Julemysteriet på sjøfryd eldresenter – Sjøfryds første av Lene Lauritsen Kjølner.

Julemysteriet på sjøfryd eldresenter – Sjøfryds første
av Lene Lauritsen Kjølner.

 

Den tidligere flyvertinnen Kitty jobber på nydelige Sjøfryd, et eldresenter bebodd av en gjeng originale eldre, trivelige ansatte og hjelpsomme gjengangere.
Julen nærmer seg med stormskritt, og storm er det også den natten stakkars Teddy faller ned i bølgene.
Noe muffens må det være med dødsfallet. Det mener iallfall selvoppnevnte Sjøfryds Snushaner, som setter seg fore å oppklare det mulige drapet.
Kitty, som på hjemmebane mater fisken Wanda, vil også finne ut hvem som rappet Colins elskede koi-er og lurer på om han mekker på lekre Jaguarer eller noe annet smekkert.
Og er råkjekke Ron, lavendeldyrker i Grasse og godhjertet flyktninghjelper, for god til å være sann?
Ting tyder på mye, men alt faller kanskje på plass når julen kommer, med et sammensurium av snushaner, gamere, norske kaker, islandsk hai, noe vakkert og noe britisk.

 

Om forfatteren:

 

Lene Lauritsen Kjølner (f. 1962) er en norsk forfatter som stort sett skriver i sjangeren feelgood- og hyggekrim. Hun stiftet i 2020 Fagervik forlag, oppkalt etter stedet der hun bor. Lene har bakgrunn fra reiseliv og flyselskap, i tillegg til to perioder som folkevalgt i Tønsbergs lokalpolitikk og fylkespolitikken i Vestfold.

 

Meg om boka:

 

Julen nærmer seg med stormskritt. Nok en gang er Forfatteren ute med ei bok som kan leses som en julekalender med 24 kapitler. Denne gangen er det en julefeelgood krim hun er ute med, og handlingen er lagt til Sjøfryds eldresenter. Dette er første boka i en ny serie

 

Sjøfryd eldresenter ligger ytterst ute på en klippe. Her kan det være både værhardt og vakkert. Julen nærmer seg for både ansatte og beboere på eldresenteret, og det som hører med av juleforberedelser. De har også en julekalender som inneholder en aktivitet hver dag. Det er en stormfull natt den natten Teddy faller utenfor klippen. Det er noe muffins med dødsfallet. Da bestemmer ansatte og beboere seg for å starte Sjøfryds snushanser for oppklare det mystiske dødsfallet. Sjøfryds snushanser består av en variert og fargerik bukett.

 

Kitty som jobber på sjøfryd er tidligere flyvertinne, slank og flott, hun bor med britiske Colin. Her mater Kitty haien Wanda, som er deprimert. En dag forsvinner de dyre og sjeldne røde koiene til Colin. Kitty vil til bunns i forsvinningen. Ukene før jul er Colin veldig opptatt med noe. Hva er det han har på gang?

 

Lea som er eldresenteres bestyrer er hodestups forelsket i Rom som hun kun har møtt på nett. De chatter ivrig med hverandre daglig. Ron er lavendel dyrker i Grasse, og brenner for å hjelpe Ukrainske flyktninger. Dette virker for godt til være sant. Her trår Sjøfryds snushanser til for å finne ut om han er virkelig. Det er mye som skjer av mysterier og juleforberedelser på sjøfryd ukene før jul. Kommer de i havn med alt i tide?

 

Sjøfryd har tidligere huset en skipsreder og en gammel dame som har bodd her tidligere som nå går igjen. De bivåner dramaet som foregår på eldresenteret.

 

Boka har noe lange kapitler. Språket er lett og ledig. Historien flyter bra fremover. Vi blir bra kjent med miljø, plasser og personer. Karakterene er bra og varierte og passer fint inn i historien vi tar del i. En kan ikke unngå å bli sjarmert av denne herlige gjengen her, og ikke minst glad i dem. Handlingen foregår for det meste på eldresenteret, men noen avstikkere blir det. Handlingen er lineær.

