Jarle Sten Olsen – Svarte engler

Jarle Sten Olsen “Svarte engler”

 

Forlaget om boka:

 

De svarte englene terroriserte bydelen Sandviken i Bergen på 80-tallet. Journalist Rita Stamnes sin kilde påstår at det var flere som ble drept den gang. Rita graver i saken. Det er førstesidestoff, men hun mangler den avgjørende delen av historien og har liten tid. TV-dokumentarist Tom Moen er nominert til Gullruten i hjembyen Bergen. Gamlekjæresten Rita tar kontakt og vil treffe ham, men det eneste hun sier er at hun vil vise ham noe vakkert. Hjemme hos seg, neste dag. Senere samme kveld ringer hun Tom, hysterisk av redsel. Hun har sperret seg inne på soverommet, utenfor er det noen som prøver å knuse døren. Tom vikles inn i Ritas sak, en historie med flere ofre, både i fortiden og i nåtiden. Opplevelsene skal endre livet hans for alltid..

 

Om forfatteren:

 

Jarle Sten Olsen er født i 1963 i Bergen. Han bor nå i Bø i Telemark og jobber som medielærer på Hjalmar Johansen videregående skole i Skien. Han har tjue års erfaring fra TV-produksjon, i NRK, TV2 og flere produksjonsselskaper, hvor han har vært fotograf, redigerer, producer og prosjektleder. Han har blant annet produsert ”Midt i Smørøyet (NRK) og ”Silje & Sigurd – et slags reiseprogram” (TVNorge), som vant Gullrute for beste underholdningsprogram i 2001. Som forfatter debuterte han i 2014 med «Steady.» «Bare du som passer på» kom i 2018.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens tredje bok. De to første har høstet gode anmeldelser fra flere bokbloggere, inkludert meg. Denne boka har jeg derfor sett frem til i lang tid, og da jeg ble forespurt om å førlese den, var jeg ikke sein om å takke ja.

 

 

Nok en gang møter vi igjen Tv-dokumentarist Tom Moen. Han er i hjembyen i anledning at han er nominert til Gullruten. Mens han forbereder seg til reisen, ringer gamlekjæresten Rita som er journalist i BA. Han har aldri helt glemt henne, nå vil hun treffe ham.

Rita jobber med en sak om De svarte englene. Det er en beryktet gjeng med ungdommer som terroriserte bydelen Sandviken på 70 og 80-tallet.

Da Tom møter henne, vil hun ikke si så mye om saken, men hun inviterer Tom hjem til seg også dagen etter. Hun har noe vakkert hun vil vise ham. Da Tom er på vei til henne dagen etter, får han en ny telefon Rita. Hun er hysterisk, og sier at det er en mann som prøver å trenge seg inn på soverommet hennes.

Tom blir dermed viklet inn i saken, en sak som har flere ofre fra både fortid og nåtid. Mange befinner  seg etter hvert i ytterste livsfare, og Tom oppdager en ting som skal forandre livet hans for alltid!

 

Boka har et lett og ledig språk, med kapitler som avsluttes slik at du bare må lese videre. Handlingen er lineær og foregår for det meste i Bergen, med en liten svipptur til Oslo.

Vi blir passe kjent med både involverte karakter, steder og miljø.

Jeg, som er litt kjent rundt om i Bergen, klarte fint å orientere meg. Hovedperson Tom Moen er også en person vi kan kjenne oss igjen i.

Boka har jevne spenningstopper og tar flere vendinger utover, før sannheten åpenbarer seg til slutt. Selv om boka ikke er proppet med action og bisarre ting, er den allikevel så spennende at det fort kan gå utover natte søvnen.

Denne romanen passer for alle, men er du av dem som ikke liker at det blir for bisart, så er dette ei absolutt en bok for deg, med et godt plott og nok spenning.

Dette er en god journalistkrim, der vi ser at forfatteren kjenner miljøet godt og beskriver journalistmiljøet troverdig.  Selv om boka er rein fiksjon, så framstår den realistisk.

 

Av forfatterens tre bøker, så er dette den beste til nå. Forfatteren er blitt bedre på alle måter, og jeg slukte boka i et jafs og lot meg underholde hele boka gjennom. Rett og slett en drivende god journalistkrim som holder leseren klistret til stolen fra første til siste side. Denne boken har det meste en god krim skal inneholde.

 

Jeg roper derfor høyt: Jarle er en mindre kjent forfatter, som fortjener så mange flere lesere enn det han har til nå. Han er minst like god som mange av de mer kjente krimforfattere vi har her i landet. Våg deg ut av komfortsonen, les en mindre kjent forfatter!

Her finner du en skjult leseskatt!

De tre bøkene kan fint leses uavhengig av hverandre, men alle tre er verd å lese.

Løp og kjøp, for her har du årets påskekrim!

 

Boka er nok lettest å få tak i direkte fra forlaget eller nettbokhandlere, men den kan også bestilles i din lokale bokhandel.

