“Presteskapet” Sonja Holtermann

Sonja Holtermann “Frostgraven”

Ira Torgrimsson, del 2. En barnehjemsgutt forsvinner sporløst i Oslo. En mann blir bundet til et tre og henrettet med et skudd i brystet. En tenåringsjente blir dopet, voldtatt og blir liggende i koma. Alt henger sammen, og når journalist Ira Torgrimsson undersøker et narkotikabeslag, begynner hun uvitende å nøste opp gamle hemmeligheter som ender i en kamp på liv og død.

Dette er Sonjas andre bok, og etter den lovende debuten så jeg frem til denne. Igjen er det journalisten Ira Torgrimssen som er hovedpersonen i boka. Hun har fått ansvaret fosterstesønnen Kevin siden forrige bok. Nå oppdager hun at hun er gravid, men vet ikke med hvem! 
Denne boka har to historier som går parallelt. En i fortid og en i nåtid. I den eldre deler møter vi Preben, og handlingen foregår under 2. verdenskrig, og tiden etterpå. I delen fra nåtiden, blir Ira personlig involvert i. Disse to sakene blir etter hvert flettet sammen. 
Forfatteren har tatt flere steg fremover siden debuten, dette er ei god bok. Etter hvert som jeg leste, gikk sidene av seg selv. Jeg likte spesielt godt historien fra krigen, og det som skjedde rundt den beryktede fangeleiren Falstad, og også at Ira samtidig har en tendens til å være der det skjer. 
Denne boka anbefaler jeg glatt videre, det er ei bok som holder spenningen oppe til siste side, med greie, korte kapitler. Boka er både lest og lyttet til. 
Boka er fra egen bokhylle. 
Terningkast 5

 

“Vi var en gang” Monika Steinholm

Monika Steinholm “Vi var en gang”

Galgenhumoristisk og nært om tapt vennskap og tenåringskriser. Møt Saga. Moren har stukket av med en greker, og faren humper rundt i stua med amputert ben og sliter med å betale regningene. Kanskje ikke rart at Saga trives bedre sammen med kyrne hun passer, enn hjemme. Møt Sofie. Moren er mer interessert i dyre klær og velpleide negler enn i hvordan Sofie egentlig har det, i hvert fall så lenge Sofie gjør leksene sine og får gode nok karakterer til å komme inn på medisin. For det synes moren hun skal. En gang var de Tuppen og Lillemor, rabarbra og sukker, to jordbær på et strå, Thelma og Louise. Det var dem mot resten. Nå er alt annerledes. Vi var en gang er historien om sorgen over å ha mistet sin beste venninne, om hvor vanskelig det er å finne tilbake til det som en gang var – og om nyfødte kalver, røde gensere, kjipe gutter og evigvarende naturfagsoppgaver.

Siden jeg har som et mål å lese litt ungdomsbøker innimellom, falt valget denne gangen på Monika Steinholms siste bok. Jeg angrer ikke på valget. Vi møter Saga og Sofie som en gang var bestevenner, men ikke er det lenger. Nå må de samarbeide om en skoleoppgave. Kan de finne tilbake til hverandre igjen? Saga og Sofie forteller sin historie i annet hvert kapitel, og her får vi se hvilke utfordringer ungdommer kan ha, hvordan de føler det, hva slags utfordringer de sliter med.
Dette er ei kjempefin ungdomsbok, med et aktuelt tema og historie. Boka er lettlest med et enkelt språk, er velskrevet og har passe lange kapitler. Det er en både rørende, humoristisk, varm og trist historie, som fint kan leses av voksne også.
Jeg storkoste meg med boka og klarte ikke legge den fra meg før den var ferdiglest. Dette blir ikke den siste boka jeg leser av Monika Steinholm. 
Boka er et lesereksemplar, sponset av forlaget
Terningkast 5

Myriam H. Bjerkli “Djevelens yngel”

Myriam H. Bjerkli “Djevelens yngel”

 

