Svarttrost av Jesper Stein

Svarttrost av Jesper Stein

 

Forlaget om boka:

 

Kriminaloverbetjent Axel Steen får en telefon fra fortiden da han en stekende het sommerdag blir kontaktet av Kriminalteknisk Center. Det er funnet DNA i en ny voldtektssak som matcher DNA fra den såkalte Svarttrost-saken, et uoppklart seksualdrap på en nybakt student som rystet København i 2004.

 

Dårlig politiarbeid og mistro til voldtektsofre har imidlertid hindret politiet i å se sammenhengen mellom dem. Men Axel Steen ser mønsteret.
Jakten leder til en sadistisk og kynisk serievoldtektsforbryter og drapsmann som herjer på Nørrebro. Axel Steen, som er tvunget i kne av en samværskonflikt om barnet sitt og et eskalerende hasjmisbruk, går lenger enn noen gang i forsøket på å få stilt gjerningsmannen til ansvar.

 

Om forfatteren:

 

Jesper Stein debuterte i 2012 med Uro og har skrevet syv bøker i serien om Axel Steen. I 2015 vant han De Gyldne Laurbær og i 2018 Harald Mogensen-prisen for årets beste danske krim. Han regnes som en av Danmarks ledende krimforfattere.

 

Meg om boka:

 

De tre første bøkene i serien er gitt ut tidligere. De blir nå re-utgitt av Kagge forlag. Nå har jeg lest <<Svarttrost>> som er bok nummer to i serien. Etter den gode første boka i serien, så kan jeg ikke si annet enn at jeg gleder meg til å lese. Innfrir han med den såkalte vanskelige andre boka?

 

Det er en meget varm sommerdag i København når Axel Steen får en tefon fra fortiden. Det er Krimminalteknisk Center som ringer. De har fått DNA treff i en ny voldtekts sak. Det nye DNA treffet matcher et gammelt og uoppklart seksualdrap på en nybakt student i 2004. Svarttrost var navnet på den gamle saken.

 

Politiet har slitt med å oppklare den gamle saken. Noe som skyldes dårlig utført politiarbeid, og mistro til voldtektsofre. Dette har hindret politiet i å se sammenhengen mellom sakene. Kriminalbetjent Alex Steen ser sammenhengen i sakene. Det gjør at han jakter på en sadistisk og kynisk serievoldtektsforbryter og drapsmann. Gjerningspersonen som herjer på Nørrebro må stoppes før det blir flere ofre etter han. Alex Steen har det ikke lett på privaten heller, i tilleg til denne grusomme saken han etterforsker. Han gjør alt som står i hans makt i å få gjerningsmannen bak lås og slå.

 

Det er veldig variasjon på Lengden på kapitlene. Alt fra  veldig korte til veldig lange kapitler til krimbok å være. Språket er bra, men kan muligens bli noe røft for enkelte. Jeg synes personlig det passer til historien. Boka har veldig god fremdrift. Vi blir i akkurat passe mengde kjent med plasser og miljø. Karakterene er bra og gjennomarbeidet. De passer fint til denne historien. Handlingen foregår i København området. Selv om det er fiksjon inneholder den snev av sannhet.

 

Etter å ha lest og lyttet ferdig boka, så kan jeg ikke si annet en at hadde en veldig bra lese og lyttestund. Jeg ble fra start slukt inn i handlingen og ble der til boka var lest og lyttet ferdig. Boka gav lite rom for pustepauser. Her skjer det noe hele veien fra start til slutt. Jeg satt til tider ytterst på stolen og trippet i spenning. Han klarer virkelig å holde på leseren boka gjennom med uventede vendinger. Det er bare til å sette seg godt til rette med boka. Boka er noe brutal. Men jeg synes det var i passende mengde. Her får leseren både action og spenning i store doser. Noe annet jeg likte med boka var å høre et av voldtektsofrene fortelle om ettervirkningene etter en voldtekt. De fremstår som troverdige og ekte. Sterkt og lese. Så han blander fiksjon og virkelighet på en fin måte. Alex Steen er en karakter jeg synes er interessant å følge både på privaten og i jobb. Han er jo ikke akkurat prototypen på en politi i måten han lever på. Jeg føler ikke det blir for mye om privat livet hans, men et fint tillegg til selve etterforsknings delen.

 

Siden jeg både leste og lyttet til boka, så vil jeg si litt om lytte opplevelsen. Boka blir lest av Trond Heien. En innleser som jeg synes er behagelig å lytte til og gjorde det til ei god lyttestund. Trond Heien synes jeg har en behagelig og rolig stemme. Så her kan de som både lytter og leser i grunnen velge hva format de foretrekker. For min del funket begge formater.

 

Første boka i serien var bra, men den berømmelige vanskelige andre boka tar han det opp et nivå og leverer ei endra bedre bok. Dette er noe røffere etterforskningskrim. Noe jeg synes passer meg perfekt nå etter litt mye snillere krim i det siste. Jeg har heldigvis liggende klar bok nummer tre i serien, som jeg har store forventninger til etter denne boka her. Gjør deg klar for en spennende røff og rå actionfylt Politikrim fra København. Jeg anbefaler sterkt boka videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Svarttrost
Forfatter: Jesper Stein
Forlag: Kagge
Utgitt: 2023
Sjanger: krim
Serie: bok nummer 2

 

Boka er et lesereksemplar i lydbok og e-bok format.

 

Terningkast 5

 

 

 

Sorgsankeren av Heine T. Bakkeid

Sorgsankeren av Heine T. Bakkeid

 

Forlaget om boka:

 

Alt burde vært over. Thorkild Aske har sendt hovedmannen bak overgrepsnettverket i Stavanger i fengsel, og rettssaken starter i neste måned. Så står plutselig Kurt Jevne inne på hybelen hans. Mannen som forsøkte å drepe Thorkild Aske sist de møttes, ber denne gangen om hjelp.

 

Jevnes åtte år gamle nevø er kidnappet, og gjerningsmannen har laget en liste med navn. Alle på listen må drepes før gutten slipper fri. Sammen vikles Kurt og Thorkild inn i en desperat jakt på kidnapperen, som sender dem stadig nye navn. Det blir en kamp mot klokken, fra politiet som jakter dem, og etter stadig nye ledetråder – som alle vender tilbake til rettssaken som snart skal begynne.

 

Om forfatteren:

 

Heine T. Bakkeid (født 15. januar 1974 i Gratangen) er en norsk forfatter. Bakkeid vokste opp på Belnes i Gratangen og i Kvæfjord ved Harstad og bodde så flere år i Stavanger. Senere ble han igjen bosatt i Kvæfjord.

 

Bakkeid har en bachelorgrad i systemutvikling. Han debuterte i 2005 med den humoristiske science fiction-romanen Bobejim – spesialagenten. Krimbøkene hans er utgitt i 18 land. Dette er hans femte krim. <<St. Avenger>>, den fjerde boken i serien, vant han Riverton-prisen i 2021. har også utgitt ungdomsbøker.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens femte bok i den kritikerroste serien med den suicidale, tidligere avhørslederen Thorkild Aske i hovedrollen. Den forrige boka ble han belønnet med Riverton-Prisen for. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har vært begeistret for denne spennende, mørke og dystre serien. Så er med litt forventninger når jeg starter og lese boka

 

I prologen er det en samtale mellom en psykiater og hans pasient som snakker om en drøm han har hatt.

