Hilde Olausson “Harrys hav”

Hilde Olausson “Harrys hav”

 

Klokken fem over seks på morgenen 31te august 1942 traff torpedoen styrbord side på M/S Bronxville. Brann brøt øyeblikkelig ut og ni minutter senere sank båten. Harry Olausson var siste mann som kom seg opp fra maskinrommet og ut i vannet.

 

Torpederingen av M/S Bronxville er en av mange dramatiske hendelser Harry husker tilbake på i slutten av livet. Autentisiteten fra krigsårene, men ikke minst Harrys tanker og funderinger rundt livet på pleiehjemmet, gjør boken både rørende og unik.

 

Hilde Olausson (f. 1957) er født og oppvokst på Ski. Hun bor nå i Oslo og er utdannet skuespiller. “Harrys hav” er hennes debut som forfatter.

 

Bokas hovedperson er Harry Olausson, forfatterens egen far. Han er 92 år, bor på pleiehjem og er ikke helt klar i topplokket lenger. Harry husker likevel mye fra årene til sjøs under krigen, da han seilte ute, frem til han ble satt på land fordi han fikk tuberkulose. I tillegg får vi Harrys tanker og funderinger rundt livet på pleiehjemmet. Dette er først og fremst en roman, men mye av det er sant

Er du interessert i krigshistorie, så er dette en fin bok for deg. Her får vi høre om livet til sjøs, og hvordan en krigsseiler selv opplevde det. Alt fra livet i land, til redselen og angsten når de hva ute og seilte. Den er lettlest, men likevel veldig bra, både med tanke på historien under krigen og hva krigsseilere ble utsatt for etter krigen, kampen de måtte kjempe for å få oppreisning. Dette var absolutt en bok etter mitt hjerte, den berørte og satte følelsene i sving.    

Dette er en rørende, unik og varm historie om en gammel manns minner fra livet til sjøs, og ikke minst hans tanker og funderinger om livet på pleiehjemmet. Mange som har hatt slektninger på pleiehjem vil nok kjenne seg igjen i Harry.  

 

Er du interessert i historie fra krigen, uten at det blir for mye datoer og navn å holde styr på, så er dette boka for deg. Denne anbefaler jeg sterkt videre.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

Julekrim 2020

Julekrim 2020

 

Her er juleheftet for deg som foretrekker spennende historier fremfor søte julesanger og grønne glitrende trær. I JULEKRIM er det samlet grøssende noveller fra ti av landets fremste krimforfattere.

I tillegg til gysende historier fra spenningens mestre, kan du også lese en av Hans Olav Lahlum aller første noveller – og en klassiker fra legendariske Stein Riverton.

 

Julekrim er en novelleantologi fra noen av vårens fremste forfattere, og jeg har etter hvert blitt stor fan av slike antologier. Det er alltid kjekt å lese andre sider av våre mest kjente forfattere. I dette heftet må jeg si at det var veldig god kvalitet på novellene. Noen utmerket seg likevel mer enn andre. Mine favoritter var Myriam H. Bjerkli, Kurt Aust, Tom Egeland, Jørn Lier Horst, Knut Nærum og Unni Lindell.  Jørgen Jæger-fans kan glede seg til et gjensyn med Ole Vik og i Jørn Lier Horsts novelle får vi se at hunden er mennesket beste venn. Knut Nærums noveller er alltid en glede å lese, og denne var i kjent Nærum stil. De som liker Myriam H Bjerklis bøker kan virkelig glede seg til hennes bidrag.

Den som falt minst i smak hos meg, var Hans Olavs bidrag.

 

Alle novellene foregår over et kort tidsrom, inneholder få personer og har en uventet twist på slutten. Er du en krimelsker som vil ha noe spennende å lese i julen mellom alt annet som skjer, så er disse novellene å anbefale. Jeg storkoste meg heftet igjennom, å skulle bare ønske det var lengre.

 

Heftet er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

Unni Lindell & Anne B. Ragde “Juleengler”

Unni Lindell & Anne B. Ragde “Juleengler”

 

Når våre folkekjære og bestselgende forfattere Unni Lindell & Anne B. Ragde lager julehefte, blir det er VIDUNDERLIG SAMMENSURIUM av ærlig og morsom jul: med latter og gråt, humor og sorg, oppskrifter, noveller, julekrangler samt gullkorn fra barnemunn.

 

Fjorårets flotte julehefte fra Unni & Anne var en stor suksess, så jeg måtte selvfølgelig lese årets julehefte også. De skuffer ikke i år heller. Jeg hygget meg gjennom samtlige sider.

