Skygger av Sara Strömberg

Skyggerav Sara Strömberg

Forlaget om boka:

 

Høsten river i Åre. Til tross for at turistene fortsatt glitrer på luksusrestaurantene, har lokalbefolkningen begynt å planlegge for jakten og mørket …

 

I andre etasje på en nedlagt togstasjon bor den avdankede lokalredaktøren Vera Bergström. Hun sover med en jaktbørse under senga, og kjemper med både overgangsalder og det livet som aldri ble noe av.

 

Når en kvinne blir funnet drept i skogen på baksiden av Åreskutan, påtar hun seg motvillig oppdraget med å skrive en reportasje om bygdefolkets frykt. Men på veien blir hun stadig mer besatt av å finne ut hvem offeret var, hvem som drepte henne – og hvorfor. Det tar ikke lang tid før Vera selv er i fare.

 

Om forfatteren:

 

SARA STRÖMBERG vokste opp i Västerbotten og Jämtland. Hun jobber som frilansjournalist og forfatter i Östersund, der hun også bor med sin familie. Hun er Sveriges nye krimstjerne og har på to bøker rukket å både vinne prisen for Årets beste krimdebut for Skygger (norsk 2023) og Årets beste krim for Skred (norsk 2024

 

Meg om boka:

 

Ei bok jeg ser frem til å lese etter vunnet årers krimdebut for Skygger og årets krim for Skred som kommer på norsk i 2024. Alltid spennende med nye fortellerstemmer synes jeg. En kan trygt si at forfatteren har tatt Sverige med storm.

 

Høsten står for døren i Åre. Restauranter er fulle av turister, mens lokalbefolkningen ser frem til jakta og mørket. Midt i dette lever den tidligere lokalavis redaktøren Vera Bergström. Avdanket er nok et bedre ord for det Vera er. Hun har sitt og stri med..

 

Vera tar motvillig på seg et oppdrag for lokalavisen når en kvinne blir funnet drept i skogen. Oppdraget hennes er å skrive om bygdefolkets frykt etter drapet. Etterhvert som hun interjuver folk, så blir hun mer og mer opptatt av finne mer ut om den drepte er, hvem drepte henne og ikke minst hvorfor ble hun det. Dette fører fort til at Vera selv befinner seg i stor fare.

 

Boka veksler mellom lange og korte kapitler. Språket er bra. Historien flyter fint fremover. Vi blir bra kjent med miljø og plasser som får en til å føle en er tilstede i Åre traktene. Karakterene er bra, og vi blir bra kjent med de. Handlingen er fiksjon. Handlingen er lagt til Åre traktene, som er en poplær ski destinajon hos mange nordmenn.

 

Dette er en meget bra debut bok synes jeg. Den er velskrevet og spennende. Både miljøbeskrivelser og karakterene er veldig bra beskrevet. Her er mange tråder og holde styr på, men forfatteren har riktig så god kontroll på det helt tilslutt. Det blir jo noe tidlig klart hvordan dette henger i sammen uten at det går utover leseopplevelsen. Når leser denne boka så ikke forvent action og spenning boka gjenom. Her bygger det seg sakte opp, og det er uhygge boka gjenom. Her ligger spenning på helt andre ting. Kall det gjerne en rolig krim. Det er mye annet som gjør denne boka til en riktig så bra krim. Den er ikke særlig brutal så den vil passe til alle krimelskere. Er du av de som ikke liker for mye politietterforskning? Da er dette boka for deg. Hun skriver bra om livet på bygda og humoristisk om hvordan turistene oppfattes. Hun er virkelig en god historie forteller. Kunne skrevet mye mer om boka. Anbefaler heller å lese den. Etter denne debuten så kan jeg ikke si annet enn at jeg ser frem til neste bok i serien. Dette likte jeg veldig godt. Her var det bare til å legge seg godt til rette og nyte en god krim historie. Så jeg har ikke noe problemer med å anbefale boka videre.

 

En ny svensk krimstjerne er født. En rolig, velskrevet, spennende og stemmningsfylt krim.

 

Fakta:

 

Tittel: Skygger
Forfatter: Sara Strömberg
Forlag: Kagge
Utgitt: Krim
Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

To bøker om Utøya 22 juli

12 år er gått siden terrorangrepet  på Utøya, som endte med 77 drepte. Her er to sterke bøker jeg har lest om det som hendte den dagen. I den ene boka får vi historien til ei mor som hadde sønnen sin på Utøya denne dagen. I den andre boka får vi historien om to søstre som reiste til utøya.

 

To litt forskjellige bøker som handler om det samme. To sterke bøker som jeg anbefaler videre.

