Ildmannen av Torkil Damhaug og Ulvenatten av Aslak Nore

Den siste uken har jeg hørt ferdig to lydbøker. I begge bøkene er det Ivar Nergaard som er innleser av bøkene. En populær innleser hos mange. Bøkene som er lyttet til er <<Ildmannen>> av Torkel Damhaug og <<Ulvefellen>> av Aslak Nore. Begge to er bra på sine måter.
Jeg har bestemt meg for å komme med korte omtaler av bøkene jeg har lyttet til fremover.

 

Om Ildmannen

 

En veldig bra thriller som jeg synes var uhyre vanskelig å sette på pause. Det ble lange lytte økter på denne boka. Karakterene i boka er meget bra fremstilt. Det er mange karakterer å forholde seg til, men synes det i grunnen gikk greit. Her tror du at du sitter med svaret, men det er ikke som du har tenkt deg. Spennig helt til slutt. Ei spennde bok jeg anbefaler videre.

 

Lyttetid: 839min

 

Om Ulvefellen

 

Dette er en spionthriller hvor handlingen er lagt til andre verdenskrig. Et bra oppbygd plott som blir riktig så spennende mot slutten av boka mellom den norske spionen og hans forfølgere. Boka fremstår som realistisk på måten den blir fortalt på. De fleste karakterene i boka er oppdiktet, men fremstår som realistiske. Etterord viser den store research forfatteren har gjort med boka.

 

Lyttetid: 608min

 

Her har dere som liker lydbøker to veldig bra bøker å lytte til. Begge bøkene er i grunnen vanskelige å stoppe og lytte til. Jeg gir begge bøkene terningkast 5+. De var ikke langt unna en seker på terningen. Liker du ikke lydbøker så er det bare til å lese de.

 

Ivar Nergaard er ikke en av mine favoritt innlesere, men han funker for det om. Det blir en del lydbøker her i tillegg til vanlige bøker. Lydbøker passer fint når gjør noe eller er på farten eller rett og slett perfekt turføge.

 

Bøkene er lånt på biblioteket.

 

Novaja Semlja- effekten av Odd Harald Hauge

Novaja Semlja- effekten av
Odd Harald Hauge

 

Forlaget om boka:

 

En smart og tidsriktig thriller fra Nordområdene med Norge og Russland i hovedrollene og med et ubehagelig realistisk plot. For hva skjer når Nordøstpassasjen blir isfri og åpen for skipstrafikk mellom øst og vest? Det vil bli en «game changer» for hele verden, der enorme summer er i spill.

 

I Novaja Semlja-effekten får en norsk skipsmegler, Anders Alme, i oppdrag å hente inn kapital til et russisk selskap med 25 års monopol på den snart isfrie Nordøstpassasjen. Vennen Lars Lande befinner seg samtidig i Moskva uten pass og visum. Mye står på spill for begge: Vil Anders løse oppdraget, eller ryker både firma og ekteskap? Klarer Lars å handle som den stjernejournalisten han en gang var? For hvem kan han egentlig stole på om han tviler på seg selv?

 

Om forfatteren:

 

Odd Harald Hauge (f. 1956) er forfatter, gründer (blant annet av Nettavisen) og eventyrer. Som polfarer og guide kjenner han arktiske forhold som få andre, og er lommekjent på Svalbard. Hauge har utgitt en rekke bøker, mest kjent er Storeulv (om John Fredriksen), trilogien fra finansmiljøet i Norge og thrilleren Everest (2016), og ikke minst thrilleren Storebjørn (2019) fra nettopp Svalbard.

 

Meg om boka:

 

En ny forfatter for meg. Som jeg ikke har lest noe av før, men han har vært på radaren av forfatrere jeg har lyst til å lese, og sett andre har likt bøkene hans. Han har skrevet både thrillere og biografer tidligere. Alltid spennede å lese nye forfattere.

 

Anders Alme driver et meglerhus, men han trenger en storfisk på kroken. Hvis ikke er det kroken på døra for meglerhuset han driver. Så dukker det opp noen russere som gir han et opodrag med å hente kapital i milliard klassen til et russisk selskap. Dette selskapet har fått monopol på all skipsfart i nordøstpassajen som snart er isfri. Denne kontrakten er på hele 25år.Journalisten Lars Lende som er en venn av Anders befinner seg i Russland til samme tid som dette skjer uten både pass og visum. Det er mye som står på spill for begge to. For Anders kan risikere at både firma og ekteskap ryker om han ikke kommer i mål med oppdraget fra russerene? Lars Lende var en gang en stjernejournalist. Kan han stole på andre, når han tviler på selv?

 

Boka har passe lange kapitler. Språket er bra og historien flyter bra Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene passer til storyen vi tar del i. Det er heldigvis ikke så mange av de og  holde styr på. Plottet er realistisk og troverdig. Dette er noe som fort kan skje nå vi ser på klima forandringer som er. Så teamet for boka er i aller høyeste grad dagsaktuelt. Selv om boka er fiksjon fremstår den som realistisk i måten den er skrevet på. Et annet tema i boka er korrupsjon og hvordan noen kommer seg til rikdom i Russland. Handlingen i boka er linær. Handlingen foregår i både Russland og Norge. Vi ser en forfatter som har god kjennskap til det han skriver om, og som er med på å få den til å fremstå som realistisk En thriller jeg tror vil passe til de fleste da den ikke er for brutal. Boka er noe rolig til tider, men har grei fremdrift. Litt etter litt avdekkes plottet før alt kommer for en dag i slutten av boka Jeg skulle gjerne hatt litt mer spenning og action som en god thriller skal inneholde for min del. Savnet noen mer spenningstopper i boka. Så denne er ikke den beste thriller jeg har lest, men godt mulig andre vil like den bedre enn meg. Det har blitt noen thrillere fra nord områdene de siste årene og norges forhold til Russland. Plottet var noe for åpenlyst for min del. Denne boka gikk desverre ikke helt til topps hos meg. Den er høyest dags aktuel og et skremmende realistisk scenario. Jeg savnet og litt mer tempo i boka, men les og avgjør selv. Kan jo fort være du liker den bedre enn meg. Boka er verd å lese selv om ikke blir toppkarakter fra meg.

