Provokasjonen av Øystein Bogen

Provokasjonen av Øystein Bogen

 

Forlaget om boka:

 

Da geologer finner verdifulle mineralforekomster i fjellene nord på Svalbard, inngår stormaktene Russland og Kina en hemmelig pakt om fordelingen av rikdommen. Men først må de sørge for at Norge mister suvereniteten over øygruppen. Samfunnet der oppe er sjokkerende utsatt: En enkel sabotasjeaksjon mot den ene kabelen som forbinder Svalbard med omverdenen, er alt som skal til for at befolkningen effektivt isoleres fra all kommunikasjon. Slik kan den uoffisielle russiske invasjonen iverksettes uten verdenssamfunnet som vitne.

 

Etterretningsoffiserene Per Henriksen og Tora Fjell blir i all hemmelighet sendt til Svalbard. De blir deltakere i et dødelig kappløp der vinnerne vil kontrollere Svalbards ressurser for all fremtid.

 

Om forfatteren :

 

Øystein Bogen, (født 20. desember 1969) er en norsk journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper. Han har jobbet i TV 2 som utenriksreporter og vaktsjef siden 1995.

 

Meg om boka:

 

<<provokasjonen>> er oppfølgeren til <<Zetaviruset>> ei bok som jeg likte godt. Som første boka er denne også en thriller,  en spennende og aktuell thriller. Vi møter også igjen heltene Tora Fjell, Henriksen og Misja Borodin fra første boka i serien.  Jeg ser frem til å lese denne boka, og om forfatteren klarer å følge opp med ei like god bok.

 

Kinesiske geologer har funnet verdifulle mineraler i fjellene nord på Svalbard. Klima endringene har gjort dette funnet mulig. Kina og Russland inngår en hemmelig avtale om å fordele den store gevinsten av dette seg imellom. For å få dette til må de sørge for at Norge mister suvereniteten de har over øya. Å få kontroll ovet Svalbard er i grunnen lett. Kabelen som forbinder Svalbard med resten av verden må kuttes. Den blir utsatt for en enkel sabotasje akksjon. Dette medfører at de er isolert for all komunikssjon fra omverdenen. Dette gjør at russerne iverksetter en uoffisiell invasjonen av Svalbard som ingen ser komme før det er for sent . Hvordan reagerer Norge og Nato på denne invasjonen?

 

Etterretningsoffiserene Per Henriksen og Tora Fjell blir sendt til Svalbard, hvor oppdraget består av å forsvare norges interesser på Svalbard. Senere får også Misja Borodin en viktig rolle i kampen mot russerene. Så mye mer vil jeg ikke fortelle om handlingen i boka uten at jeg røper for mye.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler som har opptil flere cliffhangere. Språket er bra og boka er i grunnen lettlest. Vi blir bra kjent med plasser og miljø uten at det blir for mye av det. Karakterene står bra til handlingen selv om de ikke er helt troverdige. Noen av karakterene er ekte personer, mens andre er fiksjon. Det er en del navn og holde styr på, men det bør gå greit igrunnen, da de er listet opp foran i boka. Samme gjelder andre ting som vil dukke opp i boka. Handlingen i boka foregår på Svalbard for det meste og hanlingen er lagt til noen år i nær fremtid. Handlingen fremstår som både realistisk og troverdig scenario som kan skje, for handlingen er lagt nær opp til virkeligheten. Her er det storpolitik, penger og maktspill innvolvert. Vi ser en forfatter som sitter inne med store kunnskaper om det han skriver om, og som er med på å gjøre den troverdig. Forfattere klarer å holde på leseren boka gjenom, for her får en det en god thriller skal innholde tempo, action og spenning. Boka drives fremover i stadige skifter i historien. Det er lite død punketer i boka. Jeg har nok en gang latt meg underholde med en spennde og velskrevet thriller fra forfatteren. Det jeg også liker med boka er at den er tett opp mot virkeligheten og et mulig scenario som kan skje, med friskt i minne hvordan Russland har gått frem i Ukraina. Han blander fiksjon og og virklighet som gjør at boka fremstår som realistisk. Boka vil nok passe til de fleste da den ikke er for grotesk og brutal. Så jeg håper jeg at forfatteren kommer med flere thrillere. For dette er bra lesing. Her fyker sidene avgårde, for det blir riktig så spennende etterhvert, for en må bare se hvordan dette ender. Skal jeg sette fingeren på noe så må det være blir en  noe rask slutt. Men dette påvirker igrunnen ikke leseopplevelsen så mye. Jeg ville nok lest <<Zetaviruset>> først har du ikke lest den. Det har med karakterenes utvikling og gjøre. Så har du to gode thrillere å se frem til. Så forfatteren har kommet bra ut med oppfølgeren. En thriller helt etter min smak. Holder lesere på pinebenken til siste side. Er du ute etter en spennde og god thriller er dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre. En thriller fra øverste hylle.

 

Min omtale av <<Zetaviruset>>

https://henningbokhylle.blogg.no/oeystein-bogen-zetaviruset.html

 

Fakta:

 

Tittel: Provokasjonen
Forfatter: Øystein Bogen
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sjanger: Thriller
Serie: 2

 

Boka er motatt som pdf-fil fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Kittyhawk savnet av Garry Disher

Kittyhawk savnet av Garry Disher

 

Forlaget om boka:

 

En forsvunnet toåring, et uidentifisert drukningsoffer, ildspåsettelser og drapstrusler ryster den tilsynelatende idylliske feriebyen Bushrangers Bay på Mornington-halvøya, helt sør i Australia.
Når førstebetjent Hal Challis teamet hans ankommer stedet er den ulmende spenningen mellom lokalbefolkning og helgegjester i ferd med å bli eksplosiv.
Challis har sitt å stri med, også på privatfronten. Det ferske forholdet til lokalavisredaktøren Tessa er allerede preget av en viss slitasje, kanskje fordi ekskona stadig ringer ham? Hun sitter i fengsel for drapsforsøk – på Challis. Den flyfrelste førstebetjenten begynner dessuten bli litt for opptatt av den lokale småflypiloten Janet. Men hvorfor blir Kittyhawk-flyet hennes utsatt for dødelig sabotasje?
Kittyhawk savnet er andre bok i Garry Dishers Penninsulaserie. Som Ingvar Ambjørnsen skrev om førsteboka, dette er rett og slett gnistrende god politikrim!

