Det brennende bladet av Katrine Engberg

Det brennende bladet av Katrine Engberg

 

Forlaget om boka:

 

Liv Jensen står ved et veiskille i livet. Hun har sagt opp jobben som etterforsker i politiet i Nordjylland og har startet sitt eget detektivbyrå. Samtidig har hun flyttet til Vesterbro og leier underetasjen hos rammemakeren Jan Leon og hans voksne datter Hannah. To mennesker som deler en stor sorg. Mens Liv overvåker mulige forsikringssvindlere med dårlig rygg og stort behov for å spille tennis, drømmer hun om en jobb i drapsavdelingen i København. Og da hennes venn og mentor, Petter Bohm i københavnpolitiet, tilbyr henne en jobb, griper hun begjærlig sjansen. Kulturjournalisten Gert Linde ble brutalt drept for tre år siden, og gjerningsmannen ble aldri tatt. Saken er henlagt, men kanskje Liv kan oppklare den og komme tilbake til en jobb i politiet? Etterforskningen sender henne til den jyske vestkysten og tilbake i tid til det mørke stedet i historien hvor alle flyktet fra noe. Og Liv har sine egne demoner hun flykter fra.

 

Om forfatteren:

 

Katrine Engberg (f.1975) har tidligere jobbet som danser, koreograf og teaterinstruktør. I 2017 debuterte hun som forfatter med «Krokodillevokteren». En debut som tok Danmark med storm. Hun ble nominert til årets debutant og årets forfatter av flere aviser. Engberg lager fengslende plot, og hun skriver tempofylt, tett, spenstig og med et komplekst og levende persongalleri. Engberg er elsket for sin innsikt i menneskelig psykologi og de psykologiske spenningsfeltet, som skiller henne fra krim basert på blod, brutalitet og vold.

 

Meg om boka:

 

Første boka i en ny serie fra Danmarks krim dronning. Bøkene i København serien er en serie jeg likte veldig godt. Så det er alltid spennende når forfatterene kommer med en ny serie. Dette er første boka i det som skal bli en trilogi. Liker jeg denne like godt?

 

I boka møter vi etterforskeren Liv. Hun har sagt opp jobben sin hos politiet i Aalborg. Hun er nå flyttet til København for å få en ny start etter et veiskille i livet. Hun håper på å få en jobb som etterforsker hos København politiet når hun får etablert seg i byen. Frem til det skjer så har hun startet eget firma som privatetterforsker. Jobben består i å avdekke forsikrings svindlere. En jobb hun ikke er altfor glad i, men det betaler reiningene hennes. Peter Bohm i københavnpolitiet som er en gammel venn og hennes mentor tilbyr henne en jobb. Den jobben tar hun mer enn gjerne. Saken hun får, er et uoppklart mord på kulturjournalisten Gert Linde for tre år siden. Saken er blittt henlagt av politiet. Gert får ikke fred før saken er oppklart. Liv ser på denne muligheten til å komme tilbake som etterforsker i politiet, hvis hun klarer og løse den. Liv kaster seg over saken og dette fører henne til den jyske vestkysten. Stedet er har en mørk historie hvor alle flyktet fra noe. Liv sliter med sittt som hun prøver å flykte fra.

 

Bok har noe lange kapitler til krim og være. For meg kunne de godt vært kortere. Språket er bra. Historien flyter sakte fremover. Enkelte har cliffhangere. Språket er bra som vi kjenner igjen fra forfatterens tidligere bøker. Vi blir bra kjent med miljø og plasser. Karakterene er er veldig bra og vi kommer godt under huden hos de. De frenstår som både realistiske og troverdige. Hun er jo kjent for gode personskildringer i tidligere bøker. Så dere er advart, så er det en del karakter og holde styr på. For min del gikk det greit. Handlingen foregår i København og i Thy som ligger på den jyske vestkysten. Selv om handlingen er fiksjon, så har forfatteren brukt familiens jødiske historie når de måtte flykte fra tyskerne under krigen. Handlingen er linær.

 

I boka følger vi tre saker i hvert kapitel så det er flere forteller stemmer i boka. Innimellom kapitlene for vi en historie fra en hendelse under krigen nærmere bestemt 1943. Hun legger ut nok spor til å villede leseren. Men for min del blir det for lett å løse. Bok er så å si fri for både blod og det groteske. Kall den gjerne en rolig kose krim som mer går på det psykologiske. At det går treigt til tider kam skyldes at det er første boka i en ny serie og mye skal forklares og bygges opp, før det hele løses i en rasende fart mot slutten. Så dette er ikke hennes beste bok synes jeg. Det ble rett og slett for langsomt for meg. Men hun skal ha pluss for at hun bruker sin familie historie. Tematik for boka er flukt og forsoning. Ikke forvent action, fart for her ligger spenningen helt andre steder. Dette er en meget rolig krim. Det er noen løse tråder i boka etter den er leset, noe jeg regner med vi får svar på i neste bok. Jeg tror nok at denne krimboka vil slå ann hos de som ikke leser krim til vanlig og de som er mer glad i psykologisk krim/thrillere. Men jeg vil lese neste bok i serien for å se hvordan den utvikler seg. Er nok mange der ute som vil like den bedre enn meg. Dette ble for rolig for meg. Men når leser så mye krim som så kan ikke alle bøkene treffe deg. Må ha noe mer spenning og fart. Les og avgjør selv hva du synes om boka

 

Jeg lånte også lydboka på biblioteket. Jeg lyttet til ca 15% av bok. Innleser er Kristine Rui Slettebakken som var en helt grei innleser av boka synes. Så her kan du velge om vil lytte eller lese boka.

