Silje Eckermann & Anja Storvand “Superhelt”

Silje Eckermann & Anja Storvand “Superhelt”

 

Forlaget om boka:

 

Ane har alltid trodd at hun har vært en helt vanlig jente. Men denne lørdagen oppdager hun noe som gjør henne ganske uvanlig. Hun har nemlig superkrefter, og det har lillesøsteren, kusinen og fetteren hennes også. Sammen bestemmer de seg for å bli superhelter og danner superhelt-gruppen De Store Små. I denne boken hjelper de tvillingene Trine og Trude. De er slemme mot barn som er mindre enn seg. Men De Store Små oppdager at ingen barn egentlig er slemme, de har det bare vanskelig. “Superhelt” er den første boken i serien om De Store Små.

 

Om forfatterne:

 

Silje Eckermann (Født 1984) er utdannet nyfødtsykepleier, og har jobba på Nyfødtintensiv i 15 år. Ho debuterte som forfatter med barneboka “De store små” i 2021.

Anja Storvand (Født 1971) er illustratør og animatør, og har laget en rekke dataspill for barn. Hun jobber i dag hovedsakelig som illustratør.

 

Meg om boka:

 

«De store små» er en ny bokserie for barn i alderen 5-9 år. «Superhelt» er den første boka i serien.

I boka møter vi Ane som skulle ønske at hun var en superhelt. En dag oppdager hun at hun har superkrefter. Da lillesøsteren holder på å falle ned trappa, flyr Ane opp og redder henne.
Når Ane skal besøke bestevennene sine må hun gå forbi huset til de slemme tvillingene i gata. Hvis de oppdager henne, så slår og erter de henne. Ane blir kvalm, får vondt i hodet og klump i magen av å tenke på dem.
Ane besøker dem likevel, og forteller vennene sine om superkreftene. Det viser seg at hun ikke er alene om å ha det, de har det alle sammen. Anes lillesøster påstår også at hun er kjempesterk, men ingen tror henne før hun en dag hun beviser det.
Vennene bestemmer seg derfor for å starte en superheltgruppe. Formålet med gruppa er å hjelpe andre som trenger det. De har alle forskjellige superkrefter, så de må samarbeide og utnytte hverandres krefter.

Dette er en enkel og fin historie som fortelles med et viktig budskap i bunn. Barn som samarbeider for å hjelpe andre barn, og at man ikke skal være slemme mot andre.
Forfatteren får frem budskapet med boka, og mikset med spenning fanger det leseren. Etter å ha lest boka, er det nok lettere å vise forståelse og empati ovenfor andre. Budskapet er også fint å snakke om i ettertid.
Her får barna både lærdom og spenning. Det er fint med barn som er superhelter, og at de unge leserne kan identifisere seg med dem. Illustrasjoner er flotte, med enkle farger eller svart /hvitt.
Boka er fin som høytlesning, men de lesesterke leser den fint på egenhånd. Boka har også en god dose humor. Jeg anbefaler den gjerne til alle leseglade barn, for her får du både et viktig tema, spenning og humor.

 

Fakta:

 

Forfattere: Silje Eckermann, Anja Storvand
Tittel: Superhelt
Forlag: Little Big Publisher
Utgivelse år: 2021
Sjanger: barn 4-9 år
Serie: bok 1

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5-

 

Anja Hovde “Tuppeline i karantene”

Anja Hovde “Tuppeline i karantene”

 

Forlaget om boka:

Det er oppdaget fugleinfluensa, og det av den farlige sorten. Hønene blir satt i karantene, og dagene blir lange når de ikke får gå ut. Tuppeline får en god ide, men vil hun klare å få med seg de andre hønene på den?

 

Om forfatteren:

 

Der fant jeg ikke mye, men på forlagets sider finner dere mye informasjon om bøkene i serien.

 

Meg om boka:

 

Det er oppdaget fugleinfluensa av den farlige sorten i hønsegården, og Tuppeline og hønene får ikke gå ut. Tuppeline savner sin venn skjæra, som hun nå bare kan snakke med gjennom vinduet i hønsehuset. Så får hun en megabra ide, som hun håper å få de andre hønene med på. Lykkes hun? Les boka og finn det ut.

Denne boka er beregnet for barn i alderen 3-9 år. Den er skrevet i et språk som passer målgruppen. Sidene har passelig med tekst og mange illustrasjoner innimellom. Boka er ganske kort, men forfatteren får likevel frem budskapet sitt.
For de yngste egner boka seg best til høytlesing mens de eldre nok fint klarer å lese den selv. Boka passer nok best for de yngste, det er mulig den blir for lett, for de eldste, lesesterke som er i målgruppen. Boka har fargesterke illustrasjoner som passer til handlingen i boka. Det er gitt ut åtte bøker i serien, men jeg har bare lest denne boka, og den kan fint leses frittstående.
Boka har et budskap som det kan være fint å reflektere og snakke om etter at boka er lest. Budskapet er at hvis man befinner seg i en trist eller lei situasjon, så vær oppfinnsom og finn på noe sammen med andre eller alene. Da blir dagen og uka fort bedre. Vær takknemlig for det du har og gjør det beste ut av situasjonen.

