Astrid Dybing “Damen i det gule huset”

Astrid Dybing “Damen i det gule huset”

Astrid Dybing har gjennom mange år skrevet noveller for diverse ukeblader. I denne boken er åtte av disse for første gang samlet i bokform. Små glimt fra en hverdag mange kan kjenne seg igjen i, ofte iblandet humor og med en litt annerledes twist til slutt.

Astrid Dybing (f. 1940) er opprinnelig fra Oslo, men i dag bosatt i Sandefjord. Denne novellesamlingen med åtte korte noveller er hennes debutbok, etter at hun i mange år har skrevet noveller for diverse ukeblader. Novellene er korte og enkle, med et lett språk og en uventet twist på slutten. Dette er noveller der de fleste kan kjenne seg igjen i. Jeg trakk på smilebåndet flere ganger underveis på grunn av situasjonene personene i boka havnet oppi.  Vi har vel alle havnet en pinlig situasjon i løpet av livet …  
De novellene som utmerket seg hos meg var «Damen i det gule huset», «En tv-løs weekend», «Et godt inntrykk» og «Tante Cornelia».
Vil du ha noe å lese i en hektisk hverdag, eller rett og slett ta en pause fra tykke bøker, er disse novellene perfekte. De passer også fint når hodet ikke er helt i lesemodus.

Boka kan kjøpes direkte fra Forlagshuset i Vestfold, eller bestilles i de fleste nettbokhandlere.

Terningkast 4

Synne Helene Hagen “Dragene dro mot øst”

Synne Helene Hagen “Dragene dro mot øst

Freden i Rheida går mot slutten. Irlin vikles motvillig inn i stridighetene og må legge på flukt. Reisen gir henne store utfordringer, men også magiske muligheter. Kanskje er ikke de gamle, forbudte gudene så langt unna, likevel?

Synne Helene Hagen (f. 1984) hun er utdannet innen visuell kunst, og kommunikasjon, hun har deltatt på flere kunstutstillinger og illustrert fem barnebøker. 
Dette er hennes debutroman, den første i en planlagt trilogi. Forfatteren har skapt sitt eget univers, med land og figurer, trollmenn og drager, der trær har en stor rolle og store krefter. Jeg vil ikke røpe så mye av handlingen, men vi følger Irlin når hun legger ut på en strabasiøs reise som hun ikke vet hvordan vil ende. Boka har et vakkert språk med flotte beskrivelser av både personer og ting, litt eventyraktig skrevet. 
Likevel nådde den ikke helt opp hos meg. Jeg synes den tidvis var for langtrukken, og savnet litt mer action.  Den kunne med fordel vært kortet noe inn. 
Slik er det noen ganger, jeg blir ikke alltid dratt med i handlingen i ei bok, men kjenner jeg mer rett så kommer jeg nok uansett til å lese forfatterens neste bok.

Liker du eventyr og fantasy uten for mye blod og bisarre ting, så kan det likevel hende at dette er akkurat boken for deg.  Den passer fint for ungdommer og oppover.

Boka er fra egen bokhylle. 
Kan kjøpes direkte fra forlaget eller de fleste nett bokhandlere.

Terningkast 4

Henrik Fram “Anestesi”

Henrik Fram “Anestesi”

Anestesi er en actionthriller om menneskeskjebner, og om mørket som omgir oss når vi rammes av det verste som kan skje. Anestesilegen Thoma Bernts møter nettopp det mørkeste av det mørke og en skjebne som han ikke kan kontrollere. Eller kan han?

Henrik Fram er pseudonymet forfatteren skriver under. Han er jobber som lege til daglig. Denne actionthrilleren er hans debut som forfatter, og etter å ha lest baksideteksten følte jeg at dette var en bok etter min smak.  

Romanene hovedperson er Thomas Bernts. Han jobber som anestesilege og på et redningshelikopter, og er derfor vant til en hektisk hverdag med pressede situasjoner. Han er lykkelig gift med en fransk skjønnhet og har to døtre. 
En dag blir livet hans snudd på hodet. Datteren hans forsvinner og blir senere funnet drept. I romanen får vi se hvordan Thomas og familien hans blir påvirket av den forferdelige tragedien, der Thomas blir satt under press og gjør ting han ikke burde gjort. 
Jeg vil ikke røpe så mye mer av selve handlingen. Dette er ingen typisk krim med politietterforskning, men en bok som handler om hevnlyst og hva mennesker kan finne på å gjøre når de havner i krisesituasjoner. Handlingen foregår i Oslo, Boston og Hadeland. Boka er delt opp i korte kapitler, den er lett lest og leses kronologisk. Det er tydelig at forfatteren har brukt sin bakgrunn som lege i boka, noe som gjør beskrivelsene troverdig.