 

Nok ei bok fra denne forfatteren er lest. Jeg hadde nok ei fin lesestund. Latteren var aldri langt unna. Her får du alle indigrensene som hun er så kjent for i de andre seriene hun har gitt ut tidligere. Vi møter også igjen karakterer fra andre serier hun har skrevet. En trenger ikke ha lest de for å lese denne, men en liten fordel er det. Det går ikke så mye utover leseopplevelsen synes jeg. Her er det både spenning, humor, ironi og en dose kjærlighet. Sterke kvinner som hun er kjent for er ikke noe unntak i denne boka her heller. Boka begynner noe treigt da vi blir presentert, og kjent med en del personer, etter dette blir det mer fremdrift boka. Jeg synes krimdelen av boka kom noe i bakgrunnen for kos og juleforberedelser. Det kunne det vært litt mer krim for min del. Utenom dette så hadde jeg en fin lesestund i Lenes feelgood univers. Jeg blir som vanlig i godt humør etter å ha lest hennes bøker. En lykkepille i førjuls stria. Jeg er ikke den som leser noe særlig av julebøker, men denne likte jeg, og kjente julestemningen komme snikende. Jeg ser frem til neste møte med gjengen på Sjøfryd med alt som må gjøres av forberedelser til jul er denne boka perfekt med sine 24 kapitler. Klarer du å lese et kapitel hver dag? Har du likt Torsdagsmordklubben og Sofienbergmysteriet ? Da er dette ei bok for deg. Les boka og kom i julestemning. Ei herlig og morsom julebok som vil passe til de fleste lesere.

 

Fakta:

 

Tittel: Julemysteriet på sjøfryd eldresenter – Sjøfryds første
Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner.
Forlag: Fagervik Forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Feelgood krim

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Krigseiler og tidsvitne: med Gunnar Knudsen tilbake til Omaha Beach og D-dagen av Oddvar Schjølberg

Krigseiler og tidsvitne: med Gunnar Knudsen tilbake til Omaha Beach og D-dagen av Oddvar Schjølberg

 

Forlaget om boka:

 

Gunnar Knudsen dro som 19-åring til sjøs i 1939. Båtene han seilte med, ble bombet og torpedert, og det var heller ingen selvfølge at han skulle overleve D-dagen, invasjonen i Normadie i 1944. Helt til 1956 reiste han som sjømann, men først i de senere årene har han fortalt om opplevelsene sine.

 

Om forfatteren:

 

Oddvar Schjølberg (født 5. juli 1948 i Larvik) er en norsk forfatter og journalist som nå er bosatt i Helgeroa. Han tok grafisk utdannelse i 1966 og jobbet flere år i et trykkeri. Han debuterte som forfatter hos Lunde forlag med boka Krigsseiler og tidsvitne i 2005. Senere har det blitt en rekke bøker, de fleste med krigen som bakteppe.

 

Meg om boka:

 

Jeg har lest en rekke bøker fra denne forfatteren. Endelig har jeg fått lyttet til hans debut bok. Den er innlest av Per Kristian Tovsrud. En innleser helt på det jevne synes jeg. Men jeg likte tross alt historien i boka.

 

I boka følger vi krigseiler Gunnar Knudsen fra Larvik. Han reiste til sjøs 19 år gammel i 1939 og ingen trodde det skulle ta hele syv år før han kom hjem igjen. Det er en sterk historie vi tar del i. Han så mange skip ble senket. Båten han var på ble også torpodert, men han kom fra det med livet i behold. Det var ingen selvfølge at han eller andre krigsseilere skulle komme hjem i live. Et av de sterkeste kapittelene i Gunnar liv var når han var med på D-dagen i Normandie i 1944, som har satt dype spor i han. Han var sjømann i mange år etter krigen til han gikk i land i 1956. Det tok sin tid før han fortalte sin historie. Han var en aktiv reiseleder i Aktive Fredsreiser, og hva med på over 70 turer for de. Noe annet som også ble viktig for han å fortelle i ettertid er på å fortelle hva menneskefiendtlige ideologier kan føre til. Han ønsker å rope et varsko mot gryende nynazisme og menneskeforakt.

 

Boka har passe lange handlingsmetta kapitler. Språket er lett og har bra fremdrift.