Handlingen fikk meg til å tenke hvordan jeg selv hadde det da koronaen herjet, da jeg måtte forholde meg til regler og karantene. Dette er ei fin og lærerik bok som er skrevet på en måte som barna vil forstå. Boka passer også fint som høytlesing i barnehagen eller skolen. Ved å snakke om kan de lære å snu en trist ting til noe bra og dermed gjøre dagen bedre. Ei fin og lærerik bok som anbefales til leseglade barn

 

Fakta:

 

Forfatter: Anja Hovde
Tittel: Tuppeline i karantene
Forlag: 2021
Utgivelsesår: 2021
Sjanger: Barn 3-9 år
Serie: 8
Illustrert av: Claudia A. Elguézabal Jiménez

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4+

 

Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist “Tidsfikserne og vikingene”

Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist “Tidsfikserne og vikingene”

 

Forlaget om boka:

 

Om de ikke får ryddet opp i rotet til tidstyven, endres historien … 8. juni i år 793 ble klosteret på øya Lindisfarne plyndret, og det blir regnet som starten på det vi kaller vikingtiden. Hva om plyndringen aldri fant sted? Hvordan ville vikingtiden sett ut da? Sigurd finner også ut at han er i slekt med den norrøne oppdageren Leiv Eiriksson, og befinner seg plutselig i en situasjon der hele hans eksistens står på spill. Tidsfikserne Sigurd og Anne må finne en måte å stoppe Tidstyven på, ellers vil kanskje Sigurd aldri bli født!

 

Om forfatterne:

 

Frode Eie Larsen (Født 1973) er bosatt i Larvik. Han har gitt ut en rekke krimbøker med Eddie Stubb i hovedrollen. Han har også gitt ut “Mot & Mysterier” serien sammen med Dag Otto Lauritsen beregnet for barn 9-12 år. «Tidsfikserne» er en ny serie han har laget sammen med illustratør Jenny Lindquist, beregnet på barn i alderen 5-9 år. Han vant krimprisen «Sølvkniven» for krimboka «Så ble det kaldt» i 2020

Jenny Lindqvist er utdannet innen kunst og illustrasjon fra blant annet The Academy of art i San Francisco. Hun har siden 2012 arbeidet som frilans illustratør og debuterte som barnebokforfatter med boken «Høsten banker på.» Jenny er bosatt i Lund sammen med sin mann og to barn.

 

Meg om boka:

 

Med Frode Eie Larsens bøker er hele familien sikret spenning. Dette er den tredje boka i serien om «Tidsfiskerne» som han har skrevet sammen med illustratør Jenny Lindqvist. Denne gangen er det vikingene som er tema.

Boka begynner med en kort forklaring på hva en Tidsfikser er, samt en presentasjon av hovedkarakterene i boka. Henning, åtte år, er klar for å lese …

Det er en rolig sløvedag for Sigurd og Anne. Sigurd sitter og leser Vikinghistorie. Anne blir også hekta når hun hører hva han leser om. Plutselig kommer de til noen blanke sider i boka. Deler av historien mangler?
Da blinker det plutselig rødt fra tidsfikserklokkene. De må møte opp på hovedkvarteret med en gang. Der får de beskjed om å reise tilbake til begynnelsen av Vikingtiden for å redde historien. Til den 8 juni år 793. Så langt tilbake har de aldri reist før. Klarer de nok en gang å redde historien?
Etter at historien er ferdiglest, får vi litt historiske fakta om vikingene, og nok en gang avsluttes boka med ti spørsmål, der svarene finnes i boka. Her gjelder det altså å følge med under lesingen!
Det er en fin og lærerik konkurranse, og hvis flere har lest så er det spennende å se hvem som har flest rette svar.

Boka har passe korte kapitler, slik at ikke barna ikke går lei under lesingen. Boka henvender seg direkte til leserne, så det føles som de er til stede i boka. Språket står bra til målgruppen den er beregnet for og kan nok leses av de fleste. Boka er også perfekt som høytlesing
Historien er fint illustrert av Jenny Lindqvist, bildene passer godt til historien som fortelles.
Også i denne boka får leseren spenning, kombinert med historiske, korrekte fakta som gjør historien både lærerik og underholdende.

Nok en gang har jeg hatt en fin lesestund sammen med Tidsfikserne. Her får du ei bok med både spenning og læring i ett. I tillegg inneholder den humor. Denne kombinasjonen gjør boka riktig så underholdende.
Ikke bare barn, men også voksne vil nok lære litt om vikingene ved å lese boka. Jeg synes bøkene i serien er jevnt over bra, men denne peker seg ut som den beste så langt. Den virker mer gjennomarbeidet, og det er kjekt å se den positive utviklingen gjennom disse tre bøkene. Jeg anbefaler sterkt boka videre til alle leseglade barn. Både denne, og de tidligere bøkene i ferien er perfekt ferielektyre.

