygda tok det valget de gjorde, drevet av frykten for bolsjevikene skulle komme og ta fra dem jorda deres. På bygda fant de fort forsoning etter krigen, mens andre plasser i landet måtte de leve med skammen hele livet. Boka inneholder også brev onkelen onkelen sendte fra østfronten.
Jeg likte boka veldig godt, men første del ble det litt vel mye fokus på egen slekt. Det er likevel en viktig del av krigshistorien forfatteren forteller, belyst på en bra måte slik at en lettere kan forstå valgene de tok, utfra den informasjonen de fikk på den tiden. 
Forfatteren har skrevet en sterk historie, funnet svar og forsonet seg med de valgene farfaren tok, og de konsekvensene det fikk for etterkommerne. Det er bra det ikke blir tiet i hjel, for mange fra begge sider ville ikke snakke om det de opplevde under krigen. 
Boka er lettlest og leses rett frem
Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

Terningkast 4+

Ole J. Andersen “Fanget i englestøv-nettet”

Ole J Andersen “Fanget i englestøv-nettet”

Romanen tar i all hovedsak for seg 1990-tallet da kosovo-albanerne sto for mye av narkotikainnførselen og omsetningen i Oslo-området. Etter hvert spredde dette seg til de nærliggende distrikter og bygder. Midt oppe i denne harde og tragiske utviklingen jobbet både politietterforsker og privatpersonen, Koivo. Koivo har akkurat gått av med pensjon da han får et oppdrag fra kriminalsjef Håkonsen. Etter en tvilsom overtalelse, får han et mistenkelig dødsfall å bryne seg på. Fra rimelig oversiktlige forhold i lokalsamfunnet, og få alvorlige straffesaker, kobles den lokale kriminaliteten opp mot hovedstaden og grensesprengende, organisert kriminalitet. Også denne gangen kommer hovedpersonen ut i hardt vær. Til tross for en problematisk forsvarer, egenrådig og maktsyk politijurist og en taus tiltalt hovedmann, løser saken seg til slutt. Dog ikke på en tradisjonell måte, og ikke uten flere harde sverdslag. Koivo får hjelp fra uventet hold. I visse kretser er det vanskelig å løpe fra fortiden, og det kan bli katastrofalt i slike miljøer.

Ole J Andersen har jobbet som politi og leder i over 40 år med narkotika som spesialområde. Dette er hans sjette bok. Han skriver nært opp mot virkeligheten om ting han og kollegaer har opplevd i tjenesten, blandet med litt fiksjon for spenningens skyld. 
Også denne gangen er det den pensjonerte etterforskeren Koivo som er bokas hovedperson. Han er av den gamle typen etterforsker, han er både etisk og prøver å forstå de kriminelle. Her får vi høres alle de involverte sin historie, både den rusavhengige, offeret og politiets. Vi får også et godt innblikk i politiets møysommelig arbeid i oppklaring av en sak.
De som forventer ei bok med mye tempo og action vil nok bli skuffet, for dette er realistisk og troverdig historie om hvordan politiet og rusavhengige har det i hverdagen. 
Jeg synes forfatteren har skrevet nok ei god bok om rus og kriminalitet og jeg liker bøkene hans veldig godt. Han skriver med stor innlevelse og et godt språk. 

Jeg anbefaler boka sterkt videre. Bra realistik og troverdig krim. Kall det gjerne “True Crime”Boka er et leseeksemplar fra forfatteren 
Terningkast 5

Inger-Lise Haukø Johansen “Taranteller”

Inger-Lise Haukø Johansen “Tarantelle”

Tiril vokser opp sammen med en rusavhengig mor, som ofte har besøk av venner fra samme miljø. Bråk, slåsskamper og ufred er en del av hverdagen.
Hun har mest lyst til å stikke, men hvor skal hun dra? Hvem skal ta seg av mamma da? Den eneste hun har å snakke med, er hennes hemmelige venn, El-Dar Patron, som tar henne med på spennende oppdagelser og uforglemmelige reiser.

Inger-Lise er fra Vesterålen, bosatt i Alsvåg. Der jobber hun som språklærer og sosiallærer på ungdomstrinnet. Dette er hennes andre bok, ei bok i som passer fint for alderen 9-14 år.

Bokas tema er alvorlig, det handler om voksne som svikter barnet sitt. Historien til Tiril kunne dessverre ha skjedd i virkeligheten, for selv om det ikke burde være slik, finnes det barn som har det slik som henne. 
Vi følger Tiril, og ser hvordan hun har det hjemme. Tiril elsker moren sin, passer på henne når hun er ruset, tar seg av husarbeidet og gjør det moren selv ikke greier på dårlige dager. Tiril drømmer om faren hun aldri har møtt, og trøster seg med sin hemmelige venn El-Dar Parton, som tar henne med på spennende oppdagelser og uforglemmelige reiser. Boka har greit språk som passer til ungdom,  med passe korte kapitler og kan leses rett frem.