 

Rettsaken mot den hovedmistenkte mannen i et overgrepsnettverk er rett rundt hjørnet i Stavanger. En mann som havnet i fengsel etter han ble tatt av Thorkild Aske. På samme tid blir han oppsøkt på hybelen sin av Kurt Jevne. Han forsøkte å drepe Thorkild sist de møttes. Nå trenger han hjelp av Thorkild. Kurts åtte år gamle nevø er blitt kidnappet. For at han skal bli sluppet fri har han fått en liste over personer han må drepe først. Thorkild og Kurt jakter desperat på kidnapperen samtidig som de må jobbe med navnene de får fra kidnapperen. De jaktes samtidig av politiet. Det blir en desperat kamp mot klokken. Spor de to kommer over viser seg å ha forbindelser til den kommende rettssaken.

 

Så mye mer vil jeg ikke skrive om handlingen uten å røpe for mye.

 

Boka meget korte handlingsmetta kapitler uten for mye utenomsnakk. Flere av dem har cliffhangere. Språket er bra. Vi blir bra kjent med plasser og miljø. En kan fint orientere seg hvor en er. Stavanger fengsel ble plassert på feil side av kommune grensen. Det var kun noen hundre meter feil. Karakterene er bra opparbeidet. Noen kjenner vi igjen fra tidligere bøker. Det er ikke så mange av de, og lett å ha kontroll på. Boka er fiksjon, men det finnes sanne ting i den. Handlingen foregår for det meste i Stavanger, noe som gleder en som bor i byen. Vi er itillegg også innom flere plasser i landet.

 

Det er lett å bli skuffet når en har litt forventninger til ei bok. Her kan jeg bare si med en gang at han leverte nok en gang. Ei bok som ble raskt lest for min del. Han holdt på meg fra start til slutt. Boka drives fremover av at vi følger Thorkild og Kurt i jakten, noe som blir riktig så spennende og uventet. Så mye mer vil jeg ikke si om den. Det får dere vite når dere leser boka. Innimellom får vi ta del i samtalen mellom psykiateren og pasienten hans. Forfatteren gir leseren nok spor og uventede vendinger som gjør det åpent helt til slutt, og vi får svar på løse tråder. Her er det jevne spenningstopper utover i boka, og nærmere slutten blir det mer og mer spennende og nervepirrende. Så i grunnen lite pustepauser i boka. Det er jo barn involvert, noe som er sterkt og dystert nok. Her utleverer han ikke for mye, men nok til at vi lesere kan tenke oss til. Å bra er det. Boka er sånn passe brutal vil jeg si. Mørk humor forekommer. Eller så kjører surrehuet Thorkild på med å kjøre seg ned i grøfta.

 

Ifølge forfatteren er dette foreløpig siste bok i serien, men det er jo lov å håpe på flere. Jeg vil hverfall ha mer. For denne serien har jeg likt fra første bok. Det er spennende, mørkt og dystert. Har du ikke lest noe av han før, så anbefaler jeg sterkt her og lese bøkene kronologisk. Dere som venter på denne gled dere. Ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Sorgsankeren
Forfatter: Heine T. Bakkeid
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 5

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i e-bok format.

 

Terningkast 5

 

Løvinnen av Sven Petter Næss

Løvinnen av Sven Petter Næss

 

Forslaget om boka:

 

Det har gått fire år siden Amandeep Kaur rømte fra Norge under dramatiske omstendigheter. Ingen har hørt fra henne siden. En dag dukker en eske med eiendelene hennes opp hos familien. Politietterforsker Harinder Singh gjør alt for å finne niesen.

 

Samtidig blir en kjendisadvokat skutt og drept på åpen gate i Oslo sammen med et tilsynelatende tilfeldig offer. Med Harinder som leder for etterforskningen, jakter politiet en kald og profesjonell morder. Men når gjerningspersonen viser seg å kunne være en som står ham nær, blir han tatt av saken og tvinges til å ta loven i egne hender.

 

Om forfatteren:

 

Sven Petter Næss (f. 1973) har etablert seg som en sterk nykommer på krimscenen de siste årene. Han har gitt ut de fire kritikerroste krimromanene Den stille uke (2019), Skjebnesteinen (2020), Skyldig (2021) og Passasjeren (2023). Våren 2024 er han aktuell med Løvinnen, den femte boka med politietterforsker Harinder Singh i hovedrollen. For Skjebnesteinen mottok han Rivertonprisen 2020.

 

Meg om boka:

 

En kan trygt si at Sven Petter Næss skreiv seg rett inn i toppsjiktet av norske krimforfattere med debut boka si, siden den har han ikke sett seg tilbake, og blitt belønnet med Riverton-Prisen. Høyest velfortjent spør du meg. Jeg er klar for nye møter med Harinder Singh. Lever han nok en gang?

 

I prologen blir vi kastet rett ut i det når Amandeep Kaur blir kastet ut av et helikopter i fart en plass i Mali. Hun er politietterforsker Harinder Singh sin niese.

 

Så hopper over til nå tid. Det er gått hele fire år siden Amandeep Kaur rømte Norge på dramatisk vis etter en episode hvor Harinder var involvert. En dag får famillien levert en eske med hennes eiendeler på døra. Harinder vil gjøre alt for å finne ut hva som har skjedd med niesen.

 

På omtrent samme tid blir en høyt profilert advokat og et tilsynelatende tilfeldig offer skutt utenfor der begge bor. Politietterforsker Harinder Singh får oppgaven med å lede etterforskningen. Det ser ut som det er en hensynsløs og profesjonell gjerningsperson som står bak drapene. Hariander blir tatt av saken når etterforskningen viser at en mulig gjerningsperson er en som står han nær. Han blir permittert fra jobben, men klarer ikke sitte hjemme og tvinne tommel totter. Han tar saken i egne hender og starter sin private etterforskning i denne dypt personlige saken. Noe som er på feil side av loven. Står han med jobb forsatt etterpå?

 

Boka har korte efektive handlingsmetta kapitler. Hvor flere av dem har cliffhangere. Språket er bra og effektivt. Vi blir i passe mengde kjent med plasser og miljø. Her er det ikke mye utenom snakk rundt det. Karakterene er bra. Vi blir godt kjent med de. De er godt opparbeidet. Fortalt på en kort og god måte. Handlingen foregår for det meste i Oslo området og en svipptur til England. Handlingen er fiksjon, men det ødelegger ikke for en god historie

 

Etter å ha lest boka boka, så må jeg bare advare leserene om at de må sette seg godt til rette. Her blir det garantert vanskelig å legge boka fra seg. Jeg ble selv raskt slukt inn i historien og den ble nærmest lest i et strekk. Hadde det ikke vært for noe som måttes gjøres. At det gikk litt utover nattesøvnen min lever jeg fint med. Jeg hadde en skikkelig spennende lesestund. For han legger ut nok spor og vendinger til å lure de fleste leserne vil jeg tro, meg inkludert. Jeg hang med tilslutt og måtte tenke nytt flere ganger. Sånn han serverer oss historien og plottet får meg hekta til de grader. For her måtte jeg til bunns i saken før det var snakk om å få sove. Et spennende godt gjennomarbeidet plott. Her blir det jevne spenningstopper og lite rom for pustepauser. Boka er ikke av den brutale sorten, så den vil passe til de fleste. Hariander er blitt en karakter jeg er blitt glad i gjennom disse fem bøkene her

 

Nok en gang viser han at han er blant våres aller beste krimforfattere med denne boka her. Her får vi det meste ei god krimbok skal inneholde. Ei bok helt etter min smak. Skulle nesten ønsket at boka var lenggre. Jeg gir glatt boka stemplet page turner Jeg ser alt frem til neste bok ført i pennen av forfattere. En perfekt bok til påske krimmen. En av årets beste bøker for min del. Her lander terningen stødig på en sekser.En meget spennede bok som holder på leseren til siste side. Ei bok som virkelig anbefales fra her.

