“Mysteriet med Yusuf” Hanne K. Rhode

Hanne K. Rohde «Mysteriet med Yusufs»

Marie skal ha hjemme alene-fest, og alle er invitert bortsett fra Astrid. Det må være en misforståelse. Astrid er fortvilet, og det topper seg da hun blikker Marie på vei ut av klasserommet. Det skulle hun ikke ha gjort. På vei hjem fra skolen får hun juling av Maries venninner. Samtidig skjer det enda alvorligere ting: Yusufs familie mottar drapstrusler og ber Simon, far til Astrid, om hjelp. Selv blir hun sittende hjemme når klassefesten begynner. Hun mottar et bilde på mobilen der Yusuf og Marie kysser. Hele verden går i knas. 
Neste dag får hun vite at Yusuf ligger i koma på sykehuset etter å ha fått i seg et livsfarlig partydop. Hvorfor hadde han kysset Marie på festen? Og hvorfor har han, som verken drikker eller bruker dop, havnet i koma? Og hvem er det som truer Yusufs familie på livet? Denne gangen må Astrid løse mysteriet på egen hånd.

Bok nr. 3 i Blålys serien
Denne gangen belyser forfatteren en hjemme alene-fest som går overstyr, der ungdom blir dopa uten å vite det, noe som nesten koste personen livet. Rohde blander fiksjon med reelle ting som kan skje, det er et kjent problem at det kan dukke opp folk som ikke er invitert på en ungdomsfest, og som har med seg både alkohol og dop. Også i denne boka opplever vi sjalusi, kjærlighet og godt vennskap, men siden Astrids bestevenn, Yusuf, havner i koma, må hun denne gang ta mye av etterforskningen selv. Etterhvert får hun også hjelp av faren sin, og boka holder på spenningen helt til siste side.
Dette er ei bok de fleste ungdommer har godt av å lese for å lære hvor galt det kan gå, men den kan også fint leses av voksne. Boka har et greit språk som passer fint til ungdom. Jeg synes det er bra at Rohde bruker sin bakgrunn fra politiet til å skrive realistisk politikrim for ungdom og håper det blir flere bøker i serien
Terningkast 5.

“Julestjerner” Unni Lindell og Anne B Ragde

Unni Lindell og Anne B. Ragde “Julestjerner”

Når to av våre mest kjente og bestselgende forfattere, Unni Lindell og Anne B Ragde, slår seg sammen og lager julehefte blir det et vidunderlig sammensurium av ærlig og god jul. Med latter og tårer, humor og sorg, oppskrifter, krimnoveller og barneintervjuer. Gled deg selv, eller en venn med dette!
Når bestevennene Unni og Anne lager julehefte sammen, ligger det an til å bli bra, og dette heftet innfridde så absolutt! Her deler de egne erfaringer fra barndommens juleminner. Heftet inneholder mye forskjellig lesestoff som passer til de fleste i familien, og egner seg godt til høytlesning når man er samlet i julehøytiden. De to forfatterne byr de på både gode og såre ting, og jeg storkosa meg stort mens jeg leste. Det er et fint og vakkert hefte, med latter, tårer og mye varme, som jeg anbefaler videre!
Heftet er et lese-eksemplar fra Gloria Forlag. Takk!
Terningkast 5

“Blodets galskap” Elisabeth Øvreberg

Den unge, sagnomsuste kamptrellen Eskil vinner sin frihet på en betingelse, han må reise til den avsidesliggende øya Gaptul. Han reiser, men møter på ingen måte friheten. Derimot møter han Nattjegerne.

