Peter Mohlin og Peter Nyström – Den andre søsteren

Peter Mohlin og Peter Nyström “Den andre søsteren”

 

Tidligere FBI-agent John Adderley får en ny mordsak å løse i den svenske byen Karlstad. Samtidig må han flykte fra gamle fiender.

 

Alicia Bjelke er en ung kvinne med et ansikt så vansiret at folk rygger tilbake når de ser henne. Hun er hjernen bak en banebrytende dating-tjeneste som hun startet sammen med søsteren Stella, men det er bare vakre Stella som synes i rampelyset. Inntil hun en dag blir funnet død. Alicias liv blir snudd på hodet – og hun forstår at hun er morderens neste offer.

Saken tildeles den forhenværende FBI-agenten John Adderley, som befinner seg i Karlstad under ny identitet. John jages av skygger fra sitt tidligere liv og blir nødt til å forlate Sverige for å overleve. Men igjen snur spillet. Han må ta et oppgjør med fortiden én gang for alle, og da viser mordetterforskningen seg å tilby en uventet mulighet.

 

Om forfatterne:

 

Peter Mohlin og Peter Nyström vokste opp som kompiser i en svensk småby og skrev sin første kriminalfortelling sammen som 10-åringer. Etter å ha jobbet profesjonelt med redaksjonell tekst og med regi og manusskriving for scene og film i mange år, bestemte de seg for å plukke opp tråden fra barneskolen og skrive en krimroman. «Det siste livet» er deres første bok.

 

Fakta:

 

Forfattere: Mohlin&Nystrøm

Tittel: Den andre søsteren

Forlag: Kagge

Sjanger: Krim

Serie: 2

Oversatt av: Fartein Dølve Jonassen 

 

Meg om boka:

 

Etter å ha lest og likt debutboka deres, så var dette ei bok jeg så frem til å lese.

 

Hovedpersonene er søstrene Alice og Stella Bjelke. Alice, som har et så vansiret ansikt at folk rygger når de ser henne, er hjernen bak en banebrytende datingtjeneste som hun startet sammen med søsteren. Stella derimot, er meget vakker og trives i rampelyset. En dag blir hun funnet død.

Det snur livet og tilværelsen på hodet for Alice, spesielt når hun forstår at hun er morderen neste offer.

Mordsaken lander på bordet til den forhenværende FBI-agenten John Adderley. Han lever i Karlstad under ny identitet, ettersom han er under vitnebeskyttelse i programmet til FBI. Nå jobber han for politiet.

Samtidig som han prøver å løse saken, jages han av skygger fra sitt tidligere liv. Han ser ingen annen utvei enn å forlate Sverige for å overleve. Heldigvis så snur spillet, og han innser at han må ta et oppgjør med fortiden en gang for alle. Klarer han det?

Mordetterforskningen gir han en mulig åpning. I jakten på morderen er både Alice og John i stor livsfare. De settes på store prøver underveis, samtidig som de kjemper mot den berømmelige klokka. John må ta grep for å skjule spor, både i jakten på morder og forbindelse med fortiden.

 

Boka har et lett språk med korte kapitler, som slutter på en måte som gjør at en bare vil lese videre for å få vite hva som skjer. Handlingen er lineær. Vi blir passe kjent med både miljø, plasser og ikke minst personer. Historien er lagt til Karlstad-området, og handlingen foregår i nyere tid.  Jeg ble raskt dratt inn i boka, som er mye kortere enn den første boka i serien. Forfatterne legger ut mange mulige tråder til løsninger, og spenningen holder seg hele veien. Hovedhistorien er avsluttende, i tillegg er det noen løse tråder som vi antagelig får svar på i neste bok.

Både historie og plott er godt skrevet fiksjon, og jeg lot meg underholde i denne boka også, akkurat som jeg gjorde i den første boka, selv om jeg må være ærlig og si at jeg likte den første hakket bedre.  Jeg har likevel nok en gang kost meg med ei bok fra de to forfatterne og ser frem til å følge serien videre. Likte du den første boka deres, kan du trygt lese denne her også.

Det er ei bra bok som jeg anbefaler videre.

Bok blogger Anita Ness om boka:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2022/03/den-andre-ssteren-av-mohlin-nystrm.html?showComment=1647383038657&m=1#c395698232540383909

Min annmeldelse av første boka dere:

miniblogg.no/henningbokhylle/111703/mohlin-nystroem-det-siste-livet.html

Boka er motatt som pdf-fil av forlaget 

Terningkast 5-

 

Klas Ekman – De Kapable

Klas Ekman “De Kapable”

 

Forlaget om boka:

 

En mann og en kvinne sjekker inn på et hotell. Johan gleder seg til en het natt med elskerinnen Anna. Mens Anna på sin side planlegger å avslutte affæren med Johan for å redde familielivet sitt. Helgen blir ikke helt som de har sett for seg. Ikke i det hele tatt. Det er når de er på vei hjem dagen etter at katastrofen inntreffer og en usannsynlig marerittlignende reise begynner … Snart har de mistet totalt kontroll over det som i utgangspunktet var to helt alminnelige liv.

