Heidi Auensen “Jenta med den grønne skjorta”

Heidi Auensen “Jenta med den grønne skjorta”

Da jugoslaviske Arisa var åtte år, sluttet hun plutselig å vokse, og hun måtte forberede seg på å leve et annet liv enn hun hadde håpet og ønsket. For resten av livet i en åtteårings kropp.
Det skulle likevel ikke bli den største utfordringen Arisa opplever. Da borgerkrigen startet i Jugoslavia, måtte hun flykte sammen med familien sin. De hadde feil tro.

Ariana og forfatteren er gode venninner og kollegaer, og romanen er basert på Arianas historie, selv om den er fiksjonert og de fleste mennesker er anonymisert. Boka er basert på samtaler forfatteren har hatt med Arisa og famillien hennes. 
Historien er for det meste fortalt gjennom et barns øyne. Vi følger Arsisa fra hun blir født, gjennom oppveksten, til de må flykte fra Jugoslavia på grunn av at de hadde feil tro. Deretter følger vi familien på flukt, frem til de ender opp i Hemsedal, så gjennom skoletiden, når Arisa gifter seg og frem til i dag. 
Vi får lese om legebesøk i Jugoslavia og Norge, og hjelpen hun fikk her slik at hun kunne vokse til samme størrelse som sine jevnaldrende, finne kjærligheten og få barn. Samtidig måtte hun både  innrette seg etter regler om hvordan en kvinne skulle være i Jugoslavia, og det som var akseptabelt i Norge. 
Boka ble en veldig hyggelig leseopplevelse for meg.  Det er både ei vakker, vond og humoristisk bok, og jeg ble følelsesmessig berørt underveis. Rett og slett en veldig bra oppvekstroman. Språket er lett og behagelig, og boken leses rett frem. Jeg anbefaler boka sterkt videre, dette er en veldig fascinerende oppvekstroman som er vond å legge fra seg. Dette var ei bok jeg gikk til med åpent sinn, og jeg fikk en veldig fin opplevelse fra en lite kjent forfatter som fortjener flere lesere.

Våg dere ut på de mer ukjente forfatteren der ute, de fortjener flere lesere og jeg garanterer at dere vil få mange fine overraskelser!

Terningkast 5

Atle Nielsen “Ett blod”

Atle Nielsen “Ett blod”

En mann blir funnet slått i hjel på et tettsted utenfor Bergen, og i hånden har den drepte et visittkort med innskriften ‘Congratulations to you too’. Politiet begynner sin etterforskning og har flere mistenkte, blant annet hushjelpen og en tidligere drapsdømt slektning. Journalist Ole Bull er også tidlig på saken, og begynner å nøste i mannens bakgrunn og omgangskrets. Bull er en kjent som en skarp journalist i TV2, kjenner Bergen bedre enn de fleste, og er drevet av et intenst ønske om å være først ute med de største nyhetene. Et nytt drap skjer så i England, med det samme type visittkort lagt igjen i hånda til offeret. Alt tyder på at drapene henger sammen, og nå knyttes hooligan- miljøet i fotballmiljøet til de to drepte. Hva er det egentlig som ligger bak ugjerningene, og står flere i fare for å bli drept hvis ikke politiet og Ole Bull finner ut av hva som har skjedd? Det blir et blodig kappløp gjennom Londons gater og fotballstadioner for å finne en drapsperson som ikke skyr noen midler for å utføre sin plan.

Atle Nielsen er et kjent ansikt fra media i flere år, men dette er han debut som krimforfatter.

Dette er første bok i serien om Ole Bull. Handlingen foregår i all hovedsak i Bergen og London. Der følger vi tre historier. En om en tidligere drapsdømt, en om mordene, samt en fra fotballmiljøet i England noen tiår tilbake. 
Ole Bull er bokas hovedperson. Han er en kjent journalist i Tv2, med et stort nettverk. Han blir satt på saken med overfallet i Bergen, noe som fører han videre til London der et lignende mord har skjedd. Ole Bull vil helst være først med siste nyheter, så det blir et kappløp med politiet. Etter hvert velger de å samarbeide, noe som bringer dem inn i beinharde hooligansmiljøet i England. 
Boka har fine personskildringer og vi merker at forfatteren har god kjennskap til journalistmiljøet, noe som gjør boka realistisk. Dette er ei bok med mye action, her får du spenning hele veien.

