Skyggefolket av Sigbjørn Mostue

Skyggefolket av Sigbjørn Mostue

 

Forlaget om boka:

 

I denne tredje boken møter vi igjen sjef for Forsvarets etterretningstjeneste, Elna Husøy, og tidligere spesialsoldat og etterretningsoffiser, Even Stubberud. Sistnevnte på vei til hjertet av Amazonas. Sammen med to svenske sosialantropologer og deres livvakt skal han oppsøke det mytiske Skyggefolket – en stamme som holder til på den venezuelanske siden av regnskogen og som skyr kontakt med omverdenen. Hos dem skal en avdød geolog ha gjemt informasjon om uendelige rikdommer i regnskogen – informasjon som både venezuelanske myndigheter og stormaktene USA og Russland kappes om å få tak i.

 

Parallelt skjer et voldsomt cyberangrep mot Norge, og det er åpenbart at russerne står bak. Norske myndigheter har fremforhandlet en avtale mellom sittende president i Venezuela og landets opposisjonsleder, Andrés Palomo. Men beskjeden fra russerne er klar: Hold dere unna Palomo! Også amerikanerne virker å komme på andre tanker, når konsekvensene kan vise seg å bli en fullskala krig mellom stormaktene!

 

Klokka tikker ned mot undertegning av avtalen. Even innser at Palomo kanskje er regnskogens siste håp. Den eneste som står mellom opposisjonslederen og snikmorderne, er ham. Det går mot et avgjørende crescendo i Oslo, og det skal vise seg at sviket har krøpet nærmere Even enn han kunne ha drømt om.

 

Om forfatteren:

 

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter. Han har vokst opp på Kløfta, men bor nå på Jessheim med samboer og to barn. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie, og har blant annet jobbet som redaktør i Den norske Bokklubben. I de senere år har han vært forfatter på heltid. Mostue skriver for barn, ungdom og et voksent publikum. Han utigir bøker i flere sjangere, men beveger seg i stor grad innefor krim og spenning, grøssere og fantacy. Flere av bøkene hans inneholder elementer fra folketro og eventyr. Forfatterskapet speiler også hans engasjement for aktuelle temaer som miljøvern og klimaproblematikk.

 

Meg om boka:

 

Så er vi kommet til bok nummer tre i serien med Even Stubberud i hovedrollen. De to første i serien har jeg likt godt, så jeg er mer enn klar for bok nummer tre. Forfatteren har skrevet en rekke bra bøker for både barn og voksne. Jeg har kun lest de for voksne. Jeg er i hvertfall klar til å lese.

 

Even Stubberud avbryter sine rolige dager i Brasil når han blir med to svenske sosialantropologer og livvakten deres inn i Amazonas. Her skal de prøve å komme i kontakt med den isolerte og mystiske stammen skyggefolket som få utenfor har vært i kontakt med. De holder til på den venezuelanske siden av regnskogen. Even har lovet avdød geolog og finne informasjon hun har lagt igjen og tilintetgjøre den. Informasjon som både Venezuela og USA og Russland vil ha. Hvem før først kloa i dokumentene? Det blir en fare full ferdig inn i regnskogens mørke for Even som må kjempe mot inntrengere i samme ærend, sykdom og skyggefolket som ikke stoler på utenforstående.

 

Samtidig som Even er i regnskogen, så skjer det et massivt cyberangrep mot Norge. Etter alle solemerker så er det Russerne som står bak. Venezuelas sittende president og oppisjonslederen Andrés Palomoi landet har fremforhandlet er dager på å skrive under på en avtale i Norge fremforhandlet av norske myndigheter. Russerne gjør det de kan for å stoppe dette. USA trekker seg tilbake da de frykter en krig mellom stormaktene.

 

Undertegning av avtalen nærmer seg uhyre raskt. Even blir trukket inni i det. Han får i oppgave å holde oppisjonslederen i live frem til undertegning av avtalen.

 

Boka har ganske lange kapitler til thriller og være. De er allikevel handlingsmetta og hvor flere ender med cliffhangere. Språket er lett og flyter bra fremover. Miljø og steder er bra beskrevet. Noe som får oss lesere til å føle oss tilstede. Uten det blir for mye av det. Karakterene i boka er bra og vidt forskjellige og fremstår som troverdige. Forfatteren blander fiksjon og virkelighet i en fin mix som gjør den fremstår som realistisk. Boka er passe brutal som en thriller av denne typen må være. Handlingen er lagt til Brasil, Venezuela og Norge. Handlingen er lineær.

 

Jeg startet å lese boka og ble raskt dratt inn i handlingen og den ble lest i hver ledige øyeblikk. Her var det lite rom for pustepauser. Forfatteren holder på leser fra start til slutt. Her er det ganske åpent frem til slutten. Jeg måtte tenke nytt opptil flere ganger underveis i lesingen. Noe av det som er med på å drive historien fremover er at vi følger to historier og vi får svar på alle åpne spørsmål. I tillegg har den bra tempo og spenning som en god action thriller skal ha. Så forfatteren beviser nok en gang at thrillere kan han skrive. Det jeg likte best med boka er historien fra Amazonas dype mørke skoger som fremstår som realistisk og troverdig. Alle tre bøkene er det dagsaktuelle temaer i. Jeg følte virkelig at jeg var tilstede her. Boka har i tillegg lite utenom snakk. Det som er med å gjøre bok realistisk er den spente situasjonen i verden etter Russland gikk inn i Ukraina. Så her får gradighet og storpolitisk maktspill blandet med fisjon i fin mix.

