Knut Nærum “Sannheten”

Knut Nærum “Sannheten”

Jannike var rimelig lykkelig. Hun var gift med Stefan, hadde to barn og trivdes som bibliotekar. Så gikk myndighetene stadig sterkere inn for mer åpenhet i samfunnet – ingen skulle ha hemmeligheter, ingen skulle kunne bedrive anonym hets. Alt som ble ytret, måtte kunne etterprøves. Dette var vel fint, tenkte Jannike og støttet opp. Hun begynte til og med å jobbe i selve Innsynet, som overvåket alt og alle.

Nå er hun flyktning i de svenske skogene, der eksilnordmenn lever av villsvin og bær. Hva gikk galt i søkingen etter sannhet?

Vi er kommet til den tredje boka i serien der utvalgte forfattere skal tolke de ti bud. Denne gangen er det Knut Nærum sin tur, og han har valgt å tolke det åttende budet: «Du skal ikke tale usant om din neste.»

Jeg har likt denne serien godt så langt, så jeg regnet med at det kunne bli morsom lesning og var veldig spent på hva Knut Nærum kunne komme opp med.

Boka er, med sine 216 sider, den foreløpig lengste i serien, og den skiller seg ut i forhold til de andre. Nærum har skrevet en humoristisk og fabulerende fortelling om hvordan fremtiden vil se ut, dersom vi gir fra oss muligheten til å holde noe for oss selv. En dystopi om et Norge der staten tar full kontroll over innbyggerne. Den er både humoristisk og alvorlig på samme tid. Staten tar all kontroll og vi ser hvordan det kan gå når det skal være fullt innsyn, total åpenhet og bare sannhet. Alt for vår egen sikkerhets skyld.  Jannike søkte bare sannheten, så hvordan kunne det gå så galt?

Boka er skrevet i et lett språk, og passer derfor fint for både ungdommer og voksne. Den er uten bisarre ting, så den vil antagelig passe for de fleste. Jeg koste meg gjennom boka, og lo godt til tider. Nok en gang innfridde denne serien. Ei bok jeg anbefaler videre.

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 4 +

Audbjørg Gjerde Lippert “Kommer før lunsj”

Audbjørg Gjerde Lippert “Kommer før lunsj”

Inga og Erlend er et ektepar i førtiårene. De lever intenst både når det gjelder jobb og fritid. Men en dag endres den travle hverdagen. Borte er det faste og trygge. Omgitt av indre og ytre kaos blir Inga tvunget til å finne en ny vei alene. Vi følger henne i tiden etter omveltningen og får innblikk i hvordan hun prøver å takle den nye fasen i livet sitt.

Audbjørg Gjerde Lippert har gitt ut en rekke romaner før denne som kom ut i 2018.  

Inga og Erlend er et par i førtiårene som lever et intenst liv både på jobb og privat, og de reiser på en rekke turer til inn og utland sammen. De er et par som har vokst sammen og blitt avhengige av hverandre. En dag dør Erlend brått, og Inga står alene igjen. Den trygge grunnen er brått revet vekk under henne. Vi følger henne gjennom sorgen, og veien tilbake igjen.

Dette er bok om sjokk, sorg og livet som må leves videre. Det finnes ingen fasit på sorg og sorg finnes i mange variasjoner, men dette er ei bok som kan være fin å lese for andre i samme situasjon. Den er realistisk og troverdig skrevet, og man kan kjenne fortvilelsen og savnet Inga har. Hvordan hun trekker seg unna andre folk og sliter med tunge tanker. Det hun tidligere irriterte seg over ved Erlend, er nå blitt et savn. Man får medfølelse med Inga, føler hvordan hun har det og skjønner hva hun sliter med.

Boka er lettlest, samtidig som den er både vakker og sår, en bok om å takle sorgen og finne veien tilbake igjen. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre, og som mange nok dessverre vil kjenne seg igjen i.