 

Tine og Kjell Magne har ig blogget om boka. Les deres annmeldelser her:

 

https://tinesundal.blogspot.com/2022/05/svarte-engler-spennende-krim-av-jarle.html?m=1

 

https://bokblogger.com/2022/04/24/svarte-engler/

 

Fakta:

 

Forfatter: Jarle Sten Olsen

Tittel: Svarte engler

Forlag: Liv Forlag

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Serie: 3

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 6

Bilde er tatt av Myriam H. Bjerkli

 

Simon Häggström – Jentene som sprang

Simon Häggström “Jentene som sprang”

 

Forlaget om boka:

 

Jentene som sprang er en hyperrealistisk politikrim basert på virkelige hendelser, og er første bok i en trilogi om Markus og Natalia som jobber som politi i en menneskehandelgruppe. Boka vitner om sjokkerende hendelser som skjer midt blant oss, men som svært få ser, hvor mindreårige selges til sexkjøpere, havner på dopkjøret, og hvor tilsynelatende uskyldige dating-apper brukes til grooming, og kan bli en inngang til elendigheten. Jentene som sprang følger blant annet historien til 15-årige Jennifer og Malvina, som rømmer fra en behandlingsinstitusjon og havner på gaten i Stockholm hvor de sakte, men sikkert, dras inn i en mørk verden full av dop og prostitusjon.

 

Om forfatteren:

 

Simon Häggström er forfatter og politi, som de siste 10 årene har spesialisert seg på prostitusjon og menneskehandel for seksuelle formål. Han jobber ved Nationella operativa avdelningen i Stockholm og har skrevet to sakprosabøker om emnet, Skuggans lag (2016) og Nattstad (2017). Jentene som sprang er romandebuten og første del i en ny krimserie.

 

Meg om boka:

 

Forfatteren jobber til daglig som politi i Stockholm med prostitusjon og traficking-saker. «Jentene som sprang» er basert på virkelige hendelser fra jobben hans. Det finnes etter hvert en god del politier som skriver realistiske og troverdige krimromaner, og dette var en bok jeg så frem til å lese.

 

Dette er første boka i en trilogi. Vi møter Markus og Natalia som jobber i en menneskehandelgruppe i politiet. I boka følger vi historien til to 15-åringer som har rømt fra en behandlingsinstitusjon for ungdommer. De lever nå på gata i Stockholm, der de havner i en meget mørk verden av dop og prostitusjon, der unge blir tilbudt til sexkjøpere og havner på dopkjøret. Vi følger også politiets håpløse kamp i jakten på overgripere som finner sine ofre via dating-apper, samt en vi får historien fortalt fra en overgripers side. Leseren blir dratt inn i en kynisk verden hvor menneskeliv betyr lite, en verden svært få kjenner til, men som allikevel skjer midt blant oss.

 

Kapitlene i romanen er noe lange, uten at det ødela lesegleden. Boka er lettlest. Vi blir godt kjent med personer, miljø og steder. De tre historiene vi følger er alle bra bygget opp, og de fremstår som realistiske og troverdige. Hovedpersonene blir bra beskrevet.

Vi ser en forfatter som vet hva han skriver om, og jeg synes han blander fiksjon og sannhet på en fin måte. Det som driver boka framover er de tre historiene som veksler på utover i boka. Her får vi det servert fra alle sider, politi, overgriper og de som misbrukes.

Dette er en rolig krim, selv om temaet er blytungt. Hvem kan tro at den vellykkede naboen driver med sånt?

Forfatteren tar oss med til en kynisk, mørk og brutal verden, men selv om det handler om barn, er det ei bok som bør leses. Her får vi servert historier fra en brutal og kynisk verden, som dessverre eksisterer i et større omfang enn vi liker å tro. Selv om det blir noe tidlig klart hvordan det ender, så er boka allikevel bra.

Denne boka røsker godt i følelser hos leseren, noe som gjør det vanskelig å sette ord på følelsene. All ære til Simon og kollegaene hans som står i kampen mot dette hver dag.

 

Jeg ser frem til å følge denne serien i de neste bøkene. Er du ute etter en realistisk og troverdig politikrim, så er dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre!

 

Fakta:

 

Forfatter: Simon Häggström

Tittel: Jentene som sprang

Forlag: Harper Collins

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Politikrim

Serie: 1

Oversatt av: Mona Berge

 

Boka er mottatt som e-bok av forlaget

 

Terningkast 5

 

Therese Tungen – SNU DEG Edvins bok

Therese Tungen “SNU DEG Edvins bok”

 

Forlaget om boka:

 

«Dette blir ein annleis sommar», sa ho til ungane sine. Dei dro til fjellet mens mannen vart i byen for å bygge om leilegheita. Sonen Edvin skulle fylle sju etter sommaren, og gledde seg til å få sitt eige rom. To dager før dei skulle dra frå hytta, fekk Edvin vondt i hovudet. Nokre timar seinare var han død.

 

Attende står ein rådlaus familie. Kva skjedde egentlig med Edvin? Kor er han no, og korleis kan dei leve vidare på ein god måte etter dette?