Romanen kunne likevel gjerne hatt noe strammere regi, det blir litt for mange unødvendige utbroderinger av ting som ikke har så mye med hovedhandlingen å gjøre. 
Plottet er i hovedsak bra og troverdig, og det fenger leseren slik at man må lese videre for å se hva som skjer. 
Jeg leser gjerne flere bøker ført i pennen av han, men håper at noen av feila jeg ramset opp da er fjernet. «Anesti» er likevel en lovende debut og en litt annerledes krimbok, så jeg anbefaler den videre.

Boka er et lese-eksemplar sponset av forfatteren. 
Terningkast 4

Mårten Juvastøl Havre “Tidsrift”

Mårten Juvastøl Havre “Tidsrift”

Løytnant Wolfgang Kortz og troppen forsvinner sporløst under et oppdrag. På nøyaktig samme dato i 1881 fordufter Ole Wessel under en rømningsaksjon fra Eg sinnssykeasyl. 6. oktober 2015 blir ekteparet Tormod og Turid Helland drept på slektsgården i Øvrebø av gjerningsmenn ikledd Wehrmacht-uniformer, mens en mann som hardnakket påstår å være født i 1848 forskanser seg på Sørlandet sykehus. Etterforskerne Wollert Hansen og Marius Franc settes på saken.

Etter den lovende debutboka ” Blå måne” så jeg frem til bok nummer to. Jeg ble ikke skuffet. Nok en gang har Mårten levert ei bra bok hvor han blander krim, fantasy og grøss på en utmerket måtte. 
Boka er også denne gangen kort og uten dødpunkter. Det skjer noe hele veien så en får lyst til å lese den i et jafs. Jeg sleit med å legge den fra meg.

Siden forrige bok er Wollert og Marius blitt et eget team med ansvar for Kristiansandpolitiets hemmelige varulvteam. Også denne gangen får de en sak utenom det normale, som de ikke kan fortelle noe om til noen. De etterforsker tidsreiser fra fortiden, og hvordan de kan få personene tilbake til nåtiden igjen. Handlingen foregår også denne gang i Kristiansandstraktene. 
De to historiene fortelles parallelt. Den ene, fra andre verdenskrig, handler om hvordan sinnssyke pasienter ble behandlet på Ek på 1800 tallet. Forfatteren får fram forakten for Hitler og behandling av pasientene på en utmerket måte.

Etter lest forfatterens to første bøker, håper jeg at han kommer med flere bøker, være seg korte eller tykke. Denne forfatteren fortjener å nå ut til mange flere lesere. Her får både krim og fantasy-elskere en virkelig godbit. Jeg lar meg begeistre både av måten han skriver på, og hvordan han blander flere sjangere på en utmerket måte. Det er en kort, lettlest og intens pageturner med spenning fra første til siste side. 
Boka passer for eldre ungdommer og oppover. 
Boka er et lese-eksemplar sponset av forlaget.

Terningkast 5

Gry K. Karlson “En liter blod”

Gry K. Karlson “En liter blod”

Jørgen Syvertsen forelsker seg i den vakre, men svært farlige Khazeema. Det skal vise seg at den lyshårede skjønnheten slettes ikke er en vanlig kvinne. Jørgens forelskelse er imidlertid sterkere enn frykten og selv det kan koste ham livet, er han villig til å gjøre alt for å vinne hennes gunst. På sin reise etter Khazeema, blir Jørgen kjent med finurlige karakterer. Noen er gode hjelpere, andre er med på å trekke ham inn i livsfarlige situasjoner. Jørgen får skylden for ugjerningene som hans nye bekjentskap står bak og havner på flukt for loven.

