“Den store fotballboka” av Mundial, illustrert av Daimen Weighilm

“Den store fotballboka” av Mundial, illustrert av Daimen Weighilm

 

Forlaget om boka:

 

I denne unike boka får du møte tidenes råeste fotballspillere. Du får vite mer om de beste lagene og de smarteste taktikkene, og lærer masse om cupene, draktene og de sprøeste

 

Den ultimate fotballboka er beregnet på alle barn som er glade i verdens største idrett og sport. Her får du tips for å forbedre ferdighetene dine og slik bli en bedre fotballspiller enn vennene dine. I tillegg får du mye annen faktainformasjon om fotball. De største stadionene, reglene, frisyrene, taktikker, rekorder og drakter. De beste spillerne, trenerne og lagene gjennom tidene.

Boka passer like godt til jenter som til gutter, siden informasjonen handler om begge kjønn. Boka har fine, enkle og rene illustrasjoner som passer fint til teksten.

Hvert kapittel har sitt eget tema, så den er også veldig oversiktlig.

Hadde denne boka eksistert den gangen jeg var ung, så hadde den fort kunne blitt en favorittbok.

 

Som fotballidiot likte jeg denne boka veldig godt, og synes den er perfekt for alle unge om elsker fotball. Boka passer både som høytlesing, og til å leses alene, men for de aller minste som ikke er så lesesterke, kan den nok bli noe tung.

 

Denne boka bør du lese, så blir du kanskje en av de beste når du spiller på løkka eller på laget ditt i sommer! Etter å ha lest denne, så kan du garantert mer enn vennene dine!

Ei perfekt gavebok til den fotballfrelste!

 

PS. Forfatterne har brukt Davy Wathne som konsulent. Han er som kjent over gjennomsnittet interessert i fotball.

 

Fakta:

 

Forfatter: Mundial

Tittel: Giftig den store fotballboka

Forlag: Mangschou forlag

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 111

Format: Innbundet

Sjanger: barnebok 6-10 år

Originaltittel: The big book of fotball

Oversatt av: Marte & Gro Stokseth

 

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5+

 

Gunnar Henriksen “Giftig hevn”

Gunnar Henriksen “Giftig hevn”

 

Forlaget om boka:

 

Randi er åtte år gammel og på vei hjem fra en bursdag. På veien finner hun en skadet padde som hun vil hjelpe. Men tre menn venter på henne, og hjemturen blir ikke som planlagt. Seksten år senere, i løpet av syv dager, skjer det uforklarlige ting i en gruveby i Trøndelag. Flere personer skades av en mystisk gift, og et uforklarlig dødsfall inntreffer. Lensmann Nordbotten, med hjelp av kollegaer fra politikammeret i Steinkjer, får nye saker som må løses, også denne gangen ved hjelp av noen oppvakte, unge gutter og en tilårskommen elghund.

 

Om forfatteren:

 

Gunnar Henriksen er født i Malm i Trøndelag, men i dag bor han i Stavanger. Han er vel det vi kan kalle en både ukjent og etablert forfatter. Han har tidligere utgitt ni romaner, en novellesamling og fire faglitterære bøker.

 

Gunnar Henriksen er vel det vi kan kalle en både ukjent og etablert forfatter.

“Giftig hevn” er en spenningsroman som passer fra 14 til 104 år. Handlingen er lagt til både andre verdenskrig og sekstiåra. Den foregår i ei bygd utenfor Steinkjer som heter Malm, den samme bygda hvor forfatteren er oppvokst. Boka er lettlest med korte kapitler, og kan høre hjemme i kategorien kosekrim. Dette er ei bok som vil passe for de fleste i familien, men den vil nok favne de yngre lesere best.

Nok en gang er det lensmann Nordbotten som er hovedpersonen, i tillegg får han god hjelp av sine to små yngre hjelpere og en hund, samt kollegaene ved politikammeret i Steinkjer.

