Romy Hausmann “Elskede barn”

Romy Hausmann “Elskede barn”

 

Boka er oversatt av Rune R. Moen 

 

En kvinne og en liten jente blir lagt inn på sykehus etter en bilulykke. Den lille jenta forteller at moren heter Lena og at de har flyktet fra en hytte i skogen, en hytte med tildekkede vinduer. En mann hun kaller far har holdt dem fanget der i lang tid. Men marerittet er ikke over, det har akkurat begynt.

 

 

Romy Hausmanns fikk en veldig bra start på forfatterkarrieren med denne boken, en rørende og rystende psykologisk thriller. Den lå hele 45 uker på bestselgerlista i hjemlandet. Nå kommer den på norsl.

 

Psykologiske thrillere har aldri vært min favorittsjanger, så jeg startet lesingen av denne uten de helt store forventningene. Starten syntes jeg var litt treg og pratsom, men ganske snart tok handlingen en uventet vending som gjorde at jeg ble slukt inn i boka og deretter var den umulig å legge fra seg.

 

Jeg vil ikke gå så mye inn på handlingen i boka, det vil fort røpe for mye, men hovedpersonene i boka veksler på å fortelle sin historie, som til tider både er hjerteskjærende og nifse. Sakte bygger forfatteren opp en story som etter hvert blir intens spennende. Så ikke gi den opp for tidlig! Det er lenge mellom hver gang jeg virkelig har glede av en psykologisk thriller, men jeg angrer absolutt ikke på at jeg leste denne ferdig!

 

Er du på jakt etter en mørk, hjerteskjærende, spennende og intens thriller, så er dette boka for deg!

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Gry Strømme “Under samme sol”

Gry Strømme “Under samme sol”

 

Den hardtarbeidende idealisten Rebecca Holmestrand har ofret forholdet til datteren for å gi alt i FN-jobben der hun leder et prosjekt for å straffeforfølge voldtekt i krig.

April har i mange år forsøkt å få et nært forhold til moren, men nå tvinger et oppgjør seg frem. Hun vil vite hvorfor moren har valgt som hun har gjort. Hun vil vite hvem som er hennes far.

Den verdenskjente forfatteren Alvaro Aingeru har skrivesperre, og søker Rebeccas tilgivelse for en hendelse i fortiden.

 

 

Gry Strømme er født i Bergen i 1979. I dag bor hun i Oslo. Dette er hennes debut som forfatter, og jeg synes bestandig det er spennende med nye fortellerstemmer.

Gry Strømmes debutroman handler om noe som berører mange: voldtekt og overgrep, både i konfliktområder og under forhold som minner mer om våre egne liv i nære relasjoner. Viktige temaer som jeg kjenner godt til, og har hørt mye om. Den handler også om hvordan oppveksten preger oss som voksne, hvordan det påvirker vår oppførsel og relasjonsmønstre, samt om å finne nytt håp og å komme nærmere hverandre.

I boka flettes tre menneskeskjebner sammen gjennom krig, traumer og tilhørighet. Boka er fiksjon, men fremstår som veldig realistisk, noe som antagelig skyldes at forfatteren har gjort grundig research.

Dette var en bok som overasket meg positivt på mange måter. Den er skrevet i et lett språk, med gode og levende dialoger. Handlingen var interessant, tankevekkende og ikke minst spennende, litt annerledes i forhold til lignede bøker jeg har lest tidligere. «Under samme sol» var en positiv leseopplevelse, en bok det var vanskelig å legge fra seg underveis.

Dette er en flott roman som jeg anbefaler videre, og jeg håper Gry kommer med flere bøker. Absolutt en lovende debut!

 

Boka er et er lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Tonny Gulløv “Tusenårsriket”

Tonny Gulløv “Tusenårsriket”

 

Året er 937 og Britannia herjes igjen av de danske vikingenes plyndringstokt. Ulv, en temperamentsfull ung mann fra Cumbria, blir tatt som trell og fastlenket til en åre på skipet Havormen.