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 5-

Katharina Holt “Direktøren”

Katharina Holt “Direktøren”

Sofia bryter opp fra et destruktivt ekteskap og flykter tilbake til sin barndomsby, Kragerø. I sin søken etter hevn, havner hun imidlertid i et mareritt hun ikke klarer å kontrollere. Hatet hun kjenner for eksmannen og de menneskene som hjalp han å føre henne bak lyset, gir uante konsekvenser. Ondskapen smitter.

Når kriminaletterforsker Cornelia Lorentzon ved Gøteborgs Politikammer utreder en drapssak på Vestkysten, dukker detaljer fra en tidligere sak opp i minnet. Hun endevender arkivet, finner saksmappen til Sofia Holm og oppdager at flere involverte personer fra utredningen brått og uventet har gått bort …

Katharina Holt (f. 1964) er oppvokst i Porsgrunn. Hun jobber til daglig med salg og markedsføring. “Direktøren” er hennes debut som forfatter.

Romanen handler om Sofia som bryter ut av et destruktivt ekteskap. Etter bruddet flytter hun tilbake til hjembyen Kragerø.

Boka handler om hevn, korrupsjon, ondskap, utpressing og ikke minst foreldelse. Jeg synes alltid det er spennende å lese romaner av ukjente forfattere, spesielt når den i tillegg er skrevet av en debutant, og «Direktøren» grep meg fra start til mål. Det er en drivende god psykologisk thriller, som virker både troverdig og realistisk. Boka har både tempo, spenning og nerve, og ble etter hvert vanskelig å legge fra seg. Vi blir godt kjent med personene i boka, og får et ambivalent forhold til hovedpersonen. Boka er skrevet i et lett og flott språk, man skulle tro forfatteren hadde skrevet flere bøker tidligere, forfatteren har et klart skrivetalent.

Katharina Holt debuterte med ei virkelig god bok som er verd å få med seg, selv om den er gitt ut i 2016. Heldigvis er ikke bøker ferskvare!

Dette er ei bok som passer for de fleste, en veldig god leseopplevelse skrevet av en mindre kjent forfatter. Jeg ser virkelig frem til flere bøker fra henne. Sier derfor bare: Løp og kjøp, du vil virkelig ikke angre. Dette er en solid debut!

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren.

Terningkast 5

Marianne Hammersberg-Jensen “Heksa Valentina lager pepperkakehus”

Marianne Hammersberg-Jensen “Heksa Valentina lager pepperkakehus”

 

På lillejulaften skal det være en pepperkakehus-konkurranse på biblioteket i byen. Heksa Valentina og Tiril gleder seg til å delta. Likevel går ikke alt som forventet når den patruljerende pepperforskeren Jørgen-Juksemaker-Jeger dukker opp. Hvem er den strenge pepperkakemannen i politiuniform? Vil Valentina og Tiril i det hele tatt rekke å bli ferdige med pepperkakehuset i tide?

 

Marianne Hammersberg-Jensen er 31 år. Hun er født i Arendal, der hun fremdeles bor. Dette er hennes andre bok om den snille heksa Valentina. Denne gangen skal hun og bestevenninna Tiril lage pepperkakehus. De skal delta i en konkurranse og håper på å vinne premien for det fineste pepperkakehuset. De prøver først å jukse ved trylle frem det fineste huset, men den strenge pepperkakemannen i politiuniform avslører dem og gir beskjed om at det ikke er lov å jukse. Dermed må de lage huset på vanlig måte, akkurat som alle de andre.

 

Vant de? Det må du lese boka for å finne ut.

Boka er ei spennende fantasybok for barn i alderen 3-7 år, illustrert med Maria Gamsts flotte bilder, som passer perfekt til teksten. Sammen har de laget ei fin barnebok om vennskap, mot og at den største gleden man kan ha, er å gjøre andre glad.