Denne gangen er det en 16 år gammel sak som blir løst etter en hektisk uke hvor flere personer blir skadet av en mystisk gift, og et uforklarlig dødsfall inntreffer. Det er hevn og sjalusi som er bakgrunnen for storyen, men den inneholder også masse humor og en dose kjærlighet. I tillegg får man en liten tvist på slutten av boka, når mye egentlig virker opplagt.

 

Dette er en bra spenningsroman som passer for alle. Den har et herlig persongalleri og en lensmann som ikke alltid følger loven. Humoren i romanen fikk meg til å trekke på smilebåndet både titt og ofte. Det er en fin bok å gjemme seg vekk med i disse tider, og den passer perfekt som lesestoff innimellom litt tyngre bøker.

 

Fakta:

 

Forfatter: Gunnar Henriksen

Tittel: Giftig Hevn

Forlag: HBI forlag

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 309

Format: Innbundet

Sjanger: krim/spenningsroman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5-

 

Carl Christian Laugen “Giljotin”

Carl Christian Laugen “Giljotin”

 

Forlaget om boka:

 

Giljotin er et nært møte med Cornelius Ramms hverdag. Den tidligere politimannen har gått fra stillingen som politibetjent og over som etterforsker i et forsikringsselskap. Ønsket er å få mer stabilitet og konfortabelt liv, både økonomisk og fysisk trygghet. Mye tyder imidlertid på at han, i denne posisjonen, lever svært farlig.

 

Om forfatteren:

 

Carl Christian Laugen (f. 1980) kommer opprinnelig fra Rørvik i Vikna kommune,  Nord Trøndelag. I dag er han bosatt i Tønsberg med samboer og to barn. Han har tidligere gitt ut to diktsamlinger. “Tanker i nuet” i 2013 og “To steder tetti tett” i 2014. “Giljotin” er hans debut som romanforfatter

 

Da har jeg lest nok en roman av en for meg ukjent forfatter.

I boka møter vi Cornelius Ramm som er tidligere politietterforsker, men som nå jobber nå i forsikrings bransjen for å etterforske forsikringsvindel. Mandagen starter som vanlig med at de går gjennom sakene de skal se nærmere på. Det er en husbrann, og et forsøk på ildpåsettelse av en bil.

Det går kaldt nedover ryggen på Cornelius da han ser at det er hans beste venn som eier både huset og bilen. Han er overbevist om at dette ikke kan stemme.

Med livet som innsats starter han etterforskningen sammen med politiet. Det viser seg å være mer enn bare en brann. Her avdekkes veldig mørke ting som ikke tåler dagens lys, og hvor er moralen oppi dette? Ramm binges ut i dype hull og ukjente avkroker …

 

Handlingen er lagt til Tønsberg. Vi blir i godt kjent med de involverte personene i boka, og kapitlene er passe lange. Det er tempo og spenning hele boka gjennom, så en vil bare lese videre når til man når slutten. Denne romanen overasket meg positivt, selvom selve plottet nok ikke er så veldig realistisk og den muligens kan bli for grotesk for noen. Boka er lettlest og spennede, og det skjer noe stort sett hele veien. Jeg koste meg boka igjennom, og syntes det var kjekt å stifte bekjentskap med denne forfatteren. Jeg leser gjerne flere bøker av ham og gir boka en sterk firer.

 

Fakta:

 

Forfatter: Carl Christian Laugen

Tittel: Giljotin

Forlag: Lyst forlag

Utgivelsesår: 2015

Format: Innbundet

Antall sider: 238

Format: Innbundet

Sjanger: Krim Thriller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

Linda Lund Nilsson “Kjære bestemor”

Linda Lund Nilsson “Kjære bestemor”

 

Forlaget om boka:

 

«Antagelig syntes hun ikke det var kjempegøy å spille yatzy og vri åtter to hundre ganger på en helg. Men jeg tror hun ville gjort mye for et slag yatzy på sine eldre dager», skrev forfatteren i en Aftenposten-kronikk som gikk viralt. I denne boken gjenforteller Linda Lund Nilsson historien om bestemoren hun satte så høyt. Hun skildrer bestemorens oppvekst, ekteskapet – og sitt eget forhold til henne både som barn og voksen. Hva drømte bestemoren om, egentlig? Burde Linda besøkt henne oftere?