 

Vi ble alle berørte av dette på en eller annen måte, uansett om vi kjente noen som var på Utøya denne tragiske og vonde dagen, eller ei. Endag vi aldri må glemme.

 

Mariangela Di Fiore / Cathrine Trønnes Lie “Søstre – Min historie etter Utøya”

 

I denne boka får vi Cathrine sin historie og de vanskelige årene etterpå. De var to søstresom reiste. Kun en av dem kom hjem.

 

Min omtale av boka :

https://henningbokhylle.blogg.no/mariangela-di-fiore-cathrine-troennes-lie-soestre-min-historie-etter-utoeya.html

 

 

Elin Hesjevik “De heldige

 

Forfatteren har skrevet ei sterk bok. Hun setter fint ord på følelser, inntrykk og tanker i timene etterpå og fremover, sett fra en mors ståsted. Hun var heldig og fikk sønnen hjem, men Torbjørn mistet mange venner der. Som leser er det umulig å sette seg inn i hvordan de som ble involvert hadde det, man kan bare tenke seg det. En leser ikke denne boka uten å sitte igjen med sterke følelser.

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/elin-hesjevik-de-heldige.html

 

Før du døde av Camilla Grebe og Åsa Träff

Før du døde av Camilla Grebe og Åsa Träff

 

Så er vi kommet til bok nummer tre i serien om psykologen Siri Bergman. En bra serie så langt synes jeg. Denne ble også lyttet til til.

 

Et brutalt mord blir begått i en park i et av de beste strøkene i Stockholm. Politiets hovdvitne er en ruset tenårings jente. Hvor troverdig er et ruset vitne? Kan hun skille mellom hallusinasjoner og vinligling?

 

Siri begynner endelig å finne roen i livet sitt etter mannen hennes druknet. Hun er i et bra forhold med samboeren Markus. De er nybakte foreldre.

 

En dag går hun gjennom en kasse med papirer, som tilhørte sin avdøde mann, Stefan. Funnene hun gjør i papirene er vanskelige og bortforklare. De har koblinger til mordet i parken.

 

Selv om Siri etter forholdene har det bra etter mannen hennes døde, så klarer hun ikke slippe tanken om at hans død har noe med mordet i parken og gjøre. Dette medfører at hun begynner å etterforske saken på egenhånd, noe som medfører at hun ufrivillig blir trukket inn i saken. Livet hennes faller sammen, og hun mister grepet i tilværelsen sin. Hu går fra å jakte svar til å bli jaktet selv

 

Boka har korte kapitler. Språket er bra, og historien flyter bra. Karakterene er bra og gjennomarbeidet. Vi følger to historier i boka. En i førtid og en i nåtid.

 

Jeg hadde nok en gang en fin lyttestund med disse to forfatterene her. Jeg ble raskt dratt inn i boka. Innleser er med på å gjøre boka bra. Hun lesere med innlevelse. Dette er noe roligere krim, men den har andre ting som gjør den bra. Her nøstes det sakte men sikkert opp. Ei bok som vil passe for de fleste. Mulig slutten kan bli noe brutal. Her er det ganske fritt for politietterforskning for de som liker det.

 

Jeg vil på det sterkeste anbefale å starte på bok nummer en i serien. Det har med karakterenes utvikling og gjøre. Ikke den bestte i serien denne boka, men absolutt verd å lese.

 

Er du etter en rolig, spennende kosekrim er dette ei bok jeg anbefaler.

 

Fakta:

 

Tittel: Før du døde
Forfatter: Camilla Grebe og Åsa Träff
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2014
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 3
Innleser: Nina Woxholtt
Spilletid: 628 min
Ovsetter: Øyvind Reisegg

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 4

 

 

Høyt press av Jan Tore Noreng

Høyt press av Jan Tore Noreng

 

Forlaget om boka:

 

Hvor langt er du villig til å gå for å bli best? Mehmet har alltid vært stjerne på laget, men nå trues posisjonen hans av en ny spiller. Hva om det fantes en mulighet for å sette den nye fyren ut av spill? tenker Mehmet. Hva om han kom utfor … ei ulykke? Høyt press er andre bok i Gutta, en serie med spennende, actionfylte bøker.

 

Om forfatteren:

 

Jan Tore Noreng (f. 1968) bor i Mefjordvær på Senja. Jan Tore har blant annet forfatterstudium ved Universitetet i Tromsø bak seg, har undervist i kreativ skriving ved kulturskolen i Berg kommune, har jobbet mange år som lærer og er forfatter. Han debuterte i 2011 med boka Dødens skole som ble nominert til Arks barnebokpris samme år. I 2016 fikk han Uprisen for

 

Meg om boka:

 

Så er bok nummer tre i Gutta serien unnagjort. Ei spennings bok for ungdom fra 12 år og oppover. Jeg valgte å lytte til denne boka.