 

Fakta:

 

Titel: Løvinnen
Forfatter: Sven Petter Næss
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 5

 

Boka er et lesereksemplar i e-bok format fra forlaget.

 

Terningkast 6

 

 

 

Skyggeadvokaten av Eva J. Stensrud

Skyggeadvokaten av Eva J. Stensrud

 

Forlaget om boka:

 

Skyggeadvokaten er en dagsaktuell og altoppslukende kriminalroman. Bakteppet er Khomeinis maktovertakelse i Iran i 1979, som tvinger en norsk ambassaderåd i Teheran og hans iranske kone på flukt, sammen med medlemmer fra hennes familie.

 

Mange år senere treffer vi flyktningene igjen i Norge i 2017, i og utenfor et iransk eksilmiljø. De har utdannet seg til leger og advokater, lever sammen med nordmenn, eller uten. En dag blir en iransk kvinne fra dette miljøet, Anna, funnet død i sitt hjem på Nesodden, og mistanken rettes mot mannen hun en gang forrådte. På grunn av koblingen til Iran blir etterforskningen et samarbeid mellom overbetjenten i Kripos, Asbjørn Skar, og PST-etterforskeren Liv Lindemann. Men er det egentlig i fortiden svaret på drapsgåten ligger?

 

Om forfatteren:

 

Eva Stensrud er født på Hamar og oppvokst i Ottestad i Stange kommune. Hun er lektor med hovedfag i engelsk, og underviste i videregående skole i femten år før hun ble forfatter på heltid. Hennes første romanserie, Storgårdsfolk, ble en stor suksess. Selv om Eva har bodd på Nesodden siden 1987, savner hun stadig Mjøsa.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens debut innen krim sjangeren. Hun har tidligere skrevet serie romanen Storgårds folk. En populær serie etter det jeg har forstått. Er hun like flink når hun kommer med en krim? Jeg ser frem til å lese boka. Debutanter innen krim sjangeren rykker raskt til tops på leselista mi.

 

Prologen starter med en hendelse i 1979 i republikken Theran hvor lederen Ayatolla Komeini styrer landet med jernhånd. Broren til Anna,  majoren Omar Rashid vil gifte henne vekk til en gammel mann. Noe Anna motsetter seg på det sterkeste.

 

Hans Os er på denne tiden ambassadør i landet. Han er gift med den iranske kvinnen Gulbaha. De prøver å få tak i konas familie. Noe som gjør dem veldig stresset når de ikke får tak i de. Det viser seg at familien hennes er massakrert. Kun ti år gamle Elias overlever. Han blir med de til Norge.

 

Så hopper vi frem til 2017 hvor vi følger historien videre. Gulbaha har besøk av Anna som rømte fra landet sammen med dem. Den alkoholiserte Susanne som er gift med Elias er også på besøk. Susanne overnatter, mens Anna drar hjem. Hun bor alene. Hun forsvinner den natten. Først fem dager senere blir hun funnet drept. Kripos etterforsker Asbjørn Skar får saken. Etterhvert kommer PST på banen med etterforsker Liv Lindemann. Sammen må de finne ut hva som skjedde med Anna. Klarer de å samarbeide når PST holder kortene tett til brystet.

 

Liv Lindemann har jobbet med en sak hvor forskeren Shaadi Amadi, hvor hun avslo hennes søknad om oppholdstillatelse. Denne har gått sin runde i retten. Med de to advokatene Maria Ekeberg som jobber med menneskerettigheter og advokaten Elias Farnoush på hver sin side.

 

Så mye mer vil jeg ikke si om handlingen i boka. Mye mer kunne vært skrevet om det uten å røpe for mye.

 

Boka har passe lange kapitler hvor flere har cliffhangere. Språket er lett og ledig. Boka har grei fremdrift. Vi blir bra kjent med plasser og miljø. Så de som er kjente vil fint vite hvor de er. De som ikke er kjente vil nok og klare å finne ut hvor er. Miljø beskrivelser er bra og en vil fint klare å sette inn i det når leser. Karakterene er bra bygd opp og levende beskrevet. Mulig at blir litt mange og holde styr på for noen, men det synes jeg igrunn gikk fint for min del. Boka er fiksjon med innhold av sanne fakta og ting som desverre skjer i virkeligheten. Handlingen foregår i Norge og i Iran.

 

Så er boka lest ferdig. Ei bok som tok tak i meg fra prologen starter til siste side var lest. En spennende thriller som blir bedre og bedre jo lenger ut en kommer i den. Her fikk jeg ikke noe særlig tid til pustepauser underveis. Sett av tid når du starter og lese for du kan fort glemme både tid og sted når du først har startet på boka. Boka ble lest i hvert ledige øyeblikk her. Det er flere forteller stemmer som driver historien i boka fremover. Forfatteren gir leseren nok spor til å finne en løsning på plottet. Men tror mange vil slite med det. Jeg hang med til siste side å flere ganger jeg trodde jeg hadde løsningen, men den gang ei. Plottet er bra bygd opp synes jeg. Den er akkurat passe brutal. Selv om det er en thriller så ikke forvent store doser av action og spenning. Mye annet som gjør dette til en meget leseverdig thriller. Her får vi og levende beskrevet hvordan det er å være kvinne i Iran. Noe som er med på å gjøre den meget dagsaktuell. Noe annet som jeg synes er positivt med boka er at selv om den er første boka i en serie, så blir det ikke mye snakk og forklaringer som kan føles langdryge, som det fort kan bli i enkelte bøker. Hun blander fiksjon og fakta på en fin måte.

 

En veldig bra debut bok. Hun føyer seg inn i rekken av gode debutanter innenfor krim- sjangeren i år. Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til å følge forfatterne i kommende bøker, for dette likte jeg. Vi ser at hun er en etablert forfatter og god historie forteller. En thriller helt etter min smak. Selv om boka er på nesten fem hundre sider, så følte jeg ikke at det var det underveis i lesingen. En spennende og nervepirrende thriller debut. Ei bok jeg anbefaler videre.

 

Les Tine Sundal sin flotte omtale av boka her:

https://tinesundal.blogspot.com/2024/02/skyggeadvokaten-av-eva-j-stensrud-ute-i.html?m=1

 

 

Fakta:

 

Tittel: Skyggeadvokaten
Forfatter: Eva J. Stensrud
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 1

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i e-bok format.