Dette er ei bok om både fortvilelse og håp, og om viktigheten av å bli sett av noen som bryr seg. En eneste person kan gjøre forskjell! Boka har et viktig tema og bør leses av mange av de yngre som kanskje sliter selv. Husk at det er viktig å gi beskjed når du har det vondt eller ting ikke er som det skal være!  Voksne burde også lese den, og gjerne snakke om den med barna sine etterpå Kanskje flere våger å si ifra etterpå?

Jeg likte boka veldig godt tross den triste historien. Historien om Tiril og ikke minst håpt hennes er både vakker, trist og rørende bok, og den setter følelser og tårer i sving hos leseren. Jeg har blitt fortalt lignende historier fra virkeligheten tidligere, så jeg vet dessverre at det er tilfelle der barn lever under sånne forhold. Jeg anbefaler deg å lese den!

Boka kan kjøpes direkte fra Forlagshuset i Vestfold as eller hos de fleste nettbokhandlere.
Terningkast 5

Myriam H. Bjerkli “Micke å i mål”

Myriam H. Bjerkli “Mickel i mål”

Fotball, vennskap, kjærlighet … og frykten for grisebank. For Mickel er det bare én ting som gjelder: Fotball. Og Kompisen Ozzy. Og Yvonne, den søteste jenta på skolen. -Okei da, tre ting: Fotball, Ozzy og Yvonne. Fire, hvis han regner med å komme seg helskinnet gjennom hverdagen uten å bli overfalt av en dust fra et annet fotballag, som har sverget på å kverke ham etter en stygg takling.Livet er ikke enkelt når du er 14 år, keeper på fotballaget og den laveste på hele skolen. Og det blir ikke akkurat enklere når det begynner en ny gutt i klassen som er like lav

Myriam H Bjerkli har gitt ut syv bøker i diverse sjangere, både for barn og for voksne. Dette er forfatterens andre bok, en ungdomsbok som første gang kom ut på Gyldendal i 2009.

Vi blir kjent med Mickel som er keeper på fotball-laget. I tillegg er han lavest både i klassen og på laget. Vi følger Mickel gjennom både oppturer og nedturer. Nedturen starter etter en kamp der han blir utvist i og mister plassen sin til den nye gutten i klassen. Mickel prøver å være like kul som kompisen sin, Ozzy, som er to hoder høyere. I tillegg er Mickel opp etter ørene forelsket i Yvonne, som han ikke tror han har noen sjanse. 
For å få vite mer om hvordan det går med Mickel og vennene hans, må du lese boka …

Dette er en vakker bok om fotball, kjærlighet og vennskap. Boka er lettlest og leses rett frem. Som gammel fotballspiller kjente jeg meg igjen i storyen, og dette bør være ei flott bok for de som liker fotball og jenter. Den er realistisk og jeg humra og lo av gjengen til tider. Jeg anbefaler derfor boka videre. Det er også kjekt å lese andre sider av Bjerklis forfatterskap. 
Boka passer fra 9 år og oppover. Den kan kjøpes direkte fra Forlagshuset i Vestfold eller hos de fleste nettbokhandlere. Den finnes også som ebok og lydbok.

Terningkast 4+

Petrus Jensen “Godstyvene’

Petrus Jensen “Godstyvene”

Bare et par uker etter de har funnet Pettersen, dumper de tre lykter opp i et nytt mysterium: To menn bærer esker inn i skogen i ly av mørket, fra godsvogner Grynvik stasjon og ned i en bortgjemt skyggens dal. Men – eskene er sporløst borte …

 

“Godstyvene” er bok nummer to i detektivserien «De Tre Lykter» om Lissie, Luta og Fyrstikken. Siden forrige bok har de også fått et æresmedlem i detektivklubben.
Handlingen foregår midt på 1960-tallet, ved svenskegrensen sør i Norge et sted. Leseren får oppleve hvordan det hva å leve på midten av 60-årene, den gang ikke alle hadde telefon eller Tv.

Når de tre vennene oppdager noen mystiske personene som bærer esker i mørket, starter de sin egen etterforskning. De spaner på dem, og legger en plan for hvordan de skal fange dem. De voksne tror ikke på dem, men de går på med ungdommelig mot og vilje for å oppklare mysteriet. De får også denne gang hjelp av det mystiske lyset og mannen fra den andre siden.
Spenningen er et hakk høyere i forhold til den første boken i serien, den er tidvis så spennende at du kan kjenne den komme krypende under huden på deg. I tillegg til spenning opplever vi vennskap, mot, og kjærlighet og humor. Historien har et bra driv som holder på leseren til siste side.
Boken flott illustrert med kart og oversikt over alle personene. Språket er lett og leses rett frem. Boka passer derfor fint for de i alderen 9-14 år.

Jeg storkoste meg gjennom boka, og lo tidvis godt av de tre detektivene. Den leseglade ungdom som er ute etter en spennende krim med en dose mystisk, har virkelig noe å se fram til. Forfatteren skriver minst like bra som sine mer kjente kollegaer som skriver spenningsbøker for denne aldersgruppen. Jeg ser derfor med stor spenning frem til å lese neste bok i serien!