 

Mehmet er venstreving på Varg sitt fotball lag . Han har alltid vært den største stjerna på laget. En dag så begynner det en ny gutt på laget som spiller i samme posisjon som Mehmet. Den nye gutten truer hans posisjon på laget. Mehmet liker ikke dette. Hva kan han gjøre mot den nye gutten for å beholde sin posisjon og stjetnestatus i laget? Mehmets avdøde far elsket fotball minst like mye som han. Faren hadde høye forventninger til han som fotballspiller, og ønsket at han skulle nå lengst mulig.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Språket er lett og passer til aldersgruppen. Boka har bra fremditft. Vi blir i passende mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra og troverdige som leseren kan kjenne seg igjen i. Historien er fiksjon, men fremstår som troverdig.

 

Så er bok nummer 2 i serien ferdig lyttet. Jeg har nå lyttet alle tre bøkene som foreløpig er kommet ut. Det er i grunnen samme hvilken en starter på. Alle bøkene er avsluttende. Jeg synes denne boka her er den beste i serien til nå. Her blir leseren kastet rett ut i det og det blir mer og mer spennende jo nærmere slutten vi kommer. Som i de andre bøkene i serien har også denne boka dagsaktuelle temaer. I denne boka er raseskille, ulikhet, forventninger, press, sjalusi som er temarer. Så ungdommen vil nok kjenne seg igjen. Det er nok en fordel å like fotball. Boka vil nok få flest lesere hos gutter, men kan fint leses av jenter. En annen ting jeg liker med boka er at forfatteren setter fint ord på ting som ungdommen kan kjenne seg igjen i på en enkel måte. Er nok mange som har det som Mehmet. Hadde denne boka kommet ut når jeg var ungdom, så hadde boka gått rett hjem hos meg siden jeg liker fotball. Forfatteren har nok en gang skrevet ei bra ungdoms bok. Denne passer fint til de som ikke leser så mye til vanlig. Som er målet med denne serien. Jeg venter i spenning på neste bok i Gutta serien.

 

Er du ikke så glad i å lese, men heller foretrekker lydbok. Så har du et fint alternativ her til ei god og spennede lydbok. Bok er innlest av Anderz Eide. Han gjør det til en herlig lytte stund. Dette er en innleser jeg er begeistret for. Han er behagelig å lytte til.

 

 

Ei lettlest og spennende bok som. anbefales videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Høyt press
Forfatter: Jan Tore Noreng
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2022
Sjanger: Spenning fra 12 år
Serie: bok 3
Innleser: Anderz Eide

 

Boka er lånt som lydbok på biblioteket.

 

Terningkast: 5

 

Stille er de døde av Anna Jansson

Stille er de døde av Anna Jansson

 

Forlaget om boka:

 

En advokat blir meldt savnet av sin kone. Kriminalbetjent Maria Wern får saken, og hun oppdager at han ble truet på livet før han forsvant. Så får Maria en telefon om at det er funnet et lik ute på sjøen. Kan det være advokaten? Det ser først ut som en rutinesak, men utvikler seg raskt til å bli en av de verste sakene Marias avdeling har hatt. Med små ressurser og dårlig tid leter hun etter en drapsmann som ikke har noe å tape, og derfor ikke skyr noen midler.

 

Om forfatteren:

 

Anna Jansson (f. 1958) er en av Sveriges mest leste forfattere. Hun har skrevet over 60 bøker og solgt mer enn 5 millioner eksemplarer. Hun er utdannet sykepleier og debuterte som forfatter i 2000. Hun har skrevet både barnebøker og feelgoodbøker, men mest kjent er hun som krimforfatter. Hennes bøker om kriminalinspektør Maria Wern skiller seg ut blant svenske krimbøker, og de er også filmatisert med stor suksess som TV-serie. Anna Jansson er nominert til og tildelt en rekke priser for sitt forfatterskap, deriblant Crimetime Awards hederspris 2021, den store kulturprisen for Hjalmar Bergmanns minne i 2020, Gullpocket i 2005, Årets länsforfatter i Örebro län 2000, Storytel Awards lydbokpris med flere titler i 2017, 2018 og 2023, Crimetime Award i 2018, Glassnøkkelen for beste krimlitterære verk i Norden i 2007 og Svenska Deckarakademins

 

Meg om boka:

 

Så er jeg kommet til bok nummer to i serien om Maria Wern. En bok serie som det er laget tv-serie av. Den har jeg ikke sett. Foretrekker heller bøkene jeg. Etter lest to bøker av henne tidligere, så er dette en forfatter jeg har blitt begeistret for.