 

Fakta:

 

Tittel: Novaja Semlja- effekten
Forfatter: Odd Harald Hauge
Forlag: Kagge
Utgitt: 2023
Sjanger: Thriller

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4

 

Mange løgner små av Monika Steinholm

Mange løgner små av Monika Steinholm

 

Forlaget om boka:

 

Under en vinterstorm for fem år siden forsvant en kvinne sporløst ute i havgapet. Ett år senere ble hun erklært død. Hva skjedde egentlig med Linnéa? Oslojenta Ingrid ser frem til ferie under nordlyset med kjæresten Robert, men allerede på ferga over fra fastlandet, blir det tydelig at ikke alle er glade for besøket. Bygdas frisør, Sunniva, kjenner det gamle sinnet blusse opp da hun ser Ingrid for første gang. Hvorfor må hun komme og rippe opp i alt? Og Trude, som håpet hun hadde sluppet unna trusselen for fem år siden, og så dukker Robert opp med en som kunne vært dobbeltgjengeren til Linnéa. Hvorfor kan hun ikke bare få være i fred? Den eneste som gleder seg, er Roberts mor. Endelig er sønnen tilbake, og kanskje kan hun få ham til å bli for godt denne gangen? Hadde bare ikke denne Ingrid vært så lik den fæle svigerdatteren. Det kan umulig være tilfeldig at en gravejournalist fra hovedstaden dukker opp kort tid etter, for å skrive om «Linnéa-saken» …

 

Om forfatteren:

 

Monika Steinholm (f. 1983) har utgitt en rekke kritikerroste bøker for barn og ungdom, og når hun ikke skriver jobber hun i Ark bokhandel. Hun har en toårig forfatterutdanning fra Universitetet i Tromsø og ble nominert til Uprisen og NBUs Trollkrittet for debutboka Fuck verden. Monika Steinholm er fra Kvaløya og bor nå i Tromsø.

 

Meg om boka:

 

Monika Steinholm har mottatt en rekke priser for sine barne og ungdomsbøker. Nå kommer hun med psykologisk spenningsroman for voksne. Jeg har lest og likt noen av hennes bøker for de yngre. Det blir spennende å lese hva hun kommer med til oss voksne lesere.

 

Linnéa forsvant sporløst under en heftig vinterstorm ute i havgapet for fem år siden. Når det har gått et år, blir hun erklært død. Hva skjedde egentlig med henne? Robert har fått seg ny kjæreste i Ingrid fra Oslo. Etter fem år er Robert på vei hjem med den nye kjæresten sin. Allerede på overfarten med fergen får de følelsen av at ikke er noe populært besøk. Ingrid vil bare ha ferie under nordlyset med kjæresten sin. Eneste som er glad for besøket er Roberts mor. Hun håper å få han til bli hjemme for godt denne gangen. Andre i bygda er ikke like begeistret for dette besøket, som vekker sterke følelser blant de lokale. Roberts nye kjæreste ser ut som hun kunne vært Linnéas dobbeltgjenger. Hvorfor dukker det opp en gravejournalist i fra Oslo etter kort tid etter som vil skrive om forsvinningssaken?

 

Boka har passe lange kapitler med opptil flere cliffhangere. Språket er bra og boka  lettlest. Miljø og plasser bra beskrevet så leseren vil føle seg til stede til i handlingen, selv om plassen hvor handlingen foregår er ei fifektiv bygd. Det er mye vær som det kan være i nord til tider. Vind det ene øyeblikket og stille i det neste. Karakterene er er gode og fremstår som levende. De har sitt å stri med som gjør at de passer fint til historien. Det er opptil flere forteller stemmer i boka. Forteller stemmene er Trude, Sunniva, Marry, Ingrid, Isabella. Disse veksler på å fortelle utover i boka, men omtrent halveis går vi tilbake til tiden rett før Linnéa forsvant og så til nåtid igjen. Her får vi servert store skjulte mørke hemmeligheter på et lite sted, Det berømmelige bygdedyret er i aller høyeste grad tilstede.

 

Jeg skal ærlig innrømme at jeg var spent på forfatterens voksen debut som forfatter. Jeg er i tillegg ikke så begeistret for psykologiske thrillere eller romaner og jeg har vanskelig for å bli revet med i denne sjangeren her. Men jeg koste meg med denne boka her. Det er en snikende uhygge boka igjennom, som etthvert kommer frem i lyset. Boka synes jeg har bra fremdrift som nok skyldes alle forteller stemmene som veksler på å fortelle utover i boka. For forfatteren evner å lure leseren og nye vendinger er det. Skal innrømme at jeg måtte snu om på tankene om mulig gjerningsperson underveis. Men når det går mot slutten er det ganske klart hvem det er. Denne romanen vil nok slå ann hos de som ikke leser krim til vanlig. Boka passer til de fleste da den er lite brutal. Mulig at den vil passe lese sterke yngre lesere. Så jeg vil si forfatteren står til godkjent med denne boka, så da er det jo lov å håpe på flere bøker til oss voksne lesere? For dette likte jeg. Her er spenning og jevne spenningstopper. En spenningsroman etter min smak som ble mer å mer spennende utover, og ble lest nærmest i ett, for jeg måtte til bunns til dette dramaet som utspant seg i bygda. At handlingen er lagt til ei lita bygd synes jeg passer perfekt til historien vi får servert. Er du ute etter en god, spennede og velskrevet spenningsroman er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Mange løgner små
Forfatter: Moninka Steinholm
Forlag: Vigmostad&Bjørke
Urgitt: 2023
Sjanger: Spenningsroman

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 5

 

Stjerneskudd av Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen

Stjerneskudd av
Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen

 

Hannah er datter av den lokale politisjefen og har en nese for hemmeligheter. Samtidig satser hun knallhardt som syklist. Sammen med vennen Einar, hans kjæreste, Karoline, og hunden Turbo havner hun i nervepirrende situasjoner og løser spennende mysterier. I en hul trestamme finner Hannah og Einar en sekk med ulovlige smuglervarer. Ting tar brått en dramatisk vending da det blir snakk om en kidnapping. Skal de holde seg unna, slik smuglerne ber dem om, eller fortsette undersøkelsene? Samtidig jobber Hannah hardt mot det store målet, kretsmesterskapet i sykling. Klarer hun å holde fokus nå som det er så mye som skjer rundt henne? Og hva vil skje når de skrur av maskinene som holder moren hennes i live?

 

Om forfatterene:

 

Frode Eie Larsen er forfatter. Han er utdannet Diplommarkedsfører fra NMH, og har blant annet arbeidet som eventsjef for Larvik Håndballklubb. I 2011 debuterte han med kriminalromanen Hemmeligheten, og har siden da utgitt en rekke krimbøker for voksne. I 2019 debuterte han som barnebokforfatter med Tåkedis, første bok i Mot og mysterier-serien. Serien er skrevet sammen med TV-profil og tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen.

 

Dag Otto Lauritzen er en tidligere norsk syklist med blant annet en tredjeplass i OL. Han var den første nordmannen som vant en etappe i det prestisjefylte Tour de France. Han er ekspertkommentator på TV 2, har bl.a. vunnet Mesternes mester, og er sammen med Kristian Ødegård skaperen av realityserien Kompani Lauritzen.