Unni og Anne har kjent hverandre i 31 år, og det virker som om de har det veldig festlig i lag, og jeg tror de må ha koset seg veldig da de laget årets julehefte. De byr på både latter og gråt, oppskrifter, noveller, julekrangler og gullkorn fra barnemunn. Med andre ord: Noe for enhver smak.

Heftet passer ypperlig til å lese innimellom alt som skal gjøres til jul, når du vil slappe litt av. Det er også en perfekt julegave til noen du er glad i. Forfatterne er åpenhjertige og byr på seg selv med både alvor og humor, og ikke minst varme. Her kommer du garantert i julestemning.

Dette heftet anbefaler jeg sterkt videre.

 

Heftet er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Lars Kepler “Speilmannen”

Lars Kepler “Speilmannen”

 

En ung kvinne forsvinner på vei hjem fra skolen. Fem år senere blir hun funnet drept på en lekeplass midt i Stockholm. Gjennom overvåkningskameraer klarer Joona Linna å spore opp et øyenvitne. Når det viser seg at vitnet er en psykisk syk mann som overhodet ikke husker noe av det han har sett, kontakter Joona hypnotisør Erik Maria Bark.

 

«Speilmannen» er bok nummer åtte i serien om Joona Linna, en serie som er blitt veldig populær i Skandinavia. Jeg gikk derfor i gang med denne med store forventninger.

 

Boka er først å fremst en røverhistorie, ren fiksjon der vi blir kasta rett inn i handlingen Så blir den litt roligere, før det igjen blir både tempo og spenning og umulig å legge den fra seg.

Denne gang er de to damene i livet til Kepler ganske fraværende i boka, isteden er vi innom noen fanatisk religiøse menn med stort selvbilde. «Speilmannen» passer nok ikke for de mest sarte krimleserne, som i de fleste Kepler-romanene inneholder den noen ganske groteske beskrivelser. I tillegg til krimmen, inneholder den også samfunnskritikk rundt psykiatri. Boka er lettlest, med passe korte kapitler, noe som driver storyen fremover. Vi blir også godt kjent med de involverte i boka.

 

Boka er skrevet i kjent Keplerstil. Den den dyktige politimannen Joona Lina ordner opp om i alt som ikke alltid går riktig for seg, før han løser saken til slutt. Jeg vil ikke gå nærmere inn på handlingen, men sier heller: les og kos deg med en spennende krim. Romanen har både tempo, spenning og nerve og gir deg uventede vendinger helt til siste side. Det som virker ganske opplagt, er ikke det … Boka er perfekt lesing når regnet slår på ruta og vinden rister i huset en mørk kveld.

 

Jeg leste ut boka ut på to dager, og satt klistra til siste side var lest. Jeg anbefaler den sterkt videre.

 

Andre bloggere som har skrevet om boka er Hverdagsnett og Tine Sundal

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Hanne K. Rohde “Kodemysteriet”

Hanne K. Rohde “Kodemysteriet”

 

Astrid skal på juleferie til farmors hjemby Brønnøysund i Nord-Norge. Der farmor egentlig bor når hun ikke flytter inn på Nordberg for å holde Astrids pappa litt i ørene. Selveste julenatten forsvinner et kors fra kirken i byen. En dyrebar skatt som allerede er reddet ut fra to kirkebranner. Farmor er opprørt. Det samme er alle andre på stedet. Da Astrid og farmor er ute og går tur, oppdager de at flere skulpturer er herjet med. Snart viser det seg at en rekke kunstverk er vandalisert rundt om i Nordland kulturpark. Den eller de som står bak ugjerningene, har lagt ut en kode. Astrid trygler pappa om å få invitere Yusuf nordover til dem i romjula. Snart dukker Yusuf opp og de to vennene er langt inni kodeknekking. Sammen med nye venner i Brønnøysund kommer de snart på sporet av noe høyst uventet.

 

Dette er bok nummer fem i den populære ungdomsserien Blålys hvor Hanne K. Rohde igjen får bruk for sin erfaring som politietterforsker. Igjen tar hun opp temaer som dagens ungdom kan havne opp i. Denne gangen handler det om ensomhet og spiseforstyrrelser.

 

Astrid er på juleferie hos søsteren til farmoren i Brønnøysund, når hun havner opp i kodemysteriet. Kjæresten hennes, Yusuf, kommer etter hvert oppover. Han blir med på jakten, sammen med søskenbarna hennes. Sammen prøver de å knekke kodene. Det blir etter hvert en veldig spennende og intens jakt for å finne løsningen.