 

Eiendomsmekleren Clarence Haag. Han eier et eiendomsmegler firma sammen med en annen. Han blir meldt savnet av sin kone Rosmarie etter han ikke er kommet hjem etter en middag med en kunde på restauranten Gyllene Druvan. Kriminalbetjent Maria Wern får saken etter en kollega ikke tok Rosmarie bekymring alvorlig. Marie oppdager raskt at mannen ble truet på livet like før han forsvant. Marie får en telefon om et likfunn ute på sjøen. Er det Clarence som er funnet. Det som først ser ut som en rutine sak blir mye større enn det så ut til. Med knappe ressurser og dårlig tid som politiet har i sånne saker, så utvikler det seg raskt til en av de verste sakene til Marias avdeling. Gjerningspersonen virker ikke å ha noe å tape, så det gjør at personen ikke skyr noen midler for å nå sine mål. Presset på politet er stort og alle forventer en rask oppklaring. Klarer de det tidsnok?

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler, hvor flere har cliffhangere. Boka har bra fremditft. Språket er lett og flyter bra. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene er bra bygd opp og fremstår som realistiske og troverdige i måten de fremstår. Vanlige personer leseren kan kjenne seg igjen i med sinne hverdagslige problemer som vi alle har. Historien er linær. handlingen er fiksjon, men den fremstår som realistisk synes jeg.

 

Nok en gang gang har jeg hatt en spennende lesestund med denne forfatteren her. Hun skriver bra og holder på leseren med uventede vendinger underveis. Når du tror du har løsningen, så kommer forfatteren med nye spor og vendinger og du må tenke ut nye mulige løsninger. Helt til slutt drar hun dette fint i land og gir oss løsningen på plottet. Plottet er bra skrudd sammen. Jeg liker når løsningen ikke er for åpenlyst. Det er med på å holde lesetempo oppe for jeg vil bare vite løsningen på dette. Innimellom etterforskningen så hører vi morderen fortelle. Boka vil passe til de fleste krimlesere da den er lite brutal. Til å være politikrim har den nok innlagte spennings topper, og med bra tempo. Er du en av de som liker en god poltikrim med et finurlig plott så er dette boka for deg. Jeg har likt alle hennes bøker jeg har lest til nå, og felles for det alle er at de har finurlige plott. Det er noe av det jeg liker med ei god krimbok. Så jeg håper flere får øyene opp for hennes krimbøker. Hun er blitt en svensk krim favoritt hos meg. Jeg ser frem til flere møter med Maria Wern. Hun skriver krim helt etter min smak.

 

En spennende og god politikrim med et finurlig plott hvor forfatteren rundlurer leseren. Velkomponert svensk krim som jeg anbefaler sterkt videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Stille er de døde
Forfatter: Anna Jansson
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 2
Oversetter: Lise Stokseth

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Offer av Jørn Lier Horst og Thomas Enger

Offer av Jørn Lier Horst og Thomas Enger

 

Forlaget om boka:

 

Alexander Blix er etterforskningslederen som har mistet alt – både jobben og datteren. De tidligere kollegene i politiet holder ham på avstand, og da Blix blir kontaktet av en ukjent person som påstår å ha begått et drap som har hjemsøkt ham de siste to årene, står han alene.

 

Samtidig jobber journalisten Emma Ramm på en sak der en mann er arrestert og mistenkt for drap, uten at det finnes et lik.

 

De tidligere partnerne søker hjelp i hverandre, men da Blix’ fingeravtrykk blir funnet på det ene åstedet, frykter han at fortiden skal innhente ham. For i nåtiden finnes det et offer som har funnet en helt særegen form for terapi.

 

Om forfatterene:

 

Thomas Enger er en norsk forfatter og journalist. Han vokste opp på Jessheim, men er nå bosatt i Oslo. Han er utdannet journalist og jobbet i Nettavisen i ni år. Thomas Enger har også tatt idrett grunnfag og historie mellomfag. Han komponerer også musikk. Han debuterte med boken Skinndød i 2010, og har til nå gitt ut fire krimbøker sammen med Jørn Lier Horst. Han har også gitt ut bøker for ungdom.

 

Jørn Lier Horst (f.1970) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt. I dag er han fulltids forfatter. Horst sine kriminalromaner er preget av erfaring med miljøet og metodene han skriver om. Samtidig kjennetegnes bøkene av politiske og samfunnskommenterende undertekster.

 

Meg om boka:

 

Forfatter duoen er klar med deres femte bok i serien om  Alexander Blix og Emma Ramm. Vi kan trygt si at duoen er to av Norges største krimforfattere.