 

Om forfatteren:

 

Klas Anders Ericsson Ekman, født 28 april 1975 i Varberg, er en svensk journalist og forfatter.

Klas Ekman er oppvokst i Vallda utenfor Kungsbacka.

 

Meg om boka:

 

Johan og Anna, som har et forhold, sjekker inn på et hotell. Johan ser frem til en het natt med elskerinna si, men Anna vil avslutte forholdet for å redde familielivet sitt. På vei hjem dagen etter ei helg som ikke ble som de hadde sett for seg, skjer det som ikke skal skje. De kjører på en kvinne og etterlater henne i skogen. Dette er starten på marerittet for det som i utgangspunktet var to helt vanlige mennesker. Noe mer om handlingen vil jeg ikke røpe.

 

Boka “De kapable” har blitt hyllet i svensk presse, og den ble vinner av «Crimetime Award» som årets krimdebut 2021. Det er psykologisk thriller, og jeg synes det er like spennende hver gang jeg starter på ei bok i den sjangeren. Vil jeg like boka, eller ei?

 

Boka har korte og handlingsmetta kapitler. Språket er lett og leses rett fem. Jeg kan ikke skrive så mye om handlingen etter påkjørselen uten å røpe for mye av handlingen, men boka er verd å lese til siste side, for her blir du virkelig tatt på senga av slutten.  Jeg har en ganske vill fantasi, men her ble jeg virkelig lurt.

 

Johan og Anna maler seg virkelig inn i et hjørne, og jeg trodde at boka skulle ende med de ble tatt for det de hadde gjort, men i stedet kommer det en tvist som snur om på det meste, slik at en føler seg skikkelig rundlurt.

Persongalleriet er variert og spennende og kryper innunder huden på deg. Det er en mørk uhygge og undertone boka igjennom. Hvordan ville andre mennesker reagert eller taklet dette, hvis de hadde vært i Johan og Anna sine sko?

Dette er en thriller med både spenning, humor, mørk uhygge og snikende spenning.

 

Likevel må jeg innrømme at jeg underveis lurte på å gi opp å lese videre, siden psykologisk thriller ikke er min favoritt, men jeg er glad jeg ikke gjorde det. Så jeg må bare si det HØYT nok en gang: Ikke gi opp boka for tidlig, men les videre.

Når ting kom frem på slutten, så reiste jeg meg og ropte: – Er det mulig!

Dette var en bok som overrasket meg positivt. Ei bok jeg anbefaler videre!

 

Fakta:

 

Forfatter: Klas Ekman

Tittel: De kapable

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Oversatt av: Einar Blomgren

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 5

 

Randi Fuglehaug “Tonedød”

Randi Fuglehaug “Tonedød”

 

Forlaget om boka:

 

Etterforskinga rykker idylliske Voss ut av påskefreden, og den eigenrådige journalisten Agnes Tveit hamnar midt oppi eit livsfarleg drapsmysterium.

 

Saksofonisten Marta Tverberg fell død om berre minuttar etter at ho har halde ei flammande tale med kritikk av både jazzmiljø og festival. Seks hundre tilskodarar i salen er vitne til dramaet – blant dei mange som har hemmelegheiter den omdiskuterte divaen ikkje lenger kan røpe.

 

Om forfatteren:

 

Randi Fuglehaug er født og oppvokst på Voss, og er i dag bosatt i Oslo. Hun er forfatter og frilansjournalist, og har tidligere skrevet sakprosabøkene «På kanten» og «Englepappa», samt barneboka «Slik blir du statsminister» på Kagge forlag. I 2020 ga hun ut krimromanen «Fallesjuke» og i 2022 er hun ute med oppfølgeren, «Tonedød.» Hun ble nominert til «Nytt blod-prisen» for debutboka si.

 

Meg om boka:

 

Forfatteren er ute med bok nr. to om Agnes Tveit. Dette er altså den vanskelige andreboka. Klarer hun å følge opp den første suksessen med denne boka her?

 

Den verdensberømte jazzdivaen Martha Tverberg fra Voss har, etter å ha blitt forbigått i mange år, endelig fått i oppdrag å fremføre et bestillingsverk til festivalen. Hun holder en lite fin tale til publikumet før hun begynner å spille igjen. Deretter faller hun raskt om på scenen. En lege i salen kommer raskt for å hjelpe til, men også han faller om. De blir begge erklært døde. Det viser seg at de har blitt forgiftet med et ekstremt farlig stoff som blir kalt elefantdop.

