“Ingvild og loftes hemmelighet” Rune Sørlie

“Ingvild og loftets hemmelighet” Rune Sørlie

En stormfull dag i høstferien blir Ingvild reddet fra å drukne av en merkelig gammel mann utenfor Stavern. Da hun forvirret våkner til i et naust i nærheten, er redningsmannen sporløst forsvunnet. Tilstede er derimot en underlig katt, som ikke vil la henne og venninnen Camilla i fred. Sammen med oldemor nøster de opp i en gammel historie fra det falleferdige Garnisonssykehuset i byen. Den skal lede dem på en virkelig skattejakt – og i kamp mot onde krefter.

Rune har skrevet en rekke lokalhistoriske bøker før han debuterte som barnebokforfatter med boka «Ingvild og loftets hemmelighet». Boka passer fint for deg som liker både spenning, historie og spøkelser. Her får du alt i ei bok.
Boka er fiksjon, blandet med reelle historiske hendelser, der Ingvild, Camilla og Ingvilds oldemor nøster opp en gammel historie. Handlingen er lagt til Stavern i Larvik. Forfatteren har snekret sammen et bra plott, som både får leseren til å grøsse, bite negler og fryse på ryggen. Spenningen til så og si siste side, den har en finurlig vri på slutten der alt kommer for en dag. Språket er lettlest og boka er illustrert med bilder som underbygger handlingen. 
Denne anbefaler jeg sterkt videre til leseglade barn i alderen 8-12 år som vil ha en god og spennende bok. Jeg håper forfatteren kommer med flere bøker om Ingvild og Camilla.
Våg dere på denne ukjente forfatteren, dere vil ikke angre!
Boka fås kjøpt på forlagets sider eller hos bokhandlere på nettet.
Terningkast 4+

 

Øystein S. Tjemtland”Utegym i minusgrader”

Øystein S. Tjemtland
“Utegym i minusgrader”

Paul er 16 år og skal begynne i ny klasse, på ny skole og i ny by. Spørsmålet han stiller seg selv første skoledag, er hva som egentlig er spesielt med ham. Han ser på seg selv som en kar på det jevne, midt på treet, midt i hovedfeltet og skulle gjerne ha frontet det nye miljøet med noe han var spesielt god på. Gjennom året er vi med Paul i en famlende start på sin nye tilværelse, på søk etter nye venner, en avstandsforelskelse som plutselig utvikler seg til noe mer, eller gjør den det? Vi blir med på fester og en lett absurd sjekkekonkurranse i den lokale nærradioen, og ikke minst treffer vi et persongalleri det er lett å kjenne seg igjen i.

“Utegym i minusgrader” er forfatterens debutbok. Hovedpersonen i boka er Paul som skal begynne på Byskolen etter at foreldrene hans har skilt seg. Vi følger Paul gjennom ett år med oppturer og nedturer, fester, avstandsforelskelse og sjekkekonkurranse i nærradioen. Boka er lettskrevet med korte, intense kapitler. Den inneholder mye humor, er skrevet med ungdommens språk og har personskildringer vi alle kan kjenne oss igjen i. At forfatteren har jobbet med ungdom, vises tydelig i måten han skriver på. 
Jeg likte boka veldig godt, og selv om det er en ungdomsbok kan fint leses av voksne som ønsker et innblikk i ungdommens hverdag også. Denne boka anbefaler jeg sterkt videre. 
Boka er et leseeksemplar sponset av forfatteren og forlaget
Terningkast 5

 

Domenes port 2 “Djevelens besettelse” Lene Eriksen

Lene Eriksen Domens port 2 “Djevelens besettelse”