Boka er delt opp i 24 kapitler, så den passer utmerket som adventslesing på sengekanten. Ei fin bok med både spenning, humor og omtanke. Jeg trakk på smilebåndet av flere hendelser underveis i boka og anbefaler den sterkt videre til alle barn som vil ha en fin adventshistorie.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

Terningkast 5

Gunn Marit Nisja “Jeg skal ta vare på deg”

Gunn Marit Nisja “Jeg skal ta vare på deg”

 

Det er en helt vanlig kveld på Viljas studenthybel da moren ringer. Samtalen blir derimot alt annet enn vanlig. Moren snakker forvirret og usammenhengende. Har hun drukket? Det pleier hun ikke. Skremt tar Vilja affære, og moren blir lagt inn på det lokale sykehuset. Da Vilja ankommer, kan legen fortelle at moren er rammet av akutt hjernesykdom.

 

«Jeg skal ta vare på deg» er en roman om livets brå omveltninger – en fortelling om en datter som må ta ansvar for morens framtid så vel som sin egen, og de dilemmaer det medfører. Men også historien om en splittet familie som forsøker å vokse sammen omkring noe nytt.

 

Dette var mitt første møte med denne forfatterens bøker. Det blir garantert ikke det siste!

Romanen grep meg fra første side, til den var ferdig lest. Forfatteren har skrevet en varm bok, men historien som fortelles i boka har også mye sårt i seg. Det er en fortelling mange vil kjenne seg igjen i, og kanskje vil havne i, en eller annen gang. En fin og vakker, men samtidig sår historie om hva vi gjør når en av våre nærmeste blir alvorlig syke. Alle de mange, vanskelige valgene som må tas.

 

Vi følger Vilja og familien fra moren blir syk, samtidig som vi får høre både gode og dårlige historier fra barndommen. Historien er både realistisk og troverdig fortalt, og jeg kjenner meg godt igjen i Vilja og valgene hun må ta. Boka har et lett språk og er veldig lettlest, noe som gjør at den kan leses av de fleste.

Denne boka grep meg virkelig, så jeg anbefaler den sterkt videre til alle. Den kan også være flott å lese, dersom du skulle havne i samme situasjon,  og må ta lignende valg.

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 5

A. Audhild Solberg “Harpa”

A. Audhild Solberg

Agnes skal tilbringe høstferien i den lille bygda Elverdal og ser for seg en kjedelig uke. Fetteren Sindre vil heller henge med kameraten Ben, og nabojenta Tyra har nok med sine egne ting. Men da de fire tenåringene gjør en fryktelig oppdagelse i skogen, endrer alt seg. Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem.

Forfatteren har skrevet 5 barnebøker, og mottatt Ark barnebokpris to ganger. Dette er ei bok som passer for barn i alderen 9-12 år.  

Moren til Agnes skal jobbe, noe som gjør at Agnes må tilbringe høstferien hos slektninger i Elverdal. Agnes har ikke vært der på flere år. Hun er sikker på at det blir kjedelig å henge med fetteren Sindre og kompisene hans, men det blir fort mer spenning enn hun har sett for seg. Høstjakta begynner i bygda, og en i jaktlaget blir alvorlig skadet, en annen blir funnet drept. Etter hvert forsvinner det også flere personer.  Ryktene begynner å gå om en gaupe med skabb, etter en lignende episode som skjedde noen år tidligere. Et annet rykte blir også fortalt, en historie om et uhyggelig vesen kalt Harpa som etter sagnet, bor i Elverdal. Noen nekter å tro på ryktet, mens andre er veldig sikre at det er en sann historie. Deriblant bestefaren til Agnes og Sindre. Elverdal blir ikke det samme etter dette …

Denne boka inneholder det meste. Det er en intens spennende, hårreisende og mørk historie, med et snev av romantikk. Den er spennende fra start, til slutt. Vi blir godt kjent med personene i boka, som er noe outsidere. Språket er lett og flyter bra, noe som er med på å gjøre den lettlest for målgruppen. Dette er ei bra grøsser bok for ungdommen som mange vil like.