Snu deg er skriven av ei mor som prøver å finne fram i kaoset gjennom året etter at sonen døydde, og eit forsøk på å skrive Edvin fram.

 

Om forfatteren:

 

Therese Tungen (fødd i 1977) kjem frå Kvam i Gudbrandsdalen og bur i Oslo. Ho jobbar som forlagsredaktør i Samlaget, og har vore litteraturanmeldar i Morgenbladet og Klassekampen. Ho har gått på forfattarstudiet i Bø og på Aschehougs forfattarskule.

Tungen debuterte i 2017 med novellesamlinga EIN GONG VAR DEI ULVAR. Boka fekk strålande mottaking, og ble nominert til Ungdommens kritikerpris.

 

Meg om boka:

 

Forfatteren opplevde alle foreldres store mareritt da de mistet et barn. Boka er skrevet i det tunge året etter Edvins død.

 

Edvin og søstera Idun er på setra hos besteforeldrene på Kvamsfjellet i ferien, mens foreldrene er hjemme og jobber intenst med å ominnrede leiligheten for at Edvin skal få sitt eget soverom, noe han hadde sett veldig frem til. To dager før ferien er over, blir Edvin brått dårlig. Besteforeldrene får ham til lege i bygda. Der går ferden videre med legehelikopter til Rikshospitalet. Han dør samme dag, av det som senere viser seg å være hjerneblødning.

 

Boka har et godt og til tider poetisk språk. Den er ikke sentimental, men forfatteren skriver dempet. Dette er en mors ekte og ærlige fortelling om hennes store sorg over miste et barn som bare ble seks år. Hun måtte skrive for selv å forstå.

Boka veksler mellom moren som forteller om sønnen, før og etter at han døde. Hvordan han levde, og tiden på Rikshospitalet, kapeller, laboratoriebygninger og et krematorium på Alfaset. Om faren som hentet urnen hjem etter en uke til urnenedsettelsen. Om søsteren Idun som pyntet urnen med Harry Potter-klistremerker, regnbuefarget tape og sommerfuglstempel.

 

Dette er en vakker, sterk og sår bok å lese. Litt humor er det likevel innimellom, når moren forteller om Edvins påfunn og vitser. Han var en livsnyter.

Boka binder sammen sorg, lengsel og det hverdagslige på en fin måte. Hvordan man takler og behandler sorg finnes det ikke noe fasit svar på, men dette er forfatterens fortelling om hvordan de taklet det. Denne boka treffer deg hardt og setter følelser i sving. Det er umulig å ikke følge med familien i den store sorgen deres.

Jeg satt ned klump i halsen, og tårene var ikke langt unna underveis i lesingen. Den treffer deg som et hardt knyttneveslag, men jeg angrer absolutt ikke på at jeg leste den. Jeg har mistet det meste av nær familie, og selv om det ikke finnes noen fasit, så gjør denne boken gjør det enklere å forstå både egen og andres sorg.  Dette er en sterk og fin bok som jeg anbefaler sterkt videre, jeg tror mange som er i en sorgprossess kan ha nytte av å lese boka.

 

Jeg har både lest og lyttet til boka. Det er bra i begge formater. Den er innlest av Silje Breivik. 

Fakta:

 

Forfatter: Therese Tungen

Tittel: SNU DEG – Edvins bok

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår:2022

Sjanger: Roman

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok format av forlaget.

 

Terningkast 5

 

Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren Lindmark – Der isen brister

Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren Lindmark “Når isen brister”

 

Forlaget om boka:

 

 

En småby i nord. Et barn i stor fare. En taushetskultur som rår. I det dramatiske landskapet rundt polarsirkelen, med øde veier og skog på alle kanter, får Irene Thorsdottir god tid til å bli kjent med sin nye partner Max Persson. Hun har nylig flyttet til Kalix fra Stockholm for å begynne som politi i operativ tjeneste. Norrbotten er enormt, og glissent nok til å være et perfekt sted for den som vil unndra seg loven. Den mannsdominerte kulturen på Kalix politistasjon er en utfordring, og Irene havner snart i konflikt med fordomsfulle kollegaer og overordnede. Snøen tiner, og dypt inne i skogen finner man en sykkel som viser seg å tilhøre en gutt som forsvant for en tid tilbake. Irene og Max er opptatt med å utrede saken idet en liten jente også forsvinner. For å oppklare sakene og finne i hvert fall ett av barna i live, må de få bukt med taushetskulturen som preger stedet.

 

Om forfatterne:

 

Jennie Lundgren (f. 1978) og Ulrika Lundgren (f. 1972) er svigerinner som bor og arbeider i nærheten av hverandre i henholdsvis Kalix og Gällivare. Jennie jobber som politi og Ulrika som økonom. Der isen sprekker er deres første bokutgivelse.

 

Meg om boka:

 

To svigerinner har skrevet sin første bok sammen, i noe som skal bli en serie. Den ene forfatteren er økonom, den andre jobber i politiet. At det er en politi som skriver, gjør meg ekstra nysgjerrig på boka.