Hvordan skal Boa klare å redde Ylva ut av Helvete uten De fires hjelp? I nesten hele sitt liv har hun vært Deres vokter. Havfruen Boa har kunne styrt ilden, luften, jorden og vannet. Hun har passet på at de fire elementæråndene ikke falt i gale hender. Men hun hadde feilet. Han kom på sporet av dem og den dagen Ylva, hennes arvtager til å beskytte De fire, skulle overta, ble Ylva bortført av Lucifer. Boa sverget på å finne henne og etter måneder på land fant hun et kart. Det viser vei mot Domen, et fjell i det værharde nord, hvor porten til Helvete befinner seg. Med kartet trygt forseglet returnerte hun til havet. Det var da hun fant Almira, spedbarnet som ble dumpet i sjøen av en demon. Det var ingen tvil om hvor hun kom fra og Boa så seg nødt til å utsette reisen inntil Almira kunne overta rollen som vokter.

Dette er den andre boken i Lene Eriksens mørke fantasyserie “Domens port.” Etter å ha lest den lovende debutboka så jeg med spenning frem til denne. 
Også i denne boka har Boa en av hovedrollene, sammen med Almira og Lucifer.  Herulv har også fått en mer fremtredende rolle i boka. Også denne gangen handler det om å beskytte de fire fra å havne i klørne på Lucifer. I boka møter vi også en herlig blanding av havfruer, demoner, falne engler, vampyrer og hekser, og boka tar etter hvert en vending jeg ikke helt hadde sett for meg. 
Jeg skal ikke røpe mer av handlingen, bare konstatere at med denne andreboka tar Lene et steg videre i forhold til sin forrige, jeg digga denne boka. Lene skriver lett og lekende, og greier å få med seg leseren inn i hennes fantasyverden. Jeg kosa meg tvers igjennom boka og glemte alt rundt meg for ei stund, så boka er ypperlig lesestoff i disse tider, når en vil flykte vekk i fra alt som skjer rundt om i verden.   
«Djevelens besettelse! passer fint for både ungdommer og voksne. Jeg anbefaler den sterkt videre! Dette er en norsk kvalitets fantasyserie, og jeg håper det kommer flere bøker i serien. 
Boka er et leseeksemplar sponset av forfatteren og forlaget. 
Terningen stoppet klokkeklart på tallet 5
Terningkast 5

Gyldendal påskekrim 2020

Denne samlingen inneholder krimnoveller av noen av Nordens beste og mest populære krimforfattere: Camilla Läckberg, Gunnar Staalesen, Johan Theorin, Jan Mehlum, Håkan Nesser og Kristina Ohlsson.
Påskekrim er et særnorsk fenomen, og hvorfor det ble slik kan du finne ut ved å lese Gunnar Staalesens artikkel i dette heftet. I tillegg inneholder det også sju krimnoveller fra noen av Nordens beste forfattere, samt en krimquiz og en presentasjon av de nye svenske krimdronningene Sina Jackson, Emilie Schepp, Camilla Lackberg, Camilla Grebe og Christina Ohlson. 
Av novellene var det noen som var bra, og noen som ikke var fullt så gode. De som utmerket seg for meg var Kristina Ohlson, Johan Theorin og Gunnar Staalesens. I flere av novellene treffer vi igjen noen av hovedpersonene som vi kjenner fra enkelte av bøkene til forfatterne. 
Det som kjennetegner noveller, også disse, er at de ofte foregår over et kort tidsrom, har et lite persongalleri, og avsluttes med en uventet twist.
Noveller er absolutt noe jeg anbefaler å lese mer av, f.eks. når en har litt lite tid, eller ønsker å se nye sider av forfattere man kjenner fra før. Det kan også være fint å dele en historie med resten av familien når man er samlet. 
Jeg anbefaler denne samlingen videre, men for meg var den likevel litt nedtur, fordi jeg hadde lest tre av novellene andre steder før. 
Terningkast 4

Kristin Remøe “Hvit Gudinne”

Kristin Remøe “Hvit Gudinne”

I romanen «Hvit gudinne» møter vi Roland Gregersen, en vellykket foredragsholder i slutten av 30-årene, som er bosatt sammen med sin kone og to små tvillingssønner i Sandefjord.
Vi møter også Irma, en sterk og selvstendig kvinne som lykkes i det meste, og alle de tilsynelatende vellykkede venninnene hennes.
Men bak den vellykkede fasaden er ting slett ikke like rosenrødt. For bak fasaden skjuler det seg utroskap. Sykdom. Bedrageri og underslag. Og drap …
Heller ikke Roland er den sjarmerende mannen han gir seg ut for å være, og når Irma og Roland møtes får dette skjebnesvangre konsekvenser for dem begge. Men kan hun være hans hvite gudinne?