 

Terningkast 5

 

Leste bøker i Februar 2024

Februar måned er over. Jeg har lest eller lyttet til totalt fjorten bøker. Det ble også denne måneden mest krim. Det ble lest eller lyttet til tolv krimbøker og to sakprosa bøker. Det er stor variasjon i hva jeg likte eller ikke. I krimbøker er det variajon, så her vil det være noe for enhver. Sakprosa bøkene var veldig bra. Selv om det var to vidt forskjellige ting de handlet om. Tre av bøkene ble det ikke egne blogg omtaler av, men kun en kort omtale her. Alt i alt en god lese måned.

 

Bøkene er enten mottat som lesereksemplar fra forlagene eller lånt på biblioteket. Hver bok er merket med om de er lesereksemplar eller lånt på biblioteket.

 

Håper dere finner noe dere vil lese.

 

Takk for følget denne måneden, og ha en riktig god Mars.

 

Fritt vilt av Agens L. Matre

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/fritt-vilt-av-agens-l-matre.html

Terningkast: 6

Sjanger: Krim

Serie: bok nummer 5

Format:  lesereksemplar i E-bok format

Forlaget om boka:

En ung gutt blir funnet drept i Hardangerbadet i Øystese sentrum. Samtidig meldes en femten år gammel jente savnet. Hun har ikke kommet hjem om kvelden, og ute raser en av vinterens kraftigste stormer. Enorme snømengder har falt på få dager, og det har gått flere store ras innover Hardangerfjorden. Flyplasser og fjelloverganger er stengt. Bygda er praktisk talt isolert fra omverdenen.

 

Drapsetterforskningen og den desperate leteaksjonen etter jenta strekker det lokale lensmannskontorets kapasitet langt utover bristepunktet. Og så begynner bygdedyret å røre på seg.

 

Langsomt avdekkes et ungdomsmiljø der småjenter selger nakenbilder, sårbare tenåringsjenter ruser seg, og omgås voksne menn. Politistasjonssjef Bengt Alvsaker leder en etterforskning der sporene de leter etter, gjemmes unna i dysfunksjonelle familier der det å skjule egne synder synes viktigere enn å ta vare på sine nærmeste.

 

 

Min venn, Alice av Mally Marlene

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/min-venn-alice-mally-marlene.html

Terningkast: 4

Sjanger: Psykologisk thriller

Format: lesereksemplar i E-bok format

Forlaget om boka:

Min venn, Alice er en psykologisk thriller som har en overraskende plottvri.
Jessie og Alice har vært uatskillelige venninner så lenge de kan huske, og sammen har de delt en altoppslukende interesse for True-crime saker. Men når Alice blir besatt av en uløst forsvinningssak fra 90tallet – Den sovende baby-saken – opplever Jessie at vennskapet med Alice blir mer og mer truende. Alice er svært dominerende, og for Jessie blir det utfordrende å opprettholde et normalt liv. Hun begynner og bli redd og forsøker å distansere seg fra Alice. Er vennskapet direkte ødeleggende?

 

 

 

 

Svarttrost av Jesper Stein

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/svarttrost-av-jesper-stein.html

Terningkast: 5

Sjanger: Krim

Serie: Bok nummer 2

Innleser: Trond Heien

Spilletid: 12t46m

Format: lesereksemplar i E-bok og lydbok format

Forlaget om boka:

Kriminaloverbetjent Axel Steen får en telefon fra fortiden da han en stekende het sommerdag blir kontaktet av Kriminalteknisk Center. Det er funnet DNA i en ny voldtektssak som matcher DNA fra den såkalte Svarttrost-saken, et uoppklart seksualdrap på en nybakt student som rystet København i 2004.
Dårlig politiarbeid og mistro til voldtektsofre har imidlertid hindret politiet i å se sammenhengen mellom dem. Men Axel Steen ser mønsteret.
Jakten leder til en sadistisk og kynisk serievoldtektsforbryter og drapsmann som herjer på Nørrebro. Axel Steen, som er tvunget i kne av en samværskonflikt om barnet sitt og et eskalerende hasjmisbruk, går lenger enn noen gang i forsøket på å få stilt gjerningsmannen til ansvar.
Svarttrost er en rå krim fra København, og andre bok i serien om Axel Steen.

 

 

 

Samiras død av Myriam H. Bjerkli

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/samiras-dod-av-myriam-h-bjerkli.html

Terningkast: 5

Sjanger: Krim

Serie: Bok nummer 7

Format: lesereksemplar i E-bok format

Forlaget om boka:

Håkon Haakonsen er lykkelig sammen med kjæresten Sigrid og hennes sønn David. Så forsvinner begge. Sigrids voldelige ekskjæreste Muhammad har rømt fra fengselet, og en eldre dame blir kjørt ned og drept på en øde vei utenfor Sandefjord uten at noen melder seg. David har også hatt større problemer på skolen enn Håkon har kunnet forestille seg. Har alt dette noen sammenheng? Mens tiden er i ferd med å renne ut for de to menneskene som står ham nærmest, står en ting klart for ham: Han har aldri kjent den kvinnen han elsker.

 

 

Liksteinen av Marit Reiersgård

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/liksteinen-av-marit-reiersgard.html

Terningkast: 4+

Sjanger: Krim

Serie: bok nummer 5

Format: lesereksemplar i E-bok format.

Forlaget om boka:

I en leilighet i Drammen blir en mann funnet død innelåst i en rosemalt kiste fra 1800-tallet. Drapsofferet var en aktiv jeger, og jaktlaget mannen tilhørte, viser seg å ha forbindelser til alvorlig miljøkriminalitet. Etterforskningen avdekker etter hvert en tragisk familiehistorie som strekker seg gjennom generasjoner. Etterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen skimter snart et sterkt motiv og frykter at flere liv står i fare. Samtidig skaper deres gjensidige tiltrekning skyld og dårlig samvittighet overfor Verners gravide kone. Det hele ender i et iskaldt drama i en liten bygd i Hallingdal.

 

 

 

Nattens øyne av Cilla og Rolf Börjlind

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/nattens-oye-av-cilla-borjlind-rolf-borjlund.html

Terningkast 5

Sjanger: krim

Serie: bok nummer 8

Format: lesereksemplar i E-bok format.

Forlaget om boka:

Krigen herjer i Ukraina, og Sverige har åpnet grensen for ukrainske flyktninger. Mange ønsker å hjelpe, men det finnes også profitører som gjør alt for egen vinning. I arbeidet med å intervjue ukrainske flyktninger som kommer til Sverige, får politietterforsker Olivia Rönning og hennes kollegaer nyss om et internasjonalt nettverk som organiserer menneskehandel og utnytter kvinner på flukt.

Samtidig blir Mette Olsäter, som egentlig er pensjonert drapssjef, bedt om å hjelpe til med en sak, ettersom store deler av politistyrken er opptatt med arbeidet med flyktningene. Noen har stjålet et uidentifisert lik fra likhuset. Mette får med seg Tom Stilton til å se på saken.

Abbas, Tom og Olivias gode venn, får uventet besøk av sin mor, som han ikke har sett siden han var barn. Hva gjør hun i Stockholm? Og hvorfor kommer hun etter så mange år? Etter hvert drar alle tråder mot en luksusyacht utenfor den franske rivieraen, en overtroisk russisk oligark og et forsvunnet Fabergé-egg som kalles Nattens øye.