 

Nok en gang har forfatteren underholdt meg til de grader. Noe jeg sikkert ikke er alene om. En thriller som har det som gjør den til en underholdende og spennende lesestund. Jeg kan ikke gjøre annet enn å anbefale boka videre til alle som liker en spennende, nervepirrende og temopfylt action thriller. Han viser nok en gang at han er i øverste sikte av dyktige thriller forfattere i Norge. En spennende og velskrevet thriller som får deg hekta fra første side . Jeg anbefaler boka videre til de som trenger en god dose spenning i sommer.

 

Fakta:

 

Tittel: Skyggefolket
Forfatter: Sigbjørn Mostue
Forlag: Cappelen damm
Utgitt: 2024
Sjanger: Thriller
Serie: Bok nummer 3

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i pdf-fil.

 

Terningkast 5

 

Djeveløya av Karen Thommesen

Djeveløya av Karen Thommesen

 

Forlaget om boka:

 

18 MENNESKER. ALLE KJENNER ALLE, MEN INGEN KJENNER SANNHETEN.

 

En ung meteorologifullmektig forsvinner fra Cyberforsvarets base på Jan Mayen. Politietterforsker Anders Veka reiser for å undersøke det han antar er en ulykke. Ved ankomst Olonkinbyen har stasjonssjef Katrine Kure allerede igangsatt en leteaksjon. Den unge mannen er funnet død i den avsidesliggende Guineabukta. Flere uforklarlige ulykker inntreffer, og det blir funnet utstyr som kan sette øyas kommunikasjon med omverdenen ut av spill. Anders Veka og Katrine Kure jager og blir jaget mens høsttåken isolerer dem fra fastlandet, og fortiden truer med å innhente dem alle.

 

Om forfatteren:

 

K. Thommesen (f. 1972) er medieviter fra Universitetet i Oslo og har blant annet jobbet som kommunikasjonsdirektør hos Riksantikvaren. Djeveløya er Thommesens krimdebut.

 

Meg om boka:

 

På Jan Mayen befinner det seg 18 personer som skal tilbringe et år i sammen. Alle er der i forbindelse med jobb. Jobbene deres er vidt forskjellige. Enste mulighet til å komme seg fra øya er når et av Forsvarets Herkules klarer å lande når vær forholdene tillater det. Når en lever så tett på hverandre blir en godt kjent med hverandre. Eller har noen noe å skjule?

 

En dag en ung meterlogifullmektig er ute på tur så forsvinner han. Til øya ankommer politiet med politietterforsker Anders Veka som en teamet som etterforske forsvinningen. Allerede før Politiet ankommer øya så har stasjonsleder Katrine Kure i olonkinbyen satt i gang lete aksjon etter den savnede. Han blir funnet omkommet i den avsidesliggende Guineabukta. Dette er første hendelse i en rekke uforklarlige hendelser som skjer på øya. Det blir funnet utstyr som kan sette øyas kommunikasjon med omverdenen ut av spill. Høst tåken legger tett seg over øya og isolerer dem fra omverden, samtidig som Anders Veka og Katrine Kure prøver å finne svar på alle hendelser. Det blir farlig for dem etterhvert som de finner ut av ting, og fortiden vil kanskje innhente noen.

 

Boka har alt i fra korte til lange kapitler. Boka har grei fremdrift. Språket er lett. Steder og miljø er bra beskrevet uten det blir for mye, så får en til å føle seg til stede på øya og handlingen. Vær og natur er bra beskrevet. Handlingen er fiksjon og historien fremstår som realistisk. Den gir et godt bilde av dagens politiske situasjon om hvordan russerne er etter deres invasjon av Ukraina . Handlingen foregår på Jan Mayen. Hun beskriver øya på en fin måte. Vi kommer i akkurat passe mengde under huden på karakterene i boka. De har vidt forskjellig psersonligheter. Historien er lineær. Boka ikke mer brutal enn ei krimbok må være.

 

Etter boka er lest så sitter jeg igjen med både gode og dårlige inntrykk. Det jeg likte med boka er de gode skildringer, og at boka er troverdig. Det jeg som jeg ikke likte er at forfatteren gir leseren altfor tidlig hvordan plottet ender. Skulle ønsket at hun holdt leseren mer på tå hev og anledning til å tenke selv og løse plottet . Dette ble for tidlig for min del. Les selv og avgjør om du tar det fort eller ei. Plottet kunne blitt bra hadde forfatteren kamuflert det bedre. Med feks uvendete vendinger når en trodde hadde løsningen og måtte tenke nytt. Når er så åpenlyst, så blir det en ren transportetappe inn for meg og lesegleden minker. Dette er noe som trekker ned for min del av den totale leseopplevelseen av boka. Karakterene i boka er kjekke og følge å se hvordan de må samarbeide når de ikke har andre å forholde seg til. Pluss for at hun tar leseren med til Jan Mayen og hvordan livet utarter seg på øya. Noe jeg synes fremstår som troverdig. Hun blander fiksjon og troverdighet i en fin miks. Dette kunne blitt bra med et mer kamuflert plott.

