Jr Henrixen “Stålrosen”

Jr Henrixen “Stålrosen”

Politikrim: spenning og humor En ung asylsøker blir funnet død i Vestfold. Funn på liket gjør at PST tar saken. En ambassadeperson meldes savnet, det skaper forviklinger i etterforskningen. Oslo politiet jobber samtidig mot en farlig narkomafia. Sporene fører mot den døde asylanten. Etterforskningen kolliderer med PSTs mens statusjegerne i politiet kappes om berømmelse. Utredningen kollapser. Jan Petter Salte, er en edruelig etterforsker, med militær bakgrunn. Han leder en gruppe desillusjonerte politifolk som henlegger hverdagskriminalitet. I småsakene ligger gjemt informasjon. Den setter Salte & co sammen og ser konturene av noe farlig som truer dem og nasjonen.

Etter å ha vært i underholdningbransjen og jobbet som politi i over 30 år er forfatteren klar med sin andre bok. “Stålrosen” er først og fremst en politikrim med masse humor og samfunnssatiriske spark. Handlingen foregår i Tønsberg og omegn.
Etterforsker Jan Petter Salte er nok en gang hovedpersonen i boka, sammen med gjengen han er leder for. Også denne gangen er det de udugelige som løser saken til slutt. I første halvdel av boka er det mange løse tråder, før de finner retningen i etterforskningen. Da blir det også mer tempo i boka. Her får vi se hvordan en etterforskning foregår og det møysommelige arbeidet som ligger bak, før de kommer på rett spor og oppklarer saken.
Handlingen bygger på en reell hendelse, som det deretter er laget fiksjon av. Boka er lettlest med korte kapitler, og den kan leses rett frem.

Jeg liker bøkene til Jr Henrixen utrolig godt, men for noen kan nok boka virke rotete i starten, før forfatteren finner retningen og boka begynner å ligne mer på vanlig krim. Gi derfor ikke opp boka for fort!
Jeg koste meg gjennom boka og lo godt hele veien. Det er en herlig bukett personer Jan Petter er leder for. Her får du en god politikrim med masse humor. Jeg anbefaler boka videre.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Robert Dugoni “Min søsters grav”

Robert Dugoni “Min søsters grav”

I tjue år har Tracy Crosswhite stilt spørsmål ved etterforskningen av søsteren Sarahs forsvinning og den påfølgende rettssaken. Hun tror ikke at Edmund House – en tidligere straffet voldtektsmann og mannen som ble dømt for drapet på Sarah – er den skyldige. Saken motiverer Tracy til å jobbe for å opprettholde lov og rettferdighet, og hun blir etterforsker i Seattle-politiet og vier livet til å oppklare drapssaker. Da Sarahs levninger til slutt blir funnet i nærheten av hjembyen deres, nord i Cascade-fjellene i delstaten Washington, er Tracy fast bestemt på å finne svarene hun har lett etter. Men i letingen etter den virkelige drapsmannen avdekker hun mørke, gamle hemmeligheter som kommer til å forandre hennes forhold til fortiden for alltid – og åpne døren til en dødelig fare.

“Min søsters grav” er den første boken om politi etterforsker Tracy Crosswthe, der hun søker svar på hva som skjedde da hennes søster Sarah forsvant for 20 år siden. Dette har plaget og påvirket henne i 20 år, helt til de finner liket av søsteren. 
Handlingen er lagt til en liten by utenfor Seattle, som er byen Tracy vokste opp i. Tracy har i alle disse årene drevet privatetterforskning og lett etter svar på hva som skjedde. Ble rett mann dømt?
Første halvdel av boken beskriver politietterforskningen og historien til Tracy og Sarah historie før og etter forsvinningen. Resten av boken foregår i rettsalen. 
Vi får en god beskrivelse av omstendighetene rundt søsterens forsvinning, og dramaet fra rettsalen er levende skildret. I Tracys jakt på svar dukker det opp grums fra fortiden. 
Mer vil jeg ikke si om selve handlingen, men de første hundre sidene er ganske rolig og behagelige, inntil boken tar det seg opp i både action og tempo. Språket er bra og plottet godt, men boken når ikke helt opp for meg. Jeg slet litt med å holde fokus i de rolige partiene, men den er likevel god nok til at jeg kommer til å lese neste bok i serien. For de som liker en rolig krim, passer den sikkert utmerket. 
Boka er et lese-eksemplar sponset av forlaget. 
Terningkast 4