 

Fakta:

Tittel: Det brennende bladet

Forfatter: Katrine Engberg

Forkag: Bonnier

Utgitt: 2023

Sjanger: Krim

Serie: Bok nummer 1

Oversatt av: Monica Carlsen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4-

 

Rivertonvinnernes beste krimnoveller

Rivertonvinnernes beste krimnoveller

 

En antologi med 10 krimnoveller av Norges beste krimforfattere. Alle forfatterne er vinnere av den gjeve Rivertonprisen. Her kan du lese både gamle klassikere og nyere fortellinger. Forordet er skrevet av president i Rivertonklubben, Tom Egeland, og boken er også laget i samarbeid med Rivertonklubben.

 

Fakta:

 

Tittel: Rivertonvinnernes beste krimnoveller
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2018
Sjanger: Krimnoveller

 

Meg om boka:

 

Denne gangen har jeg plukket ei bok fra egen bokhylle. Jeg fikk rett og slett lyst til å lese noveller nå.

 

Denne antologien består av 10 noveller, som er skrevet av 10 tidligere vinnere av den prestisjetunge Rivertonprisen. Noen har vunnet prisen en gang, mens andre har vunnet den flere ganger. Torkil Damhaug er den enste som har vunnet den hele tre ganger. De 10 som deltar i denne samlingen er følgende forfattere Gunnar Staalesen, Unni Lindell, Torkil Damhaug, Jon Michelet, Chris Tvedt, Tom Egeland, Tom Kristensen, Vidar Sundstøl, Karin Fossum, Kim Småge. Med så mange dyktige forfattere samlet mellom to permer, så tyder det på at det kan bli ei god bok.

 

Forordet i boka er skrevet av daværende president i Rivertonklubben som var Tom Egeland. Den er laget i samarbeid med Rivertonklubben.

 

Novellene har vidt spenn i innhold. Noen ender opp med en twist på slutten, og noen er mer åpne som gjør at leseren selv må gjette seg frem til slutten på novellene. Det er få personer og de foregår over et kort tidsrom. Lengde på novellene varier fra korte til lange. Men som alltid når leser sånne antologier så er det alltid noen som utmerker seg mer enn andre. Ikke noe untak her heller. De som utmerket seg mest for min del var bidragene til Unni Lindell, Tom Egeland, Torkil Damhaug, Kim Småge og Vidar Sundstøl. Den dårligste synes jeg at var Karin Fossum sitt bidrag. Selv om det var jevnt over var en bra antologi og velskrevene noveller.

 

Jeg er etterhvert blitt veldig begeistret for noveller. Det var ikke noe favoritt i yngre år, men det er det ikke nå lenger heldigvis. Noveller er perfekt når en er travel eller det er lite tid for lesing. De vil nok og passe fint til de som ikke leser mye til vanlig. En annen ting jeg synes er fint med noveller er at de er fine å lese innimellom vanlige bøker eller når leselysten ikke er helt på topp. Noveller er i grunnen lettleste, men noen ganger er det helt greit synes jeg. Her får en og en fin mulighet til å lese favoritt forfatteren sin i en annen sjanger eller en blir nysjerig på en forfatter en vil lese mer av.

 

10 gode spennende noveller fra noen av våres beste krimforfattere. En god og velskrevet antologi som jeg anbefaler videre.

 

Terningkast 5

 

Boka er fra egen bokhylle.

 

Pappas lille gutt av Sven Henriksen

Pappas lille gutt av Sven Henriksen

 

Forlaget om boka:

 

Johannes er seks år da han for første gang utsettes for farens fysiske vold, en vold som skal vare i ti år mens mor, menighet og vennekrets snur ryggen til. Sytten år gammel utstøtes Johannes fra sekten Jehovas Vitner på grunn av at han har stått fram som homoseksuell og har fortalt rådet av «de eldste» i menigheten om farens handlinger. I Oslo finner han friheten og det livet han har lengtet etter, et liv som skal vise seg å være hardt og nådeløst. Dette er en fortelling om hvordan sosial kontroll i religiøse sekter kan knekke et menneske og skade det for livet, men også om lys, håp og et modig menneske som maktet å reise seg om og om igjen, og ikke minst en kjærlig og klok mormor som reddet et skamslått lite menneske ut av fundamentalismens klør. Til min mormor Karen.

 

Om forfatteren:

 

Sven-Åge Henriksen (født 29. juni 1955) er en norsk skuespiller, dramatiker og samfunnsdebattant. Han har hatt en rekke inntredener i alt fra såpeserien Hotel Cæsar til Nissene over skog og hei og Sofies verden. Henriksen er også mulig å se på teaterscenen der han spiller og regisserer stykker.

 

Meg om boka:

 

Denne boka ble jeg nysjerig på etter leste forlagets omtale av boka. Da måtte jeg bare få tak i den.

 

Lille Johannes er bare seks år når han blir utsatt for farens vold for første gang. Det startet når faren meldte seg inn i Jehovas vitner. Dette lever han med i ti år. Alle rundt ham snur ryggen til det som foregår, og det er både mor , menighet og vennekretsen som gjør. Han er nå blitt 17 år når han står frem som homofil. På grunn av dette blir han utstøtt av sekten Jehovas vitner. Han har fortalt rådet <<de eldste>> i menigheten om farens handlinger. Mormoren var hans tryghets person som reddet ham. Han flytter til Oslo, noe som blir redningen for ham. Så mye mer vil jeg ikke fortelle om handlingen i  boka uten å røpe for mye. Sånn er med noen bøker.