 

Meg om de to første bøkene i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/frode-eie-larsen-jenny-lindqvist-tidsfikserne-og-maanelandingen.html

https://henningbokhylle.blogg.no/frode-eie-larsen-jenny-lindqvist-tidsfikserne-og-grunnloven.html

 

Fakta:

 

Forfattere: Frode Eie Larsen & Jenny Lindqvist
Tittel: Tidsfikserne og vikingene
Forlag: Zeppelin forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: barnebok 6-10 år
Illustrert av: Jenny Lindqvist

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5+

 

Frode A. Brøndbo “Planktonmannen”

Frode A. Brøndbo “Planktonmannen”

 

Forlaget om boka:

 

Marinbiologen Nils Vater har laget en stor oppfinnelse. Merkelige ting skjer utenfor kontoret hans om natten og han mistenker at noen er ute etter å få kloa i den. Nils ønsker å komme tyvene i forkjøpet og kontakter etterforskeren Benny Bang i politiet. Han finner raskt ut at noe faktisk er forsvunnet. På den andre siden av fjorden kommer Benny og Nils på sporet av en mystisk forsker som døde for snart hundre år siden. Det de finner ut er ikke til å tro og det leder frem til spørsmålet: Er det noe poeng i å leve evig? Barn 8-13 år.

 

Om forfatterne

 

Frode A. Brøndbo (1974) er født i Porsgrunn og bosatt i Trondheim med familien sin. Han har en mastergrad i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo, og bakgrunn som redaksjonsassistent fra Forlaget Oktober. I dag jobber han parallelt som forfatter og lektor i norsk ved Thora Storm videregående skole i Trondheim

Oscar Reitan (f. 2000) han er fra Trondheim og har tegnet så lenge han kan huske. Nesten hver dag reiser han ut på jakt etter den perfekte bølgen. Han jobber som kunstner og surfeinstruktør i Stavanger. Han er mannen bak tegningene i Planktonmannen

 

Meg om boka:

 

Dette er den første boka i serien om Benny Bang, en krim for barn i alderen 8-13 år. Boka inneholder naturvitenskapelige fakta, mystikk og spenning.

Politietterforsker Benny Bang blir vekket av at telefonen ringer når han har en etterlengtet fridag. Det er Nils Vater som ringer. Han har en mulig sak for Benny. Et mulig tyveri, som ennå ikke har skjedd. Benny tar saken, men møter motbør hos sjefen, politisjef Olga. Benny trosser sjefen og sammen med Nils prøver de å komme til bunns i denne ganske så merkelige saken. Underveis møter de på bjeffende hunder og mystiske folk som ikke finnes.
Kapitelene i boka er passe lange, så leseren går neppe lei underveis. I hvert kapittel finner vi tre tegninger som er tegnet med sprittusj. Alle kapitlene har en overskrift som forteller oss hva vi kan forvente videre. Det er få personer involvert i handlingen. Vi får ikke vite så mye om hovedkarakterene i boka, noe som gir leseren en fin mulighet til å skape sine egne bilder. Språket er meget lett og passer bra til målgruppen, såpass lettlest at den nok passer best for de yngste i målgruppen. Plottet ser lenge ganske åpenlyst, før det kommer en Forfatteren har brukt havet som tema, og blandet det med spenning og mystikk. Barna får et fint innblikk i hva som lever under vannoverflaten, som vi vanligvis ikke kan se.
Forfatteren forklarer godt om livet i havet, og det blir gjentatt utover i boka, slik at en ikke glemmer det man lærer. Her er det mye å lære om næringskjedene og livet i havet, i tillegg til spenning og mystikk. Bokas styrke er læringsdelen, og jeg liker godt at forfatteren blander lærdom og spenning, jeg tror det er et bra virkemiddel som fanger leseren. Det pedagogiske er meget bra, men jeg savner nok litt mer spenning og håper spenningsnivået tar seg opp i neste bok.
Jeg ser frem til å følge serien i kommende bøker!
Dette er ei bok jeg anbefaler videre til barn som vil lære noe, og samtidig lese noe som er litt spennende.

 

Fakta:

 

Forfatter: Frode N. Brøndbo
Tittel: Planktonmannen
Forlag: Papir forlag
Utgivelsesår: 2021
Sjanger: spenning 8-13 år
Serie: 1
Illustrert av: Oscar Reitan

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4

 

Ingrid Berglund “Den svarte svanen”

Ingrid Berglund “Den svarte svanen”

 

Forlaget om boka:

 

Koronapandemien er trusselen, men det er mennesket som dreper … De er et umake par, den unge dødsboadvokaten Oda Krohg og hennes aldrende assistent, Reidar Simonsen. De er begge forlatt av sine egne, og den felles etterforskningspraksisen deres er et ikke helt vellykket forsøk på å stable seg på beina igjen. Så kommer en døende kvinne inn døren med et siste ønske. Mot bedre vitende tar de oppdraget; å finne kvinnens sønn som angivelig druknet for fem år siden. Det eneste Oda og Reidar har å gå på, er fire skjell noen har sendt den dødsmerkede moren. Etter hvert som de graver i fortiden, oppdager de flere mistenkelige dødsfall. De ser også foruroligende tegn på at den farmasøytiske storindustrien har skitne hender. Jakten på sannheten vekker raskt oppmerksomhet fra personer som blir farligere jo mer koronapandemien brer seg. Og snart er det Oda og Reidar som jages.

 

Om forfatteren:

 

Ingrid Berglund har en mastergrad i økonomi og finans. Hennes bakgrunn spenner fra jobb som bartender i London og hjelpepleier i Australia til finansanalytiker i Chase Manhattan Bank og Norsk Hydro. Hun vokste opp i Sørreisa og Svelvik, og bor nå på Høvik. Ingrid er søsteren til krimforfatter Anita Berglund.