 

I tillegg til å ha skrevet en rekke bøker innen livsstil og trening, har han sammen med krimforfatter Frode Eie Larsen skrevet Mot og mysterier-serien, en spenningsserie for barn og ungdom i alderen 8–13 år.

 

Meg om boka:

 

Stjerneskudd er bok nummer seks i mot og mysterier serien fra Frode og Dag Otto. En spennende serie som jeg har likt og som får meg til å tenke på Hardy guttene som jeg leste som liten.

 

Vi treffer igjen de tre gode vennene Hannah, Einar, Karoline som er kjæresten til Einar og Hunden Turbo. Nok en gang havner de oppi spennende situasjoner og mysterier de må løse. Hannah har nese for å havne oppi mystrier og hemmeligheter i tillegg til å være datteren til den lokale politisjefen. Hun satser i tillegg knallhardt som syklist. En natt følger Hannah etter en mystisk bil. Hun ringer Einar når hun ser de legger en mystisk sekk i en hul trestamme. Det viser seg at sekken inneholder smuglervarer. Det blir fort veldig farlig når en av vennene blir kidnappet. Hva skal de gjøre nå? Skal de holde seg unna som de har fått streng beskjed om fra smuglerene eller forsette sine undersøkelser? Samtidig med dette skjer, så jobber Hannah mot sitt store mål for sesongen. Det er å vinne kretsmesterskapet i sykkling. Samtidig så vil de skru av maskinene som holder moren hennes i live. Klarer hun å holde fokus på syklingen med alt dette som skjer rundt henne nå?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Passe lengde på kapitlene som holder på den unge leseren uten at de vil gå lei underveis i lesingen. Språket er enkelt, og godt som passer fint til aldersgruppen boka er beregnet for. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene står fint til boka. Handlingen i boka er linær. Selv om er fiksjon så vil leseren føle seg tilstede i handlingen. Det er lett å orientere seg om hvor en er i boka, da den har et kart først i boka. Boka starter også denne gangen med at vi får en kort forklaring på hva stjerneskudd er. Så blir det hovedhistorien vi følger frem mot løsning. Så får vi  tilslutt Dag Ottos motivasjons tips og han skriver litt om det.

Jeg har nok en gang kost med med ei bok i denne serien her. Jeg må si at denne boka nok er den mest spennende og dramatiske til nå i serien. Her vil det gå kaldt nedover ryggen hos leseren underveis. Det er nok en fordel og ikke ha klaustrofobi for her blir det både mørkt og trangt. Det som jeg også synes er fint med serien er at de skriver på en måte som gjør at den yngre leseren har muligheter til å selv å tenke ut mulige endinger på denne spennende historien vi får servert. Her blir det riktig så spennende og dramatisk etterhvert for leseren. De klarer godt å holde på leseren for det skjer noe gjennom hele boka. Det er igrunnen lite dødpunkter. En perfekt spenningsroman for de yngre. Så en bør nok ha godt leselys. Bøkene kan fint leses uavhengig av hverandre for bøke har avsluttende historier. Er du ute etter en spennende, mystisk og nervepirrende bok er dette ei bok jeg anbefaler videre. Jeg ser frem til å lese flere bøker i serien. Så håper det ikke blir lenge og vente på neste bok. Denne boka er en av de beste i serien til nå synes jeg, så her lander terningen på en fin sekser.

 

Fakkta:

 

Tittel: Stjerneskudd
Forfattere: Frode Eie Larsen & Dag Otto Lauritzen
Forlag: Kagge
Utgitt: 2023
Sjanger: Spenning 9-12
Serie: Mot og Mysterier nummer 6

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 6

 

Her kan dere lese mine omtaler av tidligere bøker i serien:

 

https://henningbokhylle.blogg.no/frode-eie-larsen-dag-otto-lauritzen-jordskjelv.html

 

https://henningbokhylle.blogg.no/dag-otto-lauritzen-frode-eie-larsen-heteboelge.html

 

https://henningbokhylle.blogg.no/frode-eie-larsen-dag-otto-lauritzen-tidevann.html

 

https://henningbokhylle.blogg.no/frode-eie-larsen-dag-otto-lauritzen-fullmaane.html

 

https://henningbokhylle.blogg.no/taakedis-frode-eie-larsen-dag-otto-lauritzen.html

 

 

Mittlandet av Johanna Mo

Mittlandet av Johanna Mo

 

Forlaget om boka:

 

En gjeng studenter overnatter i et fraflyttet hus i Mittlandsskogen på Õland. Når morgenen kommer er Mikael Fransson sporløst forsvunnet. 20 år seinere finner man levningene av ham et annet sted i skogen, og det er ingen tvil – han ble myrdet. Hanna Dunker og hennes kollegaer ved Kalmarpolitiet kalles inn for å finne ut hva som egentlig skjedde, og gi de etterlatte en avslutning. Utenfor jobben er det forelskelsen i Isak som tar all Hannas oppmerksomhet, men når hennes eget liv står på spill tvinges hun til å konfrontere spørsmålene hun flykter fra. Hva er sannheten om mordet som hennes far ble dømt for og hvem tør hun fortelle det til?

 

Dette er bok tre i Õlandsserien, med Hanna Dunker hovedrollen. En krimserie om å leve i skyggen av en forbrytelse og om ikke å kunne kutte båndene til sin hjembygd.

 

Om forfatteren:

 

Johanna Mo (f. 1976) har i nesten tyve år jobbet som skribent, redaktør, foreleser, kritiker og foreleser. Mittlandet er hennes tiende bok og tredje bok i Öland-serien, som utgis i 19 land, og har blitt store leserfavoritter. Nattsangeren var den første i serien.

 

Meg om boka:

 

Forfatteren er klar med bok nummer tre i  Ölandserien. Så blir spennende å se om den er like bra som de to første i serien. Hun regnes som en av de nye krim dronningene i Sverige.

 

Tyve år etter Mikael Franson forsvant sporløst etter en feiring i Mittlandssskogen på Öland. De var en gjeng stundenter som overnattet i et fraflyttet hus i skogen for å feire at skolen er over. Det viser seg at han ble myrdet. Politietterforskeren Hanna Ducker og makkeren Erik samt de andre kollegaene hos Kalmarpolitiet får saken å finne ut hva som skjedde for 20 år siden. De håper å gi de etterlatte en avslutting på hva som skjedde den gang for 20 år siden. Husker de rett etter 20 år og kan politiet stole på det de sier? Det blir ikke en lett sak når den er så gammel.

 

Utenfor jobb har Hanna sitt og stri med. Hun er stormemde forelsket i Isak. Hun har sin egen private etterforskning og prøver å finne sannheten om hva som skjedde når hennes far ble dømt for mord. Dette setter henne i livsfare og hvem tør hun fortelle de nye opplysningene hun funnet ut av?