 

Jeg har nok en gang fått en god historie fra forfatteren om krigseilerenes dramatiske liv til sjøs under krigen. Det har ikke vært lett for de som seilte ute og gikk med nervene i helspenn 25/7 i frykt for at båten deres skal bli senket. Så all ære til forfatteren som har talt krigseilerenes sak og delt deres historier. Noen klarte seg bedre enn andre i ettertid. Detter er ei kort bok, med en sterk historie. Det går ikke ann å sette ord på hvordan de må ha hatt det. Hadde selv en morfar som seilte ute og ble senket. Heldigvis kom han hjem med livet i behold. Han var en av de som aldri fortalte om livet til sjøs. Han klarte seg i grunnen bra. Så derfor synes jeg det er lærerikt og interessant å lese forfatterens bøker om krigsseilerne. Det gjør at jeg kan sette meg inn i hvordan morfar hadde det. Er du intrisert i krigshistorie og krigseilerenes, så anbefaler jeg både denne og de andre bøkene til forfatteren. De er enkle og lettleste så de vil passe fint til de fleste. Et fint julegave tips til den historie intriserte leseren. Jeg anbefaler boka videre.

 

Fakta:

 

Tiltel: Krigseiler og tidsvitne: med Gunnar Knudsen tilbake til Omaha Beach og D-dagen av
Forfatter: Oddvar Schjølberg
Forlag: Lund
Utgitt: 2005
Sjanger: Sakprosa
Innleser: Per Kristian Tovsrud
Spilletid: 3t15m

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 4

 

Livet på Grini under annen verdenskrig av Per Vollestad

Livet på Grini under annen verdenskrig av Per Vollestad

 

Forlaget om boka:

 

I løpet av de årene Norge var okkupert av
tyskerne var det nærmere 20 000 fanger
som satt på Polizeihäftlingslager Grini i
Bærum.

 

Matmangel, frykt for mishandling, tortur, henrettelserog tyskslandsdeportasjon hang over fangene til enhver tid. Det var alltid noen som led, og som fryktet for eget eller andres liv. Langtflere enn de 786 personene som mistet livet under, eller i forlengelsen av, oppholdet der.

Samtidig er vennskapet fangene imellom,
oppofrelsen, oppfinnsomheten, humoren, og
troen på tyskernes snarlige nederlag også en viktig del av historien om Grini fangeleir.
For første gang får vi en samlet fremstilling
av livet på Grini og alt det som skjedde der før, under og etter den andre verdenskrigen.

 

Om forfatteren:

 

Per Vollestad er en norsk sanger og forfatter. Vollestad debuterte som romansesanger og ved Den Norske Opera. Siden har han gjestet operaene i Milano, Brussel, Wien, Antwerpen, Gent, Innsbruck og Tokyo. Han har studert ved Statens operahøgskole og ble den første PhD uteksaminert fra Norges musikkhøgskole.

 

Meg om boka:

 

De siste dagene har jeg lyttet til denne lydboka her. Jeg valgte denne boka etter å ha lest bakside teksten, for jeg ville lære og høre mer om livet på Grini under krigen. Boka er innlest av forfatteren av boka. Den oppgaven kommer han utmerket i fra. Jeg hadde en fin lyttestund til boka. En innleser som passer fint for meg. Jeg synes han står fint til historien vi tar del i.

 

Boka har passe lange kapitler. Historien flyter fint fremover, innimellom får vi høre sanger som fangene sang mens de satt på Grini. Språket er bra. Boka er lettlest selv om det er litt informasjon som blir servert. Noe jeg synes gikk greit for min del. Muligens andre vil bruke lengre tid på boka for å la det synke inn. Jeg ble raskt revet inn i boka og den ble lyttet til i alle ledige stunder.

 

Jeg har alltid vært nysgjerrig på historie fra krigen. Denne gangen ville jeg høre mer om hvordan det var på Grini under annen verdenskrig. Her fikk jeg vite mye om det som skjedde der under krigen og litt etterpå. Inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha lyttet til boka er at den er lærerik, opplysende og intresant. Kan vel og si at det er en opplysende og veldokumentert bok om livet på Grini under krigen. Noe annet jeg føler er  at etter den er lyttet til, så gir den oss det meste som skjedde der uten det føles at det blir for mye av det gode. Som mange andre bøker fra krigen, så sitter en ikke uberørt igjen etter lest boka når en hører om det som skjedde der. Alle var ikke like heldige og kom fra det med livet i behold .Samtidig får vi ta del i humoren fangene imellom og sangene de laget som var et fint avbrekk fra alt det dystre vi får høre om. Vi får høre om både kjente og mindre kjente personer som satt på Grini under krigen. Kunne nok fortalt mer om boka, men det velger jeg å spare til leseren. Så liker du historie fra krigen er dette ei bok du bør vurdere sterkt og lese. En perfekt julegave til den historie intriserte leseren. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Livet på Grini under annen verdenskrig
Forfatter: Per Vollestad
Forlag: Kagge
Utgivelser: 2020
Innleser: Per Vollestad
Spilletid: 12t22m
Sjanger: Sakprosa