Boka har 99 kapitler fordelt på 300 sider. Den er veldig lettlest, med et enkelt og greit språk.  Boka er perfekt lesning mellom tyngre bøker, eller når leselysten ikke er helt på topp. 
Boka passer antagelig de fleste lesere, siden det er lite groteske beskrivelser og bra tempo og spenning hele veien gjennom. Dette er en lettlest journalistkrim som jeg anbefaler sterkt videre, og jeg ser frem til kommende bøker av forfatteren,

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

Terningkast 5-

Tana French “Den mørke almen”

Tana French “Den mørke almen”

Toby er en ung bekymringsløs sjarmør. Men livet endres brutalt da han en natt overraskes av to innbruddstyver som slår ham halvt i hjel og etterlater ham for å dø. Etter lang tid på sykehuset søker han tilflukt på familiens gamle eiendom, som han bare har gode minner fra, helt til en hodeskalle blir funnet i et hult almetre i hagen. En mørkere og farligere fortid åpenbarer seg for Toby.

Tana French er en amerikansk-irsk forfatter.  Siden 1990 har hun bodd i Irland, hvor hun er utdannet skuespiller ved Trinity College i Dublin, og har arbeidet som skuespiller i teater og film. Hun har opparbeidet seg mange fans etter hvert, deriblant meg.

I boka møter vi Toby som flytter til sin onkel Hugo for å komme seg etter et overfall. Så finner de en hodeskalle i hagen til onkelen og en mørk fortid innhenter dem. Forfatteren har et godt språk og forteller historien på en slik måte at en får lyst til å stoppe og smake på ordene underveis. 
Det er noe mørkt og dystert over boka, og det går langsomt mot oppklaring etter hvert som fortellingen skrider frem. Boka er en psykologisk thriller.

Boka er en murstein av en bok, men den leses rett fram, og det er kun en fortellerstemme. Dette er også ei bok med det lite bisarre beskrivelser, så jeg tror den passer for de fleste.  Likevel, boka er tykk, og jeg jeg savna noe mer action og tempo. I lengden ble det for rolig for meg, og selv om jeg har likt de tidlige bøkene hennes godt, ble jeg derfor skuffet over denne. Litt mer tempo og action, så hadde den likevel blitt veldig god, så den er verd å lese selv om ikke helt traff meg denne gangen. 

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

Terningkast 4 +

Kari Christensen “Et hus i skyggen’

Kari Christensen “Et hus i skyggen”

Det finnes farlige hus, akkurat som det finnes farlige mennesker. Skjønnhet kommer innenfra. Vennlighet. Varme. Åpne dører. Kom inn, kom inn! Det farlige kommer også innenfra. Kulde. Stengte dører. Solid gjerde rundt eiendommen. Adgang forbudt! Når et farlig hus åpner døra, er det ikke for å ønske deg velkommen.

I Trondheim ligger et slikt hus. I 1941 åpnet det døra for den nye SS-kommandøren for Midt-Norge, Gerhard Flesch. Mange år senere flytter et ungt ektepar inn i huset.

I boka fortelles det to historier. En i nåtid om det unge ekteparet Erik og Renate som kjøper hus og flytter til Trondheim. En fra krigen om nazistene som bodde i det samme huset under krigen. Historiene i før og nåtid flettes sammen underveis. Her får vi servert både løgner og svik, mye av det fra krigen som fortelles er sant, resten er fiksjon.

“Et hus i skyggen” er en urovekkende roman som fletter fortid og nåtid sammen. Det ligger en mørk tone i historien hele boka gjennom. 
Boka er skrevet i et lett og greit språk, og den er lettlest. Når jeg kom skikkelig inn i historien ble boka enda bedre. Personlig likte jeg best den delen med krigen, men alt i alt er det ei bok jeg anbefaler sterkt videre. Boka er fin lesing en kveldsstund.
Dette er en fin kortroman, godt skrudd sammen av forfatteren med en slutt jeg ikke helt forventet. Kari Christensen er en lite kjent forfatter, men jeg håper dere vil lese den likevel. Her får dere en skjult leseskatt

Boka er lettest å få tak via bokhandlere på nett, eller direkte fra forlaget.

Terningkast 5

Roger Albrigtsen “Krigsseilere fra nord-Finmark” “

Roger Albrigtsen “Krigsseilere fra nord”

Krigsseilere fra nord
Denne første boken i en serie på tre om krigsseilere fra nord omhandler finnmarkinger i krigsseilas 1939 – 1945. Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historier til liv.

Roger Albrigtsen (f.1971. kommer fra Evenes i Nordland. Han bor i Porsanger, Finnmark. Dette er hans åttende utgivelse.