Kari-Mette Astrup & Myriam H. Bjerkli “Rock’n roll baby”

Kari-Mette Astrup & Myriam H. Bjerkeli “Rock’n roll baby”

Rock`n roll, Baby er en bok bestående av tekster av Myriam H. Bjerkli og malerier av Kari-Mette Astrup. Dette er resultatet av et mangeårig og spennende samarbeidsprosjekt. En reise gjennom kvinneliv, hvor tekst og bilde møtes, forsterker og utfyller hverandre. Noen ganger med teksten i førersetet, andre ganger med maleriet bak rattet. Diktene og novellene i boken beskriver kvinnelivets mange fasetter, og inneholder både humor, alvor, glede, kjærlighet, lyst og sorg. Alle tekstene er illustrert med Kari-Mette Astrups fargerike og spennende malerier.

Boka er blitt til etter et langt vennskap mellom to gode venninner, der Myriam har satt tekst til Kari-Mette sine fargerike malerier og omvendt. Boka inneholder dikt og en novelle. Boka bør leses langsomt mens man studerer bildene underveis. En del av teksten klarer jeg å gjenkjenne i maleriene, men ikke alt. 
Jeg har ikke lest så mange diktbøker tidligere og det var ikke alt jeg forsto, men det gjør nok de mer diktdrevne leserne. Boka passer spesielt godt til voksne kvinner som har levd ei stund og vil kjenne seg igjen i tekster og maleriene. Det er en fin liten samling av tekster som beskriver bildene bra, med en dose erotikk skjult i tekstene. Boka er en fin gave å gi til venninner og kunstinteresserte venner.

Jeg leste boka om morgenen mens jeg nøt en kopp kaffe, og det var ypperlig. Det var artig lesning, så jeg leser gjerne lignende ved en annen anledning. Jeg vil anbefale den til dikt- og kunst interesserte, og likte spesielt godt avslutningsbilde i boka som heter “The end”, som fikk meg til å trekke på smilebåndet. 
Et par fun fact helt til slutt: Da jeg så årstallet boka var utgitt, så jeg at dette var ei av de første bøkene Liv Forlag ga ut. Den våkne leser vil også huske at Kari-Mette er nevnt i Myriams siste bok “Djevelens yngel.”

Boka var en personlig gave, så tusen hjertelig takk for bok og hyggelig hilsen.
Den kan kjøpes hos de fleste nettbokhandlere eller direkte fra forlaget

John Block “Birøkterens makabre hemmelighet”

“Birøkterens makabre hemmelighet” John Block.

Ekteparet fra Norge drar til Tyskland på det de tror skal bli nok en deilig og avslappende ferietur. Men denne gang tar reisen en uventet vending som byr på mer spenning enn forventet. Mystiske sirkler på plenen, turister som sporløst forsvinner og en birøkter med en makaber hemmelighet. De havner midt i et kriminaldrama som selv det tyske politiet har problemer med å løse.

Denne korte boka er både en reiseskildring og kriminalroman. Handlingen er lagt til et vindistrikt i Tyskland, der ferien ikke går helt som hovedpersonene hadde tenkt seg. Ferien blir fort mer makaber enn de så for seg at den skulle bli. 
Det å blande reiseskildring med krim, slik det er gjort i dette tilfellet, ble for meg en dårlig miks. Jeg hadde forventet mer av både reiseskildringen og krimdelen. Plottet ble gjennomskuet veldig tidlig og reiseskildringen var vel mye forflytning mellom plasser, vinkjøp og beskrivelser av helt ordinære overnattingsplasser. Etter å ha lest boka frister det ikke engang å reise til Tyskland på vinferie, både reise- og krimdelen blir rett og slett for enkelt fortalt. Boka er så lettlest at man skulle tro den var skrevet for ungdom. 
Det er lenge siden har lest en mindre inspirerende bok, og den lever slett ikke opp til tittelen. 
Dere som har fulgt meg, vet at jeg sjelden gir veldig lave terningkast, men her må jeg dessverre det, denne boken kunne jeg faktisk like godt gitt en ener. Det er sikkert mange som har lyst å gi ut bok, men her kunne en kanskje like godt latt være.  