 

Nok en gang har Rohde skrevet en bra spenningsbok for barn og ungdom fra ni år og oppover. Som i de tidligere bøkene gir hun oss innblikk i dagsaktuelle ungdomsproblemer. Forfatteren bruker sin kompetanse fra politiet godt når hun tar opp disse temaene i bøkene sine, samtidig som plott og fiksjon er med på å drive handlingen framover og gjøre boken troverdig. Den bør gjerne leses av både ungdommer og foreldrene deres.

Boka har et språk tilpasset aldersgruppen den er beregnet for. Her får du spenning, action og alvor i en og samme bok. Jeg har anbefalt alle de tidligere bøkene i serien, og selv om jeg ikke synes denne er den beste, så er den absolutt lesverdig.

 

Terningkast 4+

 

Ania Skoland & Vibeke Glosli “Dikemark – porten stenges kl. 21”

Aina Skoland & Vibeke Glosli “Dikemark – porten stenges kl. 21”

 

I 1905 åpnet Christiania kommunale sindsygeasyl dørene til sitt flotte nye anlegg på Dikemark i Asker. I dag er det stillhet og forfall som preger de vakre bygningene på Dikemark psykiatriske sykehus, som det gjør på flere andre helt eller delvis nedlagte institusjoner landet rundt. I drøyt hundre år etter åpningen, var det imidlertid et yrende folkeliv her. I denne boken tar vi deg med på en tidsreise, og gir deg et unikt innblikk i hvordan det var å være pasient eller lege, gårdbruker eller kjøkkenhjelp i ulike tidsepoker gjennom sykehusets historie. Vi ser også på hva slags diagnoser pasientene har hatt opp gjennom tidene, hva slags forskning man gjorde her, og hvilke behandlingsmetoder man har brukt til ulike tider. I veggene her ute, under lag på lag av flassende maling, sitter historier om store forskningsbragder så vel som triste pasientskjebner. Vi har forsøkt å samle noen av disse for å feire den store betydningen sykehuset, og menneskene her, har hatt i psykiatrihistorien, så vel som i lokalsamfunnet.

 

I denne boken har forfatter Ania Skoland og fotograf Vibeke Glosli satt ord og bilder på Dikemarks historie, fra det åpnet i 1905 til nedbemanningen på 80-tallet. Det het opprinnelig Christiania kommunale sindsygeasyl på Dikemark i Asker.

Boken starter med et flott forord av den anerkjente norske fotografen Morten Krogvold. Med bilder og tekst forteller han om husets historie.

Boken er delt inn i seks kapitler som hver for seg tar for seg Dikemarks historie fra de åpnet til de stengte dørene. Vi blir fortalt historien om psykiatri, både nasjonalt og internasjonalt. Dette er en reise i psykiatriens utvikling og det er gjort et grundig arbeid. Forfatteren har på en respektfull måte tatt for seg både pasientene og de som utførte behandlingen. Vi får vite hvordan det var å bo, leve og arbeide på asylet. Et lite samfunn, hvor de holdt seg selv med mat, og viktigheten av at pasientene fikk ro, i vakre omgivelser

 

Dette er en praktfull bok om denne plassens historie, og det er ikke rent lite arbeid som må ligge bak det ferdige sluttresultatet. De fine bildene og teksten gjør at du blir dratt inn og føler at du er til stede i historiene. De fleste har hørt om Dikemarks, og her får du hele historien om huset.

Dette var en bok jeg så veldig frem til å lese, og jeg ble ikke skuffet. Jeg anbefaler den derfor sterkt videre til alle historieglade lesere.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6

 

Ole J. Andersen “På ville veier – mot ukjent mål

Ole J Andersen “På ville veier – mot ukjent mål”

 

«På ville veier – mot ukjent mål» er en rusrelatert kriminalroman med undertoner av kjærlighet til naturen, manglende forståelse for rusavhengighet, kriminalitet og et snev av parapsykologi. Thomas vokste opp hos sin mor og far og hadde en fin barndom med sunne interesser. Han elsket naturen, blomstene, urtene, de ville dyrene og den friske luften i skogen. Som ung var han en god fotballspiller med store planer for fremtiden. Da startet problemene. Han fikk et tilbud som han ikke kunne si nei til. Alt annet enn to av sine største tiltrekningsinteresser, naturen og alkoholen, ble glemt. Etter hvert traff han igjen sin barndomsvenn, Ansgar, som var blitt sprøytenarkoman. Han hadde ei høne å plukke med den gutten i forbindelse med en tidligere sak. Det fikk alvorlige følger. For begge to. Hva skjer med en gutt som har arvelige alkoholgener og er disponert for å bli rusavhengig? Hvordan kan det være mulig å kombinere rus med turer i skog og mark? Hva skjer når det også viser seg at en skjult egenskap fra tidligere generasjoner dukker jevnlig opp i en persons liv? Parapsykologi skal ikke bagatelliseres. Det er psykisk styrt. Verken det fysiske livet, eller det åndelige livet etter «døden», ble ikke helt som Thomas trodde.