 

Forfatteren viser med denne boka at hun kan skrive. Jeg håper hun kommer med flere bøker. Med et vanskeligere plott så blir det fort enda bedre og mer spennende for leseren. Jeg liker bedre når plottet får meg til å måtte tenke løsninger underveis og er åpent til slutten kommer. Desverre så når ikke boka helt opp her hos meg pga det jeg har sagt om plottet. Les selv og avgjør om du er enig eller ikke.

 

Fakta:

 

Tittel: Djeveløya
Forfatter: Karen Thommesen
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2024
Sjanger: krim

 

Boka er et lesereksemplar i fra forlaget i e-bok format.

 

Terningkast 3

 

Krigseiler av Oscar Anderson og Roger Albrigtsen (red)

Krigseiler av Oscar Anderson og Roger Albrigtsen (red)

 

Forlaget om boka:

 

102 år gamle Oscar Anton Taumer Anderson ble i august 2023 kjent i media som krigsseileren i fare for å havne i campingvogn på grunn av kostnadene for sykehjemsplassen hans i Storbritannia. Et historisk og enstemmig stortingsvedtak om å sikre våre få gjenlevende krigsseilere i utlandet en verdig alderdom kom endelig på plass den 9. april 2024. I denne boken forteller han om oppveksten på Tjøme, krigsseilas, hvalfangst og livet selv. Dette er en åpen og ærlig beretning om en vanlig mann med uvanlige opplevelser. Oscar Anderson var en av våre sjøfolk i seilas med livet som innsats under hele krigen.

 

Om forfatteren:

 

Oscar Anton Taumer Anderson (Født 1921) er bosatt i England, men født og oppvokst på Tjøme i Noreg. Biografien «Krigsseiler» som kom ut i 2024, er hans debutbok i ein alder av 102 år. Oscar en av våres siste gjenlevende krigsseilere.

 

Roger Albrigtsen (Født 1971) fra Evenes i Nordland. Bor nå i Porsanger, Finnmark. Han har skrevet en rekke bøker fra krigen.

 

Meg om boka:

 

Oscar Anderson er av de siste norske gjenlevende krigsseilere. Han er nok trolig den eldste forfatteren som debuterer med bok i en alder av 102 år. I år fyller han hele 103 år. Dette er hans memoarer fra barndommen, krigsåra og frem til i dag. Med god hjelp fra redaktør Roger Albrigtsen til å fylle ut historien om han. Roger har i tillegg til å bearbeide Oscars memoarer hatt samtaler med han og kona hans June. Resultatet av det er boka du nå leser om.

 

Boka starter med forord av forfatter Tania Michelet, dattera til Jon Michelet som også har skrevet bøker om krigsseilerne og kjempet for deres sak. Her handler det om krigsseilere og Oscars kamp for å sykehjemsplass, som han ikke hadde råd til. Deretter får vi Oscars ord om barndommen på Tjøme, og hans anstrengte forhold til faren. Så følger vi han som førstereisgutt på sjøen som femtenåring. Videre får vi høre om årene han seilte ute under krigen. Til sist får vi høre om årene etter krigen og frem til han slo seg til ro i Storbritannia. Boken inneholder også et kapittel om Tjøme under krigen ført i pennen av militærhistoriker Tormod Christiansen. På slutten av boka har redaktør Roger Albrigtsen ordet og forteller.

 

Boka har korte kapitler. Det er i tillegg bilder fra båter og andre relevante ting i kapitlene. Historien har bra fremdrift. Den er skrevet i jeg-form.

 

Etter å ha lest nok ei bok om våre kjære krigsseilere, disse var en av de viktigste årsakene til at krigen tok slutt, har vi har fått oppleve fred. De norske sjøfolkenes bidrag under krigen var av enorm betydning. Nok en gang tar vi del i en sterk historie.

 

Utrolig interessant å høre Oscar fortelle med hans egne ord om opplevelser som har preget han før, under og etter krigen. Selv om Oscar hadde sine ting er han en meget rettferdig person, noe han setter høyt.

 

I denne omtalen kunne jeg fortalt mye rundt ting fra boka, men det sparer jeg til leseren.

 

Det er sterkt nok en gang å høre om den urett Oscar og andre krigsseilere ble utsatt for etter krigen av den norske stat. Heldigvis, men altfor seint fikk de sin oppreisning. Det er viktig at historiene til Oscar og andre blir bevart for ettertiden.

 

Er du historie-interessert er dette ei perfekt bok for deg. Den er lettlest uten for mye historiske fakta slik mange sakprosabøker kan inneholde. Her får vi allikevel godt innblikk i hvordan sjøfolkene hadde det.

 

Jeg tror også mange ungdommer med interesse for historie kan lære noe av å lese denne boken.