«Blodets galskap» er den første boka i en trilogi. Dette er en fantasyroman blottet for trollmenn, hekser og drager, en fantasybok med ny vri. Her møter vi Nattfolket, som er blodtørstige og jakter på den frigitte kamptrellen Eskil. 
Boka begynner litt tregt, men tar seg raskt opp, så ikke gi opp! Snart blir den så spennende at en ikke vil legge den fra seg. Det er fem hovedpersoner i boken, og vi føler vi blir godt kjent med dem alle. Romanen har gode skildringer, og et veldig bra plot. Når tror vet hva skjer videre tar boka nye vendinger, slik holdes leseren på pinebenken til siste side. Boka har et bra og lettlest språk, som til tider er noe grovt, så den passer nok best for eldre ungdommer. Fiksjon møter råskap.
Jeg har ikke lest så mange fantasybøker tidligere, men jeg likte denne, og tror dette er en bok fantasyelskere og Harry Potter Fans vil like veldig godt. Jeg synes forfatteren kommer godt ut av debuten, og anbefaler den gjerne videre. Jeg ser frem til neste bok i serien1
Boka er et lese-eksemplar fra Fair Forlag. Takk for boka!
Terningkast 4+

“Til ungdommen” Linn Skåber og Lisa Asiato

Linn Skåber og Lisa Asiato “Til ungdommen”

Ungdomstiden er spennende, fin, morsom og noen ganger både vanskelig og rar. Foreldrene står på sidelinjen og prøver å forstå, men det er ikke lett. Det er brytningstid. Man står midt imellom. Sammen med andre og helt alene.
Linn Skåber har intervjuet ungdommer og spurt dem om livet, kviser, fred og savn. Om det å være litt barn og litt voksen. Hva er det beste med å være ungdom? Verste? Hva burde vært annerledes? Hvorfor er de voksne så kjipe? Hva er du redd for?
Materialet har hun brukt til å skrive fiktive monologer der hun forsøker å si noe om denne fine og håpløse tiden – fra barn til voksen. 
Linn Skåber er godt kjent fra TV. Nå har hun debutert som forfatter med denne ungdomsboka, som består av en samling monologer. Med seg har hun Lisa Asiato som har laget vakre illustrasjoner til tekstene. Tekstene er skrevet etter samtaler med ungdommene. Her fortelles det om mobbing, kjærlighet, ensomhet, lykke og ulykke, skilsmisse, rasisme og døden i 31 forskjellige historier. Skåber skriver meget bra og poetisk. Dette er ei bok jeg kommer til å ta frem igjen. Boka bør leses av voksne også, og ikke bare ungdommen. Ei vakker og fin bok som jeg anbefaler sterkt videre.
Boka er et lesereksemplar fra Pitch Forlag. Takk for boka.
Terningkast 5

“Barcode” Terje Bjøranger

Terje Bjøranger “Barcode”

En ung kvinne blir funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en topp-politiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter, og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags. Charlie Robertson, som er bokas hovedperson, er en litt vanlig krimtype som går sine egne veier. Boka er bygget opp etter vanlig krim-mønster, men har godt tempo nesten hele veien, avbrutt av noen roligere perioder.

Barcode er forfatterens andre bok, men mitt første bekjentskap med bøkene hans. Temaene i boka er menneskesmugling, sexindustri og narkotikaligaer som ikke skyr noen midler. Terje beskriver dette på en bra måte, man merker godt at han arbeider som politi, og bruker sin erfaring fra både UDI og Kripos. Han beskriver miljøene på en svært realistisk måte, og vi får et godt innblikk i Oslos underverden.

Hvis du er ute etter realistisk politikrim er dette ei bok du ikke bør gå glipp av. Boka anbefales videre. Terje føyer seg inn i rekken av politi som skriver god realistisk krim og viser de har god kjennskap til miljøet de beskriver.
Terningkast 5

“Det forsvunne perlekjedet” Samuel Bjørk

“Det forsvunne perlekjedet” Samuel Bjørk

Kim går i sjetteklasse på Torshov skole i Oslo. Når fotballkarrieren blir lagt på hylla grunnet en skade, bestemmer han seg for å starte en detektivklubb sammen med vennene sine Pølsa, Aryan og Heidi. De har fast møteplass på tørkeloftet, kommuniserer på tvers av bygården via walkie talkie og får ofte hjelp av Den Store Detektivhåndboka. Men en dag får de vite at fru Abrahamsens perlekjede har blitt stjålet, og ikke nok med det: Moren til Aryan er anklaget for å ha gjort det. Detektivene på Torshov bestemmer seg for å ta saken, og går umiddelbart i gang med etterforskningen. Men det er noe som skurrer. For hvem er egentlig mannen med den hvite cowboyhatten? Og hva driver fyren med treningsdrakt med seint om kvelden?