 

 

Irene Thorsdottir har flyttet fra jobben som politi i Stockholm til småbyen Kalix nord i Sverige med ødeveier og skog på alle kanter. Her skal hun begynne som politi i operativ tjeneste. Den mannsdominerte kulturen på hennes nye arbeidsplass på Kalix politistasjon gjør at hun raskt havner i konflikt med fordomsfulle kollegaer og overordnede. Men makkeren Max som hun kommer godt overens med, får hun nok av tid til å bli kjent med. Når snøen begynner å forsvinne og det går mot vår, finner de en sykkel dypt inne i skogen. Den tilhørte en liten gutt som forsvant for en tid tilbake. Mens de jobber med denne saken, forsvinner det også en liten jente. De jobber på spreng med sakene, i håp om å finne et av barna i live, men de møter motstand i etterforskningen. En taushetskultur preger den lille bygda.

 

Boka har litt lange kapitler, handlingen er lineær og språket er bra. Vi blir godt kjent med både personer, plasser og miljø. Vi får historien presentert fra flere vinkler, det veksles på utover i boka. Dette er etterforskningskrim, så her kan en ikke forvente action, spenning og tempo. Dette er en rolig etterforskningskrim som drives frem av vendingene i historien.

Vi følger politiets arbeid, og får ta del i livet på den lokale politistasjonen. For Irene er det en omstilling å komme fra Stockholm, for å begynne å jobbe som politi på bygda. Det er ganske nytt og annerledes for henne å jobbe på en så liten stasjon. Her må hun gjøre alt, og det er store avstander som må dekkes.. Boka kan virke noe treig i starten, men det gjør ikke så mye, for vi blir kjent med de involverte på en fin måte. Boka blir mer og mer spennende jo lenger utover en kommer, og selv om løsningen kan se ganske åpenlyst ut, så er det ikke sikkert at det er sånn …

 

Jeg synes forfatterne har skrevet ei bra bok, som fremstår både realistisk og troverdig, selv om den er fiksjon. Det er tydelig at den ene forfatteren er politi, og politiarbeidet på små plasser er nok ganske likt både i Sverige og Norge. Store avstander og få personer på jobb.  

 

Liker du rolig etterforskningskrim er dette ei bok for deg. Boka inneholder lite bisarre eller bestialske ting, så den passer til de fleste. Jeg synes dette er en lovende debut, og ser frem til flere bøker i serien. Dette er en realistisk og troverdig politikrim fra bygda som jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfattere: Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren.

Tittel: Der isen sprekker

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Politikrim

Serie: 1

Oversatt av: Helene Limås

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5

 

Kjell Ola Dahl – Lazarus

Kjell Ola Dahl “Lazarus”

 

Forlaget om boka:

 

Daniel Berkåk jobber som kurér for presse- og militærkontoret i Stockholm. På sitt siste oppdrag over grensen har han sekken full av kodede dokumenter og aviser. Før han rekker å levere noe som helst, blir han skutt og drept. Avisene og dokumentene er borte da han blir funnet.

 

Norges eksilmyndigheter vil ha svar på hva som har skjedd. Oppdraget går til forfatteren Jomar Kraby, og en norsk flyktning blir raskt en av hans mistenkte.

 

Meg om boka:

 

Etter lest han forrige bok “Assistenten” så gledet jeg meg til å ta fatt på denne. Andre verdenskrig og det norske eksilmiljøet i Stockholm under krigen er bakteppe for handlingen.

 

Daniel Beråk har krysset grensen mellom Norge og Sverige mange ganger, han jobber som kurér for presse og militærkontoret i Stockholm. På den siste turen blir han drept. Han hadde sekken full av kodede dokumenter og illegale aviser, men da han ble funnet var alt vekk.

Den norske delegasjonen i Stockholm frykter en lekkasje, og vil ha svar på hva som hendte med Daniel Beråk. Forfatteren og flyktningen Jomar Kraby får oppdraget med å finne ut av dødsfallet. Han får fort mistanke til en flyktning som krysset grensen omtrent samtidig som Daniel ble skutt. Han fatter også en interesse for en likvidering som er utført av hjemmefronten.

For å komme til bunns i mysteriet, må han krysse grensen til Norge igjen, til et land han flyktet fra.

 

Boka er velskrevet med et godt språk. Forfatteren er en god historieforteller. Dialogene i boka er gode, og kapitlene har grei lengde. Beskrivelser av plasser og miljø er så bra at leseren føler seg til stede i handlingen. Karakterene fremstår som troverdige og passer tidsepoken historien beskriver. Handlingen er lineær og foregår for det meste i Stockholm, samt litt i Norge.

 

Denne typen krim oser ikke av action og spenning, historisk krim er til tider ganske rolig lesing, men allikevel klarer forfatteren å fange leseren. Lesingen går av seg selv, stadige skifter mellom personer og steder driver historien videre. Dette er en velskrevet krim om norske agenter i Stockholm under krigen. For dem som kjenner til krigshistorien, vil boka fremstå som både realistisk og troverdig, selv om den er ren fiksjon. Vi ser at forfatteren har stor kjennskap til det han skriver om, og han har snekret sammen en god i historie som jeg tror mange vil like. Kjell Ola Dahl utmerket seg nok en gang som en av våre beste forfattere innen denne sjangeren. Slutten tilsier at det kan komme en oppfølger.

