På ære og samvittighet av Chris Tvedt

På ære og samvittighet av Chris Tvedt

 

Forlaget om boka:

 

En mann blir kastet ut fra altanen i femte etasje, tilsynelatende bare et fylleslagsmål i et belastet miljø. Advokaten Mikael Brenne tar på seg jobben med å forsvare gjerningsmannen.
Så dukker Edvard Matre opp i Bergen. Han har begynt i Kripos’ cold case-gruppe og etterforsker et gammelt drap fra Bergens underverden. Det begynner å gå opp for Mikael at han selv kan bli Matres hovedmistenkte.

 

På ære og samvittighet er en bok om ukjente blodsbånd og gamle hemmeligheter, der Mikael Brenne tvinges til å grave i sitt eget mørke indre. For én ting er å slå om seg med begreper som skyld og soning i retten. Det blir noe ganske annet når det er personlig …

 

Om forfatteren:

 

Chris Tvedt (f. 1954) er født i Bergen. Han er forfatter, advokat og har i tillegg til jus studert litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. De senere årene har han vært forfatter på heltid. Tvedt debuterte i 2005 med kriminalromanen Rimelig tvil. Han har senere skrevet flere bøker med advokathelten Mikael Brenne som gjennomgangsfigur. I 2010 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel. I 2017 ble han også Rivertonnominert for Brenne-romanen Den som forvolder en annens død. Tvedts niende bok med Mikael Brenne i hovedrollen – Djevelen i detaljene – kom ut i 2021.

 

Chris Tvedt har sammen med sin kone også gitt ut tre kriminalromaner med Kripos-etterforsker Edvard Matre i hovedrollen: Av jord er du kommet (2012), Den blinde guden (2013) som han skrev med sin kone Elisabeth Gulbrandsen og Djevelens barn i 2014.

 

Meg om boka:

 

Jeg har likt bøkene i denne serien her fra første bok som kom i 2005. Nå er tiende og siste boka i serien ute, noe som i grunnen er  vemodig at dette er siste møte med  advokat Mikael Brenne. En kan si at denne boka blir litt <<back to begining>>

 

Vi blir kastet rett ut i det når en mann blir kastet ut fra altanen i femte etasjen under en fuktig fest. Fest deltakerne tilhører et belastet miljø i Bergen. Mikael Brenne får oppdraget med å forsvare mannen som kastet personen utenfor altanen. Edvard Matre har begynt i Kripos cold case-gruppe. Jobben gjør at Matre dukker opp i Bergen for å etterforske et gammelt drap i Bergens underverdenen. Med Matres etterforskning, så ser Brenne at han kan bli Matres hovedmistenkte i saken. Det blir etterhvert riktig så personlig for Brenne.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Historien har bra fremdrift. Miljø og plasser blir bra beskrevet. Jeg som har vært en del i Bergen klarer fint å orientere meg hvor vi er. Karakterene er bra, som vi kjenner fra tidligere bøker. Handlingen er fiksjon. Handlingen forgår for det meste i Bergens traktene, men noen avstikkere blir det.

 

Det er litt trist å sitte her å vite at siste boka i denne serien er lest. Men alt har jo sin slutt, som det jo så fint sies. Jeg har nok en gang hatt ei fin lesestund med en av forfatterens bøker. Denne starter drastisk, før det blir nokså rolig, men frykt ikke. Det blir etterhvert riktig så spennende jo lengre en kommer ut i boka. Jeg trodde ærlig når det ble rolig i starten at skulle den siste boka  skulle bli så kjedelig avsluttning på denne serien. Det ble det heldigvis ikke. I denne boka er vi ikke noe særlig i retten som i tidligere bøker. Forfatteren klarer fint og holde på leseren før han til slutt nøster opp eventuelle løse tråder leseren måtte ha. Boka krever en våken leser. For det er litt å holde styr på med både karakterer og plottet skal du klare å løse det. Slutten ble ikke helt som jeg hadde trodd. Lengre opp skreiv jeg at denne boka var litt sånn <<back to the beginning>> med det mener jeg at saken Matre etterforsker må vi tilbake til første boka, og noe som hendte der. Kunne skrevet her hva det gjelder, men velger å spare det til leseren. Her i boka er det gamle hemmeligheter, ukjente blodsbånd som kommer frem, samt Mikael Brenne må gå inn i sitt eget mørke. Som i tidligere bøker har denne boka også en tittel med utrykk som blir brukt i retten. Jeg synes dette var en bra slutt på en meget god serie, så blir spennende å se hva han kommer med etter dette. For han må ikke slutte å skrive. Han beviser nok en gang at han er blant våres beste krimforfattere. Er ingen her til lands som skriver advokat krim som Chris Tvedt. Det er bare å sette seg til rette i høstmørket og nyte ei bra krimbok. Chris Tvedt leverer nok en gang.Boka anbefaler jeg mer enn gjerne videre fra her. En spennende og velkomponert krim fra øverste hylle.

 

Fakta:

 

Tittel: På ære og samvittighet
Forfatter: Chris Tvedt
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 10

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast: 5

 

Krigseilere fra Trøndelag av Roger Albrigtsen

Krigsseilere fra Trøndelag av Roger Albrigtsen

Forlaget Kristiansen i serien K-Dokumentar

 

Forlaget om boka:

 

Denne boken omhandler trøndere i krigsseilas 1939 – 1945.

 

Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historier til liv.

 

 

Om forfatteren:

 

Roger Albrigtsen er født 18. januar 1971 i Harstad, og oppvokst i Bogen i Ofoten. I dag bor han i Porsanger, Finnmark

 

Han er fulltids forfatter, foredragsholder, frilansjournalist og guide innen krigshistorie.