Der blir han kjent med kjempen Ymer, som prøver å få skikk på Ulv og øke hans sjanser til å overleve om bord. Ulv nekter imidlertid å akseptere livet som trell, noe som nesten koster ham hodet. For danskene har den leie uvane å gå rett fra ord til sverdhugg …

 

«Tusenårsriket» er den første boka i en serie på fem bøker. Det er en historisk roman fra Vikingtiden, som allerede har gjort stor suksess i Danmark. Jeg hadde derfor store forventninger til denne, og den skuffet ikke.

I boka møter vi Ulv Palnatoke, som blir tatt til fange etter et tokt til Britannia. Gjennom hovedpersonen, Ulv, fortelles den dramatiske tusenårige historien om de legendariske kongene Gorm den mektige, Knut Gormsson og Harald Gormsson.

Boka starter med de tre kongenes slekt-trær, samt en ordliste over gamle ord og utrykk som blir brukt underveis, og det er nyttig siden det er mange navn og steder å forholde seg til.

 

Den unge og hissige Ulv klarer ikke å akseptere livet som trell. Han blir kjent med kjempen Ymer, som prøve å få skikk på ham. Romanen inneholder rå brutalitet, sverdkamper, kvinnfolk, politisk spill mellom konger og jarler om land og rikdom, samhold og familiære forhold.  Alt svært levende og godt beskrevet. Her er fiksjon blandet med fakta, og tidvis også humor. Selv om det ikke kommer fram så mye nytt om vikingetiden, har forfatteren gjort grundig research. Det er tydelig at forfatteren sitter med mye kunnskap om denne perioden.

 

Liker du historiske romaner, så er dette ei bok for deg. Selv hadde jeg en hyggelig lesestund, der jeg plutselig levde meg tilbake til vikingetiden. Jeg anbefale derfor boka sterkt videre.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Maria Kjos Fonn “Heroin chic”

Maria Kjos Fonn “Heroin chic”

 

 

Elise kommer fra et musikalsk hjem på Uranienborg. Alt er tilsynelatende trygt, likevel vil hun bort hjemmefra. Hun vil være vektløs, ikke sette spor. Hun prøver alt. Askese, overskridelser, for lite for mye. Så sitter det. Rusen som gir henne alt hun har ønsket seg – nemlig ingenting. Å fade ut, bli nummen.

 

Dette er forfatterens tredje bok, og den handler om rusavhengighet. Boka er skrevet slik at en fort kunne tro at den er basert på en sann historie, men det er den ikke. «Heroin chic» er sterk og dyster lesing, men forfatteren formidler historien på en veldig fin å god måte. Her får vi innblikk i forfallet, etter hvert som rusen tar overhånd og styrer livet på jakt etter neste skudd/dose. Boka viser at man ikke trenger å komme fra et «komplisert hjem» for å bli rusavhengig, og de som har levd med rusmisbrukere nær seg vil garantert kjenne seg igjen. Det gjorde i hvert fall jeg, noe som var med på å gjøre boka både troverdig og leseverdig. Jeg er meget imponert over måten forfatteren formidler budskapet på, både til pårørende og den rusavhengige. Selv om det er fiksjon!

Det er en sterk historie som fortelles og dette var en bok som gikk rett hjem hos meg, fordi jeg selv har opplevd hva rus kan gjøre med en person. En sterk å rå leseopplevelse. Dette er en bok du bør sette høyt på leselista!

Andre bloggere om boka:https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/03/heroin-chic-av-maria-kjos-fonn-sterk.html?m=1#more

https://tinesundal.blogspot.com/2020/12/heroin-chic-av-maria-kjos-fonn.html?m=1

https://bjornebok.bloggnorge.com/2020/11/15/maria-kjos-fonn-heroin-chic/

https://lillasjel.blogg.no/maria-kjos-fonn-heroin-chic.html

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Heather Morris “Ciklas reise”

Heather Morris “Ciklas reise”

 

Cilkas skjønnhet redder livet hennes. Den ble også hennes skjebne.

 

Cilka Klein var bare 16 år da hun i 1942 ble sendt til Auschwitz. Hun var så vakker at hun ble tatt til side, og leirkommandanten brukte henne til sine private behov. Cilka overlevde Auschwitz, men da russerne frigjorde leiren i 1945 ble hun dømt for å ha samarbeidet med den tyske fienden. På nytt ble hun stuet sammen med desperate kvinner og barn. Denne gangen var målet Sibir.