 

Om forfatteren:

 

Australske Gary Disher har skrevet over 50 bøker i flere sjangere. Han har vunnet en rekke priser for krimbøkene sine i både Australia og Tyskland og blitt nominert to ganger til britiske CWA Dagger Award. I 2018 ble han tildelt Ned Kelly Lifetime Achievment Award.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens andre bok på norsk i Penninsulaserien. Den forrige boka <<Dragemannen>> kom i starten av fjoråret. Ei bok jeg likte godt. Jeg ser frem til å lese Oppfølgeren <<Kittyhawk savnet>> som ble først utgitt i 2003 i Australia. Nå er endelig på norsk.

 

Det er påskesesong i den rolige idylliske feriebyen Bushrangers Bay på Mornington-halvøya som ligger helt sør i Australia, men kriminaliteten tar ikke ferie av den grunn, en forsvunnet toåring, en drukknet person de ikke vet hvem er, ildpåsetelser og drapstrusler. Når Førstebetjent Hal Challis og teamet hans ankommer stedet har de nok å henge fingrene i. Det er i tillegg spenning mellom lokal befolkningen og feriegjester som ser ut til å bli veldig betent.

 

Samtidig så har Hal Challis sitt og stri med på privaten. Hans kone ringer han forsatt fra fengselet. De er fremdeles gift selv om Challis vil skilles. Hun sitter fengslet pga et drapsforsøk på Challis. Han er kjæreste med redaktøren i lokalavisen. Dette tærer på forholdet deres. Challis store hobby er å mekke på småflyet sitt. Han blir vel opphengt i Janet en lokal småflypilot. Kittyhawk-flyet til Janet ble utsatt for en sabotasje som kunne fått dødelig utgang.

 

Boka har passe lange handlingsmetta kapitler som inneholder cliffhangere. Språket er lett og handlingen er linær. Den er i tillegg lettlest. Miljø og plasser er bra beskrevet, og som får leseren til å føle seg tilstede i handlingen. Vi kommer godt inn under huden på hovedpersonene i boka. Vi kan kjenne oss igjen i karakterene med sine feil og mangler som gjør at de fremstår som realistiske og troverdige. Stadige scene skifter driver boka fremover med innlagte spennings topper. Det som skiller denne politiromanen ut i fra andre er at her etterforskes det flere saker samtidig og ikke bare en sak som vi finner i mange andre krimbøker. Boka har vel ingen store helter som står frem som vi kjenneer igjen fra andre bøker. Plottet og handlingen fremstår som både realistisk og troverdig. Forfatteren holder kortene godt skjult for leserene. I denne småbyen bor uærlige og ærlige folk omhverandre og dette får forfatteren frem på en fin måte. Vi følger i tillegg politiets arbeid og sjargongen dem imellom.

 

Jeg har nok en gang kost meg med ei bok fra forfatteren. Dette var ei bok jeg synes var vanskelig å legge fra seg til tider. At han er populær i hjemlandet er ikke vanskelig å forstå. Selv om handlingen er lagt til starten på årtusen-tallet gjør det ingenting. For min del funket det bra. Greit å få lest krim fra andre verdensdeler også innimellom. Dette blir en serie jeg skal følge fremover. Bok nr 3 <<Snapshot>> kom akkurat ut i Norge. Som jeg ser frem til å lese. Han har nok en gang skrevet en velkomponet, god og spennende politikrim. Topp krim fra down under! Ei bok jeg anbefaler sterk videre.

 

Min omtale av første boka i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/garry-disher-dragemannen.html

 

Fakta:

 

Tittel: Kittyhawk savnet
Forfatter: Garry Disher
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2022
Sjanger: Krim
Serie: 2
Oversatt av: Morten Hansen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

 

 

Bok nummer en i serien Dragemannen:

 

 

Bok nummer fire i serien <<Snapshot>>:

 

 

Korrupt av Don Winslow

Korupt av Don Winslow

 

Forlaget om boka:

 

Til rett pris kan alle bli kjøpt … Politimann Danny Malone leder en elitegruppe som skal bekjempe gjengkriminalitet, narkotika og våpen i New York. I atten år har han vært i frontlinjen og gjort hva enn som kreves for å overleve i en by bygd på ambisjoner og korrupsjon, der ingen kan kalle seg plettfri? Det kun få vet, er at Danny Malone også er råtten. Han og partnerne har stjålet millioner av dollar i narkotika og kontanter. Nå er han i fellen og blir presset av FBI, og han må balansere på kanten av forræderi, mens byen vakler på randen av en rasistisk eksplosjon som kan legge alt i ruiner. Korrupt er en uforglemmelig historie om grådighet og vold, ulikheter og rase, og en sviende skildring av en by på kanten av et stup. Dette er en moralsk kompleks og fascinerende dissekering av kontroversene samfunnet står overfor i dag.

 

Om forfatteren:

Don Winslow (født 1953 i New York) er en amerikansk forfatter og manusforfatter, mest kjent for sine krimromaner. Han arbeidet tidligere som skuespiller, journalist, safariguide og privat etterforsker. Ha
har vunnet en rekke priser, som for eksempel Raymond Chandler Award, LA Times Book Prize og Ian Fleming Silver Dagger

 

Meg om boka:

 

Dette er den tredje boken jeg leser av forfatteren. Jeg har blitt veldig begeistret for forfatterens tidligere bøker. Denne boka ble først utgitt i 2017 og på norsk i 2022. Jeg ser frem til å lese boka. En rå, velskrevet og troverdig politikrim. Boka starter med at alle politier som er drept i tjeneste mens forfatteren jobbet med boka.