 

 

 

Gjøkungen av Camilla Lackberg

 

Min omtale av boka:

Denne boka har jeg lest og lyttet til. Jeg har likt de tidligere bøkene bedre enn denne. Jeg ble ikke helt revet med her. Ei bok helt på det jevne. Synes plottet ble for gjennomsiktig.

Som lydbok funket den bra for min del, og gjorde det til en grei lyttestund. Så her kan en i grunnen velge hvilket format en vil.

Terningkast: 4-

Sjanger: Krim

Serie: Bok nummer 11

Innleser: Bodil Vidnes-Kopperud

Spilletid: 12t37m

Format: lesereksemplar i E-bok format. Lydbok lånt på biblioteket.

Forlaget om boka:

To grusomme hendelser, tilsynelatende uten forbindelser, ryster Fjällbacka.
Først blir en kjent fotograf funnet drept i utstillingslokalet sitt kvelden før han skal åpne en ny utstilling. Deretter, på en liten øy utenfor Fjällbacka, rammes den kjente forfatteren Henning Bauers familie av et trippeldrap.
Patrik Hedström og kollegaene på Tanumshede politistasjon har store utfordringer med å løse de to sakene.
Samtidig graver Erica Falck i et tragisk mord som skjedde i Stockholm i 1980-årene. Det viser seg at alt kommer for en dag når gamle synder fra fortiden kommer frem i lyset.

 

 

 

Uro av Jesper Stein

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/uro-av-jesper-stein.html

Terningkast: 5

Sjanger: Krim

Serie: Bok nummer 1

Innleser: Trond Heien

Spilletid: 14t46m

Format: lesereksemplar i E-bok og lydbokformat.

Forlaget om boka:

En mann blir funnet drept på Assistens kirkegård natten etter at politirazziaen mot Ungdomshuset på Nørrebro utløste brutale opptøyer i 2007. Den døde er iført svart finlandshette og militærstøvler, noe som straks retter mistanken mot politiet, som har voktet kirkegården strengt mens urolighetene har pågått: Kan gjerningsmannen finnes blant betjentene, som har gått for langt i kampens hete? Eller har noen prøvd å tåkelegge saken? Drapsavdelingens problembarn, kriminaloverbetjent Axel Steen – skilt far med kjærlighetsproblemer, økende hasjbruk og uttalt dødsangst – blir satt til å lede etterforskingen, som etter hvert viser forbindelser til både narkogangstere fra Balkan og gjengmiljøet på Blågårds Plads, og til politi ets elitestyrke i PET-bunkersen i Søborg. Uro er hardkokt krim fra København, og første bok i serien om Axel Steen.

 

 

 

Skallebank av Randi Fuglehaug

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/skallebank-av-randi-fuglehaug.html

Terningkast: 5

Sjanger: Krim

serie: Bok nummer 3

Format: Et lesereksemplar i e-bok format

Forlaget om boka:

Journalist Agnes Tveit skal dekke det tradisjonsrike Smalahovesleppet på Voss for lokalavisa då ho får auge på eit menneskehovud blant saueskallane.

Den påtroppande ordføraren på Voss, tidlegare TV-kjendis og heimflytta vossing Sjur Dagestad, dukkar ikkje opp til opninga av Smalahovesleppet. Men hovudet hans gjer det. Det blir funne i festivalteltet, skilt frå resten av kroppen. Kven har tatt livet av – og halshogd – den populære politikaren?

 

 

 

Skyggeadvokaten av Eva J. Stensrud

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/leste-boker-i-februar-2024.html

Terningkast: 5

Sjanger: Krim

Serie: Bok nummer 1

Format: Et lesereksemplar i e-bok format.

Forlaget om boka:

Skyggeadvokaten er en dagsaktuell og altoppslukende kriminalroman. Bakteppet er Khomeinis maktovertakelse i Iran i 1979, som tvinger en norsk ambassaderåd i Teheran og hans iranske kone på flukt, sammen med medlemmer fra hennes familie.

Mange år senere treffer vi flyktningene igjen i Norge i 2017, i og utenfor et iransk eksilmiljø. De har utdannet seg til leger og advokater, lever sammen med nordmenn, eller uten. En dag blir en iransk kvinne fra dette miljøet, Anna, funnet død i sitt hjem på Nesodden, og mistanken rettes mot mannen hun en gang forrådte. På grunn av koblingen til Iran blir etterforskningen et samarbeid mellom overbetjenten i Kripos, Asbjørn Skar, og PST-etterforskeren Liv Lindemann. Men er det egentlig i fortiden svaret på drapsgåten ligger?

 

 

Løvinnen av Sven Petter Næss

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/lovinnen-av-sven-petter-naess.html

Terningkast: 6

Sjanger: krim

Seie: bok nummer 5

Format: lesereksemplar i E-bok format

 

 

Jakten på en serieovergriper av Anne Britt Harsem

 

Min omtale av boka:

Titlene sier mye om hva vi kan forvente. Ei sterk, rystende og vond bok vi tar del i. En sitter ikke igjen uberørt etter å ha lest. Tross dette er det ei bok jeg anbefaler videre.

Innleser av boka synes jeg var bra. Hun klarte fint å holde på meg.  Så her er dere bare til å velge hvilket format dere vil ha.

Terningkast: 5

Sjanger: Sakprosa

Innleser: Silje Storstein

Lyttetid: 5t33m

Format: lånt på biblioteket som lydbok.

Forlaget om boka:

Stine vokser opp i en liten bygd på Vestlandet. Hjemme går mor med hørselvern på hodet for å stenge ute lydene fra barna. Barneverntjenesten forsøker å hjelpe den dysfunksjonelle familien. En kveld logger Stine seg på internett med mobiltelefonen hun fikk til elleveårsdagen, og lager en profil på en chatteside. For første gang opplever hun å få positiv oppmerksomhet. Noen uker senere skriver hun til gruppa: «Hva er den minst smertefulle måten å dø på?» Før monitor rekker å slette meldingen får elleve-åringen et svar: «Du får ikke lov til å forlate denne verden før du har blitt kjent med meg. Alt skal ordne seg, det lover jeg deg.» Mannen presenterer seg som Otto. En trettisju år gammel mann fra Østlandet. Etter noen måneder med kontakt kommer han til Vestlandet og besøker henne. Det er begynnelsen på et overgrepsmareritt som varer gjennom flere år. Den psykiske makten mannen fikk over den lille jenta skildres nådeløst av forfatteren Anne-Britt Harsem. Stine var redd ham, hun følte på skyld og skam, samtidig var hun avhengig av ham og glad i ham. Han plasserte henne i en umulig situasjon. Mange år senere ser Stine et bilde av Otto i avisen. Han er på konsert, står helt framme ved scenekanten, omringet av masse barn. Hun skjønner at det kan være flere ofre enn henne. Og at hun må stoppe ham. Nå er rollene byttet om. I to år jakter hun på serieovergriperen, samler bevis før hun går til politiet. Etterforskningen avdekker flere ofre, og takket være Stine kan politiet pågripe mannen, reise tiltale og få ham dømt.