 

Cilka var 18 år da hun havnet i den brutale Gulagleiren i det øde Sibir. I denne ubeskrivelig mørke tilværelsen, i enda et terrorregime, finner Cilka en utrolig styrke i seg selv. Hun er sterk nok til å hjelpe andre i leiren og til selv å komme gjennom enda et helvete.

 

“Ciklas reise” er fortsettelsen av “Tatovøren i Auschwitz” der Ciklas også blir omtalt. Dette er en roman som er basert på sanne ting, i tillegg til noe oppdiktet. Historien forteller om Cikla som havnet i Gulagleiren i Sibir etter at hun ble dømt for å ha samarbeidet med tyskerne under krigen da hun satt i Auschwitz. Samarbeidet besto i å «la seg» voldta av tyskerne for å overleve … Samtidig er det også en bok om samhold og vennskap blant fangene. Cikla gjorde en viktig jobb i sitt arbeide i sykestua og i ambulansen under tiden i Gulag.

 

Boka har er veldig lettlest, den leses i hovedsak rett frem, med noen få tilbakeblikk. Den har et veldig lett språk, og det er noe filmatisk over måten den er skrevet på. Jeg har etter hvert lest mange romaner basert på sanne ting fra krigen. Denne ble litt for lett, så den gikk ikke helt hjem hos meg. Jeg hadde ønsket at romanen gikk mer i dybden på livet til de som er med, det hele ble litt for overfladisk. Selv om romanen handler om en historie vi aldri må glemme og som det er bra blir fortalt, så hadde jeg nok forventet mye mer.

Likevel, jeg angrer ikke på at leg leste den, og tenker kanskje at dette er en bok som vil nok falle mest i smak hos damer. Vil du ha en lettlest bok med handling fra krigen, så prøv den gjerne!

 

Andre som blogger om boka: lillasjelblogg

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4-

 

Stine Dæhli ‘Grønn fugl føniks’

Stine Dæhli «Grønn fugl føniks”

 

En ung mann blir funnet død i en sliten leilighet på Grünerløkka i Oslo. Det hele ser først ut som et tilsynelatende ukomplisert overdosedødsfall innenfor rusmiljøet i byen. Da det så viser seg at avdøde er sønnen til en av Norges mest kjente forsvarsadvokater, tar saken en annen retning. Voldsavsnittet på Politihuset får saken, og etterforskningen viser seg etter hvert å avdekke flere mørke sider ved avdøde, enn det den anerkjente og rike familien er villig til å innrømme. Den litt sære kriminaletterforskeren Thale Nybäck kaster seg ut i saken, med både hodet og hjertet, og saken tar henne med til det fargerike landet i Mellom-Amerika, Guatemala.

 

Stine M. Dæhli er bosatt i Oslo. Hun har lenge hatt lyst til i lang tid til å gi ut en bok, nå er den endelig her. Dette er en veldig kort kriminalroman på bare 167 sider, en bok helt fri for groteske detaljer. Kriminaletterforsker Thale Nybäck som jobber i Oslopolitiet er bokas hovedperson. Hun er litt sær, liker ikke for mye sosial omgang og trives best med å jobbe alene. Handlingen boka foregår i Oslo,  Guatemala og litt i Tyskland. Først virker ting ganske opplagt, men det viser seg snart at det ikke er fullt så enkelt. Når etterforskningen stoppet litt opp, fører sporene til Guatemala. Thale må reise dit, og her får vi blant annet oppleve hvordan mafiaen i landet utnytter unge til å smugle narkotika.

 

Dette er en lettbeint og meget lettlestbok med enkelt språk. Handling foregår både i før og nåtid, noe som er med på å utfylle historien. Romanen veksler mellom korte og lange kapitler, historien er realistisk og troverdig. Når du tror du har løsningen, tar boken en ny vending.

Dette er en fin bok å ta frem når du egentlig har lite tid til lesing, og helt perfekt hvis du vil ha noe lett å lese. Den kan på mange måter minne om en lang novelle med en uventet twist.

Dette er absolutt en godkjent debut, og jeg leser gjerne flere bøker av Stine Dæhli.