 

Boka har noe lange kapitler. Men det passer fint til denne boka her. Språket er bra. Vi blir bra kjent meg hovedkarakterene i boka. Miljø og plasser er passe bra beskrevet. Historien flyter bra og handlingen er linær. Historien er fiksjon, men bygd på egene opplevelser

 

Ei sterk, vond og bra bok hvor vi følger Johannes gjennom oppveksten og inn i voksen livet. Ei bok helt etter min smak tross handlingen i boka. Her får en se hvordan Jehovas vitner behandler medlemmer når de ikke lever som de vil og utstøtter dem. En føler med Johannes. Det er ikke lett å være en liten gutt med en sånn oppvekst når alle rundt deg snur ryggen til. Ei bok som vil røske i følelsene til leseren. Det er vanskelig å sette ord på følelsene av inntrykkene av det en leser. Hva får foreldre til å behandle sine egne barn sånn som dette. Det er vanskelig for oss å forstå i grunnen. Men vet jo det er mulig via egne opplevelser som jeg har hørt om fra venner. Historien blir fortalt på en måte som vil få leseren til å tenke selv hva som skjer uten at det blir beskrevet for mye. Boka tar for seg viktige temaer hvordan sosial kontroll i religiøse sekter kan knekke et menneske og skade det for livet. Den handler også om lys, håp og et modig nenbeske som klarte å reise seg etter alt han gikk gjennom. Men skal jeg sette fingeren på noe, så er det at gikk noe dypere inn i det rundt det når han ble utstøtt. Eller så likte jeg boka.

 

Denne boka vil nok de som leser mer romaner enn meg like. Så her er en mindre kjent som fortjener å nå ut til flere lesere.

 

Ei bra bok med en hjerteskjærende historie som ender bra. Ei bok jeg anbefaler videre.

Fakta:

 

Tittel: Pappas lille gutt
Forfatter: Sven Henriksen
Forlag: Skamløst forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Roman

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Terningkast 4

 

Kulen som bommet av Richard Osman

Kulen som bommet av Richard Osman

 

Forlaget om boka:

 

Det er en helt vanlig torsdag, men trøbbel er aldri langt unna når de fire hobbydetektivene i Torsdagsmordklubben – Joyce, Ibrahim, Ron og Elizabeth – møtes i all hemmelighet for å løse mordsaker. Denne gangen etterforsker de mordet på Bethany Waites, en TV-reporter som var på sporet av en enorm momssvindel, da bilen hennes forsvant utfor en klippe i nattens mulm og mørke. Liket ble aldri funnet, og momssvindelpengene er sporløst forsvunnet. Men så dukker en ny motstander opp, og målet er å drepe … eller å bli drept. Og mens kalde spor blir glovarme, strever Elizabeth med kjærligheten (og en pistol), og Joyce, Ron og Ibrahim jakter på ledetråder med nye og gamle venners hjelp. Men kan gjengen løse mysteriet og redde Elizabeth og Joyce før morderen slår til igjen? Dette er den tredje boken i serien om Torsdagsmordklubben.

 

Om forfatteren:

 

Britiske Richard Osman er forfatter, produsent og TV-programleder. De to første bøkene i serien om «Torsdagsmordklubben» – Torsdagsmordklubben og Mannen som døde to ganger – har solgt i flere millioner eksemplarer og slått bestselgerrekorder verden over. Kulen som bommet er tredje bok i krimserien. Den første boken, Torsdagsmordklubben, var i 2020 årets bestselgende debutroman i Storbritannia, og Osman ble kåret til årets forfatter under British Book Awards 2021. Han bor i London med katten Liesl og kjæresten. Siste boka i serien heter <<Kulen som bommet>>

 

Meg om boka:

 

Bok nummer tre om den herlige gjengen i Torsdagsmordklubben. Klubben er en gjeng hobby dektektiver gått oppe i årene som møtes hver tordag for å løse gamle uoppklarte krim saker. De bor alle i senior landsbyen Cooper Chase.

 

TV-reporter Bethany Waites ble drept etter etter hun var på sporet av en stor monssvindel for noen år siden. I løpet av natten forsvant bilen hennes utenfor en klippe. Liket ble aldri funnet. Samme med pengene fra momssvindelen. De fire hobbydektektivene Joyce, Ibrahim, Ron og Elizabeth i Torsdagsmordklubben møtes for denne saken vil de se nærmere på. De møte som vanlig i all hemmelighet. Gamle kalde spor blir plutselig varme. Elizabeth sliter med kjærligheten og en pistol, medlemmene i klubben søker hjelp hos nye og gamle venner i jakten på spor som kan lede til oppklaring av mordet. En uventet ny motstander dukker opp, som har et mål om å drepe eller bli drept. Klarer gjengen og komme til bunns i saken før noen flere blir drept?

 

Boka har korte kapitler handlings metta kapitler, hvor flere har cliffhanger. Språket i boka er veldig bra. Miljø og plasser er bra beskrevet. Karakterene er veldig bra og passer utmerket til historien i boka eller serien for den saks skyld. En blir rakst glad i denne herlige gjengen av vidt forskjellige personligheter. Historien er fiksjon. Handlingen er linær. Joyce er forteller stemmen i boka.

 

Nok en gang har jeg kost meg med denne herlige gjengen her. Jeg humret titt og ofte underveis i lesingen. En kan ikke unngå å bli sjamert i senk av denne herlige gjengen. Forfatteren har skrevet en meget bra feelgood krim og velkomponert krimbok. Han skjuler løsningen på plottet godt for leseren. Her tror jeg de fleste ikke vil klare å tippe rett. Boka vil passe fint alle som liker å lese krim, da den er fri for brutale ting. Liker du ikke for mye politietterforskning i krimbøker, så er det lite av det i denne boka. Jeg har likt de to første bøkene i serien bra, men denne er den beste boka i serien synes jeg. Engelsk feelgood på sitt beste. En velskrevet engelsk krim. Her går humor og spenning hånd i hånd utiver. Boka er vanskelig å legge fra seg. Innemellom all annen krim er det helt greit med en god kosekrim. Her lander terningen terningen fjellstøtt på seks.

 

En god spennende, velkomponert feelgood krim, med lun og fin humor som jeg anbefaler sterkt videre.