«Hvit gudinne» er Kristin Remøes andre bok. Før denne har hun gitt ut novellesamlingen «Kjærlighetssmykket” og nylig kom hun med bok nr. 3, spenningsromanen «Gullkrabbene», en bok jeg likte. 
«Hvit Gudinne» er en blanding av spenningsroman og psykologisk thriller. Utad virker det som om begge hovedpersonene, Irma og Roland, har vellykkede liv. Men alt er ikke som det skal være. Roland er ikke den sjarmerende mannen han utgir seg for. Farmoren hans dør, og nå er han på jakt etter sin nye, Hvite gudinne. Vil han finne henne?
Irma er på evig jakt etter den store kjærligheten. Vil hun få oppleve den?
Når de to møtes får det store konsekvenser for dem begge. Boken inneholder både utroskap, sykdom, bedrageri, underslag og drap. Vi får sett hva som kan foregå i menneskesinnet, og vi får selvfølgelig drap … Boka er bra skrevet med gode personskildringer som gjør at en føler en blir kjent med personene. Forfatteren har klart å lage en bok der en hele tiden sitter og lurer på hva som skal skje, om alt er så perfekt som det ser ut som. Romanen begynner ganske rolig, men tar seg opp etter hvert og blir vanskelig å legge fra seg før den er lest ut. 
Det er absolutt ei leseverdig bok, og mye av det som skjer i boka kunne dessverre også skjedd i virkeligheten. Dette er en annerledes spenningsroman, og etter å ha lest mye krim de siste ukene, var det greit med noe annet, men boka vil nok passe for krimelskere også. 
Boka er fra egen bokhylle. 
Terningkast 4

Krim tips til påsken

Påsken blir nok ikke som mange hadde forventa seg i år. Så blir nok mer tid til lesing denne påske. Jeg setter opp ei liste med min tips på bøker du kan lese og kose deg med i påsken. Mange av de på lista er mindre kjente forfattere som fortjener flere lesere.Alle bøkene har jeg lest. Omtaler av bøkene finner du på bloggen min eller Instagram konto henningbokhylle. Bøkene er lista opp i vilkårlig rekkefølge

 1. Myriam H. Bjerkli “Djevelens yngel”
 2. Tor Håkon Gabriel Håvardsen “Galgedans”
 3. Gjøran Engen “Ulykke”
 4. Svein G. Simonsen “Risiko”
 5. Sven Petter Næss “Skjebnesteinen”
 6. Peter May “Jeg svikter deg aldri”
 7. Espen Skjerven “Slakt”
 8. Robert Dugoni “lysningen’
 9. Sonja Holtermann “Gå med meg”
 10. Jan Erik James Knudsen “I skyggen av Stråleglansen”
 11. Erling Greftegreff “Liten jente forsvunnet”
 12. Lars Helle “Når stormen aldri løyer”
 13. Lasse Gallefoss ” Krigernes fred”
 14. Lene Lauritzen kjølner “Mord på Kilen”
 15. Chris Hammer “Krattlandet”
 16. Simen Ingmundsen & Stig Ellingsen “Spindelvevet”

Disse er de krimbøkene som jeg likte best av de som er lest det siste halvåret. Lista kunne fort vært lengre. Håper dere finner noen dere får lyst til å lese. Her er det vidt forskjellige sjangere innen krim. Ta gjerne å gi ei bok til en venn i disse tider. Håper dere finner noe dere vil lese