Gry K. Karlson (f. 1980) er oppvokst på Avaldsnes på Karmøy, bor nå på en gård på Sveio med samboeren. “En liter blod” er hennes debutroman. Boka er en vampyr fantasyroman. Hovedpersonen Jørgen forelsker seg i den farlige Khazima, og håper hun vil gi han en liter blod og påfølgende evig liv. Men isteden blir Jørgen overlatt til Bombos, som tar med seg Jørgen på en reise med kaos, vampyrmåltider og ødeleggelse. Dette får Jørgen skylda for, og han blir derfor ansett som en farlig mann. Vi blir vitne til interne oppgjør mellom vampyrgrupper, der vi møter vampyrer med både gode og dårlige hensikter.
Romanen ble bedre etter hvert som jeg leste, og jeg likte den siste halvdelen best. Det virker som om forfatteren er blitt tryggere på skrivingen, jo lengre ut i boka hun kom. Boka kan nok oppfattes som en thriller p.g.a høyt tempo, men jeg oppfatter den først og fremst som en fantasyroman, med mye blod og litt humor. Romanen er lettlest, rett frem, og passer for ungdom og oppover.
Gry kommer bra fra debuten, og jeg leser gjerne mer som er ført i pennen av henne. Er dere på jakt etter en fantasybok om vampyrer skrevet av en norsk forfatter, så anbefaler jeg gjerne denne. 
Boka kan kjøpes direkte fra forlaget eller de fleste nett bokhandlere. Boka er et lese-eksemplar sponset av forfatteren. 
Terningkast 4

Gunnar Henriksen “Det sjette skuddet”

Gunnar Henriksen “Det sjette skuddet”

Mens tyske bomber faller over Steinkjer by fødes en gutt som ikke blir som alle andre. Tjue år senere er gutten vitne til en traktorulykke i gruvebyen Malm, og han opplever en dramatisk hendelse på skytebanen. Lensmann Nordbotten etterforsker saken med god støtte av politikammeret i Steinkjer, men også ved hjelp av to årvåkne seksåringer.

Gunnar Henriksen er vel det vi kan kalle en både ukjent og etablert forfatter. Han er født i Malm i Trøndelag, men i dag bor han i Stavanger. Han har tidligere utgitt sju romaner, en novellesamling og fire faglitterære bøker. “Det sjette skuddet” er en spenningsroman roman som passer fra 14 til 104 år. Handlingen er lagt til både andre verdenskrig og sekstiåra. Den foregår i ei bygd utenfor Steinkjer som heter Malm. Boka er lettlest med en del humor, og inneholder bra beskrivelser av personer, der noen er mer originale enn andre. Jeg trodde lenge jeg hadde løsningen, men underveis dukket det ting som gjorde jeg måtte lese videre, og boka hadde en uventet tvist som jeg ikke så komme. 
Boka passer nok bedre til ungdom enn voksne, men den er absolutt lesbar også for voksne dersom en ønsker seg humor og spenning. Jeg både humret og lo godt underveis. 
Boka var et greit avbrekk fra vanlig krim. Jeg leser gjerne mer av forfatteren ved en annen anledning. Alt i alt en underholdende fortelling med både spenning og humor i.
Bok fås kjøpt hos de fleste bokhandlere på nett. Boka er et lese-eksemplar sponset av forfatteren
Terningkast 4

Mårten Juvastøl Havre “Blå måne”

Mårten Juvastøl Havre “Blå måne”

Politietterforskerne Wollert Hansen og Marius Franc blir satt til å utrede forsvinningen av Jørgen Dahl. Samtidig blir det utført bestialske og groteske drap flere steder i byen. Det viser seg at hendelsene har en sammenheng: Månen! Hansen og Franc blir kontaktet av en mystisk og sær mann som påstår han kan hjelpe. Kriminologi, folketro og astronomi flettes sammen og etterforskerne innser at de står overfor en sak som strekker seg lagt utover forstandens grenser. En mytisk skapning truer, klarer de å stoppe den?