 

Tittel på boka sier hva boka handler om, og det er korrupsjon. Politimannen Denny Malone er leder for en elite gruppe i NYPD som heter Manhattan North Special Task Force, som går under kallenavnet Da Forc. Av den grunn kalles Denny kongen av Harlem. Sammen med medlemmene Billy O, Monty og Rosso i elitegruppen til Denny får de jobben gjort. Så lenge de får jobben gjort er alle midler tillatt. De er i tillegg korrupte. De har har i utgangspunktet frie tøyler i fra politiledelsen bare jobben blir gjort. Dette innbefatter stjeling av kokain, penger og drap av gjenglledere, bare de får langere, narkotika, mafiaen og gjengene bort fra gata. Denny Malone er en fryktet politimann som har stålkontroll på sitt distrikt. Dette gjør at mange beundrer og ser opp til han. Gruppa til Denny er kompromissløse og får jobben gjort. Dette fungrer bra helt til FBI banker på døra hans en dag. Hvor går grensene mellom rett og galt for å få bukt med problemene?

 

Boka har passe lange kapitler. Språket er bra. Noe røft språk, men det synes jeg at går veldig bra. For det passer godt til historien. Det blir beskrevet ned til minste detaljer uten at det føles for mye av den grunn. Vi blir bra kjent med miljø og plasser. En føler at en er tilstede i handlingen. Karakterene er bra og står fint til handlingen i boka. Handlingen er lagt til USA og New York og nær fortid. Boka har og underliggende tema som Black Lives Matter og politisk spill. Boka fremstår som realistisk i måten den er skrevet på. Det er Denny Malone som er forteller stemmen i boka. Boka kan muligens blir for voldelig for noen, men dette bare forklarer problemene politiet står ovenfor i arbeidet sitt. Boka har bra drive og fremdrift. Boka blir bare bedre og bedre utover. Dette er en politikrim uten noe særlige dødpunkter. Mange politikrim følger vi politiets sakte etterforskning mot en løsning, men i denne boka får vi både action, spenning og tempo. Så den skiller seg noe ut fra den vanlige politikrimen vi leser. Jeg har nok en gang hatt en spennende lesestund med hans bøker. Boka ble nærmest lest i et jafs. Det som og er bra med forfatterens bøker er at han tar opp aktuelle temaer vi står ovenfor i samfunnet. Heldigvis kommer det ny bok i fra forfattere på norsk alt i april. Det er oppfølgeren til <<En by i brann>>. Den ser jeg frem til å lese. Dette er ei bok jeg synes har gått under radaren til norske lesere, og synes fortjener flere lesere. Har du ikke lest noen av hans bøker enda, da er det på tide å gjøre noe med det. Her får du en spennende, velskrevet og underholdende politikrim fra start til slutt. Ei bok jeg sterkt anbefaler videre!

 

Fakta:

 

Tittel: Korupt
Forfatter: Don Winslow
Forlag: Harpercollins
Utgitt: 2022
Sjanger: Krim
Oversatt av: Sandsgaard, Sunniva Aanonsen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5+

 

Sarek av Ulf Kvensler

Sarek av Ulf Kvensler

 

Forlaget om boka:

 

En tur på liv og død! Nominert til Årets Krimdebut 2022 av Crimetime. «En av de beste spenningsromanene jeg har lest.» Camilla Grebe, forfatter. Tre venner fra studiedagene i Uppsala har en tradisjon med en årlig fottur i høstfjellet. Men i år har Milena fått seg kjæreste, og hun vil at Jacob skal være med. Det er vanskelig for Anna og Henrik å nekte henne det, og Jacob virker som en kul fyr. Det er han som foreslår at de skal legge turen til Sarek. Nasjonalparken nord i Sverige har hverken overnattingshytter eller mobildekning, men derimot åtte topper på over 2000 meter. Anna vet med seg selv at hun kjenner igjen Jacob fra et eller annet sted. Hun vet bare ikke hvor. Og det å la ham få være med på turen skal vise seg å være en skjebnesvanger avgjørelse. Fotturen utvikler seg raskt til det rene mareritt.

 

Om forfatteren:

 

Ulf Kvensler (f. 1968) har en lang og fremgangsrik karriere som manusforfatter og regissør bak seg. I Norge er han kanskje mest kjent som idéutvikler og manusforfatter til seriene Solsidan og Vår tid er nå. Sarek er hans debut som thrillerforfatter.

 

Meg om boka:

 

Ulf Kvensler er nok mest kjent som manusforfatter og regissør. Nå er han klar med sin første bok, en psykologisk thriller. Handlingen er lagt til nasjonalparken Sarek nord i Sverige. Boka ble i Sverige kåret til årets beste krimdebut 2022, samt nominert til prisen som Årets Bok 2022. Jeg ser frem til å lese boka. Ekstra spent på om jeg liker den eller ei siden dette ikke helt er min favoritt sjanger.

 

Anna, Henrik og Milena er tre venner som har holdt sammen siden studie tiden i Uppsala. Det nærer seg den årlige fjellturen de har sammen hvert år. Kort tid før de skal dra på årtes tur, så kommer Milena og spør om den nye typen hennes Jacob kan få være med på turen. Etter litt diskusjon Anna og Henrik seg i mellom ender de opp med at de ikke kan nekte Milena og ta med Jacob. Jacob virker som en ålreit og kul fyr. Når er de på vei til der de hadde planlagt turen til i utgangspunktet, så kommer Jacob med et forslag om å heller legge turen til Nasjonalparken Sarek nord i Sverige som er både vanskelig tilgjengelig med sine 8 topper over 2000 meter. En plass uten verken mobildekning eller hytter til overnstte i. På vei til Sarek så finner Anna ut at hun har Jacob fra en eller annen plass, men ikke helt hvor. Det å ha han med på turen kan bli en skjebnesvanger avgjørelse. Turen blir raskt et mareritt.