“Galgedans” Tor Håkon Gabriel Håvardsen

Tor Håkon Gabriel Håvardsen “Galgedans”

Jenny Ness er ingen vanlig jente. Jenny Ness har en kraft i seg. En mørk kraft. Den stillferdige Theodor Ness lever i et tilsynelatende kjærlighetsløst ekteskap med sin kone Margareth, så da de får lille Jenny, er det datteren som får all Theodors kjærlighet. Jenny er ikke som andre barn. Hun er mye alene og passer ikke inn noe sted. Et vesen begynner å hviske til henne på soverommet, og inni henne vokser kulden og mørket. En sommerdag da Jenny er 12 år, tar hendelsene brått en skjebnesvanger og makaber vending … Kreftene som slippes løs denne sommerdagen forandrer livet til den lille familien og alle som bor i Viktoriahavn for alltid.

“Galgedans” er første bok i en trilogi, og den ligner ikke noe jeg har lest tidligere. Her blir så mange drept, at jeg måtte en tur på loftet å hente kulerammen fra barndommen for å ha kontroll. Romanen er rå, intens, brutal og bekmørk, med mye blod og drap.  Det viser seg at familien Næss er en familie med mørke og farlige hemmeligheter, noe som blir veldig skjebnesvangert for de familien møter på sin vei. Boka blir bare bedre og bedre utover, og selv om boka er rå og brutal, er den samtidig genial med poetiske personskildringer. Romanen hadde også et ellevilt og brutalt plott som jeg digga.
Liker du bestialsk krim som inneholder mye groteske ting, er dette boka for deg, men er du skvetten og har frynsete nerver bør du velge noe annet. Som sagt så ligner den ikke noe jeg har lest tidligere, forfatteren har her skapt noe nytt, og det er vanskelig å sjangerbestemme romanen. Kanskje det er en grøsser-krim?
Jeg ser alt frem til de to neste bøkene i serien. Denne bør komme på påskekrimlista di! 
Boka er mottatt på PDF fil fra forlaget. 
Terningen lander på en meget sterk femmer
Terningkast 5

“Nødhjelp” Sidsel Dalen

Sidsel Dalen “Nødhjelp”

Når en hemmelig agent fra MI6 blir funnet i Akerselva med avkappet hode, betyr det ikke bare at et drap må etterforskes. Det makabre funnet leder til at en gigantskandale blir avdekket i det norske forsvaret. Mia Mikkelsen ruller opp saken. Som journalist er hun på sporet av ulovlig våpensalg, men hun får lite informasjon av hensyn til «Rikets sikkerhet». Det løser seg når hun blir spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet – hun får sjansen til å jobbe undercover. Møt Tommy, den traumatiserte eks- kommandosoldaten, den slu statssekretæren Georg Hesse og Mias stedatter Søs, som har havnet på kjøret etter en stygg voldtekt

Dette er den tredje boken med stjernereporter Mia Mikkelsen i hovedrollen. I denne boken har hun sluttet i Reporteren og begynt å jobbe undercover i Finansdepartementet. Boka følger to historier. En med storpolitikk, korrupsjon, krigføring og våpenhandel. Den andre historien handler om Mias stedatter som havner utpå med hasj og kriminelle venner i narkotikamiljøet i Oslo. Her er utro tjenere i staten og forsøk på å unngå storkrig. Det blir fort hektisk for Mia, både på jobb, og med stedatteren på hjemmebane. 
Nok en gang har Sidsel levert en leseverdig thriller, der hun tar reelle ting som kunne ha skjedd i virkeligheten og skaper en bra thriller. Dette er en lettlest bok, selv om det er en del tråder for leseren å holde orden på. Boken passer for begge kjønn. 
Jeg håper forfatteren kommer med flere bøker, for jeg har kost meg med alle hennes tre bøker der mye foregår i oljenæringen, selv om de alle er vidt forskjellige. «Nødhjelp» er mye roligere enn de to foregående, men jeg anbefaler den absolutt videre.
Terningkast 5-