 

Selv om jeg ikke egentlig er glad i «sakte krim», så anbefaler jeg denne sterkt videre. Boka passer for alle, enten de vanligvis leser krim eller ei.

 

Jeg har både lest og lyttet til boka. Jeg likte den godt i begge formate. Boka er innlest av Jan Martin Johnsen. 

 

Fakta:

 

Forfattet: Kjell Ola Dahl

Tittel: Lazarus

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Historisk krim

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok format av forlaget

 

Terningkast 5

 

Påskekrim 2022 Div. Forfattere Bonnier forlag.

Påskekrim 2022 Div. Forfattere Bonnier forlag.

 

Alle krimfortellingene du trenger i påsken – i én bok! Påskekrimmen kommer som vanlig levert med Tom Egeland som redaktør. I år er det femten nye kriminalnoveller, skrevet av Eystein Hanssen, Myriam H. Bjerkli, Knut Nærum, Kurt Aust, Øistein Borge, Silje O. Ulstein, Ingebjørg Berg Holm, Marit Reiersgård, Frode Eie Gjørtz-Larsen, Helge Thime-Iversen, Maria Gerstad, Erik Meling Sele, Steffen Johanssen, Tore Aurstad & Carina Westberg, og Geir Tangen & Agnes L. Matre.

 

Meg om novellesamlingen:

 

Krim hører påsken til.

Påskekrim er noe vi nordmenn er blitt kjent for, og her får du femten nyskrevne noveller, skrevet av noen av våre mest kjente krimforfattere, i tillegg til ei som antagelig er ukjent for de fleste.

Det som er ekstra kjekt med årets antologi, er at alle noveller er nyskrevne. Her er det ikke gjenbruk  av tidligere utgitte noveller, noe det ofte er i sånne samlinger.

Historiene varierer i lengde, noen lange, noen korte, men alle med få personer og handling som foregår over et kort tidsrom, med en twist på slutten. Som alltid er det noen noveller som utmerker seg mer enn andre. For meg var novellen til Øistein Borge den klart beste.

En annen som utmerket seg, var Myriam H. Bjerkli, som igjen beviser hun behersker novellesjangeren. Det var også kjekt å se at to av mine favorittforfattere, ekteparet Geir Tangen og Agnes Matre, har skrevet sin første novelle sammen. Kanskje det blir en felles krimbok fra dem i fremtiden? Erik Meling Sele har som vanlig skrevet en bra novelle, er det lov å håpe at han en dag skriver en krimbok fra Stavanger? Allsidige Frode Eie Larsens novelle likte jeg også godt, han har ikke skrevet så mange noveller tidligere. Ellers likte jeg godt novellene til Kurt Aust, Silje O. Ulstein og Steffen Johanssen. De som ikke er nevnt, nådde ikke helt opp hos meg, men jeg synes redaktør Tom Egeland har satt sammen en fin samling. Her er det noveller for enhver smak, som vil passe de fleste.

 

Jeg oppfordrer gjerne flere til å få øynene opp for noveller, enten det er krimnoveller eller andre noveller. Noveller er perfekt pauselesning, i solveggen, på skituren, eller for de som har bypåske. Noveller er perfekte å lese enten du har en travel familiepåske, eller som høytlesing når en er samlet om kvelden. Jeg er blitt mer og mer glad i noveller med årene, og det finnes virkelig mye bra der ute. Totalt sett synes jeg denne antologien er bra. Selv om det ikke er den aller beste jeg har lest, så anbefaler jeg den gjerne videre som en del av påskekosen.

 

Fakta:

 

Tittel: Påskekrim

Forlag: Bonnier

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim noveller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Aina Skoland – Solgt

Aina Skoland “Solgt”

Forlaget om boka:

Når tre år gamle Maja Jørgensen blir brutalt kidnappet fra sitt eget hjem, kastes den unge etterforskeren, Mo Assimi, ut i en kynisk verden. Snart står han overfor en ondskap han hadde håpet å aldri møte igjen. Moren, Anna Jørgensen, kjemper en desperat kamp for å få datteren tilbake, vel vitende om at hennes egne lyssky handlinger truer med å skille dem ad for alltid. Samtidig, i et land langt fra Norge, bevitner en ung kvinne det bestialske drapet på kjæresten. Selv slipper hun så vidt unna. Når historien er i ferd med å gjenta seg, må hun likevel oppsøke det hun frykter mest. Solgt er en drivende thriller som tar deg med på en urovekkende reise. Fra Norge til Øst-Europa, og inn på det mørke nettet, der barn er en handelsvare. Og handelen – den foregår i ditt nabolag.