 

Min omtaler av de to første bøkene i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/richard-osman-torsdagsmordklubben.html

https://henningbokhylle.blogg.no/mannen-som-dode-to-ganger-av-ruchard-osman.html

 

Fakta:

 

Tittel: kulen som bommet
Forfatter: Richard Osman
Forlag: Gursli Berg
Utgitt 2022
Sjanger: Feelgood krim
Serie!: Bok nummer 3
Oversetter: Eli – Ann Tandberg

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 6

 

Sklivassknuten i solnedgang Av Kristian Mehlum Lie

Sklivassknuten i solnedgang
Av Kristian Mehlum Lie

 

Forlaget om boka:

 

Det sikreste vårtegnet i Fisberg er det årlige loppemarkedet ved Prompeskogen skole. Konstabel Bannefinger og Doktor Even tar mest turen for å sikre seg et par av museumsdirektør Consuela de Loreans fantastiske vafler, mens andre er på jakt etter skjulte skatter blant alt skrotet. Brukthandler Arve Sølv kommer over noe som kan minne om det savnede maleriet «Sklivassknuten i solnedgang» av den berømte maleren Gudleiv Gravplass. Han rasker det med seg for en tier og haster hjem for å undersøke det nærmere. Maleriet er verdt flere hundre millioner kroner, endelig kan han selge den slitne brukthandelen sin «Mormors kjeller» som han arvet av sin farmor, og flytte til Syden og spise is til frokost og bade hver dag. I løpet av natten bryter noen seg inn og stjeler maleriet. I panikk ringer Arve Sølv politiet, men hvordan skal han få forklart at han satt på et maleri til flere hundre millioner som han skulle selge? Det hører i best fall hjemme på museum. Konstabel Bannefinger og Doktor Even står foran sin vanskeligste sak til nå. Vil de finne innbruddstyvene, og vil de forstå hva som har blitt stjålet? Konstabel Bannefinger og Doktor Even: Sklivassknuten i solnedgang, er en spenningsbok for barn i alderen 5-10 år. Morsom for de minste, spennende for de litt større og krydret med humor for den voksne høytleser. Boken er perfekt for barn som er på nippet til å knekke lesekoden, men som trenger en dytt.

 

Om forfatteren:

 

Kristian Mehlum Lie er seniorrådgiver i sosiale medier i OMG AS. Han var tidligere ansvarlig for sosiale medier og PR i Eniro Norge, og har over en årrekke jobbet med å skape resultater i engasjerte kanaler. Han jobber daglig med innholdsproduksjon og spredning på nett. Dette er hans andre bok i serien.

 

Meg om boka:

 

Så er vi kommet til bok nummer tre i serien om Konstabel Bannefinger og DoktorEven. Ei bok med masse humor og spenning for alderen 5 til 10 år.

Som i tidligere bøker får vi et kart over Fiseberg og en presentasjon av karakterene i boka, og en advarsel hva som vil skje om du bruker bannefingeren for mye.

 

Et sikkert vår tegn i Fiseberg er det årlige loppemarkedet går av stabelen ved Prompeskogen skole. Noen jakter på skjulte skatter, mens konstabel bannefinger ser mest frem til museumsdirektør Consuela De Loreans berømte vafler. En som er på loppemarkedet og håper på å gjøre et varp er brukthandler Arve Sølv som eier brukthandelen Mormors kjeller. Han kommer over et bilde som kan være det savnde bildet <<Sklivassknuten i solnedgang>> som er malt av den berømte maleren Gudleiv Gravplass. Et maleri som er verdt flere hundre millioner. Han kjøper maleriet for 10 kr og later som han er mest interessert i rammen som han sier kan tjene et par hundrelapper på. Han vil selge maleriet hvis det er ekte og selge brukthandelen og flytte til syden for å kunne spise is og bade hver dag. I løpet av natten bryter tyver seg inn i brukthandelen og stjeler maleriet. Konstabel Bannefinger og Doktor Even er på saken for å finne tyvene. De står foran sin vanskeligste sak. Klar de den umulige oppgaven å finne det?

 

Boka har korte effektive kapitler. Språket passer fint for målgruppen den er beregnet for. Karakterene er bra og en herlig mix med navn på karakterene, med navn som passer fint til historien i boka.

 

Bok nummer tre i serien er lest. Boka er skrevet i samme form som de to foregående bøkene. Jeg har nok en gang hatt ei morsom lesestund med gjengen i Fiseberg. Hadde jeg vært liten hadde disse bøkene gått rett hjem hos meg. Her går humor og spenning hånd i hånd. Min  humor som liten. En annen ting som vil gjøre den populær hos yngre lesere er fise humoren. Her det masse morsome nav på personer, plasser og steder. Bok er skrevet sånn at de yngre fort kan være med og gjette seg frem til hvem tyvene er. Boka har humor, ironi og spenning. Boka vil passe perfekt til høytlesing og humoren vil garantert sitte løst hos lytterene. Denne boka vil passer fint til både voksne og barn når de leser den sammen. De mest lesesterke klarer fint å lese den alene. Er du rett og slett ikke helt i humør en dag, så les ei bok om Konstbal Bannefinger og du blir garantert i godthumør. Boka har masse flotte illustrasjoner ført i pennen av June Grosdatter Tryggvason. Disse er med på å fylle ut historien som fortelles.

Alle bøkene i kan fint leses uavhengig av hverandre. Har du lest en, så må du garantert lese flere. Ikke fortvil det kommer heldigvis flere bøker i serien. Forfattere må ha en livlig fantasi med alle disse morsome navnene. Så tenker han har det ganske artig når han skriver de.

 

Ei herlig barnebok med masse humor og spenning som passer perfekt til den yngre leseren.