Agnes er også til stede i salen. Siden sist har hun sluttet som journalist og i stedet blitt forfatter. Hun har fått i oppdrag å skrive en biografi om Marta Tverberg, men nå bestemmer forlaget at hun i stedet skal skrive en true crime bok.

Agnes setter i gang egne undersøkelser. Hun får god hjelp av sin beste venn, som er politi på Voss, familien sin og bestevenninna som er hotellsjef på Voss. Agnes er kjent for å være både frekk, freidig og nysgjerrig, i tillegg til å gå til sengs med menn hun strengt talt ikke burde ligge med. I løpet av etterforskningen utsettes hun for mange farer. Det viser seg at det er mange som har grunn til å ta livet av den bitre og muligens onde jazzdivaen, Marta. Hvem er den skyldige? Det er mange å velge mellom, men ikke lett å gjette.

 

Boka har korte og handlingsmetta kapitler med gode dialoger. Vi blir godt kjent med både personer, miljø og plasser. Vi tar del i både etterforskning og Agnes tanker. Handlingen er lineær.

«Tonedød» er spennende og har strammere regi enn forrige bok, men den inneholder også frekke dialoger og humor. Boka har et bra plott som holder leseren på pinebenken, med mange twister underveis og en overraskende slutt.

 

Forfattere har skrevet ei underholdende og god bok. Den er skrevet på et lett forståelig nynorsk, uten at det la noen demper på leselysten.  Jeg liker også at hun legger handlingen rundt to arrangement som Voss er kjent for. Jeg synes denne boka er et friskt pust blant de mange krimbøkene som gis ut. Voss blir aldri det samme etter dette! Jeg er spent på neste bok i serien. Terningen lander på en knallsterk femmer. 

 

Fakta:

 

Forfatter: Randi Fuglehaug

Tittel: Tonedød

Forlag: Kagge

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: krim

Serie: 2

 

Boka er mottatt som lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5+

 

 

Jens Henrik Jensen “Spøkelsesfangen”

Jens Henrik Jensen “Spøkelsesfangen”

 

“Forlaget om boka”

 

En nøye planlagt likvidering av to ledere fra den kriminelle underverden sender Esbjerg ut i en blodig bandekrig.

Den høyt respekterte kriminalassistenten Nina Portland blir likevel, til alles overraskelse, fjernet fra etterforskningen og sendt ut på en banal oppgave. Et privatfly har styrtet på vestkysten, og en passasjer er død av skadene. Nina skal bare ekspedere saken rutinemessig, men flere omstendigheter ved ulykken vekker hennes mistanke om at alt kanskje ikke er som det burde være.

Mens bandekrigen kuliminerer i en familietragedie, melder høystående folk fra etterretningsverdenen sin ankomst. Så tar saken om flyulykken en høydramatisk vending, for om bord var en topphemmelig passasjer, som nå er sporløst forsvunnet.

En internasjonal skandale tar form, og Nina kastes ut i noen fryktelig katoriske døgn. Det blir stadig vanskeligere for henne å skille sannhet og løgn, og i kulissene følger en sky skikkelse begivenhetenes gang – og gjør seg klar til å slå til.

 

Om forfatteren:

 

Jens Henrik Jensen (f. 1963) er forfatter og journalist, og for norske lesere best kjent for de bestselgende bøkene om Niels Oxen, og trilogien om Nina Portland.

Bøkene er solgt til en rekke land, og serien om Oxen skal filmatiseres.

 

Meg om boka:

 

Dette er den tredje og siste boka i Nina Portland-trilogien. En serie jeg er blitt glad i.

 

To drap som virker nøye planlagt i Esbjergs gjengmiljø setter sinnene i kok blant gjengene. Det utløser en blodig bandekrig. Kriminalassistenten blir først satt på saken, men så blir hun – til stor overraskelse for alle – tatt av saken og får tildelt en annen sak hvor et privatfly har styrtet på vestkysten og en passasjer er død.

Først ser dette ut som en lett sak der Nina bare kan cruise raskt inn og fullføre. Men flere momenter med ulykken vekker hennes nysgjerrighet og mistanken om at alt ikke er slik som først antatt. En internasjonal skandale tar etter hvert form, og høytstående personer i etterretningsverdenen melder sin ankomst. Saken tar en dramatisk vending da det viser seg at det var en topphemmelig person ombord. Hvem er denne personen? Nina får noen meget hektiske døgn der hun tviler på hvem hun skal tro på. Hva er sannhet og hva er løgn? I mellomtiden har bandekrigen endt ut i en familietragedie.