 

Meg om boka:

Ingrid Berglund er en forfatter jeg ikke har lest noe av før. Hun har gitt ut fire krim romaner tidligere. Etter 10 års pause så kommer hun med en ny krim, den første i en serie.

Krimromanen handler om dødsboadvokaten Oda Krogh og hennes assistent Reidar Simonsen, som er en mann godt oppi årene. De har en ting felles, de sliter begge med å finne en mening med tilværelsen. En dag kommer en kvinne inn dørene med et uvanlig oppdrag. Hun vil at de skal finne hennes sønn som forsvant for fem år siden, alle tror at han er død. Kvinnen er selv dødssyk, og dette er hennes siste ønske.
Det eneste Krogh og Simonsen har å forholde seg til i jakten, er fire skjell som noen har sendt moren. Etter hvert som de graver i fortiden, oppdager de flere mistenkelige dødsfall og en kynisk farmasøytisk storindustri med urent mel i posen. Det blir snart farligere for Oda og Reidar enn koronaepidemien som også herjer. Snart er det de to som jages.
Romanen har korte og handlingsmettede kapitler. Handlingen er lagt til 2020 og hvert kapitel starter med en reell korona-nyhet. Handlingen foregår både øst og nord i landet, og Oda er jeg-stemmen i boka. Språket er meget bra, og forfatteren klarer å skape en god uhyggestemning underveis. Miljø- og stedsbeskrivelsene er slik at jeg følte meg til stede i handlingen. Leseren får noen smådrypp fra fortiden til hovedkarakterene, ting blir avslørt i små doser, men ikke helt nok til at man kommer skikkelig under huden på dem.
Oda og Reidar er et umake par som likevel har mye til felles, og mellom linjene aner man at det skjuler seg mer i fortiden deres enn det som kommer fram. Tempoet i boka er varierende, og plottet var litt for opplagt for meg. Jeg skjønte løsningen for tidlig, og det trekker litt ned, men det er også mye bra med boka. Berglund er god til å skape stemning. Boka er fri for det makabre og uten politi etterforskning. Slikt sett er plottet originalt.
Boka er sikkert perfekt for de som liker kosekrim med stemning i. Koronanyhetene i starten av hvert kapittel, samt hendelsene i boka knyttet til en kynisk farmasøyt industri, gjør at handlingen føles realistisk. Hvis plottet hadde vært litt mindre gjennomskuelig, så hadde den fått en bedre karakter, men jeg ser likevel frem til flere bøker om Oda og Reidar. For Berglund er en god historieforteller og denne krimromanen er i tillegg litt annerledes til mye av det andre på markedet.
Så les og avgjør selv, det er jo ikke sikkert at du tar plottet så lett som jeg gjorde.

Fakta:

Forfattet: Ingrid Berglund
Tittel: Den sorte svane
Forlag: Gyldendal forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim

 

Boka er et lesereksemplar fra forfatteren

 

Terningkast 4

 

Nick Shenan – Når noen slår et menneske ihjel

Nick Shenan “Når noen slår et menneske ihjel”

 

Forlaget om boka:

Svein Robert sitter i avhør, mistenkt for å ha skutt Anita Sjøstrand. Han er overbevist om at det egentlig er Anitas voldelige ektemann som står bak drapet, men avhørslederen er ikke interessert i noe av det han forteller. Ektemannen har alibi, og flere vitner har observert Svein Robert ved åstedet. Etter hvert begynner Svein Robert å bli usikker. Kan det faktisk være at han har skutt Anita og fortrengt minnene? Å fortrenge traumatiske minner har han jo gjort tidligere … Samtidig ser det ut til å være flere mistenkelige hendelser politiet viser liten interesse for å etterforske. «Når noen slår et menneske i hjel» er en kriminalroman, men boka tar også et oppgjør med religiøse dogmer, fordommer, bygdedyr, patriarkater og annet som holder mennesker nede.

 

Om forfatteren:

 

Det var dessverre lite å finne om forfatteren på nett, men her er link til hjemmesiden hans:
https://www.nickshenan.com/

Meg om boka:

 

Da en enda en av årets debutanter innen krimsjangeren lest. Det er alltid kjekt når det dukker opp nye fortellerstemmer, så jeg gledet meg til å starte på boka.

Saken virker ganske opplagt. Svein Robert er fengslet for drapet på Anita. Han nekter for å ha utført drapshandlingen, og er overbevist om at det er Anitas voldelige ektemann som står bak drapet.
For politiet virker det nærmest oppklart. Det meste peker mot Svein Robert, og etter hvert som han presses i avhør, begynner han å tvile på seg selv. Kan han likevel ha utført det?
Det er i tillegg flere andre mistenkelige hendelser politiet viser liten interesse for å oppklare, og Svein Robert har i tillegg fått en advokat som også viser liten interesse for saken i starten.

Boka har korte og effektive kapitler som slutter slik at leseren vil lese videre. Boka er lettlest og det samme er språket. Vi blir greit kjent med både karakterer, miljø og plasser. Handlingen foregår på en ikke navngitt plass på bygda.
Dette er en kriminalroman, men den tar også oppgjør med religiøse dogmer, fordommer, bygdedyr, og annet som holder mennesker nede.