 

Boka har ganske lange kapitler. Noe jeg ikke er så veldig glad, men det gikk på et vis. Språket i boka er bra. Flotte og gode beskrivelser av naturen, vær og fjell. Dette får en til å føle at en er med på turen. Karakterene fremstår som realistiske. Det er Anna som er forteller stemmen i boka for det meste. Historien fortelles etter at turen er gjennomført og Anna er reddet ut. Den veksler mellom selve turen, korte avhørs referat om hva som skjedde på turen og glimt fra studietiden til de tre vennene. Dette driver historien fremover. Men jeg synes det går trått langt uti i boka før uhyggen begynner sakte å krype innover leseren, og det blir riktig så guffent, og det blir mer og mer spennende. Så ikke gi opp boka for fort er mitt råd. Det ble riktig så nervepirrende og spennende mot slutten. Men det ble litt mye gjentakelser for min del på selve turen de gikk av det de foretok seg. Det er i spennede å se hvordan Jacob påvirker gruppen og overtar styringern med vold uten det er fysisk og de andre gjør for å unngå konflikter. En annen ting er, hvor godt kjenner du egentlig dine nærmeste? Desverre så ble ikke helt det store for meg. Som mange andre bøker i denne sjangeren, så blir det for seigt og langdrygt for min del, og det begynner å skje noe. Boka kunne fint vært korta ned og vært minst like bra synes jeg. Så ble ikke like mye revet med som svenskene. Men når en leser såpass mye så er det ikke alt som faller i smak. Dette var ei sånn bok for meg. Det som holder boka oppe er det gode språket og at forfatteren er en god historie forteller. Dette gjør at jeg ender på terningkast fire og ikke tre. Men dere som liker psykologiske thrillere vil den nok falle i smak hos. Så til dere som liker psykologisk thriller anbefaler jeg den til.

 

Fakta:

 

Tittel: Sarek
Forfatter: Ulf Kvensler
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2023
Sjanger: psykologisk thriller
Oversatt av: Bodil Engen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4

 

De bergtatte av Anders De La Motte

De bergtatte av Anders De La Motte

 

Forlaget om boka:

 

Avdeling Q møter Kastanjemannen, med et hint av Nattsvermeren.
Første bok i serien om Leonore Asker og Avdelingen for fortapte sjeler er mørk politikrim av beste merke, en spenningsserie som utforsker det som er annerledes og avvikende.

 

Den egensindige politietterforskeren Leonore Asker blir fjernet fra en høyprofilert kidnappingssak, og omplassert til den såkalte Avdelingen for fortapte sjeler, en enhet for rare etterforskningssaker i kjelleren på politistasjonen i Malmø.

 

Motvillig trekkes Asker inn i en av de særegne sakene hennes forgjenger etterforsket. Noen plasserer små illevarslende skikkelser i et modelljernbanelandskap, og en av disse skikkelsene viser seg å være den kidnappede kvinnen.

 

Sakens koblinger til forlatte og forfalte bygg gjør at Asker kontakter Martin Hill, som er lektor i arkitektur, med interesse for urban exploration. Snart mistenker Asker og Hill at de står ovenfor en uvanlig form for ondskap.

 

Om forfatteren:

 

Anders de la Motte (f. 1971) er tidligere politi, og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskap. Han har utgitt 12 kritikerroste kriminalromaner, og er en av Sveriges mestselgende krimforfattere. I Norge er han særlig kjent for Årstidskvartetten; Sensommer, Høstdåd, Vinterild og Våroffer.

 

Meg om boka:

 

Denne forfatteren har vært en svensk krim favoritt siden jeg leste første boka hans på norsk. Så nå kommer en helt ny serie, må den bare leses. Jeg ble ikke mindre nysjerig på boka etter at forfatteren fortalte om den på høstlanseringa til Kagge Forlag i Stavanger. Fikk slått av en hyggelig prat med han i tillegg.

 

Datteren til en av byens rikeste og kjente familier blir kidnappet. Den ensidige politietterforskeren Leonore Asker kalt Leo, leder etterforskningen frem til hun blir fjernet fra denne høyprofilerte saken. Han som overtar hennes jobb er en hun ikke har noe godt forhold til. Hun blir leder for avdelingen for fortapte sjeler, de holder til i kjelleren på politistasjonen i Malmø. Det er et opprykk i stilling, men allikevel en degradering. Få vet om denne avdelingen og det de holder på med. Den skal helst forbigå i stillhet.

 

Asker er ikke så veldig innstilt på å jobbe her. Men hun fatter etthvert interesse for en av sakene hennes forgjenger holdt på med. Etterhvert som hun graver i saken så finner hun ut at noen plasserer ut små plastfigurer i modelljernbanelandskap. Den ene av disse figurene er av den kidnappede kvinnen. Etterforskningen hennes trekkes mot forlatte og forfalte bygg. Hun kontakter sin gamle venn Martin Hill. Han jobber som lektor i arkitektur. Han har en stor interesse for urban exploration. Så hun bestemmer seg for å føre en parallell etterforskning. Å involvere Martin er ikke helt lovlig. Sammen så finner de ut at de står overfor en uvanlig form for ondskap. Det blir etterhvert ganske så farlig for de jo dypere de kommer inn i saken

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Hvor det er opptil flere cliffhangere. Språket er bra. Boka er lettlest. Vi blir bra kjent med plasser og miljø. Karakterene passer fint til boka synes jeg. Boka har flere forteller stemmer. Mye forgår i nå tid, men noe i førtid. Selve storyen fremstår ikke som så veldig realistisk, men hva gjør det så lenge det er bra. Humor er det også innimellom i boka. Avdelingen for fortapte sjeler består av herlig miks personer. Her legges det ut flere tråder til å vilede leseren. Det er ganske åpent hvem gjerningsmannen til helt mot slutten. Dette er ei ganske tykk bok, men det føles ikke sånn, da der skjer mye underveis. Et godt sammen skrudd plott. Slutten ble noe lett skal jeg sette fingeren på noe, men det ødelegger ikke for helheten av boka. Her holdes leseren engasjert boka igjennom, som er med på å gjør at den er veldig vanskelig å legge fra seg. En glemmer lett tid og sted når først har starta på den. Det vil garantert gå kaldt nedover ryggen til leseren. Det er mørkt, uhyggelig og klaustrofobisk. Nok en gang har forfatteren underholdt meg med ei god å velkomponert krimbok. En krim helt etter min smak, som har det meste en god krim skal inneholde. Jeg innrømmer lett at det ble noen sene natte timer med denne boka her, men det går helt fint. Jeg ser frem til neste bok i serien. Han viser nok en gang at han er en av de beste krimforfattere i Skandinavia synes jeg. Er du ute etter en mørk, spennende og god krim er dette boka for deg. Krim til å bli bergtatt av. Treningen ender på terningkast seks.