Ni år gamle Eivind blir kidnappet av en kvinne midt i Sandefjord sentrum, samme dag som 17 år gamle Tobias forsvinner under en sykkeltur i Kodal. Politiførstebetjent Håkon Haakonsen fokuserer først og fremst på Eivinds forsvinning. Hvem vil kidnappe en ni år gammel gutt? Da han etter hvert får mistanke om at kidnapperen er guttens halvsøster, Mari, som forsvant for mange år siden, blir det enda mer uforståelig. Hvorfor har hun kommet tilbake og tatt med seg lillebroren sin?
Da sykkelen til Tobias blir funnet, skjønner Håkon at heller ikke Tobias har forsvunnet frivillig. Noe har skjedd ham, men det finnes ingen spor. Midt i kaoset får Håkon også en drapssak i hendene. Har de tre sakene noen sammenheng?
Dette er den tredje boken i Kodal-trilogien, en oppfølger som i utgangspunktet ikke var planlagt. Jeg er glad forfatteren tok til vettet og skreiv den avsluttende boka, for det var mange skjebner i de to første bøkene som jeg ønsket å følge videre. De to tidligere bøkene var dessuten veldig bra, så jeg har vært veldig spent på denne tredje, og jeg vet det også er mange andre som har ventet på den. Det er verd ventetiden: her topper forfatteren, dette er den beste boken i trilogien!
Leseren blir kastet rett inn i handlingen allerede fra første side, og følelsesregisteret blir holdt i bevegelse helt fra starten og fram til siste side. Dette er en vond bok å lese, men forfatteren forteller det likevel på en god måte, slik at det ikke blir for ille. Det er en roman det var nesten umulig å ikke lese ferdig når jeg først hadde begynt å lese, til tross for alt det vonde. Jeg la alt annet til side, så vanskelig var den å legge fra seg. «Djevelens yngel» er et dypdykk i menneskesinnet og dets ondskap. Rått, brutalt og intenst fortalt. Så intenst at jeg var totalt utslitt etter lest den ferdig. Dette er en roman som sitter i lenge etter at den er ferdiglest, og man får virkelig testet følelsesregisteret mens man leser.
For meg er dette årets leseopplevelse så langt i år, og skal du ha med kun ei bok på påskeferie, så bør du ta med denne. Tross bokas dystre historier: du vil ikke angre! Dette er en virkelig PAGETURNER og jeg anbefaler den sterkt videre. Her lander terningen stødig på en sekser.

 

Boka er mottatt som PDF fil.

 

Terningkast 6

 

Marit Reiersgård “Jenta uten hjerte*

Marit Reiersgård “Jenta uten hjerte”

To mysterier, onde intriger og skjebnesvangre fortielser. Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs – dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. Telefonen ringer, 14-årige Idunn Olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. Og snart begynner de første avhørene. Idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. Ungdommene er merkelig tause om det som skjedde. Men blålysene går også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. Et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet.

Forfatteren ble Riverton nominert for denne boka, og som alltid når jeg begynner på ei bok fra Marit Reiersgårs, gleder jeg meg veldig til å begynne. 
Dette er bok nr. to om politietterforskerne Verner Jakobsen og Birte Røed, to helt vanlige politifolk som med normale hverdags problemer. Verner og Bitte blir etter hvert veldig personlig involvert i saken, der mobbing blant jenter er et av temaene. Forfatteren beskriver det godt, men jeg skulle gjerne lest enda mer om temaet. Uten å røpe for mye av handlingen, så har Marit nok en gang snekret i sammen et godt plott, der det er vanskelig å finne løsningen før en har lest ut boka. Det var en bok som var vanskelig å legge fra seg underveis, og jeg anbefaler den absolutt videre.
Normalt leser jeg bøker kronologisk, men med Reiersgårds bøker har jeg bommet totalt. Heldigvis går ikke bøker ut på dato!  Jeg synes at Marit har etablert seg som en av våre beste forfattere, og jeg ser frem til siste boka om Verner og Bitte som kommer ut senere i år. 
Denne boka har jeg både lyttet til og lest, men skal du lytte til boka, så anbefaler jeg at du skrur opp hastigheten litt, det gjør lytteopplevelsen mye bedre. Jeg foretrakk uansett å lese mesteparten av boka på papir, pga. innleser.
Boka er fra egen bokhylle, og jeg velger å gi den en svak femmer .
Terningkast 5-