 

Meg om boka:

 

 

Albrigtsen har skrevet en rekke sakprosa bøker fra krigen. Dette er forfatterens fjerde bok om krigsseilerne. Det tre første omhandlet krigsseilere fra nord i bøkene fra Finnmark, Troms og Nordland. Denne gangen er det krigsseilere fra Trøndelag det handler om. Her får vi servert sterke sterke historier fra de som seilte ute eller langs norskekysten, en seilas som var minst like farlig.

 

Han bruker samme oppskrift som i tidligere bøker. Boka starter med forord av forfatteren. Deretter får vi ta del i sterke historier som krigsseilere fra Trøndelag var involvert i, angsten og frykten som var der 24/7. Her er det både personer som omkommer og noen som overlever. Etter hver historie får vi vite hvor dokumentasjon og bilder kommer fra. Historiene er passe lengde og uten for mye utenomsnakk. Vi får også høre om Sjømannshjemmet på Lade og Krigsseilerforeningen i Trøndelag som har betydd og hjulpet mange krigsseilere og etterlatte i Trøndelag. Forfatteren tar også for seg den berømte Shetlandsgjengen som en nok både har lest og hørt om tidligere med tanke på deres viktige bidrag under krigen. I tillegg får vi høre litt om de som talte krigsseilerenes sak etter krigen, og arbeidet som førte til utbetalingen sjøfolkene til slutt fikk. En del av boken er også viet et register over alle krigsseilere fra Trøndelag som døde under krigen. Her det korte historier om hver eneste en.

 

Språket er lett, men bra. Boka er i grunnen lettlest uten at det gjør den dårlig av den grunn. En føler virkelig tilhørlighet til de sterke og gripende historiene vi tar del i når vi får bilder av skip og personer. Om en ser på all dokumentasjon forfatteren har benyttet ser vi at det ligger litt av et arbeid bak ei bok som dette.

 

Jeg har nok en gang hatt ei flott lesestund med en av forfatterens bøker om krigsseilerne, selv om det er tragiske og vonde historier. Noe som jeg synes er med på å gjøre boka bra er at det er et visst spenn i historiene. Som familien som først fikk dødsbudskapet og noen dager etterpå kontrabeskjed. Tyskerne som heiv et spedbarn på sjøen er sterk lesing. De som overlever og lever et greit liv i ettertid, og de som gikk til hundene er med. Dette er noe av det vi får ta del i. Noe annet som jeg synes er fint med forfatterens bøker at de ikke føles for tunge som noe litteratur fra krigen kan føles. All ære til forfatteren som legger ned dette arbeidet og lar oss ta del i krigsseilerenes historier. Krigsseilerne gjorde en utrolig viktig jobb under, og i avslutningen av krigen. De var årsaken til at det ble fred. Uten deres innsats så er ikke sikkert hvordan det hadde gått. De ble alt annet enn behandlet bra av den norske stat i ettertid. Mange av de som seilte ute klarte aldri å snakke om det de opplevde under krigen. Min morfar seilte selv ute og overlevde to tropederinger, men han snakket aldri om det, men levde et greit liv i forhold til det mange andre dessverre fikk. Denne forfatteren fortjener å nå ut til mange lesere med denne boka her. Jeg anbefaler også hans andre bøker om krigsseilerne. De er lettleste og lærerike, samtidig som vi får et fint innblikk i deres tøffe hverdag til sjøs. Så liker du å lese om krigsseilerne, så er det bare til å lese denne boka. Ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Krigsseilere fra Trøndelag

Forfatter: Roger Albrigtsen

Forlag: Forlaget Kristiansen

Utgitt: 2023

Sjanger: Sakprosa

 

Boka er et leseeksemplar fra forfatteren.

 

Terningkast: 5

 

 

Skjebnedøgn av Jørgen Jæger

Skjebnedøg av Jørgen Jæger

 

Forlaget om boka:

 

Susanne Skogen plages av en truende stalker og etterdønningenefra sitt forrige forhold. En solskinnsdag i juli finner politiet en ukjent, død mann utenfor huset deres – og sønnen til Susanne er sporløst forsvunnet. Samme helg blir lederen for miljøorganisasjonen World Warriors skutt og drept under en demonstrasjon foran Stortinget. Flere av medlemmene i organisasjonen viser seg å være i livsfare. Cecilie Hopen aner en sammenheng, og den nervepirrende jakten på en nådeløs bakmann begynner. Mens Ole Vik har permisjon for å pleie sin hardt skadde kone, må Cecilie innhente drapsmennene før det er for sent.

 

Om forfatteren:

 

Jørgen Jæger (f 1946) er en av Norges mestselgende kriminalforfattere, kjent for serien med lensmann Ole Vik i rollen som etterforsker. Serien rundet en million solgte bøker i Norge høsten 2021.

 

Jæger debuterte som kriminalforfatter med «Skyggejakten» i 2003, den første boken i serien om lensmannen Ole Vik & co. Hans endelige gjennombrudd kom i 2012 med kriminalromanen «Stemmen». Jæger har vært nominert til den prestisjefulle Bokhandlerprisen fem ganger. I 2018 ble han også nominert til «Sølvkniven», Randabergs egen krimpris. Jæger er oversatt til dansk, nederlandsk, svensk og tysk. I tillegg skal hans fire første bøker utgis digitalt i Finland, Polen, Spania og Russland i løpet av 2022.

 

Meg om boka:

 

Endelig er Jørgen Jæger klar med bok nummer fjorten i serien om Ole Vik. Det er mange som har ventet på denne boka her. Det er alltid spennende å begynne på ei ny bok i serien. Intet unntak med denne boka heller.

 

Vi blir kastet rett ut i fra starten av. Susanne er på stranden med datteren når hun får en telefon fra sønn om at den ekle mannen står utenfor huset deres. Når politiet ankommer så finner de en død mann utenfor huset. Susanne har slitt med en truende stalker, samt etterdønningene etter bruddet fra sitt siste forhold, som endte alt annet enn godt. Hennes sønn er i tillegg sporløst borte. Hvem er den drepte.Miljøorganisasjonen World Warriors har samme helg en demonstrasjon foran Stortinget. Lederen for orginasjonen blir drept under demonstrasjonen. Dette før til at flere i organisasjonen befinner seg i livsfare. Ole Vik  kone er hardt skadet, og Ole Vik har permisjon fra jobben for å pleie sin kone . I hans fravær må Cecilie lede denne vanskelige etterforskningen. Det blir en krevende etterforskning, men Cecilie anner en mulig sammenheng  mellom alle hendelsene.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Historien flyter bra fremover. Språket er lett og ledig som vi kjenner fra hans tidligere bøker. Vi blir i passe mengde kjent med plasser og miljø. Vi møter igjen mange kjente og kjære karakterer. Noen nye er også med. Handlingen er fiksjon. Selv om den er fiksjon så er det ting vi kan kjenne oss igjen i. Handlingen er lagt til kjente plasser for de som har fulgt serien.

 

Denne boka ble som tidligere bøker slukt mer eller mindre i et. For her er bare å sette seg godt til rette for det går virkelig unna fra start til slutt. Forfatteren ligger alltid et steg foran lesere underveis. Noe blir oppklart etterhvert utover i boka før han legger ut nye tråder å nøste opp i for leseren. Helt tilslutt får vi svar på alle mulige løse tråder. Et godt kamuflert plott i kjent Jæger stil. Her er det både tempo og spenning boka gjennom og lite utenomsnakk. Som i tidligere bøker tar han opp samfunns aktuelle temaer. Denne gangen er det kyniske utbyggere og miljø. Ole Vik har en meget tilbake trukket rolle denne gangen her, men fortvil ikke Ole er nok for fult tilbake i neste bok.

 

Jeg har hatt nok en gang hatt ei herlig og spennende lesestund med denne serien. Han holder meg på pinebenken boka gjennom. For her måtte jeg bare til bunns i dramaet. Ei krimbok  helt etter min smak. Det som er så fint med Jæger sine bøker at du aldri helt vet hva du får når en starter på ei ny bok. Et stort pluss for denne serien som er kommet til hele 14 bøker er at det er veldig stor variasjon. Noe jeg og sikkert mange med meg setter veldig stor pris på, og gjør at vi gleder oss alt til neste bok når den er ferdig lest.  Her det bare for alle Ole Vik fans å glede seg til nok ei bra bok i serien. Du vil garantert ikke bli skuffet .Her får vi alle indigrensene han er så kjent for og gjort ham til en av vårens mest populære forfatter. Må det ikke bli like lenge til neste bok. Her lander terningen på en sekser. En intenst spennende bok fra øverste hylle. Spennende og folkelig krim.

 

Litt fun fact tilslutt. I forbindelse med lanseringen av boka har forfatteren satt seg et hårete mål om å besøke alle bokhandlere i Norge før jul. Klarer han det? Da er bare å følge med på hans Facebook side og se om han kommer i mål!

 

Tine Sundal og Anita Ness har blogget om boka.les deres fine omtaler her:

https://tinesundal.blogspot.com/2023/09/skjebnedgn-av-jrgen-jger-lanseres-i-dag.html?m=1

https://artemisiasverden.blogspot.com/2023/09/skjebnedgn-av-jrgen-jger-en-godbit-for.html?m=1

 

Fakta:

 

Tittel: Skjebnedøgn
Forfatter: Jørgen Jæger
Forlag: Bonnier
Sjanger: Krim
Serie: 14

 

Boka er et lesereksemlplar fra forlaget.

 

Terningkast 6

 

Drømmelaget av Geir Jacobsen

Drømmelaget av Geir Jacobsen

Forlaget om boka:

Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldeles utrolig! Vi har slått England!”

 

Bjørge Lillelien, NRK, 9. september 1981

 

Bli med på en magisk fotballreise tilbake til 80-tallet! Gjenopplev Norges legendariske triumf mot England på Ullevaal Stadion, tidenes beste brasilianske landslag i VM i Spania og dansk dynamitt i VM i Mexico. I en fascinerende blanding av fiksjon og fakta forteller Drømmelaget historien om 80-tallets viktigste fotballøyeblikk og største stjerner – Zico, Preben Elkjær, Kenny Dalglish, Bryan Robson, Hallvar Thoresen og mange flere.

 

Drømmelaget er en vidunderlig dose fotballnostalgi fra et tiår da avspark ble tatt lørdag ettermiddag, og spillerne dro på pub med fansen etter at kampen var over.

Om forfatteren:

 

Geir Jacobsen (f. 1976) bor i Trondheim med kone og to barn. Drømmelaget er hans andre bok. For sin første bok Lyst mørke ble han tildelt litteraturprisen Årets ulest.

 

Meg om boka:

 

For debut boka <<Lyst mørke>> vant han littraturprisen Årets ulest. Ei bok som jeg likte. Nå er han endelig klar med bok nummer to. Den handler om fotball. Dette må jo være ei bok for meg som er veldig glad i fotball. Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til å lese den

 

Forfatteren har satt opp sitt drømmelag i fotball fra 80 tallet. Det består av elleve utespillere, to reserver og en trener. Boka inneholder både fakta og fiksjon. I forordet forteller forfatteren hvorfor han valgte akkurat disse spillerene her og tiår. Så les forordet er min oppfordring. Noen av de er godt kjente og noen mindre kjente. En norsk spiller har og fått plass på laget. Det er Hallvar Thorsen. Noe jeg ikke synes er ufortjent. Mange hadde nok ventet at Maradona var med på drømmelaget, men det er han ikke, men har blir nevnt i mange av historiene. Noen av de forfatteren har med hadde nok kommet med på mitt drømmelag også. Mange vil nok være både uenig og enige med forfatteren. Her vil mange nok finne noen av sine favoritter på laget til forfatteren. Mange andre kjente spillere blir nevnt i boka. Hver spiller har sitt eget kapittel, og boka kan leses som en novelle samling. Her går fakta og fiksjon hånd i hånd. Måten det er skrevet på vil en føle seg til stede i både i kampen og historiene forfatteren forteller. Han skriver godt og med stor innlevelse. Så her føler en at er på kamp og suger inn stemningen. Jeg følte meg virkelig til stede underveis. Det hva artig å lese om gamle forball helter fra 80 tallet og siste tiåret før penger mer og mer tok over i fotballen på 90 tallet. Her blir vi med spillerene både i kamp og privat og ikke minst store tragedier som Heysel og Hillsborough hvor mange supportere mistet livet. I mange av historiene er vi innom fotball VM i 82 og 86. Vi blir og så med spillerene på privaten. Måten han blander fakta og fiksjon på er meget bra og en sliter til tider og se hva som er fakta og fiksjon. For å skille det må en ha noe kjennskap til spillerene. Språket er lett, men samtidig bra. Lengde på historiene eller kapitlene er passe lange. Epilogen er og verd og lese. Her får vi litt kort om hver spiller etter karrierene deres på banen er over. Det er en fordel å like fotball når en leser boka. Å lese boka er ei fin mimre stund om store spillere og kamper. En nostalgisk reise tilbake til 80 tallet. Jeg koste meg virkelig og lese om disse gamle fotball heltene. For meg var det historiene om Zico, Kenny Daglish, John Barnes, Preben Elkjær og Halvar Thorsen jeg likte best. Er du fotball intrisert så er bare til kaste seg over boka. Det er bare å drømme seg vekk til det gkade 80 tallet. Jeg anbefaler den på det sterkeste. Les og nyt dine gamle fotball helter.

 

Til slutt vil jeg legge ved et sitat fra den legendariske Liverpool manageren Bill Shanky:

en tror at fotball gjelder liv eller død. Jeg liker ikke den innstillingen. Det er langt mer alvorlig enn som så.

 

Fakta:

 

Tittel: Drømmelaget
Forfatter: Geir Jacobsen
Forlag: Forlagshuset Vest
Utgitt: 2023
Sjanger: Roman

 

Boka er et lesereksemlplar fra forfatteren.

 

Terningkast 5

Her ser dere bilder av drømmelaget til forfatteren. Alle husker fotballkortene vi samlet på når vi var små:

 

 

 

Haiene av Øistein Borge

Haiene av Øisten Borge

 

Forlaget om boka:

 

En høstnatt i 2011 forsvinner en norsk jente, ti år gamle Stella Walther, fra familiens fasjonable villa i Port d’Andratx på Mallorca. Hun er sporløst borte, men basert på blodrøde indisier blir hennes onkel likevel dømt for bortføring og antatt drap på jentungen.

 

Nesten elleve år senere finner to sportsdykkere liket av Stella lenket til en undervannsrygg utenfor Mallorcas kyst. Problemet er bare at hun neppe kan ha vært død i mer enn 48 timer.

 

Kripos-etterforsker Bogart Bull blir sendt sørover, og står stilt overfor ikke mindre enn tre gåter: Hvis onkelen er uskyldig dømt, hvem var det da som sto bak Stellas forsvinning i 2011? Hvor har den stakkars jenta vært i alle disse årene? Og hvem har tatt livet av henne nå nylig?

 

Om forfatteren:

 

Øistein Borge (f. 1958) har tidligere utgitt en serie på tre romaner om ungdomshelten Nino Glass. I 2016 krimdebuterte Borge med sin første bok om Bogart Bull – Den syvende demonen. Både denne og oppfølgeren Det som aldri dør (2017) har fått varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. I 2019 kom Jeg er nummer 13 og i 2020 kom den fjerde boken om Bogart Bull: Bastarden. Øistein Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid. Han har i tillegg utgitt Matadorens siste dans i 2021, som er en frittstående Krim. Han siste bok Haiene er foreløpig femte og siste bok Haiene serien om Bogart Bull

 

Meg om boka:

 

Jeg har til nå likt denne serien veldig godt. Så det blir spennende og se om forfatteren leverer på samme nivå i denne boka her, men først må den leses.

 

Den norske tiåringen Stella Walther forsvinner en natt høsten 2011 fra familiens fasjonable villa på Mallorca. Hennes onkel blir dømt for dette.de antar hun er drept og bortført. Han ble dømt på indisier.

 

Elleve år senere finner to sportsdykkere Stella drept.hun er lenket til en undervannsrygg utenfor Mallorcas kyst. Det viser seg at hun bare har vært i inntill 48 timer.

 

Dette fører til at kripos-etterforsker Bogart Bull blir sendt til Mallorca for å bistå spansk politi. Han står ovenfor tre gåter han må løse. Hvis det ikke var onkelen som drepte Stella i 2011. Hvem var det da? Hvor har hun vært i alle disse årene? Hvem drepte henne nå? Dette er det  Bogart finne ut av når han er på Mallorca. Det blir en krevende etterforskning for Borgart.kommer han til bunns i alle tre gåtene han må løse?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Hvor det forekommer cliffhanger. Språket er bra som vi kjenner fra forfatterens tidligere bøker. Her det lite utenom snakk i grunn. Vi blir i passe mengde kjent med plasser og miljø.det samme er det med karakterene.handlingen foregår for det meste på den populære spanske ferieøya Mallorca. Handlingen er fiksjon.

 

Han levere ei kort og effektiv fortalt bok uten for mye utenomsnakk. Forfatteren legger ut nok til å villede leseren før alt blir nøstet opp i mot slutten av boka. Så noen vil nok få seg en overaskelse her, så han holder fint på leseren gjennom boka, mens andre vil ta det lett.Det er spenning og tempo boka gjennom og lite rom for pustepauser. Boka vil passe til de fleste som leser er krim, da den ikke er for brutal. Jeg hadde nok en gang en meget spennende lesestund med denne forfatteren her. Den ble mer eller mindre lest i et. Boka er såpass kort at den leses fint på en kveld.  Selv jeg synes han ikke leverer på samme skyhøye nivå denne gangen, som i tidligere bøker, så er det ikke ei dårlig bok. Det jeg savner i denne boka her i forhold til tidligere bøker er at karakterene er overflatiske og vi kommer ikke under hunden på de som tidligere bøker. Bogart har det i grunnen ganske fredelig på dette oppdraget her. Plottet kunne nok også vært bedre for en dreven leser vil nok se utgangen på dette her veldig lett. Ei bok heldt på det gjevne, som hverken er god eller dårlig..Les og avgjør selv hva du synes. Så liker du serien om Bogart Bull så er det bare til å glede seg .  Boka anbefales videre fra meg.

 

Fakta:

 

Tittel: Haiene
Forfatter: Øistein Borge
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok 5

 

Boka er et leser eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4+

 

 

Beistet av Johannes Kaasa

Beistet av Johannes Kaasa

 

Forlaget om boka:

 

En gruppe gjester er samlet på jaktgodset Orceval.

 

Det ligger i en park beskyttet av en ugjennomtrengelig tornehekk. Utenfor er det store skoger, der et beist vandrer rundt og dreper uskyldige gjetere. Den eneste veien inn og ut er en port i hekken, voktet av en mystisk portner.

 

Alle på Orceval bærer på hemmeligheter, noen mørkere enn andre. En grusom hendelse skjedde noen år tidligere, skjult, men ikke glemt.

 

Professor Buffon er sendt til godset av kong Ludvig XV av Frankrike. Sammen med sin assistent, den unge studenten Tristan, skal han organisere en jakt på beistet. Snart viser det seg at ondskapen ikke bare råder utenfor hekken, på innsiden blir også mennesker drept.

 

Om forfatteren:

 

Johannes Kaasa (født 1955) er matematiker, i tillegg er han intresert i historie, uløste gåter og merkelige hendelser. Han er oppvokst i Larvik og Brasil, men bor nå i Oslo. Beistet er hans debut som forfatter.

 

Meg om boka:

 

Beistet er forfatterens debut. Jeg hiver meg alltid fort rundt når det kommer nye fortellerstemmer innen krimsjangeren, og denne boka er jeg veldig spent på. Jeg har ikke lest noe særlig med gotisk krim tidligere, så jeg ser frem til å lese denne.

 

På et jaktgods i Orceval i Frankrike er en gruppe gjester samlet. Jaktgodset er beskyttet av en ugjennomtrengelig tett tronehekk. Den eneste veien inn i parken er en port i hekken. Denne porten voktes av en mystisk portvakt. I de store skogene rundt godset befinner beistet seg. Det vandrer rundt, angriper og dreper uskyldige gjetere.

 

Kong Ludvig XV av Frankrike sender professor Buffon og den unge assistenten hans, Tristan. Oppdraget de har fått av kongen er å organisere en jakt på beistet, slik at ingen flere uskyldige gjetere må bøte med livet. Men det er ikke bare beistet som skaper frykt. Det viser seg at ondskapen råder både på utsiden og innsiden av hekken. På innsiden blir også mennesker drept.

 

Boka har passe lange og handlingsmettede kapitler hvor enkelte har cliffhangere. Romanen har god fremdrift. Vi får beskrevet miljø og plasser i en akkurat passe mengder, slik at en føler seg til stede i handlingen. Karakterene er gode og står stødig til historien, enten de er gode eller onde. Handlingen er fiksjon, men basert på en sann historie. Handlingen foregår i traktene jaktgodset Orceval ligger i, året er 1767.

 

Etter å ha lest forfatterens debut er konklusjonen at han kommer fra debuten med æren i behold. Han har skrevet en spennende historie som vil holde på leseren. Han legger ut nok spor til at leseren ender opp med flere mistenkte, og det er jo et pluss at forfatteren klarer å forvirre leseren. Jeg fikk nok noen mistanker omtrent halvveis, men når forfatteren nøster opp de løse trådene vil nok mange få seg en overraskelse eller to. Både plottet og historien er originalt og nytt for meg, noe som bidrar til å gjøre leseopplevelsen god. Boka har fint tempo og fremdrift, med spenningstopper fordelt jevnt utover. Romanen blir faktisk bedre og bedre jo lengre ut en kommer.
Den er både spennende og skummel, og handlingen vil få det til å gå kaldt nedover ryggen til leseren. Regn med at det vil bli noe neglebiting underveis!
Historien er litt brutal, men det må være såpass i en sånn type story lagt til den tiden. En liten dose kjærlighet er det også, men heldigvis ikke for mye.
Jeg hadde en herlig og flott lesestund! Jeg ble raskt slukt inn i historien og boka ble lest i hvert ledige øyeblikk. Jeg synes at det var helt topp med krim fra 1700 tallet, så jeg kan ikke si annet enn at dette absolutt var en godkjent debut. Dette var en krim helt etter min smak, og liker du historisk krim, så er dette ei bok også for deg.

 

Jeg håper virkelig at forfatteren kommer med flere bøker i samme gata. For dette likte jeg virkelig. Dette er en perfekt bok til høsten når regnet treffer ruta i høstmørket og vinden uler rundt hjørnet, men ha på godt lys når du leser ….

 

Dette er en debutant som fortjener å nå ut til mange lesere. «Beiste» er en meget spennende og grøssende god krimdebut. Ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Til slutt en oppfordring til de som liker å lese. Sjekk gjerne ut andre bøker fra dette forlaget her. De har mange gode bøker fra mindre kjente forfattere som skriver bra. Jeg har lest mye bra fra Liv forlag, og her vil du oppdage skjulte leseskatter!

 

Fakta:

 

Tittel: Beistet
Forfatter: Johannes Kaasa
Forlag: Liv Forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Gotisk krim

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Nattravnen av Jan-Erik Fjell

Nattravnen av Jan-Erik Fjell

 

Forlaget om boka:

 

1995 forsvinner 17 år gamle Isabell Lilleng fra Rømskog. Robert Taule er nylig løslatt etter en voldtektsdom og blir straks hovedmistenkt. Så forsvinner også han. Etter at lensmannen går av med pensjon, blir han besatt av å løse saken. En livstruende sykdom gjør at tiden hans er knapp. Hvor nær sannheten rekker han å komme før han blir borte for alltid? I nåtid blir Isabells levninger funnet. Anton Brekke blir engasjert av truecrimejournalist Kristian Bolstad, som vil lage podkast om forsvinningen. De begynner å tråkke opp en ny, ukjent sti for å løse saken før politiet gjør det. Men Isabells morder er villig til å gjøre alt for å holde seg skjult

 

Om forfatteren:

 

Jan-Erik Fjell (f.1982) brakdebuterte i 2010 med «Tysteren». Fjell har et opplag på over 1 million bøker, og er utgitt i et titalls land. Den kritikerroste serien om Anton Brekke gjorde ham til tidenes yngste vinner av Bokhandlerprisen.

 

Om forfatteren:

 

Jan-Erik Fjell (f.1982) brakdebuterte i 2010 med «Tysteren». Fjell har et opplag på over 1 million bøker, og er utgitt i et titalls land. Den kritikerroste serien om Anton Brekke gjorde ham til tidenes yngste vinner av Bokhandlerprisen.

 

Meg om boka:

 

Så er vi kommet til bok nummer ti i serien om kriposetterforsker Anton Brekke. En populær serie hos mange. Jeg har lest alle bøkene som er kommet ut til nå. Er jeg forsatt like begeistret over serien?

 

Robert Taule er nylig løslatt fra fengslet etter å ha sonet en voldtektsdom. Han blir raskt politiets hovedmistenkt i saken hvor 17 år gamle Isabell Lilleng forsvant fra Rømskog i 1995. Så forsvinner også Robert Taule. Lensmannen i Rømskog som hadde saken med forsvinningen har gått av med pensjon. Som pensjonist blir han besatt av å løse saken. Klokka jobber mot lensmannen som har en livstruende sykdom. Hvor nær klarer han å komme en løsning før døden innhenter han. I nåtid blir Isabells levlinger funnet etter mange år. . Noe motvillig blir Anton Brekke involvert i saken via Kristian Bolstad som er truecrimejournalust, som vil lage podkast om forsvinningen. Sammen vil de to prøve å komme politiet i forkjøpet og oppklare saken. Den som drepte Isabell har helt andre planer enn at saken skal bli oppklart.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler, hvor enkelte har cliffhangere. Språket er bra. Boka er lettlest. Historien flyter bra fremover med at den veksler mellom før og nåtid. Innimellom får vi noen spennings topper. Språket er bra. Vi blir i akkurat passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og noen av de er velkjente for leseren fra tidligere bøker. Handlingen er fiksjon.

 

Etter at boka er lest så sitter jeg igjen med både positive og negative ting om boka. Boka er i velkjent Fjell stil. En gammel sak knyttet opp i mot nåtid. Historien veksler mellom før og nåtid utover. Så her får leseren det trygge vante som de kjenner fra tidligere bøker. Forfatteren legger ut nok spor til å villede leseren underveis i boka. Her er det igrunnen åpent helt tilslutt hvordan det vil ende. Et godt kamuflert plott. Boka passer til de fleste som leser krim. Da den er lite brutal. Noe jeg savner litt med denne serien etthvert er mer variasjon. Det blir litt mye samme mal i bok etter bok synes jeg. Så jeg hadde sett litt mer variasjon i kommende bøker, for jeg regner med at dette ikke er siste bok i serien. Anton Brekke har en litt mer tilbake trukket rolle i denne boka her, men han er mer tilstede i slutten av boka. Er du en av de som liker serien så har du noe å se frem til. Så håper jeg at vi får se litt mer variasjon i kommende bøker. For min del blir det noe kjedelig når det blir litt for likt i bøkene og jeg begynner å miste interessen. Mulig at det gjelder andre lesere også. For dette er ikke noe dårlig krim for det om jeg etterlyser mer variasjon. Han klarer å underholde leseren. For all del les boka og avgjør selv hva du synes om boka. Bok anbefaler jeg videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Nattravnen
Forfatter: Jan-Erik Fjell
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 10

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4+

 

Liv, levende og død av Alex Dahl

Liv, levende og død av Alex Dahl

 

Forlaget om boka:

 

Liv holder lav profil i Sandefjord, som alenemor til en sønn mens hun forsøker å få endene til å møtes. Hun har aldri fortalt sønnen om hemmelighetene hun bærer på eller om livet hun levde før han ble født. Hun vil gjøre hva som helst for å holde ham trygg.

 

Anastasias liv blir snudd på hodet når hun flytter fra Russland til Milano for å jobbe som modell. Hun er rik. Hun er ettertraktet. Men det finnes en mørk side av livet på catwalken og de glamorøse cocktailfestene. Snart er hun villig til å gjøre hva som helst for å unnslippe.

 

Selma er journalist i Oslo. Hun har gravd fram alvorlige skandaler i modellbransjen, men får ikke saken sin på trykk. Når en kvinne forsvinner fra Sandefjord, forstår Selma at en enda større sak er i emning – den største saken hun noen gang har avdekket, og med forgreninger hun aldri har kunnet forestille seg.

 

Om forfatteren:

 

Alex Dahl er norsk-amerikansk krimforfatter og kosmopolitt. Hun har utgitt en rekke bøker med suksess i Storbritannia og USA, og er oversatt til flere språk. Liv, levende, død er første boka hun selv har oversatt til norsk.

 

Alex vokste opp i Oslo og har både norsk og engelsk som morsmål. Hun har studert russisk, tysk og internasjonale studier i Oslo og Moskva, og har en utdannelse i kreativ skrivekunst fra Bath Spa University. Debutboka hennes, The Boy at the Door, ble kortlistet til den prestisjetunge krimprisen CWA Debut Dagger. Sommeren 2024 skal en av Dahls bøker, Playdate, filmatiseres som TV-serie, med en stor amerikansk strømmeaktør som produsent.

 

Meg om boka:

 

Alex Dahl er en norskamrikansk forfatter. Hun er veldig populær i det store utlandet. Nå er hun endelig ute med sin andre bok på norsk. Liv, levende og død har hun selv oversatt selv til norsk.

 

Liv lever et tilbaketrukket liv i Sandefjord sammen med sønnen. De strever med å få det til å gå rundt. Liv bærer på store hemmeligheter. Hun gjør alt for å holde han trygg og beskytte han. Derfor har hun ikke fortalt noen om livet hun levde tidligere.

 

Anastasia er ei ung russisk jente som har flyttet til Milano for å bli modell. Hun er en av de som kommer gjennom nåløyet og oppnår suksess. Hun blir rik og ettertraktet. Men bak fasaden på det glamorøse livet på catwalken er det ikke like perfekt. Det er en mørk bakside. Hun gjør ettrhvert alt for å komme seg vekk.

 

I Oslo befinner journalisten Selma seg. Hun har gravd frem mange alvorlige skandaler om en kynisk modellbransje. Hun får ikke saken sin på trykk tross dens avlørende innhold. Selma ser en enda større sak komme opp når en kvinne forsvinner fra Sandefjord. Dette ser ut som kan bli den største saken hun har avdekket noen gang. Det hun avdekker kan få alvorlige konsekvenser for mange inkludert henne selv.

 

Boka har passe lange handlingsmetta kapitler. Historien har flyter bra. Her er det opptil flere forteller stemmer som veksler utover i boka. Språket er bra. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og står fint til handlingen i boka. Handlingen foregår for det meste i Norge, Italia og Russland. Historien er fiksjon, men er basert på forfatterens møte med modell bransjen som ung.

 

Så er en ny forfatter for meg lest. Det er alltid spennende med nye fortellerstemmer. Etter boka er lest ferdig, så liker jeg ideen rundt selve plottet, men for meg ble det desverre litt vel tidlig klart hvordan det hang sammen. Mulig mange vil sitte på pinebenken til helt mot slutten av boka før løsningen åpenbarer seg. Forfatteren legger ut nok spor til å villede leseren. For meg lå spenningen mer i om jeg hadde rett eller ei. Det blir mer og mer tempo jo lengre ut i boka vi kommer. Forfatteren gir svar på løse tråder tilslutt på hvordan det henger sammen. Her er mødre som gjør alt for å beskyte sine barn. Vi blir med inn i en kyniske modell bransje hvor nåløyet er meget trangt for å nå gjenom historien er spunnet rundt. Det blir desto verre for de som ikke når opp. Hadde jeg ikke tatt hvordan dette hang sammen så lett, så kunne dette blitt en riktig så bra leseopplevelse. For skrive kan hun. Så jeg ser frem til å lese flere bøker fra forfatteren. Sånn er det bare noen ganger at boka desverre ikke når helt opp. Dette var ei sånn bok for meg, men det er garantert mange som vil synes boka er ulidelig spennende for en kan fort bli lurt her. Så ta gjerne å les boka å gjør opp din egen meining om den.

 

Fakta:

 

Tittel: Liv, levende, død
Forfatter: Alex Dahl
Forlag: Kagge forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4-

 

Kkkk

 

Portrett i flammer av Stian M. Landgaard

Portrett i flammer av Stian M. Landgaard

 

Forlaget om boka:

 

– Jeg vil male deg.

 

Slik begynner forholdet mellom maleren Arnold Krag og hans unge modell på Isle of Wight høsten 1974. Et portrett blir unnfanget i løpet av tre måneder med stjålne møter og forbudt kjærlighet. Så må han reise tilbake til Norge, men de ser begge frem til å treffes igjen til våren. Nesten femti år senere sitter Arnold på et sykehjem i Oslo når han mottar et brev som spør:

 

– Hvorfor kom du ikke tilbake?

 

Om forfatteren:

 

Stian M. Landgaard (f. 1968) er utdannet filosof, oversetter, og forfatter. Han er for tiden bosatt i Tromsø. Han har tidligere utgitt romanen <<Herrer i åndenes rike>> i 2006

 

Meg om boka:

 

Stian Landgaard er en ukjent forfatter for meg. Det er hele 17 år siden forfatteren ga ut sin debutbok. Nå er han aktuell med sin andre. Med denne boka beveger jeg meg litt utenfor det leser til vanlig, så jeg var spent på om jeg likte den.

 

Maleren Arnold Krag reiser høsten 1974 til øya Isle Wight. Han reiser for å komme seg vekk etter et samlivsbrudd. Planen er å være der i noen måneder for å male landskap. Da han treffer på ei knapt 15 år gammel jente som bor på øya, forandres planene drastisk. Jenta blir hans modell. Følelser oppstår, tross jentas unge alder. Etter tre måneder må han reise hjem, men planen deres er å treffes igjen til våren når jenta er blitt 16 år.
Så mye mer kan jeg ikke fortelle om boka uten at jeg røper for mye …

 

Boka har lange kapitler, men de er delt opp slik at en kan stoppe underveis. Kapitlene starter med nåtid, før vi går tilbake til fortiden. Historien beveger seg sakte fremover, uten jeg synes det blir for sakte. Tempoet passer veldig fint til historien. Språket er meget bra og vakkert. Vi blir godt kjent med miljø og plasser. Karakterene er også veldig bra beskrevet og vi kommer godt under huden på dem. Handlingen foregår for det meste på Isle of Wight, samt noe i Oslo. Handlingen er fiksjon.

 

Jeg skal ærlig innrømme at jeg lurte på om dette var ei bok for meg da jeg startet på den, men jeg hadde en fin lesestund. Dette er en historie som flyter sakte og behagelig fremover, så det er bare å lene seg tilbake og nyte romanen. Les den gjerne sakte for å få en god leseopplevelse.
Det handler mye om kunst og forbudt kjærlighet, men du trenger ikke være kunstinteressert for å like boka. Alt i alt ble det en fin leseopplevelse for min del, selv om det er i en sjanger jeg ikke leser mye av. Denne boka vil nok finne mange lesere som leser mer romaner enn meg. Er du ute etter en vakker og stemningsfull roman, så er dette ei bok for deg.

 

Jeg vil gjerne oppfordre folk til å se nærmere på bøkene til lille Liv forlag har. De har mye bra å tilby leserne. Blant bøkene deres vil du garantert finne mange mindre kjente forfattere som skriver bra. (Jeg har lest over hundre bøker fra forlaget.)

 

Fakta:

Tittel: Portrett i flammer
Forfatter: Stian M. Langaard
Forlag: Liv forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Roman

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast: 4+

 

Nattens bok av Jørgen Brekke

Nattens bok av Jørgen Brekke

 

Forlaget om boka:

 

Elisabet er tilfreds med familielivet. Hun er et hverdagsmenneske, og det viktigste er uansett at hun vet at hun kan stole på ektemannen Jakob.

 

En dag dukker den gåtefulle Sofie opp hjemme i leiligheten til Jakob og Elisabet og presenterer seg som Jakobs lillesøster. Jakob og Elisabet har bodd under samme tak i femten år, de har fått to barn sammen, men Elisabet har aldri fått vite at Jakob har en søster. Det skal snart vise seg at det er langt mer hun ikke har fått vite.

 

Sofies inntog er begynnelsen på en kjede fatale hendelser som får Elisabets verden til å rakne. Hun må revurdere alt hun har trodd om Jakob, om sin nærmeste familie og om sin egen virkelighet. Snart forstår hun at jakten på sannheten kan komme til å koste mye, den kan koste henne livet.

 

Om forfatteren:

 

Jørgen Brekke (f. 1968) bor i Horten. Han debuterte med Nådens omkrets i 2011, som ble hovedbok i to bokklubber og solgt til en rekke land. Han har siden skrevet en rekke krimromaner både for voksne og ungdom, og har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Romanen Menneskets natur, som utkom på norsk i 2013, ble valgt av Kirkus Reviews til en av de ti beste krimutgivelsene i USA i 2017.

 

Meg om boka:

 

Det er alltid spennende å begynne på ei ny bok fra Jørgen Brekke. Så jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til å starte på boka. For det jeg har lest tidligere av han har vært meget bra. Så er jo lov å håpe at denne er like bra.

 

Elisabeth har det hun trenger i livet sitt. Barn og en ektemannen Jakob. En som hun stoler på og kan fortelle alt til.  Hun er det vi rettt og slett kaller et hverdagsmenneske.

 

En dag når Elisabeth kommer hjem, så er det en gåtefull kvinne i leiligheten deres sammen med barna deres. Hun presenterer seg som Jakobs lillsøster Sophie. Ei lillesøster Jakob ikke har fortalt henne om. De har tross alt fått to barn sammen og bodd under samme tak i hele 15 år. Hva mer er det Jakob ikke har fortalt henne? Elisabeth verden faller sammen med Sophies inntog i livet deres. Hun forstår at det kan koste henne mye og  muligens livet hennes også i jakten på svar.

 

Stickan har datteren Vilde. Han er en treningskamerat av Jacob. Han har nettopp truffet Jakobs lillesøster, og er forelsket i henne. Jakob har i tillegg ei elskerinne ved navn Elinor.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Historien flyter bra fremover. Språket er veldig bra. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra beskrevet og vi blir bra kjent med de. Alle har sin rolle i historien. Handlingen foregår i Vestfold og Sandefjord. Handlingen er 100% fiksjon uten at det ødelegger for leseopplevelsen. Den foregår for det meste i nåtid.

 

Jørgen Brekke har gjort det igjen og skrevet ei bra og underholdende bok. Boka starter i nå tid, og så går vi tilbake i tid og får en mulig årsak til hva som har foregått mellom disse personene her. Det handler rett og slett om famillehemligheter og og utspekulerte forbrytelser og litt annet, men det får leseren finne ut av selv. Litt spenning må de ha. Forfatteren klarer å holde spenningen og tempo oppe boka gjennom. Her vil nok flere lesere sitte klistret til godstolen i spenning på hvordan dramaet vil ende. Et utspekulert plott. For han har leserene i sin hule hånd fra start til slutt. For mange vil nok slutten overaske til de grader. For du vil garantert se mange mulige løsninger her. Det er rett og slett spennende og nervepirrende boka gjenom. Boka er lite brutal. Så den vil passe for de fleste.  Det er også en novelle i boka skrevet av en robot. Kunstig intelligens som også er et brenn hett tema for tiden. Jeg kunne skrevet mye mer om denne boka her. Forfatteren skriver på en måte som skiller seg ut i fra mange andre i Norge. Jeg liker måten han skriver på og klarer å fange meg boka gjennom. En psykologisk thriller helt etter min smak. Jeg er ikke noe særlig glad i denne sjangeren her, men denne boka gikk rett hjem hos meg. Jeg stokoste meg fra start til slutt. En kan trygt si at jeg ble slukt inn i historien. Jeg gir den stemplet pageturner. Her kan jeg ikke gjøre annet enn å gi den terningkast 6. Ei bok jeg anbefaler på det sterkeste videre.

 

En uhyre spennende psykologisk thriller.

 

Fakta:

 

Tittel: Nattens bok
Forfatter: Jørgen Brekke
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim

 

Bok er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 6