 

Dette er ei lang bok på over 500 sider, som veksler mellom korte og lange kapitler. Handlingen er lineær. Språket er godt. Boka er ganske rolig, men det kommer noen spenningstopper jevnt utover. Her er det fokus på etterforskningen, og det er mulig dette kan bli for stillestående for enkelte lesere. Vi blir godt kjent med både personer, miljø og plasser. Hovedpersonen, Nina, er kjent for å gå sine egne veier, noe sjefen hennes stilltiende godkjenner siden det har gitt gode resultater tidligere. Persongalleri er variert og bra. Selv om det er rolige partier i boka, så bygges det sakte opp, og spenningstoppene mot slutten kommer ganske uventa. Da skjer det mye, og tempo i boka drar seg opp. Selv om det er ganske klart hva som skjer, er slutten likevel overraskende.

Når boka er lest har du fått svar på alle løse tråder i boka. Jeg har kost meg gjennom disse tre bøkene, så det er litt synd at serien er slutt. Jeg skulle gjerne lest flere bøker om Nina.

Liker du rolig etterforskningskrim, så er dette ei bok jeg anbefaler deg.

 

Jeg har både lest og lyttet til boka, og synes den fungerer bra i begge formater. Boka er innlest av Anne Rygh

 

Fakta:

 

Forfatter: Jens Henrik Jensen

Tittel: Spøkelsesfangen

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Serie: Nina Portland 3

Oversatt av: Henning Kolstad

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget i e-bok og lydbok format

 

Terningkast 4+

 

Garry Disher “Dragemannen”

Garry Disher “Dragemannen”

 

Forlaget om boka:

 

En seriemorder herjer på en liten halvøy utenfor Melbourne, Australia. Førstebetjent Hal Challis i kriminalpolitiet, kollega Ellen Destry og resten av teamet, kjemper mot klokka for å pågripe ham før han slår til igjen. Samtidig må Challis håndtere den ivrige lokalavisredaktøren Tessa Kane, som undergraver etterforskningen. Dessuten har han stadig kona si på tråden. Hun sitter inne på åttende året, for medvirkning til drap.

 

Om forfatteren:

 

Australske Gary Disher har utgitt over 50 bøker i flere sjangere. Han har vunnet en rekke priser for krimbøkene sine i både Australia og Tyskland, og blitt nominert to ganger til britiske CWA Dagger Award. I 2018 ble han tildelt Ned Kelly Lifetime Achievment Award.

 

Meg om boka:

 

En av Australias største krimforfattere er endelig ute på norsk. Dette er forøvrig den andre forfatteren fra Australia jeg leser. Dette er første boka i en serie på foreløpig sju bøker.

 

Tett opp mot jul på ei halvøy utenfor Melbourne, har noen bortført og drept to yngre kvinner. Førstebetjent Hal Challis og kollega Ellen Destry og resten av teamet hos kriminalpolitiet blir satt til å løse sakene. Det er viktig og haster for turistene er i ferd med å innta plassen. Challis må samtidig stri med den ivrige lokalavisredaktøren, som mottar brev fra gjerningsmannen og undergraver etterforskningen. Han har i tillegg stadig kona si på tråden. Hun sitter i fengsel for åttende året etter hun ble dømt for medvirkning til drap. I tillegg til dette så har de også en rekke mindre saker å jobbe med.

 

Boka har korte og effektive kapitler med et lettlest språk. Handlingen er lineær. Vi treffer et variert persongalleri i boka, der vi får høre hva de må gjennomgå, både på jobb og privat. Miljø og plasser er beskrevet i passe mengder. Boka ble gitt ut i 1999, og handlingen er lagt til slutten av forrige årtusenskifte. Her er det hverken mobiltelefoner eller noe særlig Internettbruk. Handlingen skifter fort, og alt blir flettet fint inn hverandre til slutt. Dette er ei bok der det skjer noe i hele veien, med stadig nye vendinger og historier som holder leseren på tå hev. Den tar pulsen på politiarbeidet, der de også må ta seg av all den vanlige kriminalitet som skjer, i tillegg til hovedhistorien. Hovedpersonen gir også plass slik at de andre personene i boka får skinne.

Jeg synes at forfatteren har levert ei bra bok og ser frem til å lese neste bok i serien. Liker du politikrim, så er det bare å få denne på leselista.  Lettlest og fornøyelig politikrim fra down under. Anbefales!

 

Fakta:

 

Forfatter: Garry Disher

Tittel: Dragemannen

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Politikrim

Serie: Peninsula-serien 1

Oversatt av: Morten Hansen

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Aslak Nore – Havets kirkegård

Aslak Nore “Havets kirkegård”

 

Høsten 1940 går hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» ned utenfor Bodø. Vera Lind og hennes nyfødte sønn Olav overlever, men ektemannen og hundrevis av andre omkommer.