Boka er et anmeldereksemplar fra Tegn forlag. 
Jeg står fritt til å mene hva jeg vil om boka.
Terningkast 2

 

Beste sommerkrim. Novelle-samling fra Goliat forlag

Beste sommerkrim. Novelle-samling fra Goliat forlag

I denne krimsamlingen finner du fortellinger som vil gi deg en spennende sommer uansett hvordan du tilbringer den. Her er et utvalg krimnoveller fra våre mest kjente norske forfattere, og noen nye stemmer som du garantert vil høre mer om i årene som kommer. Det er nyskrevne tekster og noen klassikere. Det som kjennetegner samtlige noveller er at de kan knyttes til sommer, sol og forbrytelser.

Samlingen består av ti noveller ført i pennen av noen av våre mest kjente og kjære forfattere, samt noen litt mindre kjente. Novellene er perfekt til lesing i sola. De er korte og intense, foregår over korte tidsrom med få personer involvert, og har en uventet twist på slutten. 
Jeg har etter hvert lest ganske mange krimnovellesamlinger, og denne fyker rett inn som en av de bedre jeg har lest. Det er jevnt over god kvalitet på novellene. De er lettleste, men holder på spenningen. Noen av novellene er utgitt tidligere, og noen utmerket seg som ekstra gode, deriblant noveller skrevet av Agnes Matre, Heine Bakkeid, Roar Ræstad, Jorunn Thørring, Frode Eie Larsen og Geir Tangen. 
Det som er så fint med noveller er at vi møter litt andre sider av forfatterne enn det vi gjør i de vanlige bøkene deres. 
Forordet i boka, som er ført i pennen av Geir Tangen, er også verd å få med seg. Det er skrevet med humor og spenst. 
Dette er perfekt lesning i sommersolen, så sett deg godt til rette i solkroken og nyt disse herlige sommerkrimnovellene. Jeg håper flere får øynene opp for krimnoveller som perfekt sommerlesning!

Jeg anbefaler samlingen sterkt videre og terningen lander på en meget sterk femmer.
Terningkast 5+

Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen “Fullmåne”

Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen “Fullmåne”

Mot, nysgjerrighet, vilje og vennskap! Både i Lillehavn og i nabobyen blir folk syke. Avisene spekulerer, men legene har ingen svar. Er det et mystisk virus? En epidemi? Samtidig gjør Hannah og Turbo en skummel oppdagelse: En etikett kom til syne. Den hadde et bilde av en hodeskalle med to bein i kryss under. Hjertet begynte å slå raskere. Turbo, ikke drikk av vannet! ropte hun. Hannah er datter av den lokale politisjefen og har en nese for hemmeligheter. Samtidig satser hun knallhardt som juniorsyklist. Sammen med bestevennen Einar og hunden Turbo havner hun i nervepirrende situasjoner og løser spennende mysterier.

Dette er den andre boka i «Mord & mysterier»-serien.
Etter en meget god debut bok fra radarparet Frode og Dag Otto var jeg veldig spent på denne boka. Nok en gang er det Hannah og Einar samt hunden Turbo vi møter. Hannah teller ned dagene til hun kan fjerne gipsen og satse som syklist igjen, men hun har nese for å finne mysterier. Denne gangen er det forurenset drikkevann vann som forundrer henne. Hvem er synderen som gjør at flere er blitt syke i Lillehavn?
Boka er skrevet med et godt og ungdommelig språk, har passe lange kapiteler og et bra plott, men jeg savnet litt mer tempo.  Likevel; Det er ei leseverdig bok i god, gammel Hardy guttene-ånd.
Fokus i boka er mot, nysgjerrighet, vennskap og vilje.
Også i denne boka får vi nye mot regler og motivasjonstips fra Dag Otto. De to forfatterne utfyller hverandre på en utmerket måte og har skrevet nok ei brakbok for den yngre garde.
Boka passer for barn og ungdom i alderen 9-13 og jeg anbefaler den videre til leseglade ungdommer som er på jakt etter ei spennende bok. Jeg ser frem til bok nr 3 i serien. Disse bøkene får frem Hardy guttene minner fra barndommen. Boka fås kjøpt de fleste plasser hvor bøker selges. Frode leverer spening for både store å små !!