Dette er første boka i en serie på tre bøker. Krigsseilerne utførte en særdeles viktig jobb under krigen, men det finnes ikke mye litteratur om dem. Mange reiste ute, og noen kom hjem, andre ikke. Morfaren min var en av de heldige som overlevde, selv om han ble torpedert to ganger. Selv ville han aldri snakke om opplevelsene sine, og flere av dem som kom hjem slet videre med problemer som krigen hadde påført dem. Kampen for oppreisning var lang, og mange fikk den først etter sin død.

Forfatteren har skrevet ei utrolig bra bok, der vi kan lese om torpederinger av båter, hva som skjedde, typen båt etc. Vi får høre om ubåtene som torpederte dem og hvordan det gikk med ubåten senere, om også den ble senket til slutt eller ei, om ubåtkapteinene som førte båten osv.
Boka er bra dokumentert med skipsforklaringer, personlige bilder av de omkomne, bilder av ubåten og kapteinen ombord. Vi får også lese om umyndiggjorte enker etter krigen, samt høre om kampen for oppreisning. Her finner til og med navn på foreldre, ektefeller og barn etter de omkomne.
I tillegg inneholder boken et flott og personlig intervju med den siste gjenlevende krigsseileren fra Finnmark.
Dette er en trist historie fra krigen om krigsseilere som aldri fikk den æren de fortjente for den livsfarlige jobben de utførte. Mange slet når de var ute og seilte, og gikk med nervene i helspenn 24 timer i døgnet. Boka har korte kapitler, som handler om den enkelte torpedering, den er lettlest og har et godt språk. Boka er veldokumentert og full av fakta, uten at det blir for tungt å lese. Det er lenge siden jeg har lest ei så god og veldokumentert bok fra krigen.

Dette er en bok det ligger mye arbeid bak og som jeg anbefaler sterkt videre. Liker du å lese om krigen, så ikke nøl: Løp og kjøp.
Selv skal jeg garantert lese de neste bøkene i serien.

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren.

 

Terningkast 5

 

Monika Steinholm “Ikke akkurat lykke”

Monika Steinholm “Ikke akkurat lykke”

Lykke er klassens klovn og venninne med Liv, som går i ett med tapetet. Kan de bli kule uten å miste seg selv? Kan man være kul uten å være som alle andre? Og vil vennskapet overleve prosessen?
En serie om å stole på seg selv, å finne sin indre drive, om vennskap, kjærlighet, sosiale medier med karakterer man virkelig blir glad.

Dette er første boka i en ny serie for ungdom 9-12 år. Monika har gitt en rekke barne- og ungdoms bøker allerede, som er blitt veldig populære. I boka møter Lykke og Liv. Lykke er overvektig og hater gym, men hennes høysete ønske er å møte rapperen Kong Hades. Liv er den rolige som går i ett med tapetet. I tillegg møter vi Lykkes mor som maser og spør om alt.

Dette er nok ei fin ungdoms bok med viktige temaer som vennskap, tørre å stå opp å gi beskjed når ting ikke er greit for deg selv, og å kunne snakke sammen om alt. Boka kan fint leses av både ungdom og voksne, gjerne sammen. Selv ble jeg både rørt, glad og sint underveis, den satte følelser i sving. Boka har et lett og lekent, ungdommelig språk.
Jeg synes det er veldig bra med ungdomsbøker som denne, som tar opp alvorlig og reelle temaer ungdommen kan komme borti, det er i det hele tatt mye bra ungdomslitteratur der ute.
Jeg anbefaler boka sterkt videre og er spent på kommende bøker i serien. Det skal bli en glede å følge Lykke og Liv videre.

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget
Terningkast 5

Trine – Lise Rygh “Hundedager”

Trine – Lise Rygh “Hundedager”

 

 

Mora til Tess har havnet på sjukehus. Hun ble funnet i hagen, ute av stand til å gjøre rede for seg, sier naboen. Tess må komme, må ta seg av bikkja. Så Tess reiser over fjellet, tilbake til huset med de dårlige minnene. Må få ordna med den bikkja så kan hun dra tilbake til kjæresten, til jobben i dyrebutikken – den første jobben hun har klart å holde på.
I leiligheten til mora er alle gardinene trukket for, som vanlig. Tess møter naboen, hun som ringte. Fra avstand ser hun ut som en diva, en sånn fra filmer på syttitallet, men hun er ikke akkurat noen stjerne. Og ungen hennes. Ida. Hvordan har hun det egentlig?