 

Boka har korte kapitler med opptil flere cliffhangere. Vi blir i passe mengde kjent plasser og miljø. Handlingen Öland. Karakterene står bra til handlingen i boka. Språket er bra og boka er lettlest. Handlingen i boka foregår i både før og nåtid hvor nåtid er hovedhistorien. Historien i førtid følger hva som skjedde før forsvinningen og i nåtid følger vi etterforskningen og Hannas privatliv. De veksler utover i boka og er med på å drive den fremover. Forfatteren legger ut nok tråder til å villede leseren, samt uventede vendinger. Så her blir en holdt på pinebenken om hvem gjerningspersonen er. Jeg ble etterhvert ganske sikker, men måtte bare lese videre for å se om jeg hadde rett i mine antagelser.

 

Jeg likte bok nummer tre i serien, men boka når ikke helt opp til de to første i serien synes jeg. Den ble noe langdryg i enkelte, men tar seg mer og mer opp etterhvert før det blir riktig så spennende mot slutten. Den slutter med noen åpne tråder som blir spennende å få svar på i neste bok. Den kommer heldigvis ut senere i år. Jeg er klar for neste bok i serien. Her anbefaler jeg sterkt, og starte på første boka i serien hvis du ikke har lest noe av denne serien. Liker du denne serien så er det bare til å kaste seg over denne boka som jeg anbefaler videre.

 

Mine omtaler av de to første bøkene i serien:

 

https://henningbokhylle.blogg.no/johanna-mo-nattesangeren.html

 

https://henningbokhylle.blogg.no/johanna-mo-skyggeliljen.html

 

Fakta:

 

Tittel: Mittlandet
Forfatter: Johanna Mo
Forlag:Acshehoug
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: 3 i Õland serien
Oversatt av: Lene Stokseth

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

Nyttårselskapet på Hol gård av Rolf Aage Jensen

Nyttårselskapet på Hol Gård av Rolf Aage Jensen

 

Forlaget om boka:

 

Den notoriske ungkaren og levemannen Al K. Hol kommer hjem fra USA for å overta farsgården etter farens død. En klausul i farens testamente forlanger at sønnen må være gift innen utgangen av året for å kunne motta arven. En kortvarig bekjentskap med nattklubbdanserinnen Ina Tura resulterer i at de to blir enige om å gifte seg på selve nyttårsaften, men i det vielsesseremonien skal starte, faller Ina Tura om og dør. Den snart pensjonerte lensmannen Lage Loven får sin fulle hyre i å finne morderen blant nyttårsgjestene.

 

Om forfatteren:

 

Rolf Aage Jensen er født i 1943 i Vestfossen, oppvokst på Lillestrøm, bodd 25 år på Tjøme, og de seneste 35 år på Nøtterøy. Pensjonist siden 2011. Yrkeserfaring fra anleggsbransjen, 7 år i forsvaret, 20 år med boligoppvarming, 15 år som vaktmester ved en steinerskole. <<Nyttårselskapet på Hol gård>> er hans debut som forfatter

 

Meg om boka:

 

Nye fortellerstemmer innen krimsjangeren er alltid velkommen her. Han debuterer med en feelgood krim. Etter å ha lest bakside teksten på boka så vekket den min interesse. Dette ser ut som at kan bli ei spennende og morsom bok. Dette lover godt.

 

Faren til den notoriske ungkaren og levemannen Al K. Hol dør ettet og ha kjørt av veien. Etter å ha oppholdt seg i flere år i USA vender han snuten tilbake gamlelandet for å overta farsgården etter farens død. Men det er en kausel i testamentet og den sier at sønnen må være gift innen året er omme for å kunne arve gården.. Etter et kort bekjentskap med Ina Tura som jobber som nattklubbdanserinne. De blir enige om å gifte seg på nyttårsaften. Det inviteres til bryllup og gjestene ankommer bryllups festen som skal avholdes på gården. Det er en time igjen av året og vielsesseremonien skal starte, faller Ina Tura om og dør. Lange Loven som er Lensmannen i bygda, og ser frem til å bli pesnsjonert blir tilkalt til gården. Han får det meget travelt med å finne morderen blant nyttårsgjestene. For det må jo være en av gjestene som står bak dødsfallet? Klarer Al K. Hol å få gjort krav på arven sin i tide?

 

Boka har passe lange kapitler. Språket er lett, og historien flyter bra. Miljø og plasser er passe bra beskrevet uten at det blir for mye av det. Karakterene passer bra til historien vi får servert. Det er mange karakterer å holde styr på, men fortvil ikke de er listet opp foran i boka. Alle navnene er utrolig morsome og har sin betydning for historien vi tar del i. De passer perfekt til boka. Handlingen er lineær. Handlingen forgår i ei bygd på Østlandet. Det er en kort roman uten noen særlige dødpunkter da det skjer noe hele veien. Boka passer til de fleste da den er lite brutal. Forfatteren legger ut nok spor til å veilede leseren. Det er litt å holde styr på, men det styrer forfatteren oss lesere igjennom på en utmerkert måte. Vi får små hentydninger til saker vi har lest om i media. Forfatteren er både kreativ og morsom med denne elleville historien han har skrevet. Så han har nok hadde det utrolig morsomt underveis i skriveprosessen og virkelig kosa seg. Plottet er meget bra kamuflert. Her er det latter garanti. Har du lest boka til Anders Totland <<Til jord skal du bli>> vil du garantert like denne boka for denne synes jeg er enda mer ellevill enn den boka der.

 

Jeg likte boka godt. Det som er fint med denne boka her er at den er veldig annerledes i forhold til annen krim du leser til vanlig i tillegg til at den er utrolig morsom. Her hva ikke latter anfallene langt unna. Fikk så vidt tid til å trekke pusten før neste latterkrampe kom. Denne boka ble slukt i ett. En kan si at dette er en litt anderledes juleroman, men den er også perfekt som årets påske krim, hvis du er på jakt etter en anderledes krim, men kan fint leses hele året. Sliter du med leselysten så er dette ei fin bok og få gang på den igjen. Humoren i boka er helt i mi gate. Selv om det er ei kort bok med sine 216 sider så ble det mange latter pauser undervei. Så jeg håper forfatteren kommer med flere bøker som denne. Denne boka var et friskt pust og ei perfekt bok for meg nå. En herlig, ellevil og morsom krim med lattergaranti. Ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Fakta :

 

Tittel : Nyttårselskapet på Hol gård
Forfatter: Rolf Aage Jensen
Forlag: Lystforlag
Sjanger: Feelgood krim

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

mde

Skyggedalen av Viveca Sten

Skyggedalen av Viveca Sten

 

Forlaget om boka:

 

Drivende krim i iskalde omgivelser fra en av Sveriges største krimforfattere! Det er vinterferie på politihuset i Åre. Hanna Ahlander er fortsatt i vikariat, men håper på fast stilling. Kollegaen Daniel Lindskog slites mellom familien og den krevende jobben, og det blir ikke lettere når et skamfert lik blir funnet et stykke utenfor byen. Offeret har ingen kjente fiender og Årepolitiet står uten noen spor i saken. Samtidig har en sekt fått godt fotfeste i de isolerte småbyene nær norskegrensen. Unge Rebecka drømmer om å tjene Gud som trofast pastorhustru, men veien dit gjør henne mer og mer isolert og utsatt. Ingen tar hennes parti, og nå frykter hun for livet sitt. Gamle hemmeligheter og nye avsløringer avdekker en stadig mørkere historie. Hanna og Daniel dras inn i en komplisert etterforskning hvor det vil handle om å overleve, for enhver pris.