 

Min morfar seilte ute under krigen og ble torpedert to ganger. Han greite seg bra, men han var også en av de som aldri fortalte. Dette gjør litteratur om krigsseilerne veldig lærerik for meg, det å forstå hvordan morfar hadde det og se årsaker til at han ikke fortalte.

 

Noe jeg liker med bøkene Roger Albrigtsen har skrevet (og i dette tilfelle redigert) er at disse er lettleste og lærerike. Bøkene kan leses av de aller fleste. Jeg anbefaler boka Krigsseiler videre. Ei sterk og lærerik bok. Perfekt for de historie-interesserte.

 

EVIG HEDER OG ÆRE.

 

Fakta:

 

Tilttel: Krigseiler
Forfattere: Oscar Anderson & Roger Albrigtsen (red.)
Forlag: Kristiansen forlag
Utgitt: 2024
Sjanger: Biografi/Dokumentar

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i pdf-fil format

 

Terningkast 4

 

Osckrigsseiler av Oscaar Anderson og Roger Albrigtsen (red)

Krigseiler av Oscar Anderson og Roger Albrigtsen (red)

 

Forlaget om boka:

 

102 år gamle Oscar Anton Taumer Anderson ble i august 2023 kjent i media som krigsseileren i fare for å havne i campingvogn på grunn av kostnadene for sykehjemsplassen hans i Storbritannia. Et historisk og enstemmig stortingsvedtak om å sikre våre få gjenlevende krigsseilere i utlandet en verdig alderdom kom endelig på plass den 9. april 2024. I denne boken forteller han om oppveksten på Tjøme, krigsseilas, hvalfangst og livet selv. Dette er en åpen og ærlig beretning om en vanlig mann med uvanlige opplevelser. Oscar Anderson var en av våre sjøfolk i seilas med livet som innsats under hele krigen.

 

Om forfatteren:

 

Oscar Anton Taumer Anderson (Født 1921) er bosatt i England, men født og oppvokst på Tjøme i Noreg. Biografien «Krigsseiler» som kom ut i 2024, er hans debutbok i ein alder av 102 år. Oscar en av våres siste gjenlevende krigsseilere.

 

Roger Albrigtsen (Født 1971) fra Evenes i Nordland. Bor nå i Porsanger, Finnmark. Han har skrevet en rekke bøker fra krigen.

 

Meg om boka:

 

Oscar Anderson er av de siste norske gjenlevende krigsseilere. Han er nok trolig den eldste forfatteren som debuterer med bok i en alder av 102 år. I år fyller han hele 103 år. Dette er hans memoarer fra barndommen, krigsåra og frem til i dag. Med god hjelp fra redaktør Roger Albrigtsen til å fylle ut historien om han. Roger har i tillegg til å bearbeide Oscars memoarer hatt samtaler med han og kona hans June. Resultatet av det er boka du nå leser om.

 

Boka starter med forord av forfatter Tania Michelet, dattera til Jon Michelet som også har skrevet bøker om krigsseilerne og kjempet for deres sak. Her handler det om krigsseilere og Oscars kamp for å sykehjemsplass, som han ikke hadde råd til. Deretter får vi Oscars ord om barndommen på Tjøme, og hans anstrengte forhold til faren. Så følger vi han som førstereisgutt på sjøen som femtenåring. Videre får vi høre om årene han seilte ute under krigen. Til sist får vi høre om årene etter krigen og frem til han slo seg til ro i Storbritannia. Boken inneholder også et kapittel om Tjøme under krigen ført i pennen av militærhistoriker Tormod Christiansen. På slutten av boka har redaktør Roger Albrigtsen ordet og forteller.

 

Boka har korte kapitler. Det er i tillegg bilder fra båter og andre relevante ting i kapitlene. Historien har bra fremdrift. Den er skrevet i jeg-form.

 

Etter å ha lest nok ei bok om våre kjære krigsseilere, disse var en av de viktigste årsakene til at krigen tok slutt, har vi har fått oppleve fred. De norske sjøfolkenes bidrag under krigen var av enorm betydning. Nok en gang tar vi del i en sterk historie.

 

Utrolig interessant å høre Oscar fortelle med hans egne ord om opplevelser som har preget han før, under og etter krigen. Selv om Oscar hadde sine ting er han en meget rettferdig person, noe han setter høyt.

 

I denne omtalen kunne jeg fortalt mye rundt ting fra boka, men det sparer jeg til leseren.

 

Det er sterkt nok en gang å høre om den urett Oscar og andre krigsseilere ble utsatt for etter krigen av den norske stat. Heldigvis, men altfor seint fikk de sin oppreisning. Det er viktig at historiene til Oscar og andre blir bevart for ettertiden.

 

Er du historie-interessert er dette ei perfekt bok for deg. Den er lettlest uten for mye historiske fakta slik mange sakprosabøker kan inneholde. Her får vi allikevel godt innblikk i hvordan sjøfolkene hadde det.

 

Jeg tror også mange ungdommer med interesse for historie kan lære noe av å lese denne boken.

 

Min morfar seilte ute under krigen og ble torpedert to ganger. Han greite seg bra, men han var også en av de som aldri fortalte. Dette gjør litteratur om krigsseilerne veldig lærerik for meg, det å forstå hvordan morfar hadde det og se årsaker til at han ikke fortalte.