 

Mine annmeldelser av de to første bøkene i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/kristian-melhum-lie-konstabel-bannefinger-og-doktor-even-mysteriet-paa-fismyra-bryggeri.html

https://henningbokhylle.blogg.no/kristian-melhum-lie-konstabel-bannefinger-og-doktor-even-legenden-om-professor-blabaer.html

Fakta:

 

Tittel: Sklivassknuten i solnedgang
Av Kristian Mehlum Lie
Forfatter: Kristian Mehlum Lie
Forlag: Kontur
Utgitt: 2023
Sjanger:
Serie: 3
Illustratør: June Grosdatter Tryggvason

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Glasgow kiss av Roar Ræstad

Glassgow kiss av Roar Ræstad

 

Forlaget om boka:

 

En humoristisk og lun roman. Bjørnar, Leif Ketil og Torleif er på guttetur i Skottland. De skal feire Torleifs femtiårsdag. Men så segner Torleif om og havner i koma med et massivt hjerteinfarkt. Igjen står sjømannen Leif Ketil og organisasjonspsykologen Bjørnar. Sammen skal de både ivareta Torleif i koma – og ikke minst så må de tilbringe dagene sammen. Glasgow kiss er som en slags omvendt klassereise som tar for seg det å ha respekt og åpenhet for ulike «klassekulturer» og kommunikasjonsformer. Ræstad retter fokus mot det å møte sine egne fordommer, spesielt når man blir satt i en situasjon med noen som har helt andre referanser enn deg selv. Og han skildrer situasjonene med stort vidd og et humoristisk skråblikk.

 

Om forfatteren:

 

Roar Ræstad (f. 1968) er opprinnelig fra Møre og Romsdal, men har bodd i Trondheim de siste tjuefem årene. Han debuterte i 2014 med <<Sovende hunder>>, som ble nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut. Ræstad er utdannet historiker fra NTNU og har i tillegg en mangfoldig yrkesbakgrunn fra fiskeriflåten, verftsindustrien, utelivsbransjen, helsevesenet og skoleverket. Glasgow Kiss er hans roman. Han har og gitt en krim i sammen med Lasse Høyem som heter <<Mørk arv>>

 

Meg om boka:

 

Etter å ha gitt ut 5 krim bøker, så kommer forfatteren med en feelgood roman. Jeg er ikke den største fan av denne sjangeren her. Men etter lest hans krimbøker, så vil jeg gi denne boka en sjanse.

 

Torleif fyller femti år. Sammen med Leif Kjetil og Bjørnar drar de på guttetur til Skottland. En del av planen er at de skal se et av verden mest beryktede nabo oppgjør mellon Rangers og Glassgow, et oppgjør som kalles <<Old firm>>. Men så faller Torleif om, med et kratig hjerteinfarkt og havner i koma. Da må sjømannen Leif Kjetil og organisasjonspsykologen Bjørnar som er to vidt forskjellige mennesker og personligheter forholde seg til hverandre de nærmeste dagene og ikke minst ivareta Torleif som ligger på sykehuset. Det blir noen innholdsrike dager for de begge. Holder to så vidt forskjellige personligheter ut med hverandre?

 

Boka har passe lengde på kapitlene. Språket er lett og ledig. Historien flyter lett fremover Det er to fortellerstemmer i boka som Torleif og Bjørnar veksler på å fortelle utover. Miljø og plasser blir bra beskrevet. Det få karakterer i boka, men vi blir bra kjent med de. Historien er fiksjon, men den kan fort fremstå som realistisk.

 

Da er denne feelgood romanen lest, og jeg likte den. En feelgood som vil passe perfekt til begge kjønn synes jeg. I boka tar forfatteren for seg det å ha respekt for andre selv om vi ikke er like og ikke ha fordomner. Han skriver om dette, med en god dose humor underveis. Det er artig å følge Leif Khetil og Bjørnar disse dagene de må forholde seg til, og situasjoner de havner oppi. Vi mennesker kan være vidt forskjellige. Noe annet jeg likte med boka er at det ble litt fotball innimellom. Dette synes jeg passet fint inn i historien uten det føles for mye. Ikke blir den for søt og klissete som jeg føler mange bøker i denne sjangeren fort kan bli. Jeg koste meg med Leif Kjetil og Bjørnar på guttetur. Her er det spenning i hvordan de løser situasjonene de havner opp. Etter lest boka fikk jeg ikke mindre lyst til å få oppleve byderbyet mellom Rangers og Glassgow. Så jeg leser gjerne flere bøker fra forfatteren i denne sjangeren, men han får fremdeles lov til å skrive krim.

 

En herlig feelgood med både spenning og humor, som jeg anbefaler videre.

 

Anita Ness og Trine Sundal har og lest og likt boka. Les gjerne deres flotte omtaler her:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2023/05/glasgow-kiss-av-roar-rstad-herlig.html?m=1

https://tinesundal.blogspot.com/2023/05/glasgow-kiss-av-roar-rstad.html?sc=1685045758055&m=1#c4692751382487220968

 

Fakta:

 

Tittel: Glassgow kiss
Forfatter: Roar Ræstad
Forlag: Cappelen damm
Utgitt: 2023
Sjanger: Feelgood

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 5-

 

Livvakten av Tove Taalesen

Livvakten av Tove Taalesen

 

«Livvakten» er en psykologisk krimthriller om mørke familiehemmeligheter, sinte unge menn og organisert rasisme. Kunstgalleriet i stallbygningen på Slottet forbereder en kontroversiell fotoutstilling som satiriserer over religion, menn og makt. Det inviteres til en mottakelse for Corps Diplomatique og kunstkritikere fra Oslo og New York. I kulissene planlegger Utenriksdepartementet og Det kongelige hoff å bruke mottakelsen som skalkeskjul for et møte mellom Ukraina og Russland. Første episode av en dokumentar fra innsiden av det høyreekstreme miljøet i Norge sendes på TV. Det setter sinnene i kok i et farlig og svært organisert miljø som ikke skyr noe middel for å beskytte sin egen organisasjon. Den kongelige politieskorte er underlagt Politiets sikker. hetstjeneste (PST). Livvakten Tormod Beyer har fått jobben som sikkerhetssjef ved hoffet. Men når ekskona plutselig dukker opp, mister Beyer fokuset. Assisterende hoffintendant Stampe er på full fart opp karrierestigen ved Det kongelige hoff og truer Peder Høeghs posisjon, og hans skjulte agenda får faretruende følger …

 

Om forfatteren:

 

Tove Taalesen er fra Drammen, men har bodd i Oslo de siste femten årene. Hun er utdannet statsviter, og markedsøkonom fra BI. Hun var Norges første kvinnelige lakei i 2007, og har arbeidet over ti år ved det kongelige hoff som en av kongeparets nærmeste medarbeider. Nå arbeider hun som innholdsprodusent innen reiseliv, og ble av Finansavisen i 2019 omtalt som Norges største reiseblogger. Hun har også en spennende og populær interiør- og reisepodkast: Inspirasjonshuset. Hun har utgitt krimthrilleren Dronningen. Det var første bok i en serie med krimbøker.