 

Åtti år senere tar forfatteren Vera livet sitt. Sporene peker tilbake til forliset. Forfatterskapet fikk en brå slutt da hun forsøkte å fortelle sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen under krigen. Hun ble tvunget til taushet. Olavs datter Sasha begynner å lete i farmorens historie. Hva skjedde egentlig på den fatale hurtigruteseilasen?

 

Havets kirkegård er en storslått roman om et norsk familiedynasti og maktkampen som oppstår i dødens kjølvann. Det er en romantisk og tragisk reise langs norskekysten i både fortid og nåtid, og en fortelling der sannhet står mot familielojalitet, med konsekvenser så store at de kan føre til familiens undergang.

 

Om forfatteren:

 

Aslak Nore (f. 1978) er forfatter og forlagsredaktør fra Oslo. Siden debuten med Gud er norsk i 2007 har han markert seg som en av sin generasjons mest interessante forfattere av både sakprosa og skjønnlitteratur. Spenningsromanen Ulvefellen ble i 2017 belønnet med Rivertonprisen.

 

Meg om boka:

 

Noen bøker angrer jeg at jeg har latt havne bakover i lesebunken. Dette er ei sånn bok. Denne boka var det ikke lett å skrive en anmeldelse av, for her skjer det mye. Både i hovedhistorien og sidehistoriene.

 

Vi møter to grener av familien Flack, og det er deres historie som fortelles. Familien Flack er en av Norges rikeste familier, og er en familie full av hemmeligheter.

Den ene historien handler om Bergensgrenen, der Hans er familiens overhode. Den andre handler om Østlandsgrenen hvor Olav er overhode. De er alle etterkommere etter Vera Lind som tok sitt liv 80 år etter at hurtigruteskipet Prinsesse Ragnhild forliste utenfor Bodø i 1940.  Vera skrev et manus om hendelsen der hennes mann og flere hundre andre omkom, men manuset er borte.

Handlingen i boka foregår rundt jakten på manuset, som en finner deler av, og dette får vi presentert bolker av underveis i boka. I tillegg jakter Sasha på et forsvunnet testamente.

 

Boka har noe lange kapitler som veksler mellom jakten, samt utdrag fra manuset. Deler av historien ligger nært opp til sannheten, og vi får høre om norske jihadister, kurdiske Irak og IS i.  Personkarakterene er gode, det samme er beskrivelsene av miljø og plasser.

Det hele avsluttes på en måte som jeg virkelig ikke hadde sett komme, slutten kom helt uventa på meg. Slutten åpner også for en mulig fortsettelse på dramaet, og det håper jeg kommer.

 

Dette er ei bok som rommer mye. Her får leseren både en historisk roman, en krimroman, en familiekrønike, og ikke minst en underholdningsroman. De som liker Ken Follet sine bøker, vil nok garantert like denne, men jeg tror denne boka vil falle i smak hos de fleste, uavhengig av favorittsjanger.

Dette var i hvert fall en roman som traff meg, en bok helt etter min smak. Dette er en pagetuner omtrent uten dødpunkter, med spenning, dramatikk og underholdning,

Det var virkelig en meget god leseopplevelse, så her roper jeg høyt: Løp og kjøp!

 

Andre  bloggere om boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2021/11/havets-kirkegard-av-aslak-nore.html?m=1

https://ebokhyllami.blogspot.com/2021/11/havets-kirkegard-av-aslak-nore.html?m=1

 

Fakta:

 

Forfatter: Aslak Nore

Tittel: Havets Kirkegård

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Krim/spenningsroman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

Pernilla Ericson “Spor”

Pernilla Ericson “Spor”

 

Forlaget om boka:

 

Vet du hvem som følger med på deg på nettet? Langs den grønne linjen på Stockholms undergrunnsbane skjer det brutale overfall mot kvinner, og frykten sprer seg. Politibetjent Liv Kaspi tvinges til å ta ut ferie mens hun venter på resultatet etter en internutredning. Samtidig rekrutteres hun til et hemmelig, lite privatteam, Erlagruppen, som har som oppdrag å løse saken før politiet. Etterforskningen leder dem inn i nettets mørkeste kroker, der gjerningsmennenes metoder for å velge ut ofre viser seg å være djevelsk godt planlagt. Volden eskalerer, og da kvinner begynner å forsvinne sporløst, forstår Erlagruppen at det er en kamp mot klokken. Det er kun et spørsmål om tid før mennene på Grønn linje innser at noen er på sporet av dem.

 

Om forfatteren:

 

Pernilla Ericson (f. 1979) er krimforfatter, og journalist i Aftonbladet. Hun debuterte i 2016 med den første boken i Erla-serien med kriminalinspektør Liv Kaspi i hovedrollen.