 

Noe jeg liker med bøkene Roger Albrigtsen har skrevet (og i dette tilfelle redigert) er at disse er lettleste og lærerike. Bøkene kan leses av de aller fleste. Jeg anbefaler boka Krigsseiler videre. Ei sterk og lærerik bok. Perfekt for de historie-interesserte.

 

EVIG HEDER OG ÆRE.

 

Fakta:

 

Tilttel: Krigseiler
Forfattere: Oscar Anderson & Roger Albrigtsen (red.)
Forlag: Kristiansen forlag
Utgitt: 2024
Sjanger: Biografi/Dokumentar

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i pdf-fil format

 

Terningkast 4

 

BOSS av Jr Henrixen

BOSS av Jr Henrixen

Forlaget om boka:

 

BOSS endelig, en annerledes thriller.
Denne spennende romanen utspilles der andre krimbøker slutter. I et rettssalsdrama.
La deg rive med i fornærmedes fortvilelse, forsvarernes skitne spill og politiets begrensninger. Opplev intens spenning, svart humor og læring.
Forfatteren skriver i en korthugget stil med høyt tempo.

 

En norsk kvinne blir utnyttet i internasjonal kriminalitets mest nedrige yrke og fanget i egen angst. Les om det skymme markedet ¿ libertinerfester. Om gull, makt og seksuelt begjær.

 

Ex. marinejeger, politiførstebetjent og familiefar Jan Petter Salte er tilbake med sitt særegne team. Han slåss for rettferdighet, på tross av pandemi og mafiafiender.

 

Om forfatteren:

 

Jan-Robert Henriksen (født 3. november 1958), som også er kjent under artistnavnet Yann-Robert, er en norsk underholdningsartist, buktaler, komiker, foredragsholder og tekstforfatter. Han gir ut krimbøker under pseudonymet JR Henrixen. Han er tidligere politi. Han har fått en rekke gode anmeldelser fra både lesere og bokbloggere. «BOSS» er han femte krimbok.

 

Meg om boka:

Den pensjonerte politien og komikeren utgir krimbøker under pseudonym Jr Henrixen, men heter egentlig Jan Robert Henriksen. Nå er han ute med sin femte krimbok om politiførstebetjent Jan Petter Salte og gjengen hans, også kalt de udugelige. Dette er en politikrim-serie jeg har likt til nå. I denne siste boka tar han også leseren med seg inn i rettssalen, og ikke bare etterforskningen, som han har gjort i sine tidligere bøker. Jeg gleder meg til å lese boka nummer fem.

 

Vi følger to historier. Den ene er selve etterforskningen, den andre er rettsaken, som foregår et par år senere. Disse følger vi parallelt utover i boken. Historien fra rettsalen handler om en norsk kvinne som er fanget i et nedrig yrke, kall det gjerne prostitusjon, men dette nettverket er for de med mye makt. I rettsalen får vi høre hennes forklaring og kampen for å bli trodd, og motpartens skitne spill for å sette hennes forklaring i tvil. Vi får i tillegg høre vitner og politi forklare seg. Politiførstebetjent Jan Petter Salte og hans særegne gjeng etterforsker så godt de kan, selv om ledelsen helst vil at de ikke skal. Salte sloss md nebb og klør for å oppnå rettferdighet. Klarer han det?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler, uten mye utenomsnakk. Språket er lett og korthugd. Boka har bra fremdrift, slik en thriller skal ha. Vi blir i akkurat passe kjent med både sted og plasser. Karakterene er godt beskrevet, både de vi kjenner igjen fra tidligere bøker, og de nye. Handlingen foregår i hovedsak i Norge, men også noe i i utlandet. Handlingen er fiksjon, men den fremstår som realistisk. Dette kunne skjedd i virkeligheten.

 

Etter å ha lest min femte bok av forfatteren, har jeg nok en gang latt meg underholde. Boka var vanskelig å legge fra seg. Det ble riktig så spennende utover, og hadde en fin slutt som ga svar på alle løse tråder. Plottet er bra og overraskende. bygd opp, og vekslingen mellom de to historiene driver handlingen fremover, sammen med det korthugde, effektive språket. Spenningstoppene er jevnt fordelt, og det var ikke rom for mange pustepauser underveis. Henrixen holder på leseren hele boka igjennom. Rettsak-krim kan ofte bli langdrygt, forfatteren har løst det på en utmerket måte. Atmosfæren i rettsalen er godt skildret, og som tidligere politi-etterforsker har han kontroll på både rettsalen og politiarbeidet. I tillegg til å være realistisk og troverdig, inneholder boka også mørk humor. Forfatteren blander fiksjon og troverdighet på en utmerket måte, noe som gjør dette til en spennende lesestund. Salte og udugelige er en fin mix av personligheter som jobber bra sammen og får ting gjort på sin måte. Noe av det jeg liker i krimbøker skrevet av politi, er at de er lærerike, selv om det er fiksjon.