 

Trine – Lise (f. 1974) er fra Bærum, der hun bor sammen med familien. Hun har en bachelor litteraturformidling fra UIO og har skrevet artikler for blant annet Harvestmagazine.no.   “Hundedager” er hennes første roman.

 

Boka handler om omsorgssvikt. Bokas hovedperson person er Tess, som må reise hjem for å ordne opp etter at moren hennes havnet på sykehus. Tilbake til et hjem hun ikke har gode minner fra. Hun liker ikke det hun ser skje hos naboen. Hvordan har egentlig datteren i huset der det? Når er det egentlig greit å gripe inn i andre folks privatliv?
Dette er en kort spenningsroman på 157 sider som sitter i etter endt lesning. Dessverre finnes det barn som lever under sånne forhold som både Tess og nabojenta gjør. Historien forteller oss at vi må gi beskjed når vi ser noe, og ikke se en annen vei og tenke at dette ikke angår oss. Alle har en plikt å gripe når de ser sånt. Jeg har selv opplevd barn som har bodd under sånne forhold, så denne boka traff meg derfor rett i hjertet. Boka setter følelser i sving på både godt og vondt, men egentlig mest vondt.  Til tider filleristet den meg følelsesmessig.  Ei vakker, brutal og sår bok, på samme tid. Kort på sider, men likevel mye å fordøye. En veldig lovende debutbok som jeg ønsket hadde vært lengre, med et vakkert, flott og sårt språk. Noen ganger kan korte bøker sitte igjen lenge etter at de er ferdiglest.
Dette var en bok helt i min gate og jeg anbefaler den sterkt videre.  Jeg ser fram til flere bøker ført i pennen av Trine – Lise. som liker bøkene til Kjersti Anfinnsen vil nok også like og trykke denne til sitt bryst.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

Arne Svingen “Min Sønn”

Arne Svingen “Min Sønn”

Midt på natta oppdager Jorunn at sønnen, Ronny, kommer hjem med blod på klærne. Dagen etter er klærne borte. Jorunn frykter at en konfrontasjon vil ødelegge et allerede skjørt mor–sønn-forhold. Ikke er hun sikker på at det virkelig var blod, heller. Men da roen i hjemmet igjen har senket seg, skjer det noe som snur opp-ned på alt sammen, og Jorunn må handle. Men hvor langt er hun er villig til å gå for å redde sønnen sin.

Dette er bok nummer to i en serie med utgangspunkt i de ti bud, der ti forfattere skal tolke hvert sitt bud. Hver fortelling skal være rundt 150 sider, og den første boka i serien var det Jørgen Brekke som sto for. Han valgte seg det første budet, «Du skal ikke ha andre guder enn meg.» 
Denne gang er det Arne Svingen som skal i ilden, og han har valgt bud nummer fire, “Du skal ære din far og din mor.” 
Boka kan minne mye om en lang novelle. Det er få personer involvert, og handlingen foregår over et kort tidsrom. Jeg hygget meg gjennom boka, og selv om det er en trist historie som fortelles, trakk jeg flere ganger på smilebåndet underveis av både mor og sønn. Boka er lettskrevet i en tone som passer fint til historien, og det var fin lesning en stille kveldsstund. 
Jeg synes innimellom at det greit med noe kort og lettlest, til avveksling fra alle de tykke romanene jeg vanligvis leser. Hvis du ikke har lest noen av bøkene i denne serien enda, er det på tide å hive seg over dem. Jeg anbefaler denne sterkt videre, og etter å ha lest disse to bøkene, må jeg si at jeg liker konseptet. Neste forfatter i serien er Knut Nærum, etter det jeg forstår. Det kan fort bli morsomt!

Sjekk ut Bjørnebok og Tine Sundal sin blogg å hva de mener om boka

Terningkast 5

Pål – Erik Winther Sebastian & Isabelle – Den tredje portal

Pål – Erik Winther “Sebastian & Isabelle – Den tredje portal”

Sebastian skal tilbringe sommerferien på besteforeldrenes gård. Ferien begynner fint, med sol, bading og en gryende forelskelse i Isabelle, som bor på øya. Men det ligger en mørk skygge over det lille samfunnet. Elleve år tidligere forsvant et tvillingpar nesten uten et spor. De ble aldri funnet igjen. Hva skjedde egentlig med de to, og hvorfor ble det funnet spor etter dem i besteforeldrenes skog?