Mårten Juvastøl Havre er bosatt i Songdalen vest for Kristiansand og “Blå måne” var hans debut som forfatter. Boka kobler krim, fantasy og grøssersjangeren sammen. Boka hovedpersoner Hansen og Franc blir satt til å etterforske forsvinningen til Jørgen Dahl. Dette fører dem til ting som overgår dere villeste fantasier, samtidig som en mystisk mann tilbyr dem hjelp. Handlingen er lagt til Kristiansand området. 
Jeg må innrømme at jeg var spent på boka før jeg begynte på den, går det an å lykkes med å blande tre sjangre sammen i ei bok? Det gjord det, jeg ble revet med fra start til mål. Boka er ganske kort, men intens, og forfatteren har klart å blande krim, fantasy og grøss på en fin måte. Språket i boka er bra, og romanen har en uventet vri på slutten. Her får vi jakt på varulver, høre om hekseprosesser på 1600-tallet og vi møter vampyrer, noe bygget på fakta, annet vridd litt på av forfatteren. Jeg må innrømme at jeg moret meg høyt over enkelte av hendelsene i boken. 
Jeg ble positivt overrasket av boka, og anbefaler den gjerne videre til både krim å fantasy-elskere. Det er godt gjort å greie å blande tre slike sjangere, uten at det blir for mye av det gode, og det var et fint avbrekk fra de bøkene jeg vanligvis leser. Boka passer godt til både voksne og ungdommer, og jeg gleder meg allerede til å laste ned bok nr. 2.
Boka kan kjøpes direkte av forlaget og hos de fleste nettbokhandlere Boka er et lese-eksemplar sponset av forlaget. 
Terningen stopper på en sterk firer. Terningkast 4+

Stein Winther “Siste time”

Stein Winther “Siste time”

Når ungdomsskoleeleven Marion blir funnet drept på selveste 17. mai, virvles det opp sterke beretninger fra 16-åringens korte liv. Marion var en ledertype, men også en urokråke. Hun kom lett i konflikt med både elever og lærere og gikk ikke av veien for å ty til drastiske virkemidler for å få det som hun ville.
Etterforsker ved Drammen politikammer, Ingvald Dagsland, i tett samarbeid med rektor Håkon Hansen, får en rekke kompliserte og til dels urovekkende brikker å jobbe med i jakten på Marions drapsmann.

Stein har tidligere gitt ut mattebøker før han debuterte som krimforfatter. Boka er en kort krimroman på 150 sider. Dette må være den korteste krimboka jeg har lest på lenge. Klarer man å lage god krim i en så kort bok? Les videre så får du svaret …
Handlingen til boka er lagt til Drammen hvor forfatteren også bor. Bokas to hovedpersoner er politietterforsker Ingvald Dagsland og rektor Håkon Hansen som samarbeider tett om å løse drapet på 16-årige Marion som var elev på skolen til Håkon, der vi blir kjent med hva skolemiljøet bringer av utfordringer for både lærere og elever. Boka er kort og intens med spenning til Marion kom lett i konflikt med både lærere og elever. Vi blir også kjent med Marions sårbare sider og savnet hennes etter jamaicanske far. Underveis dukker det opp ting som setter opptil flere under mistanke, både voksne og elever. Romanen er som sagt veldig kort, den kunne like godt vært en lang novelle som roman, men den har et bra plott som gir leseren spenning til siste side og har en uventet slutt.

Boka passer fint å lese innimellom tykkere bøker, og er en ypperlig bok når man egentlig har lite tid til lesing. Den kan godt passe både til godt voksne ungdommer og voksne.  Dette er en godkjent debut, og jeg ser gjerne at forfatteren kommer med flere bøker. Boka anbefales videre. Den er et lese-eksemplar sponset av forlaget.

Terningen lander på en sterk firer. 
Terningkast 4

Lene Lauritzen kjølner “Sort gryte”

Lene Lauritzen Kjølner “Sort gryte”

Frontfiguren i deathmetal-bandet Frityricon blir funnet drept og stappet ned i en jettegryte på Ankerholmen. Bandet deltar på den legendariske “Mørk Natt”-festivalen i Tønsberg, sammen med andre kjente band som Zurbum. Olivia ramler opp i saken på grunn av sine forbindelser til Mona på Havnehotellet, der bandet bor, og sin tilknytning til musikkmiljøet, via broren Oskar. Hun er også engasjert i en sak rundt mulig seksuell trakassering i miljøet. I denne boken oppsøker Olivia festivaler og konserter, hun er frivillig cateringpersonale og kaster seg ut i Ankerholmens idylliske natur. For hvem har gjort det? Den klåfingrede promotoren som har sine svin på skogen? De rivaliserende metalbandene og et medlem derfra? Barnestjernens foreldre med skyhøye ambisjoner? Eller er det noens konfliktfylte kjærlighetsliv som har bidratt til drap? Olivia løser saken, i kjent og energisk stil.