 

 

Politihjertet av Kim Anne Hihort

 

Terningkast:

Min omtale av boka:

Denne bok lånte jeg etter å ha lest forlagets omtale av boka. Veldig interessant når forfatteren forteller fra sitt arbeid som Politi i Oslos gater. Hun forteller bra rundt det hun er innom. Her er vidt forskjellige saker og ting hun gir oss lesere. Mye kjenner vi igjen fra aktuelle saker i nyhetsbildet

Lydboka leses av forfatteren. Selv om ikke er beste innleser, men gikk det greit for min del.

Sjanger: Sakprosa

Innleser: forfatteren av boka.

Lyttetid: 5t10m

Forlaget om boka:

Noen historier er for sanne til å bli fortalt. Likevel skal jeg forsøke.» Sånn begynner Kim Anne Hiorths memoarer fra et yrkesliv som politi i Oslos gater. Siden hun begynte i tjeneste tidlig på 1990-tallet, har hun sett byen og menneskene i den fra sider vi andre sjelden ser. Mennesker som lever med vold, rus og prostitusjon. Mennesker som er farlige. Som føler seg ensomme og redde, fremmedgjorte og fortapte. Man vet aldri hva folk bærer med seg og hva de har opplevd. Som politi var det hennes plikt å hjelpe alle, uansett hvem de var. Gjøre dem trygge, få deres tillit, og la dem forstå at det banket et hjerte under politiuniformen.

 

 

 

Sorgsankeren av Heine T. Bakkeid

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/sorgsankeren-av-heine-t-bakkeid.html

Terningkast: 5

Sjanger: Krim

Serie: bok nummer 5

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i e-bok format

Forlaget om boka:

Alt burde vært over. Thorkild Aske har sendt hovedmannen bak overgrepsnettverket i Stavanger i fengsel, og rettssaken starter i neste måned. Så står plutselig Kurt Jevne inne på hybelen hans. Mannen som forsøkte å drepe Thorkild Aske sist de møttes, ber denne gangen om hjelp.

Jevnes åtte år gamle nevø er kidnappet, og gjerningsmannen har laget en liste med navn. Alle på listen må drepes før gutten slipper fri. Sammen vikles Kurt og Thorkild inn i en desperat jakt på kidnapperen, som sender dem stadig nye navn. Det blir en kamp mot klokken, fra politiet som jakter dem, og etter stadig nye ledetråder – som alle vender tilbake til rettssaken som snart skal begynne.

 

 

Skallebank av Randi Fuglehaug

Skallebank av Randi Fuglehaug

 

Forlaget om boka:

 

Journalist Agnes Tveit skal dekke det tradisjonsrike Smalahovesleppet på Voss for lokalavisa då ho får auge på eit menneskehovud blant saueskallane.

 

Den påtroppande ordføraren på Voss, tidlegare TV-kjendis og heimflytta vossing Sjur Dagestad, dukkar ikkje opp til opninga av Smalahovesleppet. Men hovudet hans gjer det. Det blir funne i festivalteltet, skilt frå resten av kroppen. Kven har tatt livet av – og halshogd – den populære politikaren?

 

Om forfatteren:

 

Randi Fuglehaug (f. 1980) kommer fra Voss og er bosatt i Oslo. Hun jobber som frilansjournalist og skriver krim, sakprosa og barnebøker. Skallebank er hennes tredje krim.

 

Meg om boka:

 

Randi Fuglehaug er ute med sin tredje Vossa-krim med journalisten Agnes Tveit i hovedrollen. Alle tre bøkene foregår rundt ting Voss er kjent for som Ekstremsport uka, Vossajazz og smalahove. Jeg har likt for de to første, så ser frem til nytt møte med Agnes Tveit og Voss. Leverer hun nok en gang?

 

Lokalvalget er over på Voss. Påtroppende ordfører som tar over er den tidligere TV-kjendisen Sjur Dagestad. Journalisten Agnes Tveit har nettopp gjort et intervju med han for lokalavisa hun nå jobber for.

 

Hun er m på vei for å dekke det tradisjonsrike Smalahove sleppet for lokalavisa. Når hun ankommer festivalteltet møter hun et grufullt syn. Midt blant alle sauhodene ser hun et menneskehode. Hun ser raskt hvem det er. Det er den nye ordfører sitt hode. Det er kun hodet hans som er der. Hvor er resten av kroppen? Hvem hadde et horn i siden til den nye og kommende populære ordføreren på Voss?

 

Boka har korte efektive handlingsmetta kapitler. Hvor flere har cliffhangere. Språket er lett, men bra. Boka er skrevet på nynorsk. Jeg vil si det er lett nynorsk, så ingen vil ha problemer med det. Miljø og plasser er kort og bra beskrevet, så de som ikke er kjente vil nok klare å orientere seg hvor er. Persongalleri er bra og variert. De fremstår står som både realistiske og troverdige. Vi kan nok kjenne oss igjen i flere av dem. Handlingen foregår på Voss. Handlingen er fiksjon, men kan fremstå som både realistisk og troverdig. Handlingen er linær.

 

Så er endelig bok nummer tre lest. Nok en gang så leverer hun ei bra bok. Jeg ble raskt slukt inn i boka. Her skjer det noe helt fra starten av, og med jevne spenningstopper utover i boka. Det er igrunnen ikke mye død punkter. Jeg trodde tidlig jeg satt med løsningen på plottet, men den gang ei. Her måtte det tenkes helt nytt. Hun klarte og holde på meg til nesten helt til slutten før det ble klart hvem gjerningspersonen er. Hun legger ut nok spor og vendinger til å villede oss lesere. Noe jeg setter stor pris med ei krim bok. Blir det for tidlig klart hvordan ligger ann, så ramler jeg fort av lasset. Boka er ikke særlig brutal tross avkappet hode. Hun gir oss svar på alle løse tråder rundt plottet. Andre ting må vi vente på å få svar i neste bok. Et velkomponert plott. Her er det ikke særlig politietterforskning for de som ikke er så glad i det. Det er Agnes graving som journalist vi følger i boka. Innimellom så får vi fra privat livet hennes. Dette flettes fint sammen med resten av historien, og en føler ikke det blir for mye av det. Dette er det som driver historien fremover. Så ikke forvent for mye action og spenning, men spenning er det i boka, selv om hun ikke akkurat finner kruttet opp på nytt med denne boka så er den både spennede og god.

 

Etter lest tredje boka så vil jeg gjerne ha mer Vossa krim. For sånn den slutta så lukter det sterkt at kommer flere bøker i serien. Nok en gang leverer hu ei spennede bok. En lettlest og spennende journalist krim. Pluss skal hun ha for at hun skriver på nynorsk. Det er det ikke mange som gjør innen krim sjangeren. Har du ikke lest noen av bøkene i serien enda, så anbefaler jeg å starte på nummer en, selv om hver bok er avsluttende. Ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Skallebank
Forfatter: Randi Fuglehaug
Forlag: Kagge
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 3

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i pdf-fil format.