Det er alltid kjekt med nye forteller stemmer, men for meg ble plottet for enkelt og gjennomskuelig. Ting ble klart altfor tidlig under lesingen. Hadde det blitt kamuflert noe bedre, hadde det fort blitt en langt bedre krim. Nå ble det mer av en lang transportetappe, men jeg har likevel lyst til å lese neste bok av forfatteren for å se om han utvikler seg.
Boka er ganske fri for det brutale, og selv om dette ikke helt er boka for meg, så kan det være du liker den. Les og avgjør selv.

 

Fakta:

 

Forfatter: Nick Shenan
Tittel: når noen slår et menneske ihjel
Utgivelsesår: 2022
Forlag: Kolofon forlag
Sjanger: Krim

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 3+

 

Gunnar Mathisen “Ambassadøren”

Gunnar Mathisen “Ambassadøren”

 

Forlaget skriver:

 

Ambassadøren er fortellingen om hvordan norske toppdiplomater barker sammen i Afrika – i kampen mellom grønn energi og olje, mellom Kina og Vesten, mellom idealer og realiteter. Kineserne har bedt ambassadør Kalle Brochmann lede satsingen på grønn teknologi i Afrika. Men lite aner han hva han begir seg ut på. Er han en stråmann for kineserne, og teknologirevolusjonen bare et skalkeskjul? Snart trekkes Brochmann inn i et storpolitisk spill. Motkreftene mobiliserer til kamp. Hvem ønsker egentlig at han skal lykkes. Er Brochmann selv klar for oppgaven?

 

Om forfatteren:

 

Gunnar Mathisen (f. 1951) er seniorrådgiver i Geelmuyden Kiese. Han har tidligere arbeidet i fire ulike departementer, i OECD, Europakommisjonen og den norske EU-delegasjonen i Brussel, og ved Den norske ambassaden i Beijing. Han har også journalisterfaring og har skrevet fagbøker om bl.a. norsk politikk og administrasjon, om EU og om det kinesiske styringssystemet. Mathisen er statsviter fra Universitetet i Oslo.

 

Meg om boka:

 

Gunnar Mathisen har rukket å gi ut ni fagbøker. Ambassadøren er hans første roman, den første boka i en planlagt trilogi. Det er en thriller som handler om miljø. Forfatteren er et nytt bekjentskap for meg.

Fokuset er rettet mot Kinas rolle i Afrika og hvordan korrupsjonen brer seg blant Afrikas ledere fra topp til bunn. Et underliggende tema er klimakrisen vi står ovenfor. Vi møter norske toppdiplomater som står på hver sin side i klimakampen. De som er for en grønnere linje, og de som fortsatt er for bruk av olje. Vi får også innblikk i hvordan Kina setter Afrikanske land i store gjeldsproblemer. De bygger ut infrastruktur for å få tilgang på naturressurser.

Boka har ganske lange kapitler til en thriller å være. Språket er godt, men jeg synes forfatteren blir for forklarende til tider, samt at det blir for mye snakk. Det kommer riktignok noen spenningstopper innimellom, men kunne fort vært flere. Vi blir godt kjent med hovedkarakterene, noe mindre med bipersonene. Vi ser at forfatteren sitter med store kunnskaper om det han skriver om, og at han ønsker å spre kunnskap om klimakrisen vi står oppi. Fortellingen er en blanding av reelle ting og fiksjon, så etter å ha lest den vil du muligens forstå Kinas rolle i Afrika og andre land.
I tillegg prøver forfatteren å få frem er hvordan klimakrisen vil prege norsk og internasjonal politikk fremover.
For meg blir det for langdrygt, med mye snakk innimellom noen få spenningstopper. En god thriller bør inneholde mer spenning, action og tempo. Dette er ikke en thriller der du sitter og tripper i spenning, isteden sitter du og venter på at det skal bli mer futt i boka. Plottet blir for åpenlyst.

Forfatteren får frem budskapet sitt, men det ble for langdrygt for min del. Boka slutter med noen åpne tråder som vi antagelig får svar på i de kommende bøkene, og jeg kommer nok til å lese neste bok for å se om den er bedre. Liker du kosekrim og roligere thrillere, er dette muligens ei bok for deg, men meg traff den ikke helt. Les gjerne boka og avgjør selv.

 

Fakta:

 

Forfatter: Gunnar Mathisen
Tittel: Ambassadøren
Forlag: Kolofon forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: krim
Serie: 1

 

Boka er mottatt som pdf-fil forlaget.

 

Terningkast 3

 

Lesetips til sommerferien. Mindre kjente forfattere #10

Sommeren står for tur å mange lurer på hva de vil lese på late dager på solsenga i sommer elker der du befinner deg i ferien. Fremover vil jeg komme med lesetips til dere. Det vil bli mindre kjente som skriver bra og fortjener å nå ut til flere lesere enn det de har til nå.

 

Denne gangen er det Helge Time-Iversen som er mitt tips. Han har til nå gitt ut tre bøker med Njål Natland i hovedrollen. Alle tre bøkene er i thriller sjangeren. Jeg har lest og likt alle. Bøkene er ganske forskjellige, men bra for det om. Persinlig synes jeg siste boka offiseren er den beste så langt. Han skriver minst like bra thrillere som sine mer kjente forfatter kollegaer. Helge har fått en rekke gode anmeldelser for sine bøker av både bokbloggere og lesere. Så er du på jakt etter en god thriller eller tre så er Helge sine bøker verdt å bli vurdert i den forbindelse. Du blir garantert ikke skuffet etter lest de. De kan fint leses uavhengig av hverandre. Heldigvis er forfatteren i gang med ny bok.