Anbefales!

 

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

 

Terningkast 4

 

Heine Bakkeid “Vi skal ikke våkne”‘

Heine Bakkeid ‘Vi skal ikke våkne”

 

Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske blir tvunget til å vende tilbake til sine røtter på Island. Faren, den karismatiske miljøaktivisten Ulfur, er uhelbredelig kreftsyk. I tillegg sitter han i fengsel, dømt for drapet på sin unge kjæreste. Thorkild og søsteren Liz tar turen til sagaøya for et siste farvel. Faren hevder han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles raskt inn i saken, som avdekker nye sannheter om deres egen familiehistorie og klimaforkjempernes mørke hemmeligheter. Den dramatiske reisen rundt på øya setter både Thorkild og de rundt ham i stadig større fare.

 

Dette er tredje boka om Torkild Aske, og de to foregående likte jeg veldig godt, men av en eller annen merkelig grunn har denne boka havnet langt nede i lesehaugen min. Nå var det på tide!

Torkild ble oppsagt for noen år tilbake som avhørsleder i Spesialenheten for politisaker. I tillegg har han sonet en fengselsdom for å ha kjørt bil i ruset tilstand med det resultat at en kvinne han elsket omkom. Nå må han gå på NAV for å få det han trenger til livets opphold.

Torkild reiser tilbake til sine barndomsrøtter på Island sammen med sin søster for å ta et siste farvel med faren som er uhelbredelig kreftsyk og som sitter i fengsel for drapet på sin unge kjæreste. Torkild engasjerer seg i farens sak. Det blir fort farlig for ham.

Dette er en handlingsrettet og mørk krim hvor skjer noe hele veien. Romanen inneholder fine beskrivelser av islandsk natur, humor og et spenstig persongalleri. Det er rørende å følge utviklingen mellom de to skamslåtte sjelene som Liz og Torkild er. Boka har et meget godt språk, og korte handlingsmettede kapitler. Vi ser også her, som i tidligere bøkene, at forfatteren er opptatt av miljø.

Denne boka holder på leseren hele boka gjennom. Liker du det mørkt, er dette boka for deg. Nok en gang leverer forfatteren ei meget god bok!

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Petrus Jensen “De mystiske tøydukkene”

Petrus Jensen “De mystiske tøydukkene”

 

DETEKTIVSERIEN DE TRE LYKTER.

PÅ SANKTHANSAFTEN RAMLER LISSI OG LUTA over to mystiske tøydukker, store som mennesker, i en gammel utløe. Men en svenske og en vestlending liker slett ikke at de snuser rundt der. Når også Fyrstikken blir involvert i saken, og dessuten både Pettersen og damen på telefonsentralen, finner de ut at noe stort har havnet i lille Grynvik! For hvorfor er to skumle italienere så desperate etter å få tak i de merkelige dukkene?

 

Dette er den tredje boken om detektivklubben «De Tre Lykter», en historie som er beregnet for barn og ungdom i alderen 9 – 14 år. Vi møter igjen Lissie, Luta og fyrstikken som bor i Grynvik nær svenskegrensen. Også i denne boka dukker mannen fra den andre siden opp. Handlingen i boken er lagt til 60-taller og foregår på begge sider av grensen. Boken består av tre historier som etter hvert flettes sammen.

I den ene historien oppdager de tre unge detektivene noen rare tøydukker med grønne, skumle øyne. Dukkene har rare klær og er like store som mennesker.

I den andre historien treffer vi to mystiske menn som har leid et hus i bygda, der de prøver å skjule de to tøydukkene for omverdenen. Den siste historien inneholder italiensk mafia, ombyttede koffertet og mystiske dukker.

 

Her blir det både kidnapping, mafia, biljakt og en farlig russisk kvinne. Det blir en intens og spennende jakt for de tre detektivene etter hvert som de nøster opp i saken. Også i denne boken er det en god dose humor, kjærlighet og ungdommelig pågangsmot. I tillegg blir det ganske skummelt.

 

Barn får et fint innblikk i hvordan det er å leve på 60-tallet, og forfatteren har laget et intenst plott der dramatikken bygger seg opp mot den spennende slutten. Boken har et godt språk. For de som ikke er så lesesterke passer den nok best som høyt lesingsbok.