“Ulykke” Gjøran Engen

Gjøran Engen “Ulykke”

Den tidligere krimreporteren i VG, Stig Toft, har tatt med seg kone og barn hjem til Brønnøysund hvor han prøver å etablere seg som frilans-journalist
Stig Toft har gått på tomgang siden han flyttet heim. Når et tre år gammelt lik med kulehull i hodet dukker opp midt i en nasjonalpark, vekkes nysgjerrigheten. Når folk begynner å dø rundt ham blir han tent. Han begynner å grave. Og altfor sent innser han hvilken fare han dermed utsetter seg selv og andre for.

Når det dukker opp ukjente forfattere, kan jeg ikke vente med å få lest boka. Med denne boka har forfatteren laget sin egen sjanger; naturkrim. Mye av handlingen er lagt til ut i naturen, istedet for i en by med mørke kjellere og bakgater. Plottet er byga opp rundt den tidligere krimjournalisten i VG, Stig Toft. Journalisten i ham vekkes da et tre år gammelt lik blir funnet. Flere lik dukker opp, og Stig finner sakte, men sikkert ut av ting og tang som ikke er som det skal være. Plottet inneholder korrupsjon og prissamarbeid om kontrakter i det offentlige angående veiutbygginger. Hvor langt er folk villige til å gå for å skjule sine spor? Romanen tegner fine personbeskrivelser av både onde og gode personer, og naturskildringene er så vakkert beskrevet at jeg føler at jeg går i fjellheimen mens jeg leser. Boka er lettlest, rett fram, og uten mange bisarre beskrivelser.
Forfatteren har selv bakgrunn som journalist, akkurat som hovedpersonen i boka, og handlingen er lagt til forfatterens hjemtrakter Helgeland og Brønnøysund. Litt krim fra enn annen arena enn jeg er vant til.
Dette var en positiv lese-opplevelse fra en ukjent forfatter, jeg leser gjerne mer fra ham, og anbefaler boka videre. Våg deg på en ukjent forfatter du også!  
Boka er mottatt på PDF fil. 
Terningkast 5-

“Risiko” Sven G. Simonsen

Sven G. Simonsen “Risiko”

 

Liv Eriksson er psykolog og har arbeidet i noen av verdens tøffeste konfliktområder, men når kjæresten Olav faller i døden mens de er på klatreferie i Thailand, bryter hun sammen og isolerer seg. På nettet ligger en film som viser fallet. Noen der ute vet hva som egentlig skjedde da han døde. Olav var spesialetterforsker i Økokrim og hadde hemmeligheter som hverken hun eller hans kolleger visste om. Kjente hun ham egentlig? Jakten på sannheten tar henne på en reise, til München, Kypros, Beirut, som blir stadig farligere etter hvert som hun nærmer seg avsløringen av en forbrytelse av spektakulære dimensjoner.

Svein G. Simonsen debuterer med en finansthriller som inneholder mye mer enn bare penger og kapital. Den er proppet med action, takket være bokas hovedperson psykologen Liv som har vært ute en vinternatt før. Hun er en tøff dame som har arbeidet i noen av tøffeste konfliktområdene i verden. Nå kaster hun seg ut i jakten på hva som egentlig skjedde da hennes samboer døde under en klatreferie i Thailand. Det blir en heftig jakt på penger, og forfatteren får godt frem personskildringene og er god på å skildre hverdagslige ting.
Plottet likte jeg veldig god, boka blir bare bedre og bedre utover, og til slutt må en bare lese den ut.  Det er en meget lovende debutbok, og jeg håper forfatteren kommer med flere bøker etter denne debuten. Boka anbefales sterkt videre. Boka var litt utenom det vanlige, en solid finansthriller med mye action og tempo, men de rolige partiene kunne kanskje vært kortet ned noe.
Skal du lese en debutant, så gi boka til Sven en sjanse. Du vil ikke angre.
Boka er et leseeksemplar sponset av forlaget

 

Terningkast 5