Terningkast 4+

Frode Eie Larsen “På overflaten flyter vaniljene”

Frode Eie Larsen «På overflaten flyter vannliljene»

Dypt inne i skogen, under de duvende trekronene, ligger det lille tjernet. Solen drysser dråper av gull på det blikkstille vannspeilet, men under overflaten skjuler det seg et bunnløst mørke. Ved bredden står Eddi Stubb. Han har ikke hørt brølet, eller sett boblene og de lette krusningene, men han føler seg sikker på at Bakkanetjønn gjemmer en hemmelighet. Og han vet at dette bare er starten. For hvor er Håkon Helstad, Larvik Håndballklubbs savnede trener? Og hva med kvinneliket som akkurat er skylt i land langs Farriselva?

Frode er bosatt i Larvik og dette er bok nummer seks i en serie på sju. Eie Larsen har også gitt ut to ungdomsbøker sammen med Dag Otto Lauritzen i «Mord og mysterier»- serien, og er i tillegg en utrolig hyggelig kar som liker å møte leserne sine. 
Eddie Stubb er nok en gang bokas hovedperson, sammen med Kari Danielsen. Eddie og teamet får mye å henge fingrene i etter hvert som likene dukker opp fra dypet. 
Larvik håndballklubbs damelag har en vesentlig plass i romanen. Forfatteren har tidligere jobbet for klubben og kjenner derfor godt til miljøet, men håndball er ikke hovedfokus i boka Den handler om hevn. Handlingen foregår mest i Larvik-traktene, samt noe i Roma.

Etter at jeg har lest og likt de to foregående bøkene til forfatteren godt, var det med spenning jeg begynte å lese denne. Dette er ikke en roman proppet med spenning, men en rolig krim der vi ikke får svar på hvem morderen er før forfatteren avslører det på slutten. Det som er med på å gjøre boka bra, er språket. Det er tidvis særdeles vakkert skrevet og har noe sårt og enkelt over seg. 
Dette er ei bok som passer alle, siden den er fri for vold og bisarre detaljer. Etter å ha fulgt utviklingen hans, synes jeg dette er Frodes beste bok til nå, selv om det nok var mer fart i de to forrige.

Uansett, boka er bra og jeg anbefaler den sterkt videre. Sett dere til rette, les og nyt ei vakker og godt skrevet bok som setter følelsene i sving. 
Jeg er klar for neste Eddie Stubb bok!

Boka kan kjøpes direkte fra forlaget eller de fleste nettbokhandlere
Terningkast 5

Merete Junker “Venuspassajen”

Merete Junker “Venuspassasjen”

Natt til 17. mai 1968 forlot Gunnar Eie bilen sin på kaia i Skien med nøklene i. Han etterlot seg kone og tre tenåringsdøtre, og dukket aldri opp igjen.
En vårdag i 2007 finner Eies oldebarn, trettenårige Stian, et lik i innsjøen rett ved småbruket der han bor. Obduksjonsrapporten viser at den døde er den forsvunne Gunnar Eie, og at han ble brutalt drept for tre år siden. Over brystet har han tolv røde korssting.
Stian bor avsidesliggende til sammen med sin mor og mormor, han er en ensom gutt, en særing, og han kjenner at han har et ansvar. Hva var det som skjedde da oldefaren forsvant? Hvor har han vært i alle disse årene? Og hvorfor ble han drept?

Merete Junker er født i 1959 Skien, i dag er hun bosatt i nabobyen Porsgrunn. Hun vant Mauritz Hansens prisen for sin debut roman, og dette er hennes femte bok. 
Denne gang med et nytt etterforskningspar, Vollan og Rasmussen, og de får litt av en sak i hendene. Boka starter med veldig mange løse tråder og spørsmål, og foregår både i fortid og nåtid. Handlingen starter med eldre historie, deretter overtar nåtiden. 
Noe er sant, og resten er fiksjon, men hele storyen virker troverdig og har et rikt persongalleri som vi blir akkurat passe kjent med. Handlingen som foregår i skien og Danmark, er fri for vold og bisarre ting, den fokuserer mer på det psykologiske.  
Forfatteren har fått til ei velskrevet og bra bok med spenning fra første til absolutt siste side, det skjer noe hele veien, og det er vanskelig å legge boka fra seg underveis. Det ble langt på natt før jeg greide å legge den fra meg. Noen av hendelsen blir en også sittende og tenke på i ettertid. Boka er i tillegg lettlest og har et bra språk.