 

Boka X finnes også som lydbok men da heter den Mordkode sånn at det ikke blir forvirring. Ellers får du bøkene i alle formater.

 

Dette er nok en mindre kjent forfatter som skriver bra og fortjener å nå ut til flere lesere.

 

Bøkene er nok lettest å få tak i via nettbokhandlere eller hos forlagene. Et tips er å kontakte forfatteren på facebook.

 

Om forfatteren:

Han har studert hovedfag historie, mellomfag arkeologi og grunnfag kulturvern og kulturformidling ved Universitetet i Bergen. I dag er jeg seksjonssjef i Sjøfartsdirektoratet, og bor i Haugesund med kone og tre barn.

Blodørn utgitt 2019

Ternigkast 5

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/helge-thime-iversen-blodoern.html

 

Forlaget om boka:

Kriposetterforsker Njaal Natland inviteres til et ferieopphold kombinert med mysterieløsning. Njaal takker ja, og befinner seg snart sammen med syv andre gjester på en værhard, isolert øy i Nordfjord. Gamle mysterier må løses mens deltakerne kjenner på følelsen av å befinne seg i et selv. Drømmeturen minner stadig mer om et mareritt, og Njaal må gjøre alt han kan for å få kontroll på tilværelsen. Blodørn er andre bok om Njaal Natland.

 

 

X utgitt 2013

Ternigkast 5

Min omtale av boka

https://henningbokhylle.blogg.no/helge-thime-iversen-x.html

Forlaget om boka:

X er dekknavnet til en av de mest gåtefulle seriemorderne i krimlitteraturen. Hva har egentlig en ambisiøs kokebokforfatter i Bergen felles med en kvinnelig tannlege i Trondheim? Hva knytter dem sammen med en einstøing av en fi sker i Vardø, eller en sliten småbarnsmor i Bodø? Tilsynelatende ingenting annet enn at de alle er utsett til å bli ofrene til X. Og hvorfor har X sett seg ut kripos etterforsker Njaal Natland til sin hovedmotstander? Njaal, som befi nner seg ved et veikryss i sitt eget liv? Har du noen gang spurt deg selv hvordan det føles å være paranoid? Å se smil som skjult fl ekking av tenner, å høre undertekster i den mest hverdagslige replikk? Å vite at en morder kan nærme seg bakfra i hvert hverdagslige øyeblikk, mens du steker fi skekaker eller sitter på kafé med en venninne. Om du dukker inn i denne boka, kan det hende du får vite svaret.

 

Offiseren utgitt 2021

Ternigkast 6

Min omtale av boka

https://henningbokhylle.blogg.no/helge-thime-iversen-offiseren.html

Forlaget om boka:

En mann blir kastet over bord fra en ferge på Vestlandet. Samtidig blir Njaal Natland ved Kripos kontaktet angående en kodet tallrekke som kan knyttes til en kommende terroraksjon. En intens og personlig jakt på svar starter, – både på en drapsmann og en løsning på koden. Kan Njaal finne svarene i tide til å forhindre både nye drap og en grusom terroraksjon på norsk jord?

 

 

Jr Henrixen – Kunsten å røve

Jr Henrixen “Kunsten å røve”

 

Forlaget om boka:

 

Bok nr. 4 i serien. Hverdagens trivialiteter ruger over Norges eldste by. Men byen skal snart få verdens øyne rettet mot seg. En innbruddsbølge skaker innbyggerne og skaper redsel. Det er ingenting mot den redsel tyvene skal få erfare. Et innbrudd endrer verdenshistorien. Jan Petter Salte og hans team av politisæringer begynner på den håpløse etterforskningsveien uten spor. Det de avdekker forbløffer og skremmer. POLITIROMANEN ER SKREVET AV EN POLITIMANN. Den kombinerer krimlitteraturens puls med politiets virkelighet.

 

Om forfatteren:

 

Jan-Robert Henriksen (født 3. november 1958), som også er kjent under artistnavnet Yann-Robert, er en norsk underholdningsartist, buktaler, komiker, foredragsholder og tekstforfatter. Han gir ut krimbøker under pseudonymet JR Henrixen. Han er tidligere politi. Han har fått en rekke gode annmeldelser fra både lesere og bokbloggere.

 

Meg om boka:

 

Da er jeg kommet til bok nummer 4 om Jan Petter Salte og de udugelige. Dette er politikrim med masse humor. Jeg har likt de tre første bøkene i serien, så jeg ser frem til å lese denne.