 

Om forfatteren:

Aina Skoland (f.1974) bor i Asker. Hun jobber som frilans-journalist, og har tidligere gått på Krimforfatterskolen. Hun ga i 2020 ut boken DIKEMARK – Porten stenges kl. 21. Solgt er hennes første thriller.

 

Meg om boka:

Etter å ha lest forfatterens meget gode sakprosadebut, så jeg frem til denne krimdebuten. Hun gikk i tillegg i samme klasse på Krimforfatterskolen som Jeanette Semb, Ellen G. Simonsen,  og Silje O. Ulstein som også har gitt krimbøker.

 

Vi blir brutalt kastet ut i det allerede fra starten. Tre år gamle Maja blir brutalt kidnappet fra sitt eget hjem. Den unge etterforskeren Mo Assimi blir satt på saken. I utgangspunktet virker den ganske normal, men det blir fort både mer brutalt og større enn de hadde sett for seg. En ung kvinne i et land langt unna Norge blir vitne til at kjæresten blir brutalt drept. Selv slipper hun så vidt unna. Da historien gjentar seg, må hun oppsøke det hun frykter mest.

Anna, som er moren til Maja, har også begått lyssky handlinger, og må skjule noe som truer med å skille dem for alltid.

Boka har et lett språk og er lettlest. Det har korte og handlingsmetta kapitler. Vi blir passe godt kjent med involverte karakter, samt miljø og plasser.

Hovedperson Mo er en karakter vi kan kjenne oss igjen i. Han er ikke en forfyllet avdanket etterforsker med store personlige problemer, men en ung og litt uredd type som ikke alltid gjør alt etter boka når han jakter på svar. Handlingen forgår i Oslo og Ukraina.

Boka begynner ganske brutalt med kidnapping av et barn, før den går over til mer rolig etterforskningskrim. Forfatter legger ut mer enn nok spor til at leseren kan være med å jakte på løsningen. Les å se om du finner det ut tidlig, eller om du blir lurt av slutten!

Tema for boka er et tungt, nemlig overgrep mot barn via det mørke nettet. Forfatteren skriver likevel på en fin og dempet måte, uten å utlevere for mange grusomme detaljer, så boka vil nok passe de fleste til tross for temaet. Jeg har lest adskillige tyngre bøker med denne samme tematikken tidligere.

Forfatteren blander sannhet og fiksjon på en fin måte, som gjør at boka fremstår troverdig og realistisk. Ikke minst handlingen i Ukraina, der vi leser om soldater i gatene og det spente forholdet til russerne. Det blir ekstra aktuelt når vi ser hva som skjer i dag.

Jeg hadde en fin og spennende lesestund, til tross for temaet. Jeg kunne nok gjerne ønsket med litt mer tempo og action, men det var uansett en fin leseopplevelse. Jeg synes dette var en lovende debutbok og ser frem til å følge Mo i kommende bøker. Jeg vet at de to neste bøkene i den kommende serien også har dagsaktuelle temaer.

Skal dere prøve dere på en ganske ukjent forfatter, så synes jeg Aina fortjener å havne på leselista deres. Dette er ei bok jeg anbefaler videre.

Boka er enklest å få tak i via nettbokhandlere, eller ved å kontakte forfatteren direkte.

 

Fakta:

 

Forfatter: Aina Skoland

Tittel: Solgt

Forlag: Shoepoint

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Serie: 1

 

Boka er mottatt som pdf av forlaget

 

Terningkast 5-

 

 

 

 

Kim Faber & Janni Pedersen “Kveleren”

Kim Faber & Janni Pedersen “Kveleren”

 

Forlaget om boka:

 

Etter sitt eksil i Sandsted er Martin Juncker tilbake i København. Han er i ferd med å bli skilt fra kona og har endelig flyttet inn i en liten utleieleilighet i Nordvest.

 

En ung kvinne blir funnet drept på Amager Fælled. Hun har blitt kvalt og er etterlatt halvnaken og skjendet i et buskas. Klærne hennes er pent brettet på bakken ved siden av kroppen. Det er ingen åpenbare ledetråder å følge. Ingen DNA. Men drapet minner Juncker om en sak han aldri løste, ti år tidligere.

 

Signe Kristiansen er glad for å ha Juncker tilbake. Hun etterforsker et knivdrap der en ung nynazist mistet livet under en politisk demonstrasjon på Nørrebro. To uavhengige saker, inntil et oppsiktsvekkende sammentreff avdekkes.

 

Om forfatterne:

 

Ekteparet Kim Faber og Janni Pedersen opplever enorm suksess med krimromanene om Martin Juncker. For den første romanen i serien, «Vinterland», ble de hedret med Det danske Kriminalakademis debutantpris 2020. «Satans sommer» er andre bind i serien, i 2022 er de aktuelle med tredje bind; «Kveleren.»

 

Kim Faber (f. 1955) er tidligere journalist i Politiken, hvor han har jobbet som blant annet nyhets- og kulturreporter i 25 år. Han er i dag forfatter på heltid.