Ønsker du deg en spennende og mystisk detektivhistorie, så er dette boka for deg.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

 

Øystein Bjørge ‘Mannen på snorloftet’

Øystein Bjørge «Mannen på snorloftet”

 

«Mannen på snorloftet» er en spenningsroman som fører oss inn i en verden der grådighet og pengebegjær etter hvert tar styringen over hovedpersonene: Næringslivsjournalisten Erik Hammer som har en personlig konkurs hengende over hodet, og hans tyske onkel, Herbert Wachter, den aldrende politimannen med et hittil plettfritt rulleblad. Handlingen veksler mellom en liten, småborgerlig by i Tyskland, de mørkere sidene av internasjonal finans og råvarehandel i afrikanske land der korrupte myndigheter gir operatører uten skrupler fritt spillerom.

 

Øystein Bjørge er født 8. juli 1945, og han begynte å skrive da han ble pensjonist. Dette er hans ande bok, en spenningsroman. Romanen er fiksjon, men basert på reelle hendelser som forfatteren selv har opplevd, og vi merker at forfatteren vet hva han skriver om.

 

Dette er en bok helt uten helter, her er det skurker som stjeler fra skurker. Det meste av handlingen er lagt til slutten av 90-tallet med noe flashback til reelle hendelser som skjedde for 20-30 år siden. Den er skrevet i et lett språk, og boken tar stadig nye vendinger. Det er  en langsom krim, der man kan stille seg spørsmålet om kriminalitet lønner seg?

Boka er lettlest med en fin historie å troverdig selv om er fiksjon basert reelle hendelser. Ei bok for de som vil ha enkrimfri for bisare å groteske ting. Ei bok jeg anbefaler videre

 

Boka er et lese-eksempler fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Ulf Bertil Sende “Satans barn de uskyldsrene “

Ulf Bertil Sende “Satans barn de uskyldsrene»

 

15 år gamle Synnøve Fernes meldes savnet fra det det lille industristedet Sørgeneset. Hun er den tredje unge piken som er sporløst forsvunnet fra området kriminalpsykolog Linda Buggesen blir satt på saken. Menneske hun oppsøker i de små kystsamfunnene hun opp søker viser seg å på mørke hemmeligheter. En soldat, en pastor, seksuell dysfunksjon … Og de uskyldsrene.

 

Dette er forfatterens tredje bok om kriminalpsykolog Linda Buggesen. Boken er ren fiksjon, men forfatteren fikk ideen til boka fra en dokumentar, så lignede hendelser har faktisk skjedd i virkeligheten.

 

Når Linda blir satt på saken ser hun fort at det er en sammenheng mellom de tre forsvinningssakene. Hun møter en mur av taushet, og noen bruker alle midler for å skjule sine spor. Hun kan heller ikke regne med noen støtte fra sine egne, med unntak av hennes kaffedrikkende, lojale kollega Sofie Myran som viser både kreativitet og handlekraft. I denne tredje boka blir vi nok en gang dratt inn i en brutal og kompleks verden hvor fire medlemmer i en orden setter seg høyere og foran alle andre.

 

I boka blir vi kasta rett ut i det fra starten, og deretter går det slag i slag til siste side er lest. Vi blir dratt inn i en hensynsløs, kompleks og brutal verden, så romanen passer muligens ikke de sarteste krimleserne. Den tar stadig nye vendinger, her er mye action og spenning. Den har passe korte kapitler, er skrevet i et lett og enkelt språk, og leses rett frem.

 

Forfatteren har skrevet en bra story som vil fenge leseren. Jeg storkoste meg hele boken gjennom, selv om det tidvis gikk kaldt nedover ryggen på meg. Forfatteren har blitt dyktigere for hver bok, og jeg synes denne er hans beste så langt. Bøkene kan leses uavhengig av hverandre, men for helhetens skyld anbefaler jeg å lese de i rekkefølge.

 

Jeg tror fan av Lars Keplers bøker vil like denne serien. Dersom du er ute etter en bok med tempo, spenning og action, så er dette et fint julegavetips.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-