 

Forfatteren skildrer lukten av bestemors sødmefylte plommesyltetøy kontrastert mot den spinkle nakken som sakte mistet livskraften. Boken avdekker også mysterier og svik, og stiller det grunnleggende spørsmålet: Hva med alt vi aldri snakker om?

 

Boken spiller på dype nostalgiske strenger og handler om temaer vi alle kjenner igjen: relasjoner, røtter og slekters gang.

 

Om forfatteren:

 

Linda Lund Nilsson (f. 1973) har jobbet som journalist siden 2000, blant annet i Aftenposten og Dagbladet. «Kjære bestemor. Alt vi aldri snakket om» er hennes første bok

 

I boka møter vi forfatteren når hun leter etter historien til bestemora, og få vite det som aldri ble fortalt. Boka ble til etter et brev hun sendte til Aftenposten etter bestemors død, som hun ønsket at bestemoren hadde lest. Hun forteller om bestemorens oppvekst, ulykkelig ekteskap og gleder og sorger, samt forfatterens  eget forhold til bestemoren både som ung og voksen. VDette er ei bok mange vil kjenne seg igjen i, selv om ikke historien er identisk, er det nok mange familier som har ting det ikke ble snakket om, min egen inkludert.

Hva drømte bestemoren om som ung? Hvilke valg hadde hun?

Dette er ei fin og vakker bok om forfatterens bestemor. Vi følger forfatteren i jakt etter svar på ting hun skulle ønske at hun hadde spurt om mens bestemoren levde. I ettertid sitter hun og tenker på at hun skulle besøkt henne mer, ringt oftere etc. Vi får høre hvor glad hun var i bestemora si, og hvor glad bestemora var i henne. Vi får høre om ei bestemor som ikke ville være til bry for noen, og som var hjelpsom og snill med alle. Forfatteren mimrer tilbake på gode minner fra barndommen og som voksen.

Dette var ei bok jeg likte veldig godt. Boka leses rett frem, og er i fire deler. Bakerst i boka får vi vite hvor informasjonen kommer fra, bl.a fra slekt og venner av bestemora. Dette er en historie mange vil kjenne seg igjen i. Ei flott bok jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Linda Lund Nilsson

Tittel: Kjære bestemor

Forlag: Gyldendal

Utgivelsesår: 2020

Format: Innbundet

Antall sider: 240

Format: Innbundet

Sjanger: oppvekst

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Lene Julsen “Naturmannen og jeg”

Lene Julsen “Naturmannen og jeg”

 

Forlaget om boka:

 

Da journalist og skribent Lene Julsen traff Naturmannen i 2009, så hun for seg deres liv sammen, og barna de skulle få. Etter hvert gikk det opp for henne at kjæresten var et spesialtilfelle. En som snakket mer med sykkelen enn med henne. Som gjorde om gjesterommet til en klatrepark. Og som alltid ville ut og bort, dit det var grønt og øde. Å overbevise en Naturmann om at det var plass til et barn, skulle vise seg å bli like vanskelig som å gå Store Skagastølstind i stiletthæler.Naturmannen og jeg er en fandenivoldsk og rørende historie om å leve sammen når man befinner seg på hver sin planet. Med varmt hjerte og humoristisk distanse beskriver Lene Julsen den hårfine balansen mellom byliv og bark, og hvordan nye erkjennelser snur opp ned på hverdagen hennes og gjør at hun får et nytt syn på Naturmannens sære tilbøyeligheter. Og på seg selv.

 

Om forfatteren:

 

Lene Julsen (f. 1983) er journalist og skribent. Tekster om Naturmannen ble først trykket i Harvest, og ble raskt en snakkis. A-Magasinet har publisert fire episoder som en sommerserie, til overveldende respons. Julsen er fra Sarpsborg og bor i Oslo

 

Noen ganger treffer du bare på bøker som gir deg en bra leseopplevelse, og slik er det med denne boka her. Her er det masse humor, selvironi, utlevering av naturmannen og ikke minst forfatteren. Funderinger rundt samlivet med Naturmannen før og etter at barnet ble født. Det handler om å stoppe opp og finne ut hva som er viktig i livet når en møter veggen og partneren blir forsørgeren.

 

Boka er delt opp i tre deler, før barnet ble født, når hun går gravid og siste del med henne, han og Sofia. Dette er ei herlig samlivsbok hvor forfatteren virkelig byr på seg og naturmannen og utleverer begge på både godt og vondt.  

Boka er lettlest og leses rett frem med korte, enkle setninger. Skal du flykte fra hverdagen med ei bok med masse humor, er denne perfekt til dette formålet. Jeg storkoste meg med boka, og lo rett som det var. Ei herlig bok om et samliv med to forskjellige personligheter som trenger og utfyller hverandre. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Lene Julsen

Tittel: Naturmannen og jeg

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2017

Format: Pocket

Antall sider: 217

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forfatteren

 

Terningkast 5

 

 

 

Max Seeck “Heksejakten”

Max Seeck “Heksejakten”

 

Forlaget om boka:

 

En snørik februarkveld blir kona til en kjent forfatter, Roger Koponen, funnet drept i sitt hjem ved sjøen i et idyllisk Helsingfors-nabolag. Ansiktet er manipulert til et uhyrlig glis, og alt tyder på at hun er drept i et bisart ritual. Etter hvert som det skjer flere drap, skjønner detektiv Jessica Niemi at hun etterforsker en drapssak helt utenom det vanlige.

Drapene er ikke tilfeldige – de følger et mønster hentet fra Koponens bestselgende trilogi. Har det klikka for en leser, eller er denne saken mer personlig enn som så? Hvordan kan Jessica stanse en seriemorder som kjenner hver eneste detalj i bøkene enda bedre enn forfatteren selv? Jessica fordyper seg i Koponens bøker for å prøve å forstå gjerningsmannen. Kan hun forutsi og forhindre ytterligere dødsfall?

 

Om forfatteren:

 

Max Seeck (f. 1985 i Helsinki) debuterte i 2016 og er Finlands bestselgende nye krimforfatter. Heksejakt er første bok i serien om Jessica Niemi og er allerede solgt til svimlende 38 land. Max Seeck har bakgrunn innen salg og markedsføring, men har fått oppfylt drømmen om å skrive på heltid. Han er interessert i forsknings- og spenningslitteratur og lytter til filmlydspor mens han skriver.

 

Jeg tror dette er den første romanen jeg leser skrevet av en finsk krimforfatter. Det ble et kjekt bekjentskap!

Handlingen er lagt til Helsingborg hvor det skjer en rekke drap. Etter hvert som etterforskningen går fremover oppdager man at alle drapene likheter med ting som skjer i en av Finlands beste forfattere sine bøker. Det ser ut som det er noe rituelt over drapene, og morderen ligger alltid et skritt foran politiet.

Det er etterforsker Jessica Nemi som har saken. Bakgrunnshistorien hans fortelles i egne kapitler.

Boka begynner noe treigt, kanskje fordi det er den første boken i en serie. Den tar seg snart godt opp og blir umulig å legge fra seg.

Boka leses rett frem med et greit språk og handlingsmetta kapitler som gjør at en bare vil lese videre. Personene i boka er interessante å følge, likeså handlingen. Selv om boka er rein fiksjon, er den meget spennende å lese. Boka er sånn midt på treet når kommer til groteske beskrivelser.

Med denne thrilleren gjør forfatteren Helsingfors til en mørk og skremmende plass, og han har pønsket ut et finurlig plott som ikke er lett å løse for leseren.

 

Dette er en mer enn godkjent debut og absolutt en bok å sette på leselista til påske. Liker du Nesbø og Anhems bøker, vil du nok også like denne. Jeg ser frem til neste bok i serien. Terningen lander på en meget sterk femmer.

 

Fakta:

 

Forfatter: Max Seeck

Tittel: Heksejakten

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Format: Innbundet

Antall sider: 465

Format: Innbundet

Sjanger: Krim

Originaltittel: Uskollinen lukija

Oversatt av: Tor Tveite

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5+

 

Morten Reistad Aasen “Umbra”

Morten Reistad Aasen “Umbra”

 

Gründeren av legemiddelselskapet Novastar, Fredrik Caspersen, blir funnet drept med armbrøst i sitt eget hjem i Holmenkollen. Den erfarne drapsetterforskeren Lars Lindqvist og hans nye partner, Sofia Blix, en nyansatt kriminaltekniker, får i oppdrag å oppklare saken. Etterforskningen gir dem et innblikk i den høye bruken av lykkepiller, bringer dem til skyggesiden av finansbransjen i Oslo og et møte med foreldre som har opplevd det verst tenkelige. Lindqvist er av den oppfatning at hvis han forstår den kriminelles natur, så kan han også klare å hindre at flere ugjerninger blir begått. Innsikten som han opparbeider seg i løpet av etterforskningen skal vise seg å bli viktigere enn han kunne ha forestilt seg.

 

Om forfatteren:

Morten Reistad Aasen er fra Løten, bor nå i Oslo og dette er hans debut som forfatter.

 

Boka begynner med at gründer av legemiddelselskapet Novastar blir funnet drept. De har gjort stor suksess på et antidepressiva-middel. Dette er drapsetterforsker Lars Lindqvist første sak etter ferien sammen med han nye partner Sofia Blix. De starter med friskt mot og regner med å få løst saken raskt. I bakgrunnen lurer Umbra som betyr skygge på latinsk. Det mørkeste punktet i skyggen. Umbra ligger hele veien i forkant og lurer.

Etter hvert kommer det ting frem som ikke tåler dagens lys. De lurer samtidig på hva Umbra er ute etter å oppnå med dette. Hva gjør mennesker til mordere? Er noen mennesker født til å drepe, eller fører omstendighetene til det?

 

Dette er en politikrim hvor etterforskningen står i sentrum for handlingen, og det handler om en kynisk bransje. Boka jobber seg sakte, men sikkert fremover, etter hvert som etterforskningen skrider frem og stadig tar nye retninger. Dette er en rolig og tidvis realistisk politikrim som leses rett fram. Det ble nok litt mye unødvendig snakk for min del, noe som gjorde at det gikk for langsomt for meg til tider. Forfatteren legger ut nye spor underveis i handlingen, men disse ble for åpenlyse, så jeg fikk tidlig rett i mine antagelser, men det er mulig at det vil være annerledes for en som ikke leser fullt s mye krim som meg.

 

Forfatteren har et tydelig talent, så hvis han strammer regien neste gang, så kan det fort bli bra hvis det kommer flere bøker fra ham.

 

Fakta:

 

Forfatter: Morten Reistad Aasen

Tittel: Umbra

Forlag: Liv Forlag

Utgivelsesår: 2015

Format: Innbundet

Antall sider: 168

Sjanger: Politikrim

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Eirik Husby Sæther “Skrik”

Eirik Husby Sæther “Skrik”

Forlaget om boka:

Muna er nyutdannet politibetjent. Hun rykker ut på husbråk i en kommunal blokk og finner en drept, afghansk kvinne. Ved siden av henne sitter en mørk mann og holder en kniv. Muna skyter og dreper. Hun blir rutinemessig etterforsket, men alle tror hun gjorde det rette. Det viser seg at mannen var gift med kvinnen, og de hadde fått avslag på asylsøknaden. Sønnen gjemte seg under sengen og tror han hørte en ukjent. Muna blir suspendert. I avisene blir politiet anklaget for rasisme, selv om Muna har kenyansk mor. Muna klarer ikke å stå utenfor og vente på svar. Hun vil vite om hun drepte en uskyldig. Hennes egne undersøkelser fører henne til noen gamle kassetter med opptak av ukjente kvinner som roper etter hjelp. Muna kjenner igjen ett av skrikene.

 

Om forfatteren:

 

Eirik Husby Sæther (f. 1984) er født og oppvokst på Bjørndal i Oslo. Han har studert kriminologi, og i 2009 ble han uteksaminert fra Politihøyskolen. Husby Sæther jobber ved Krimvakta i Oslo. Han har gitt ut en rekke bøker.

 

Tidligere bøkene av denne forfatteren har jeg likt veldig godt. Det er realistisk og troverdig politikrim med Mikael Wulf i hovedrollen. I denne romanen presenterer han en ny hovedperson, Muna, som er nyutdannet politiet betjent. Hun rykker ut etter melding om husbråk hvor hun finner en drept kvinne. Mannen sitter ved siden av henne og Muna tror han har drept kvinnen, og hun skyter ham. Alle tror hun har gjort rett, men hun blir suspendert mens etterforskningen pågår. Muna etterforsker også saken med skyte-episoden selv, for å finne ut om hun gjorde rett i å skyte.

Underveis i etterforskningen finner hun noen kassetter hvor kvinner skriker om hjelp. Den ene som skriker høres ut som er moren hennes, hun forsvant for femten år siden.

 

Nok en gang har forfatteren skrevet ei bra bok, selv om jeg ikke synes er hans beste. Politiarbeidet er urealistisk i forhold til tidligere bøker, og det er mange skifter, noe som virker litt rotete og gjør det vanskelig å holde tråden i storyen. Boka er likevel absolutt leseverdig, og den er like rått skrevet som hans tidligere bøker, så selv om dette ikke er den beste fra hans penn, ser jeg frem til flere bøker fra forfatteren. Terningen lander på en sterk firer

 

Fakta:

 

Forfatter: Eirik Husby Sæther

Tittel: Skrik

Forlag: Solitude Forlag

Utgivelsesår: 2020

Format: Innbundet

Antall sider: 234

Sjanger: krim

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget 

 

Terningkast 4 +

 

Tina Frennstedt “Nedtelling”

Tina Frennstedt “Nedtelling”

 

Forlaget om boka:

 

En kontroversiell kvinnelig kunstner blir funnet drept ved Stenshuvud fyr. I tilknytning til liket oppdager man en type leirjord som viser seg å være identisk med den man fant på et drapssted utenfor Ystad for 15 år siden, da en ung musiker ble funnet død.

Da kriminalinspektør Tess Hjalmarsson sammen med kollegaen Marie Erling, undersøker saken, finner de ingen åpenbare koblinger mellom ofrene. Men nyheten igangsetter en kjede av dramatiske hendelser på Österlen. Samtidig begynner en tobarnsmor å mistenke at ektemannen hennes ikke er den hun trodde han var.

 

Om forfatteren:

 

Tina Frennstedt (f. 1969) er en av Sveriges fremste kriminalreportere. Hun har spesialisert seg på «cold cases» og skildrer politiarbeid med stor troverdighet. Hun har tidligere gitt ut dokumentarromanen Diplomattdatteren.

 

Dette er andre bok i hennes Cold case serie. Forfatteren vant Årets deckardebut Crimetime Award i 2019. Den første boka likte jeg veldig godt, så jeg så frem til å lese denne.

Også denne boka er basert på en sann hendelse, det uoppklarte drapet på Niklas Emberg utenfor Lund i 1991. Det er kriminaletterforsker Tess Hjalmarson, med kallenavnet supersnuten, som er leder av cold case gruppen. Hun har fått en ny sjef siden forrige bok, og må kjempe for at cold case-gruppen ikke skal bli nedlagt av politimesteren.

Nok en gang har hun hovedrollen, sammen med kollegaen Marie Erling. En kvinnelig kunstner blir funnet drept. De finner en spesiell type leire som har forbindelser tilbake et uoppklarte mord som ble begått for 15 år siden. Det dukker deretter opp et tredje mord, der de også finner samme type leire. Etter å ha trampet i blinde en stund, finner de en sammenheng mellom drapene. En tobarnsmor mistenker at ektemannen hennes ikke er den hun tror han er.