 

Janni Pedersen (f. 1968) er til daglig programleder og krim- og nyhetsreporter i dansk TV2. I 2020 ble hun for annen gang kåret til Årets Nyhedsvært av Billed-Bladets lesere.

 

Meg om boka:

 

Etter å ha likt de to første bøkene i serien, så gledet jeg meg til denne, men den levde dessverre ikke helt opp til forventningene.

 

Martin Juncker er tilbake i København fra sin eksiltilværelse. Han er godt på vei til å bli skilt fra sin kone, og har flyttet inn i en liten, steril leilighet.

 

En ung kvinne blir funnet drept på Amager. Hun er kvalt og skjendet, og blir funnet i et buskas med klærne hennes pent brettet sammen liggende ved siden av. De finner ingen DNA som kan hjelpe dem videre med saken, men drapet har mange likhetstrekk med en annen sak som Juncker ikke klarte å løse for ti år siden.

 

Signe Kristiansen er veldig glad for å ha Juncker tilbake. Hun jobber med et knivdrap der en ung nynazist har mistet livet under en politisk demonstrasjon. Sakene til Martin og Signe virker å være uavhengige av hverandre, helt til de avdekker sammentreff. Det blir for noen hektiske uker der de merker presset for å få en rask oppklaring. De havner etter hvert i livsfare.

 

Boka har korte og handlingsmettede kapitler. Vi får ta del i Martin og Signe sitt privatliv uten at det blir for mye, og miljø og plasser blir beskrevet i passe mengder. Handlingen er lineær.

Dette er en etterforskningskrim, så den er ikke spekket med spenning og action, men det er både spenning og noen uventede vendinger etter hvert som etterforskningen går fremover, iblandet med noen rolige partier innimellom. For meg ble plottet likevel for gjennomsiktig. Jeg leste boka ferdig i håp om at det kom noen overraskelser, men det endte som jeg trodde. Oppklaringen kommer for tidlig, og slutten blir for lettvint. Selv om språket var bra, ble det derfor en nedtur. 

Men det er sikket noen som vil like boka bedre enn meg, så les og bedøm selv.

 

Boka har jeg både lest og lyttet til. Boka er bra både å lese og lytte til. Boka er innlest av Ivar Nergaard. 

Andre bøker i serien jeg har lest:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/113614/kim-faber-janni-pedersen-vinterland.html

https://miniblogg.no/henningbokhylle/121436/kim-faber-janni-pedersen-satans-sommer.html

Fakta:

 

Forfattere: Kim Faber & Janni Pedersen

Tittel: Kveleren

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Krim

Serie: 3+

Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen 

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok format av forlaget

 

Terningkast  3+

 

Katrina Nannestad – Vi er ulver

Katerina Nannestad “Vi er ulver”

 

Forlaget om boka:

 

En hjerteskjærende historie om andre verdenskrig Noen ganger er man nødt til å være vill. Da den russiske hæren marsjerer inn i Øst-Preussen idet krigen går inn i sin siste fase, tvinges familien Wolf til å flykte. Liesl, Otto og lillesøsteren deres Mia ender opp bortkomne og alene i en snøstorm midt i krigsonen. Liesl har lovet moren at hun skal passe på at ingenting galt skjer med broren og søsteren. Men for å overleve må man noen ganger gjøre ting man ikke har lyst til. Farlige ting. Ville ting. For å overleve må man noen ganger bli til en ulv. En historie om håp, overlevelse og virkeligheten til en flyktning som er både tidløs og aktuell.

 

Om forfatteren:

 

Katrina Nannestad er en prisvinnende australsk forfatter. «Vi er ulver» er hennes første bok på norsk. I Australia har boken vunnet og blitt nominert til en lang rekke priser.

 

Meg om boka:

 

Boka er basert på sanne historier om de tyske “ulvebarna” som mistet familiene sine da Den Røde Armé invaderte øst-preussen i Nazi-Tyskland, og de måtte flykte. Med dagens nyhetsbilder blir denne boken dessverre veldig dagsaktuell, til tross for at handlingen foregår under andre verdenskrig.

 

Når krigen går inn i sin siste fase og den russiske hæren marsjerer inn i Øst-preussen, tvinges familien Wolf på flukt. Underveis i flukten kommer de tre barna Liesl, Otto og lille Mia bort fra de voksne i familien. De må klare seg selv i en snøstorm, midt i en krig. Liesl har lovet moren at ingenting skal skje med de to mindre søsknene hennes. Det bringer dem ut på en ferd hvor de må gjøre farlige og ville ting de ikke lyst til å gjøre. Vi følger barna gjennom et helt år, og de møter både gode og onde mennesker underveis, både russere og tyskere. Liesl betraktninger om krigen, og hvem som er gode eller onde, er glimrende. Men hvem kan de stole på?

For å overleve må man bli til en ulv.

 

Boka har handlingsmetta kapitler i varierende lengde. Selv om noen av kapitlene kanskje er litt lange i forhold til aldersgruppen boken er beregnet på, synes jeg ikke det går utover lesegleden. Boka har et godt språk, og måten historien fortelles på passer til målgruppen.