Boka anbefales videre til den som ønsker seg en god grøsserhistorie. Husk bare å ha lyset på når du leser boka, for her blir det så ulidelig spennende at det kan gå utover nattesøvnen!

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 5

Jean-Louis Adorsen <>

Cast off av Jean-Louis Adorsen

Sytten kriminelle fortellinger av Jean-Louis Adorsen, forfatteren av spenningsromanene Høstmørke og Engelen Gabriel. Boken består av fjorten noveller, to ukebladromaner og én Twitter-novelle på tjuetre ord. Den eldste er fra 1968, den nyeste er skrevet i august 2020, få dager før boka ble utgitt. Noen er tidligere upublisert, noen er premiert og noen har vært på trykk i aviser og ukeblader.

Etter ha skrevet to bøker er forfattere klar med denne novelle antologien som består av to kortromaner, 14 noveller og en Twitter på tjue ord. Noe er gammelt stoff, noe er nytt og noe er aldri utgitt før. Novelle foregår over kort tidsrom med få personer involvert med en uventet vri på slutten. Novellene er jevnt over veldig bra, men noen utmerket seg mer enn andre. De jeg likte best er «Cast-off», «Grønt Gull», «Usikker sex» og «Kveldsmøte» Noen av novellene er korte, andre litt lengre. Alle er velskrevne med et godt språk, og ikke minst; de er spennende lesning.

Kortromanene falt også i smak. Jeg synes de var bra skrevet til å være så korte, både gode og spennende å lese. Twitternovellen var det vanskeligere å mene noe om, da den kun er på tjue ord.

Det er også imponerende at forfatteren har gjort alt arbeidet med boka selv, og dermed fått den akkurat sånn han vil ha den uten innblanding fra andre. Han har redigert, språkvasket, korrekturlest, laget layout og brukket om, pluss at han har designet og produsert omslaget. I tillegg har han selv lagd e-bokutgaven. Han har kun brukt sine to faste testlesere for tilbakemeldinger underveis.

Jeg likte disse novellene og kortromanene veldig godt, og anbefaler dem sterkt videre. Forfatteren skriver utrolig bra, med et flott språk. Innholdet er variert og de er vel gjennomarbeidet. Forfatteren gir i tillegg informasjon om hvorvidt novellene og romanene er utgitt tidligere eller ei, om de er omskrevet, og hva som er opprinnelsen til tekstene.

Er dere på jakt etter bra krimnoveller/kort roman så anbefaler jeg disse sterkt videre. De er lettleste, men bra og passer perfekte for travle lesere, innimellom tyngre bøker, på bussen eller venterommet. Krimelskere vil nok også elske disse velskrevne novellene. Dette er noe av de beste krimnovellene jeg har lest skrevet av en person, og det er artig at han har med både eldre og nye tekster. Jeg ser frem til å skifte nærmere bekjentskap med denne forfatteren!

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

Terningkast 5

Stein Arne Nistad “Seks dager i april”

Stein Arne Nistad “Seks dager i april”

Seks dager i april er et historisk drama, men også fortellingen om menneskers kjærlighet, tro, overbevisning og valg. Skomakeren Andreas bor i Ofoten på småbruket Bakkan i Pundsvik sammen med kona Elisabeth, den trettenårige datteren Gunvor og hennes seks søsken. Den 9. april 1940 seiler ti tyske krigsskip inn fjorden. Maskinisten Karl er ombord i jageren Erich Köllner. Han forlot kjæresten Liesel i Frankfurt, i en felles tro på at Hitler og at krigen skal skape et nytt og bedre Europa. Den tyske flåten massakrerer de norske panserskipene Eidsvoll og Norge inne på Narvik havn, før tyske styrker besetter byen. I løpet av de neste seks dagene blir den fredfylte fjorden skueplass for de uten sidestykke mest omfattende og brutale krigshandlingene som noen gang er utkjempet i Norge. Karl, Andreas og Gunvor blir en del av en hendelser ingen av dem hadde kunnet forestille seg. Det handler om å overleve – men også om å gjøre valg og følge en overbevisning det er mulig å leve videre med.