Jeg ser gjerne frem til flere møter med Salte og gjengen hans. Dette var en thriller med bra fremdrift. Hvis du ikke har lest forfatterens tidligere bøker, så har du noe å se frem til. Bøkene kan leses uavhengig av hverandre, men jeg ville startet på boka en.
Dette er en mindre kjent som skriver minst like som sine mer profilerte politi-kolleger. Jeg anbefaler derfor mer enn gjerne denne boka videre.

 

Fakta:

 

Tittel: BOSS
Forfatter: Jr Henrixen
Forlag: At Fakta
Utgitt: 2024
Sjanger: krim thriller
Serie: Bok nummer 5

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i e-bok format.

 

Terningkast: 5

 

Et telt i skogen av Bjørn Bottlovs

Et telt i skogen av Bjørn Bottlovs

 

Forlaget om boka:

 

Tom, en pensjonert politimann går i skogen og grubler over døden, ekteskapet sitt og livets mange underlige tilskikkelser. Kona er på seminar, og egentlig skal han rydde i kjellerboden mens hun er borte. Isteden møter han en ung kvinne og et lite barn i et telt i skogen. Det er tydelig at kvinnen har rømt fra noen. Tom, som mistet moren sin under dramatiske omstendigheter ett år tidligere, savner å bety noe for noen. Han øser omsorg over de to, men valget hans vil vise seg å få fatale konsekvenser.

 

Om forfatteren:

Bottolvs (f. 1946) debuterte i 1995 med barneboken Tom Mowgli Johansen. Han har senere skrevet en serie kriminalromaner som utspiller seg på Majorstua politistasjon, hvor forfatteren selv har arbeidet, samt flere andre romaner.

Meg om boka:

Bjørn Bottolvs har gitt en rekke bøker for både små og store. Han er vel mest kjent for serien om gatepurken Jo Kaasa, som var en serie jeg likte. Hans to siste bøker er romaner. Den forrige boka, «Dorteha Bjørk», likte jeg også godt.
Nå er hans nyeste bok, «Et telt i skogen», lest. Det er en kort roman, og jeg har tidligere lest en rekke kortromaner som har falt i smak.

 

Den pensjonerte politimannen, Tom går i skogen, mens kona er på seminar med jobben. Han hadde lovet egentlig lovet kona og rydde i boden. Når han går i skogen tenker han over ting han har opplevd, som døden, ekteskapet og andre hendelser fra livet. Han kommer over et telt i skogen med en ung mor med et lite barn. Hun forteller sin historie, og han får lyst til å hjelpe den unge moren. Tom mistet moren et år tidligere under dramatiske omstendigheter., og han savner å kunne bety noe for noen. Han strekker seg derfor langt for å hjelpe dem. Når det går opp for ham hva han har begitt seg ut på, skjønner han at det ikke var så lurt …

 

Boka har passe lange kapitler, og kapitlene slutter på en måte som gjør at leseren bare må lese videre for å se hva som skjer. Språket er bra, og Bottolvs skriver med en god dose følelser. Miljø og plasser er fint beskrevet, noe som gjør at leseren føler seg tilstede i handlingen. Det er få karakterer i boka, som vi kommer godt under huden på, spesielt de to hovedpersonene. Handlingen, som er fiksjon, er lagt til en plass på Østlandet.

Etter at jeg hadde lest boka måtte jeg la den synke litt inn før jeg skrev denne omtalen, slik det kan være med noen bøker. Boken ble bedre og bedre jo lengre ut i den jeg kom, og mot slutten – som kom overraskende på meg – ble det riktig så spennende. Dette er med andre ord en bok med spenningselementer, som man ikke bør gi opp selv om den har en roligere start. Den blir riktig så bra! Bottolvs skriver med innsikt og følelser, og holder på leseren boka gjennom. Han skriver ærlig og ufiltrert, akkurat slik jeg kjenner ham fra krimbøkene hans. Jeg føler med Tom, og kan sette seg inn i hans tanker og minner fra barndommen, og funderingene over livet som ikke alltid har vært en dans på roser. Dette er en sår og vakker kortroman som rommer mye. Selv om det er mye sorg, er det allikevel håp. Han skriver ærlig og uskadet, som vi kjenner fra hans krimbøker. I karakteren Tom, føler jeg at jeg også kan kjenne igjen litt av krimhelten hans, Jo Kaasa.

 

Jeg kunne skrevet mye mer om handlingen i boka, men velger å spare resten til leseren.
Etter å ha lest lest alle Bottolvs voksenbøker, vil jeg si at han behersker både krim- og romansjangeren. Jeg tror mange av hans tidligere krimlesere også vil like «Et telt i skogen», og anbefaler den gjerne videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Et telt i skogen
Forfatter: Bjørn Bottolvs
Forlag: Liv forlag
Utgitt: 2024
Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar, mottatt på Pdf fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

I sirkelens sentrum av Arne Dahl

I sirkelens Sentrum av Arne Dahl

 

Forlaget om boka:

 

Det hele begynner med at en bil sprenges i luften på motorveien, målet er en ukjent direktør. Etterpå følger flere angrep, der klimaet ser ut til å være fellesnevner. Det eneste politiet har å gå etter er et slags manifest adressert til kriminalsjef Eva Nyman. Raskt samler Eva Nova-gruppen som er spesialister på uvanlige forbrytelser. Men Eva må også håndtere spor som leder tilbake til sin egen traumatiske historie tidlig i karrieren, og den siden da forsvunne kollegaen Lukas Frisell.