 

Terningkast 5-

 

Liksteinen av Marit Reiersgård

Liksteinen av Marit Reiersgård

 

Forlaget om boka:

 

en leilighet i Drammen blir en mann funnet død innelåst i en rosemalt kiste fra 1800-tallet. Drapsofferet var en aktiv jeger, og jaktlaget mannen tilhørte, viser seg å ha forbindelser til alvorlig miljøkriminalitet. Etterforskningen avdekker etter hvert en tragisk familiehistorie som strekker seg gjennom generasjoner. Etterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen skimter snart et sterkt motiv og frykter at flere liv står i fare. Samtidig skaper deres gjensidige tiltrekning skyld og dårlig samvittighet overfor Verners gravide kone. Det hele ender i et iskaldt drama i en liten bygd i Hallingdal.

 

Om forfatteren:

 

Marit Reiersgård (f. 1965) debuterte i 2012 med kriminalromanen Stolpesnø. Jenta uten hjerte (2014) ble nominert til Rivertonprisen. Liksteinen er Reiersgårds femte bok i serien om etterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen. Alle kriminalromanene hennes har høstet gode kritikker og er oversatt til flere språk.

 

Meg om boka:

 

Etter hele fem års ventetid er forfatteren klar med ny bok i serien om Verner Jacobsen og Bitte Røed. En serie jeg har lest alt av til nå, og som jeg synes har vært riktig så underholdende og ikke minst spennende. <<Stolpesnø>> er den beste boka til nå synes jeg. Det blir spennende å lese boka og se om hun enda leverer spennende og god krim. Men først må boka leses.

 

Politiet ryker ut til en leillighet i Drammen etter en nabo har varslet om vond lukt fra en leillighet. I gammel låst rosemalt kiste fra 1880- tallet finner de en død mann i leiligheten. Den drepte mannen var en aktiv jeger. Når politiet nøster i saken kommer det frem at jaktlaget hans har forbindelser til alvorlig miljøkriminalitet. Etterforskningen avdekker en tragisk familie historie som har pågått i generasjoner. Politietterforskerene Bitte og Verner vil raskt til bunns i saken i frykt for at flere liv kan gå tapt. Bitte og Verners forhold til hverandre skaper dårlig samvittighet ovenfor Verners gravide kone.

 

Boka har passe lange handlingsmetta kapitler. Flere av de har cliffhangere. Språket er bra og boka har grei fremdrift. Vi blir i akkurat passe mengde kjent med miljø og plasser, så leseren kan vite hvor en er. En kan føle en står midt i uværet. Karakterene er bra bygd opp som vi kjenner fra tidligere bøker. De fremstår som realistiske og troverdige personer som vi kan kjenne oss igjen i. Historien i boka er fiksjon og handlingen er lagt til Drammen og Hallingdal. Historien er linær.

 

Etter fem års ventetid så har jeg endelig fått lest ei krimbok fra Marit Reiersgård igjen. I boka skjer det ting fra første side. Hun holdt på meg helt til siste side. Det ble en riktig så spennende lesestund. Her legger forfatteren ut nok spor og vendinger til å villede leseren, men det ble nå etterhvert klart for meg hvordan det ender. Plottet er bra bygd opp, og med jevne spenningstopper utover. Her følger vi etterforskningen og Bitte og Verner i privatlivet, som glir fint inn i handlingen. Plottet er spunnet rundt familliehemmligheter, samt  vi får en dose mystikk og overtro. Ei bok som vil passe til de fleste lesere da den er lite brutal. Ikke forvent spenning og action på annen hver side, men spenning og andre ting som gjør boka bra. Noe som jeg og likte med boka er at hun gir små drypp fra tidligere bøker på hendelser og karakterer. Dette var med på at jeg raskt kom inn i boka, og det ikke føltes som fem år siden forrige bok. For meg ble det et kjekt gjensyn med den snakkesalige Bitte og strikkende Verner to herlige karakter.

 

Har du ikke lest denne serien enda, så har du flere spennende bøker og se frem til. Dere som har lest de andre kan bare glede dere til boka. For sånn den slutter så må det bare komme flere bøker. Slutten velger jeg å spare til leserene. Kan ikke røpe alt Jeg er ihvertfall klar for flere bøker i serien. Selv om jeg ikke synes dette er den beste i serie, så er den verd å lese. Terningen ender på en sterk firer. Len deg godt tilbake og nyt ei spennende krimbok. Ei bok jeg anbefaler videre

 

Fakta:

 

Tittel: Liksteinen
Forfatter: Marit Reiersgård
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 5

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4+

 

Min venn, Alice Mally Marlene

Min venn, Alice av Mally Marlene

 

Forlaget om boka:

 

Min venn, Alice er en psykologisk thriller som har en overraskende plottvri.
Jessie og Alice har vært uatskillelige venninner så lenge de kan huske, og sammen har de delt en altoppslukende interesse for True-crime saker. Men når Alice blir besatt av en uløst forsvinningssak fra 90tallet – Den sovende baby-saken – opplever Jessie at vennskapet med Alice blir mer og mer truende. Alice er svært dominerende, og for Jessie blir det utfordrende å opprettholde et normalt liv. Hun begynner og bli redd og forsøker å distansere seg fra Alice. Er vennskapet direkte ødeleggende?

 

Om forfatteren:

 

Mally Marlene (f.1992) er en norsk forfatter og filmskaper. Hun har en BFA (bachelor of fine arts) i film fra Long Island University i New York og tar for tiden en master i screenwriting i London. I 2021 debuterte hun med spenningsromanen Dr.Stravinsky (selvpublisert) som ble innkjøpt av kulturrådet og var delfinalist i årets ulest.

 

Meg om boka:

 

Mally Marlene er et nytt bekjentskap for meg, selv om dette er hennes andre bok.  Det er i en sjanger som jeg ikke er så stor fan av. I psykologiske thrillere er det langt mellom høydepunktene for min del. Boka <<Dr.Stravinsky>> er hennes første bok og kom i 2021 og ble utgitt som Indie forfatter. Jeg skal lese den med et åpent sinn. Liker jeg den eller ikke?

 

Så lenge de kan huske har Jessie og Alice vært venner. True-crime saker er en stor felles interesse de har sammen. Forholdet kjølner betraktelig når Alice blir betatt av en forsvinningssak fra 90-tallet. Jessie opplever Alice som mer truende. Alice er veldig dominerende, Jessie sliter med å ha et normalt liv. Hun prøver så godt hun kan å holde Alice på avstand, er dette vennskapet blitt direkte ødeleggende?

 

Samtidig følger vi Lizzy som ble bortført av en tenåring når hun er fem år gammel. Den dag i dag bor hun hos moren til kidnapperen. Hun er besatt av at Lizzy skal vinne store penger i skjønnhetskonkurranser for barn. Hun har i tillegg utviklet en form for vennskap med “storebroren”

 

Boka har passe lengde på kapitler. Hvor forekommer cliffhangere. Boka begynner sakte før det blir mer fart i boka. Vi blir i passe mengde kjent med plasser og miljø. Det er få karakterer i boka, men vi kommer godt under hunden på de. Historien i boka er 100% fiksjon.