Blogger Anita Ness har lest boka. Les hennes anmeldelse her:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2022/12/de-bergtatte-av-anders-de-la-motte.html?m=1

 

Fakta:

 

Forfstter: Anders De La Motte
Tittel: De Bergtatte
Forlag: Kagge
Utgitt: 2022
Sjanger: Krim
Serie: 1

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

Edderkoppen av Lars Kepler

Edderkoppen av Lars Keppler

 

Forlaget om boka:

 

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – en av dem venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.

En sekk med en nesten fullstendig oppløst kropp blir funnet bundet til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe serien med drap.

Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å løse gåten og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den intense jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje er de allerede er fanget i edderkoppnettet.

 

Om forfatteren:

 

Lars Kepler er et pseudonym som benyttes av det svenske forfatterekteparet Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril når de sammen skriver kriminalromaner om «kommissarie Joona Linna».

 

Meg om boka

 

Lars Kepler sine bøker passer nok ikke for alle på grunn av at de blir fo groteske og bisarre. Mange har hoppet av serien underveis av den grunn. Jeg er en av de som liker bøkene.

 

Saga Bauer fikk et postkort for tre år siden. Postkortet inneholdt en truende tekst om en pistol og ni hvite kuler. En av de ni kullene er beregnet på hennes kollega Joona Linna. Det sto også i postkortet at hun var den eneste som kunne redde ham. Etter å ha vist kortet til Joona så bleknet trusselen og ble som en tom trussel. Men så ble det plutselig blodig alvor.

 

Etter funnet av lik som som så å si er oppløst,
begynner et spill som innvolverer kompliserte gåter fra avsender av kortet. Gjerningspersonen gir politiet muligheter til å stoppe draps rekken.

 

Joona og Saga kjemper en desperat kamp mot klokken for hindre at flere blir drept inkludert Joona. Det blir en intens å mer og mer desperat jakt på å få stopoet seriemorderen. Klarer de å stoppe gjerningspersonen eller er de allerede fanget i nettet til edderkoppen.

 

Boka har passe lange kapitler med opptil flere cliffhangere. Språket er bra. Karakterene er ikke så veldig realistiske, men de passer til historien. Det blir til tider veldig overdrevet. Historien er rein fiksjon så fremstår ikke som mye realistisk og troverdig. Det er jakten på seriemorderen som driver handlingen fremover. Denne boka er det mye vold og bisarre ting så den passer nok ikke for alle. En må nesten like denne typen bøker. Det blir rett og slett for brutalt for mange. Jeg som leser mye krim synes dette er et fint avbrekk fra det andre jeg leser av krim. Så en må nesten ta bøkene for det de er. Jeg synes ikke denne er den beste boka i serien. Det ble noen litt for lange transport etapper for min del, så boka kunne godt vært korta ned uten det hadde gått utover handlingen i boka. Slutten ble også noe kort. Plottet ble noe lett for min del. Men boka er absolut leseverdig for de som liker denne typen krim. Jeg anbefaler boka videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Edderkoppen
Forfatter:Lars Kepler
Forlag: Cappelen damm
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Krim
Serie: 9
Oversatt av: Henning J. Gundersen

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 4

 

Kallmyren av Liza Marklund

Kallmyren Liza Marklund

 

Forlaget om boka:

 

I 1990 finner Wiking Stormberg en lapp fra sin kone, Helena. Hun har gått en tur for å plukke multer. Deres nyfødte datter, Elin, er med på turen, mens sønnen Markus er hos farmor. På kvelden har ikke Helena og Elin kommet tilbake. Elin blir funnet i live ved Kallmyren, mens Helena er forsvunnet. Kroppen hennes ble aldri gjenfunnet. Den kalde myra ble hennes grav.

 

Mange år senere er Wiking fortsatt dypt berørt av tapet av sin kone. Men så en sommerdag i 2020 mottar Markus et illevarslende brev signert med Helenas signatur. Kan hun fortsatt være i live? Men hvorfor skulle hun eller noen andre true familien hans? Wiking må spørre seg selv om han holder på å bli gal, om han ser spøkelser, eller det finnes krefter som truer ham og familien hans – og i så fall hvem eller hva.

 

Om forfatteren:

 

Liza Marklund f. 1962 i piteå)
Liza Marklund er oppvokst i Pålmark i Norrbottens skoger, tolv mil sør for polarsirkelen. Hun hadde mange ulike jobber før hun begynte å arbeide i media som journalist. Hun har gjennom 15 år arbeidet i redaksjoner som Norrbottens-kuriren, Aftonbladet, Expressen. Hennes romandebut var På flukt.

 

Hun revolusjonerte den svenske krimromanen på slutten av 1990-tallet med sine banebrytende romaner om journalisten Annika Bengtzon. I dag har hun solgt over 23 millioner bøker på 40 språk.

 

Gjennom årene har hun mottatt et tjuetalls priser og utmerkelser, både i Sverige og internasjonalt, og hun er den eneste skandinaviske kvinnen som har toppet New York Times bestselgerliste.

 

Meg om boka:

 

<<Kallmyren>> er bok nummer to i Polarsirkelen i serien til forfatteren en planlagt trilogi. Jeg likte den første boka i serien godt. Så jeg ser frem til å lese boka å se om denne boka her er like bra som første boka.

 

Vi befinner oss i 1990 og Helena kona til Wiking Stormberg har lagt en lapp igjen til han om at hun har tatt en tur for å plukke multer. Hun har med seg deres nyfødte datter på turen, mens sønnen deres Markus er plassert hos farmoren. Når kvelden kommer er fremdeles ikke Helena og datteren kommet hjem. Datteren blir funnet i live, mens hans kone er sporløst forsvunnet ved Kallmyren. Det antas at myren ble hennes grav.

 

Tretti år er gått og Wiking er fremdeles preget av tapet av sin kone. En sommerdag i 2020 får sønnen Markus et mystisk brev med et truende budskap . Dette brevet har Helenas signatur. En spesiell signatur som kun hun brukte. Er hun forsatt i live eller ikke? Hvilken grunn er det for at hun eller noen andre truer familien? Dette brevet fører til at Wiking lurer på om at han holder på å bli gal eller ser spøkelser. Hvem truer egentlig familien hans og hva vil de med dette?