 

Om forfatteren:

 

Arne Dahl, pseudonym for Jan Arnald (f. 1963), er forfatter, redaktør og litteraturkritiker. Han bor i Stockholm.

 

Siden debuten i 1998 har Arne Dahl utgitt 11 kriminalromaner om A-gruppen og 4 bøker i Opcop-serien. Bøkene om A-gruppen har blitt filmatisert med stor suksess og de ligger blant annet på Netflix. Han er oversatt til mer enn 32 språk og har til sammen solgt over 5 millioner bøker. Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, bla det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren».

 

Meg om boka:

 

Arne Dahl er blant eliten av Sveriges mange krimforfattere. Nå er han klar med en ny serie kalt Nova-gruppen. Hans tidligere bøker og serier har vært jevnt over bra og høstet flere gode tilbakemeldinger. Alltid spennende når en forfatteren kommer med noe helt nytt. Jeg var mer enn klar for å lese boka. Har lest alt han har gitt ut.

 

Vi blir alt i fra start kastet ut i det når en bil sprenges i luften på motorveien. I bilen satt en ukjent direktør. Flere lignede hendelser skjer. Felles for alle hendelsene peker mot at det dreier seg om klima. Politiet har ikke så mye annet å gå etter enn et manifest som er addressert til Krininalsjef Eva Nyman leser av Nova-gruppen. Dette gjør at Eva raskt samler Nova-gruppen. Nova gruppen er spesialister på uvanlige forbrytelser. Midt oppi den hektiske etterforskningen må Eva også hanskes med hendelser fra sin traumatiske historie som stammer fra tidlig i karrieren hennes, og den forsvunne kollegaen sin Lukas Frisell.

 

Boka har noe lange handlingsmetta kapitler. Hvor flere har cliffhangere. Noe annet med kapitlene er at det er scene bytte og vi får bytte av hendelser i et samme kapitel. Boka har bra fremdrift og uvendete vensinger og lite rom for pustepauser. Miljø og plasser er bra beskrevet, så vi vil føle oss i aller høyeste grad tilstede i handlingen. Dette er ei bok med mange karakterer og holde styr på. Det gikk seg til etterhvert for min del. Vi blir i passe mengde kjent med de. Mer vil vi nok bli kjent med de i kommende bøker. Noe som som jo er bra at vi ikke får alt i første boka. Tema for boka er klima aktivister. Her blandes fiksjon og virkelighet i en fin mix. Handlingen er lagt til Stockholms traktene.

 

Så er endelig boka lest. Jeg brukte litt mer tid på denne boka enn jeg pleier. Noe som skyldes at her må leseren være våken, og følge med i svingene. Nok en gang har jeg fått topp underholdning og spenning fra denne forfatteren med dose mystikk i boka. Boka begynner med at den bygges opp fra flere sider før det blir etterforskningen det dreier seg om. Forfatteren har leseren i sin hule hånd fra start til slutt. Så en kan trygt si at plottet er bra bygd opp og utspekulert. Jeg måtte tenke nytt flere ganger underveis i lesingen før de fleste tråder falt på plass mot slutten, mens andre ting må vi vente på til neste bok . Her er det stadig scene skifter en må følge med på. Persongalleri er stort og mange og forholde seg til. Så boka krever en våken leser som følger med. Karakterene i Nova-gruppen er vidt forskjellige personligheter, men de jobber urolig bra sammen som team og utfyller hverandre. Jeg ser frem til å bli bedre kjent med de i kommende bøker. Boka er passe brutal uten det blir for mye utbrodert. Mye mer kunne vært skrevet her. Les heller boka.

 

Jeg kan ikke si annet enn for en pang start på denne serien her. Dette lover bra for kommende bøker. En krim som har det meste som skal til for at jeg har en meget bra og underholdende lesestund. Ser alt frem til neste bok i serien. Med denne boka viser forfatteren at han befester sin posisjon som en av Sveriges beste forfattere. En spennende og velskrevet krimbok som klister deg til godstolen som jeg mer enn gjerne anbefaler videre. Terningen får full score fra meg.

Fakta:

Tittel: I sirkelens sentrum
Forfatter: Arne Dahl
Forlag: Cappelen damm
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Nova gruppen bok nr 1

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i pdf-fil format.