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 5

 

Rinnanbanden: Infiltrasjonen, toturen og oppgjøret av Aage G. Sivertsen

Rinnanbanden: Infiltrasjonen, toturen og oppgjøret av Aage G. Sivertsen

 

Forlaget om boka:

 

Et nytt blikk på den beryktede Rinnanbanden

 

I begynnelsen av andre verdenskrig kommer Gestapo i Trondheim i kontakt med trønderen Henry Oliver Rinnan. Dette blir starten på det mest beryktede samarbeidet i Norge under hele okkupasjonen.
Under påskudd av å være antinazister infiltrerte Rinnanbanden en rekke norske motstandsorganisasjoner i Trøndelag og på Nordvestlandet. Store nettverk ble rullet opp, gode nordmenn arrestert og torturert. Ettersom krigen skrider fram og Rinnanbanden etablerer seg i det såkalte Bandeklosteret, blir mishandlingen stadig verre.

 

I en fortelling som både baserer seg på oppsiktsvekkende intervjumateriale og hittil ukjente landssviksaker, går Aage Georg Sivertsen bak klisjeene om Rinnan. Her er både rystende tortur og helt ukjente nyheter, helt fram til oppgjøret med Rinnanbanden etter krigen.

 

Om forfatteren:

 

Aage G. Sivertsen (født 1961) er utdannet historiker og kriminolog. Han har bakgrunn som journalist og har skrevet en rekke bøker.

 

Meg om boka:

 

Det har vært rolig på både lese fronten og på bloggen her i det siste. Greit med pauser innimellom så en ikke går lei synes jeg. Nå er jeg heldigvis på gang igjen. Denne boka om Rinnanbanden har jeg både lest og lyttet til. Jeg liker godt å lese historie fra andre verdenskrig. Henry Rinnan og banden hans har jeg ikke lest mye om. Boka er både veldokumentert og interessant, og gir oss et fint innblikk i det Rinnanbanden foretok seg under krigen av grusomheter, totur og hvordan de lurte folk for å nå sine mål.. Det er rystende lesing og en sitter ikke igjen uberørt etter å ha lest boka. Ei fin bok for deg som vil bli nærmere kjent med det de foretok seg.

 

Siden jeg valgte både å lytte og lese boka så litt kort om lydboka først. Den er innlest av Anders Ribu. En innleser som falt i smak hos meg, og som jeg synes passet veldig fint til historien vi tar del i. Boka har bra språk med passe lange kapitler. Jeg ble raskt slukt inn i boka. Det ver lærerikt og lese om Rinnanbanden.Den kan fint leses noe sakte for det er en del informasjon og fordøye. Noe annet jeg likte med boka er at det handlet like mye om medlemmer av banden som Henry Rinnan. Det ble noe vel mye gjentakelser for min del, mulig det skyldes at forfatteren vil gi oss en helhet av det som de gjorde og utførte. Noe annet som trekker ned for min del er at det ble litt vel mye synsing i slutten om oppgjøret og skjenene. Selv om den ikke når helt opp så er det ei bra bok. Men vi ser at det ligger mye research bak arbeidet med boka. Helt til slutt får vite hvor Forfatteren har hentet stoffet til boka fra.Er du en av de som liker historie fra krigen og vil lære mer om Rinnanbanden er dette ei bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Rinnanbanden
Forfatter: Aage G. Sivertsen
Forlag: Kagge
Utgitt: 2022
Innleser Anders Rinbu
Spilletid: 9t52m
Sjanger: Sakprosa

 

Boka er fra egen bokhylle. Lydboka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 4+