 

Denne boka er hverken den beste eller verste psykologiske thrilleren jeg har lest. Den er absolutt verd å lese. Jeg ble tatt på senga her. Den så lenge åpenlys ut. Før det hele blir snudd på hodet. Her klarer virkelig forfatteren å villede leseren. Så mye mer vil jeg ikke si uten at jeg røper for mye. Ta heller og les boka. Historien drives fremover med at Lizzy, Jessie og Alice veksler mellom å fortelle. Plottet er spunnet rundt forstyrrende menneske sin og konsekvensene det kan få. Plottet er bra oppbygd synes jeg. Jeg likte igrunnen siste halvdel av boka før det ble noe mer fart i sakene for min del, men først mot slutten det blir bra tempo i bok. Boka vil passe til de fleste da den ikke er for brutal.

 

Jeg sitter igjen med et godt inntrykk etter å ha lest boka. Jeg ser frem til kommende bøker fra hu. Selv om den ikke når helt opp, så er det en bra psykologisk thriller. For min del så er det langt mellom høydepunktene i denne sjangeren her. En bør nok ha lyset på når leser for den er en intens og creepy thriller. De som liker denne sjangeren bedre enn meg, vil den nok bli bedre tatt imot. Selv om den ikke når opp så anbefaler jeg boka videre.

 

Hverdagsnett har også omtalt boka. Les hennes flotte annmeldser her:

https://hverdagsnett.no/anmeldelser/krimboker/2007-min-venn-alice

 

Fakta:

 

Titel: Min venn, Alice
Forfatter: Mally Marlene
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2024
Sjanger: Psykologisk thriller

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4+

Uro av Jesper Stein

Uro av Jesper Stein

 

Forlaget om boka:

 

En mann blir funnet drept på Assistens kirkegård natten etter at politirazziaen mot Ungdomshuset på Nørrebro utløste brutale opptøyer i 2007. Den døde er iført svart finlandshette og militærstøvler, noe som straks retter mistanken mot politiet, som har voktet kirkegården strengt mens urolighetene har pågått: Kan gjerningsmannen finnes blant betjentene, som har gått for langt i kampens hete? Eller har noen prøvd å tåkelegge saken? Drapsavdelingens problembarn, kriminaloverbetjent Axel Steen – skilt far med kjærlighetsproblemer, økende hasjbruk og uttalt dødsangst – blir satt til å lede etterforskingen, som etter hvert viser forbindelser til både narkogangstere fra Balkan og gjengmiljøet på Blågårds Plads, og til politi ets elitestyrke i PET-bunkersen i Søborg. Uro er hardkokt krim fra København, og første bok i serien om Axel Steen.

 

Om forfatteren:

 

Jesper Stein debuterte i 2012 med Uro og har skrevet syv bøker i serien om Axel Steen. I 2015 vant han De Gyldne Laurbær og i 2018 Harald Mogensen-prisen for årets beste danske krim. Han regnes som en av Danmarks ledende krimforfattere.

 

Meg om boka:

 

Denne danske forfatteren har gått under min radar. De tre første bøkene i serien blir nå re-utgitt på Kagge forlag. Jeg synes det er artig å prøve seg på nye forfattere. Det blir spennende å se om boka faller i smak eller ei.

 

I 2007 gjennomførte politiet en razzia mot ungdomshuset på Nørrebro. Razziaen utløste brutale opptøyer. En mann iført finlandshette og militærstøvler blir funnet drept på Assistent kirkegård samme natt. Politiet brukte store ressurser på å vokte kirkegården mens opptøyene pågikk. Noe som retter mistanken for drapet mot politiet. Gikk en av betjentene for langt i utførelsen av jobben sin? Kriminalbetjent Alex Sten blir satt til å lede etterforskningen. Han har et frynsete rykte på seg. Han røyker hasj, er en skilt far med kjærlighets problemer og dødsangst. Etterforskningen avdekker forbindelser til narko gangstere fra Balkan, gjengmiljøet på Blågårds Plass og til politiets elitestyrke i PET- bunkersen.

 

Det er veldig variasjon i lengden på kapitelene. Alt i fra korte til veldig lange. Cliffhangere forekommer. Språket bra og historien flyter bra fremover. Vi blir i passe mengde kjent med plasser og miljø. Karakterene er bra opparbeidet og passer fint til historien i boka. Historien er 100% fiksjon, men det er ting vi får fortalt som fremstår realistisk, som en vil kjenne igjen fra nyhetsbildet. Handlingen er lagt til København området, som er en populær by for nordmenn og besøke, så her vil muligens mange kjenne seg igjen.

 

Jeg ble fort dratt inn i handlingen i boka og her ble jeg værende til siste side var lest og lyttet til. Det ble en riktig så spennende lesestund jo lengre ut i boka jeg kom. Det var ei vond å legge i fra seg. Det ble riktig så spennende for meg. Forfatteren la ut nok spor på mulige løsninger på plottet. Jeg hang med helt til slutt før det åpenbarte seg for min del. Jeg tror mange med meg vil slite med å ta plottet. Et godt opparbeidet plott. Det blir noen rom for pustepauser, men boka har bra tempo, action og spenning  Boka er noe brutal, men ikke for brutalt vil jeg si. Er du en av de som liker litt mer brutalt, så er dette ei bok for deg. Selv om hovedpersonen Axel Steen ikke er helt realistisk, så falt han i smak her. Tror mange av de som liker Jo Nesbøs tidligere bøker om Harry Hole vil like den, selv om denne ikke er like brutal som de. Skal jeg sette fingeren på noe, så kunne nok boka vært noe kortere, men mulig dette skyldes at er første boka i en serie.

 

Jeg valgte å lytte litt innimellom til boka. Boka er innlest av Trond Heien. En behagelig innleser synes jeg, som gjorde det til en fin lytte stund for min del.

 

En meget bra og lovende start på denne seieren. Nok til at jeg skal lese bok nummer to i serien. For meg ble det passe brutal, noe som passet bra nå etter noen mer snillere krimbøker. En noe råere Politikrim. En spennende hardkokt Københavner krim. Ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Uro
Forfatter: Jesper Stein
Forlag: Kagge
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 1
Oversatt av: Marius Middelthon

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

ADVARSEL: Falske Asfalt-blader i omløp!

❗ADVARSEL: Falske Asfalt-blader i omløp!❗

Dessverre har vi funnet ut at noen selger falske magasiner med vårt navn på. Til nå har vi hørt at dette har skjedd på Kleppe og Sola. Sannsynligvis kan det forekomme andre steder også.

De falske bladene er tydelig skannet, og har langt færre sider enn det originale. Ettersom de er pakket i plast, kan det være noe vanskelig å oppdage ved første øyekast. Én ting som er lett å sjekke er at de ekte bladene har en rygg med tekst på, de falske er kun stiftet.

❗Har du kjøpt et blad du mistenker er falskt? Da hører vi gjerne fra deg. Ta kontakt, så kan du få byttet bladet i et ekte.

Vi syns selvfølgelig dette er veldig ubehagelig og kjipt – ikke minst går det utover våre hardtarbeidende selgere. Vi håper derfor at alle fortsatt vil kjøpe Asfalt – ta heller en ekstra kikk på bladet hvis du ikke har sett selgeren før.

 

Tekst er hentet fra Gatemagasinet Asfalt sin facebook. Utrolig trist at noen gjør sånn. Så del gjerne blogg innlegget. Jeg jobber selv som frivillig i kirkens Bymisjon i Stavanger hvor Asfalt selgere får sine blader i fra og kjenner alle disse flotte selgerene som virkelig står på.