Boka starter i årene etter krigen. Deretter hopper den frem til 2018, og forsetter der boka ut, med forgreninger tilbake til andre verdenskrig.
Det som ser ut som et vanlig innbrudd, skal vise seg å endre på hele verdenshistorien. Jan Petter Salte og det særegne teamet hans får oppgaven med å løse det som ser ut som en håpløs sak, der de i utgangspunktet ikke har noen spor å følge. Det de avdekker både skremmer og forbløffer dem.
Det er en særegen gjeng Jan Petter må holde styr på, man kan nesten få magesår av dem. Jan Petter blir anmeldt for å ha brukt vold i tjenesten, og det blir en mye større sak enn det de så for seg da de startet …

Boka har korte, handlingsmetta kapitler som gjør at du fort vil lese noen kapitler ekstra. Språket er lett og boka er lettlest, med treffsikre og humoristiske dialoger.
Handlingen foregår for det meste i Tønsberg, med noen avstikkere til Spania. Miljø og plasser er bra beskrevet, du føler at du er til stede der det skjer.
Vi ser at forfatteren kjenner politiarbeidet ut og inn, romanen gir et realistisk bilde av hvordan en etterforskning er, hvordan systemet fungerer, miljøet på stasjonen, sjargongen kollegaer mellom dem og hvordan de takler alvorlige hendelser. Vi får også oppleve maktspill oppover i systemet med interne konflikter, og hvordan etterforskningsteamet forholder seg til det.
Det er mange personer involvert, så det kreves en våken leser for å ikke falle av lasset underveis. Realitet, historiske hendelser og fiksjon blandes på en fin måte som gjør at boka fremstår troverdig og realistisk. Det handler om narkotikamiljø, torpedoer og en underverden der det er krig mellom to gjenger. Boka har likevel masse humor, tross den alvorlige historien. Jeg tok meg selv i å humre og le flere ganger underveis i lesingen.
Det er en herlig gjeng vi møter igjen, der den særegne gjengen til Jan Petter får løst sakene tross alle utfordringene underveis.

Nok en gang har jeg kost meg i forfatterens univers. Jeg ble raskt slukt inn romanen, og ble der til siste side var lest. Jeg sleit med å gjette rett løsning, siden det var flere mulige løsninger underveis, men forfatteren gir svar på alle løse tråder til slutt.
Jeg anbefaler dere å lese bøkene kronologisk dersom dere vil ha med dere karakterens utvikling, men de kan også leses uavhengig av hverandre. Etter å ha fulgt forfatteren gjennom disse fire bøkene, ser jeg at han har utviklet seg, han har blitt bedre og bedre bok for bok. Forfatteren står ikke noe tilbake for sine mer kjente politikollegaer som skriver krim. Henrixen er nok et eksempel på en mindre kjent forfatter som skriver bra, og han fortjener mange flere lesere enn han foreløpig har. Jeg anbefaler gjerne boka videre til alle som liker en god politikrim. Boka er perfekt ferie lektyre og jeg anbefaler den til alle som liker god politikrim.

 

Andre bøker i serien jeg har annmeldt:

https://henningbokhylle.blogg.no/jr-henrixen-natteklovnen.html

https://henningbokhylle.blogg.no/jr-henrixen-staalrosen.html

Fakta:

 

Navn: Jr Henrixen
Tittel: Kunsten å røve
Forlag: A1 Fakta AS
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: politikrim
Serie: 4

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5+

 

Lesetips til sommerferien. Mindre kjente forfattere #9

Sommeren står for tur å mange lurer på hva de vil lese på late dager på solsenga i sommer elker der du befinner deg i ferien. Fremover vil jeg komme med lesetips til dere. Det vil bli mindre kjente som skriver bra og fortjener å nå ut til flere lesere enn det de har til nå.

 

Denne gangen er det Oddvar Schjølberg sine bøker om krigseilerene som er mitt tips. Oddvar har skrevet hele fem bøker om de. Han har i tillegg til å gi ut bøker om de engasjert seg i å brenner for deres sak. Han har gjort mye for krigseilerene som og får høre om i bøkene. Vi får høre historier fra både krigsseilerne og deres familier og barna. Så her får alle fortalt sine historier. Forfatteren har lagt ned et utrolig stort arbeide med disse bøkene her. Det er viktige, triste og grusome historier som fortelles. Noen klarte seg bedre enn andre. Noen kom hjem ettet krigen og noen var dessverre ikke like heldige. Krigseilerene var en av de viktigste grunnene til at andre verdenskrig tok slutt. Hadde det ikke vært for den innsatsen de la ned så hadde det nok ikke blitt fred. De fikk desverre sin oppreisning alt for seint av den norske stat. Dette er i grunnen lettleste bøker som kan leses av de fleste. Så er du interessert i å lese mer om krigsseilerne er disse bøkene perfekte. Så derfor er sånne bøker som dette hvor historiene er fortalt av tidsvitner viktige historier å bevare for ettertiden. Har du lest disse bøkene så har du fått vite det meste om krigsseilerne både under og etter krigen. Hadde selv en morfar som seilte ut og ble tropedert. Han var en av de heldige som kom hjem, men som klarte seg forholdvis bra tross det han opplevde når seilte ute under krigen. Han var som de fleste andre å ikke fortalte sin historie.

 

Han har og skrevet en rekke andre bøker med handling fra krigen.

 

Dette er nok en mindre kjent forfatter som skriver bra og fortjener å nå ut til flere lesere.

 

Bøkene er nok lettest å få tak i via nettbokhandlere eller direkte fra forlaget.

 

Les gjerne mer om forfatteren på hans hjemmeside:

http://www.oddvaroggerd.com/35779716

 

Om forfatteren:

 

Oddvar Schjølberg (født 5. juli 1948 i Larvik) er en norsk forfatter og journalist som nå er bosatt i Helgeroa. Han tok grafisk utdannelse i 1966 og jobbet flere år i et trykkeri. Han debuterte som forfatter hos Lunde forlag med boka Krigsseiler og tidsvitne i 2005. Senere har det blitt en rekke bøker, de fleste med krigen som bakteppe.