 

Om forfatteren:

 

Viveca Steen(f. 1959) er en svensk jurist og forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2008 med krimromanen Farlig farvann, første bok i en serie som utspiller seg på Sandhamn i Stockholms skjærgård. Hun er utdannet jurist, men jobber nå som forfatter på fulltid.

 

Meg om boka:

 

Detter er bok nummer to i serien Mordene i Åre. Jeg likte godt første boka så jeg ser frem til å lese Oppfølgeren.

 

Vinterenferien er kommet til Åre. Noe som betyr at det kommer mye turister til byen denne uka. Et ille tilberedt lik blir funnet et stykke utenfor byen. Kollegaene Hanna Ahlander og Daniel Lindskog får en ny sak i hendene. Hanna er fremdeles vikar ved politistasjonen og Daniel slites mellom familien og den krevende jobben som politi og som tar all hans tid når det står på som værstasjon i morgen og blir . Den drepte er en tidligere kjent skiløper. Han er godt likt av alle med sitt blide og positive utstråling. Politet har lite spor å gå etter når de starter på saken. Samtidig som drapet skjer har en sekt fått et godt fotfeste i byen. Rebecka drømmer om å tjene gud er et ungt medlem av denne sekten. Hun er i tillegg gift med pastoren. Dette fører til at hun blir mer og mer isolert. Hun frykter etterhvert for livet sitt som ble alt annet enn hun hadde trodd. Hvem vil tro henne når hun er gift med en respektert pastor? Det blir en meget hard og vanskelig etterforskning for Hanna og Daniel. Etterforskningen avslører etterhvert en mørk historie som tilslutt handler om å overleve.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler, med opptil flere cliffhangere. Språket er lett og som gjør at historien flyter lett. Vi følger to historier i før og nåtid. I førtid følger vi Rebecka sin historie frem til nå tid. Historien i nåtid er selve etterforskningen. Plasser og miljø er bra beskrevet så en vil føle seg til stede i Åre og høre snøen knitre under skoene når en går. Handlingen utspiller seg i Åre området som er et kjent ski elderado ikke langt fra norskegrensen. Karakterene er både bra og intresane og fremstår som realistiske og troverdige. Hanna og Daniel er to vanlige personer som har sine ting og stri med som alle oss andre. Det er meget intresant å følge Rebecka som lever i ei lukket sekt. En trist og vond historie. Ikke lett for oss utenfostående å til tider sette seg inn i hennes historie. Veskslinger i historiene er med på å drive historien fremover, med innlagte spenningstopper. Forfattere legger ut nok spor til å vilede leseren opptil flere ganger. Jeg trodde jeg satt på løsningen lenge, men det gjorde jeg ikke. Romanen er ganske snill og vil passe til de fleste.

 

Jeg ble raskt slukt inn i handlingen og hadde store problemer med og legge boka fra meg. Dette er en politikrim som har det meste, og en etterforskningskrim helt etter min smak. Plottet er bra, spennende og velkomponert med uventede vendinger. Boka er ikke heller ikke så sakte gående som enkelte bøker av denne sjangeren kan være. Det sørger vendinger og innlagte spennings topper for. At boka er lagt til Åre vinterstid gjør den perfekt til å leses på vinterstid eller rett og slett en perfekt påske krim. Jeg ser frem til neste bok i serien. Denne boka er bedre en første boka. Jeg ville startet med bok en i serie og vipps så har du to bra bøker og lese. Er du ute etter en velkomponert politi som inneholder både spenning og uhygge er dette boka for deg. Jeg anbefaler den videre.

 

Fakta:

Tittel: Skyggedalen
Forfatter: Viveca Sten
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2023
Sjanger: krim
Serie: 2
Oversetter: Kari Engen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Fellen av Pernilla Ericson

Fellen av Pernilla Ericson

 

Forlaget om boka:

 

En kvinne blir brutalt voldtatt av en ukjent mann i sitt eget hjem på Södermalm i Stockholm. Gjerningsmannen kan pågripes på stedet og ved første øyekast ser det ut som en enkel sak. Men ingenting er slik det ser ut på overflaten. Politiet finner nemlig en innbydelse. Et ønske om hardhendt sex. Når Erlagruppen nå samles igjen, går de løs på en sak preget av kvinnehat. Etterforskningsteamet jakter på en eller flere personer som ikke skyr noen midler for å terrorisere kvinner. En stjålet identitet er et effektivt våpen. Og skrekken sprer seg. Samtidig må politi Liv Kaspi ta et valg. Hun elsker en mann med en bakgrunn i en mørk underverden – men kan hun stole på ham?

 

Om forfatteren:

Pernilla Ericson (f. 1979) er krimforfatter, og journalist i Aftonbladet. Hun debuterte i 2016 med den første boken i Erla-serien om Kriminalinspektør Liv Kaspi i hovedrollene. 300 grader er første bok i hennes nyeste serie – om politietterforsker Lilly Hed.

 

Meg om boka:

 

Så er vi kommet til bok nummer tre i serien om Erla-gruppen. Jeg likte de to første bøkene. En serie som jeg synes er blitt bedre og bedre. Jeg er klar for et nytt møte med  i Edith, Richard, Liv og Aminah Erla-Gruppen.

 

Saken Erla-gruppen får i hendene denne gangen er både merkelig og vanskelig. En kvinne blir brutalt voldtatt i sitt eget hjem.
Saken virker i utgangspunktet ganske opplagt. På gjerningsmannens telefon finner de bevis i form av chatter og mailer som tilsier at det har skjedd. Han ble også funnet sovende i den voldtatte kvinnens seng. Erla-gruppen får lov å ta de fleste midler i bruk for å komme til bunns i saken. Det blir en vanskelig sak for Erla-gruppen, hvor sterkt kvinnehat avdekkes med opptil flere gjerningsmannen. En stjålet identitet kan gjøre stor skade for den som blir utsatt for det. Samtidig må Liv Kaspi ta et vanskelig valg anngående mannen hun elsker. Har han klart å kutte sine bånd til den kriminelle underverden?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler med opptil flere cliffhangere. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og fremstår som troverdige. Personene i Erla-gruppen er en fin sammensatt gjeng som utfyller hverandre. Språket er lett og historien flyter bra. Hovedhistorien veksler mellom etterforskningen, offer og gjerningsmannen som er med på å drive historien fremover. I paralell historien blir vi denne gangen bedre kjent med Aminah som vi har fått drypp om i tidligere. Vi følger også forholdet mellom Liv og Richard. Alt dette blandes i en fin mix, som gjør at dette blir en spennende og underholdende thriller med jevne spenningstopper utover i boka.  Boka er ikke for brutal, så den vil passe for de fleste krimelskere. Plottet er bra og leseren vil nok tro de har løsningen, men det er ikke sikkert at de har.