Dette er første boka i en trilogi som handler om krigen i Nord-Norge. “Seks dager i april” er et historisk drama om kjærlighet, liv og død i slaget om Narvik 9.-14. april 1940. Boka er basert på historier som er skjedd og fortellingene til tidsvitner. I boka møter vi Skomakeren Andreas som bor i Ofoten, på småbruket Bakkan i Pundsvik, sammen med kona Elisabeth, den trettenårige datteren Gunvor og hennes seks søsken.

Den 9. april 1940 seiler ti tyske krigsskip inn fjorden. Maskinisten Karl er ombord i jageren Erich Köllner. Det er Andreas, Gunvor og Karl som er fortellerstemmene i boken. Dette er en viktig, spennende og velskrevet roman om krigen i Narvik. Den er spennende, troverdig og realistisk, og veldig lettlest i forhold til mye annen litteratur fra krigen. Det var en roman som var vanskelig å legge fra seg, og som satt hele følelsesregisteret i sving. Jeg følte virkelig med de involverte.

Dette er en veldig god historisk roman fra krigen. Forfatteren har skrevet en fortelling som det er viktig blir fortalt for ettertiden, og som det tydelig ligger mye arbeid bak. Selv om det er en trist historie, som fortelles så digga jeg boka. Liker du historiske romaner er denne pageturneren virkelig å anbefale, og det må også være perfekt gave til en som liker sånn type bøker!

Personlig ser jeg alt frem til bok nummer to.  

Boka kjøpes direkte fra forlaget eller nettbokhandlere

Boka er et leseeksemplar fra forfatteren.

Terningkast 5+

Erlend Pape Nordtorp “Stengetid”

«Stengetid» Erlend Pape Nordtorp

Den nyseparerte tobarnsfaren Karsten Bøk trives bare sånn passe i advokatfirmaet der han jobber. Han sliter med å gi slipp på eks-kona, Selma. Kjærligheten til sønnen og datteren er hans eneste faste holdepunkt i livet.

Så får han en melding fra en gammel klassekamerat, Sven Tore. Han trenger juridisk hjelp. Men før Karsten får ringt tilbake, forsvinner Sven Tore sporløst …

Det kunne vært begynnelsen på en hardkokt detektivroman, men dette er ingen krim. Stengetid er en historie mange vil kjenne seg igjen i. Lun, underfundig og fabulerende – med en undertone av stillferdig desperasjon: Kan livet få ny mening, når man er blitt forlatt av den man elsker?

 

Erlend Papa Nordtorp (f.1972) debuterte i 2012 med romanen «God som dagen», og «Stengetid» er hans andre roman. I 2019 kom han ut med <<Perfektum>>

Han bor i Oslo, er utdannet jurist, og har jobbet både i politiet og som advokat.

 

Boka handler om den nyseparerte tobarnsfaren Karsten Bøe som jobber i et advokatfirma med en sjef han ikke liker så godt. Han kan lett oppfattes som kjedelig, og mulig kona har forlatt ham for å se om gresset er grønnere på andre siden? Greier Karsten å vinne henne tilbake igjen?

Vi følger ham i tiden som nyseparert, når han er veldig selvfokusert, frustrert og bekymret. Han får et uventet advokatoppdrag fra en gammel skolekamerat, som så brått forsvinner. Dermed rykkes Karsten litt ut av den triste tilværelsen, og vi får vi innblikk i både nåtid og oppvekstårene. Med dette åpnes Karsten omgangskrets, noe som gjør at livet hans endres til noe som ikke lenger er fullt så A4.   Han finner ut at livet har mer by på. Blir det ny jobb og kjæreste?