Kaptilene er ganske lange til krim å være. Noe jeg synes funker fint med denne boka her. Språket er bra. Vi blir bra kjent med steder og miljø. Vi blir veldig godt kjent med karakterene.  Handlingen er lagt til et oppdiktet sted i Nord Sverige hvor mesteparten av handlingen foregår. Handlingen i boka foregår i førtid og nåtid. Vi møter samme karakterene i begge tidsepoker. Disse veksler på å drive historien fremover. Dette er en rolig krim så ikke forvent for mye action og spenning. Spenningen ligger på andre plan i denne boka som er med på å gjøre den spennende, men den er allikevel vond å legge fra seg underveis i lesingen. Jeg ser ikke bort fra at denne boka her kan slå ann hos de som ikke er så glad i å lese krim til vanlig. Det er et bra plott hun serverer leserene. Selv om det ikkke er så veldig realistisk er det likevel bra. Så vil leserene vil få seg noen overraskelser underveis . Denne boka er anderledes skrudd sammen en føtste boka i serien. Vi ser en forfatter som kan sitt fag og det er ikke uten grunn hun er blant skandinavias beste krimforfattere. Etter å ha lest denne boka her så kan jeg ikke si annet enn at jeg gleder meg til den siste boka i serien for å se hvordan dette ender til slutt. Hun gir oss nok løse tråder til at de blir opptil flere løsninger i neste bok. En god krim fra øverste hylle som holder på lesere boka gjenom.

Fakta:

 

Forfatter: Liza Marklund
Tittel: Kallmyren
Forlag: Cappelen damm
Utgivelseår: 2022
Sjanger: Krim
Serie: Polarsirkelen 2

 

Boka er mottatt som lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Mannen som døde to ganger av Richard Osman

Mannen som døde to ganger av Richard Osman

 

Forlaget om boka:

 

Torsdagsmordklubben består av fire aldrende hobby-detektiver, de bor i den sjarmerende seniorlandsbyen Coopers Chase, et ombygd kloster i Kent. De pleier å møtes hver torsdag for å diskutere uløste mordsaker. Joyce er tidligere sykepleier, Ron er eks- fagforenings-leder, Ibrahim er en pensjonert psykiater, og den hemmelighetsfulle Elisabeth var spion i sine yngre dager. I denne oppfølgeren blir Ibrahim utsatt for et ran, og blir stygt skadet. Gjerningsmannen er en 16 år gammel gutt med tilknytning til den lokale knarkdronningen Connie. Elizabeth, Ron og Joyce bestemmer seg umiddelbart for å fange den skyldige. Den heftige jakten på de skyldige blir opptakten til en rekke uvanlige og blodige hendelser som fører til uventede avsløringer om Elizabeths tidligere liv, før den ikke helt snøhvite sannheten blir avslørt. Noen blir livets vinnere, andre taper alt – ikke bare formuen

 

Om forfatteren:

 

Richard Thomas Osman (f. 1970)er en engelsk TV-programleder, produsent, romanforfatter og komiker. Han er skaperen og tidligere medprogramleder for BBC One TV-quizshow Pointless.

 

Meg om boka:

 

Etter den herlige første boka ser jeg frem til å lese bok to om gjengen i Torsdagsmordklubben som består av fire aldrende hobby dektektivene Elizabeth, Joyce, Ron og Ibrahim som bor i senior landsbyen Cooper Chase. De har fått nok en ny sak i hendene. Denne gangen er det Elizabeths eksmann som trenger hjelp. Han er blitt beskyldt for å ha stjålet diamanter fra mafiaen. Han trenger deres hjelp for å komme seg ut av de store problemene han har havnet oppi. Et lik dukker opp, som muligens har vært død før eller ikke. Ibrahim blir stygt skadet etter han ble utsatt for et ran. En lokal 16 åring blir beskyldt for ranet. Han har tilknytting til den lokale knarkdronningen Connie. De fire i Torsdagsmordklubben bestemmer seg for å fange den skyldige. Den intense jakte fører dem til rekke uventede avsløringer om Elisabeths tidligere liv og blodige hendelser. Finner de diamantene før det er for sent? Finner de eller morden dem først?

 

Boka har passe lange kapitler. Språket er bra. Boka er lettlest. Karakterene er bra. Som en blir en lett glad i. Joyce sin forteller stemme er med på å gjøre boka  veldig bra. Dette er en herlig kosekrim av beste sort eller feelgood krim for den saks skyld. Det er nok en fordel å ha lest første boka, for denne forsetter der den forrige slutta. En kan ikke unnvære å la seg sjamere av denne herlige gjengen her. Nok en gang har jeg kost meg med ei bok fra denne forfatteren. Jeg humra titt og ofte underveis i leseingen. Så jeg ser frem til å hive meg over bok nummer tre som ligger klar. Herlig britisk krim av beste sort Jeg anbefaler boka videre!

 

Fakta:

 

Forfatter: Richard Osman
Tittel: Mannen som døde to ganger
Forlag: Gursli Berg Forlag
Utgivelseår: 2021
Sjanger: Feelgood krim
Serie: Bok 2
Oversatt av: Lisa Westerås

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Leste bøker i desember 2022

Desember måned er over, og jeg har lest 9 bøker med variert innhold, selv om det ble mye krim denne måneden også.

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Noen av bøkene er motatt som leseeksemplar fra forlagene, og lånt på biblioteket.

Bøkene er lest som både ebok og lydbok

Håper dere finner noe som dere vil lese

Håper alle hadde en fin jul og nyttårsfeiring. Satser på at dette året blir et bra år og mange flotte leseopplevelser. Så ønsker alle lesere av bloggen et riktig godt nytt år.

 

Når natta er som svartest av Bjørn Bottolvs

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/nar-natta-er-som-svartest-av-bjorn-bottolvs.html

Forlaget om boka

Bok 4 om politimannen Jo Kaasa. En mann blir funnet død i en parkert bil på Oslos vestkant. Alt tyder på at det er et selvdrap. Men funn på stedet fører til at politiet må gjøre nye undersøkelser, og Majorstua politistasjon står dermed midt oppe i en drapssak med forgreininger til narkotikasmugling og kidnapping. «Når natta er som svartest» er en norsk variant av NYPD Blue, en kriminalroman fra dagens Oslo hvor leseren får et innblikk i storbyens skyggesider og politiarbeidet sett fra innsiden.

 

 

 

Den norske slavehandel av Anders Totland

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/den-norske-slavehandelen-av-anders-totland.html

Forlaget om boka:

Det var nordmenn i alle ledd. De reiste til sjøs, med skipene fulle av afrikanske slaver, og de jobbet på dansknorske slavefort i Afrika og i Amerika.

Vi får høre om en mektig dommer fra Ringerike som torturerte og drepte et tosifret antall slaver. Og vi blir kjent med en sliten skipper fra Bergen som mistet både jobb og familie, før han fikk en ny sjanse på et slaveskip. Selv Tordenskiold, den store krigshelten, var aktivt med i denne handelen.

Når vi leser om disse skjebnene, får vi innblikk i livet slik det var på 1600- og 1700-tallet, rått og brutalt og hjerteskjærende. Men også i denne mørke delen av norsk historie fins det nyanser.

 

 

 

Jul på Petonellas pensjonat av Lene Lauritsen Kjølner

Terningkast 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/jul-pa-pertonellas-pensjonat-av-lene-lauritsen-kjolner.html
Forlaget om boka:

Petronella lever og ånder for pensjonatet sitt i Nordbyen i Tønsberg. Men paradiset er ikke perfekt. Ektemannen Sofus, en arkeolog som er i Egypt hos sine elskede kattemumier, elsker i tillegg alt som har puls og høye hæler.

Petronella fortviler over forventninger og mislykkede kaker. Alt mens venninnen Felicia er en fri sjel og lever blant tarotkort og glassdomer. For er det ikke julespillet eller slekt som forlanger Petronellas oppvartning, så er det en utbygger som vil ødelegge idyllen hennes – eller en datter hvis verden faller i grus.

Petronella er litt curling-alt-mulig, så hun grubler og tar imot utstillings-pepperkakehus av all slags design, koker oksetunge og handler julegaver på Felleskjøpet.

Og så kommer Caravaggio, som maler så fint, inn livet hennes. Men hvem er utbyggeren – bare en vanlig Preben eller en mystisk Lucifer?

 

I

 

I dine hender av Malin Persson Giolito

Terningkast 4 +

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/i-dine-hender-av-malin-persson-giolito.html

Forlaget om boka:

Allerede en time etter alarmanropet blir 14 år gamle Dogge hentet til avhør. Billy, hans jevnaldrende venn, har blitt skutt på lekeplassen der de pleide å henge da de var små, og Dogge holdt pistolen. Det engasjerte lokalpolitiet, alenemødrene, eieren av dagligvarebutikken på torget – ingen blir spart i et samfunn der gjengkriminaliteten tar overhånd og barn dreper barn. Hvem tar ansvar for at det aldri skjer igjen?

 

 

 

Til jord skal du bli av Anders Totland

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/til-jord-skal-du-bli-av-anders-totland.html

Forlaget om boka:

Det blir mykje på ein gong for Jacob Juul. På få dagar går han frå å vera pensjonert prest og spritseljar som nyt sitt otium, til å bli enkemann og nybakt bestefar for ei 7 år gammal jente. Og om ikkje det var nok, blir han også drapsmann. No har han ein daud torpedo i spritskjulet å kvitta seg med og ein kriminell konspirasjon å redda seg sjølv og vesle Isabella Donnatina frå, men heldigvis har ein livslang karriere i Den norske kyrkja førebudd han på å møta dei fleste omstende med ro og optimisme. For som han seier det sjølv: «Det er utruleg kva ein opplever gjennom meir enn 40 år med besøk i private heimar for å planlegga dåp, bryllaup og gravferd.»

 

 

 

Mørk arv av Roar Ræstad og Lasse Høyem

Terningkast 4+

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/mork-arv-av-roar-raestad-og-lasse-hoyem.html

Forlaget om boka:

April 1940: På vei inn Oslofjorden møter de tyske krigsskipene uventet motstand. Norges gullbeholdning kan dermed fraktes ut av hovedstaden i all hast. Mens den brennende krysseren Blücher synker i Drøbaksundet, kjemper korporal Hans Strüber for livet i det iskalde vannet. Han leder en gruppe soldater på topphemmelig oppdrag. Tjue år etter krigen sitter Strüber som direktør i Deutsche Bank i Frankfurt hvor han i skjul opparbeider seg en maktbase. Med sin norske kone får han ett barn, den noe uregjerlige sønnen Max. I nåtid har finansmannen Daniel Hammer lyktes på sin klassereise gjennom målrettet, hardt arbeid. Med bakgrunn fra Forsvaret utfører han også hemmelige oppdrag for E-tjenesten og PST. Hammer kjøper en fritidseiendom på Trøndelagskysten for å finne ro. Der oppdager han en bortgjemt bunker. Er den bare et krigsminne eller, befinner det seg noe mer bak betongen? På dødsleiet i Berlin deler Hans Strüber sine hemmeligheter med sønnen. I nærheten sitter tysk etterretning, støttet av CIA, og følger med. Russiske agenter er heller ikke langt unna. Den ambisiøse journalisten Max Strüber skal nå føre farsarven videre og skyr ingen midler. For å lykkes må han en tur til Norge. CIA kontakter den norske E-tjenesten for å holde Max under oppsikt. Sterke krefter ønsker nemlig å holde fortidens hendelser unna dagens lys.

 

 

En skjult tragedie – Øksfjordraidet 1941
av Roger Albrigtsen, Knut Flovik Thoresen

Terningkast 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/en-skjult-tragedie-oksfjordraidet-1941-av-roger-albrigtsen-knut-flovik-thoresen.html

Forlaget om boka:

Øksfjordraidet 1941 Datoen er 12. april 1941. Det er natt i Øksfjord, Finnmark. Den norske spesialsoldaten fyrer av en maskinpistolsalve mot en lukket soveromsdør. Seks år gamle Elsa overlever, men mister sin mor. Dette er historien om et militært angrep, landssvik og et uskyldig menneskesinn

 

rbt

 

Gjestene av Agnes Ravatn

Terningkast 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/gjestene-av-agnes-ravaten.html

Forlaget om boka:

«Hytta var ikkje så prangande og vulgær som eg hadde håpa, tvert imot var ho smakfull og diskret, i grånande tre, glas og naturstein. Ja, dette var – hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderande og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium.» Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av. «Gjestene» er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort.

 

 

 

Knut – nobody’s baby av Unni Lindell

Terningkast 6

Meg om boka:

http://henningbokhylle.blogg.no/knut-nobodys-baby-av-unni-lindell.html

Forlaget om boka:

Knut- Nobody’s baby, handler om et helt spesielt vennskap mellom en grå bustete hannkatt og krimdronninga Unni Lindell. Det 18 år lange vennskapet var til tider grenseløst, i noen situasjoner gikk det over alle støvleskaft og nærmet seg galskap.

Katten Knut ble rikskjendis da han ble etterlyst i norske medier på 2000- tallet. Da hadde han rømt fra sitt omplasseringshjem. Krimforfatterens savnede katt fikk bred omtale i norske medier og da han ble gjenfunnet ble det førstesideoppslag i VG.

Unni beskriver ham som en krevende og masete katt med dårlig psyke; redd, sær og veldig stor. En katt hun elsket over alt på jord. Og kjærligheten ble gjengjeldt. Denne kjærligheten skapte til tider de mest vanvittige situasjoner. Forfatteren måtte flytte fra sted til sted på grunn av katten. Hun kom i klammeri med «finanseliten» på Vinderen på grunn av Knut, hun fornærmet Jonas Gahr Støre på grunn av Knut, hun bortførte katta til Mari Maurstad på grunn av Knut og omkom nesten i en snøstorm på grunn av det dyret. Men Knut spankulerte alltid videre med halen rett til værs, som om ingenting hadde skjedd!

Dette er en særs morsom hybridbok, en kattebok som handler om så mye mer enn katter, for Unni hekter sterke opplevelser og såre minner fra egen oppvekst til historien. Hun skriver om barns sårbarhet og sitt sterke forhold til dyr og dyrevern. Og hun skriver generelt om livet og om litteratur, om hva det betyr for henne.

 

 

Bbbb

Den norske slavehandelen av Anders Totland

Den norske slavehandelen av Anders Totland

 

Forlaget om boka :

 

denne boka skildrer Anders Totland livet og hverdagen til de norske deltakerne i slavehandelen.

 

Det var nordmenn i alle ledd. De reiste til sjøs, med skipene fulle av afrikanske slaver, og de jobbet på dansknorske slavefort i Afrika og i Amerika.

 

Vi får høre om en mektig dommer fra Ringerike som torturerte og drepte et tosifret antall slaver. Og vi blir kjent med en sliten skipper fra Bergen som mistet både jobb og familie, før han fikk en ny sjanse på et slaveskip. Selv Tordenskiold, den store krigshelten, var aktivt med i denne handelen.

 

Når vi leser om disse skjebnene, får vi innblikk i livet slik det var på 1600- og 1700-tallet, rått og brutalt og hjerteskjærende. Men også i denne mørke delen av norsk historie fins det nyanser.

 

Om forfatteren:

 

Anders Totland (f. 1986) er oppvaksen på Bømlo og held til på Valen i Kvinnherad. Sidan 2015 har han gitt ut ei rekkje barne- og ungdomsbøker i fleire sjangrar. Fleire av bøkene er selde til utlandet, og i 2017 fekk han tildelt Nynorsk barnelitteraturpris for ungdomsromanen Engel i snøen. I 2021 gav han ut sakprosaboka Vindmøllekampen – Historia om eit folkeopprør. Til jord skal du bli er hans andre roman for vaksne.

 

Meg om boka:

 

Dette er bok nummer to i en serie om mørkere norsk historie for alderen 9-14 år. Første boka jeg leste var om Leipra ofrene i Norge. Tema i denne boka er slavehandelen, og nordmenn som deltok i den. Det er for mange er en lite kjent historie. Bøkene er en dokumentar og veldig lærerike. Som med første boka så valgte jeg å lytte til den.

 

I boka får vi høre om norske som deltok i slavehandelen. De fantes i alle ledd i denne bransjen. Enten det var til lands eller sjøs de deltok. Boka gir oss et fint innblikk i en mørkere del av Norges historie og hvordan det var på 1600 og 1700 tallet. I siste kapittel får vi høre om Irena som ble tvunget til prostitusjon, men klarte å rømme til hjemlandet sitt etter å blitt holdt fanget i to år. Innimellom er det fakta bokser om temaer i boka. Dette er med på å bygge opp om historien forfatteren forteller oss.

 

Kapitler har passe lengde som gjør at den yngre leseren ikke mister leselysten underveis i lesingen. Språket er lett og passer fint for aldersgruppen den er beregnet for. Den er skrevet på nynorsk. Noe jeg ikke synes er et problem. På måten den er skrevet på vil få leseren til å føle seg tilstede i boka og handlingen. Jeg som voksen synes boka var veldig lærerik og noe jeg ikke viste for mye om fra før. Som godt voksen så lærte også jeg noe selv om den er for de yngre leserene. Så boka vil være perfekt lesing for alle historie intriserte barn og ungdommer og ikke minst voksne. Jeg tror den vil være perfekt til høyt lesing i klasserommet og diskusjon rundt temaet i ettertid. Jeg ser frem til å lytte til de neste bøkene i denne serien. Innleser synes jeg var god å lytte til og passet meg perfekt. Bøkene i serien  leses uavhengig av hverandre. Er du ute etter ei bra sakprosa som også er lærerik er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Velger du å lese boka så er det illustrasjoner i papirutgaven. De er illustrert av Kristian Krohg-Sørensen.

 

Fakta:

 

Tittel: Den norske slavehandelen
Forfatter: Anders Totland
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2018
Sjanger: Dokumentar for 9-14 år
Innleser: Endre Helmestveit

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 5