 

Nok en gang har jeg latt meg underholde av denne forfatteren. Hun klarer å holde på leseren helt til siste slutt. Det er en nerve boka gjenom som får leseren til å trippe av spenning, og sittende klistra til boka. Hun avdekker litt etter litt. Så det kan fort bli langt på natt før en får lagt den fra seg. Hun har nok en gang skrevet ei bra bok. Jeg synes denne serien blir bedre og bedre for hver bok. Selv om det er fiksjon, så det er noe som muligens kunne skjedd i virkeligheten. Jeg er klar for neste bok om Erla-gruppen. Med denne boka er forfatteren på god vei til opp til å bli blant de beste de svenske krim forfatterene. Bøkene kan leses av de fleste. Bøkene i serien er fritt stående, men er du opphengt i person galleriet i en serie så bør du begynne på bok nummer en. Så vil du ha en spennde og god thriller med krim ellementer i æ er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Forfatteren har en annen serie som kommer ut samtidig med denne i Norge. Så de må ikke forveksles.

 

Fakta:

 

Tittel: Fellen
Forfatter: Pernilla Ericson
Forlag: Harpercollins
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: 3
Oversetter: Jeanita Edholm

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Leste bøker i januar 2023

Januar måned er over, og jeg har lest 20 bøker med variert innhold, selv om det ble mye krim denne måneden også.

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Noen av bøkene er motatt som leseeksemplar fra forlagene, og lånt på biblioteket. De som jeg har lyttet til blir det ikke omtaler av.

Håper dere finner noe dere vil lese.

Bøkene er lest som både ebok og lydbok

Håper dere finner noe som dere vil lese

Bøker som er lest.

Alle disse er motatt som lesereksemplar fra forlagene

 

Ha en fin februar og takk for følget denne måneden

 

 

Edderkoppen av Lars Kepler

Terningkast 4

Meg om boka :

https://henningbokhylle.blogg.no/edderkoppen-av-lars-kepler.html

Forlaget om boka:

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – en av dem venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.

En sekk med en nesten fullstendig oppløst kropp blir funnet bundet til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe serien med drap.

Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å løse gåten og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den intense jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje er de allerede er fanget i edderkoppnettet.

 

 

 

Mannen som døde to ganger av Richard Osman

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/mannen-som-dode-to-ganger-av-ruchard-osman.html

Forlaget om boka:

Torsdagsmordklubben består av fire aldrende hobby-detektiver, de bor i den sjarmerende seniorlandsbyen Coopers Chase, et ombygd kloster i Kent. De pleier å møtes hver torsdag for å diskutere uløste mordsaker. Joyce er tidligere sykepleier, Ron er eks- fagforenings-leder, Ibrahim er en pensjonert psykiater, og den hemmelighetsfulle Elisabeth var spion i sine yngre dager. I denne oppfølgeren blir Ibrahim utsatt for et ran, og blir stygt skadet. Gjerningsmannen er en 16 år gammel gutt med tilknytning til den lokale knarkdronningen Connie. Elizabeth, Ron og Joyce bestemmer seg umiddelbart for å fange den skyldige. Den heftige jakten på de skyldige blir opptakten til en rekke uvanlige og blodige hendelser som fører til uventede avsløringer om Elizabeths tidligere liv, før den ikke helt snøhvite sannheten blir avslørt. Noen blir livets vinnere, andre taper alt – ikke bare formuen

 

mde

 

 

De bergtatte av Anders De La Motte

Terningkast 6

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/de-bergtatte-av-anders-de-la-motte.html

Forlaget om boka:

Den egensindige politietterforskeren Leonore Asker blir fjernet fra en høyprofilert kidnappingssak, og omplassert til den såkalte Avdelingen for fortapte sjeler, en enhet for rare etterforskningssaker i kjelleren på politistasjonen i Malmø.

Motvillig trekkes Asker inn i en av de særegne sakene hennes forgjenger etterforsket. Noen plasserer små illevarslende skikkelser i et modelljernbanelandskap, og en av disse skikkelsene viser seg å være den kidnappede kvinnen.

Sakens koblinger til forlatte og forfalte bygg gjør at Asker kontakter Martin Hill, som er lektor i arkitektur, med interesse for urban exploration. Snart mistenker Asker og Hill at de står ovenfor en uvanlig form for ondskap.

 

 

 

Kallmyren av Liza Marklund

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/kallmyren-av-liza-marklund.html

Forlaget om boka:

1990 finner Wiking Stormberg en lapp fra sin kone, Helena. Hun har gått en tur for å plukke multer. Deres nyfødte datter, Elin, er med på turen, mens sønnen Markus er hos farmor. På kvelden har ikke Helena og Elin kommet tilbake. Elin blir funnet i liv ved Kallmyren, mens Helena er forsvunnet. Kroppen hennes ble aldri gjenfunnet. Den kalde myra ble hennes grav.M

Mange år senere er Wiking fortsatt dypt berørt av tapet av sin kone. Men så en sommerdag i 2020 mottar Markus et illevarslende brev signert med Helenas signatur. Kan hun fortsatt være i live? Men hvorfor skulle hun eller noen andre true familien hans? Wiking må spørre seg selv om han holder på å bli gal, om han ser spøkelser, eller det finnes krefter som truer ham og familien hans – og i så fall hvem eller hva.

 

 

 

Sarek av Ulf Kvensler

Terningkast: 4

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/sarek-av-ulf-kvensler.html

Forlaget om boka:

En tur på liv og død! Nominert til Årets Krimdebut 2022 av Crimetime. «En av de beste spenningsromanene jeg har lest.» Camilla Grebe, forfatter. Tre venner fra studiedagene i Uppsala har en tradisjon med en årlig fottur i høstfjellet. Men i år har Milena fått seg kjæreste, og hun vil at Jacob skal være med. Det er vanskelig for Anna og Henrik å nekte henne det, og Jacob virker som en kul fyr. Det er han som foreslår at de skal legge turen til Sarek. Nasjonalparken nord i Sverige har hverken overnattingshytter eller mobildekning, men derimot åtte topper på over 2000 meter. Anna vet med seg selv at hun kjenner igjen Jacob fra et eller annet sted. Hun vet bare ikke hvor. Og det å la ham få være med på turen skal vise seg å være en skjebnesvanger avgjørelse. Fotturen utvikler seg raskt til det rene mareritt – en tur på liv og død.