Karsten er det vi kaller «hel ved», en som vi kan stole på som venn, på jobb og som familiemann, en mann med gode verdier. Han er en person mange kan kjenne seg igjen i, både når gjelder samlivsbrudd og jobbsituasjon. Jeg følte med Karsten underveis, trakk flere ganger på smilebåndet av ham, og unnet han alt godt i livet.

 

Dette er den andre boken jeg leser av denne forfatteren, og jeg liker begge godt. Boka er lettlest med et bra språk. Da jeg så hva boka handlet om, fryktet jeg at dette kunne være ei bok i mengden, men den gang ei. Isteden var det ei bok jeg storkosa meg gjennom, helt til siste side. Dett er ei bok jeg anbefaler sterkt videre, du vil få en fin lesestund! Jeg tror også dette er en bok som krimelskere vil like. Nok en leseskatt skrevet av en mindre kjent forfatter.

 

Jeg anbefaler begge hans bøker videre.

Dette er bøker som er lettest å få tak i via forlaget eller nettbokhandlere

Terningkast 5-

Kjell Ola Dahl “Assistenten”

Kjell Ola Dahl “Assistenten”

Jack Rivers er spritsmugler og ulykkelig forelsket i Amalie. I etterkant av en mislykket politiaksjon på Minnesund i 1924 blir han innhentet og arrestert av Ludvig Paaske.
Fjorten år senere møter vi ham igjen. Da er han blitt Paaskes assistent, som i sin tur er blitt privatetterforsker. En dag blir Paaske oppsøkt av Vera Gruber, som mistenker sin tyske mann for å være utro og vil ha ham til å spane på ham. Dette danner opptakten til et agentdrama med dødelig utgang. Når en tysk statsborger blir drept av Gestapo på norsk jord i 1938, begynner snøballen å rulle.

Kjell Ola Dahl har gitt ut en rekke bøker i flere sjangere og vunnet flere priser for sine bøker. Nå er han ute med en historisk krim som er ei frittstående bok.
Boka fortelles i to historier. En som foregår i 1924-26 under forbudstiden i Norge, og den andre i 1938, da Norge ble en del av storpolitikken før krigen.
Bokas ene hovedperson, Jack Rivers, er litt av en fyr. Han har sjarm, stil, mot, rettferdighetssans og handlekraft. I tillegg er han en pikenes Jens. Den andre hovedpersonen er tidligere politi og nå privatetterforsker Ludvig Paaske. De har fått annet hvert kapittel gjennom boka. 
Jack har avsluttet sin kriminelle karriere, og er nå makkeren til Ludvig. Oppdraget de skal løse om en utro ektemann, virker først enkelt, men det viser seg etter hvert å være langt mer komplisert. Saken fører dem inn i tyske sirkler i Oslo, der Gestapo opererer i skjul, og videre til militante havnearbeiderne som støtter de røde i den spanske borgerkrigen, og ønsker å stoppe forsendelse av våpen til fasistene. Jack møter også igjen en del personer av begge kjønn fra sin kriminelle fortid. Her er arbeiderklasse og sterke kvinner. Vi får høre om ondskap, grusomhet, vanskelige valg og konsekvensene hvis man velger feil.

Dette er en krim som passer for de fleste, men antagelig spesielt for de som liker historisk krim. Den er langsom, men forfatteren har et godt plott og en god historie, som likevel gjør den lesbar. Jeg likte boka veldig godt, og tidsperioden den foregår i, er med på å gjøre den ekstra spennende. Boka lettlest og vi blir godt kjent med både personene i boka og stedene der handlingene foregår. Dette er en historisk krim litt utenfor det vanlige krimen.
Selv om jeg ikke alltid er den største tilhengeren av langsom krim, så er denne absolutt verd å sjekke ut, så jeg anbefaler boka videre.

Dette er mitt første møte med forfatteren, men det blir garantert ikke det siste.
Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 5