“Heksetriaden” Karin Bjørset Person

Karin Bjørset Person “Heksetriaden”

Trønderdamene Klara, Siri og Åshild lever det gode liv i Finnmark – men venninnetrioen har en hemmelighet som for all del ikke må komme ut: De er nemlig moderne hekser med helt spesielle evner. Idyllen sprekker da en fire hundre år gammel heksevenninne oppsøker dem for å få litt futt i sakene – men også for å hevne gammel urett og brutte løfter. Deretter tvinner nåtid og fortid seg sammen til et kraftfullt brygg av humor og alvor, trønderske og samiske innslag, historiske begivenheter og absurd fantasi.

Denne romanen er utgitt på et forlag som heter CálliidLágádusog, et samisk forlag som også gir ut bøker på norsk, så framt innholdet bidrar til å spre informasjon om samisk kultur mm. Det var med litt ekstra spenning jeg startet lesingen, siden både bok og forfatter var ukjent for meg. 
Dette er ei fantasybok med utspring fra sanne hendelser om heksebrenninger, der forfatteren forteller to historier. Den ene handler om den siste heksebrenning i 1670 i Trondheim, og den andre historien er i nåtid og forteller om tre venninner og hvilke konsekvenser denne heksebrenning får for dem. Det tok litt tid før jeg så sammenhengen, men forfatteren klarte å flette de to historiene på en god og troverdig måte. Boka ble bare bedre å bedre utover, så gi den litt tid. Forfatteren skriver med et lett språk, så det er lett å holde tråden i historien. I boka er det både humor, alvor, samiskeinnslag og historiske begivenheter. Jeg likte spesielt godt den historiske delen om heksebrenningen, og anbefaler gjerne boka videre, og tror mange vil like den godt.
Jeg anbefaler dere også å våge dere på de mindre kjente forfatterne og forlagene som finnes, da vil dere oppdage mange skjulte lese skatter. Selv leser jeg gjerne mer av denne forfatteren. 
Boka er et lese-eksemplar sponset av forfatteren. Takk for boka!
Terningkast 4+

“Presteskapet” Sonja Holtermann

 

Sonja Holtermann “Presteskapet”

En mann blir påtent og brent levende. Like etter blir en kvinne bundet og kastet i vannet. Krimjournalist Ira Torgrimsson frykter at noen har satt i gang en middelaldersk heksejakt. På hjemmebane kjemper Ira for omsorgen til fostersønnen Kevin, og når hun mottar flere trusler er hun nær ved å gi opp hele drapssaken. Men så blir det personlig. Hun kommer i kontakt med en gruppe menn som vil ha samvær med barna sine. Er dette menn som kjemper for barna sine, eller er de drapsmenn? Klarer Ira å finne gjerningsmennene før de finner henne?

Dette er forfatterens debutbok om krimjournalisten Ira Torgrimsson. Jeg er alltid spent når jeg begynner på bøker av nye forfattere, og denne boka hadde sklidd litt nedover i lesehaugen.  Boka starter bra, handlingen er delt i korte kapitler, og forfatteren holder tempoet oppe gjennom samtlige sider. Hun forteller to historier parallelt. En om hekseprosessen i Bergen på 1600-tallet og en i nåtid. Forfatteren viser oss rett og slett en heksejakt i to forskjellige tidsperioder. 
Boka har også et veldig aktuelt tema, det dreier seg om barnefordeling. Her får vi får et innblikk i hvordan en eks setter barnet opp mot en far som kun ønsker seg samværsrett. Dette forteller forfatteren på en utmerket måte. Det er noe som skjer gjennom hele boka, og den er vond å legge fra seg. Det eneste jeg savnet var å bli enda litt nærmere kjent med hovedpersonen. Jeg synes det er en veldig god debutbok, anbefaler den videre, og gleder meg til å lese neste bok av henne. 
Boka er fra egen bokhylle. Terningkast blir en god firer.
Terningkast 4+

“Drømmenes gud” Gard Sveen

Gard Sveen “Drømmenes gud”

1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.