 

 

 

Korrupt av Don Winslow

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/korrupt-av-don-winslow.html

Forlaget om boka:

Til rett pris kan alle bli kjøpt … Politimann Danny Malone leder en elitegruppe som skal bekjempe gjengkriminalitet, narkotika og våpen i New York. I atten år har han vært i frontlinjen og gjort hva enn som kreves for å overleve i en by bygd på ambisjoner og korrupsjon, der ingen kan kalle seg plettfri? Det kun få vet, er at Danny Malone også er råtten. Han og partnerne har stjålet millioner av dollar i narkotika og kontanter. Nå er han i fellen og blir presset av FBI, og han må balansere på kanten av forræderi, mens byen vakler på randen av en rasistisk eksplosjon som kan legge alt i ruiner. Korrupt er en uforglemmelig historie om grådighet og vold, ulikheter og rase, og en sviende skildring av en by på kanten av et stup. Dette er en moralsk kompleks og fascinerende dissekering av kontroversene samfunnet står overfor i dag

 

 

 

Kittyhawk savnet av Garry Disher

Terningkast: 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/kittyhawk-savnet-av-garry-disher.html

Forlaget om boka:

En forsvunnet toåring, et uidentifisert drukningsoffer, ildspåsettelser og drapstrusler ryster den tilsynelatende idylliske feriebyen Bushrangers Bay på Mornington-halvøya, helt sør i Australia. Når førstebetjent Hal Challis teamet hans ankommer stedet er den ulmende spenningen mellom lokalbefolkning og helgegjester i ferd med å bli eksplosiv. Challis har sitt å stri med, også på privatfronten. Det ferske forholdet til lokalavisredaktøren Tessa er allerede preget av en viss slitasje, kanskje fordi ekskona stadig ringer ham? Hun sitter i fengsel for drapsforsøk – på Challis. Den flyfrelste førstebetjenten begynner dessuten bli litt for opptatt av den lokale småflypiloten Janet. Men hvorfor blir Kittyhawk-flyet hennes utsatt for dødelig sabotasje? Kittyhawk savnet er andre bok i Garry Dishers Penninsulaserie

 

 

 

Provokasjonen av Øystein Bogen

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/provokasjonen-av-oystein-bogen.html

Forlaget om boka:

Da geologer finner verdifulle mineralforekomster i fjellene nord på Svalbard, inngår stormaktene Russland og Kina en hemmelig pakt om fordelingen av rikdommen. Men først må de sørge for at Norge mister suvereniteten over øygruppen. Samfunnet der oppe er sjokkerende utsatt: En enkel sabotasjeaksjon mot den ene kabelen som forbinder Svalbard med omverdenen, er alt som skal til for at befolkningen effektivt isoleres fra all kommunikasjon. Slik kan den uoffisielle russiske invasjonen iverksettes uten verdenssamfunnet som vitne.

Etterretningsoffiserene Per Henriksen og Tora Fjell blir i all hemmelighet sendt til Svalbard. De blir deltakere i et dødelig kappløp der vinnerne vil kontrollere Svalbards ressurser for all fremtid

 

 

 

Bøker jeg har lyttet til.

Alle lydbøker er lånt på biblioteket

 

Sugemerket av Unni Lindell

Terningkast 5

Innleser: Andrine Sæther

Forlaget om boka:

Stella er fjorten og forelsket i Manne. Hun har det ikke bare lett på skolen hvor hun blir mobbet. Stella sliter også med savnet etter morens død. Men den veldige forelskelsen hjelper henne videre.

 

 

 

En grusom kvinnes bekjennelser av Unni Lindell

Terningkast 4

Innleser: Kirsti Grundvig

Forlaget om boka:

Disse novellene handler om vanlige mennesker i vanlige miljøer. Men raskt blir man grepet av den underliggende uhyggen som bygger seg opp til et uutholdelig klimaks.

 

 

Forbrytelser og straff avKathrine Nedrejord

Terningkast 5

Innleser: Karoline Dons

Forlaget om boka:

“Forbryter og straff” åpner med ordene: «Jeg har bestemt meg for å skrive om han.» Hun som skriver, er en norsk forfatter, bosatt i Paris på tiende året. Han er mannen som voldtok henne. Han som ingen vil at hun skal skrive om, ikke familien, ikke kjæresten hennes – egentlig vil hun det ikke selv heller.

Mens hun venter på at saken hennes skal komme for retten, leter hun og kjæresten etter et sted å flytte sammen, i en by som er mer fremmed enn før. Hun leser alt hun kommer over om åsteder, forbrytere og ugjerninger. Og hun skriver. Det er som en straff hun har fått: At hun må skrive om ham. Han er blitt hovedpersonen i livet hennes.

“Forbryter og straff” er en roman som i et direkte og reflektert språk beskriver tida etter en voldtekt på en åpen, konfronterende og klok måte. Den er også et litterært saksinnlegg som går skarpt i rette med våre fortellinger om offer og overgriper, skyld og straff.

 

 

 

Forvandlingen av Kathrine Nedrejord

Terningkast 5

Innleser: Andrea R. Haave

Forlaget om boka:

«Forvandlinga» er en roman om å vende tilbake til hverdagen etter en overfallsvoldtekt. K. er en ung norsk forfatter bosatt i Paris. Etter overfallet tilbringer hun noen måneder i Oslo, omgitt av nære venner og familie, før hun returnerer til Paris og forsøker å leve normalt.

K. har ofte valgt annerledes, drevet av åpenhet og eventyrlyst. Hun har reist mye aleine, møtt nye mennesker, lært seg språk. Hun tenker på livet sitt på samme måte som fortellingene hun skriver: Det er hun selv som driver hendelsene fremover og gir mening til det som skjer. Men det brutale overfallet er en hendelse hun ikke selv har valgt, det skriver henne inn i en historie hun ikke ønsker å være en del av, i et språk hun ikke ønsker å bruke.

 

 

 

Marta sover av Romy Hausmann

Terningkast 4

Innleser: Anne Bolette Stang Eng

Forlaget om boka:

Det er mange år siden Nadja Kulka ble dømt for en grusom forbrytelse. Hun har sonet straffen sin. Det er ingenting hun heller vil enn å leve et vanlig liv: bo i en hyggelig leilighet, ha fast jobb, noen få venner … Men da en av vennene hennes, den vakre og frisinnede Laura, dreper kjæresten sin, ber hun Nadja om hjelp. De to kvinnene drar til et avsidesliggende hus i skogen for å begrave liket. Men planen deres går fort i oppløsning, og Nadja er fanget, hun er blitt en brikke i et makabert spill der hun både er det perfekte offeret og den perfekte morderen …

 

 

 

Kniven i ilden av Ingeborg Arvola

Terningkast 5

Innleser: Maria Bock

Forlaget om boka:

Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten. Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk. Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.