 

Forfatteren kommer nok en gang med ei bra bok.  Selv om det ikke er mye action i boka, er det en smart, spennende og velskrevet krim der etterforskningsdelen står i sentrum for handlingen. Karakterene i boka er mennesker vi kan kjenne oss igjen, de fremstår som normale med sine problemer og oppførsel. Kapitlene er handlingsmettede og driver leseren videre. Mesteparten av handlingen foregår i nåtid, med noen tilbakeblikk til det første mordet, samtidig som hustruen forteller sin historie. Forfatteren gjør det ikke lett for oss lesere å gjette hvem gjerningspersonen er. Dette er en realistisk og troverdig historie, og det den ikke har i action og tempo, tar den igjen i spenning. Jeg ser alt frem til neste bok, og anbefaler denne videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Tina Frennstedt

Tittel: Nedtelling

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 488

Format: Innbundet

Sjanger: Cold case krim

Originaltittel: Väg 9

Oversatt av: Anlaug Lia

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Sunniva Vagstad “Fritt fall”

Sunniva Vagstad “Fritt fall”

 

Nitten år gamle Elise bor sammen med faren sin og hennes største utfordring er hvorvidt hun skal fortsette på filosofistudiene eller bytte til matematikk. Men en dag dukker farens ekssamboer opp og forteller at datteren Bianca har omkommet i et basehopp på Voss, og alt blir plutselig et salig kaos for Elise. For den viljesterke Bianca fikk stor betydning for henne i de årene de var stesøstre. Nå er hun død.

Mens faren lukker seg inne i sin sorg over stedatteren, blir det opp til Elise å finne mening i mysteriene som omgir Biancas basehopp og død, og hun oppsøker fallskjermmiljøet på Voss og Biancas hoppvenner. Til tross for – eller kanskje på grunn av – et helt liv innendørs med bøker og teorier, blir Elise raskt beruset av fallskjermverdenen, og det tar ikke lang tid før studiene blir degradert til en dårlig samvittighet. Men livet på Voss Fallskjermklubb er ikke så enkelt som å falle fritt fra himmelen. Og snart er Elise på vei opp de samme fjellene som Bianca til slutt hoppet fra.

 

Om forfatteren:

Sunniva Vagstad (f.1987) er fra Førde. Hun er ingeniør i undervannsteknologi og har også en mastergrad i russisk. I ti år var Sunniva aktiv i fallskjermmiljøet på Voss. Hun har over 500 fallskjermhopp og to fjerdeplasser i NM.

 

Boka handler om nitten år gamle Elise. Hun er ei smart jente som bor sammen med sin far. En dag får hun vite at hennes stesøster, Bianca, har omkommet i et basehopp. Dagen før hun døde hadde søsteren prøvd å ringe henne.

Elise og Bianca skiltes som uvenner for to år siden, da foreldrene deres gikk fra hverandre. Elise lurer på hva som fikk Bianca til å utføre basehoppet, og reiser til Voss for å finne det ut. Dette fører til at Elise blir dratt inn i fallskjermmiljøet på Voss. Hun legger studiene legges til side for å jakte på svar rundt stesøsteren død. Boka er beregnet på ungdom og unge voksne. Boka handler om sorg og tap, men den er ikke noe dyster lesing. Vi blir også med når Elise ser tilbake på livet sitt. Boka handler også om å finne seg selv, og å ta dårlige valg, selv om en er smart.

 

Dette er forfatterens debutbok, og den er bygd opp rundt fallskjermmiljøet på Voss, et miljø forfatteren selv var aktiv i i mange år. Dette kunne fort vært en krimbok, selv om det ikke er det. Forfatteren varierer mellom lange og korte kapitler. Språket er enkelt og greit, uten for mye utenom snakk, men med mye indre følelser. Det er en rekke herlige karakterer i boka, og jeg likte den godt.

Boka må være perfekt for de som liker å hoppe i fallskjerm.  For krimlesere kan denne boka også være et godt alternativ, dersom de vil lese noe litt annereldes.

Dette er en godkjent og luftig debut, og jeg ser frem til å lese flere bøker av Vagstad. B

Jeg anbefaler boka videre, men med min høydeskrekk forblir jeg nok på landjorda.

 

Fakta:

 

Forfatter: Sunniva Vagstad

Tittel: Fritt fall

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2020

Format: E-bok

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5