“Drømmenes Gud” er femte bok om politimannen Tommy Bergman. Dette er mitt første møte med bøkene til Gard Sveen. Etter hørt mye godt om han tidligere utgivelser så jeg frem til å lese denne romanen. Boka består av to historier. Den ene foregå tilbake i 1982, den andre i 2017. Dette er en spionthriller, der det det ikke er action hele veien som normalt. Forfatteren har likevel klarte å lage et bra plott, der hvor historiene veves i hverandre, og der det er vanskelig å forutse hvordan det hele ender. Historien tar utgangspunkt i virkelige hendelser i flyktningleirene i Sabra og Shalita, og utfra disse dette har forfatteren klart å skape et troverdig plott. Jeg storkoste meg gjennom samtlige 305 sider og klare ikke legge boka fra meg før den var ferdig lest. Boka er velskrevet og realistisk, og jeg anbefaler den sterkt videre. Jeg skal i hvert fall lese mer av denne forfatteren, og angrer faktisk på at jeg ikke har gjort det tidligere, men en kan ikke rekke over alt. klate
Boka er et leseeksemplar, sponset av Bookies
Terningkast 5

“Spindelvevet” Stig Ellingsen & Simen Ingmundsen

Stig Ellingsen &Simen Ingemundsen “Spindelvevet”

Skjønnheten Camilla Tungenes vokser opp i den vesle bygda Randaberg og blir oppdaget internasjonalt allerede som sekstenåring. Hun pryder forsidene av de prestisjefylte motemagasinene over hele verden i mange år. I voksen alder vender hun tilbake til hjembygda med sin nydelige tenåringsdatter. Hun er ikke klar over at et menneskelig udyr har ventet lenge i kulissene på en sjanse til en grusom hevn. En dag skjer det noe særdeles urovekkende i bygda og førstekriminalbetjent Bjørn Berner og hans betrodde medarbeidere kobles inn. Imidlertid viser det seg at saken blir mye mer omfattende enn Berner hadde forventet, og han blir direkte personlig involvert på verst tenkelige måte.

Forfatteren Stig Ellingsen som alt har skrevet fire krimromaner og bokblogger Simen Ingmundsen har her slått seg sammen og skrevet sin første krimroman sammen. Dette er tenkt som første bok i en serie med flere bøker. Kan det bli bra krim når en forfatter og bokanmelder slår seg sammen? 
Ja, de slår til på første bok. “Spindelvevet” er en bra skrevet krim fra persillebygda Randaberg. Dette er en <Whodunnit> krim hvor leseren har alle muligheter til å finne ut hvem morderen er underveis, men jeg klarte det ikke. Hovedpersonene i romanen er journalist Truls Storlien og førstekriminalbetjent Bjørn Berner. Det viser seg snart at saken blir større enn han forventer, samtidig som han blir personlig involvert i saken. Det er et bra plott holder leseren på pinebenken til siste side. Boka har i tillegg et greit språk og er lettlest, samtidig som den er uten for mye blod og bestialske ting. Dette er rett og slett ei bok du ikke klarer å legge fra deg
En blir også godt kjent med Randaberg underveis, jeg kjente meg godt igjen i bygda og følte at jeg var til stede i boka mens jeg leste. I det hele tatt en skikkelig pageturner som jeg anbefaler sterkt videre. Jeg ser fram til neste bok i serien.
Terningkast 5

“Ingen vil ha oss” Else Skranefjell

Else Skranefjell “Ingen vil ha oss”