 

Krigseilerens evige krig utgitt 2015

https://henningbokhylle.blogg.no/oddvar-schjoelberg-krigsseilernes-evige-kamp.html

 

Terningkast 6

 

Min omtale av boka:

 

 

Forlaget om boka:

 

Ungdommene som dro til sjøs før utbruddet av andre verdenskrig hadde ulike motiv. Eventyrlyst og et liv som havets vagabond var drivkraften for noen, for andre var den store drømmen å klare seg økonomisk i krisetider. Men krigen kom og la det hele i grus. Den vonde hjemkomsten de fikk etter fem års innsats for fedrelandet, ga mange av dem et liv i fornedrelse. For krigsseilerne opplevde hele perioden fra 1. september 1939 og fram til forsvarsministerens unnskyldning 3. august 2013 som en evig krig. Først mot tyskerne. Deretter mot egne myndigheter, de samme som de hadde ofret helse og psyke for å forsvare …

 

 

En krigsseilers Loggbok utgitt 2014

 

Terningkast 5

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/oddvar-schjoelberg-en-krigsseilers-loggbok.html

 

Forlaget om boka:

 

Birger Helge Kolstad – som i dag er 92 år – var bare en ung gutt da han i 1939 reiste til sjøs for første gang. Båten var en rusten holk, men jomfruturen gikk allikevel ganske greit. Så heldig var han ikke i 1940. Da mønstret Kolstad på en båt som ble bombet i Liverpool. Den neste båten ble også torpedert og senket av tyskerne. Etter å ha svømt i brennende sjø, omgitt av skadde og døende kamerater, kom han seg omsider ombord i en av livbåtene. I den skulle han tilbringe flere uker… Men det var ikke bare havet som utfordret ham. Når han var i land besøkte han ofte barene rundt om i konvoihavnene, og der gikk han ikke av veien for et slagsmål eller to. Resultatet var at han havnet i trøbbel og i engelsk arrest. Hjemkomsten til Norge etter krigen var heller langt fra enkel, sviktet og neglisjert av norske myndigheter, og med nerver som lå utenpå kroppen. Som mange andre krigsseilere hadde han derfor vanskelig med å finne seg til rette med livet på land. Da var det lett å ty til alkoholen …

 

 

krigsseilers famile utgitt 2020

 

Terningkast 5

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/oddvar-schjoelberg-krigsseilernes-familie.html

 

Forlaget om boka:

 

Solveig kan på mange måter minne om en av de staute kvinneskikkelsene fra Ibsens romaner. Men i motsetning til dramatikken Ibsens kvinner måtte takle i romanenes verden, har Solveigs virkelige liv inneholdt ingredienser og utfordringer som få av oss ville ønske seg. I denne åpenhjertige boka, som er skrevet i samarbeid med hennes familie, deler hun sin historie. En rikelig fordeling av så vel oppturer som nedturer, med kamp for den daglige tilværelsen og besværligheter med gjenstridige representanter fra norske myndigheter, som tviholdt på et stivbeint og urettferdig regelverk. Som kona til en krigsseiler var det hun som måtte holde familien samlet. Være alt fra sjelesørger til sykepleier. Sekretæren som holdt orden på alt fra viktige papirer og legetimer, til å sørge for familiens barn. Hun var limet som holdt dem sammen. Prøvelsene som er blitt tildelt Solveig er i overkant av hva vi vanligvis kan forvente hos et menneske

 

Krigsseilernes barn utgitt 2017

 

Terningkast 5

 

Min omtale av boka:

 

Forlaget om boka:

 

Krigsseilerens barn er en glemt og lite kjent gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne fikk disse barna en oppvekst under svært varierende vilkår. I likhet med sine fedre opplevde flere av dem hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. Heldigvis hadde noen av barna en flott og stabil barndom, men krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, og de tumlet med spørsmål som barn ikke skal slite med.

 

 

En krigsseilers kamp utgitt 2022

 

Terningkast 5

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/oddvar-schjoelberg-en-krigsseilers-kamp.html

 

Forlaget om boka:

 

Rundt 45 000 norske sjøfolk seilte under krigen. Ikke alle kom hjem. Hver tiende mann døde for vår frihet. Hver og en av dem har sin egen historie. Dette er historien til Norman Bendix Johannesen fra Kristiansand, fortalt med hans egne ord. Han var en hverdagshelt under krigen, men søker ingen heltestatus. Han var ingen kriger – Norman var sjømann. Gjennom krigsårene deltok han i 49 farefulle konvoier i Atlanterhavet, Stillehavet, Middelhavet, langs Englandskysten og i Det indiske hav. I tillegg var han med i en lang rekke andre oppdrag, da skipet seilte alene uten eskorte. På mirakuløst vis unngikk han selv å bli torpedert, men han observerte en rekke andre skip som ble torpedert eller bombet. Sammen med resten av mannskapet kjente han dag og natt på usikkerheten og hjelpeløsheten, når de hørte skrikene om hjelp fra kamerater som lå lemlestet i sjøen, mens konvoien seilte forbi uten å stoppe.