 

Meg om boka:

 

Dette er den første boka hennes på norsk, samt dent første boka i erla-serien.. Dette var også hennes debutbok i Sverige

 

Politibetjent Liv Kapsi tvinges til å ta ut ferie, mens hun venter på resultatet av en intern gransking på jobben etter en episode der hun ble angrepet og utøvet for mye vold. Samtidig rekrutteres hun til et hemmelig lite privat team, kalt Erlagruppen. Dette teamet består, i tillegg til Liv, av to andre nøye utvalgte personer, samt lederen Edit. De er valgt ut pga. sin bakgrunn.

Sakene de skal løse gjelder brutale overfall mot kvinner langs den grønne linjen på Stockholms undergrunnsbane, og teamets oppgave er å løse det før politiet.

Frykten brer seg etter en rekke uoppklarte hendelser. Etterforskningen leder dem til de mørkeste kroker på nettet. Metodene som avsløres er veldig godt planlagt.

De skyldige blir stadig mer vågale, volden mot kvinnene øker og blir grovere og kvinnene forsvinner sporløst. Erlagruppen jobber en intens kamp mot klokken. Mennene på Grønn linje begynner etter hvert å føle at det blir varmt under beina deres. Vet du hvem som følger med deg på nettet?

Løser de saken før politiet?

 

Boka har et lett språk med en lineær handling. Vi blir godt kjent med de involverte i boka, og deres bakgrunn. Handlingen foregår for det meste i Stockholm, med en svipptur til Los Angeles.  Selv om alt ikke er like realistisk, lot jeg meg underholde. Boka inneholder vold mot kvinner, men det er beskrevet på en fin, nedtonet måte, og Liv Kaspi er en tøff heltinne.

Boka begynner noe tregt, med mye snakk, men det skyldes muligens at det er første boka i en serie der vi både skal bli kjent med personene og grunnen til gruppa ble dannet. Etter den noe langtekkelige starten, blir det mer spenning og tempo, før trådene nøstes sammen i en slutt som peker videre på neste bok.

Ikke gi opp boka for fort, for liker du krim der det ikke er for mye politietterforskning. så er denne perfekt for deg. Jeg synes dette er en lovende start på en serie og ser frem til neste bok, selv om den ikke nådde helt opp for meg. Med en litt raskere start, så har neste bok potensiale til å bli riktig så bra.

 

Bare til informasjon: Denne boka som jeg omtaler her, er en annen serie enn den som kommer ut senere i år på Aschehoug av samme forfatter.

 

Fakta:

 

Forfatter: Pernilla Ericson

Tittel: Spor

Forlag: Harpercollins

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: krim

Serie: Erlagruppen 1

Oversatt av: Myro, Kirsti J.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

Johanna Mo “Skyggeliljen”

Johanna Mo “Skyggeliljen”

 

Forlaget om boka:

 

Jenny kommer hjem til Öland og oppdager at huset er tomt. Har ektemannen Thomas og deres 14 måneder gamle sønn Hugo forsvunnet frivillig eller ikke? Hanna Duncker og Kalmarpolitiet kastes inn i en etterforskning som avdekker mange hemmeligheter. En voksen datter er ikke det eneste Thomas har skjult for kona. Da Thomas blir funnet død stiller hele øya opp for å finne lille Hugo, før det er for sent.

Hanna strever samtidig med ubesvarte spørsmål fra fortiden. Hva skjedde egentlig for 16 år siden, da faren ble dømt for drap? Noen gjør alt for at hun ikke skal finne sannheten.

Skyggeliljen er andre del i Öland-serien, en serie om å leve i skyggen av forbrytelser og om de ubrytelige båndene til hjemstedet

 

Om forfatteren:

 

Johanna Mo (f. 1976) har i nesten tyve år jobbet som skribent, redaktør, foreleser, kritiker og foreleser. Nattsangeren var hennes åttende bok og første i Öland-serien, som utgis i 19 land, og har blitt store leserfavoritter. Skyggeliljen er den andre bok i serien.

 

Fakta:

 

Forfatter: Johanna Mo

Tittel: Skyggeliljen

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Serie: Bok nr. to

Oversatt av: Lene Stokseth

 

Meg om boka:

 

Skyggeliljen er forfatterens andre bok på norsk i Öland-serien, men hun har totalt skrevet ni krimbøker. Jeg har lest første bok i serien og likte den godt.

 

I denne boka blir vi kastet rett inn i handlingen. Jenny kommer hjem til Öland og finner huset tomt. Hva har skjedd med ektemannen Thomas og deres 14 måneder gamle sønn?

Har det skjedd noe kriminelt, eller har de forsvunnet frivillig?

Hanna Duncker og hennes makker Erik, samt politiet i Kalmar, blir kastet inn i en storstilt jakt etter de to. «Missing People» engasjerer seg også i jakten.