 

Boka er et leseeksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Jørgen Jæger “Hjerteløs”

Jørgen Jæger “Hjerteløs”

Drapet på en avisredaktør ryster Fjellberghavn. Har bølgen av journalistdrap nådd Norge? Flere drap ryster byen. Politistasjonssjef Cecilie Hopen får ingen lett oppgave når hun skal følge magefølelsen sin, for den er på kollisjonskurs med den tilsynelatende opplagte løsningen. Midt oppe i det hele må Cecilie også håndtere et tilsynelatende uløselig dilemma og et svik blant en av sine nærmeste medarbeidere. Marte Mellingens kropp avviser hjertepumpen som hun går med i påvente av hjertetransplantasjon, og hun er i ferd med å dø i donorkøen. Mens Ole Vik leter desperat etter en utvei for å redde sin kjæres liv, får han et tilbud som han takker ja til. Men noe skurrer underveis. Hvor langt er selv en hedersmann som Ole Vik villig til å strekke seg for å redde livet til den han elsker?

“Hjerteløs” er bok nr. tretten om Ole Vik, og på ny leverer Jørgen ei veldig god bok, muligens en av hans beste! I boka får vi både spenning og action så å si hele veien, og jeg greide ikke å legge den fra meg før den var ferdiglest. 
Vi blir kasta rett ut i det, da redaktøren i lokalavisa blir funnet drept. Deretter dukker det opp to lik til, samt et selvmord. Det fører til at Cecilie og kollegaene hennes får nok å stri med. De jobber under et stort press, samtidig som Cecilie skal være stasjonssjef og etterforsker. Det blir tøft henne når hun i tillegg får sin første personalsak, og må ta vanskelige valg angående en gryende kjærlighet. 
Ole Vik kjemper for å redde sin kone Marte, og det bringer han til et sykehus i Italia hvor han oppdager lysskye ting på sykehuset der. Etter hvert viser det seg at sakene henger sammen, og mafiaen blir involvert med forgreninger rundt om i verden. 
Vi følger de to historiene som etter hvert fletter seg sammen, der fokuset blant annet er illegal organhandel. 
Bøkene til Jørgen er lettleste og leses rett frem og han skriver enkelt og greit. Det går ikke alltid hjem hos diverse avisanmeldere, men jeg og mange med meg elsker Ole og denne herlige, folkelige gjengen i Fjellberghavn. Denne gangen har han også snekret sammen et troverdig og realistisk plott spekket med tempo, spenning og ikke minst action boka igjennom.

Derfor: Alle Jæger-fans, gled dere! Her er virkelig forfatteren i storform. Min mening er at han har levert sin beste bok til nå!

Terningkast 6

Merete Junker “Vannmannen”

Merete Junker “Vannmannen”

Kattis lever på livets skyggeside i Porsgrunn, dagene går med til å skaffe piller og alkohol og finne bortgjemte steder der hun kan varme seg og sove ut rusen. En natt blir hun vitne til at en handlevogn dumpes i sjøen rett ved skjulestedet hennes, og i handlevogna ligger det noe som viser seg å være et lik.

Samtidig kommer journalisten Sigmund Boye over noen urovekkende bilder av sin egen mor. For å finne ut hvilke hemmeligheter hun skjuler, bestemmer han seg for å skygge henne gjennom Berlin, der hun studerte som ung kvinne. Før Sigmund vet ordet av det, har han begått lovbrudd som kan sette forholdet til samboeren, politietterforsker Eline Torp, på spill. Eline, på sin side, forsøker å løse drapsgåten – men det viktigste vitnet, rusmisbrukeren Kattis, er sporløst forsvunnet.

Dette er Grenlands krimdronnings femte bok. Merete har levert jevnt over bra bøker siden hun debuterte som forfatter i 2008. 
I denne møter vi et helt nytt persongalleri. Kattis er en rusmisbruker som lever på skyggesiden i Porsgrunn, der hun jakter på piller, alkohol og plasser å overnatte. En natt ser hun grusomme ting som gjør livet hennes enda vanskeligere enn før. Kattis historie er realistisk og troverdig, forøvrig en historie jeg likte godt. 
Vi møter også journalisten Sigmund Boye som er gift med bokas hovedperson, politietterforsker Eline Torp. Sigmund oppdager gamle hemmeligheter om sin mor, og ting som skjedde i hennes yngre dager, fører han til Berlin. 
Etter hvert som Eline Torp og hennes kolleger nøster i drapene, kommer hensynsløs grådighet og utsatte menneskeskjebner til overflaten.

Merete har nok en gang skrevet en god krim med et bra og finurlig plott der to separate historier blir flettet sammen.
Jeg savnet litt mer om Katti på slutten av boken, og hadde også ønsket med noe mer utfyllende om andre historien, uten det går utover kvaliteten på boka. Merete evner å holde på leseren til siste side. Nok en gang skriver hun godt om personer som har det vanskelig, boka er lettlest og leses rett frem. Dette er enda en bra skrevet krimbok fra Merete!

Nå er det bare å se frem til høsten og ny bok.
Boka er en gave fra forfatteren
Terningkast 5