 

Alexander Blix ble for et par måneder siden sluppet ut av fengselet. Han prøver å stable livet på beina igjen etter å mistet det meste. En sak han var innvolvert i før han ble fengslet blir fort veldig aktuell igjen når han blir oppsøkt av en mann som påstår at han begikk drapet i den saken. Et drap som har hjemsøkt Blix siden. Siden han ikke er i politiet lengre så står han ganske så alene.

 

Journalisten Emma Ramm blir oppsøkt av stedattera til en mann som er mistenkt for et drap etter en brann. Hun påstår at han ikke har gjort det. Det store problemet er at det ikke finnes noe lik.

 

De søker hjelp i hverandre siden de står alene. Det blir ikke noe bedre når hans fingeravtykk blir funnet på det ene åstedet. Familien til Blix blir ikke uberørt av det som avdekkes. Skal fortiden innhente ham?

 

Kapittelene i boka er passe lengde og handlingsmetta. Flere av dem har cliffhangere. Språket er bra. Historien flyter bra. Det er lite uteom snakk. Innmellom Blix og Ramm sin etterforskning så får vi høre morderen fortelle. Vi blir i passe mengde kjent med både miljø og plasser. Karakterene er bra og gjenomarbeidet. Handlingen er fiksjon.

 

Etter lest boka så er det bare å konkludere med at de har skrevet en riktig så underholdende thriller. Her avdekkes det bit for bit før alt kommer for en dag i slutten av boka. De holder kortere tett til brystet så slutten vil nok overaske mange lesere, meg inkludert. Her sleit jeg med å gjette enden på plottet. Så jeg måtte bare lese videre for dette måtte jeg bare til bunns i. Dette gjorde det til en meget spennende lesestund for min del. Det ble etterhvert ulidelig spennende. Siste halvdel av boka ble lest ute i finværet og plutselig var boka ferdig og sola gått ned. Gjennom bøkene har de ikke vært snill med Blix, men her er de noe snillere med han enn tidligere. Vi får og vite hvordan barndommen hans var. En thriller med både tempo og spenning. Den er itillegg gjennomarbeidet. Den vil passe til de fleste lesere da den ikke er så brutal. Litt er det jo. Såpass må en tåle i en thriller. Ei perfekt bok til sommer kosen. Plottet er bra og med lite uteomsnakk. En godt kompronert thriller. Så de viser at de er i toppsiktet av norske krimforfattere. Synes de utfyller hverande på en god måte. Så her er det bare å glede seg til neste bok i serien. For det ligger i kortene etter slutten at kommer mer uten å røpe noe. Her er det ikke langt unna at terningen lander på en sekser, men det ble til slutt en sterk femmer

 

En spennede pageturner som er perfekt til årets sommerlesing. Ei bok jeg sterkt anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Offer
Forfattere: Jørn Lier Horst og Thomas Enger
Forlag: Bonnier
Utgitt: 2023
Sjanger: Thriller
Serie: Bok 5

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5+

 

Skriften i vannet Av John Ajvide Lindqvist,

Skriften i vannet
Av John Ajvide Lindqvist,

 

Forlaget om boka:

 

Solen skinner i skjærgården, og forretningsmannen Olof Helander har utenlandske gjester. Bordet på bryggen er dekket med det fineste serviset, snapsen går unna, og stemningen er på topp. Idyllen er total idet en åpen båt glir inn mot bryggen. To maskerte menn reiser seg, og et halvt minutt senere er den pittoreske scenen byttet ut med et blodbad. Den suksessfulle forfatteren Julia Melmros har fått et attraktivt tilbud om å skrive en bok: den neste delen i den fremgangsrike Millennium-serien. Hun får hjelp med research av den mystiske hackeren Kim Ribbing. De er et umake par, men blir raskt tiltrukket av hverandre. Men manuset svarer ikke til forlagets forventinger. Dypt skuffet velger Julia å fortelle historien i et intervju på direktesendt tv. Svenske og utenlandske journalister begynner å jakte på henne, og til slutt flykter hun til sommerhuset i Stockholms skjærgård for å finne ro. Der blir hun vitne til angrepet på Olof Helander og hans familie. Hennes tidligere liv som politietterforsker trekker henne inn i en vev av hendelser sammen med Kim Ribbing. Sporene tar dem fra Stockholms skjærgård til Shanghai, videre til kubanske strender og til norske oljerigger i stormende uvær.

 

Om forfatteren:

 

John Ajvide Lindqvist er født i 1968 og oppvokst i Blackeberg, der også hans første roman La den rette komme inn utspiller seg. Etter en karriere som tryllekunstner og standupkomiker ble han til slutt forfatter og regnes i dag som Sveriges ubestridte skrekkmester.