Thomas blir funnet, men hvor er det blitt av lille Hugo? Blir han funnet før det er for sent? Etterforskningen avslører mange hemmeligheter Thomas har holdt ting skjult for sin kone. Hanna strever med ubesvarte spørsmål fra fortiden, som var mye av grunnen til at hun flyttet hjem igjen til Öland. Noen går langt for at hun ikke skal finne ut av hva som skjedde med faren hennes, da han ble dømt for drap for 16 år siden.

 

Boka har grei lengde på kapitlene, og de slutter sånn at en bare vil lese videre. Personer, miljø og plasser blir bra beskrevet. En føler at en blir godt kjent med de som er til stede i boka, og det er ikke for mye utenomsnakk. Språket i boka er også bra.

Vi følger vekselsvis to historier. Den ene foregår frem til dagen Thomas og Hugo forsvant, den andre er selve etterforskningen. I tillegg får vi små drypp i sidestoryen, uten det blir for mye.

Forfatteren legger ut mange mulige løsninger for leseren underveis i boka, så her gjelder det å holde tunga rett i munnen, dersom du skal klare å finne ut hvem de skyldige er. Det skjer ting hele veien, og forfatteren klarer hele tiden å ligge et skritt foran leseren. Boka fremstår som både realistisk og troverdig. Jeg ble mer og mer slukt inn i handlingen etter hvert som jeg leste.

I det hele tatt en godt skrevet bok, uten mye bisarre og brutale ting. Jeg likte den første boka godt, og hun skuffer ikke i bok nummer to heller. Dette er en velskrevet og spennende bygdekrim fra Öland, med et bra plott.

Dette er en serie du nok – som meg – fort kan bli hektet på. Jeg vil ha mer av Johanna Mo sine bøker! Liker du etterforskningskrim, så er dette ei bok jeg anbefaler jeg sterkt videre.

Bokåret 2022 har startet bra for min del!

 

Jeg har både lest og lyttet til boka. Lydboka er lest inn av Fanny Vaager. Boka er også bra som lydbok.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen “Jordskjelv”

Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen “Jordskjelv”

 

Forlaget om boka:

 

På toppen av Mørketind finner Hannah, Einar og Karoline to døde mennesker i en fjellhule. I jakten på hvem de to døde var, og hva som skjedde med dem, vikler de tre vennene seg inn i sitt hittil største og mest dramatiske mysterium. Samtidig kommer en gruppe seismologer til Lillehavn for å undersøke de mange, og plutselige, jordskjelvene som har rammet den vesle kystbyen. Er det hele bare en forsmak?

 

Om forfatterne:

 

Dag Otto Lauritzen (f. 1956) er en norsk programleder og tidligere syklist. Under OL i Los Angeles i 1984 tok han bronsemedalje på fellesstarten. Han syklet profesjonelt fra 1984 til 1994. Han deltok åtte ganger i Tour de France og ble 14. juli 1987 første nordmann til å vinne en etappe i Tour de France.

 

Frode Eie Larsen (f. 1973) er en norsk kriminalforfatter bosatt i Larvik. Han er utdannet diplommarkedsfører fra NMH/BI, og har blant annet arbeidet som eventsjef for Larvik Håndballklubb. Han debuterte som forfatter i 2011, med Hemmeligheten, på Liv forlag.

 

Fakta:

 

Forfattere: Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen

Tittel: Jordskjelv

Utgivelsesår: 2022

Forlag: Kagge forlag

Sjanger: spenning 9 -12 år

Serie: Bok nr. 5 i Mot og mysterier-serien

 

Meg om boka:

 

Så er vi kommet til den femte boka i «Mot&Mysterier-serien», skrevet av radarparet Larsen og Lauritsen. Jeg har lest og likt alle de tidligere bøkene i serien.

 

Alle bøkene har tittel etter et naturfenomen, og denne gangen er tittelen «Jordskjelv.» Som i de tidligere bøkene, starter også denne med at leseren får en kort innføring i naturfenomenet.

Deretter møter vi på ny de tre vennene Hannah, Einar og Karoline, samt hunden Turbo. Hannah er i tillegg til å være en dyktig syklist, også datteren til den lokale politisjefen. Hun kjemper seg i tillegg tilbake fra et beinbrudd, så hun kan delta i kretsmesterskapet i sykling. De tre vennene er kjent for å havne i nervepirrende situasjoner og løse spennende mysterier. Ikke noe unntak i denne boka her.

 

De tre vennene befinner seg på toppen av Mørketid, da de finner to døde mennesker i ei hule. Hvem er de to? De tre kaster seg ut med barndommelig mot for å løse mysteriet. Det blir fort deres største og mest dramatiske mysterium. Og har det forlatte huset noe å gjøre med de to døde?

Samtidig rystes Lillehavn av en rekke jordskjelv. En gruppe seismologer kommer til byen for å undersøke dette.