 

Meg om boka:

 

Etter en bra debut boka <<Dronningen>> er forfatteren ute med sin andre krimroman som har fått tittelen <<Livvakten>> boka er en frittstående oppfølger hvor vi møter igjen Lakei Tale Voss, hoffmarskalk Peder Høegh og livvakt Tormod Beyer. Det sies så fint at andre boka er <<den vanskelige andre boka>> er den det?

 

Det er travle og hektiske dager på slottet. Det er forberedelser til en fotoutstilling, som skal foregå i stallbyggningen. Den er kontroversiell utstilling. Viktige folk er invitert til utstillingen. Samtidig som utstillingen skal være, så planlegger slottet og utenriksdepartementet å bruke utstillingen som skalkeskjul for samtaler mellom Ukraina og Russland. Midt oppe i disse hektiske forberedelsene sendes første episode av en dokumentar fra innsiden av det høyreekstreme miljøet i Norge på tv. Et program som får sinnene til å koke. For det er et veldig farlig miljø som avdekkes. De er ikke redde for å beskytte organisasjonensin. De er kjent for å ty til vold om de må det. Slottet har fått ny sikkerhets sjef i Tom Beyer. Den kongelige sikkerhetstjeneste er underlagt PST. Beyer mister fokuset når ekskona dukker opp og han må arbeide nært med henne. Assisterende Hoffintendant Stampe har hatt en komet karriere og er på full fart oppover i systemet ved det kongelige hoff, noe som truer hoffmarskalk Peder Høegh sin posisjon. Stampe har en skjult agenda….

 

Boka har passe lange kapitler og har opptil flere cliffhangere. Språket er bra og historien har bra fremdift. Vi blir bra kjent med miljø og plasser uten at det føles for mye av det. Karakterene er bra og står fint til handlingen i boka. Karakterene er det mangecav. Innmellom hoved historien får vi historien til Kaare når han vokste opp. Handlingen i boka er linær.

 

Etter å ha lest boka så synes jeg at forfatteren kommer bra fra den såkalte vanskelige andre boka. Hun har skrevet en bra  og nervepirrende thriller. Det vil nok gå kaldt nedover ryggen underveis, og garantert skape uhygge, og det blir riktig så nervepirrende. Her er det uventede vendinger underveis. Forfatteren holder fint på lesere med å legge ut nok spor til at de vil ha vanskeligheter med å finne rett gjerningsperson. Slutten er og ganske voldsom. Her vil nok mange få seg en overraskelse. Ei bok som sakte bygger seg opp til en spennende slutt. Her i boka får vi mørke familiehemmeligheter, sinte unge menn og organisert rasisme. Boka er ikke for brutalt og vil passe til de fleste krim elskere. Noe annet jeg synes er bra med boka, er at hun skriver fra et miljø som de fleste av oss ikke kjenner til, hun tar oss med inn og viser oss hvordan livet er på slottet for de som jobber der og hvordan de kongelige har det. Det får vi severt i passe doser så det ikke føles at blir for mye. Det fint bakt inn i plottet. Boka er en thriller helt etter min smak. Jeg liker når det er spenning og åpent helt til slutt.

 

En intens spennende thriller som bare blir vanskeligere å vanskeligere å legge fra seg. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Her er min annmeldelse av av første boka til forfattere

https://henningbokhylle.blogg.no/tove-taalesen-dronningen.html

 

Fakta:

 

Tittel: Livvakten
Forfatter: Tove Taalesen
Forlag: Mediehuset Nettavisen AS
Utgitt: 2023
Sjanger: Psykologisk krim
Serie: 2

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forfatteren.

 

Terningkast 5

 

 

 

Post mortem – med begravelsesagenten på åstedet av Tor-håkon Gabriel Håvardsen

Post mortem – med begravelsesagenten på åstedet av Tor-håkon Gabriel Håvardsen

 

Forlaget om boka:

 

Alt du (ikke) vil vite om døden – rått, ærlig og undersøkende fra landets mest profilerte begravelsesagent. Tor-Håkon Gabriel Håvardsen har hentet tusenvis av døde mennesker og fulgt dem trygt til sitt siste hvilested. Som begravelsesagent har han sett det meste, også mistenkelige dødsfall som av mangel på kunnskap og ressurser er blitt kategorisert som naturlige. Kanskje går det mang en drapsmann løs der ute? I denne boken gir Håvardsen svar på alt vi lurer på etter å ha sett eller lest en true crime. Det spares ikke på makabre detaljer når han tar oss med ut til blodige åsteder, til rettsmedisinerens bord, inn i krematorieovnen og ned i den mystiske graven. Underveis går han bak kulissene i jobben med døden som arbeidsgiver, følger en kropp fra rigor mortis til forråtnelsen har gjort sitt, og deler betraktninger om dødsangst og det å gå ut av livet. Ifølge Håvardsen er vi i trygge hender. Den som dør, får se. Post Mortem er en bok for alle som kjenner en ulmende sult på å få vite mer om døden, skrevet med et kritisk blikk, innlevelse og medfølelse – men ikke fritt for sjokkeffekter og morbid humor.

 

Om forfatteren:

 

Tor-Håkon Gabriel Håvardsen er en norsk forfatter, låtskriver, musiker og gravferdskonsulent fra Stokmarknes. Debutboken Sannheten om Ivo Tilos Pelargonia ble utgitt i 2017. I 2019 utkom faktaboken En seksti under – alt om dødsfall, likhenting, forråtnelse og en begravelsesagents liv på Panta Forlag.