 

Lindqvist har også skrevet filmmanus, teaterstykker og mottatt en rekke priser for sitt arbeid.

 

Bøkene hans er utgitt i mer enn 30 land. Skriften i vannet er hans første krim og den første i Blodstormen-serien.

 

Meg om boka:

 

Boka er nominert til årets krim og årets bok i Sverige. Boka var i utgangspunktet ment som bok syv i avdøde Stieg Larssons populære Millennium serie. Det ble det aldri noe av. Så forfatteren skreiv den om, og reslutat ble denne boka her.

 

Det er sommer, sol og midtsommeraften i den svenske skjærgården. Bordet er dekket  og klart for fest. Utenlandske gjester er på plass hos forretningsmannen Olof Helander. Festen er på sitt beste idet en båt siger sakte mot bryggen. To maskerte men hopper i land og plaffer løs mot gjestene. Idyllen er brutt. Kun datteren til Helander overlever.

 

Den kjente svenske krimforfattren Julia Melmros er hyttenabo til Helander. Hun har fått i oppdrag i å skrive neste boka i den populære Millennium-serien. Til dette har hun fått hjelp av den mystiske hackeren Kim Ribbing. De er et umake par som fort blir tiltrukket av hverandre. De flykter til hytta når manuset blir avist av forlaget for å komme seg over skuffelsen. Hun blir vitne til angrepet. Julia var etterforsker i politiet før hun ble forfatter på heltid. Sammen med Kim begynner de å etterforske massakren. Det blir litt av en reise for de.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene blir vi i akkurat passe mengde kjent med. Intresant å følge det umake paret Julia og Kim. Boka har bra fremditft. Språket er bra.

 

Denne boka valgte jeg å lytte til. Den er innlest av Anne Ryg. Hun fortalte historien med store innlevelse. Det ble maraton lytting for min del. Her er det spenning fra start til slutt som gjorde at jeg trippet i spennig. Tiden føyk rett og slett avgårde. Jeg hadde en herlig og spennende lyttetid. Lydbok er så herlig å lytte til når innleser passer så bra til historien. Boka har både action og spenning som gjør den til en bra thriller. Den vil nok passe til de fleste krimlesere. Tenker at å lese boka er minst like bra som den var å lytte til. Forfatteren er nok meget fornøyd når den ble så populær etter å ha blitt avist sånn den opprinneligvar planlagt. En lovende start på denne serien, så ser frem til neste bok i serien. Boka anbefales videre i fra meg.

 

I Millennium serien har jeg kun lest Stieg Larsson sine bøker. Har ikke hatt interesse av å lese resten når andre forfattere har overtatt stafettpinnen.

 

Fakta:

 

Tittel: Skriften i vannet
Forfatter: John Ajvide Lindqvist,
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: Bok nummer 1
Oversatt av: Henning Jørgen Gundersen

 

Boka er lånt som lydbok på biblioteket

 

Terningkast 5

 

Ingen skal få se at jeg gråter av Geir Svardal

Ingen skal få se at jeg gråter av Geir Svardal

 

Forlaget om boka:

 

Onsdag 25. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord».
Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943.

 

Om forfatteren:

 

Geir Svardal (f. 1959) er journalist i Adresseavisens helgemagasin, Ukeadressa. Han har gitt ut tre bøker om Rosenborg, samt biografier om Kåre Ingebrigtsen og Camilla Herrem.

 

Meg om boka:

 

Ei bok som vekket min interesse når jeg leste forlagets omtale av boka. Historier fra andre verdenskrig er noe jeg liker å lese innimellom. Så dette er absolut ei bok for meg ser det ut som.

 

Tretten år gamle Cissi Klein går i syvende klasse på Kalvskinnet skole i Trondheim. Den 25 november 1942 banker det på døra til klassrommet hvor Cissi har time. Det er to stykker fra statpolitiet som er kommet for å hente Cissi. Familien til Cissi og jøder i Trondheim blir hentet for å sendes til Oslo og videre med båt til den beryktede leiren Auschwitz i Tyskland. På vei over fjellet blir transporten forsinket og de når ikke transporten videre neste dag. Dette gjør at de må tilbringe vinteren innesperret Bredtvet fengsel i påvente av at tyskerne ordner ny transport til Auschwitz i februar 1943. Den 3 mars blir hun drept i Auschwitz. Det samme ble hennes far og bror. Moren unnslapp ved å rømme til Sverige. Mesteparten av slekten hennes og mange fra det jødiske miljøet led samme skjebne.