Terningkast 6

Mørkefall av Sven G. Simonsen

Mørkefall av Sven G. Simonsen

 

Forlaget om boka:

 

En gruppe konspirasjonsteoretikere er samlet på et bedehus på Østre Toten. De diskuterer verdenssituasjonen og tonen er gemyttlig – helt til en ukjent mann reiser seg og anklager de andre for å være veikinger og pratmakere. Handling må til, målrettet og kraftfull, erklærer han, før han forsvinner. En ung kvinne som også deltar på møtet, er nysgjerrig og følger etter ham. Dagen etter blir kvinnen funnet drept like i nærheten.
Den drepte er VG-journalisten Elise Tellefsen, en venninne av Liv Eriksson. Elise jobbet undercover med en bok om norske konspirasjonsmiljøer. Mens politiet jakter på drapsmannen, allierer Liv seg med Mikael, en kollega av Elise. De to starter sin egen jakt

 

Om forfatteren:

 

Sven G. Simonsen er en norsk forfatter, journalist, forsker og bistandsarbeider. Opprinnelig kommer Sven fra Mo i Rana, men de siste tretti årene har han bodd og jobbet i Oslo, vel å merke med noen utenlandsopphold rundt om i verden. Som journalist har han jobbet for Altaposten, VG, Dagens Næringsliv og Dagbladet. Han har også jobbet i 14 år ved institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) og har jobbet med fredsprosesser i både Afghanistan, Øst Timor og i Kosovo. Fra 2011 reiste han rundt i verden på oppdrag for UNICEF, blant annet i Jemen, Sudan, Kenya og Ukraina. Av fritidsinteresser er Sven aktiv klatrer og styrkeløfter.

 

Meg om boka:

 

Forfatteren er ute med den tredje boka i serien om psykologen Liv Eriksson. De to første er gitt ut på et etablert forlag. Den tredje boka gir han ut på eget forlag. Jeg likte godt de to første bøkene i serien. Så gjenstår det å se om han leverer nok en gang. Jeg er så heldig å få forlese boka. Den lanseres 1/7.

 

I et bedehus på Østre Toten har en gjeng konspirasjonsteoretikere møte. Tonen er fin, mens de diskuterer verdenssituasjonen. Så reiser en ukjent mann, som er en av møte deltagerne seg. Han kommer med harde beskyldninger mot de andre som er til stede. Han sier de er veike, og at det blir kun med snakket med dem. Han sier de må bruke hardere midler for å nå frem. Deretter forlater han møtet. En kvinnelig deltager følger etter han. Hun blir dagen etterpå funnet drept like i nærheten av bedehuset. Det blir raskt klar at den drepte er VG-journalisten Elise Tellefsen. Hun er vennine med Liv Eriksson. Hun jobbet med en bok om miljøet som var tilstede på møtet. Politiet setter inn store ressurser i saken. Liv allierer seg med en kollega av Elise fra VG. Sammen
med Mikael starter de sin egen jakt. Det blir etterhvert riktig så farlig for dem. Hvem blir først til å avsløre morderen?

 

Boka har noe lange kapitler, samt korte, flere har cliffhangere. Språket er lett. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Nok til å føle oss til stede i handlingen uten at det blir for mye utenomskk. Karakterene er bra opparbeidet. Liv er som vi kjenner henne ei beintøff dame. Det er ikke for mange karakterer og holde styr på. Selv om historien er fiksjon så inneholder de et snev av sannhet som konspirasjonsteoretikere. Handlingen foregår for det meste i Oslo, Elverum og Toten traktene.

 

Etter å ha lest forfatterens tredje bok så har jeg nok en gang latt meg underholdende. Boka var såpass spennende at den ble nærmest lest i ett. Boka har bra fremdrift i tillegg er den spennende. I grunnen lite rom for pustepauser, for det skjer noe hele veien. Her var det spenning fra start til slutt med en slutt jeg ikke helt hadde sett komme. Her vil mange bli tatt på senga. Dette er noe jeg setter pris på med ei god krimbok. Han klarer virkelig å holde på leseren boka gjennom. Så ikke gi opp boka hvis du tror du tar plottet tidlig. Du vil garantert bli overasket. Plottet er bra bygd opp. Noe som jeg også setter pris på med ei god krimbok. Så en kan trygt si at plottet er utspekulert. Her er det i tillegg uventede vendinger underveis Når boka er lest har vi fått svar på alle løse tråder. Skal jeg sette fingeren på noe så ble slutten ble noe brå synes jeg uten at det går utover leseopplevelseen. Boka er ikke noe særlig brutal. Litt er det jo, men såpass må en krimleser tåle. Politietterforskningen kommer i bakgrunnen her, det Liv og Mikael jakt vi følger. Den har i tillegg lite utenom snakk. Jeg likte også samarbeidet mellom Liv og Mikael.

 

Etter disse tre bøkene i serien, så kan jeg ikke si annet enn at jeg gjerne ser flere bøker med psykologen Liv Eriksson. Forfatteren skriver thrillere helt etter min smak. Bøkene kan fint leses uavhengig av hverandre, så gir forfatteren oss små drypp om hva som har hendt i tidligere bøker. Har du ikke lest noen av de, så har du mange timer med spenning foran deg. Forfatteren er en mindre kjent som fortjener å nå ut til flere lesere. For skrive spennende og underholdende krim kan han. Våg deg ut å les en mindre kjent sier jeg. En spennende thriller jeg mer enn gjerne anbefaler videre. Perfekt til årets sommer krim.

 

Fakta:

 

Titel: Mørkefall
Forfatter: Sven G. Simonsen
Forlag: Sven Gunnar Simonsen
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer tre

 

Boka er et lesereksemplar i Pdf-fil format fra forlaget.

 

Terningkast 5