 

Meg om boka:

 

Etter lest første boka <<en seksti under>> så måtte jeg lese denne boka her. Som er en oppfølger til den. Jeg likte godt den første boka. Selv om handler om døden, så er det intresant det vi får høre om. Vi skal jo alle der en gang.

 

I boka blir vi med en av norges mest profilerte begravelseagenter på jobb. Her får vi et innblikk i en begravelsesagents jobb hverdag, som er veldig variet i hva de må utføre i jobben sin. Vi blir med ut på blodige åsteder. Hos rettsmedisinerens bord får vi høre hvordan de utfører jobben sin. Er du en av de som vil kremeres så får vi vite hvordan det foregår, eller vil du begraves så får du vite hva som skjer med kroppen når du er begravd. I jobben sin har han sett det meste av døden. Noen av de mistenkelige dødsfall han har sett som er blitt kategorisert naturlige er kanskje ikke det. Som har blitt kategoriser som det i mangel på kunnskap og ressurser. Han forteller også om samarbeidet med andre instanser. Han forteller også om hva skjer med kroppen fra rigor mortis til forråtnelse har gjort sitt. Han deler også om hvor fin han synes jobben som begravelsesagent er og hvordan de er tilstede og hjelper pårørende når de står midt oppi sorgen.

 

Boka har passe lange kapitler. Språket er lett. Boka har fin flytt, og vi får det forklart på en enkel, fin og usladdet måte, med dose mørk humor.

 

Jeg likte boka og ble raskt slukt inn i den, tross tema for boka. Jeg synes dette er ei lærerik og intresant bok om døden. Den er som forrige boka humoristisk, dypt alvorlig og lærerik. Jeg lærte mye underveis i lesingen. Han gir oss et fint innblikk i en begravelsesagent hverdag som til de grader er variert. Vi kommer alle til å komme i kontakt med en begravelsesagent en eller annen gang i livet. Vi møter døden i alle dens formerer, hvor noen er fine, mens andre er brutale. Noen setter mer spor enn andere.

 

Du trenger ikke å ha lest <<En seksti under>> før du leser denne boka her. I disse to bøkene her får du nok svar på det meste rundt døden. Det er ei ærlig bok om døden han kommer med nok gang. Ei bok som jeg vil anbefale videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Post mortem – med begravelsesagenten på åstedet
Fofatter: Tor-håkon Gabriel Håvardsen
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2023

 

Les gjerne min annmeldelse av første boka <<En seksti under>>

https://henningbokhylle.blogg.no/en-seksti-unde-alt-du-trenger-aa-vite-om-doeden.html

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Stjerneskatten Av Jann Rygh Sivertsen

Stjerneskatten
Av Jann Rygh Sivertsen

 

Forlaget om boka:

 

Stjernegutten bor alene i et lite hus. Han elsker å se på stjerne i den store stjernekikkerten sin. En dag forteller mestersmeden Vulcanus at han skal bygge en stor smie ved siden av Stjerneguttens hus. Da vil himmelen bli full av svartrøyk. Og Stjernegutten kan ikke se på stjernene lenger. Stjernegutten må lete etter en bit av en stjerne som vil falle ned i den store, mørke Skumringsskogen. Hvis han finner den vil han bli rik. Da kan Stjernegutten stoppe Vulcanus sine planer. Sammen med den lille dragen Nesevis, hesten Himmelblakken, alvejenta Måneblomst og rådyret Skogspringer drar han på jakt etter stjerneskatten. De vet ikke at noen følger etter dem.

 

Om forfatteren:

 

Jann Rygh Sivertsen (f. 1973) er fra Sandefjord. Han har solid litterær utdannelse, og blant annet studert litteratur på University of Wales. Han har flerårig bakgrunn som lektor, har vært prosjektmedarbeider for Poesihovedstaden i Larvik, og arrangerer jevnlig musikk og poesi-kvelder på Sandefjord bibliotek. Han har også gitt ut tre poesibøker. På Forlagshuset jobber han som redaktør og konsulent, samt bistår forlagssjefen med forskjellige arbeidsoppgaver.

 

Jonas Alexander Brårmo Larsen (født 5. desember 1991 i Larvik) er en norsk tegneserieskaper og illustratør.

 

Meg om boka:

 

Forfatteren debuterer som barnebokforfatter etter å ha gitt flere diktbøker tidligere.

 

Stjernegutten bor helt alene i et lite hus med tårn på toppen av et fjell. Han elsker å sitte i tårnet og se på stjernene med stjernekikkerten sin. En dag banker det på døra hans. Det er mestersmeden Vulcanus som forteller at han skal bygge ei stor smie med syv piper på nabotomta til Stjernegutten. Dette liker ikke Stjernegutten, for det kan komme masse svart røyk og da kan han ikke se på stjernene lenger!
Han bestemmer seg for å finne en bit av en stjerne som faller ned i den store mørke, skumle skumringsskogen. Finner han den blir han rik, og kan kjøpe tomta Vulcanus vil bygge på.
Sammen med de gode hjelperne den lille dragen Nesevis, hesten Himmelblakken, alvejenta Måneblomst og rådyret Skogspringer legger han ut på jakt etter Stjerneskatten.
Det de ikke vet er at i skogen så følger skumle og slue personer med på det de gjør. Klarer Stjernegutten og redde huset sitt?

 

Boka har korte kapitler som passer fint til målgruppen, noe som gjør at leseren ikke vil gå lei. Språket er lett, med korte, enkle dialoger og setninger. Karakterene er også fine. Her møter vi både alver, dyr og gode og onde mennesker. Boka er lettlest og vil passe fint til de som ikke er så lesesterke. Illustrasjonene, som er skapt av Jonas B. Larsen, er flotte og med på fylle ut historien. Handlingen er lineær.