 

Det er en sterk og hjerteskjærende historie forfatteren  kommer med. Ei bok som berører leseren til de grader. Det er ikke lett å beskrive med ord hvilke følelser som settes i sving når en leser. Ei bok som sitter i lenge etter den er lest. Det er en sterk historie om Cissi, familien og omgangskretsen hennes og hva som skjedde med jødene i Trondheim under krigen. Cissi Klein blir omtalt som Trondheims Anne Frank. En stor forskjell på disse to er at Cissi ikke hadde noen dagbok med hennes historie. Den måtte forfatteren få fra andre som fortalte den til han. Forfatteren har lagt ned en god jobb med boka. En kan lese tilslutt i boka om hvordan det gikk med personer i boka. Både forord og etterird er verd å lese. Det er litt informasjon og fordøye i boka. Mulig den bør leses i sakte tempo så det synker inn. Ei bok fra andre verdenskrig helt etter min smak. Den har et lett språk som gjør at den vil passe for de fleste som er interessert i historie. Noen bøker fra krigen kan føles for tunge og lese. Heldigvis er ikke dette ei sånn bok. Jeg ble så engasjert i denne grusomere og triste historien at den ble nærmest lest og lyttet til i et strekk. Det er så viktig at sånne historier blir bevart for ettertiden. Jeg kunne skrevet så mye mer om boka, men velger å ikke gjøre det. Jeg anbefaler denne meget sterke historien på det sterkeste videre.

 

Itillegg til å lese boka så lyttet jeg til den. Jeg vekslet på å lese og lytte til boka. Den er innlest av Per Andreas Tønder. Jeg synes han passet fint som innleser, så her anbefaler jeg videre boka i begge formater. Innleser er i grunnen viktig for å få en god lytte opplevelse.

 

Fakta:

 

Tittel: Ingen skal se at jeg gråter
Forfatter: Geir Svardal
Forlag: Aschoug
Utgitt: 2022
Sjanger: Sakprosa

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Kjærlighetssvidel av Hanne Kristin Rhode

Kjærlighetssvidel av Hanne Kristin Rhode

 

Forlaget om boka:

 

Ny bok i bestselgerserien om Wilma Lind!

 

Politiet i Risør finner en utbrent bil med et forkullet lik i passasjersetet. Wilma Lind og Bjarne Larssen blir dratt inn i etterforskningen, og oppdager snart at alt ikke er som det skal i den idylliske sørlandsbyen.

 

Lillian Lunde har truffet Nikos på nettet og blitt stormforelsket. Etter hvert ber han henne om penger, og Lillian stoler blindt på sin nye flamme. Etter hvert kommer det fram at Lillian ikke er det eneste offeret for kjærlighetssvindel i Risør. Kjærlighetssvindel handler om hvor vanskelig det er å finne ekte kjærlighet og hvor galt det kan gå når du har brent deg på den.

 

Om forfatteren:

 

HANNE KRISTIN ROHDE har jobbet mange år som leder i Oslo-politiet, og hun er en av Norges fremste krimforfattere. Den første krimromanen for voksne het Mørke hjerter (2014), og i alt har hun skrevet fem romaner om politilederen Wilma Lind. Gjengmysteriet er den sjuende boken i Blålys-serien. Forfatteren er også kjent fra TV 2-programmet Åsted Norge. Til Blålys-serien har hun laget et digitalt foredrag som tilbys gratis til lærere og bibliotek, og som følges opp med skolebesøk eller digitalt møte der elevene stiller spørsmål.

 

Min meing om boka:

 

Så er vi kommet til bok nummer 6 i seieren om William Lind. En serie jeg synes har variert litt. Forfatteren jobbet tidligere som politi, så boka er både realistisk og troverdig politikrim vi får servert. Alltid spennende når de som er eller har vært politi skriver krim. Hun skriver også realistisk og troverdig spennings bøker for de yngre. Serien heter <<Blålys>>.

 

Risør er en liten idyllisk sørlandsby. En dag blir idyllen brått brutt når politiet finner en utbrent bil. I passajersetet på bilen finner de et forkullet menneske

.

Wilma Lind har hatt en tøff periode og jobber ikke i politiet lengre. Sammen med Bjarne Larssen en kollega fra politiet blir de dratt inn i saken og reiser ned til Risør. Det blir tidlig klart at under overflaten er ikke Risør så idylisk som den er så kjent for. Mange har hemmeligheter og skjule.

 

På sidelinja dukker Louise Franzen, som sies å være synsk.