Om nettene ser han flakkende lys i skogen og en fremmed mann som lusker rundt huset. Sebastian og Isabelle mistenker at de mystiske hendelsene er forbundet med barna som forsvant og bestemmer seg for å finne ut hva som skjedde. Da de snubler over en hule i skogen, går det ikke lang tid før det som skulle være et harmløst eventyr, blir alvor. Sporene etter tvillingene fører dem til en verden mange lysår unna, og plutselig er de i livsfare.

Pål-Erik Winther (Født i 1973) er IT-konsulent, og er bosatt i Lysefjorden. I 2016 kom han ut med sin første bok, «Storbynetter», som er en fantasyroman. I 2019 kom han ut med denne.

Dette er en fantasybok beregnet på ungdom 12-16 år, men jeg tror også unge voksne vil like den.. I boka møter vi Sebastian og Isabelle. Dette er den første sommeren etter at faren til Sebastian er død. Nå er han på ferie hos besteforeldrene sine, som er naboene til Isabelle. 
De to unge hører om et tvillingpar som forsvant, og når de begynner å lete etter dem, oppdager de en hule fører dem inn i en parallell og veldig annerledes verden. De legger ut på en farlig reise, hvor de etter hvert må kjempe for å beholde livet.
Savn, sorg, kjærlighet, heltemot og action er noe av det vi får oppleve i boka. Liker du fantasy, så prøv deg på denne boka, selv om forfatteren er mindre kjent. Jeg tror ikke du vil angre på det, for dette er en god fantasybok med både fart og spenning.  

Dette er rett og slett en meget spennende bok, som jeg tror ungdommen vil trykke til sitt bryst. Den er veldig spennende, og etter hvert klin umulig å legge fra seg. Språket er passe avansert, og passer fint for ungdom Rett og slett en bok jeg anbefaler sterkt videre til ungdom og unge voksne.

Boka kan kjøpes direkte fra forlaget og i de fleste nettbokhandlere.

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

Terningkast 5

Mons Kallentoft “Se meg falle”

Mons Kallentoft “Se meg falle”

En forsvunnet tenåringsjente. En pappa som aldri kommer til å slutte å lete. Et ukjent Mallorca – korrupt og hensynsløst. Tre år har gått siden Tim Blancks sekstenårige datter forsvant under en charterferie med venninner til Mallorca. Blanck har dårlig samvittighet siden det var han som overtalte ekskona til å la henne få dra. Han har lovet seg selv å aldri slutte å lete etter henne, et løfte som har slitt i stykker ekteskapet og fått ham til å flytte permanent til Palma, hvor han livnærer seg som privatetterforsker i et selskap som spesialiserer seg på torpedovirksomhet og utroskapetterforskning. En dag får han et oppdrag fra en av øyas rikeste forretningsmenn, å etterforske om hans kone er utro. Noen dager senere er kona forsvunnet og hennes elsker slått i hjel med en baseballkølle. Under etterforskningen aner Blanck også en skygge av sin datter, og er villig til å sette sitt eget liv i fare for å komme nærmere sannheten om hva som egentlig har hendt henne.

Mons Kallentoft er tilbake med en helt ny krimserie om den tidligere politimannen Tim Blanck. Blanck har flyttet til Palma på Mallorca for å lete etter datteren sin som forsvant der for tre år siden. Nå livnærer han seg som privatetterforsker og får både en utroskapssak og en drapsetterforskning i fanget. Blanck blir dratt inn i et ukjent Mallorca som er korrupt og hensynsløst.  
Dette er en annerledes, svært spennende og originalt skrevet krimserie. Jeg har vært stor fan av tidligere bøker forfatteren har skrevet, og jeg blir absolutt ikke skuffet denne gangen heller. Dette er muligens hans beste bok til nå!! 
Her blir vi tatt med til avkroker turistene ikke får se, i de skitneste bakgater og hensynsløse miljøer. Vi føler varmen på øya som vi selv skulle vært på Mallorca. Et Mallorca vi ikke trodde fantes … 
Forfatteren beskriver på en utrolig bra måte hvordan er å miste et barn. Vi føler savnet, sorgen, smerten og lengselen Tim har når han leter etter svar på hva som skjedde med datteren.  Vi ser en forfatter som virkelig vrenger sjela når han skriver og blir med på hans følelsesmessige reise i boka, og opplever smerten på nesten hver eneste side.

Dette er ei bok jeg sterkt anbefaler videre. Den blir sittende i, lenge i etter at den er ferdig lest.
Terningkast 6