 

Dette er ei fin og vakker barnebok, eller kall den gjerne et eventyr, siden boka starter med «Det var en gang…». Jeg tror boka vil passe både til høytlesning og til å lese alene. Den er akkurat passe spennende, så de yngre ikke mister nattesøvnen når de leser boka. Handlingen har ikke noe utenomsnakk som vil kjede den yngre leseren underveis.
Skal jeg sette fingeren på noe, så kunne jeg ønsket med enda flere illustrasjoner.

 

Jeg synes forfatteren levere ei spennende, grøssende og fantasifull bok. En bra barnebokdebut dette, så da er bare å håpe på flere bøker av forfatteren. Dette er ei bok jeg anbefaler videre til alle leseglade barn.

 

Andre bloggere om boka:

https://hverdagsnett.no/boktips/barn-og-ungdom/1821-stjerneskatten

https://bokblogger.com/2023/04/13/stjerneskatten/

 

Fakta:

 

Tittel: Stjerneskatten
Forfatter: Jann Rygh Sivertsen
Forlag: Liv forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Barnebok fra 6 år

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Den som hengir seg til djevelen av Lars Helle

«Den som hengir seg til djevelen» av Lars Helle

 

Forlaget om boka:

 

En fortelling i Bernhard Borge-tradisjonen med alvorlig klangbunn.

 

I den vesle bygda Rognvik, sør i Rogaland, har samboerparet Liz Krogh og Kurt Stille hvert sitt prosjekt. Liz er instruktør for Rognvikspelet, et stykke som tar for seg livet til heksen Ingeborg Persdatter. Kurt har bestemt seg for å skrive en historisk roman om den samme kvinnen. Planen hans er å se om det kan finnes noe allmennmenneskelig i det uhyrlige som fikk Ingeborg brent på bålet.
I utgangspunktet ser de for seg en fredelig sommer, men slik skal det ikke gå. Kurt og Liz kastes inn et mysterium ulikt alt de tidligere har opplevd. I løpet av noen glohete sommermåneder må de forholde seg til en drept kommunepolitiker. Fremmedfiendtlige kommentarer på nett. Et hatsk lokalmiljø. Truende kappekledde skikkelser. En død katt. Og midt i Rognvik ligger Svarttjern, et tilsynelatende bunnløst og livløst tjern som drar en viljeløs Liz mot seg.

 

Om forfatteren:

 

Lars Helle (født 1957) bor i Stavanger er en norsk lektor, sakprosaforfatter og forfatter av kriminallitteratur. Frem til han ble pensjonist arbeidet han som førstelektor ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk ved Universitetet i Stavanger.

 

Meg om boka:

Dette er Lars Helles tiende kriminalroman, så en kan trygt si han er en etablert forfatter.
Jeg har lest alle de tidligere bøkene hans. Handlingen i alle bøkene foregår i Rogaland, for det meste i Stavangertraktene. Det er alltid kjekt med lokalkrim, så jeg gledet meg til den tredje boka i serien om Kurt Stille.

 

Kurt Stille, og samboeren, Liz Krogh har reist til den vesle bygda Rognvik som ligger sør i Rogaland, ikke så langt i fra Flekkefjord. De ser for seg en rolig sommer, hvor Kurt skal jobbe med den nye boka si som handler om livet til heksen Ingeborg Persdatter, Liz skal være instruktør i Rongvikspelet som handler om det samme som Kurt skriver om. Han håper å finne spor om grunnen til at Ingeborg ble brent på bålet.
Sommeren blir alt annet enn det de har sett for seg. Når bygdas mest kjente person blir funnet drept klarer ikke Kurt å holde seg unna, selv om han har lovet Liz det. De må forholde seg til fremmedfiendtlige kommentarer på nett, truende kappekledde skikkelser, en død katt og et hatsk lokalmiljø. I tillegg blir Liz viljeløst dratt mot Svarttjern, et bunnløst og livløst tjern som ligger midt i Rognvik. Det blir veldig nært for Kurt og Liz denne gangen.

 

Romanen har passe lange kapitler. Hvert kapittel starter med et par setninger som forteller hva vi kan forvente oss, og kapitlene avsluttes ofte med cliffhangere. Innimellom får vi bruddstykker i dialogen hentet fra Beatles sanger.
Språket er godt og historien flyter bra. Det er mange karakterer og holde styr på, men fortvil ikke, de er listet opp i starten av boka.
Miljø og plasser blir beskrevet i passe mengde. Historien veksler mellom krimdelen og utdrag fra boka Kurt skriver på, med hovedvekt på krimdelen. Handlingen foregår for det meste i Rogaland, men vi er også en tur innom Irland.

 

Nok en gang har jeg hatt en fin lesestund med Lars Helles bøker. Forfatteren har skrevet en god og ikke minst spennende bok med uventede vendinger, der han legger ut nok spor til å villede leseren. Finner du gjerningspersonen?
For meg ble det ganske tidlig klart hvem det var, uten at det det gikk utover leseopplevelsen. Romanen har lite dødpunkter, her skjer det noe hele veien. Den har bra fremdrift, slik at en bare vil lese videre. Den vil nok også passe de fleste lesere, da den ikke er spesielt grotesk. Er du av dem som liker krim der det ikke er så mye politietterforskning involvert, så er dette ei bok for deg!
Et sentralt tema i boka er netthets, og om det er mulig å finne spor av det samme i dag som det som i sin tid foregikk under hekseprosessene.

 

Lars Helle er en forholdsvis ukjent forfatter, som jeg synes fortjener langt flere lesere enn det han har til nå. Vil du prøve deg på en mindre kjent forfatter som skriver bra krim, så ta og plukk opp Lars Helles bøker!
Jeg synes dette er en av hans beste bøker til nå. En velkomponert og spennende krim som holder på leseren til siste side. Ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Den som hengir seg til djevelen
Forfatter: Lars Helle
Forlag: Liv forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Kurt Stille nr. 3

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5