Tyskland har tapt den store krigen. Jakob Goldschmied, tysk soldat, kommer hjem til Berlin i 1918. Livet i fredstid blir vanskelig til tross for at den jødiske familien lever godt av sin gullsmedforretning. Jakob og familien hans gjennomlever mellomkrigstiden med superinflasjon, massearbeidsledighet og Krystallnatten. Bakteppet er nazistenes fremmarsj og Hitlers økende restriksjoner mot jødene. Flukt fra naziregimet blir etter hvert den eneste utveien for å overleve. Familien splittes, og vi følger deres skjebner under jødeforfølgelsene før og under annen verdenskrig. I 1947 møtes de overlevende i Goldschmied-familien i Berlin. Eksisterer barndomshjemmet fremdeles, eller er den gamle bygningen forvandlet til en utbombet ruin?

“Ingen vil ha oss” består av to bind. I dette første bindet møter vi en tysk jødefamilie og bind to handler om en syrisk familie. Begge familiene har det til felles at de er på flukt. I bind 1 følger vi den jødiske familien fra slutten av 1. verdenskrig og livet deres videre gjennom 20 og 30-årene, frem til de må flykte fra Tyskland og Holter, og følger deretter videre de som overlever 2. verdenskrig.
Dette er en historisk roman, men den kunne vært sann. Det er en rystende, rørende og gripende historie om en familie som måtte flykte fra alt de hadde. Forfatteren gir et godt innblikk i hvordan det var å være jøde i mellomkrigsårene og under 2. verdenskrig, inntil de overlevende blir gjenforent etter krigen. Vi får føle på frykten som vokser etter hvert som Hitler vinner fram. Forfatteren skriver bra og rett frem, romanen er lettlest og uten for mange detaljer. Hvis du liker du å lese om krigen i romanform er det absolutt ei bok verd å lese. Jeg likte den godt, og anbefaler den videre. 
Boka er et lesereksemplar sponset av forfatteren og Forlagshuset Vest.
Terningkast 4

“Krignernes fred” Lasse Gallefoss

Lasse Gallefoss “Krigernes fred”

Annen verdenskrig er over, og seierherrene styrer landet. Under okkupasjonen var Storm Steinset dobbeltagent for motstandsbevegelsen. Organisasjonen han spionerte for, er fortsatt hemmelig, så kollegene ved Oslo politikammer tror han var nazist. Når flere politimenn som jobbet for tyskerne blir funnet drept med samme torturmetoder de selv benyttet under krigen, havner Storm på drapsmannens dødsliste. Men han blir også involvert i saken som etterforsker. Storms makker er politiets yngste fullmektig, Robert Rødberg, som alltid har drømt om å bli en helt. Under krigen vervet han seg til de norske styrkene, men havnet aldri i kamp. Så kom freden, og freden tilhører krigerne. Nå får Robert en ny sjanse til å kjempe for Norge. Jakten på morderen tar Storm og Robert inn i hemmelighetene i Norges nye maktsirkler. En ny krig står i fare for å bryte ut, en krig der hemmelighetene fra den forrige kan få deg drept.

Dette er Lasse Gallefoss debut som forfatter, etter å ha skrevet flere filmmanus. “Krigernes fred” er en spennende, historisk kriminalroman der forfatteren blander fiksjon og historie på en fin måte. Personene i boka virker troverdige, uten forfyllede etterforskere og seriemordere.  Handlingen er lagt til åra etter krigen, og vi ser tydelig at forfatteren har lest seg opp på historie fra etterkrigstiden. 
Denne boka har ligget en stund i min lesehaug siden jeg var litt skeptisk til denne type krim, men jeg ble positivt overrasket og er glad jeg ga den en sjanse. Jeg klarte ikke legge boka fra meg når jeg først hadde begynt på den. Dette er en solid debutbok som forfatteren har all grunn til å være stolt av. Her får vi nesten 500 sider med spenning, og boka står like godt som krim som historisk roman, og liker du å lese om krigen i tillegg, er boka perfekt.
Denne boka anbefaler jeg sterkt videre. Gir du den en sjanse, så vil du ikke angre. Absolutt en bra debut bok. Boka er fra egen bokhylle.
Terningkast 5