 

 

Ole J. Andersen (f. 1950) bor på Sokna i Buskerud. Han er tidligere politi, men nå pensjonist. Han skriver rusrelatert krim, noe som også var hans spesialområde som politi. Forfatteren skriver troverdig om rus og kriminalitet, det er tydelig at dette er noe han kan mye om.  Dette er syvende boken om den tidligere politimannen Koivo, men denne romanen er ganske annerledes i forhold til de to forrige bøkene med politimannen. Han er ikke like fremstående som i de tidligere bøkene. Dette er en rusrelatert krimroman med elementer av parapsykologi, der parapsykologien får en veldig sentral plass.

I romanen møter vi Thomas.  Vi følger Thomas sin historie og Koivos etterforskning av sakene Thomas beskyldes for å ha gjort. skjer med en gut som har arvelige alkoholgener og er disponert for å bli rusavhengig?

“På ville veier – mot ukjent mål” er ikke full av action og tempo, men den har flotte naturskildringer, en dose politietterforskning, og tar opp skadevirkningene med rus. Jeg savnet nok noe mer etterforskning, men boka har et lett språk og er lettlest. Den er noen småfeil underveis, uten at det ødelegger lesegleden.

 

Har du lyst å lese en rolig politikrim og er interessert i å vite mer om skadevirkningene ved rus, så er dette boka for deg.

Ole er antagelig den mist kjente politimannen som skriver krim, og nok en gang kommer han med en troverdig skrevet bok. Jeg synes tema for boka er viktig, utfra ting jeg har sett og opplevd selv. Dette er en bok som passer for de fleste, enten du liker krim eller ei.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

 

Terningkast 4+

Jr Henrixen “Natteklovnen”

Jr Henrixen ” Nattklovnen”

 

Når internett blir et våpen. Norske myndigheter mottar informasjon om at Norge er mål for en stor, internasjonal cyberoperasjon. Samtidig er en spioner plassert og gjemt et sted i landet, på jakt etter informasjon om vårt nye, hemmelige nettforsvar. Politiførstebetjent Jan Petter Salte er en nidkjær familiefar og tidligere marinejeger. Salte ser ting andre ikke ser, men er henvist til å lede en etterforskergruppe som henlegger småkriminalitet. Nå skal en storstilt spionjakt snu opp-ned på livet hans.

 

 

Jr Henrixen er tidligere politimann og komiker. Han har holdt flere show både på scenen og p TV. Krim begynte han først å skrive da han ble pensjonert fra politiyrket. «Nattklovnen» er den tredje boka om politietterforsker Jan Petter Salte og gjengen hans, de udugelige. Denne gangen er de satt til å henlegge saker for å få opp statistikken. Men isteden ror denne gjengen det hele i land.

I denne boka er det hybride trusler det handler om, dataangrep på andre land.

Dette er ikke ei bok full av tempo og action. Isteden får vi se hvordan det møysommelig politiarbeidet fungerer, frem til saken er løst. Forfatteren legger ut mange tråder som det må nøstes opp i. Tidlig virker det ganske klart hvem som står bak. Men er det virkelig det? Les og finn det ut!

 

Boka er lettlest med korte kapitler som driver leseren fremover og holder han på pinebenken til siste slutt. Plottet er både godt og realistisk. Dette er god politikrim hvor etterforskningsdelen står i sentrum, i blandet humor, spenning og action. Sammen med et herlig persongalleri blir dette veldig bra!

 

Det har vært kjekt å følge utviklingen til forfatteren gjennom disse tre bøkene. Han er blitt stadig bedre og nok en gang hygget jeg med en av bøkene hans. Jeg både lo og beit negler underveis, så spennende var det. Jeg trodde jeg så løsningen tidlig, men ble tatt skikkelig på senga.

 

Skal du ha en god politikrim, så anbefaler jeg denne boka sterkt videre. JR Henrixen er minst like god som sine mer kjente krimskrivende politikollegaer. Løp og kjøp!