 

Boka har korte handlingsmettede kapitler, og et språk som passer perfekt for aldersgruppen den er beregnet for. Her blir leseren kastet ut i det helt fra start, og deretter følger det jevnlige spenningstopper utover i boka. Det vil garantert gå kaldt nedover ryggen på leseren underveis etter hvert som spenningen stiger. Det er stor fare for at denne boka vil bli lest i ett, slik at en får løsningen på mysteriet.

Dag Otto avslutter med motivasjonstips nr 5 som er: “Vær tilstede i øyeblikket” Tipsene er knyttet opp mot boka tematikk.

 

Jeg synes de to forfatterne nok en gang leverer ei bra bok, selv om denne nok ikke er like spennende som den forrige boken i serien. Jeg ville hatt mer tempo også. Jeg er sikker på at barn og ungdom vil like den, dramaturgien er bra og plottet spennende.  Så kan vi eldre drømme oss tilbake til Hardy-guttene … Jeg anbefaler sterkt boka til leseglade barn som både vil ha spenning og prøve å løse et mysterium.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Vibecke Groth “Ensom er den som ikke er nummer én for noen”

Vibecke Groth “Ensom er den som ikke er nummer én for noen”

 

Nanna er nesten 60 år, bestemor, partner i et advokatfirma og lever et godt liv med villa på Oslos beste vestkant. En dag rakner alt; Christian, mannen hun har vært gift med i 30 år, forlater henne for en yngre kvinne. Nanna kjemper en intens kamp for å prøve å komme seg på bena igjen, samtidig som en av klientene hennes opplever et drama som Nanna tvinges til å ta del i.

Dette er en intens og gripende roman om svik og svakhet, vennskap og styrke.

 

Om forfatteren:

 

Vibecke Groth (f.1947) er en norsk jurist og forfatter av kriminalromaner. Groth ble Cand. jur. i 1979. Etter endt utdannelse arbeidet hun i flere år som partner i advokatfirmaet Arntzen, Underland & Co, deretter var hun dommer i Borgarting lagmannsrett. Hun har gitt ut fire krimbøker før denne boka her. Dette er hennes debut som skjønnlitterær forfatter.

 

Meg om boka:

 

Etter gitt ut fem krimromaner så beveger forfatteren seg over i en annen sjanger, og gir ut en skjønnlitterær roman. Etter å ha lest hennes siste krim, «Savnet», som jeg synes var en god roman, så jeg frem til å lese denne boka. Jeg var glad jeg fikk muligheten til å førlese den.

 

Nanna på snart 60 år føler hun har et fint liv, med et langt og godt ekteskap, barn, barnebarn og en god jobb som partner i et advokatfirma, selv om ektemannen har virket litt fjern i der siste. På nyttårsfeiring hos gode venner konfronterer hun ham med det. Da smeller bomba. Mannen har funnet seg en annen og yngre jente. Han vil skilles. Hele Nannas tilværelse faller sammen.

Det blir en intens kamp for å komme seg på beina igjen. Det som holder henne noe oppe er en farskapssak hun jobber med, som hun blir mer en vanlig involvert i.

 

Boka har korte og handlingsmettede kapitler, som slutter slik at en stadig vil lese videre. Boka er lettlest, vi blir godt kjent med både karakterer, plasser og miljø. Forfatteren skriver godt og lett, og på en respektfull måte om de involverte. Handlingen blir fortalt lineært, med noen tilbakeblikk.

Dette er en realistisk historie jeg tror mange vil kjenne seg igjen i. Boka handler om svik, svakhet, vennskap og styrke. Hvordan takler venner og familie sånt som dette? Var virkelig alle vennene hun og Christian hadde felles, ekte venner? Er gresset virkelig grønnere på den andre siden?

Jeg ble fort fanget i historien og klarte ikke å la være å føle med Nanna, i hennes kamp for å reise seg igjen, etter at alt er blitt røsket vekk under henne.  Jeg ble veldig positivt overrasket, for jeg må innrømme at jeg slett ikke var sikker på om dette var ei bok for meg.

Ingenting er bedre enn når bøker overasket på denne måten, og det var kjekt å lese denne nye siden av forfatterskapet hennes. Jeg synes hun kommer veldig godt fra sjangerbyttet, dette er en fin bok som jeg anbefaler sterkt videre!

Min anmeldelse av hennes siste krimbok:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/102942/vibecke-groth-savnet.html

Andre bloggere om denne boka:

https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/skjonnlitteratur/1601-ensom-er-den-som-ikke-er-nummer-en-for-noen

Fakta:

 

Forfatter: Vibecke Groth

Tittel: Ensom er den som ikke er nummer én for noen

Forlag: Liv Forlag

Sjanger: Roman

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5