Dette er ei bok som passer for de fleste som er glad i god krim. Jeg likte den utrolig godt, og ser alt frem til å lese flere bøker fra Junker. Boka kan leses uavhengig av hennes tidligere bøker, og jeg anbefaler den til alle som ikke allerede har lest den.

Boka er et lese-eksemplar sponset av forfatteren.
Terningkast 5

Deepa Anappara “Djinn-patruljen på lilla linje

Deepa Anappara “Djinn-patruljen på lilla linje”

«Djinner er ikke virkelige, men hvis de var det ville de bare stjele barn, for vi har de vakreste sjelene.» Ni år gamle Jai ser for mange politiserier fra virkeligheten på tv. Da en av guttene i klassen forsvinner bestemmer Jai seg for å bruke noen av kunnskapene han har plukket opp fra politiserien Politipatruljen for å finne ham. Med vennene Pari og Faiz ved sin side begir han seg inn i byens farligste deler. 
En viktig bok fra et land der så mye som 180 barn forsvinner hver dag uten at det gjøres noe for å finne ut hva som er skjedd med dem. Sett gjennom barnas øyne, men med et voksent og alvorlig budskap i bunnen.

Forfatteren jobbet som journalist i India fra 1997 til 2008. Der interjuvet hun barn som enten tigget i veikryss eller jobbet som søppelbarn. Dessverre ser myndighetene vekk i fra skjebnen til disse barna. Det forsvinner rundt 180 barn i India hver dag, uten at det ikke får oppmerksomhet. Forfatteren ville fortelle en historie om dette, sett gjennom barneøyne. I boka er det Jai som er hovedpersonen. Han er en livlig, glad og frekk guttunge.
Boka har et lett og fint språk, og leses rett frem. Selv om boka har et alvorlig tema i bunn, så har den også humor. Jeg trakk mer enn en gang på smilebåndet av Jai og vennene hans. Boka er en realistisk fortelling om hvordan barna har det i de forholdene de lever under. Her får vi både varme, vennskap, håp, humor, samhold og livets harde realiteter for unger i slummen i India sett fra et barns ståsted.

Jeg likte boka veldig godt. Den gir et godt innblikk i en verden vi ikke kjenner noe særlig til. Samtidig fikk den meg til å tenke tilbake på min egen barndom. 
Kall gjerne boka en oppvekstroman med en dose feelgood. Jeg anbefaler boka videre.

Boka er et lesereksemplar sponset av forlaget.
Terningkast 5

Marianne Hammersberg-Jensen “Heksa Valentina”

Marianne Hammersberg-Jensen “Heksa Valentina”

De andre barna i barnehagen vil ikke leke med Valentina. Hun kler seg annerledes, og hun elsker å spise meitemark. Det de ikke vet, er at hun er en ekte heks. “Det er ikke karneval i dag”, erter barna. Men en dag må Valentina ta et valg som kan avsløre hvem hun er.

Marianne Hammersberg-Jensen er 31år. Hun er født i Arendal og bor der også nå. Dette er hennes debut bok for barn fra 3-7 år. Boka er en fantasybok for de aller yngste, som tar opp temaer om vennskap, mobbing og fordommer. Den handler om heksa Valentina. Hun er fem år og ingen vil være sammen med henne fordi hun er annerledes. Hun liker hekse ting, sølekaker, lange neser og å spise meitemark. Det gjør ikke de andre i barnehagen, for de vet ikke at finnes hekser. Men en dag skjer det noe som gjør at Valentina må avgjøre om at hu skal vise at hun er en heks. Får hun venner etter dette? Det må du lese boken for å finne ut.
Jeg synes dette var en fin barnebok. Her får de yngste spenning, samtidig som forfatteren tar opp viktige temaer. Jeg trakk også litt på smilebåndet av noen av påfunnene til Valentina.
Boken har vakre illustrasjoner på hver side, skapt av designeren Maria Gamst. Sammen har disse to laget en vakker og fin bok for de aller yngste leserne. Boken passer ypperlig til lesing på sengekanten. 
Jeg anbefaler boken til alle leseglade barn og ser frem til flere møter med heksa Valentina. Løp og kjøp!
Boka er et lese-eksemplar sponset av forfatteren.
Terningkast 5