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast

 

Gert Nygårdshag “Den tredje engelen”

Gert Nygårdshaug “Den tredje engelen”

 

Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen har flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Så gjøres det et makabert funn: I en maurtue stikker det opp en menneskearm. Armen blir undersøkt av patologer, samtidig som det viser seg at det ikke er meldt om noen som er savnet eller har vært utsatt for en ulykke. Mysteriet vekker oppsikt da det etter hvert viser seg at armen tilhører en svært kjent person

 

Dette er den 13. boka om Skarphedin Olsen og Fredric Drum. Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen har flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Med seg på lasset har han noen utvalgte kollegaer, samt et par som jobbet i Røros før han overtok. Tørris er en by uten de helt store kriminalsakene helt til de en dag finner en menneskearm i ei maurtue. Ingen personer er meldt savnet, ingen varslet utsatt for noen ulykke. Saken blir fort stor da det viser seg at armen tilhører en svært kjent person. Deretter blir det en intens etterforskning.

 

Hovedtemaet i romanen er hevn. I tillegg får Skarphedin Olsen oppleve kjærleiken. Persongalleriet er morsomt, og boka er full av artige metaforer, filosofiske betraktninger og referanser til litterære klassikere.

 

Forfatteren har skrevet en spennende røverhistorie, og her er det mye av det vi kjenner fra hans tidligere bøker. De kan likevel fint leses uavhengig av hverandre. Språket er i kjent Nygårds-stil, og jeg tror han må ha storkost seg underveis i skrivingen. Historien er lite realistisk, men svært spennende. Plottet er tidsaktuelt og meget bra, og forfatteren skrur det fint sammen til slutt slik at alle løse tråder faller på plass.

Jeg koste meg gjennom hele boka, det var et fint avbrekk fra de vanlige politikrimbøkene jeg ellers leser mest av.

 

Dette er en bok som passer for de fleste, og jeg anbefaler den sterkt videre. Vil du ha noe utenom det vanlige, er dette boka for deg.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

Kjell Arvid Nilssen “Antatt skyldig”

Kjell Arvid Nilssen “Antatt skyldig”

 

“Helt oppe, på det øverste trinnet, satt noe som lignet en velvoksen, brunpelset bjørn.

 

Vet du hva den stygge ulven gjorde, mamma? Først kledde den seg ut! Så spiste den opp hele bestemor, og så spiste den opp hele Rødhette på en gang! Linda sier at ulven ikke er snill! Ikke snill!

 

Inne i det billige bjørnekostymet satt en mann- helt ubevegelig, som bare en død kropp kan være. Ut fra vinkelen på hodet, kunne det se ut som om han stirret på dukka på trinnet nedenfor seg. Den døde bjørnen så slett ikke skremmende ut, heller avslappet. Som om den satt der og ventet på noen, utenfor hiet sitt.”

 

Kjell Arvid Nilssen er oppvokst i Sørreisa i Troms, men har bodd i Tønsberg i en årrekke. Han har tidligere utgitt: Kjærlighet og død på boreriggen Oil Finder (2007) og Venninnepakten (2009). “Antatt skyldig” er hans debutkrim, og Frode Eie Larsen debut som redaktør. Et samarbeid jeg hadde store forventninger til, det kan fort bli bra når Frode har holdt debutanten i ørene underveis.

ANTATT SKYLDIG er en samtidskrim, farget av virkelige forbrytelser som har funnet sted i Norge i løpet av de siste ti-årene. Handlingen foregår i Stavangerområdet, for meg blir det jo et ekstra pluss, siden det er hjembyen min.

 

Kitty jobber som vaskehjelp på sykehuset. Der blir hun kjent med legen Naheed. Hun blir mishandlet av ektemannen sin og havner etter hvert på sykehjem pga skadene hun får. En annen lege som også jobber på sykehuset, Werner Storvik, får familien sin drept.

Politietterforsker Torger Motland blir satt på saken. Men han er i tvil, er løsningen de har funnet rett?

 

Boka har et enkelt og lett språk, og vi blir kastet rett inn i handlingen.  Boka har både tempo og spenning hele veien. Korte og handlingsmettede kapitler gjør den vanskelig å legge fra seg før siste side er lest. Et stykke på vei virker løsningen veldig opplagt, før forfatteren gir storyen en ny vri. Slik fortsetter det utover, inntil han skrur det hele sammen på en utmerket måte.

Persongalleriet er lett å forholde seg til, og vi blir godt kjent med personene i boka.

 

Dette er en lovende krimdebut, og jeg tror «Antatt skyldig» vil passe alle krimelskere. Jeg storkoste meg gjennom hele boka, det var en spennende reise gjennom min egen by. Jeg tror de som liker Frode Eie Larsens bøker også vil trykke denne forfatteren til sitt bryst.

Jeg anbefaler «Antatt skyldig» sterkt videre. Den er et godt julegavetips til alle leseglade.

Dette er nok en forfatter fra et lite forlag som fortjener å nå ut til mange lesere i den store bokjungelen.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5