Dette er en sterk, viktig og søt bok om vennskap, men det viktigste budskapet er barns opplevelse av krig, sett fra et barns synspunkt. Dette er sterk bok som beskriver ensomme barns opplevelser på flukt fra krig, og den vil garantert sette følelser i sving hos både unge og voksne. Jeg kunne ikke unngå å tenke på det som skjer i Ukraina når jeg leste boka.

 

Denne boka passer like godt for voksne som barn, og den er perfekt for høytlesing med diskusjon etterpå. Boka kan få barna til å forstå bedre hva som skjer i forbindelse med krig, propaganda og lojalitet. Selv om den er fiksjon, så framstår den hjerteskjærende historien både troverdig og realistisk.

Jeg liker å lese om krigen, men hadde ikke hørt om ulvebarn før, så for meg var boken både lærerik og sterk.

Dette kan fort bli en av årtes barnebøker. Jeg anbefaler den sterkt videre!

 

Fakta:

 

Forfatter: Katerina Nannestad

Tittel: Vi er ulver

Forlag: Harper Collins

Utgivelsesår: 2022

Sjanger: Roman fra 9 år og oppover

Oversatt av: Mona Berge

Illustrert av: Martina Heiduczek.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget i e-bok format.

 

Terningkast 6

 

Pernilla Ericson “300 grader”

Pernilla Ericson “300 grader”

 

Forlaget om boka:

 

Det er 2023 og en brutal varmebølge herjer over hele verden. Det er dramatisk tørke flere steder og det har brutt ut en rekke branner. I Australia har flere byer blitt utslettet og det brenner over 50 steder bare i Sverige.

 

Politietterforsker Lilly Hed har nylig forlatt en strålende sjefsjobb i Stockholm for et roligere liv ved kysten. Idylliske Nynäshamn skal være hennes redning fra en mørk og destruktiv livssituasjon. Men selv her begynner det å brenne og brannkorpsets ressurser er svært begrensede. Lilly får større utfordringer enn hun hadde ventet seg når det som først ser ut som ulykkes branner viser seg å skjule noe mye verre, og når hun erfarer at ild ikke bare dreper nådeløst, men også effektivt skjuler bevis.

 

Om forfatteren:

Pernilla Ericson er krimforfatter, og journalist i Aftonbladet. Hun debuterte i 2016 med den første boken i Erla-serien om Kriminalinspektør Liv Kaspi i hovedrollene. 300 grader er første bok i hennes nyeste serie – om politietterforsker Lilly Hed.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens andre bok på norsk i år. Denne boka er den første i en ny serie, men vi møter igjen noen personer fra Erla-serien. Seriene er ellers helt uavhengige av hverandre.

 

Vi befinner oss i 2023. En brutal varmebølge herjer, og en rekke branner har oppstått på grunn av at det er knusktørt verden rundt.

 

Politietterforsker Lilliy Hed har forlatt en sjefsjobb i Stockholmspolitiet til fordel for et roligere liv ved kysten. Hun har samtidig flyttet fra fortiden og et problematisk forhold. Det har gått sterkt inn på henne og preger henne fortsatt.

En rekke branner, som ved første blikk ser ut som et resultat av hetebølgen som skyller over verden, viser seg å skjule noe mye verre. Det blir en vanskelig etterforskning for Lilly og kollegaene hennes. Ild skjuler effektivt bevis …  I tillegg får hun litt og stri med på privaten.

 

Boka er lettlest, med korte kapitler. Vi blir passelig kjent med involverte karakter, samt miljø og plasser. Noen lesere er kanskje lei av politietterforskere med personlige problemer, men Lillys problem er høyst dagsaktuelt, noe som får henne til å fremstå som troverdig.

Dette er en rolig etterforskningskrim med spenningstopper fordelt utover i boka. Boka er uten for mye vold og bisarre hendelser, så den passer for alle.

Forfatteren legger ut nok tråder til at leseren fort kan tro at de har funnet løsningen. Jeg trodde tidlig at jeg hadde gjennomskuet hvordan boka kom til å ende, men den gang ei. Jeg ble rundlurt på slutten.

Forfatteren skriver i etterordet at grunnlaget for boka er den pågående klimakrisen og pandemi. Hvor sårbare vi er som avhenger av helsevesenet og redningsetatene.

 

Jeg synes hun har skrevet en bra førstebok i en serie som jeg vil følge fremover. Selv om dette ikke er den beste av de bøkene jeg har lest i år, så ser jeg frem til bok nr. to i serien.

 

Jeg har både lest og lyttet til boka. Dene funker igrunn fint i begge formater. Den er innlest av Jannike Kruse

Min omtale av den første boka i den andre serien hennes som ble gitt ut i år i Norge:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/137258/pernilla-ericson-spor.html

Fakta:

 

Forfatter: Pernilla Ericson

Tittel: 300 grader

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår:2022

Sjanger: krim

Serie: 1

Oversatt av: Bodil Engen

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok format fra forlaget

 

Terningkast 4+