“Sort gryte” er bok nr. sju om Olivia Henriksen. 
Vi gjør som Lene sier da, siden hun er kjent for sine sterke kvinner i bøkene sine, og leser boka. Denne gangen er Olivia som vanlig merkelig nok på rett plass når det skjer, denne gangen er det under mordet på vokalisten i et band som deltar på “Sort natt” en lokal black metall festival. Samtidig jobber hun med et annet oppdrag, som hun allerede er hyret til. Plottet er bygget rundt musikkmiljøet, og der mistenker jeg at har resten av familien hennes har bidratt med gode innspill. 
Jeg liker godt beskrivelsen av musikere er på privaten når alt av sminke og kostymer er av, og humret godt over beskrivelse av enkelte, spesielt siden jeg selv kjenner en av bassistene i et av Norges største black metallband. Beskrivelsen passer godt!

Den andre salen Olivia er hyret til er en Metoo-sak. Denne saken handler om bandets manager og sexutnyttelse av kvinner. Denne saken kommer litt i bakgrunnen i forhold til mordsaken, men den kunne fint fått litt mer plass i boka. 
I boka møter vi mange av de samme personene som i Lenes tidligere bøker og boka har alle de kjente ingredienser hun er kjent for. Boka er lettlest med greit og enkelt språk, den inneholder både humor, ironi og alvor. 
Dere som er fan av hennes romaner fra før, bør absolutt lese denne også, selv om den ikke er forfatterens beste bok. Den er absolutt verdt å lese. 
Jeg både humret og koste meg gjennom boka. Den har få dødpunkter og jeg gjettet ikke gjerningspersonen på forhånd.
Jeg blir rett og slett i godt humør av å lese Lenes bøker, så de passer utmerket i tiden vi er i nå. Det er deilig å flykte inn i Lenes krimverden, en verden fri for groteske ting, spekket med humor, ironi og prosecco.

Jeg synes også det foreløpige coveret passet bra.
Boka er lest som PDF fil. 
Selve boka kan foreløpig kun kjøpes som e-bok, men papirutgaven kommer i Juni.

Terningkast blir en svak femmer
Terningkast 5-

Svandis Hanna Gudmindottir “Hva velger du”

Svandis Hanna Gudmudsdottir “Hva velger du”

Hva velger du? er en reise i umenneskelige påkjenninger, hvor valgene du tar, følger deg livet ut. Tretten år gamle Tessa Grant forsvinner på vei hjem fra skolen. FBI-agent Gwen Starke og hennes kollegaer ved Healy Field Office i Alaska får saken. Tessa har levd et ensomt og anonymt liv, og hun har etterlatt seg få spor. Samtidig som presset øker i letingen etter Tessa, sliter Gwen med personlige problemer. Hun føler seg paranoid og kikker seg stadig oftere over skulderen. Hennes tidligere kollega, Stan Kross, er ettersøkt for flere mord og for å ha jaktet på Gwen. Hun overlevde, og han forsvant inn i villmarken. Det har gått et halvt år, og alle tror at han er død. Men Gwen har ingen tro på at han ikke lenger er en trussel.

Etter lest første boka “Jakten på Eden” hvor jeg satt igjen med flere spørsmål, håpet jeg på en bok nummer to. I denne andreboka fikk jeg svar på de ubesvarte spørsmål jeg satt igjen med. Også i denne boka er det FBI-Agent Gwen Stark som er hovedpersonen. Hun deler ikke mye av privatlivet sitt til kollegaene, men trives best på tur i fjellet. Gwen sliter med personlige problemer, samtidig som hun etterforsker forsvinningen av tretten år gamle Tess Grant. Gwen klarer ikke legge saken med hennes tidligere kollega bak seg. Hun tror ikke hun er død, selv om alle andre tror det. Samtidig dør bestefaren som har vært hennes holdepunkt i livet etter foreldrene døde.

Boka er lettlest med lett språk og korte kapitler, uten at de blir for langsomme eller med for mye utenomsnakk. Handlingen er kronologisk, og en del av den foregår på det skjulte nettet.
Det jeg liker best med bøkene hennes, er hvordan hun beskriver hvordan mennesker kan påføre andre ulidelige lidelser, lidelser som gjør at de kanskje aldri blir helt seg selv igjen. Vi får se hva et sykt menneskesinn kan påføre andre mennesker.
Dette er nok en ukjent forfatter som det er verd å stifte nærmere bekjentskap med, og boka anbefales sterkt videre. Jeg sitter igjen med en vag følelse om at det muligens også kommer en tredje bok?
Boka fås kjøpt hos de fleste nettbokhandlere. Boka er et lese-eksemplar sponset av forfatteren.

 

 

Terningkast 5-