 

Lillian Lunde har en profil på Elitedating. Her har hun kommet i kontakt med Nikos fra Kypros. Hun er opp etter ørene forelsket i Nikos uten å ha møtt ham. Hun stoler blindt på han og overfører etterhvert mer og mer penger til han. Lillian får advarsler, men vil hun høre på de? Lillian er overbevist om at dette er den store kjærligheten og de er som skapt for hverandre.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler hvor enklelte har cliffhangere. Språket er lett. Boka er i grunnen veldig lettlest. Vi kunne nok blitt noe mer kjent med plasser og miljø synes jeg. Karakterene er både troverdige og realistiske. Det er en del karakterer og holde styr på. Mulig det kan bli for mye for noen? Jeg kom nå raskt inn i det. Handlingen er linær. Selve historien er fiksjon, men den fremstår som realistisk. Historien kunne hatt noe bedre fremdrift. Jeg synes den hopper noe og som gjør den uryddig at en må tenke litt når den plutselig skifter brått i handlingen.

 

Boka er forsåvidt bra den med et intresant tema i bunn. Det gjør at den trekker ned for min del er at den er noe hakkete, som gjør at den virker noe rotete. Så kunne fort vært noe bedre regi synes jeg. Jeg ble ikke helt revet med underveis, synes det tar noe tid før boka kommer i gang. Tittel på boka sier hva den skal handle om. Det er mange som Lillian der ute, som går på limpinnen. Tross mange advarsler, så er tydeligvis mange som går på dette enda, noe som virker litt uforståelig for meg at de gjør. Så det kan virkelig gå galt for de som brenner seg på dette. Så er flott at forfatteren tar dette opp. Vi får og se litt hvordan sjefer kan behandle de som de har under seg. Plottet er intresant nok det, men blir noe tidlig klart for min del hvordan det ender. Forfatteren kunne fort holdt kortene noe tettere til brystet, så hadde den fort blitt mer spennende. Men rundt halveis tar den seg noe opp. Skal ærlig innrømme at har likt de første bøkene i serien bedre enn de siste. Boka er ikke den beste politikrim jeg har lest og heller ikke blant de beste bøkene jeg har lest i år. Les og avgjør selv om hva du synes om boka. Ei helt grei bok synes jeg.

 

Fakta:

 

Tittel: Kjærlighetssvidel
Forfatter: Hanne Kristin Rhode
Forlag: Kagge Forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Krim
Serie: 6

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 4

 

Freaks av Jan Tore Noreng

Freaks av Jan Tore Noreng

 

Bok nummer to i serien Gutta er ferdig lyttet. En spennings serie fra 12 år og oppover.

 

Bokas Hovedperson Mikkel må flytte til byen og bo på internat når han skal begynne på videregåendeskole. Mikkel sliter med å finne seg til rette og få venner. De fleste som går på skolen kjenner hverandre fra før. Han får etterhvert innpass i gjengen til David. Han knytter tettebånd til Prisca i gjengen. Han er glad for å ha blitt med i gjengen og fått venner. Etterhvert liker han ikke det han ser og hører. Skal han bare lukke øynene og ører for det han er vitne eller stå opp og si sin meining? Det blir ettervert riktig så utrygt for han og ikke minst farlig for han.

 

Boka har korte effektive kapitler. Både speåket og boka er lettlest. Boka har bra fremditft, og historien flyter bra. Her det lite rom for pustepauser. Vi blir akkurat passe kjent med miljø og plasser. Det er litt karakterer og holde styr på, men det er overkommelig. Vi blir passe kjent med de.

 

Bøkene i Gutta serien er skrevet for gutter i ungdomsskole alder som leser lite i håp om at det skal føre til økt leselyst. Bøkene skal ikke være for lange. De skal itillegg ha masse spenning. De passer også for jenter. Bøkene tar opp tidsakktuele teamer ungdommen kan kjenne seg igjen i eller rett og slett havne oppi. Temaer i denne boka er livsyn og moral. Språket er nynorsk. Bøkene i denne serien kan fint leses uavhengig av hverandre.

 

Jeg synes forfatteren leverer ei bra og spennende bok. Ei bok som jeg tror vil finne mange lesere. En blir raskt dratt inn i handlingen, og en glemmer tid og sted.  Vipps er boka ferdig. Den blir bare mer og mer spennende utover.
Forfattere leverer ei bra bok for de yngre som sliter ned leselysten, så her er det lov å håpe at leselysten stiger. Mulig den vil bli noe lettlest for de lesesterke tenker jeg.

 

Er du av dem foretrekker lybøker fremfor papiebok, så er den flott innlest av Anderz Eide. En innleser som fint holder på leseren og gjør til en god lyttestund. Jeg er begeistret for denne innleseren.

 

Er du ute etter en spennende realistisk og troverdig bok, så er dette ei bok som jeg anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Freaks
Forfatter: Jan Tore Noreng
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sjanger: Spenning fra 12
Serie: Gutta bok en
Spilletid: 1t57m
Innleser: Anderz Eide

 

Boka er lånt som lydbok på biblioteket

 

Terningkast 4