Samuel Bjørk er enda en av våre etablerte krimforfattere som kommer med krim for den yngre generasjonen. Dette er første boka i serien om detektivene på Torshov. De fire vennene går løs på saken med en god dose ungdommelig vilje og mot, men det blir etterhvert klart at mysteriet blir mye større enn de hadde sett for seg da de startet. 
I boka blir vi godt kjent med de fire ungdommene, både hva gjelder deres gode og dårlige sider Boka er har et språk som passer bra til aldersgruppen boka er beregnet på. Det er grei fremdrift i storyen, som både holder på spenningen og ikke er så avansert at ungdommen mister lysten til å lese videre. Jeg anbefaler boka videre til ung ungdom som foretrekker en god krimhistorie framfor fantasybøker Ungdomsbøker er som bøker for voksne, men med et enklere språk. Jeg ser fram til neste bok i serien.
Terningkast 4+

“Kriminell” Eirik Husby Sæther

Eirik Husby Sæther “Kriminell”
William er tidligere rusmisbruker. Når han blir pappa, vil han bli helt ved å infiltrere gjengmiljøet. Broren Mikael er politi og blir kildefører for å beskytte ham. I Oslo er det krig mellom gjengene. Førs stikker de hverandre ned med kniv, så byttes kniven ut med pistolen. William kan stanse drapene, men han er blitt altfor involvert. 
Synnøve passer sønnen og huset til William. Hun er den perfekte mor, helt til hun får et epileptisk anfall. Blodprøven har spor av amfetamin, og barnevernet gir sønnen til Mikael siden også William sliter. Synnøve tror at Mikael vil ta sønnen hennes, og hun er villig til ofre både Mikael og William for å få beholde gutten.

Dette er bok nummer fire om politietterforskeren Mikal Wulf, og nok en gang har forfatteren kombinert fiksjon med virkelighet på en fin måte. Også denne gang fletter boken sammen to historier, der begge denne gang foregår i nåtid. Den ene er selve etterforskning av mordet, i den andre får vi et godt innblikk i det kriminelle gjengmiljøet i Oslo, hvordan det fungerer, og hvorfor folk havner der istedenfor i et vanlig jobbliv. Her er folk venner den ene dagen, og fiender den neste, og tema i boka er veldig aktuelt i dagens Oslo. 
Vi får også se hvordan politi bruker kilder for å oppklare saker, hvor grensen går for hvor langt en bør strekke seg. Hovedpersonene er fint bakt inn i storyen og forfatteren skriver ærlig og usminka om hvordan det er å være i gjengmiljøet. Selv liker jeg spesielt godt hvordan han blander fiksjon med virkelighet. Språket er lett, ærlig, rett frem og rått og forfatterens bakgrunn som politi gjør at han skriver realistisk og troverdig. Boka har en fin spenning hele veien gjennom, med en enda høyere tempo på slutten. Dette er ei bok helt etter min smak, jeg anbefaler den på det sterkeste, og håper på flere bøker om Mikael Wulf.
Boka er en gave fra forfatteren. Takk!
Terningkast 6

“Mysteriet med det forbudte bildet” Hanne K. Rohde

Hanne K. Rohde «Mysteriet med det forbudte bildet»
 

Astrids klassevenninne Ine er fortvilet. Et nakenbilde av henne sprer seg blant gutta på skolen. Den som opprinnelig har fått bildet tilsendt, er sommerflørten Axel, men den som sprer bildet videre ser ut til å være kjæresten hennes Petter. Astrid vil hjelpe Ine med å finne ut hvem det er som har spredt nakenbildet først. Hun overtaler klassevenninnen til å stole på Yusuf, slik at de lar ham bli med og undersøke saken. Ekstra delikat blir det når Yusuf innrømmer at han selv har fått bildet på sin mobil, men han nekter for å ha delt det videre. Astrid ønsker å tro at han snakker sant. Venninnen stoler derimot ikke på ham. Endra verre blir det når Ine forsvinner sporløst. Hva har skjedd med henne? Astrid og Yusuf engasjerer seg i saken …
Dette er den andre boken i Blålys-serien. Forfatteren har nok en gang valgt et tidsaktuelt tema. Nakenbilder som blir stjålet og delt på nettet og konsekvensene det fører med seg.  Nok en gang har forfatteren skrevet en god krim som bør leses av ungdom. Dette kan faktisk skje i din egen vennegjeng. Boka har fint driv fra start til slutt, noe som gjør det vanskelig å stoppe og lese. Den vekker minner om den gangen jeg leste Frøken detektiv i barndommen. Astrids far er advokat, akkurat som i Frøken Detektiv, og han trer støttende til underveis i løsningen av mysteriet. I tillegg får vi også en dose sjalusi og kjærlighet. Boka har fint driv, og plottet er godt bygd opp. Den har ikke for mange detaljer og passer derfor veldig godt til den yngre garde som er glad i krim, men Rohde har skrevet ei bok som fint kan leses også av voksne, slik at de og får et innblikk i den tidsaktuelle problematikken.
Jeg anbefaler boken og  ser frem til bok nummer tre i denne serien. 
Karakter 5

“Pyramide-Mysteriet” Hanne K. Rohde

Hanne K Rohde “Pyramide-Mysteriet”

Bok nr. 1 i Blålys-serien

Astrid våkner av et blått blink i rommet. Det er midt på natten. Hun aner plutselig at noe er fryktelig galt med hesten hennes, og tvinger faren til å kjøre henne til stallen. Der finner de Rocky dødssyk. Har noen skadet hesten? I så fall hvorfor? Astrid og den nye vennen Yusuf begynner å undersøke hva som har skjedd. Snart er de på sporet av langt farligere kriminalitet enn de først hadde trodd. De to vennene tar store sjanser – alt for å løse saken

Boka er første boka i Blålys-serien, og den passer fint for ungdom i alderen -/+ 12år. De to bestevennene begynner å nøste i hva som kan ha skjedd, og starter sin egen etterforskning. 
Boka har et bra driv fra start til slutt, og blir bare bedre jo lengre en kom utover boka, der de to vennene hele tiden nærmet seg en løsning på saken. Aktuelle tema i boken er mobbing, forelskelse og sjalusi, noe mange ungdommer vil kjenne seg igjen i. Språket er enkelt og greit språk, uten at det blir for mye detaljer. Den var vanskelig å legge fra seg underveis, for en ville vite hvordan den ender. Jeg anbefaler boka videre og ser frem til neste bok i serien. 
God krim med spenning fra start til slutt.
Terningkastet 5

“Blodets galskap” Elisabeth Øvreberg

Elisabeth Øvreberg “Blodets galskap”

Presentasjon av forfatteren og boka

Elisabeth Øvreberg (1979) jobber som forskningsjournalist ved UiT.  Og “Blodets galskap” er hennes forfatterdebut.
At boka hennes er stiv frossen, beinhard og stromfull, er ingen tilfeldighet, for Asker-jenta har selv frosset og slitt seg gjennom mange utflukter. Hun gikk blant annet fjellinja ved Lofoten folkehøgskole, og ble så bergtatt av den værharde landsdelen at hun aldri dro hjem til Østlandet igjen. Nå bor hun på Kvaløya utenfor Tromsø med mann og barn

Fra baksiden av boka
Den unge, sagnomsuste kamptrellen Eskil vinner sin frihet på en betingelse, å reise til den avsidesliggende øya Gaptul. Han reiser men møter på ingen måte friheten. Derimot møter han Nattjegerene
Dette er en historisk fantasy blottet for vampyrer, trollmenn og drager., For denne historien inneholder noe mer uventet, mer skremmende og mer besettende. Trolig vil du ha problemer med å legge “Blodets galskap”  fra deg før du har lest den ferdig, og da er det godt og vite at er 2 bøker til i denne trilliogien
Boka gis ut av det lille forlaget Fair som har som mål å utgi kvalitets romaner skrevet av debutanter eller forfattere som ikke vil drukne i de store forlagene. Boka er et leser eksemplar fra Fair Forlag. Tusen Takk for boka. 
Ser frem til å lese denne etter hørt litt god ord om bøkene. Så følg med for full anmeldelse av boka etter er lest. 
Noen som har lest den ?