 

 

Det er jeg som kan hjelpe deg av Kjersti Halvorsen

Terningkast 4

Innlest av: Sigurd Myhre

Forlaget om boka:

Det er jeg som kan hjelpe deg møter vi psykologen Edvin. Han jobber på det forfalne Kvervel-slottet, som er omgjort til rusavdeling. Eføyen vokser vilt langs murveggene, og det finnes en gammel ballsal, et tårn og endeløse korridorer og irrganger. Edvin og kona har kjøpt hus, og de skal bli foreldre for første gang.

En dag ankommer André som pasient. André har tyrenakke og tatoveringer, og Edvin gjenkjenner ham straks fra barndommen. Mobberen. De to må nå forholde seg til hverandre på daglig basis. Kollegaen Signe blir Andrés behandler, og hun virvler opp ubehagelige minner om Edvins egen mor og oppveksten hans.

I Andrés nærvær blir Edvin en forsvarsløs 12-åring igjen, men han kan ikke skjule seg i Slottets kriker og kroker for alltid. André er brå og uforutsigbar, og har blinket seg ut samme offer nå som da. Eller er det bare noe Edvin forestiller seg?

 

 

 

Slaveporten av David Diop

Terningkast 4

Innleser: Tor Sigbjørnsen

Forlaget om boka:

En hymne til kjærligheten og friheten, fra vinneren av den internasjonale Booker-prisen David Diops nye roman er løst basert på livshistorien til Michel Adanson, en fransk botaniker som levde på andre halvdel av 1700-tallet. Vi følger Adanson som ung mann i Senegal, dit han er kommet for å studere plantelivet. Han drømmer om å skrive en encyclopedi over alt det levende i verden, og om å trenge dypere inn i Vest-Afrikas skoger enn noen europeer før ham. I en landsby får den unge franskmannen høre om skjønnheten Maram, som ble solgt som slave, men greide å flykte. Adanson legger ut på en strabasiøs ekspedisjon, dels for å studere naturen, dels for å spore opp Maram. Men planene han legger for henne viser seg å være bristefulle av illusjoner.

 

 

 

Diamantkvelder av Hilde Rød Larsen

Terningkast 4

Innleser: Vaager, Fanny

Forlaget om boka:

Går det an å fri seg fra seg selv? Agnete har kontroll. Dagene følger en fast rytme, kroppen lystrer kommando, hun har en jobb hun trives med. Hun er gift for andre gang og har en datter som snart er voksen. Så begynner hun å miste håret. En høstmorgen reiser mannen hennes på jobb i utlandet og skal ikke komme hjem før til jul. Hun og datteren er alene i leiligheten. Agnete får ro til å lete etter ord for det kroppen har prøvd å fortelle henne en stund. I glimt og bruddstykker forsøker hun å se tilbake på seg selv som ung student i London. Hvordan hun lengtet etter å bli avslørt og trøstet. Hvordan hun i de årene forvillet seg inn i et mørke forkledd som lys. Diamantkvelder viser kompleksiteten i en metoo-relasjon og

 

 

 

Ekte kvinner har kropp av Carmen Maria Muchado

Terningkast: 5

Innleser: Synnøve Fossum Eriksen

Forlaget om boka:

Ekte kvinner har kropper er en kritikerrost og prisvinnende novellesamling om kvinnekroppen og kvinners seksualitet. Samlingen består av åtte sjangeroverskridende fortellinger som uanstrengt beveger seg mellom det humoristiske og det skremmende, mellom psykoligsk realisme og det surrealistiske. Her møter vi blant annet en kone som nekter sin ektemann å røre ved det grønne silkebåndet hun har rundt halsen; en kvinne som lister opp alle sine seksuelle erfaringer som om det var en epidemi i ferd med å ramme hele menneskeheten; en butikkmedarbeider som oppdager noe grufullt blant kjolene i butikken og en kvinne som etter en fedmeoperasjon får et uønsket husbesøk.

 

 

 

Etter skjelvet av Haruki Murakam

Boka er lånt som lydbok på biblioteket

Innleser: Sibeth Hoff

Terningkast 4 +

Forlaget om boka:

Økonomien blomstrer og folk har mer penger enn de klarer å bruke. Så rammer jordskjelvet. For personene i denne novellesamlinga er jordskjelvet i Kobe et ekko fra ei fortid de har lagt bak seg.

 

 

 

Det skjulte nettverket av Annemarte Moland

Terningkast: 5

Forlaget om boka:

Bak glansbildene på sosiale medier ligger en ukjent virkelighet. Et digitalt fellesskap for barn og unge, der hensikten er å trøste og støtte hverandre gjennom mørke og vanskelige dager. Men i dette skjulte nettverket, i et bakvendtland av likes og røde hjerter deltakerne deler med hverandre, foregår det også en farlig konkurranse. Om å ha det verst. Via hemmelige kontoer deler hundrevis av jenter helt ned i 12-årsalderen bilder, video og tekster om spiseforstyrrelser, selvskading, selvmordstanker. Blant unge som sliter, er det skjulte nettverket velkjent. På utsiden, for foreldre, lærere og ansatte i helsevesenet som skal veilede og hjelpe unge, er det så og si ukjent. Hvorfor og hvordan havner ungdom her? Hva gjør miljøet med dem? Gjennom fire jenter på innsiden av nettverket forteller denne boken om dynamikken blant unge på nett, på godt og vondt. Og om behovet for å bli sett og hørt og tatt på alvor i ung alder.

 

 

 

Hverdagsnett magasinet nr. 1/23

Nytt nummer av Hverdagsnett magasinet er nå ute. Dette er et gratis magasin på nett. Her finner en variert lesestoff alt i fra bokomtaler, interjuver og en novelle. Omtaler fra forlag. Myriam H. Bjerkli sine skrivetips pluss mye annet bra lesestoff for den litratur intriserte.

 

Jeg har min faste terningkast spalte her hvor jeg gir tre bøker terninkat med en liten omtale til.

 

Det er også et interjuv med søstrene Ingrid og Anita Berglund som begge skriver krim.

 

Forfatter Geir Tangen har en to siders bokomtale

 

Novellen denne gangen er skrevet av Lene Lauritsen Kjolner.

 

Eller finner dere spalter av Bok bloggerene Anita Ness, Mariann Sæther Tokle, Hilde Sæther og Kjell Magne Gjøsæter

 

Her er link til magasinet: